Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Mediaspeler Kopen doe je met deze Belangrijke Specificaties

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Als je op zoek bent naar de beste mediaspeler, is het belangrijk om op verschillende specificaties te letten. Van aansluitingen tot opslagcapaciteit en bediening, er zijn tal van factoren die meespelen bij het maken van de juiste keuze. 

Gelukkig ben je hier op de juiste plek. In dit artikel zet ik de beste mediaspelers op een rijtje en leg ik uit waar je op moet letten bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Lees verder en ontdek welke mediaspeler het beste bij je behoeften past.

Waarom een mediaspeler aanschaffen?

Met een goede mediaspeler geniet je van al je favoriete films en series op het grote scherm, zonder te hoeven investeren in dure smart-tv's of gaming consoles. Het grootste voordeel van onze aanbevolen mediaspelers is dat ze beschikken over aansluitingen voor vrijwel alle soorten apparaten, inclusief ethernetverbindingen, HDMI en Bluetooth. 

In vergelijking met andere alternatieven, zoals smart-tv's en laptops, biedt een mediaspeler een betere en meer betaalbare optie om te genieten van je favoriete media. 

Voor de ultieme home-entertainment-ervaring raad ik aan om een ​​netwerk switch of een goede NAS aan te schaffen, zodat je probleemloos meerdere apparaten aansluit en grote mediabestanden opslaat en streamt. 

De beste netwerk-switch zorgt voor een snelle en stabiele verbinding tussen de mediaspeler en andere apparaten op het netwerk, zoals een NAS of een router. 

Het verdeelt de netwerkverbinding gelijkmatig over de aangesloten apparaten, waardoor de prestaties van de mediaspeler worden verbeterd en de streaming van media soepeler verloopt. 

Dit is vooral handig wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd media streamen of wanneer grote bestanden worden overgezet tussen de mediaspeler en andere apparaten op het netwerk.

Een mediaspeler is daarnaast ideaal in combinatie met een NAS. Een goede NAS is bedoeld om bestanden centraal op te slaan en te delen met alle apparaten die zijn aangesloten op het netwerk, waaronder computers en ook mediaspelers.

Een mediaspeler is specifiek ontworpen voor het streamen van digitale audio- en videobestanden naar een tv of een geluidsinstallatie. In feite fungeert een mediaspeler met een netwerkverbinding als een soort ‘afstandsbediening’ voor de NAS, om zo media-inhoud van de NAS te streamen naar de tv of geluidsinstallatie.

Hieronder vind je onze top 3 keuzes voor de beste mediaspelers die momenteel op de markt zijn.

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste mediaspeler?

Bij het kopen van de beste mediaspeler is het belangrijk om op verschillende specificaties te letten, zoals aansluitingen, 4K-ondersteuning, en bedieningsmogelijkheden. Om het kiezen van de beste mediaspeler voor jou makkelijker te maken, licht ik hieronder de belangrijkste specificaties voor je uit.

Aansluitingen

Een mediaspeler heeft verschillende mogelijkheden voor aansluitingen, waaronder HDMI, ethernet, usb en een SD-kaart, om bestanden te lezen en te streamen naar andere apparaten. Hieronder behandel ik de meest voorkomende aansluitingen en hun voordelen:

Ethernetverbinding

In tegenstelling tot draadloze verbindingen, zoals wifi of Bluetooth, brengt een ethernetverbinding gegevens veel sneller en betrouwbaarder over. Hierdoor krijgt de mediaspeler gemakkelijk toegang tot online content zoals streamingdiensten en internetradio zonder onderbrekingen of vertragingen.

Een ander voordeel van een ethernetverbinding is dat het de belasting op het draadloze netwerk verminderd. Wanneer verschillende apparaten op hetzelfde draadloze netwerk worden aangesloten, leidt dit tot congestie en vertragingen in de prestaties. 

Door de mediaspeler via een ethernetkabel aan te sluiten, wordt een eigen verbinding gebruikt en het draadloze netwerk ontlast. Dit is vooral nuttig bij huizen waar meerdere mensen tegelijkertijd verschillende apparaten gebruiken die allemaal toegang hebben tot internet.

Daarnaast biedt een ethernetverbinding een hogere beveiliging dan draadloze verbindingen. Omdat de verbinding niet draadloos is, is deze minder vatbaar voor hackers en andere beveiligingsrisico's. 

Dit is vooral belangrijk als de mediaspeler wordt gebruikt voor het streamen van persoonlijke bestanden of het opslaan van gevoelige informatie op een aangesloten NAS-server.

Usb-poorten

Usb-poorten bieden de mogelijkheid om verschillende apparaten aan te sluiten op de mediaspeler, zoals externe harde schijven, usb-sticks, camera's en smartphones.

Een mediaspeler met meerdere usb-poorten is daarom erg handig als je veel verschillende apparaten wilt aansluiten, bijvoorbeeld als je veel foto's of video's hebt die je wilt afspelen. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar welke usb-versies worden ondersteund door de mediaspeler. Usb 2.0-poorten zijn bijvoorbeeld langzamer dan usb 3.0-poorten, wat leidt tot langere wachttijden bij het kopiëren van bestanden. Een mediaspeler met usb 3.0-poorten verkort deze wachttijden aanzienlijk. 

HDMI

Een mediaspeler met een HDMI-poort geeft signalen van hoge kwaliteit door aan de televisie, waardoor de kijker geniet van heldere beelden en een kristalhelder geluid. Het is belangrijk om te kijken naar de HDMI-versie van de mediaspeler, omdat deze van invloed is op de maximale resolutie en beeldsnelheid die doorgegeven wordt.

Een mediaspeler met een HDMI 1.4-poort draagt bijvoorbeeld maximaal een resolutie van 4096 × 2160 pixels over met een maximale verversingssnelheid van 30 Hz.

Dit is voldoende voor sommige kijkers, maar voor degenen die willen genieten van 4K-video's met een hogere beeldsnelheid, is het belangrijk om te kijken naar mediaspelers met HDMI 2.0-poorten, die resoluties tot 3840 × 2160 pixels ondersteunen met een maximale verversingssnelheid van 60 Hz.

Naast de maximale resolutie en beeldsnelheid, is het ook belangrijk om te kijken naar de HDMI-uitgang van de mediaspeler. Een HDMI ARC-poort (audio return channel) maakt het bijvoorbeeld mogelijk om audio van de televisie terug te sturen naar de mediaspeler, waardoor het gebruik van een extra kabel voor audio overbodig wordt.

YouTube video

Bluetooth

Bluetooth stelt gebruikers in staat om hun mediaspeler draadloos te verbinden met andere Bluetooth-apparaten, zoals smartphones, tablets of laptops. Dit opent de deur naar veel handige functies en maakt de mediaspeler nog veelzijdiger en gemakkelijker in gebruik.

Een van de belangrijkste voordelen van Bluetooth-connectiviteit is dat het draadloze streaming van media mogelijk maakt. Zo stream je muziek, video's of foto's vanaf een smartphone of tablet en naar een mediaspeler, zonder dat er kabels nodig zijn. 

Dit is bijzonder handig als de mediaspeler bijvoorbeeld in de woonkamer staat en de smartphone in de keuken ligt. Met Bluetooth-connectiviteit speel je media af zonder dat je naar de mediaspeler hoeven te lopen om deze handmatig te bedienen.

Een ander voordeel van Bluetooth-connectiviteit is dat het ook mogelijk maakt om andere Bluetooth-apparaten te bedienen vanaf de mediaspeler. 

Sommige mediaspelers worden geleverd met een afstandsbediening die ook werkt als een Bluetooth-afstandsbediening voor de tv, waardoor gebruikers beide apparaten met één afstandsbediening bedienen. Dit zorgt voor extra gebruiksgemak en voorkomt dat er te veel afstandsbedieningen in de woonkamer liggen.

Ten slotte maakt Bluetooth-connectiviteit het ook mogelijk om de mediaspeler te koppelen aan andere Bluetooth-apparaten, zoals een Bluetooth-luidspreker of een koptelefoon. 

Dit betekent dat gebruikers niet beperkt zijn tot de ingebouwde luidsprekers van de mediaspeler, maar genieten van hun media met behulp van hun favoriete audioapparatuur. Dit opent de deur naar een betere geluidskwaliteit en meer flexibiliteit bij het afspelen van media.

SD-kaart ingang

Een SD-kaart ingang is een handige functie voor een mediaspeler omdat het de mogelijkheid biedt om extra opslagruimte toe te voegen. Dit is vooral handig voor mensen die veel foto's, video's en muziek op hun apparaat willen opslaan.

Met een SD-kaart ingang voeg je eenvoudig extra opslagruimte toe door simpelweg een SD-kaart in de kaartlezer te plaatsen. Dit betekent dat gebruikers niet langer beperkt zijn tot de opslagcapaciteit van de mediaspeler zelf en zo meer inhoud opslaan zonder zich zorgen te maken over het opraken van ruimte.

Bovendien zet je met een SD-kaart ingang gemakkelijk inhoud over vanaf een camera, telefoon of andere apparaten die een SD-kaart gebruiken. 

Dit maakt het eenvoudiger om foto's en video's van een vakantie of andere evenementen op te slaan en te bekijken op een televisie, zonder dat er een extra kabel of adapter nodig is om de inhoud over te zetten.

Mediaspelers vergelijken

Opslagcapaciteit 

De meeste mediaspelers hebben geen opslagcapaciteit omdat ze zijn ontworpen om media van andere bronnen af te spelen, zoals van de beste NAS-harde schijf, usb-sticks of SD-kaarten. 

Door geen ingebouwde opslag te hebben, blijven de kosten laag en breid de gebruiker de opslagcapaciteit eenvoudig uit met externe opslag, via bijvoorbeeld een SD-kaart. Bovendien biedt het gebruik van externe opslag ook meer flexibiliteit, omdat de gebruiker de opslag aanpast aan zijn specifieke behoeften.

Hoewel sommige mediaspelers ook een harde schijf hebben en daarmee als een soort NAS-server dienen, is een volwaardige NAS toch meer geschikt voor uitgebreide functies en opslag. 

Een volwaardige NAS is ontworpen als een opslaghub en biedt veel meer functies en mogelijkheden. Het fungeert als een centrale opslaglocatie voor bestanden, media en back-ups, evenals het hosten van applicaties en diensten zoals een mailserver, een VPN-server en een webserver. 

Bovendien beheert een NAS meerdere gebruikersaccounts en toegangsrechten, wat het een ideale oplossing maakt voor kantooromgevingen en gedeelde gezinsomgevingen.

4K-ondersteuning

Met 4K-ondersteuning speelt de mediaspeler inhoud af in Ultra HD-resolutie, wat betekent dat de beelden nog scherper, helderder en gedetailleerder zijn dan bij gewone Full HD-resolutie.

Als iemand die zelf een mediaspeler heeft gebruikt met 4K-ondersteuning, kan ik zeggen dat deze specificatie een wereld van verschil maakt in de kijkervaring. De beelden zijn zo helder en scherp je elke klein detail op het scherm ziet. Dit zorgt voor een geweldige kijkervaring.

Maar het is niet alleen de visuele ervaring die profiteert van 4K-ondersteuning. De audio is ook van hogere kwaliteit, omdat de meeste mediaspelers die 4K ondersteunen ook Dolby Atmos ondersteunen, wat een indrukwekkend en meeslepend surround sound-effect creëert.

Als je op zoek bent naar een mediaspeler, raad ik je zeker aan om te investeren in een apparaat met 4K-ondersteuning. Het zal je kijkervaring naar een hoger niveau tillen en je laten genieten van films en tv-shows zoals nooit tevoren.

Bediening

Een goede bediening maakt het gebruik van de mediaspeler eenvoudig en efficiënt. Hierbij is het belangrijk dat de bediening zowel via een app als via een fysieke afstandsbediening mogelijk is. Dit biedt gebruikers de keuze om de bediening te kiezen die voor hen het meest comfortabel is.

Een intuïtieve en overzichtelijke app verbetert de bediening van de mediaspeler sterk. Zo navigeer je gemakkelijk door je media en is het makkelijk om specifieke films of series snel te vinden. 

Een goede app biedt ook de mogelijkheid om je mediaspeler op afstand te bedienen, bijvoorbeeld als je niet in dezelfde kamer bent. Dit is handig als je bijvoorbeeld op afstand de mediaspeler wilt aan- of uitzetten.

De 5 beste mediaspelers onder elkaar

Veelgestelde vragen over mediaspelers

Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen over mediaspelers opgesomd. Mocht je desondanks nog met onbeantwoorde vragen zitten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om je verder te helpen!

Wat is het verschil tussen een mediaspeler en een smart-tv?

Een mediaspeler is een apparaat dat je op je tv aansluit om toegang te krijgen tot online content en lokale mediaopslag, terwijl een smart-tv al een ingebouwd systeem heeft om deze functies te bieden. 

Met een mediaspeler heb je sneller en eenvoudiger toegang tot meer verschillende soorten content. Een smart-tv is meer beperkt tot de apps die standaard worden aangeboden.

Heeft een mediaspeler opslagruimte nodig?

In tegenstelling tot een NAS-systeem of een externe harde schijf, is een mediaspeler niet ontworpen om grote hoeveelheden gegevens op te slaan. Veel mediaspelers hebben geen opslagruimte omdat de mediabestanden niet worden opgeslagen op de mediaspelers.

Het ontbreken van opslagruimte maakt de mediaspeler compacter en goedkoper in vergelijking met andere opslagapparaten.

Welke bestandsformaten kan een mediaspeler afspelen?

De meeste mediaspelers kunnen een breed scala aan bestandsformaten afspelen, waaronder MP4, AVI, MKV, MOV en meer. Dit geldt niet alleen voor videobestanden, maar ook voor audioformaten zoals MP3, WAV en FLAC. Sommige mediaspelers ondersteunen ook minder gangbare formaten zoals OGG of DIVX.

Conclusie

Dank voor het lezen van dit artikel over de beste mediaspeler. Ik heb de belangrijkste specificaties van een mediaspeler behandeld en waarom deze wel of niet belangrijk zijn voor je behoeften. 

Als je nog vragen hebt over de specificaties of over het gebruik van een mediaspeler in het algemeen, laat het ons weten via het feedbackformulier hieronder. Bedankt voor je aandacht en tot ziens!

Was dit artikel behulpzaam?

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross