Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Onderzoek: Gezondheidszorg en Welzijnssector het Bangst voor AI-Banenroof

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Dat AI gestaag steeds meer deel uit begint te maken van onze levens, is voor de meesten van ons al bekend. Misschien behoor je zelf tot de groep mensen die gretig gebruikmaakt van ChatGPT, Lensa of andere AI-toepassingen. In ons onderzoek hebben we onder andere gekeken naar de angst voor baanverlies door kunstmatige intelligentie.

Hieruit kwamen enkele belangrijke punten naar voren:

  1. 52% van de medewerkers in de gezondheidszorg en welzijnssector geven aan bang te zijn voor AI-banenroof.
  2. Het gemiddelde cijfer voor de ernst van die angst bedroeg 6,9.
  3. Werknemers uit deze sector gaven hun digitale vaardigheden gemiddeld een 8,6.

Nieuwsgierig naar hoe dit met elkaar samenhangt? Lees dan vooral verder. ⤵️

52% van gezondheidszorgmedewerkers maakt zich zorgen

Ruim de helft van de medewerkers uit de gezondheidszorg en welzijnssector gaf aan te vrezen dat kunstmatige intelligentie banen zou overnemen. Onder de ICT’ers gaf slechts 17% aan zich zorgen te maken over baanovername door AI, terwijl het percentage onder Nederlanders en Vlamingen samen op 39% ligt.

Het cijfer dat medewerkers uit deze sector aan de intensiteit van hun angstgevoelens gaven (6,9), is eveneens bovengemiddeld: het Nederlands-Vlaamse gemiddelde bedraagt 6,4 op een schaal van 0 tot 10. Het laagste gemiddelde cijfer was een magere 5, wederom uit de ICT-hoek.

Het verschil tussen de intensiteit van de zorgen vanuit de gezondheidszorgmedewerkers en die vanuit ICT-medewerkers, bedraagt daarmee bijna 2 hele punten.

Hoe je er ook naar kijkt: het percentage werknemers én het cijfer dat werknemers uit gezondheidszorg en welzijnssector geven aan de ernst van hun angst, zijn beide bovengemiddeld.

Cirkeldiagram angst AI-banenroof in GZ
Deze diagram mag rechtenvrij gebruikt worden, mits er een bronvermelding geplaatst wordt die linkt naar Technerds.nl

Gevoel van controleverlies

Dit alles terwijl kunstmatige intelligentie niet nieuw is in de gezondheidszorg. Wél lijkt het erop dat het nog niet wordt ingezet op alle mogelijke plekken; men heeft het vooral over de immense potentie van AI in de gezondheidszorg.

Het gaat daarbij onder andere om de mogelijkheden tot sneller diagnoses stellen, patronen herkennen onder patiëntengroepen, en zelfs het assisteren bij HR-kwesties onder het personeel.

Een veelvoorkomende gedachte hierover is dat dit banen zou kunnen kosten, maar de overeenstemming is vooralsnog dat AI vooral op taakniveau werk uit handen neemt, in plaats van op functieniveau. Hierdoor zouden mens en AI elkaar eerder aanvullen dan elkaar de tent uit moeten vechten.

Toch kan dit uit handen geven van werk tot een gevoel van controleverlies leiden – en daarvan is bekend dat het stress veroorzaakt.

Digitale vaardigheden kregen een 8,6 ✅

Werknemers uit de gezondheidszorg en welzijnssector gaven hun digitale vaardigheden gemiddeld een 8,6. Een hogere score voor digitale vaardigheid ging gemiddeld gepaard met minder angst in ons onderzoek naar banenroof door AI.

Je zou dan ook verwachten dat binnen deze sector, minder mensen zich zorgen zouden maken over baanverlies door AI – en dat de intensiteit van aanwezige angst ook lager zou liggen. Waarom is dit dan niet het geval?

Daar kunnen we enkel speculeren. We weten in ieder geval dat digitale vaardigheid bij lange na niet de enige eigenschap is die samenhangt met de angst voor AI-banenroof die we ervaren. Zoals gezegd speelt ook controle die we denken te hebben over – in dit geval – onze werkzekerheid, ook een rol speelt.

Bedenk je daarnaast dat ieder mens anders is. Eigenschappen als stressgevoeligheid, persoonlijke onzekerheden en objectief gemeten digitale vaardigheden (in plaats van zelfwaargenomen vaardigheden) zijn niet meegenomen in dit onderzoek.

Het feit blijft desalniettemin dat dit soort eigenschappen ook kunnen bijdragen aan de aan- of afwezigheid van angst voor AI-banenroof.

Illustratie van futuristische ziekenhuiskamer
Deze afbeelding is gegenereerd door Midjourney, een AI. 👀

Hoe zijn we tot deze cijfers gekomen?

We zijn tot deze data gekomen met de hulp van 278 respondenten uit Nederland en Vlamingen, die zijn gerekruteerd via pop-ups op zustersites Paarshuis en Wifiwijs. In onze enquête vroegen we naar de sector waarin ze werkzaam zijn, het recentst werkzaam in zijn geweest, of op korte termijn werkzaam zullen zijn (na bijvoorbeeld de afronding van een studie).

Na vervolgens informatie te verzamelen over de woonplaats van onze respondenten, kregen ze drie stellingen voorgeschoteld omtrent hun digitale vaardigheden, en in hoeverre ze het hiermee eens waren (op een schaal van ‘helemaal oneens’ tot ‘helemaal eens’, zonder neutraal tussenpunt).

Ook vroegen we naar hoe ze kans inschatten dat door AI meer banen zullen verdwijnen dan worden gecreëerd. Op basis hiervan hebben we uitgerekend hoeveel mensen deze zorgen hebben, en in welke mate ze deze angst ervaren.

Conclusie

Het verschil mag er wezen: 52% van de werknemers uit de gezondheidszorg en welzijnssector maakt zich zorgen om baanverlies door AI. Het sterke contrast tussen dit percentage en dat van Nederland en Vlamingen gemiddeld (39%) tekent een opvallend beeld.

Hoewel meer onderzoek nodig is naar de reden achter de in verhouding grote mate van angst binnen deze sector, is één ding zeker: het ligt niet aan een gebrek aan vertrouwen in hun eigen digitale vaardigheden!

Ik hoor graag of jullie nog ideeën hebben over wat achter de angst voor banenroof door AI binnen deze werksector kan liggen. Laat het hieronder vooral even weten, zo ja! Voor nu: bedankt voor het lezen! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Luca is onze head of content en afgestudeerd psycholoog, en spendeert zijn vrije tijd aan zijn favoriete games en programmeercursussen. Zijn werk en studie hebben hem tot nu toe al het nodige over grammatica, syntax en het onderzoeken van allerlei onderwerpen geleerd – en deze skills ontwikkelt hij al doende verder bij Technerds!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross