Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Houd je Hoofd Koel met de Beste Koelkast

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een koelkast is een onmisbaar onderdeel in elke keuken. Een goed werkend model in huis is daarom ook geen overbodige luxe. Sterker nog, de beste koelkast is cruciaal om je eten vers te houden en te voorkomen dat je keuken onder de stank komt te staan zodra je de deur opent!

De markt staat vol met allemaal verschillende koelkasten. Hieruit kiezen voor één specifiek model is daarom verre van simpel vandaag de dag.

In deze koopgids leg ik je alle belangrijke punten van een koelkast uit. Met deze in gedachten, kies je sneller het model dat het beste bij je situatie past. Kijk ook alvast naar onze vijf huidige favorieten hieronder – mogelijk staat hier al de koelkast van je dromen tussen!

Waarom een koelkast aanschaffen?

Een koelkast is tegenwoordig niet meer weg te denken uit je keuken. Een nieuwe losse koelkast kopen hoort bij het afwerken van een nieuwe keuken, of bij het upgraden van een bestaande. Zo vervang je een te onzuinige, te luidruchtige of te kleine koelkast, met een nieuwe koelkast die mogelijk meer doet dan alleen levensmiddelen bewaren.

Moderne koelkasten beschikken ook steeds vaker over een aantal extra functies, zoals een no-frostfunctie, of zelfs slimme functies. Hiermee blijven fabrikanten koelkasten innoveren – ze worden steeds moderner en breder inzetbaar.

Een losse koelkast is ook een goede oplossing wanneer een inbouwkoelkast net niet genoeg is. Omdat losse koelkasten niet aansluiten bij de kasten in je keuken beschikken ze meestal over een wat meer opslagruimte. Daarnaast is een losse koelkast flexibeler in zijn plaatsing – je kiest zelf waar je hem neerzet, en verhuist hem indien nodig ook makkelijk mee.

Een losse koelkast staat daarvoor jammer genoeg wat sneller in de weg – grote modellen vallen erg op in je keuken. Je 'verstopt' deze koelkaste niet makkelijk in de kasten van je keuken.

Maar goed, het belangrijkste is dit: koelkasten houden verschillende soorten levensmiddelen vers en bruikbaar. Aparte apparaten om een specifiek product op temperatuur te houden, zoals een goede wijnklimaatkast, bestaan ook, maar daar houd je je groenten, vlees en vis niet vers in.

Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart

Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart
Geluidsniveau: 42 dB
Bekijk op Bol.com

Inventum KV1800 zilver

Inventum KV1800 zilver
Geluidsniveau: 39 dB
Inhoud koelruimte: 188 liter
Inhoud vriesruimte: 71 liter
Energiekosten per jaar: 116Euro
Bewaartijd bij stroomuitval: 10 uur
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)
Netto inhoud: 259 liter
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste koelkast?

De perfecte koelkast vinden is niet altijd even makkelijk. Iedereen stelt andere eisen aan deze apparaten. Om een miskoop te voorkomen, leg ik je in deze koopgids uit wat belangrijk is in gedachten te houden tijdens je zoektocht.

Soort koelkast

Bij koelkasten heb je de keuze uit meerdere verschillende soorten, ieder met een ander formaat en eigen indeling. Begin je zoektocht naar je nieuwe koelkast bij het soort – dit perkt de hoeveelheid opties meteen in tot een wat behapbaarder aantal.

Koel-vriescombinatie

Een koel-vriescombi is een van de gebruikelijkste soorten koelkast. Dit soort koelkast is een combinatie van twee apparaten: het is een koelkast en een vriezer in één. Het koeldeel en vriesdeel zijn gescheiden van elkaar, met aparte deuren. Zo blijft de temperatuur in het ene deel consistent wanneer het andere open staat.

Met een koel-vriescombinatie houdt je etenswaren koud in het koeldeel dat zich meestal bovenin bevindt, en vries je versproducten in met het vriesdeel onderin.

Amerikaanse koelkast

Deze koelkasten zijn geweldig voor iedereen die een hoop ruimte nodig heeft. Een Amerikaanse koelkast heeft ook een koel- en vriesdeel. Deze staan alleen niet boven elkaar, maar naast elkaar. Dit neemt wat meer plek in beslag in een kamer dan een standaard koel-vriescombi doet, maar biedt je een hoop opslagruimte.

Door het grote formaat zijn deze koelkasten aan de dure kant. Daarnaast verbruiken ze een hoop energie, waardoor hun jaarlijkse kosten hoger liggen. Daarvoor in ruil hebben deze apparaten vaker handige extra functies, zoals een ijsblokjesmaker of een gekoelde watertap.

Retro koelkast

Een retrokoelkast is een must voor iedereen die op zoek is naar de mooiste apparaten voor in huis, en graag wat old-fashioned flair toevoegen aan hun interieur. ✨ Deze koelkasten doen met hun strakke vintage uiterlijk denken aan apparaten uit de jaren 50 – maar van binnen zijn ze even modern als hun strakker uitziende tegenhangers.

Met deze koelkast haal je naast een geweldig koelapparaat ook een echte eye-catcher in huis. Deze vintage koelkasten vind je in alle vormen en maten, en met verschillende functies. Een nadeel aan deze apparaten: het mooie uiterlijk gaat vaker hand in hand met een hoger prijskaartje.

Een gele retro koelkast

Tafelmodel

Kleine koelkasten met een lengte van 85 centimeter tot 1 meter noemen we een tafelmodel koelkast. Deze modellen zijn in het algemeen aan de simpele kant. Ze hebben niet veel opbergruimte of extra functies, en bovendien heeft niet ieder model heeft een eigen vriesvak.

Tafelkoelkasten zijn over het algemeen vooral handig als aanvulling op een grote koelkast om bijvoorbeeld wat extra frisdrank koel te houden in de zomer, voor gebruik in een studentenkamer of zelfs in een kantoortje.

Slimme koelkast

Steeds meer apparaten beschikken over slimme functies. Zo komt een slimme koelkast ook steeds vaker voor op de markt.

Deze koelkasten geven je een inzicht in de inhoud van je koelkast. Dit doen ze of door een transparante deur, of met een camera, een wifi-verbinding en een app. Hiermee controleer je op afstand via je smartphone de inhoud van je koelkast – ook in een supermarkt!

Via een app bedien je de koelkast ook van een afstand. Zo stel je snel de temperatuur van de koelkast in, en vaak zelfs in specifieke zones. Sommige slimme koelkasten hebben ook een ingebouwd touchscreen, waarop je makkelijk boodschappenlijsten maakt en in sommige gevallen zelfs recepten opzoekt of notities achterlaat voor je huishouden.

Het energielabel

Op het energielabel van de koelkast staat alle informatie over het apparaat, zoals de inhoud van het koel- en vriesvak, het geluidsniveau van de koelkast, de energieklasse en het energieverbruik.

De energieklasse geeft aan hoe zuinig een koelkast is. Deze klasse herken je aan een label, genoteerd met een letter van A tot en met G. Bij deze codering is energielabel A het zuinigst, en energielabel G het minst zuinig.

Vroeger bestonden nog een aantal andere labels; toen kwam je ook nog A+, A++ en A+++ tegen. In 2021 zijn de energielabels aangepast, waardoor alleen nog A tot en met G bestaat. Een koelkast met energielabel A vind je vooralsnog nauwelijks. De zuinigste apparaten die je sneller tegenkomt, hebben een B- of C-label.

Onder de energieklasse staat het jaarlijkse energieverbruik van de koelkast. Hieraan zie je hoeveel kWh de koelkast per jaar verbruikt. Hieraan lees je vervolgens de jaarlijkse kosten van het apparaat af.

In het algemeen is een energiezuinig model duurder, maar deze gaat wel langer mee en slurpt energie. Zo haal je een voordeel uit een zuinige koelkast – hij kost minder per jaar en is minder snel aan vervanging toe.

Een tafelmodel koelkast naast een keukenkastje

Inhoud van een koelkast

De inhoud van een koelkast geeft een indicatie van de beschikbare opslagruimte van het apparaat. Een koelkast met een grotere inhoud biedt meer opslagruimte dan een apparaat met een kleine inhoud.

Bij het melden van de inhoud maken fabrikanten een verschil tussen de netto-inhoud, de koelinhoud en de vriesinhoud. De koelinhoud en de vriesinhoud geven aan hoe groot de inhoud van het koel- en vriesdeel is. De netto-inhoud weergeeft de volledig inhoud van beide delen.

De gemeten koelkastinhoud valt in realiteit meestal kleiner uit. Fabrikanten meten de inhoud van hun koelkasten zonder de bakjes en plateaus, die uiteindelijk wel merkbaar ruimte in beslag nemen.

Klimaatklasse

Plaats je de nieuwe koelkast straks in een garage of kelder? Let dan goed op de klimaatklasse van het apparaat. Aan deze indicator zie tegen welke kamertemperatuur de koelkast bestendig is. Niet elke koelkast doet het even goed in een zeer koude, of zeer warme kamer.

Controleer daarom of de klimaatklasse van een koelkast overeenkomt met de omgevingstemperatuur van de kamer waarin je de koelkast plaatst. Deze klasse bestaat uit een lettercode – elke code heeft een eigen minimum en maximum temperatuur waar de koelkast bestendig tegen is.

  • N (normaal): minimumtemperatuur 16 °C, maximumtemperatuur 32 °C.
  • ST (subtropisch): minimumtemperatuur 16 °C, maximumtemperatuur 38 °C.
  • T (tropisch): minimumtemperatuur 16 °C, maximumtemperatuur 43 °C.
  • SN (subnormaal): minimumtemperatuur 10 °C, maximumtemperatuur 32 °C.

De klimaatklasse geeft een goede indicatie welke omgevingstemperatuur de koelkast aankan. In realiteit is deze indicatie niet volledig precies - koelkasten zijn vaker wel bestendig tegen net iets hogere of lagere temperaturen.

Koelkasten vergelijken

GeluidsniveauEnergiekosten per jaarBewaartijd bij stroomuitvalMinimale omgevingstemperatuurMaximale omgevingstemperatuurNetto inhoud
1Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart42 dB
2AEG SFB41011AS42 dB
3Inventum KV1800 zilver39 dB116Euro10 uurNormaal (16 graden)Subtropisch (38°)259 liter
4PRIMO PR137FR zilver41 dB59Euro0 uurNormaal (16 graden)Subtropisch (38°)93 liter
5CHiQ FBM157L42 Koel-vriescombinatie 157 Liter dark stainless steel39 dB59Euro9 uurNormaal (16 graden)Subtropisch (38°)93 liter

Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart

Geluidsniveau: 42 dB

AEG SFB41011AS

Geluidsniveau: 42 dB

Inventum KV1800 zilver

Geluidsniveau: 39 dB

Energiekosten per jaar: 116Euro

Bewaartijd bij stroomuitval: 10 uur

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)

Netto inhoud: 259 liter

PRIMO PR137FR zilver

Geluidsniveau: 41 dB

Energiekosten per jaar: 59Euro

Bewaartijd bij stroomuitval: 0 uur

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)

Netto inhoud: 93 liter

CHiQ FBM157L42 Koel-vriescombinatie 157 Liter dark stainless steel

Geluidsniveau: 39 dB

Energiekosten per jaar: 59Euro

Bewaartijd bij stroomuitval: 9 uur

Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)

Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)

Netto inhoud: 93 liter

Geluid

Koelkasten maken meerdere geluiden: ze zoemen tijdens het koelen, of blazen tijdens het gebruik van de nofrost-functie. Het geluidsniveau van de koelkast bepaalt hoe storend dit geluid is.

Bij enkele apparaten hoor je de geluiden van een werkende koelkast bijna niet. Andere apparaten met een luidruchtigere motor vallen meer op. Door te letten op het geluidsniveau van de koelkast, weet je hoe luidruchtig deze is. Fabrikanten vermelden dit niveau in het aantal decibel (dB) van de koelkast.

Zogenaamde 'stille' koelkasten produceren geluiden onder de 38 decibel. Apparaten met dit geluidsniveau hoor je nauwelijks, zelfs niet terwijl de motor hard werkt. Van deze koelkasten heb je weinig tot geen last.

Meer luidruchtige koelkasten maken geluid tot wel 41 dB. Dit is niet per se hard geluid, maar minder makkelijk te negeren. Dit geluidsniveau staat gelijk aan een gemiddelde woonkamer. Vanaf 40 dB ontstaan mogelijk leer- en concentratiestoringen. Het geluid van de koelkast valt daarom niet snel in de achtergrond weg – het blijft goed hoorbaar.

Tips voor een stille koelkast – Een goed onderhouden, correct geplaatste koelkast maakt in het algemeen minder lawaai. Plaats een koelkast zo dat er genoeg ruimte is tussen muur en koelkast. Dit laat genoeg ruimte voor ventilatie over, waardoor de motor minder hard hoeft te zwoegen. Houdt de ventilatieruimte van de koelkast ook goed schoon. Zet als laatste geen spullen op de koelkast; deze maken geluid of vallen zelfs om door de vibraties van de koelkast. 

Bewaartijd

Een koelkast werkt alleen met werkende stroomtoevoer. Wanneer de stroom tijdelijk uitvalt, koelt een koelkast niet meer. Elke apparaat heeft een eigen bewaartijd bij stroomuitval. Hieraan zie je hoelang eten en drinken in de koelkast houdbaar blijft zonder stroom.

Deze bewaartijd is voor elke koelkast anders. De meeste kleine tafelmodellen bewaren levensmiddelen zonder stroom alleen voor een uur, grotere modellen stellen eten langer veilig.

Een richtlijn voor de lengte van deze bewaartijd bestaat niet. De beste bewaartijd hangt af van persoonlijke voorkeur. Met een langere bewaartijd verklein je wel de kansen voor mogelijk voedselverspilling.

Handige functies

Een aantal koelkasten zijn uitgerust met meerdere functies, die flinke voordelen in gebruikersgemak opleveren. Deze functies zijn niet per se noodzakelijk, maar wel handige toevoegingen voor moderne koelkasten.

In elk vriesvak vormt na een tijdje een kleine laag ijs, door het openen en sluiten van de vriezerdeuren. Wanneer deze laag dikker wordt, neemt hij niet alleen meer ruimte in beslag, maar houdt de vriezer ook moeilijker zijn temperatuur consistent. Daarbovenop verbruikt een vriezer met teveel ijsvorming ook meer energie.

Een vriezer af en toe ontdooien is daarom een belangrijke taak. De vriezer ontdooien is een irritante bezigheid. Daarom beschikken sommige vriezers tegenwoordig over een no-frostfunctie. Geloof me: deze functie bespaart je een hoop frustratie en consequent gefoeter. 💢

Hiermee zuigt de vriezer het water dat mogelijk achterblijft in de vriezer op, en blaast als vervanging koude lucht terug de vriesruimte in. Zo blijft de vriezer altijd droog en koud, waardoor geen ijs vormt. Met deze functie blijft je vriezer goed werken, zonder dat je hier moeite in steekt.

Sommige apparaten hebben een low-frostfunctie in plaats van een no-frostfunctie. Hierdoor vormt ijs minder snel in de vriezer. Een vriezer met low-frostfunctie heeft verdampleidingen in zijn wanden, waardoor vocht eerder verdampt. Deze functie lost ijsvorming niet volledig op – de vriezer ontdooien moet nog altijd gebeuren, maar veel minder vaak dan een model zonder.

Met een koelkast met een ingebouwde waterdispenser geniet je tenslotte altijd van gekoeld water – heerlijk als je in de zomer aan wat verkoeling toe bent. Koelkasten met een vriesdeel gebruiken ook wel eens een ijsdispenser. Hiermee voeg je snel ijsblokjes aan een drankje toe.

De 5 beste koelkasten op een rij

1. Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart

1. Labirent® BC-70 Mini Koelkast Tafelmodel mat zwart
Geluidsniveau: 42 dB

3. Inventum KV1800 zilver

3. Inventum KV1800 zilver
Geluidsniveau: 39 dB
Inhoud koelruimte: 188 liter
Inhoud vriesruimte: 71 liter
Energiekosten per jaar: 116Euro
Bewaartijd bij stroomuitval: 10 uur
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)
Netto inhoud: 259 liter

4. PRIMO PR137FR zilver

4. PRIMO PR137FR zilver
Geluidsniveau: 41 dB
Inhoud koelruimte: 93 liter
Energiekosten per jaar: 59Euro
Bewaartijd bij stroomuitval: 0 uur
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Maximale omgevingstemperatuur: Subtropisch (38°)
Netto inhoud: 93 liter

5. CHiQ FBM157L42 Koel-vriescombinatie 157 Liter dark stainless steel

5. CHiQ FBM157L42 Koel-vriescombinatie 157 Liter dark stainless steel
Geluidsniveau: 39 dB
Bewaartijd bij stroomuitval: 9 uur

Veelgestelde vragen over koelkasten

Als kers op de taart beantwoord ik hieronder nog enkele van de vaakst gestelde vragen over koelkasten!

Hoelang gaat een koelkast mee?

Gemiddeld gaat een koelkast 15 jaar mee. Meerdere factoren spelen een rol in de levensduur van een koelkast. Zo bestaan duurdere apparaten vaker uit beter materiaal, en beschikken ze over eigenschappen die helpen energie te besparen, wat de levensduur iets verlengt.

Daarnaast speelt de gebruikswijze ook een rol. Met correcte plaatsing en regelmatig schoonmaken blijft de koelkast langer in goede staat.

Wat verbruikt een koelkast?

Een koelkast verbruikt in het algemeen tussen de 50 en 400 kWh per jaar. Dit hangt uiteindelijk af van de grootte, de energieklasse en het model. Een grote Amerikaanse koelkast verbruikt bijvoorbeeld meer dan een klein tafelmodel.

Gemiddeld verbruiken de meeste koelkasten 100 tot 250 kWh per jaar. Amerikaanse koelkastmodellen zijn hier een uitzondering – deze verbruiken tussen de 200 en 400 kWh per jaar.

Hoelang duurt het voor een koelkast op temperatuur is?

Een koelkast is niet direct na aansluiten op temperatuur. Hoelang het duurt voor een koelkast afkoelt, is afhankelijk van het model, de grootte en het gewicht. Kleinere tafelmodellen zijn in een paar uur op temperatuur, voor grotere modellen is hier 12-24 uur voor nodig.

Conclusie

Deze koopgids helpt je hopelijk verder bij je zoektocht naar je nieuwe koelkast. Wordt het een grote Amerikaanse koelkast, of gaat je voorkeur uit naar een klein tafelmodel?

Let in ieder geval goed op de inhoud van de koelkast, en het geluidsniveau. Houdt ook de energieklasse in de gaten, want zuinig met energie omgaan is nog nooit zo belangrijk geweest als dat het nu is.

Heb je nog vragen of tips? Laat het ons hieronder vooral weten! Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe koelkast!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross