Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Blu-rayspeler voor de Perfecte Kijkervaring

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Als je op zoek bent naar de ultieme homecinema-ervaring, is de beste Blu-rayspeler een absolute must-have. Maar met zoveel opties op de markt is de beste keuze niet zo 1, 2, 3 gemaakt! Geen zorgen: in dit artikel zet ik onze keuzes voor je op een rijtje en deel ik mijn bevindingen om je te helpen de beste Blu-rayspeler te kiezen voor jouw homecinema-systeem. 🎥

Waarom een Blu-rayspeler aanschaffen?

Een Blu-rayspeler biedt verschillende voordelen vergeleken met een dvd-speler. Een Blu-raydisc heeft om te beginnen meer opslagruimte en dus meer ruimte voor grote audio- en videobestanden van hoge kwaliteit dan een dvd-speler. Dit biedt de mogelijkheid om te genieten van films in hoge kwaliteit en met indrukwekkend geluid.

Bovendien speelt iedere Blu-rayspeler ook 'oude' dvd's af, dus je hoeft je collectie niet op Marktplaats uit te stallen!

Een netwerkspeler daarentegen is ontworpen om muziek en video's te streamen vanaf verschillende bronnen. Een goede netwerkspeler kan bijvoorbeeld streamen vanaf een internetradio en bijvoorbeeld streamingdiensten zoals Spotify en Netflix.

Hoewel beide apparaten verschillende functies hebben, zijn er ook overlappende gebieden. Sommige Blu-rayspelers hebben bijvoorbeeld ingebouwde netwerkfuncties, waarmee je toegang hebt tot streamingdiensten. Dit betekent dat je niet twee verschillende apparaten hoeft te kopen en ruimte hoeft te maken voor beide.

Als je een filmfanaat bent en de beste en stabielste beeld- en geluidskwaliteit wilt, is een Blu-rayspeler de beste keuze. Een Blu-rayspeler zorgt voor een ultieme kijk- en luisterervaring. 

Hieronder vind je onze top 3 keuzes voor de beste Blu-rayspelers. Onze keuzes zijn gebaseerd op de belangrijkste specificaties en bieden elk hun eigen unieke voordelen.

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste Blu-rayspeler?

We hebben hieronder de belangrijkste specificaties van Blu-rayspelers voor je uitgelicht. Deze specificaties zijn essentieel bij het kiezen van de beste Blu-rayspeler die bij jou past.

Soorten schijven

Welke verschillende soorten schijven de Blu-rayspeler kan afspelen is belangrijk om naar te kijken. De meeste Blu-rayspelers kunnen verschillende schijven afspelen, waaronder Blu-rayschijven, dvd's en cd's. Dit lijkt misschien een vanzelfsprekende functie, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom het zo belangrijk is bij het kiezen van een Blu-rayspeler.

Een Blu-rayspeler is in de basis een upgrade van een dvd-speler. In tegenstelling tot een dvd-speler, kan een Blu-rayspeler HD-video's afspelen op 1080p of zelfs op 4K. 

Blu-rayschijven hebben ook een veel grotere opslagcapaciteit dan dvd's, waardoor ze geschikt zijn voor het opslaan van films van hoge kwaliteit en zelfs leuke extraatjes, zoals behind the scenes en alternatieve filmeindes.

Echter, de vaardigheid tot het afspelen van dvd's en cd's is nog steeds belangrijk, omdat veel mensen nog steeds een verzameling van deze schijven hebben en deze willen kunnen afspelen op hun Blu-rayspeler. 

Een Blu-rayspeler die alleen Blu-rayschijven afspeelt, zou dus erg beperkt zijn in gebruik en daardoor geen aanlokkelijke koop zijn. Blu-ray schijven zijn echter wel weer duurder dan dvd's, dus het afspelen van oudere dvd's is meteen een meer kosteneffectieve optie als je nog dvd's hebt liggen.

Als je eenmaal een Blu-rayspeler hebt, is het dan ook fijn om te weten dat je ook nog oudere schijven kunt afspelen zonder een aparte dvd-speler nodig te hebben. Het hebben van een Blu-rayspeler die verschillende soorten schijven kan afspelen, maakt je homecinema dus veel veelzijdiger.

Connectiviteit

Met de juiste connectiviteitsopties kun je zorgen dat je Blu-rayspeler goed samenwerkt met je andere apparaten, en dat je de beste beeld- en geluidskwaliteit krijgt.

Een van de belangrijkste connectiviteitsopties is HDMI. Dit is de standaard manier om audio- en videosignalen van de Blu-rayspeler naar de televisie te sturen. HDMI biedt de beste kwaliteit van de beschikbare opties en is ook erg handig, omdat het audio- en videosignalen stuurt via één kabel. Dit betekent dat je maar één kabel nodig hebt om je Blu-rayspeler aan te sluiten op je tv.

Als je bijvoorbeeld voornamelijk je Blu-rayspeler gebruikt om films te kijken, is HDMI de belangrijkste connectiviteitsoptie, aangezien deze connectie voor de beste beeld- en geluidskwaliteit zorgt.

Naast HDMI zijn er nog andere connectiviteitsopties om te overwegen. Als je echter ook muziek wilt afspelen of gebruik wilt maken van streamingdiensten, zijn wifi en Bluetooth belangrijk om te hebben.

Wifi is vooral handig als je je Blu-rayspeler wilt aansluiten op internet zonder een extra kabel in te pluggen, zodat je direct toegang hebt tot streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video. 

Persoonlijk heb ik mijn Blu-rayspeler aangesloten via een ethernetverbinding. Met deze bedrade internetverbinding heb ik gemerkt dat de verbinding stabieler is, wat ten goede komt van de kwaliteit en stabiliteit van de videostreams. 

Bluetooth is daarnaast handig als je draadloos verbinding wilt maken met andere apparaten, zoals een draadloze hoofdtelefoon of luidspreker. 🎧

Als het gaat om enkel audiodata-overdracht, zijn er nog meer opties om te overwegen. Coaxiale en optische kabels bieden beide een digitale audio-uitgang met een hogere geluidskwaliteit en minder ruis dan analoge audiokabels.

Als je daarentegen een meer eenvoudige set-up hebt met analoge audio-ingangen op je versterker, dan heb je geen Blu-rayspeler nodig met deze kabels en is een standaard Blu-rayspeler voldoende.

Ook zijn er soms usb-poorten aanwezig op een Blu-rayspeler, waardoor je gemakkelijk bestanden vanaf een usb-stick kunt afspelen.

Ik raad je hoe dan ook aan om een Blu-rayspeler met meerdere connectiviteitsopties te kopen, zodat je meer flexibiliteit hebt in hoe je het apparaat gebruikt.

Close up foto van een Blu-rayspeler

Maximale resolutie

Het beeldscherm van een televisie is opgebouwd uit pixels en hoe meer pixels een scherm heeft, hoe scherper en gedetailleerder het beeld wordt. Blu-raydiscs bieden de mogelijkheid om films en tv-programma's af te spelen in de hoogste kwaliteit die momenteel beschikbaar is.

De maximale resolutie van een Blu-rayspeler is daarom van groot belang. Er zijn verschillende resoluties die een Blu-rayspeler kan ondersteunen, waaronder 720p (HD), 1080p (FullHD) en 4K (UltraHD). 

Het is belangrijk om te weten welke resolutie je tv ondersteunt, voordat je een Blu-rayspeler koopt. Als je tv niet de allernieuwste is en alleen 720p of 1080p ondersteunt, heb je geen 4K-speler nodig en kun je jezelf die kosten besparen. Het is dan beter om te kiezen voor een speler die geschikt is voor je tv en die goed presteert op die resoluties – tenzij je van plan bent op korte termijn een nieuwe tv te kopen!

Als je echter een 4K-tv hebt, is het belangrijk om een Blu-rayspeler te kiezen die 4K-ondersteuning biedt. Met een 4K-speler kun je genieten van films en tv-programma's met de hoogste resolutie, met vier keer zo veel pixels dan Full-HD (1920 × 1080). Dat komt neer op maar liefst 3840 × 2160 pixels! Dat levert een veel scherper en gedetailleerder beeld op in verhouding tot de lagere resoluties.

In het algemeen raad ik aan om minstens een Blu-rayspeler te kiezen die 1080p ondersteunt. Dit is momenteel de standaard resolutie voor de meeste tv's en zorgt voor een goede beeldkwaliteit. 

Upscaling

Met upscaling heb je de mogelijkheid om standard definition (SD) beeldmateriaal te upgraden naar high definition (HD). Dit maakt een aanzienlijk verschil in de uiteindelijke beeldkwaliteit, vooral als je nog oudere dvd's hebt.

De meeste Blu-rayspelers hebben tegenwoordig upscaling mogelijkheden, maar niet allemaal. Het is belangrijk om te controleren of de speler die je wilt kopen de upscaling-functie heeft. Sommige spelers bieden alleen upscaling tot 1080p, terwijl andere zelfs tot 4K gaan.

De voordelen van upscaling zijn duidelijk: het verbetert de beeldkwaliteit aanzienlijk door het scherper te maken en meer details toe te voegen. Dit betekent dat je een betere kijkervaring krijgt, zelfs met oudere beelden. 

Met upscaling kun je ook meer uit je HD-televisie halen, omdat dit eventueel ouder beeldmateriaal verfijnt en het meer geschikt maakt voor HD.

Upscaling is echter geen magische oplossing die oud 720p-beeldmateriaal omtovert tot perfecte 4K-kwaliteit. Het is eerder een manier om het beeld te verbeteren en het meer geschikt te maken voor de moderne technologie. De kwaliteit van het beeld hangt uiteindelijk af van de oorspronkelijke opnamekwaliteit. 📹

Als je veel oudere dvd's hebt en je hiermee de best mogelijke kijkervaring in huis wilt halen, is upscaling een belangrijke specificatie om op te letten. Zorg dat de speler die je koopt de mogelijkheid heeft om upscaling te bieden tot minstens 1080p, en idealiter ook tot 4K.

HDR

HDR (high dynamic range) is een technologie die men steeds meer gebruikt in films en tv-series en zorgt dat het beeld er realistischer uitziet. Bij HDR worden er meer kleuren en helderheid toegevoegd aan het beeld, wat resulteert in een breder scala aan tinten en schaduwen. Let wel: deze technologie kom je alleen tegen bij resoluties van 4K en hoger!

Er zijn verschillende soorten HDR, waaronder HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG (hybrid log-gamma). Elk van deze formaten heeft zijn eigen voordelen en nadelen. 

HDR10 is de meest gebruikte en is compatibel met de meeste tv's en Blu-rayspelers. HDR10+ en Dolby Vision bieden echter meer dynamische metadata, waardoor het beeld beter kan worden aangepast aan verschillende scènes.

HDR10 is een standaard voor HDR-videostreams die gebruikmaakt van statische metadata. Dit betekent dat de HDR10-metadata voor elke scène in de video is vastgelegd en niet wordt is afgestemd op iedere individuele scène en de bijbehorende belichting.

Hierdoor varieert de beeldkwaliteit afhankelijk van de scène, omdat hetzelfde HDR-effect wordt toegepast, ongeacht de inhoud en belichting van de scène.

HLG is een andere HDR-standaard die werkt met zowel SDR- als HDR-tv's en die ook gebruikmaakt van statische metadata. Het doel van HLG is om de beeldkwaliteit te verbeteren zonder de beeldverwerking te verstoren en zonder dat er nieuwe beeldschermen nodig zijn.

HDR10+ en Dolby Vision zijn beide HDR-technologieën die gebruikmaken van dynamische metadata. Dit betekent dat de metadata van de video zich aanpast aan elke scène, waardoor de beeldkwaliteit consistent blijft, hoe goed of slecht belicht een scène ook mag zijn.

Dit leidt tot een hogere beeldkwaliteit dan hetgeen wat zijn statische tegenhanger levert, omdat de helderheid, het contrast en de kleur van de video nauwkeuriger worden afgestemd op elke afzonderlijke scène.

Niet alle Blu-rayspelers kunnen omgaan met HDR, maar als je een 4K-tv hebt die deze technologie wel ondersteunt en je hier echt van wilt profiteren, raad ik aan om een Blu-rayspeler te kopen die HDR wél ondersteunt. Met HDR kun je het maximale uit je tv halen en genieten van films en tv-series zoals de regisseur het precies bedoeld heeft. 

Als je een Blu-rayspeler koopt die compatibel is met meerdere HDR-formaten, heb je bovendien meer flexibiliteit en keuze bij het kiezen van wat je wilt bekijken.

Blu-rayspelers vergelijken

Decoder format

De decoder format verwijst naar de soorten audio- en videoformaten die de speler kan decoderen en afspelen. Blu-ray discs bevatten vaak gecomprimeerde audio- en videobestanden die alleen kunnen worden afgespeeld door een speler die het juiste formaat ondersteunt. 

Dit betekent dat als de speler niet over de juiste decoderingstechnologie beschikt, het afspelen van bepaalde bestanden niet mogelijk is.

Er zijn veel verschillende formaten beschikbaar, waaronder Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos, en meer. Elk formaat biedt een unieke geluidskwaliteit en biedt verschillende mogelijkheden, zoals surroundsound

Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een Blu-rayspeler te controleren welke formaten de speler kan afspelen en of deze overeenkomen met de formaten die de films en tv-programma's die je graag bekijkt gebruiken.

Als je bijvoorbeeld een thuisbioscoopsysteem hebt opgezet, wil je misschien kiezen voor een Blu-rayspeler die DTS-HD Master Audio of Dolby Atmos ondersteunt. Als je alleen een speler nodig hebt voor het afspelen van standaard dvd's en Blu-rays, is het misschien niet nodig om te investeren in een speler die meerdere geavanceerde formaten ondersteunt.

Als het merendeel van je dvd's en Blu-raydiscs hetzelfde format ondersteunen, kun je een speler selecteren die enkel dat format ondersteunt.

Het is bij sommige Blu-rayspelers bovendien mogelijk om te upgraden naar nieuwe decoderingstechnologieën via firmware-updates. Deze informatie vind je terug in de productomschrijving! 🔍

Als je van plan bent te upgraden naar een nieuwere en geavanceerdere speler, is het goed om te controleren of de speler firmware-updates ondersteunt. Heeft je beoogde model dat niet, dan moet je bij elke uitgave van een nieuw audio- of videoformat een nieuwe speler kopen als je hier per se van wilt genieten.

Als filmliefhebber heb ik in ieder geval ervaren dat de geluidskwaliteit van mijn homecinemasysteem van cruciaal belang is voor mijn kijkervaring. 🎶 Uit persoonlijke ervaring kan ik daarnaast zeggen dat een Blu-rayspeler die meerdere audio- en videoformaten ondersteunt de kijkervaring aanzienlijk verbetert. 

Ik heb gemerkt dat het afspelen van een film met DTS-HD Master Audio in vergelijking met een standaard Dolby Digital-formaat een enorm verschil maakt in de geluidskwaliteit. Het is daarom naar mijn mening de moeite waard om te investeren in een speler die over de juiste decoderingstechnologie beschikt om het meest te kunnen genieten!

Versterker

Een versterker kan een waardevolle toevoeging zijn bij het gebruik van een Blu-rayspeler. Een Blu-rayspeler kan – afhankelijk van het model – namelijk een groot aantal verschillende audioformaten ondersteunen, zoals Dolby Atmos en DTS:X, die een hoogwaardige geluidskwaliteit bieden. 

Echter, om optimaal van deze audioformaten te kunnen genieten, is het vaak nodig om een versterker aan te schaffen.

Een versterker heeft als belangrijkste functie het versterken van het geluidssignaal, waardoor het geluid beter en krachtiger klinkt. Daarnaast kan een versterker ook meerdere luidsprekers aansturen, waardoor je een surroundsound-ervaring kunt creëren. 

Dit is vooral belangrijk bij het afspelen van films, waarbij het geluid niet bepaald een onbelangrijke rol speelt in de beleving.

De versterker moet wel hetzelfde audioformaat als de Blu-rayspeler ondersteunen om de gewenste resultaten te leveren. Daarnaast moet de versterker voldoende vermogen hebben om de luidsprekers aan te sturen en moet het aantal kanalen overeenkomen met het aantal luidsprekers in je opstelling.

Als je een thuisbioscoop wilt creëren, dan is het zeker aan te raden om een versterker aan te schaffen naast je Blu-rayspeler. Dit zorgt voor een indrukwekkende audio-ervaring die je volledig in de film trekt. 

Als je alleen muziek wilt afspelen met je Blu-rayspeler, dan nog is een versterker gewenst als je voor de beste geluidskwaliteit wilt gaan. Deze verbetert zoals gezegd ook de kwaliteit van het geluid verbeteren, en zorgt er daarmee voor dat je de muziek als nog meeslepender kunt beleven.

Bediening

Het is essentieel dat de bediening eenvoudig en gebruiksvriendelijk is, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle functies van de Blu-rayspeler zonder iedere keer de handleiding erbij te moeten pakken.

De meeste Blu-rayspelers worden geleverd met een afstandsbediening, waarmee je gemakkelijk door het menu kunt navigeren en de instellingen kunt aanpassen. Tegenwoordig bieden veel Blu-rayspelers ook de mogelijkheid om te worden bediend via een mobiele app.

Dit vind ik zelf heel nuttig, omdat je dan je smartphone of tablet als afstandsbediening kunt gebruiken en bijvoorbeeld gemakkelijker kunt typen bij het zoeken naar een specifieke film of serie. Je kent de frustratie die gepaard gaat met het typen via een afstandsbediening vast wel, niet?

Als je meerdere apparaten hebt die zijn aangesloten op je tv, is het handig om te kijken naar een Blu-rayspeler met een universele afstandsbediening. Hiermee kun je meerdere apparaten bedienen met één afstandsbediening, wat het gemakkelijker maakt om te schakelen tussen verschillende apparaten.

Regio’s

Een regiocode is een beveiligingsmaatregel die de fabrikanten hebben ingesteld om te zorgen dat de Blu-rayspeler alleen discs uit dezelfde regio kan afspelen. Er zijn drie regiocodegebieden voor Blu-rayspelers: regio A, B en C.1Sony (2022) 'Zijn Blu-ray Discs voorzien van een regiocode?'

Dit betekent dat als je een Blu-ray hebt gekocht in regio A (Noord- en Zuid-Amerika, Japan en Zuid-Korea), deze niet zal werken op een Blu-rayspeler uit regio B (Europa, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland) en regio C (het merendeel van Azië). Hetzelfde geldt voor de andere regiocodegebieden.

Sommige Blu-rayspelers zijn regiovrij, wat betekent dat ze discs uit alle regio's kunnen afspelen. Dit is vooral nuttig als je veel Blu-rays hebt uit verschillende regio's of als je vaak reist en discs uit verschillende landen meeneemt.

Als je kiest om een Blu-rayspeler te kopen die niet regiovrij is, is het belangrijk om te zorgen dat je Blu-rays koopt die geschikt zijn voor de regiocode van de Blu-rayspeler. 🌍

In het algemeen is het aan te raden om een regiovrije Blu-rayspeler te kopen als je van plan bent om Blu-rays uit verschillende regio's af te spelen. Als je echter alleen Blu-rays uit één regio afspelen, dan kun je beter een Blu-rayspeler kopen die geschikt is voor die specifieke regiocode.

De 5 beste Blu-rayspelers onder elkaar

Veelgestelde vragen over Blu-rayspelers

Ben je op zoek naar antwoorden op veelvoorkomende vragen over de beste Blu-rayspeler? We hebben de meest gestelde vragen hieronder voor je op een rijtje gezet. Maar als jouw vraag er niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Wat is het verschil tussen een dvd-speler en een Blu-rayspeler?

Een Blu-rayspeler overlegt een veel hogere beeld- en geluidskwaliteit dan zelfs de beste dvd-speler. Dit komt door de hogere opslagcapaciteit van Blu-ray discs, waardoor er meer informatie kan worden opgeslagen en de beeld- en geluidskwaliteit dus hoger is.

Moet ik een Blu-rayspeler met wifi of ethernet kopen?

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en de manier waarop je de Blu-rayspeler wilt gebruiken. Ethernet-verbindingen zijn over het algemeen sneller en betrouwbaarder dan wifi-verbindingen, omdat ze bedraad zijn en minder storingen ondervinden.

Als je echter je Blu-rayspeler wilt kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld van de tv in de woonkamer naar de tv in je slaapkamer, zorgt wifi voor meer flexibiliteit, want je bent niet beperkt door een kabel.

Welke HDR-standaard moet ik kiezen?

Dit hangt af van je tv en de inhoud die je wilt bekijken. HDR10 is de meest gebruikte standaard en wordt ondersteund door bijna alle moderne tv's. Als je tv echter een andere en bovendien geavanceerdere standaard gebruikt, zoals Dolby Vision, stem je de HDR-standaard van je Blu-rayspeler daar dan op af.

Is een versterker nodig bij het gebruik van een Blu-rayspeler?

Een versterker is niet per se nodig, maar is wel nuttig als je het geluid van je Blu-rayspeler door een surroundsound-systeem wilt laten afspelen. Een versterker versterkt en verdeelt het geluid vervolgens over de verschillende speakers voor een optimale luisterervaring.

Moet ik een 4K Blu-rayspeler kopen als ik een 4K-tv heb?

Ja, als je gebruik wilt maken van de 4K-resolutie van je tv, dan is een 4K Blu-rayspeler nodig. Daarbij moeten de Blu-raydiscs ook 4K-resolutie overleggen. Kortom: qua resolutie moet alles van begin tot eind met elkaar overeenkomen. Anders krijg je de laagste resolutie te zien. Ondersteunt je Blu-rayspeler dus enkel 1080p, dan krijg je beeld in die resolutie op je anderszins scherpe tv te zien.

Conclusie

Bedankt voor het lezen van dit artikel over Blu-rayspelers! Hopelijk heb je nu een beter idee over waar je op moet letten bij de aanschaf van een Blu-rayspeler en welke specificaties belangrijk zijn voor verschillende situaties.

Om nog even kort samen te vatten, heb ik gekeken naar specificaties zoals de beeld- en geluidskwaliteit, connectiviteit en HDR-standaarden. Afhankelijk van je wensen en behoeften, kan een Blu-rayspeler met deze specificaties zorgen voor een optimale kijkervaring.

Heb je nog vragen of opmerkingen over Blu-rayspelers? Laat het ons weten via het feedbackformulier. Bedankt voor je aandacht en tot de volgende keer! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross