Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Secretlab TITAN Evo 2022 Review: voor Finesse en Souplesse

10 min leestijd

Wil je bureaustoel na jaren trouwe dienst niet meer omhoog of omlaag, of zijn de rugleuning en het zitvlak nu zo versleten, dat je haast op het metalen of plastic frame zit? Hoe je ook bij deze Secretlab TITAN Evo 2022 review beland bent: welkom, en ga er even voor zitten. 😉

Wees je bewust van hoe je stoel onder je voelt, en laat me je vertellen hoe en waarom dit model van Secretlab waarschijnlijk beter zit. Ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten: het zit hem in het koudschuim en de verstelbaarheid waarmee je kunt spelen.

Of je nu liever voorover of naar achteren gekanteld zit, met je rug zo recht als een kaars of juist niet, deze stoel helpt je je ideale zitpositie te vinden. Er zijn niet veel bureaustoelen die haast lijken mee te denken met je, maar de Secretlab TITAN Evo 2022 heeft me zowaar wat geleerd over mijn eigen voorkeuren omtrent hoe ik graag zit.

Secretlab TITAN Evo 2022 voor een bureau vanaf de zijkant

Voordelen:

  • Verkrijgbaar in drie maten, en meerdere bekledingen en kleuren
  • Is op haast elk punt volledig in te stellen naar je lichaam
  • Voelt oerdegelijk en duurzaam aan
  • Installatie verliep soepeltjes dankzij foto- en videohandleiding

Nadelen:

  • De stoel is behoorlijk zwaar, dus let op je vloer
  • Het dichterbij de stoel zetten van de armleuningen vergt iets meer tijd

Overweeg dit voordat je Secretlab TITAN Evo 2022 aanschaft

Het is niet geheel onbelangrijk dat je goed zit achter je bureau als je hier heel wat tijd doorbrengt. Nu is de Secretlab TITAN Evo 2022 in principe een gamestoel, maar het is niet alleen maar een gamestoel.

Sinds thuiswerken een veel groter deel van onze routines uitmaakt, zoeken thuiswerkers het comfort van gamestoelen op. Dit is fabrikanten opgevallen, waardoor je nu de stoelen die voorheen altijd ontzettend flashy uitzagen, ook in gedempte motieven vindt. Dat geldt ook voor deze stoel, indien gewenst. Aan finishes geen gebrek namelijk.

Maar je koopt een bureaustoel niet voor het ontwerp, maar voor het zitgemak. Gamestoelen in het specifiek garanderen comfort, en veelal ook een grote mate aan instelbaarheid. De TITAN Evo 2022 is hier geen uitzondering op. Ik ga zometeen meer in detail, maar je mag ervan uit gaan dat kramp in je nek en pijn aan je stuitje verleden tijd zijn – vooral als je uren voor je bureau doorbrengt.

Maar goed, het is niet een en al pret. Stoelen van dit kaliber kosten een mooie cent, dus vraag je af of het de investering waard is. 💶 Breng je net anderhalf uur per dag door achter je bureau, of game je een keer per week, dan wil je wellicht je zuurverdiende centen aan een iets simpeler model en een nieuwe game of headset uitgeven.

Ben je juist van de racespellen, dan heb je weer meer aan een goede racestoel om totale immersie in je game te garanderen.

Ben je toch overtuigd van de absolute noodzaak van een stoel als deze? Lees dan vooral door, want vanaf hier treed ik in detail!

Uitpakken en in elkaar zetten

Het zal je niet verrassen dat een stoel die duurzaam hoort te zijn, ook redelijk zwaar is. Zo ook het bouwpakket dat ik binnen kreeg: dat woog ruim 34 kilo. Idealiter heb je daarom ook iemand bij je om je te helpen de boel uit te pakken en in elkaar te zetten. Ik had die luxe niet, en ik moet zeggen dat ik het liever wél had gehad.

Dat terzijde, word je na het openmaken van de doos eerst begroet door een grafische weergave van de stoel en de belangrijkste eigenschappen, gevolgd door de handleiding. Deze handleiding bevat foto's, wat het installatieproces een heel stuk vergemakkelijkt.

Grafische weergave van de stoel op de binnenflappen van de doos
Toolkit van Secretlab

Ook fijn is dat Secretlab alle nodige tools meelevert: je krijgt een inbussleutel en een kruiskop-bit om met het handvat te gebruiken, en vier schroeven. Laat je gereedschapskist maar in de schuur staan!

De installatie verliep soepel, vooral toen ik de videohandleiding erbij pakte. Wel was het lastig de stoel te kantelen toen ik hem eenmaal in elkaar had gezet, dus ook hier moet ik weer benadrukken: kijk je huisgenoot of een familielid vooral even lief aan wanneer het moment suprême aanbreekt, want het geheel is zwaar. Moet je het toch alleen doen, til dan vooral niet vanuit je rug...

Let ook op je vloer. Heb je een zachte ondergrond, zoals hout of vinyl, dan wil je wellicht een plastic mat of een laagpolig tapijt onder de stoel neerleggen. Een zware stoel plus je lichaamsgewicht op plastic wielen wil nog wel eens krassen op deze ondergronden.

Instellingen, oh, my!

Deze stoel is de grote trots van Secretlab vanwege het feit dat je hem helemaal zelf instelt. De verstellingen in hoogte zijn typerend voor elke bureaustoel en is ook lang niet het spannendste aan deze stoel.

Je stelt de hoek waarin je zit ook in: links onder de stoel bevindt zich een hendeltje – die je eerst moet ontgrendelen – waarmee je dit regelt. Vervolgens kies je uit een van drie posities: rechtopzittend, licht achteroverleunend of zo ver naar achteren, dat de korteren onder ons met bungelende benen blijven zitten.

Het fijne aan de hele stoel iets naar achter kantelen, is dat je lichaam goed aansluit op de vormingen ervan. Zo komt je nek precies op het magnetische traagschuimkussen te liggen (mits je deze op de juiste hoogte hebt gelegd), en voel je de kromming van de rugleuning je rug ondersteunen.

Klinkt 'traagschuim' je bekend in de oren? – Dat kan, want het is materiaal dat we ook veel in matrassen zien. Je kunt de ervaring dan ook vergelijken met zitten op een matras van koudschuim: het vormt zich naar de vormen van je lichaam, maar neemt altijd zijn oude vorm weer aan na gebruik.

Over de rugleuning gesproken: dit moet wel de pride and joy van Secretlab zijn. Je stelt niet alleen in in welke hoek deze komt te staan (tot wel 165°!), maar ook de bolling en de hoogte van deze bolling. Ben je – net als ik – iemand die snel onderuitzakt in een stoel, dan heb je hier veel baat bij.

Ik kwam er al snel achter ik dat een behoorlijk heftige bolling bij de binnenwaartse bocht van mijn ruggengraat, me helpt recht te blijven zitten. Kun jij jezelf hier totaal niet in vinden, ook dan zit je hier goed: je kunt de hele bolling weg laten vallen door aan de knop aan de rechterkant van de rugleuning te draaien.

Daarnaast zet je ook de armleuningen zoals je wilt hebben. Naast dat je ze hoger of lager zet, regel je ook hoe ver naar voren ze staan. Trek aan het hendeltje onder de armleuning, en de leuning glijdt geruisloos naar voren of achteren.

Ook regel je in hoeverre deze naar links of naar rechts gedraaid staat. Je hebt drie stappen, waarbij de leuning telkens een sprong van ongeveer 45° maakt: naar binnen, recht naar voren, en naar buiten.

Wil je de leuningen dichter bij je lichaam hebben, dan ben je iets langer bezig: je moet eerst drie schroeven aan de onderkant van de stoel losmaken, waarna je de armleuning richting het zitvlak schuift en weer vastschroeft.

Dit is wat omslachtiger, omdat de hendels van de hoogte- en kantelmechanismen een beetje in de weg zitten; het was fijn geweest als ook dit via een hendeltje snel geregeld kon worden. Maar goed, al met al zijn de armleuningen geheel naar wens in te stellen, dus ik mag niet klagen.

Comfort van de hoogste orde

Deze stoel van Secretlab blinkt uit in comfort, mede dankzij de mate van flexibiliteit. Dat hebben we al besproken, dus laten we het nu eens hebben over hoe hij daadwerkelijk zit.

Het zitvlak en de rugleuning zijn gemaakt van koudschuim. Dit schuim is specifiek gevormd voor zijn uiteindelijke doeleinde, waardoor het zijn vorm beter behoudt.

Het bevat lucht, dat zich verplaatst wanneer je erop zit of tegenaan leunt. Dit zorgt ervoor dat de leuning zijn oorspronkelijke vorm niet verliest op de lange termijn, want de lucht keert terug naar waar je eerst zat om het schuim te ondersteunen.

Hierdoor zit je redelijk stevig, maar comfortabel. Gepaard met de verheven randen langs het zitkussen en de rugleuning, voelt het alsof de stoel je zacht vastpakt en op je plek houdt. Dat zit niet alleen lekker, maar voelt vooral prettig als de stoel ver naar achteren gekanteld staat! 😬

De meegeleverde magnetische armleuningen zijn wat mij betreft ook meer dan comfortabel genoeg, maar ik kan me voorstellen dat een e-sports-beoefenaar wellicht zou willen investeren in iets beters dan de standaarduitvoering: de Technogel-armleuningen.

Waag je die sprong, dan is het goed om te weten dat je de armleuningen in luttele seconden verwisselt, want ook deze zijn magnetisch.

Als je veel beweegt tijdens het gamen, kun je je echter storen aan het lichte gerammel dan de leuningen. Bewegende onderdelen doen precies dat: bewegen – en dat levert geluid op.

Ik stoor me er niet gek veel aan, maar als je hier gevoelig voor bent, is dit een puntje om op te letten.

Ik heb verder de stoel met Secretlabs eigen imitatieleer – NEO™ Hybrid Leatherette – getest. Zelf vind ik dit een erg prettige finish: het is ontzettend zacht, maar tegelijkertijd superduurzaam.

Achter dat laatste ben ik gekomen toen mijn kat besloot zich uit te rekken door aan de stoel te gaan hangen. Ik dacht even flauw te vallen toen ik die klauwen in het kunstleer zag zakken, maar stond versteld toen ik het naderhand weer terug omhoog zag komen, zonder schade!

Daarnaast is deze variant niet als veel andere soorten imitatieleer: het ademt zowaar. Mede hierom heeft Secretlab een patent aangevraagd op hun imitatieleer. Ik ben tijdens de zomer en nazomer geen enkele keer blijven plakken aan de stoel – en dat zegt wat, want ik woon in Portugal op vijf hoog, waar het redelijk heet wordt.

Maar goed, opties zijn je beste vrienden! Wil je liever echt leer? Dat kan ook, tegen een meerprijs. Ook is er een redelijke variatie aan textielen stoelen in verschillende kleuren te vinden. Textiel ademt uiteraard nog beter dan kunstleer, maar is ook gevoeliger voor schade – niet alleen van huisdieren, maar ook door andere dingen die aan de vezels blijven hangen en vloeistoffen.

Size matters

Al deze dingen betekenen niks als je niet eerst de juiste maat kiest. Daarom is de stoel in vier maten te krijgen:

  1. XXS, voor degenen tot 1.60 m en tot 70 kg;
  2. Small, voor degenen tussen de 1.61 m en 1,69 m, onder de 90 kg;
  3. Regular, voor degenen tussen 1,70 m en 1,89 m, tot 100 kg;
  4. XL, voor degenen tussen 1.89 m en 2.05 m, tot 180 kg.

Maak je hierin een fout, dan kun je ervan uit gaan dat je benen boven de grond bungelen, of dat je knieën juist in een hoek van kleiner dan 90° komen te staan. Je wilt voor een gezonde zithouding dat je voeten plat op de grond staan, en je knieën in een hoek van ongeveer 90°.

Het oog wilt ook wat

De NEO™ Hybrid Leatherette stoelen zijn beschikbaar in een weelde van finishes. Wil je iets low-key, dat wegsmelt in je interieur? Dat kan. Wil je juist een stoel die het van de daken schreeuwt dat je fan bent van Cyberpunk 2077, of dat je altijd for the Horde zult zijn? Geen probleem.

In totaal vind je 38 varianten van de kunstleren stoelen, en 8 van de textielen stoelen. Aan keuze geen gebrek dus!

Ook de vormgeving speelt echter een rol. Terwijl de basis van de stoel behoorlijk log is, oogt hij alsnog elegant.

De vormen wekken de indruk van een zekere souplesse, welke benadrukt worden door de aanwezige kleuraccenten (in mijn geval zijn dit rode stiksels en gouden logo's op de Stealth finish). Ondanks zijn formaat, oogt hij daarom alsnog stijlvol.

Secretlab TITAN Evo van achteren met het logo op de rugleuning

Ervaringen met de Secretlab TITAN Evo 2022

Je hoeft niet alleen op mijn woord te vertrouwen. Ik mag dan wel een groot fan zijn, maar hoe zit dat met de rest van de gebruikers? De een let uiteraard meer op detail dan de ander, maar dat verandert niet dat het algehele beeld van deze stoel positief is.

Bekijk de onderstaande recensies van andere gebruikers maar eens:

Schermafbeelding van een lovende beoordeling van de stoel
Schermafbeelding van een lovende beoordeling van de stoel
Schermafbeelding van een lovende beoordeling van de stoel

Alternatieven voor Secretlab TITAN Evo 2022

#1 Razer Iskur

De enige gelijkwaardige tegenstander die hier goed te verkrijgen is, is deze krachtpatser van Razer.

Qua comfort en instelbaarheid verschilt hij niet veel van de Secretlab TITAN Evo 2022, maar qua uitstraling wel degelijk. Het is een redelijk forse stoel, waarbij Razer zijn kenmerkende groen in de accenten heeft verwerkt.

Is dat net iets te flashy voor je, dan is er gelukkig ook een volledig zwarte versie te krijgen. De indrukwekkende instelmogelijkheden blijven hetzelfde.

Razer Iskur met groene naden

#2 Nitro Concepts E250 

Zoek je een model dat iets liever is voor je portemonnee, maar toch degelijk zit? Dan zit je bij deze stoel van Nitro goed.

Nee, de rugleuning is niet aanpasbaar naast de kanteling ervan en de armleuningen zijn op twee manieren aan te passen in plaats van vier, maar goed, je betaalt ook een stuk minder.

De stoel zit desalniettemin ook prima: de zitting is gemaakt van traagschuim, waar ik in ieder geval ook niet over ga klagen. Je zakt er alleen net wat verder in weg dan in koudschuim.

Nitro Concepts E250 in zwart en wit

#3 Corsair T3 RUSH

Zoek je een stoel die echt ademt en er bovendien elegant uitziet – en dat voor een toegankelijkere prijs? Daar maakt de T3 RUSH van Corsair zijn entree.

Deze stoel ademt lekker door zijn textielen finish, en ziet er ook nog eens prachtig uit. Ook hier ontbreekt het aan die felbegeerde instellingen van de bolling van de rugleuning, maar de basis en meer is gedekt.

Ook hier kom je op koudschuim te zitten, wat de stoel lekker stevig maakt zonder dat dat ten koste gaat van je comfort.

Corsair T3 RUSH in grijze uitvoering

Secretlab TITAN Evo 2022 review conclusie

Is dit dan eindelijk het einde van het tijdperk van het onderuithangen voor jou, net als dat het voor mij was? Ben je er klaar voor? 👀

Dat zou wel moeten – maar goed, het blijft een stevige investering. Als je die kunt en wilt maken, kan ik je haast beloven dat je geen spijt krijgt. Is dit namelijk de beste gamestoel? Wat mij betreft wel! Secretlab weet mijn oude stoel genadeloos neer te sabelen met zijn comfort en vele instelmogelijkheden.

Ik hoop dat deze Secretlab TITAN Evo 2022 review je vragen heeft beantwoord. Heb je echter nog tips of andere zaken die je graag wilt weten, laat het me dan hieronder horen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Luca is onze head of content en afgestudeerd psycholoog, en spendeert zijn vrije tijd aan zijn favoriete games en programmeercursussen. Zijn werk en studie hebben hem tot nu toe al het nodige over grammatica, syntax en het onderzoeken van allerlei onderwerpen geleerd – en deze skills ontwikkelt hij al doende verder bij Technerds!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross