Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Houd een Oogje in het Zeil met de Beste Babyfoon

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Het leven van kersverse ouders is stressvol. Met de beste babyfoon verlicht je deze stress een beetje. Je hebt hiermee altijd in de gaten hoe het met de kleine gaat. Deze handige apparaten sturen je geluid, en soms ook beeld, van alles wat in de kinderkamer gebeurt. Zo ontvang jij altijd een waarschuwing wanneer iets gaande is.

De babyfoon vinden die het beste bij jou en je kind past, is niet altijd even makkelijk. In deze koopgids leg ik alle ins en outs van babyfoons uit. Dan koop jij straks met gemak de perfecte babyfoon! Hieronder staan alvast onze huidige favorieten.

Waarom een babyfoon aanschaffen?

Met een babyfoon heb je altijd een oog op je kindje. Je houdt met deze apparaten je kind van een afstand in de gaten. Hiermee wordt je gewaarschuwd wanneer je kleine onverwachts wakker of onrustig wordt. Zo verricht jij een berg werk zonder zorgen of je baby goed doorslaapt.

Een babyfoon bestaat uit twee kleine apparaten: een ouderunit en een baby-unit. De baby-unit zet je in de kinderkamer neer. Deze baby-unit stuurt een signaal door naar de ouderunit, die je met je meedraagt. Door de communicatie tussen deze apparaten weet jij altijd wat in de kinderkamer gebeurt.

De beste babyfoon beschikt over meerdere verschillende functies. Met apparaten met een camera ontvang je beelden uit de kinderkamer. Bij sommige apparaten spreek je via de babyfoon terug naar je kind, of zet je van een afstand een nachtlamp of slaaplied aan. Hiermee stel je de kleine van ver weg weer tot rust.

Een babyfoon is handig, maar niet perse noodzakelijk. In kleinere huizen en appartementen hoor je geluid van de baby al snel. In deze gevallen zijn babyfoons mogelijk overbodig. Maar je ontspant er wel wat beter mee – met de best geteste babyfoon weet je altijd zeker dat je de baby hoort.

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon wit

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon wit
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 250 m
Bekijk op Bol.com

Luvion Icon Clear 70 wit

Luvion Icon Clear 70 wit
Camera: Nee
Temperatuurweergave: Nee
Terugspreekfunctie: Nee
Verbindingstype: DECT
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 350 m
Bekijk op Bol.com

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwart

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwart
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 60 meter
Bereik buitenshuis: 300 m
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste babyfoon?

Niet elke babyfoon is hetzelfde. Een apparaat dat perfect aan jouw wensen voldoet, vind je daarom niet altijd even makkelijk. Door de nadruk op een aantal specificaties te leggen wordt de zoektocht wat simpeler. In deze koopgids leg ik alle belangrijke punten uit, zodat je de beste babyfoon voor jou en je kindje koopt.

Soorten babyfoon

Een babyfoon bestaat uit 2 apparaten: een ouderunit en een babyunit. De babyunit plaats je bij je kind. Dit apparaat geeft geluid, en mogelijk ook beeld, door aan de ouderunit. Deze houd je bij je, zodat je altijd weet of alles goed gaat met je kind.

Niet elke babyfoon werkt op dezelfde manier. Sommige werken met beeld, of zelfs met een app, andere apparaten geven alleen geluid door.

Zonder camera

Babyfoons zonder camera geven alleen geluid door aan de ouderunit. Met deze babyfoon hoor je het wanneer je baby huilt.

De meeste babyfoons zonder camera hebben een groter bereik. Ze werken met een DECT-, of PMR-verbinding, die je een storingsvrij bereikt biedt. Je hoort dan van redelijke afstanden nog of je baby huilt.

Deze apparaten kosten minder dan de versies met camera. Dit maakt ze een geschikte keuze voor iedereen met een krapper budget.

Met camera

Wil je niet alleen je baby horen, maar ook oogje in het zeil houden? Dan is een babyfoon met camera een goede keuze. Deze apparaten gebruiken niet alleen een microfoon, maar zenden ook live beeld naar de ouderunit.

De kwaliteit van het beeld hangt af van het type verbinding. Bij sommige babyfoons krijg je daardoor een slechtere beeldkwaliteit dan bij anderen. Dit is niet per se een groot probleem – zelfs met slechter beeld zie je of je naar de baby moet.

De beste babyfoon met camera beschikt ook over een infraroodfunctie, die het nachtvisie geeft. Zo zie je zelfs in het donker wat er in de kamer gebeurt!

Met een kantelbare camera kun je de babyfoon precies richten op het bed van je kindje en hierdoor mis je geen enkele beweging.

Een vader die zijn kind in een box legt

Via een app

Sommige babyfoons met een camera verbinden via wifi. Voor deze apparaten is geen aparte ouderunit nodig – je ontvangt het signaal van het babyunit op je smartphone via een app. Zo kun je overal opletten hoe het met je kleine gaat.

Babyfoons met wifi bieden een relatief goede beeldkwaliteit, waardoor je altijd duidelijk de stand van zaken in de kinderkamer overziet. Daarnaast hebben deze babyfoons een groot bereik. Zolang je toegang tot het internet hebt, ontvang je een signaal van de babyfoon. Deze werken als een smart device, handig.

Stand-bytijd

Sommige babyfoons werken via netstroom. Deze steek je direct in een stopcontact, of je sloot ze op netstroom aan via een kabel. Zonder stroomtoevoer werken deze apparaten niet. Je zit hiermee altijd vast aan een stopcontact in de buurt. Bij een onverwachte stroomuitval werkt de babyfoon helemaal niet meer.

Een babyfoon met batterijen werkt ook draadloos, waardoor je mobiel blijft. Je neemt de babyfoon makkelijk overal mee naartoe waar je hem nodig hebt. De stand-bytijd van een babyfoon hoe lang de ingebouwde batterij van een babyfoon werkt.

De verwachte batterijduur verschilt tussen babyfoons. Met een betere batterijduur werkt de babyfoon langere tijden zonder stroom. Bij een kortere stand-bytijd moet je het apparaat vaker opladen.

De verwachte stand-bytijd is afhankelijk van gebruik – bij langdurig gebruik neemt de maximale batterijduur af. Het soort gebruik beïnvloed de batterijduur ook. Een babyfoon met camera verbruikt bijvoorbeeld meer energie dan een babyfoon met alleen geluid. Sommige apparaten gebruiken een batterijbesparende eco-functie.

Babyfoons vergelijken

CameraTemperatuurweergaveTerugspreekfunctieVerbindingstypeBereik binnenshuis
1Luvion Easy Babyphone - Babyfoon witJaJaJaDigitaalMaximaal 50 meter
2Luvion Icon Clear 70 witNeeNeeNeeDECTMaximaal 50 meter
3Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwartJaJaJaDigitaalMaximaal 60 meter
4Luvion Platinum 3 Black Babyfoon zwartJaJaJaDigitaalMaximaal 50 meter
5Alecto DVM-71 wit-taupeJaJaJaDigitaalMaximaal 50 meter

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon wit

Camera: Ja

Temperatuurweergave: Ja

Terugspreekfunctie: Ja

Verbindingstype: Digitaal

Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter

Luvion Icon Clear 70 wit

Camera: Nee

Temperatuurweergave: Nee

Terugspreekfunctie: Nee

Verbindingstype: DECT

Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwart

Camera: Ja

Temperatuurweergave: Ja

Terugspreekfunctie: Ja

Verbindingstype: Digitaal

Bereik binnenshuis: Maximaal 60 meter

Luvion Platinum 3 Black Babyfoon zwart

Camera: Ja

Temperatuurweergave: Ja

Terugspreekfunctie: Ja

Verbindingstype: Digitaal

Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter

Alecto DVM-71 wit-taupe

Camera: Ja

Temperatuurweergave: Ja

Terugspreekfunctie: Ja

Verbindingstype: Digitaal

Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter

Verbindingstypes

De manier waarop een ouderunit en babyunit een signaal van elkaar ontvangen wisselt tussen de verschillende babyfoons. Het type verbinding beïnvloedt het bereik van de babyfoon, hoe gevoelig deze is voor storingen en het apparaat mogelijk beeld ontvangt.

Digitale verbinding (DECT)

DECT (digital enhanced cordlesss telecommunications) is een verbinding die de meeste vaste telefoons gebruiken.

Deze digitale verbinding heeft nauwelijks last van storingen, een kraakhelder geluid en een redelijk groot bereik. Buitenshuis ontvangen deze apparaten tot 300 meter nog een signaal, binnenshuis blijft de verbinding voor 50 meter stabiel. Een DECT-signaal biedt een goed beveiligde verbinding – meeluisteren is voor anderen niet mogelijk.

Voor families met meerdere kinderen is een DECT-verbinding niet de beste keuze. De babyfoon uitbreiden met een extra babyunit kan namelijk niet. Een digitale verbinding geeft ook meer straling af dan andere verbindingstypes. Deze hoeveelheid straling is veilig, maar iedereen die zich hier niet fijn bij voelt, zoekt liever een apparaat met een andere verbinding, of een eco-functie.

Analoog

Een analoge babyfoon verstuurt zijn signaal via een radioverbinding. Bij deze verbinding hebben de ouderunit en babyunit niet direct verbinding met elkaar. Voor gebruik moet je eerst de apparaten op elkaar afstellen.

De analoge verbinding stuurt zijn signaal via de lucht naar een ander apparaat, waardoor deze babyfoons stralingsvrij werken. Het bereik van deze babyfoons is ook prima. Buitenshuis halen ze een bereik van 400 meter, binnenshuis 50 meter.

Analoge babyfoons zijn in het algemeen gevoeliger voor storingen en ruis dan andere verbindingstypes. Ze beschikken ook nauwelijks over extra functies, en gebruiken nooit een camera. Dit verbindingstype ontvangt alleen geluid. De babyfoon uitbreiden met andere babyunits is ook niet mogelijk.

Een slapende baby in een box

PMR

Een PMR (Personal Mobile radio) verbinding is een analoog signaal. Dit signaal kom je onder andere tegen bij walkietalkies. Babyfoons met deze verbinding werken bijna hetzelfde als een standaard analoog apparaat.

Het grootste verschil zit in het bereik: dit is vele malen groter bij een PMR-babyfoon. Buitenhuis ontvangen deze babyfoons op 3 kilometer afstand nog signaal. Ga je vaker een blokje om, dan zijn deze babyfoons het beste geschikt voor je.

PMR is net zoals een analoge verbinding stralingsvrij. Uitbreiden met meerdere babyunits kan ook met deze verbinding. Kijken naar je kind kan nog altijd niet met deze babyfoons. Ze ontvangen, net zoals een analoge babyfoon, alleen geluid.

Wifi

Een wifi babyfoon ontvangt overal waar je internetverbinding hebt een signaal. Dit hoeft niet per se via je thuisnetwerk – mobiele data voldoet ook. Je zit hiermee niet vast aan een bepaald bereik. Zolang je verbonden bent met het internet kun je van waar dan ook naar je baby kijken.

Deze verbindingen zijn ook niet aan een bepaald aantal apparaten gebonden. De meeste wifi-babyfoons werken met een app. Daarmee kan iedereen met toegang meekijken met de babyunit. Leuk voor de grootouders, of andere familieleden.

Een wifi-babyfoon werkt niet goed met een instabiel wifi-netwerk. Zonder een sterke internetverbinding gaat het beeld of geluid van de babyfoon haperen.

Dual mode

Dual mode werkt met twee verschillende verbindingstypes: digitaal (DECT) en wifi. Binnenshuis gebruik je deze babyfoons als een digitale babyfoon. Buitenshuis verbind je via het internet met die babyfoon.

Hiermee deelt dit verbindingstype zijn sterke en zwakke kanten met digitale babyfoons en wifi-babyfoons. Binnenshuis is de digitale verbinding storings- en ruisvrij, buitenshuis heb je een groot bereik dankzij de wifi-verbinding. Meerdere mensen mee laten kijken via wifi kan ook.

Gebruik je de dual-mode-babyfoon met het internet, dan is hier ook weer een sterke verbinding voor nodig. Anders loop je het risico dat je beeld of geluid vastloopt – of beide.

Een baby die in bed ligt

Bereik

De afstanden waarop de babyfoonunits signaal van elkaar ontvangen hangt af van hun verbindingstype. Met een PMR-verbinding ontvang je op een paar kilometer afstand nog een signaal, met een wifi-verbinding kan dit overal waar je met het internet verbindt.

Wie meer het huis uitgaat, heeft meer aan een groter bereik dan iemand die vooral binnenshuis blijft. Het beste bereik hangt daarom meer af van de gebruikssituatie.

Het maximale bereik van een babyfoon is in realiteit niet altijd haalbaar. Verschillende factoren beïnvloeden het bereik van een babyfoon, zoals betonnen muren, goede isolatie, en andere elektrische apparaten die het signaal verstoren.

Functies

Geluid (en meestal ook beeld) ontvangen is een standaard functie van een babyfoon. Apparaten die niet meer doen dan dit, vind je makkelijk voor een lage prijs. Voor een wat hoger prijskaartje krijg je een babyfoon met meerdere functies die goed van pas komen.

  • Eco-modus/VOX-functie. Een eco-modus is een batterijbesparende functie voor een babyfoon. Het apparaat blijft hiermee niet continu aanstaan, zoals een normale babyfoon. Het gebruikt beeld- of geluidsactivatie, waardoor de babyfoon pas aangaat wanneer hij beweging of geluid in de kamer detecteert.
  • Temperatuurweergave. Via een ingebouwde thermometer meet de babyfoon de temperatuur van de kinderkamer. Hiermee zorg je makkelijk voor de ideale temperatuur in de babykamer, waardoor je kleine beter doorslaapt.
  • Terugspreekfunctie. De meeste babyfoons laten je alleen geluid ontvangen via de ouderunit. Met een terugspreekfunctie praat je ook terug. Hiermee kun je je kindje kalmeren op afstand.
  • Slaapliedjes afspelen. Met deze functie speel je een slaapliedje af via de babyfoon om je kind te helpen slapen.
  • Nachtlampje. Hiermee zet je van een afstand een nachtlamp op de babyunit aan. Met een nachtlampje kalmeer je een kind dat bang is in het donker, zodat deze weer snel in slaap valt.
  • Draaibare camera. Hiermee stel je de camera altijd perfect in, en dat op afstand. Zo blijft je kleine altijd goed in beeld, zelfs wanneer hij of zij veel beweegt tijdens het slapen.
  • Uitbreidbare babyfoons. Sommige babyfoons laten je een extra babyunit toevoegen. Dat is vooral een handige functie als je meerdere kleintjes in huis hebt.
  • Opnamefunctie. Met een opnamefunctie bewaart een babyfoon zijn camerabeelden op een SD-kaart. Zo kijk je later terug naar wat er in de babykamer gebeurde wanneer je even niet kon opletten.

De 5 beste babyfoons op een rij

1. Luvion Easy Babyphone - Babyfoon wit

1. Luvion Easy Babyphone - Babyfoon wit
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 250 m

2. Luvion Icon Clear 70 wit

2. Luvion Icon Clear 70 wit
Camera: Nee
Temperatuurweergave: Nee
Terugspreekfunctie: Nee
Verbindingstype: DECT
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 350 m

3. Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwart

3. Miya M35 Babyfoon Babyfoon met m35 zwart
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 60 meter
Bereik buitenshuis: 300 m

4. Luvion Platinum 3 Black Babyfoon zwart

4. Luvion Platinum 3 Black Babyfoon zwart
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 250 m

5. Alecto DVM-71 wit-taupe

5. Alecto DVM-71 wit-taupe
Camera: Ja
Temperatuurweergave: Ja
Terugspreekfunctie: Ja
Verbindingstype: Digitaal
Bereik binnenshuis: Maximaal 50 meter
Bereik buitenshuis: 300 m

Veelgestelde vragen over babyfoons

Enkele brandende vragen van internetbewoners en de antwoorden over de beste babyfoon lees je hieronder terug!

Tot welke leeftijd moet je een babyfoon gebruiken?

Aan het gebruik van een babyfoon zit geen vaste leeftijdsgrens gebonden. De meeste ouders gebruiken het apparaat tot hun kind 2 à 3 jaar oud is. Een precieze leeftijd wanneer de babyfoon niet meer nodig is, bestaat niet. Wanneer je kleine zonder problemen doorslaapt, besluit je zelf of de babyfoon overbodig is.

Wat is een DECT-babyfoon?

DECT staat voor digital enhanced cordlesss telecommunications. Dit is een digitale verbinding, die onder andere ook vaste telefoons gebruiken. Babyfoons met deze verbinding hebben een relatief groot bereik, en een veilige, storingsvrije verbinding. Via deze verbinding ontvangt de babyfoon zowel beeld als geluid.

Wat is een vox-functie bij een babyfoon?

Een vox-functie, of geluidsactivatie, is een aparte functie waarmee een babyfoon pas aanspringt wanneer hij geluid oppikt. De babyfoon staat uit totdat de baby geluid maakt. Omdat het apparaat niet altijd aanstaat, verlengt dit de batterijduur. Een vox-functie noemen we daarom ook wel eens een eco-functie.

Bij de meeste apparaten stel je de gevoeligheid van de geluidsactivatie zelf in. Hiermee voorkom je dat het apparaat zichzelf inschakelt voor elk achtergrondgeluid.

Conclusie

Na het lezen van deze koopgids ben je volledig op de hoogte van alle functies van een babyfoon. Kies jij voor een apparaat met scherm, of zonder beeld? Of is een wifi-babyfoon het apparaat voor je? Let goed op de verschillende verbindingstypes van een babyfoon, en kijk voor je een keuze maakt goed naar de extra functies van het apparaat.

Laat het me hieronder weten of je nog vragen of tips hebt! Welke is voor jou de beste babyfoon?Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross