Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Beamer in de Spotlight 💡

Wil je eindelijk die bioscoopervaring in huis halen of is het hoog tijd om die oude, stoffige projector op kantoor te vervangen?! Ik heb voor je uitgezocht wat je moet weten bij de aanschaf van de beste beamer!

Hieronder vind je alvast een selectie van de huidige favorieten. Wil je je toch eerst oriënteren voor je de sprong waagt? Snap ik, en ik zou het je zelfs aanraden! Lees in dat geval hoe dan ook snel verder.

Waarom een beamer aanschaffen?

Een beamer is dé upgrade die je woonkamer of je slaapkamer omtovert tot thuisbioscoop. Hierdoor beleef je de film net dat beetje intenser en vooral groter, want met een beamer krijg je een groter scherm voor in verhouding minder geld, vergeleken met een tv van hetzelfde formaat! Dus pak die bak popcorn er maar vast bij. 🍿

Niet alleen thuis, maar ook op kantoor komt een goede beamer van pas. Sterker nog: in het bedrijfsleven is het met grote regelmaat een doorslaggevende factor. Het geeft extra power aan je PowerPoint! Die details in je presentatie hengelen de klant binnen, maar daar komt weinig van als ze slecht lees- of zichtbaar zijn. De juiste beamer maakt daarbij écht het verschil!

Hieronder vind je een overzicht van de huidige top 3 met de belangrijkste eigenschappen van een beamer. Maar mocht je niet weten wat lumen zijn, of wat een contrastratio is – geeft niet! Ik heb dat allemaal voor je uitgezocht en leg het je allemaal uit in onze koopgids. Dus scrol snel verder naar beneden!

YG-300 - Mini Beamer wit - blauw

YG-300 - Mini Beamer wit - blauw
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 320 x 240
ANSI Lumen: 200 lm
Contrast ratio: 800:1
Keystone correctie beamer: Verticaal
Lens shift: Geen
Gewicht: 526 g
Beamer aansluitingen: HDMI , USB , 3,5mm mini-jack AUX
Bekijk op Bol.comPijltje

Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwart

Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwart
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
ANSI Lumen: 200 lm
Contrast ratio: 2000:1
Keystone correctie beamer: Verticaal
Lens shift: Horizontaal en verticaal
Gewicht: 2 kg
Beamer aansluitingen: HDMI , USB , 3,5mm mini-jack AUX , VGA
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Strex Beamer Input tot Full zilver

Strex Beamer Input tot Full zilver
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
ANSI Lumen: 5000 lm
Contrast ratio: 8000:1
Keystone correctie beamer: Horizontaal
Lens shift: Horizontaal en verticaal
Gewicht: 1942 g
Beamer aansluitingen: 3,5mm mini-jack AUX , HDMI , RCA , USB , VGA
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste beamer?

In deze koopgids laat ik mijn licht schijnen over de belangrijkste eigenschappen van beamers en leg ik je uit hoe je daarmee bepaalt welke het beste bij je past.

Waarvoor ga je de beamer gebruiken?

Allereerst moet je bedenken waar je de beamer voor wilt gebruiken. Hiervan hangen alle andere eigenschappen namelijk af. Wil je de beamer thuis gebruiken voor om films te kijken of neem je hem mee op vakantie? Ga je de beamer gebruiken op kantoor of geef je veel presentaties bij klanten? Is de ruimte waarin je hem gaat gebruiken verduisterd of houd je de lichten gewoon aan?

Als je er bijvoorbeeld veel mee op pad moet, is het handig als de beamer niet al te groot en te zwaar is en zelfs met een draagtas komt. Als je de beamer op kantoor of op school inzet voor presentaties, maar je wilt niet het licht elke keer uit moeten zetten, dan heb je een beamer nodig met meer lichtsterkte.

Kortom: sta goed stil bij de toekomstige locatie van je beamer, en stem de eigenschappen daarop af!

Projectietechniek

Niet elke beamer werkt hetzelfde. Er zijn vier gangbare projectietechnieken op dit moment: DLP, lcd, LCOS en led. Het is lastig zeggen welke van deze vier absoluut het beste is. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat het beste is, is afhankelijk van hoe en waar je de beamer gebruikt!

DLP

Bij digital light processing (DLP) schijnt een lamp licht door een draaiend wiel, waarop de primaire kleuren (rood, groen en blauw) staan. Dit gekleurde licht raakt vervolgens een chip, genaamd de digital micromirror device. Hier zitten duizenden kantelbare microspiegeltjes op. De chip bepaalt aan de hand van de input of deze spiegeltjes het licht reflecteren of niet.

Elk spiegeltje stelt één pixel voor en kantelt meer dan duizend keer per seconde. Hierdoor bepaalt de spiegelchip welke gekleurde pixels het wel naar de projectielens reflecteert en welke niet. Hierdoor projecteert de beamer constant rode, groene en blauwe beelden supersnel achterelkaar. Doordat dit zo snel gebeurt, vormt het in je hersenen één compleet gekleurd beeld.

Een groot voordeel van DLP is dat het doorgaans een hoog contrast aan de beelden meegeeft, wat tot een betere kleurweergave leidt. Digitale bioscopen gebruiken om die reden ook DLP-projectoren!

Het beeld is tevens lekker strak en precies, omdat de spiegels (en dus pixels) vlak bij elkaar op de chip geplaatst zijn. Dit zorgt er ook voor dat DLP-beamers compact zijn. Overigens gaat een DLP-chip ook nog eens lekker lang mee.

Het regenboogeffect bij heldere objecten in het geprojecteerde beeld (zoals witte ondertiteling) is echter een nadeel. Hierdoor krijgen deze objecten soms een waas van kleur langs de rand.

Nieuwere DLP-beamers hebben hier door recente ontwikkelingen gelukkig minder last van, dus als je voor een DLP-beamer gaat, probeer dan te kiezen voor eentje die in de afgelopen vijf jaar is geproduceerd.

In vergelijking kosten DLP-projectoren overigens meer en leveren ze minder felle beelden dan lcd-projectoren. Dit betekent dat een DLP-beamer minder geschikt is voor verlichte ruimtes dan eentje met lcd-technologie. Daarentegen vergen ze minder onderhoud en zijn ze compacter en lichter dan lcd-beamers. Daarom zijn DLP's handig als je veel ermee op pad bent.

3LCD

Een 3LCD-beamer maakt gebruik van drie liquid crystal display (lcd)-chips binnenin de beamer. Die chips verdelen wit licht eerst onder in rood-, groen- en blauw licht met behulp van dichromatische spiegeltjes.

Deze spiegeltjes laten één kleur door en houden de andere twee kleuren tegen. Vervolgens schijnen de drie gescheiden lichtbundels elk op hun bijbehorende lcd-chip (rood, groen of blauw).

Elk van deze drie lcd-chips heeft dezelfde beeldresolutie als de beamer zelf en bepalen welk beeld per kleur het doorlaat naar de prisma achter de lens. In de prisma komen de drie aparte kleurenbeelden samen, waarna de lens het licht naar buiten projecteert.

Lcd-beamers lijken doorgaans wat feller dan DLP-beamers. Ook is de kleurweergave wat beter en strakker, waardoor het regenboogeffect niet optreedt. Voorheen was het zo dat lcd slechter contrast leverde, maar daar is in de laatste jaren een grote sprong vooruit in gemaakt. Ten slotte zijn beamers met lcd-technologie vaak lager geprijsd dan DLP-beamers. 🤑

Doordat ze meer helderheid produceren dan DLP- of led-projectoren excelleert de lcd-beamer in ruimtes met veel lichtinval, zoals een klaslokaal of vergaderruimte. Het beeld heeft hier dan minder last van, dan het beeld van één van de andere beamersoorten.

Een groot nadeel van lcd-beamers is de rastering om de pixels heen. Hierdoor zie je sneller de losse pixels. Daarnaast zijn lcd-chips wat fragieler en gaan ze over het algemeen minder lang mee, en zijn de lcd-beamers vaak wat groter dan hun alternatieven.

Daarnaast is het essentieel dat de drie panelen goed uitgelijnd zijn, zogenoemde convergentie. Als dit niet klopt, krijg je onscherp beeld en zie je gekleurde randen rondom de geprojecteerde objecten. Veel lcd-projectoren laten je dit handmatig bij stellen, maar dat is niet bij alle beamers van dit soort het geval.

Daarnaast zorgt teer uit sigaretten dat de lcd-panelen snel vies worden als er in de ruimte gerookt wordt. Na langdurig gebruik raken de filterspiegels overigens stoffig en komt er soms zelfs stof op de lcd-panelen. Deze moet je dan vervangen. Hierdoor kost een lcd-beamer over het algemeen meer in onderhoud dan een DLP- of led-DLP projector.

LCOS

The best of both worlds 🌎🌍! Liquid crystal on silicon (LCOS) is een projectietechniek die de technologie van lcd- en DLP-beamers combineert. Beter bekend als Sony SXRD (silicon X-tal reflective display) en JVC D-ILA (direct-drive image light amplification), scheidt deze technologie net als een lcd-projector het witte licht in rood, groen en blauw.

Hierna kiest dit soort projector voor de DLP-werkwijze en schijnen de drie gekleurde lichtbundels op siliconen LCOS-panelen met de bijbehorende kleur. Deze reflecteren vervolgens alleen de benodigde pixels van de verschillende kleuren richting de prisma die het door de lens dirigeert.

De LCOS-beamer is dan ook de kampioen wat betreft contrastratio, met zwartwaardes waar je 'u' tegen zegt, een fantastische kleurweergave en geen sprake van rastering. Daartegenover staat dat ook bij LCOS-projectoren de convergentie van de panelen van groot belang is en dat je een stuk dieper in de buidel tast in vergelijking met andere beamersoorten.

Als je over het budget beschikt en je de geweldige beeldkwaliteit de prijs waard vindt, dan is dit de ideale toevoeging aan je verduisterde thuisbioscoop.

Led-DLP

Een led-beamer is eigenlijk een DLP-beamer, waarbij de gebruikelijke ultra high performance (UHP)-lamp is vervangen door enkele felle led-lampen. Hierbij heb je ook weer twee types:

  1. Led-beamers die alleen leds gebruiken. Deze zijn heel compact, ook wel bekend als pocketbeamers, maar hebben een beperkte lichtopbrengst (rond de 100 lumen).
  2. Led-beamers die naast leds ook een laser benutten. Deze beamers combineren het licht van rode- en blauwe leds met een gefilterde blauwe laser.

Het grootste voordeel van beamers die enkel leds gebruiken is dat ze kleiner zijn dan de gecombineerde led-beamer. Hierdoor draag je ze makkelijk met je mee, wat handig is als je een avondje film gaat kijken bij je vrienden. Het grote nadeel is dat deze beamers vaker een vaak lagere resolutie en mindere lichtsterkte opleveren dan de modellen met laser.

Bij het tweede type zorgt de laser voor een hogere contrastratio en meer lichtsterkte. Daardoor is je projectie minder vatbaar voor lichtinval en de kwaliteit van het beeld beter. De laser maakt de beamer echter logger dan de full-led-beamer.

De bundel gekleurd licht komt hoe dan ook vervolgens aan bij een DLP-chip, welke het juiste beeld naar de lens stuurt. Hierdoor heeft een led-beamer in de basis dezelfde voor- en nadelen als een DLP-beamer, behalve dat een led-beamer in zijn geheel langer meegaat en minder kost qua onderhoud en energieverbruik.

Daarbij warmt deze beamer sneller op en koelt hij sneller af dan een lcd- of DLP-beamer. Dit is beter wanneer je de beamer wilt verplaatsen. Laat een beamer eerst afkoelen voor je ermee aan de haal gaat, anders loop je het risico dat de lamp schade oploopt. Door de hoge druk binnen een UHP-lamp op werktemperatuur zijn dit soort lampen gevoeliger voor schade dan led-lampen!

Omdat die ledlampen sneller afkoelen dan UHP-lampen, ben je met een led-projector dus weer sneller op weg naar je volgende klant dan wanneer je een beamer met een UHP-lamp gebruikt.

Daarentegen brengen leds wel een lagere lichtopbrengst dan de UHP-lamp, én een lagere contrastverhouding. Hierdoor is het beeld al snel moeilijker te zien en ervaar je het ook sneller als onscherp. Dit houdt in dat ledbeamers voornamelijk geschikt zijn voor gebruik in verduisterde ruimtes.

Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel, dus voor je het weet zijn er led-beamers die alle andere soorten het nakijken geven!

Laser

In hetzelfde kader als de led-beamer, vinden we de laserbeamer. Hierbij vormen lasers het beeld dat je voorgeschoteld krijgt. De helderheid en kleurbeleving van dit soort beamers zijn heel sterk. Net als de led-beamer zijn ze bovendien gemakkelijk te transporteren, omdat het apparaat sneller warm is en sneller afkoelt.

Je bent geen zeeën aan tijd kwijt aan het opwarmen van de beamer, en ook niet aan het afkoelen, dus je neemt hem na afloop van het filmavondje meteen weer mee naar huis!

Laserbeamers hebben net als led-beamers meer branduren en kosten minder in onderhoudskosten op de lange termijn in vergelijking met beamers die gebruikmaken van UHP-lampen, zoals lcd- en DLP-beamers.

Bij aankoop is een laserbeamer vrij duur, maar gaat zo lang mee dat het qua onderhoud op den duur goedkoper is. Nog een verder milieuvoordeeltje: de laser bevat geen kwik, wat wél in traditionele UHP-beamerlampen zit.

Echter, laserbeamers hebben een lagere lichtopbrengst dan veel lcd- en DLP- beamers. Ze staan wat dat betreft op gelijke voet met LCOS- en led-beamers met een gemiddelde lichtsterkte van 2000 á 3000 ANSI-lumen. Ook dit soort is beter geschikt voor een verduisterde thuisbioscoop dan bijvoorbeeld een verlicht klaslokaal!

Dit gegeven verbetert overigens naarmate de beamers zich ontwikkelen. Zoals gezegd, zijn laserbeamers wat duurder qua aankoopprijs, maar dit betaalt zich dus terug in verbruikskosten. Een belangrijk detail is wel dat de laser niet vervangbaar is. Is deze stuk, dan moet je de hele beamer helaas vervangen. 😓

Lichtopbrengst

Hoe hoger de lichtopbrengst, hoe feller het beeld is dat de beamer projecteert. Hierdoor heb je bij een hogere lichtopbrengst minder last van lichtinval vanuit ramen of lampen in de ruimte waarin je de beamer gebruikt. Ook projecteer je daarmee makkelijker een groter beeld, want hoe verder je beamer van het scherm staat, hoe meer het licht zich verspreidt en hoe minder fel je beeld wordt.

De felheid van een lamp, dus ook een beamerlamp, geven we aan in lumen. Hierbij gebruikt men een meetmethode van de American National Standard Institute (ANSI). Deze methode kom je wereldwijd tegen – daarom zie je bij alle lampen 'ANSI lumen' of 'ANSI-lumen' op de verpakking staan.

Led-lumen – Beamers die gebruikmaken van led-lampen geven de sterkte van de lamp vaak niet meer in ANSI-umen, maar in led-lumen! 1 ANSI lumen staat gelijk aan 2,4 led-umen. Vermenigvuldig ANSI-lumen met 2,4 om led-lumen te berekenen of deel led-lumen door 2,4 om ANSI-lumen te berekenen.

Nu hoor ik je denken: "Oh, dan neem ik gewoon de felste beamer die ik kan krijgen, helemaal top!" Maar als de beamerlamp te fel is, levert het snel vermoeide ogen en/of hoofdpijn op tijdens het kijken naar de projectie – dus feller is niet automatisch beter! Een lichtopbrengst van 2000 ANSI-lumen is al genoeg om in de meeste gevallen rustig te genieten van een beamer.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder enkele handige tabelletjes in elkaar gezet om een beeld te geven van hoeveel ANSI-lumen je echt nodig hebt. Links staan de benodigde ANSI-lumen voor een verduisterde ruimte en een verlichte ruimte, en rechts staat de maximumbreedte van je scherm.

Voor gebruik op kantoor

ANSI-lumenSchermbreedte
1000 – 1500 ANSI-lumen150 cm
2000 – 2500 ANSI-lumen200 cm
2000 – 3000 ANSI-lumen250 cm
2500 – 3500 ANSI-lumen300 cm
3500 – 4500 ANSI-lumen350 cm

Voor thuisgebruik

ANSI-lumenSchermbreedte
1000 – 2000 ANSI lumen205 cm
1500 – 2500 ANSI lumen225 cm
2000 – 3000 ANSI lumen235 cm
2500 – 3500 ANSI lumen265 cm

De benodigde lichtsterkte hangt dus af van hoe ver de beamer van het scherm staat, hoeveel licht er in de ruimte is, maar ook waar je op projecteert.

Een donker geverfde muur reflecteert minder licht dan een wit geverfde muur die op zijn beurt minder reflecteert dan een echt projectiescherm. Als alles goed op elkaar is afgestemd, levert het een helder, scherp beeld op.

Dit is vooral van belang bij presentaties waarin tekst en cijfers goed leesbaar moeten zijn. Bij het kijken van films luistert het wat minder nauw. Daardoor zie je hierboven dat je thuis met minder lichtsterkte al sneller eerder op een groot scherm kunt projecteren zonder nadelige effecten te ervaren.

De felheid van de lamp is overigens niet de enige bepalende factor voor scherp beeld: contrastratio is ook heel belangrijk.

Contrastratio

Het contrastratio of contrastverhouding is het verschil tussen het donkerste zwart en het lichtste wit dat je beamer kan creëren. Hoe hoger het contrastratio, hoe levendiger de kleuren en hoe beter de zwartweergave. Dit is vooral heel belangrijk bij het kijken van films of het spelen van games. Hierbij wil je mooie, sprekende beelden, in plaats van een fletse brij van grijstinten. 🌫️

Ook hierbij zijn omgeving en het gebruik van een beamerscherm weer van invloed. Het verschil tussen het donkerste en lichtste deel van het beeld is groter bij een lagere lichtsterkte in een verduisterde ruimte, dan bij een hogere lichtsterkte in een verlichte ruimte.

Ook de oppervlakte waar je het beeld op projecteert speelt hierin mee. Hoe meer het licht deze reflecteert, hoe helderder het wit is ten opzichte van het zwart. Voor de beeldkwaliteit is het beter als je een degelijk scherm gebruikt, of je nu film kijkt of een presentatie geeft.

Beamers vergelijken

ProjectietechniekBeeldschermresolutieANSI LumenContrast ratioGewicht
1YG-300 - Mini Beamer wit - blauwLED320 x 240200 lm800:1526 g
2Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwartLED1920 x 1080200 lm2000:12 kg
3Strex Beamer Input tot Full zilverLED1920 x 10805000 lm8000:11942 g
4Acer X138WHP Beamer DLP Helderheid: zwartDLP1920 x 10804000 lm20000:13.7800 kg
5Yoton Y3 Mini Beamer 5500Lumens wit, geelLCD1280 x 720300 lm1000:1765 g

YG-300 - Mini Beamer wit - blauw

Projectietechniek: LED

Beeldschermresolutie: 320 x 240

ANSI Lumen: 200 lm

Contrast ratio: 800:1

Gewicht: 526 g

Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwart

Projectietechniek: LED

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

ANSI Lumen: 200 lm

Contrast ratio: 2000:1

Gewicht: 2 kg

Strex Beamer Input tot Full zilver

Projectietechniek: LED

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

ANSI Lumen: 5000 lm

Contrast ratio: 8000:1

Gewicht: 1942 g

Acer X138WHP Beamer DLP Helderheid: zwart

Projectietechniek: DLP

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

ANSI Lumen: 4000 lm

Contrast ratio: 20000:1

Gewicht: 3.7800 kg

Yoton Y3 Mini Beamer 5500Lumens wit, geel

Projectietechniek: LCD

Beeldschermresolutie: 1280 x 720

ANSI Lumen: 300 lm

Contrast ratio: 1000:1

Gewicht: 765 g

Resolutie en aspectratio

Aspectratio of beeldverhouding is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het beeld. De verhoudingen die je het meeste tegenkomt zijn 4:3 en 16:9. Hierbinnen vallen allerlei beeldresoluties, het aantal pixels dat je beeld telt. Bij 4:3 is dit bijvoorbeeld 320 × 240 pixels en bij 16:9 (breedbeeld) 1280 × 720 pixels (HD ready) of 1920 × 1080 pixels (Full HD).

Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels zich in het beeld bevinden, en hoe scherper het beeld is. Tegenwoordig is Full HD (1920 × 1080 pixels) de standaard onder goede beamers, maar de weg naar 4K UHD (4096 × 2160 pixels) is ingezet! Dus als je het budget hebt, is een zoektocht naar de beste 4K-beamer niet uitgesloten.

Pixels, pixels en nog eens pixels – De beamer projecteert het beeld niet beter dan het beeld wat je erin stopt. Als je een 4K-beamer hebt, maar je speelt er video's van 480p op af, wordt het beeld niet uit zichzelf scherper. Dan moet je er ook 4K-video naartoe sturen.

De aspectratio 4:3 wordt nog wel eens gebruikt bij het geven van presentaties, maar veel laptopschermen en monitoren hebben tegenwoordig een beeldratio van 16:9, waardoor een beamer met dezelfde beeldverhouding daar beter op aansluit.

Films worden bijna altijd in 16:9 opgenomen, dus voor je thuisbioscoop is een beamer met deze beeldverhouding de beste optie.

Think inside the box

Vooral tijdens het kijken van films wil je er zeker van zijn dat je ook het geluid van de film meekrijgt. Daarom komen sommige beamers tegenwoordig ook met ingebouwde speakers. Of de kwaliteit van deze speakers beter zijn dan die van je laptop is echter nog maar de vraag. 🤔

Als je geluidskwaliteit een belangrijk onderdeel vindt van de bioscoopervaring, dan raad ik aan om een beamer aan te schaffen die een RCA- ofwel tulp-aansluiting heeft. Met dit type stekker verbind je de beamer met een versterker die weer verbonden is aan speakers, waarna het geluid van de film over speakers klinkt.

Een andere optie is een beamer met Bluetooth. Deze staan nog wel eens te koop als 'Bluetooth beamers', maar dit betekent niet dat je via die verbinding het beeld naar de beamer stuurt. Dit houdt slechts in dat het aansluiten van een Bluetooth-apparaat op de beamer, zoals een Bluetooth speaker, mogelijk is.

In the pocket

Geef je vaak presentaties bij andere bedrijven of ben je veel op reis en moet je de beamer vaak met je meeslepen, dan is een goede mini-beamer de uitkomst! Ze zijn compact en passen daardoor makkelijk in een tas of zelfs in je binnenzak, afhankelijk van het specifieke formaat. Bij sommigen zit zelfs een handige draagtas.

Onthoud ook dat de beamerlamp goed moet afkoelen voordat je hem meeneemt; hiermee voorkom je schade aan de lamp. Zoals ik al eerder vertelde, zijn beamers met led-lampen hier het makkelijkst in. De beste led-beamers koelen dankzij die led-lampen sneller af dan beamers met andere lampen.

Beeldcorrectie

Als de beamer niet recht voor het scherm geplaatst staat, is het beeld niet langer rechthoekig, maar smaller aan de ene kant en breder aan de andere kant. Dat kijkt niet lekker. Veel beamers hebben daarom opties die dit verhelpen en die komen in twee smaakjes: keystone-correctie en lens shift.

Keystone-correctie

Het is altijd zaak om de beamer zo recht mogelijk voor het projectiescherm neer te zetten om beeldvervorming te voorkomen, maar als er echt geen andere optie is, biedt keystone-correctie een oplossing. Door het verticaal en/of horizontaal verdraaien van de projectie, trekt de keystone het beeld weer recht. Dit is zowel handmatig als digitaal mogelijk.

Bij handmatige keystone-correctie draai je de lens fysiek, waardoor de projectie onder een andere hoek naar buiten komt. Bij digitale correctie past interne software het beeld al aan voordat het überhaupt de lens bereikt.

In welke richting je de correctie kan aanpassen en onder welke hoek dit is toegestaan, verschilt van beamer tot beamer. Sommigen hebben zelfs vier mogelijke hoeken in plaats van een of twee! Hierbij stel je elke hoek los van elkaar in en kom je zo tot de ideale projectiehoek. Let wel: bij keystone-correctie loop je het risico op beeldvervorming!

Lens shift

Met lens shift richt je de gehele projectie verticaal dan wel horizontaal. Je verplaatst in wezen de lens ten opzichte van de chip. Hierdoor hoeft je beamer niet loodrecht voor het scherm te staan, maar projecteer je een recht beeld vanuit een andere positie, bijvoorbeeld wanneer de beamer op een tafel staat of aan het plafond hangt.

Hierdoor is het risico op kwaliteitsverlies kleiner bij lens shift dan bij keystone-correctie. Dit omdat je de gehele projectie fysiek richt in plaats van dat je het geprojecteerde beeld vervormt. Beamers met lens-shift-opties zijn doorgaans wel duurder dan een beamer met alleen keystone-correctie.

Short-throw beamers

Geen zin om achter je bank een beamer te hebben staan of helemaal klaar met in de projectie staan tijdens een presentatie? Dan is de korte-afstand beamer, ofwel short-throw beamer, de oplossing! Door een speciale lens lukt het om het beeld van korte afstand te projecteren. Hiervoor moet het scherm waarop de beamer projecteert wel goed gespannen zijn.

Met ultra short-throw beamers creëer je zonder problemen een beeld van 1,75 meter breed terwijl de beamer het beeld maar op 0,28 meter afstand projecteert. Je – of je publiek – hoeft hierdoor nooit meer vervelende schaduwen tijdens het presenteren of film kijken! In vergelijking: met een gemiddelde short-throw beamer doe je dit van een afstand van 0,88 meter.

Throw ratio – De verhouding tussen de afstand waarop de beamer staat en de breedte van het geprojecteerde beeld noemt men 'throw ratio'. Dit druk je uit als bijvoorbeeld 0.7:1. Deze beamer moet dan op een afstand van 0,7 meter staan om een beeld van 1 meter te projecteren.

Een beamer krijgt de ultra short-throw titel als deze beschikt over een throw ratio van minder dan 0.35:1. Wanneer dit tussen de 0.35:1 en 0.7:1 is, dan noem je het een short-throw beamer.

Ook biedt het mogelijkheden om met weinig ruimte een rear-projection te bewerkstelligen. Hierbij projecteer je het beeld van achter op een doorzichtig scherm en heb je helemaal geen last meer van schaduwen!

Tegenwoordig zijn er ook ultra short-throw beamers die samenwerken en één groot schoolbord projecteren, die je zonder moeite opsplitst in verschillende delen. BenQ heeft zelfs interactieve technologie waarmee je op dit geprojecteerde schoolbord schrijft met allerlei kleuren, video's afspeelt en alles op het bord met de vinger vergroot, verplaatst of aanpast.

Deze veelzijdigheid en speciale lens komen wel met een prijs – een merkbaar hogere prijs dan je bij 'normale' beamers ziet. Short-throw- en ultra short-throw beamers zijn duurder dan reguliere projectoren, dus houd daar rekening mee.

Andere extraatjes

HDR

Een technologie die je steeds meer om je heen ziet is HDR, oftewel high dynamic range. Dit betekent dat lichtere en donkerdere details in het beeld dermate in balans worden gebracht, dat dit een ultieme kleurbeleving en contrast oplevert.

Wil je een echte HDR-beleving creëren, dan moet elk onderdeel van de projectie daarop afgestemd zijn. Niet alleen de beamer, maar ook het projectiescherm en de content die je afspeelt moeten voor HDR-weergave gemaakt zijn.

Donkere details komen pas goed naar voren als het scherm niet te veel reflecteert, de zogenoemde versterkingswaarde. Met dit indexgetal meet men de reflectiviteit van een projectiescherm en deze moet voor een goede HDR-beleving ongeveer 1,0 zijn. Bij een lagere waarde is het beeld te donker en bij een hogere waarde verlies je de donkere details.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op de omgeving waar je de beamer plaatst. Niet alleen je lichte details moeten er goed uit springen, maar het sterke contrast met de donkere details geven je de echte HDR-beleving. Lichtinval van buiten is dus al snel funest voor je kleurcontrast.

3D

Voor sommigen gaat er niets boven een goede 3D-film of gamen in 3D. Ook hier zijn enkele beamers voor te vinden. Deze beamers zenden twee verschillende beelden uit die je vervolgens filtert met speciale brillen. Dit ervaar je dan als een beeld met diepte.

Hier zijn twee soorten 3D-beamer voor te vinden: Full 3D en 3D-ready. Full-3D-beamers projecteren het beeld zoals gezegd als twee aparte beelden zonder verdere hulpmiddelen. Je zet je bril op en gaan!

3D-ready beamers moeten daarentegen aanvullende hard- of software gebruiken willen ze het gewenste effect creëren. Wat hiervoor nodig is, verschilt van beamer tot beamer. Sommige hebben een stereoscopische speler nodig, andere weer een speciale videokaart. Bekijk dit bij de beamer die je voorkeur krijgt voor je tot de koop overgaat, als je hierin geïnteresseerd bent!

De 5 beste beamers op een rij

1. YG-300 - Mini Beamer wit - blauw

1. YG-300 - Mini Beamer wit - blauw
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 320 x 240
ANSI Lumen: 200 lm
Contrast ratio: 800:1
Minimale projectieafstand: 80 cm
Maximale projectieafstand: 300 cm
Minimale beeldgrootte: 40 inch
Maximale beeldgrootte: 150 inch
Luidsprekers: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Nee
Keystone correctie beamer: Verticaal
Lens shift: Geen
Gewicht: 526 g
Verpakking breedte: 182 mm
Verpakking hoogte: 85 mm
Verpakking lengte: 200 mm
Beamer aansluitingen: HDMI , USB , 3,5mm mini-jack AUX

2. Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwart

2. Lumbit® Beamer Deluxe – Input zilver | zwart
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
ANSI Lumen: 200 lm
Contrast ratio: 2000:1
Minimale projectieafstand: 1 m
Maximale projectieafstand: 4 m
Minimale beeldgrootte: 50 inch
Maximale beeldgrootte: 150 inch
Luidsprekers: Ja
HDR: Ja
WIFI: Ja
Bluetooth: Nee
Keystone correctie beamer: Verticaal
Lens shift: Horizontaal en verticaal
Gewicht: 2 kg
Verpakking breedte: 21 cm
Verpakking hoogte: 12.5 cm
Verpakking lengte: 30.9 cm
Beamer aansluitingen: HDMI , USB , 3,5mm mini-jack AUX , VGA

3. Strex Beamer Input tot Full zilver

3. Strex Beamer Input tot Full zilver
Projectietechniek: LED
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
ANSI Lumen: 5000 lm
Contrast ratio: 8000:1
Minimale projectieafstand: 1 m
Maximale projectieafstand: 200 m
Minimale beeldgrootte: 40 inch
Maximale beeldgrootte: 200 inch
Luidsprekers: Ja
HDR: Ja
WIFI: Ja
Bluetooth: Ja
Keystone correctie beamer: Horizontaal
Lens shift: Horizontaal en verticaal
Gewicht: 1942 g
Verpakking breedte: 237 mm
Verpakking hoogte: 131 mm
Verpakking lengte: 310 mm
Beamer aansluitingen: 3,5mm mini-jack AUX , HDMI , RCA , USB , VGA

4. Acer X138WHP Beamer DLP Helderheid: zwart

4. Acer X138WHP Beamer DLP Helderheid: zwart
Projectietechniek: DLP
ANSI Lumen: 4000 lm
Contrast ratio: 20000:1
Minimale projectieafstand: 1 meter
Maximale projectieafstand: 10 meter
Luidsprekers: Ja
Gewicht: 3.7800 kg
Verpakking breedte: 34.0000 cm
Verpakking hoogte: 17.0000 cm
Verpakking lengte: 39.0000 cm

5. Yoton Y3 Mini Beamer 5500Lumens wit, geel

5. Yoton Y3 Mini Beamer 5500Lumens wit, geel
Projectietechniek: LCD
Beeldschermresolutie: 1280 x 720
ANSI Lumen: 300 lm
Contrast ratio: 1000:1
Minimale projectieafstand: 1.5 m
Maximale projectieafstand: 5 m
Minimale beeldgrootte: 30 inch
Maximale beeldgrootte: 120 inch
Luidsprekers: Ja
WIFI: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Keystone correctie beamer: Verticaal en horizontaal
Lens shift: Geen
Gewicht: 765 g
Verpakking breedte: 176 mm
Verpakking hoogte: 88 mm
Verpakking lengte: 210 mm
Beamer aansluitingen: HDMI , USB

Veelgestelde vragen over beamers

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over beamers. Heb je toch nog een brandende vraag die nog onbeantwoord is, laat het ons dan weten!

Hoe groot kan een beamer projecteren?

Dit is afhankelijk van de beamer, je projectiescherm en de afstand tussen de twee. Hoe verder je de beamer van de muur af zet, hoe groter de projectie wordt. Dus hoeveel ruimte heb je waar je de beamer neerzet? Hoe groot is het scherm waar je op projecteert?

Hoe verder je de beamer wegzet, hoe meer het licht ook verspreid raakt en dus hoe sterker de lamp in de beamer moet zijn om een helder, duidelijk beeld te projecteren.

Ook speelt de reflectiviteit van het beamerscherm mee. Des te beter deze reflecteert, des te minder lichtsterkte nodig is. Al met al is een projectie van ruim 6 meter breed zeker niet onmogelijk in de juiste omstandigheden.

Wat zijn lumen?

Lumen is een meeteenheid waarmee men de felheid van licht uitdrukt. Hier zijn verschillende meetstandaarden voor, maar over het algemeen gebruikt men hier de standaard van de American National Standards Institute (ANSI) voor. Dit drukken we dan uit in 'ANSI-lumen'.

Ter illustratie geeft een spaarlamp van 11 watt 600 ANSI-lumen af, en een gloeilamp van 100 watt 1300 ANSI-lumen.

Wat is een short-throw-beamer?

Een short-throw-beamer projecteert een breed beeld zoals elke andere beamer, maar doet dat vanaf korte afstand. Hierdoor heb je minder ruimte tussen de beamer en het scherm nodig, én zie je minder snel schaduwen op je projectie. Met ultra-short-throw-beamers is de projectieafstand nog kleiner. Door de speciale lens is dit type beamer doorgaans wel duurder dan reguliere beamers.

Is een beamer beter dan een televisie?

Een tv is in staat om ondanks omgevingslicht contrastrijke beelden te vertonen, omdat de tv zelf licht produceert. Een beamer projecteert beeld op een scherm die niet van zichzelf licht geeft. Hierdoor is het beeld van een projector meer afhankelijk van de omgeving en is het dus beter om in een verduisterde ruimte te kijken.

Kan ik projecteren op een witte muur?

Dit is zeker mogelijk, maar het gebeurt al snel dat je kleine oneffenheden in je muur ziet en dat is wellicht storend tijdens het kijken naar de projectie. Daarnaast reflecteert een geverfde muur de projectie minder goed dan een projectiescherm wat ervoor is ontworpen.

Hoelang gaat een beamerlamp mee?

Dit varieert van 50 tot 6000 branduren, maar houd rekening met een gemiddelde van 2000 uur. Er zijn ook beamers die langer meegaan, omdat er een lamp met langere levensduur in zit. Deze zijn doorgaans wel duurder. Traditionele beamerlampen zijn overigens wel vervangbaar. Dit geldt niet voor lasers, dus houd daar rekening mee als je een beamer met lasertechniek gebruikt.

Conclusie

Ik hoop dat je met deze informatie de beste beamer voor jou vindt! Vergeet vooral niet te bedenken waarvoor je de beamer wilt gebruiken. Afhankelijk van de omstandigheden moet je bedenken welke projectietechniek, lichtsterkte, contrastratio, resolutie, aansluitingen, afmetingen en extra opties je nodig hebt.

Ik wil je graag bedanken voor het lezen van mijn artikel. En vond je het nou leuk, waardevol of heb je opmerkingen, laat het ons gerust even weten hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Mijn naam is Robbert van Tol, 30 jaar en afkomstig uit Wognum (NH). Content Creator en Video Editor voor White Citadel. Daarnaast student Media Design bij de LOI, allround creatieveling met een voorliefde voor fotografie, videografie en monteren. Mijn grootste passie is echter het luisteren, maar vooral het maken van muziek.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross