Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Laat je Fantasie Los op de Beste 3D-Pen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Stel je voor, je houdt een pen vast die niet alleen op papier, maar in de lucht tekent! Ik help je bij het kiezen van de beste 3D-pen, een tool die jouw creativiteit naar nieuwe hoogten tilt. Wist je dat de nauwkeurigheid van een 3D-pen varieert van 0,1 mm tot 0,7 mm? Samen ontdekken we de andere sleutelfactoren: van filamentsoorten, zoals ABS of PLA, tot temperatuurregeling en ergonomie!

Wat zijn de beste 3D-pennen van 2024?

Dit zijn de 5 beste 3D-pennen volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste 3D-pennen van 2024

1. Mynt3D Super 3D Pen

De MYNT3D Super 3D Pen verdient lof voor zijn veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als ervaren kunstenaars. De uitgebreide kit en gebruikersvriendelijk ontwerp zijn geschikt voor alle leeftijdsgroepen en stimuleren eindeloze creatieve verkenning. De inclusie van 3 kleuren PLA plastic filament en een A/C-adapter voegt gemak toe, terwijl de optie om te besparen via de 3D Pen Super PLA-bundel de waarde ervan verhoogt. Zoals een gebruiker opmerkte, "Het is gemakkelijk te gebruiken en de klantenservice is top." Dit gevoel wordt bevestigd door een andere gebruiker die positieve ervaringen had met de toegewijde ondersteuning van het bedrijf, wat hun toewijding aan klanten benadrukt.

Het opvallende kenmerk van de pen is de traploze snelheidsschuifregelaar, waardoor precieze controle over de filamentstroom mogelijk is voor ingewikkelde ontwerpen. De ultrasoon afgedichte mondstuk voorkomt verstoppingen en zorgt voor duurzaamheid, terwijl het ergonomische ontwerp het comfort tijdens langdurig gebruik verbetert. Bovendien toont de beperkte garantie van één jaar het vertrouwen van de fabrikant in de kwaliteit en duurzaamheid ervan. De belangrijkste toepassingen van de pen zijn het creëren van modellen, beeldhouwwerken, sieraden en architectonische prototypes, waardoor het een veelzijdig hulpmiddel is voor kunstenaars, ingenieurs en kinderen. Het dient ook als educatief instrument om de ruimtelijke bewustwording, fijne motoriek en creativiteit van kinderen te verbeteren. Zoals een gebruiker opmerkte, "Mijn zoon was dol op de 3D-pen en genoot ervan om verschillende items te maken, maar we moesten voorzichtig zijn met de hitte en handschoenen gebruiken."

In vergelijking met zijn tegenhangers, geeft de uitgebreide kit, precieze controle en ergonomisch ontwerp van de MYNT3D Super 3D Pen het een voorsprong, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een alles-in-één optie met verbeterde controle over de filamentstroom. Hoewel sommige gebruikers waarschuwden voor de hitte van de pen, kan dit worden verholpen door handschoenen te gebruiken, wat zorgt voor een veilige en plezierige ervaring. Door de toewijding aan klantenservice en veelzijdige functionaliteit is het een sterke concurrent in de 3D-penmarkt.

Samengevat, de MYNT3D Super 3D Pen is een veelzijdig en gebruikersvriendelijk hulpmiddel dat geschikt is voor een breed scala aan gebruikers, van beginners tot professionals. De uitgebreide kit, precieze controle en ergonomisch ontwerp maken het een topkeuze voor het ontketenen van creativiteit in verschillende toepassingen. Gebruikers moeten echter op de hoogte zijn van de hitte die door de pen wordt afgegeven. Met zijn uitzonderlijke functionaliteit en klantenondersteuning, komt de MYNT3D Super 3D Pen naar voren als een betrouwbare en hoogwaardige optie in het landschap van 3D-pennen.

Voordelen Mynt3D Super 3D Pen
 • Veelzijdig en geschikt voor zowel beginners als ervaren kunstenaars
 • Uitgebreide set en gebruiksvriendelijk ontwerp voor alle leeftijdsgroepen
 • Toegewijde klantenservice en inzet voor klanten
Nadelen Mynt3D Super 3D Pen
 • Gebruikers moeten voorzichtig zijn met de warmte die door de pen wordt afgegeven

2. 3Doodler Start Essentials

2. 3Doodler Start Essentials

Belangrijke specificaties:

Aanbevolen minimum leeftijd: 6 jaar
Doelgroep: Kinderen

Met de 3Doodler Start Essentials kan ik als kind veilig en leuk experimenteren met 3D-printen. Met meer dan 2,5 miljoen tevreden klanten is dit product perfect afgestemd op mijn behoeften. Deze 3D-pen is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 6 jaar en heeft een koele punt en gebruikt BPA-vrije plastic filamenten, wat zorgt voor veiligheid bij het ontdekken van mijn creatieve mogelijkheden. De set bevat plastic filamenten, een USB-oplaadkabel en sjablonen voor een gemakkelijke start, waardoor ik zonder gedoe kan beginnen met 3D-printen. Dit is echt iets voor mij, want volgens MakeUseOf "zijn de eenvoudige bedieningselementen geschikt voor kinderen", wat het een ideale optie maakt voor jonge gebruikers om hun artistieke talenten te verkennen.

De 3Doodler Start Essentials heeft zich verder ontwikkeld tot de Start+ versie, die een verbeterde ervaring biedt met meer kunststof en sjablonen, wat het leren zonder scherm en STEM-concepten bevordert. De toevoeging van een DoodlePad/Doodlemat en een activiteitengids verrijkt de creatieve reis voor kinderen. Deze versie heeft een indrukwekkende beoordeling van 4,3 van de 5 sterren gekregen uit meer dan 6.800 beoordelingen op Amazon, waarbij de nadruk ligt op veiligheid, educatieve waarde en plezierige leerervaring. Zoals benadrukt door Amazon, zorgt het product niet alleen voor veiligheid, maar bevordert het ook een omgeving die bevorderlijk is voor leren en ontdekken, waardoor het een uitstekend hulpmiddel is voor de artistieke en educatieve ontwikkeling van kinderen.

In vergelijking met andere 3D-pennen op de markt, valt de 3Doodler Start Essentials op als een ideale keuze voor kinderen vanwege de veiligheidskenmerken, educatieve waarde en gebruiksvriendelijk ontwerp. De nadruk op leren zonder scherm en STEM-concepten positioneert het als een waardevol hulpmiddel voor het bevorderen van creativiteit en cognitieve ontwikkeling bij jonge gebruikers. Zoals opgemerkt door Best Buy, kunnen internationale klanten ook gemakkelijk dit product kopen en laten verzenden naar elk adres in de Verenigde Staten of een Amerikaanse winkel, waardoor het toegankelijk is voor een breder publiek.

In vergelijking met andere 3D-pennen op de markt, onderscheidt de 3Doodler Start Essentials zich door een kindveilige en educatieve 3D-printervaring te bieden. De nadruk op veiligheid, educatieve waarde en gebruiksgemak onderscheidt het van andere 3D-pennen, waardoor het de beste budgetoptie is voor ouders die hun kinderen willen introduceren in de wereld van 3D-printen. Hoewel het af en toe niet reageert op de invoerknop, maakt het totaalpakket van veiligheid, educatieve onderdelen en gebruiksvriendelijk ontwerp het een topkeuze voor kinderen.

Kortom, de 3Doodler Start Essentials 3D-pen is een opvallend product op het gebied van creatieve gereedschappen voor kinderen. De nadruk op veiligheid, educatieve waarde en gebruiksgemak maakt het een uitstekende keuze voor ouders die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke en kindvriendelijke 3D-printpen. Met de focus op het bevorderen van creativiteit en leren, biedt het een overtuigende optie voor jonge aspirant-kunstenaars en innovators.

Voordelen 3Doodler Start Essentials
 • Kindveilige vormgeving met koele-touch punt en BPA-vrije kunststof filament
Nadelen 3Doodler Start Essentials
 • Af en toe ongevoeligheid met de voedingsknop

3. 3Doodler Create+

3. 3Doodler Create+

Belangrijke specificaties:

De 3Doodler Create+ 3D-pen biedt een uitzonderlijke tekenervaring en is daarmee de beste keuze in zijn categorie. Het strakke, gladde plastic ontwerp zorgt voor een stevige grip, en de knoppen voor snel en langzaam extruderen, temperatuurinstellingen en een duidelijk gedeelte voor het monitoren van het plastic filament verbeteren de controle van de gebruiker. Met 75 voet plastic filament en diverse accessoires inbegrepen, biedt het een uitgebreid pakket, en gebruikers kunnen ook extra filamenten en accessoires apart aanschaffen. De introductie van de 3Doodler App tilt de gebruikerservaring naar een hoger niveau, waardoor het mogelijk is om sjabloon tekenen met een smartphone of tablet. Het staat duidelijk bovenaan als de beste keuze voor een superieure tekenervaring, zoals bevestigd door Signe Brewster, die het aanbeveelt als de beste 3D-pen.

De evolutie van de 3Doodler Create+ 3D-pen ten opzichte van eerdere modellen is duidelijk te zien in de verbeterde functies, waaronder verbeterde controleopties en de introductie van de 3Doodler App. Volgens Tom's Hardware is "De 3Doodler Create+ een 3D-printpen met een strak, glad plastic ontwerp en biedt het een stevige grip." Dit weerspiegelt het ergonomische ontwerp van de pen, dat bijdraagt aan een comfortabele en intuïtieve gebruikerservaring. Bovendien toont de inclusie van een gedrukte handleiding voor installatie en gebruiksaanwijzingen het merk's toewijding om ervoor te zorgen dat gebruikers het maximale uit de pen kunnen halen.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de 3Doodler Create+ zich door zijn uitgebreide functies, waaronder temperatuurinstellingen en de 3Doodler App voor sjabloon tekenen. Het excelleert in het bieden van een superieure tekenervaring, waardoor het zich onderscheidt van andere 3D-pennen. Zoals opgemerkt door Signe Brewster, wordt de 3Doodler Create+ aanbevolen als de beste keuze voor de beste tekenervaring, waarmee de uitzonderlijke prestaties op dit gebied worden benadrukt.

Een potentieel nadeel, zoals benadrukt in de recensie van PCMag, is de vereiste om JavaScript en cookies ingeschakeld te hebben om de site verder te kunnen bekijken, wat de toegankelijkheid van gedetailleerde technische informatie over het product kan beïnvloeden. Ondanks dit blijft de 3Doodler Create+ een topconcurrent in de 3D-pen markt, met name voor gebruikers die op zoek zijn naar een hoogwaardige tekenervaring.

Samenvattend is de 3Doodler Create+ 3D-pen een leider in zijn categorie, met een superieure tekenervaring dankzij het ergonomische ontwerp, de temperatuurregelopties en de innovatieve 3Doodler App. Hoewel het beperkingen kan hebben wat betreft technische toegankelijkheid op bepaalde platforms, zijn de sterke punten in het bieden van een uitzonderlijke tekenervaring onmiskenbaar, waardoor het een topkeuze is voor kunstenaars en liefhebbers in de 3D-pen markt.

Voordelen 3Doodler Create+
 • Uitzonderlijke tekenervaring
 • Elegante, gladde kunststof ontwerp met stevige grip
 • Snelle en langzame knoppen voor extrusiesnelheidsregeling, temperatuuraanpassingen en een duidelijke sectie voor het controleren van filament
 • Uitgebreid pakket met 75 voet plastic filament en diverse accessoires inbegrepen
 • Mogelijkheid om extra filamenten en accessoires apart aan te schaffen
 • 3Doodler App voor het traceren van sjablonen met behulp van een smartphone of tablet
Nadelen 3Doodler Create+
 • Vereiste voor JavaScript en cookies om ingeschakeld te zijn kan de toegankelijkheid van gedetailleerde technische informatie beïnvloeden

4. PIKA3D Super 3D PRINTING PEN

De PIKA3D Super 3D-printpen biedt een aantrekkelijke optie voor beginnende enthousiastelingen en jonge kunstenaars, met een gebruiksvriendelijke ervaring en een veelzijdig scala aan toepassingen. Met een compact en lichtgewicht ontwerp biedt het een "plug and play ervaring" die geschikt is voor kunstenaars van verschillende vaardigheidsniveaus. De toevoeging van een sjabloongids en gebruikershandleiding verbetert de aanpasbaarheid voor het maken van diverse 3D-vormen, waardoor het een ideaal gereedschap is voor artistieke creaties, educatieve hulpmiddelen, doe-het-zelfprojecten en de ontwikkeling van fijne motoriek.

Deze 3D-pen onderscheidt zich door zijn "hoogwaardige constructie" en levendige PLA-filamentnavulkleuren, die aansluiten bij de creatieve neigingen van zijn gebruikers. De instelbare temperatuurinstellingen dragen verder bij aan de aantrekkingskracht, waardoor flexibiliteit ontstaat om aan verschillende projectvereisten te voldoen. Hoewel het positieve feedback heeft gekregen vanwege het gebruiksgemak, met name bij kinderen die hun artistieke potentieel verkennen, hebben sommige gebruikers uitdagingen ondervonden met filamentbehandeling en gerapporteerd over het ontvangen van defecte eenheden. Desalniettemin is het breed gewaardeerd als een geschenk voor kinderen die enthousiast zijn over kunst en animatie.

In vergelijking met andere producten op de markt, concurreert de PIKA3D Super 3D-printpen gunstig binnen de categorie 3D-pennen voor tieners en beginners. Zijn eenvoud en LCD-display maken het een aantrekkelijke optie voor jonge gebruikers, waardoor het nauw aansluit bij de MYNT3D Junior2 3D-pen voor kinderen, die ook is ontworpen voor gebruiksgemak bij jongere personen. Het schiet echter tekort in vergelijking met de functies die worden aangeboden door de MYNT3D Pro 3D-printpen, die pronkt met een OLED-display voor nauwkeurige temperatuur- en snelheidsregeling, gericht op meer gevorderde gebruikers.

Samenvattend excelleert de PIKA3D Super 3D-printpen als een toegankelijk en boeiend gereedschap om creativiteit te bevorderen bij jonge personen en beginners op het gebied van 3D-kunst. Hoewel het uitdagingen kan tegenkomen op het gebied van filamentbeheer en kwaliteitscontrole, positioneert het gebruiksvriendelijke ontwerp en de veelzijdige toepassingen het als een overtuigende keuze voor degenen die een toegangspunt zoeken in de wereld van 3D-printen. 🎨

Voordelen PIKA3D Super 3D PRINTING PEN
 • Gebruiksvriendelijke ervaring
Nadelen PIKA3D Super 3D PRINTING PEN
 • Uitdagingen met filamentbeheer
 • Gerapporteerde defecte eenheden
Een kind met rossige krullen maakt allerlei vormen met een 3D pen

Veelgestelde vragen over 3D-pennen

Dit onderdeel is toegewijd aan de vaakst gestelde vragen en opmerkingen! Als je zelf nog vragen hebt over dit onderwerp, dan kun je deze hieronder kwijt!

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 3D-pen?

De Consumentenbond heeft nog geen tests uitgevoerd met 3D-pennen en daar de resultaten van gedeeld. Komt daar verandering in, dan vind je die informatie hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste 3D-pen?

Wat Tweakers de beste 3D-pen vindt, is nog niet bekend. Als daar verandering in komt, dan delen we dat hier met je!

Wat is volgens The New York Times de beste 3D-pen?

De beste 3D-pen volgens The New York Times is de 3Doodler Create+. Deze pen blinkt uit in gebruiksgemak en precisie, met een instelbare temperatuur van 160 tot 230 graden Celsius, geschikt voor zowel PLA- als ABS-filamenten.

De 3Doodler Create+ biedt een naadloze tekenervaring met een snelheidsregeling voor verschillende tekenstijlen. Zijn ergonomisch ontwerp en betrouwbare prestaties maken hem tot een topkeuze voor zowel beginners als gevorderden in 3D-tekenen.      

Wat zijn de belangrijkste kenmerken om te overwegen bij het kiezen van de beste 3D-pen?

Bij het kiezen van de beste 3D-pen zijn er enkele belangrijke kenmerken waar je op moet letten. Ik leid je door de belangrijkste aspecten.

 • Compatibiliteit met filamenten. Wees zeker dat de pen verschillende soorten filamenten ondersteunt, zoals ABS, PLA, en flexibele materialen. Dit bepaalt de veelzijdigheid van je creaties.
 • Nauwkeurigheid en controle. Kijk naar pennen met instelbare snelheids- en temperatuurinstellingen. Deze variëren meestal van 160 tot 230 graden Celsius, wat je meer controle geeft over het tekenproces.
 • Ergonomisch ontwerp. Een comfortabele grip is essentieel, vooral bij langdurig gebruik. Zoek naar een lichtgewichtpen met een intuïtieve plaatsing van knoppen.
 • Duurzaamheid en betrouwbaarheid. Een goede 3D-pen moet bestand zijn tegen regelmatig gebruik zonder vaak vast te lopen of te oververhitten.
 • Extra functies. Sommige pennen bieden extra's, zoals een oled-display voor temperatuurweergave of draadloze functionaliteit voor meer bewegingsvrijheid.

Hoe beïnvloedt de temperatuurregeling de prestaties van een 3D-pen?

De temperatuurregeling van een 3D-pen is cruciaal voor zijn prestaties. Verschillende materialen smelten bij verschillende temperaturen. Een pen met instelbare temperatuur, variërend van ongeveer 160 tot 230 graden Celsius, stelt je in staat om met diverse filamenten – zoals ABS en PLA – te werken.

Bij een te lage temperatuur vloeit het materiaal niet goed, terwijl een te hoge temperatuur kan leiden tot verstoppingen of vervorming van je creatie. Een nauwkeurige temperatuurregeling zorgt dus voor een soepele materiaalstroom en optimale resultaten bij het tekenen.

Welke soorten filamenten zijn compatibel met de beste 3D-pennen?

De beste 3D-pennen zijn compatibel met een verscheidenheid aan filamenten. Elk type filament heeft unieke eigenschappen en toepassingen. Hier zijn de meest voorkomende:

 • ABS (acrylonitril butadieen styreen) is een sterk, hittebestendig plastic. Ideaal voor objecten die duurzaamheid vereisen, en smelt bij ongeveer 210-250 graden Celsius.
 • PLA (polymelkzuur) is milieuvriendelijk en gemaakt van hernieuwbare bronnen. PLA is perfect voor gedetailleerd werk en smelt bij een lagere temperatuur van 180-220 graden Celsius.
 • Flexibele filamenten zijn geweldig voor projecten die buigzaamheid vereisen, zoals telefoonhoesjes of scharnieren.
 • Houtcomposiet combineert houtdeeltjes met een PLA-basis, wat resulteert in een houtachtige afwerking en geur.
 • Metaalcomposiet bevat metaaldeeltjes gemengd met een standaard filament, ideaal voor objecten met een metalen look.
 • Glow-in-the-dark filament absorbeert licht en gloeit in het donker, en is daarmee perfect voor speelse projecten, nachtlampjes of decoraties om bijvoorbeeld je digitale fotolijst mee op te fleuren.
Vrouw gebruikt 3D pen om vormen te maken op een witte tafel

Zijn er 3D-pennen die bijzonder geschikt zijn voor kinderen of beginners?

Ja, er zijn 3D-pennen speciaal ontworpen voor kinderen en beginners. Deze pennen hebben vaak een eenvoudigere bediening, zijn licht van gewicht en ergonomisch gevormd voor kleinere handen.

Ze werken op lagere temperaturen om brandwonden te voorkomen en gebruiken vaak PLA-filament, dat niet-toxisch en geurloos is. Dit maakt ze veilig en gebruiksvriendelijk, ideaal voor het stimuleren van creativiteit bij jonge gebruikers en voor hen die net starten met 3D-tekenen.

Hoe belangrijk is de ergonomie van een 3D-pen bij langdurig gebruik?

De ergonomie van een 3D-pen is zeer belangrijk bij langdurig gebruik. Een ergonomisch ontwerp voorkomt vermoeidheid en ongemak in je handen, wat essentieel is voor precisie en comfort tijdens het tekenen.

Een lichtgewicht pen met een comfortabele grip zorgt ervoor dat je langer kunt werken zonder kramp of pijn. Dit is vooral cruciaal voor kunstenaars en hobbyisten die urenlang gedetailleerd werk verrichten.1Goonetilleke et al., Applied Ergonomics (2008). 'Effects of pen design on drawing and writing performance'

Zijn er 3D-pennen die speciale functies bieden, zoals draadloos gebruik of meerdere snelheidsinstellingen?

Ja, sommige 3D-pennen bieden speciale functies die het tekenen nog aangenamer en veelzijdiger maken. Hier zijn enkele van deze functies:

 • Draadloos gebruik. Er zijn veel pennen beschikbaar die werken op batterijen of oplaadbaar zijn, wat je meer bewegingsvrijheid geeft tijdens het tekenen.
 • Meerdere snelheidsinstellingen. Dit stelt je in staat om de uitstroomsnelheid van het filament aan te passen, wat handig is voor zowel gedetailleerd werk als sneller vullen van grotere gebieden.
 • Temperatuurregeling. Hiermee kun je de smelttemperatuur van verschillende filamenten nauwkeurig instellen, wat essentieel is voor het werken met diverse materialen.
 • Oled-display. Sommige modellen hebben een scherm dat de temperatuur en snelheid weergeeft, wat zorgt voor meer precisie en controle.
 • Geavanceerde filamenttoevoer. Dit zorgt voor een soepele en consistente toevoer van het filament, wat belangrijk is voor een gelijkmatige tekenervaring.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross