Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Beeldscherm Draaien op Je Computer, Hoe Werkt Dat?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Werken met een verticaal beeldscherm kent zo zijn voordelen! Bij programmeren, vormgeven of werken met iets in A4 -formaat komt een scherm dat langer is dan dat het breed is goed van pas. Gelukkig denken je pc's instellingen met je mee. Hoe een beeldscherm draaien werkt en waarom je dit zou doen, lees je hier! 👇

Waarom werken met een gedraaid scherm?

De functie voor scherm draaien in Windows is per ongeluk te vinden. Druk toevallig op de verkeerde knoppen en je scherm ziet er opeens raar uit! Ook enorm vervelend wanneer je je scherm als gaming-monitor gebruikt en midden in een spel zit.

De standaard is om te werken in de landschapmodus: een beeldscherm dat breder is dan dat het lang is. Toch zijn er voordelen aan het werken in de portretmodus. Hier is het scherm langer dan dat het breed is.

Fotobewerking en grafische vormgeving van bestanden in portretformaat is bijvoorbeeld makkelijker met een gedraaid scherm. Bij een computer waarop veel teksten gelezen of geschreven worden alsook bij coderen, is de portretmodus ook handig. Er past meer tekst op een langer scherm.

De portretmodus is lang niet zo een overbodige functie als in eerste instantie zou lijken. Computer fabrikanten merken dit zelf ook: ze laten mensen steeds meer beeldschermen alle kanten op roteren. HP heeft zelfs een nieuw scherm aangekondigd dat net zoals een mobiel automatisch het scherm draait wanneer de monitor geroteerd wordt! Dat neemt al het werk uit handen.

Klinkt het draaien een scherm als iets goeds? Lees dan verder, want dit artikel leert je hoe een beeldscherm in te stellen is in de portretmodus!

Een tafel waarop twee beeldschermen staan, een horizontaal en een verticaal

Dit heb je nodig

Voor het draaien van een beeldscherm zijn geen extra spullen nodig:

 • Computer of laptop
 • Bij een desktop moet je ook een beeldscherm, muis en toetsenbord gebruiken

Om het beeldscherm van een Apple-computer te draaien:

 • Een MacBook, iMac of Mac Pro
 • Bij een Mac Pro heb je ook een los scherm nodig
 • Ook heb je een tweede aangesloten beeldscherm nodig bij alle Apple-producten

Beeldscherm draaien in Windows

Het beeldscherm van een Windows-computer draai je op verschillende manieren. De eerste manier is door gebruik te maken van sneltoetsen. Jammer genoeg werken deze niet op elke computer; niet alle grafische kaarten ondersteunen de sneltoetscombinaties.

Gelukkig hebben de beeldscherminstellingen ook opties voor schermrotatie. Het is ook mogelijk om het scherm te draaien via de instellingen van de videokaart.

Probeer eerst de sneltoetsen – Het scherm draaien via sneltoetsen is wat sneller dan draaien in het menu. Als de toetsen niet werken is er geen probleem; het proberen van de sneltoetsen maakt niets kapot. Met het wagen van een poging verlies je niets naast een paar secondes.

Met sneltoetsen

Voor het draaien van het scherm druk je op ctrl + alt in combinatie met de pijltjestoetsen. De rotatie van het beeld is afhankelijk van de combinatie die ingedrukt wordt. Dit zijn de toetscombinaties:

 • Ctrl + Alt + Pijltje omhoog - Dit brengt het scherm in zijn standaard positie, de landschapmodus
 • Ctrl + Alt + Pijltje omlaag - Dit draait het scherm ondersteboven
 • Ctrl + Alt + Pijltje rechts - Dit draait een kwartslag naar rechts, met de klok mee
 • Ctrl + Alt + Pijltje links - Dit draait een kwartslag naar links, tegen de klok in

Bij een toetsenbord met numeriek toetsenbord werken de cijfertoetsen ook. De combinaties zijn dan:

 • Ctrl + Alt + 8 - Dit brengt het scherm in zijn standaard positie, de landschapmodus
 • Ctrl + Alt + 2 - Dit draait het scherm ondersteboven
 • Ctrl + Alt + 6 - Dit draait een kwartslag naar rechts, met de klok mee
 • Ctrl + Alt + 4 - Dit draait een kwartslag naar links, tegen de klok in

Via de beeldscherminstellingen

Als het draaien via de sneltoetsen niet werkt, zijn er gelukkig nog de beeldscherminstellingen. Deze zijn te vinden door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken. Klik daarna op 'beeldscherminstellingen' in het menu.

Deze instellingen zijn ook te vinden in de systeeminstellingen. Druk op de windows-toets of het Windows-symbool links onderin het scherm. Klik in dit menu op het tandwiel, of typ 'systeeminstellingen' en druk op enter. Klik hier op het klopje 'Systeem'. Klik hier op 'beeldscherm'.

Scrol omlaag naar 'schermstand'. In dit dropdown-menu staan vier opties voor schermrotatie:

 • Liggend - De standaard positie van het scherm, de landschapmodus.
 • Staand - Deze optie draait het scherm een kwartslag naar links, tegen de klok in.
 • Liggend (gespiegeld) - Deze optie draait het scherm 180 graden om. Het scherm wordt volledig omgedraaid.
 • Staand (gespiegeld) - Deze optie draait het scherm een kwartslag naar rechts, met de klok mee.
Een bureau waarop twee schermen te zien zijn, een horizontaal en een verticaal

Via het videokaartmenu

De videokaart die in de computer zit een eigen menu met instellingen. Hier zijn ook opties te vinden om het beeldscherm te roteren.

Dit menu kan gevonden worden door in het Windows-startmenu het merk van de videokaart te typen. Doe dit en open de instellingen. Het videokaartmenu heeft een hoop zaken die je kunt aanpassen.

Onder het kopje 'beeldscherm' zijn opties voor schermrotatie te vinden. Selecteer de optie die nodig is en druk op toepassen. Het scherm wordt dan meteen gedraaid.

Niet zeker over welke videokaart in de computer zit?

Klik met de rechtermuisknop op het Windows-symbool linksonderin het scherm. Klik in dit menu op de optie 'Apparaatbeheer'.

In het venster dat nu geopend wordt staan alle onderdelen van de computer. Bij het kopje beeldschermadapters staat de naam van de grafische kaart.

Beeldscherm draaien in Mac

Voor schermrotatie heeft Apple geen sneltoetsen. De optie hiervoor is gelukkig wel in de beeldscherminstellingen te vinden.

Mac schermrotatie is niet altijd mogelijk – Schermrotatie kan bij Mac alleen op een externe monitor gedaan worden. Roteren op een pc met slechts één monitor werkt niet. Het scherm van een enkele monitor of van een Macbook staat vast in de landschapmodus.

Open linksboven het Apple-menu en klik op 'systeemvoorkeuren'. Klik hier op 'beeldschermen' om in de beeldscherminstellingen te komen. Onder het tabblad 'beeldscherm' zijn de opties voor scherm rotatie te vinden.

Dit zijn de opties waar uit te kiezen zijn:

 • Standaard - Dit brengt het scherm in zijn standaard positie, de landschapmodus
 • 90° - Dit draait een kwartslag naar rechts, met de klok mee
 • 180° - Dit draait het scherm ondersteboven
 • 270° - Dit draait een kwartslag naar links, tegen de klok in

Conclusie

Nu is het tijd om te genieten van je geroteerde beeldscherm! Je hebt nu alle ruimte om teksten te lezen, sites te programmeren en portretten te bewerken. Bedankt voor het lezen, en laat me vooral hieronder weten of alles is goed gegaan! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross