Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Creëer Inzicht en Bespaar met de Beste Energiemeter

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Wil jij de beste energiemeter vinden? Ontdek hoe je de nauwkeurigste en meest efficiënte energiemeter kiest. Van meetbereik tot connectiviteit, ik help je de perfecte energiemeter te selecteren. Laten we samen stroomlijnen en besparen. 📏💡

Wat zijn de beste energiemeters van 2024?

Dit zijn de 5 beste energiemeters volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste energiemeters van 2024

1. Beste energiemeter: Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

1. Beste energiemeter: Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

Belangrijke specificaties:

Aantal standen: 7
Materiaal: Kunststof

Ik heb hier de Energiemeter Verbruiksmeter, een superhandig hulpmiddel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van al mijn apparaten thuis. Met al die stijgende energierekeningen is het echt belangrijk om te weten waar al dat hoge energieverbruik vandaan komt, en deze energiemeter kan me daarbij helpen.

Een van de beste dingen aan deze energiemeter is dat hij supersimpel te installeren is. Gewoon plug and play! Ik steek de stekker van een apparaat in de energiemeter en stop hem in het stopcontact, en hop, hij begint met meten. Het gebruiksgemak is echt top.

De energiemeter heeft ook nog eens 7 verschillende instellingen, waardoor ik een compleet overzicht krijg van het energieverbruik van mijn apparaten. Ik kan het verbruik meten in watt, de kosten in euro's, het ampère verbruik en het voltage. Al die gegevens worden weergegeven op het lcd-scherm van de meter. En als klap op de vuurpijl is er ook nog een kostenmodus, waarmee ik precies kan zien hoeveel geld mijn apparaat verbruikt.

Wat ik echt geweldig vind aan deze energiemeter is dat hij van hoge kwaliteit is. Hij is echt stevig en gaat lang mee. Wat wel jammer is, is dat er geen interne verlichting is. Hierdoor kan ik de meter moeilijk aflezen in het schemerdonker. Dat kan soms echt lastig zijn, vooral als ik het energieverbruik wil meten op momenten dat het donker is.

Een ander minpuntje is de handleiding. Die is echt te beknopt en de lettertjes zijn te klein. Hierdoor is het installatieproces en het begrijpen van de instellingen soms best lastig.

Maar ondanks die kleine minpuntjes ben ik echt blij met de Energiemeter Verbruiksmeter. Het is zo handig om inzicht te krijgen in mijn energiekosten en het energieverbruik van mijn apparaten. Het product werkt echt goed en de metingen lijken accuraat te zijn.

Vergeleken met andere energiemeters op de markt springt deze Energiemeter Verbruiksmeter er echt uit door zijn eenvoudige installatie, veelzijdige meetmogelijkheden en betrouwbare prestaties. Ja, er zijn wel een paar kleine nadelen, zoals het ontbreken van interne verlichting en een beknopte handleiding, maar de voordelen van dit product wegen daar zeker tegenop. Het helpt me om geld te besparen en draagt bij aan een duurzamere wereld. 🌍

Voordelen Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
 • Eenvoudige installatie met plug and play methode
 • Verschillende meetmogelijkheden voor een totaaloverzicht van het energieverbruik
 • Hoge kwaliteit en duurzaamheid van het product
Nadelen Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
 • Geen interne verlichting, moeilijk af te lezen in het schemerdonker
 • Beknopte handleiding met kleine lettertjes

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

Belangrijke specificaties:

Aantal standen: 1
Materiaal: 100% polyester

De Wi-Fi Energie Monitor - P1 Meter - Inzicht in je stroomverbruik via App is een super handig apparaatje dat je gewoon in je slimme meter kunt plaatsen. Hiermee krijg je meteen een beter beeld van je stroomverbruik, teruglevering en gasverbruik. Het mooie is dat het werkt met alle slimme meters en je super nauwkeurige gegevens geeft, tot op de seconde! De installatie is echt een eitje en de bijbehorende app is lekker overzichtelijk. Je krijgt gedetailleerde grafieken van je energieverbruik, live, per dag, per week, per maand en zelfs per jaar. En het toffe is dat je ook meteen ziet wat het je allemaal kost.

Wat ik echt top vind aan de P1 Meter, is dat ie werkt met zowel de modernste slimme meters als de oudere slimme meters met een lagere SMR-versie. Met de moderne slimme meters krijgt de P1 Meter zelfs direct stroom vanuit de meter, dus geen gedoe met een adapter. En die app kan ook nog eens je energiekosten precies berekenen op basis van jouw eigen tarieven. Ja, echt waar, inclusief saldering!

Maar nu komt het: je kunt de P1 Meter ook combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter op je zonnepanelen. Hoe vet is dat?! Zo kun je dus precies zien wat je van het net gebruikt, hoeveel je teruglevert en wat je nou écht zelf verbruikt. Voor mensen met zonnepanelen is dit echt een uitkomst, want zo houd je mooi overzicht over je totale energieproductie en je stroomverbruik in huis.

De P1 Meter geeft je real-time metingen met industriële precisie, omdat het direct communiceert met je slimme meter via de P1-poort. Al moet ik wel zeggen dat de installatie soms wat verwarrend kan zijn, zoals een van de gebruikers in een review opmerkte. Maar gewoon goed de instructies volgen en geduldig blijven tijdens het koppelen met de Wi-Fi, dan komt het helemaal goed.

Oh, nog iets om in gedachten te houden: sommige functies van de P1 Meter, zoals het analyseren van je sluipverbruik, vragen om een maandelijks abonnement van €0,50. Dat kan misschien een minpuntje zijn voor mensen die op zoek zijn naar een volledig gratis oplossing. En trouwens, dit is een product van het merk HomeWizard, dus je kunt het ook goedkoper vinden bij die specifieke leverancier.

Kortom, de Wi-Fi Energie Monitor - P1 Meter - Inzicht in je stroomverbruik via App is echt een super handig apparaatje om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Je krijgt gedetailleerde grafieken, het werkt met elke slimme meter en je kunt het zelfs combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter voor extra functionaliteit. Natuurlijk zijn er een paar kleine dingetjes om op te letten, zoals dat abonnement en mogelijke verwarring tijdens de installatie, maar al met al is het gewoon een waardevolle tool voor energiemonitoring. 💡

Voordelen HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
 • Compatibel met zowel moderne als oudere slimme meters
 • Mogelijkheid om te combineren met de HomeWizard Wi-Fi kWh-meter op zonnepanelen
 • Geeft gedetailleerde grafieken en nauwkeurige metingen van energieverbruik
Nadelen HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
 • Sommige functies vereisen een maandelijks abonnement
 • Installatie kan enige verwarring veroorzaken
 • Kan goedkoper verkrijgbaar zijn bij de specifieke leverancier

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

Belangrijke specificaties:

Aantal standen: 7
Materiaal: Kunststof

Ik wil je graag voorstellen aan de Energiemeter - Verbruiksmeter - Energieverbruiksmeter - P1 Meter - KWh Meter - Elektriciteitsmeter, een must-have voor huishoudens die bewust willen omgaan met energieverbruik en kostenbeheersing. Met de groeiende bezorgdheid over energiekosten en milieu-impact, biedt deze energieverbruiksmeter een effectieve oplossing om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van apparaten in huis.

Het stijlvolle design en de eenvoudige bediening maken deze energiemeter aantrekkelijk voor gebruikers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijk apparaat. Het grote blauwe LCD-display toont maar liefst 7 parameters en berekeningen, waaronder verbruik in kilowatturen (kWh) en kosten in euro's. Met de ingebouwde smart geheugenchip worden meetwaarden en meetinstellingen opgeslagen, zelfs nadat de stroommeter uit het stopcontact wordt getrokken, waardoor je jouw verbruik continu kunt volgen.

Een opvallend kenmerk van deze energiemeter is de bescherming tegen overbelasting dankzij de ingebouwde nauwkeurige stroomsensor. Dit zorgt voor een veilige en nauwkeurige meting van het energieverbruik. Bovendien biedt de meter 7 verschillende modi, waardoor je kunt kiezen welke parameter je op het display wilt zien, zoals tijd, wattage, kosten, spanning, stroom, vermogensfactor en prijsweergave.

De energiemeter is universeel te gebruiken en wordt geleverd met een digitale Nederlandstalige handleiding, wat handig is voor Nederlandstalige gebruikers die de meter moeiteloos willen installeren en gebruiken. Het apparaat is echter niet geschikt voor Belgische plugs, een belangrijk aandachtspunt voor potentiële kopers in België.

In termen van gebruiksscenario's, is deze energiemeter ideaal voor huishoudens die hun energieverbruik willen monitoren, energie willen besparen en de CO2-uitstoot willen verminderen. Het biedt een praktische benadering om inzicht te krijgen in de energievreters in huis en helpt bij het identificeren van potentiële kostenbesparingen.

Een mogelijke beperking van deze energiemeter is het maximale toegestane vermogen van 3840W, wat mogelijk beperkend kan zijn voor zwaardere elektrische apparaten. Het is belangrijk voor gebruikers om het vermogen van hun apparaten te controleren om ervoor te zorgen dat ze binnen de specificaties van de meter vallen.

Al met al biedt de Energiemeter - Verbruiksmeter - Energieverbruiksmeter - P1 Meter - KWh Meter - Elektriciteitsmeter een waardevolle oplossing voor huishoudens die hun energieverbruik willen beheren en kosten willen minimaliseren. Met zijn gebruiksvriendelijkheid, nauwkeurige meting en diverse weergaveopties, is het een krachtige tool voor bewust energiegebruik. 🌿

Voordelen Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
 • Stijlvol design en eenvoudig in gebruik
 • Groot blauw LCD-display met 7 parameters en berekeningen
 • Bescherming tegen overbelasting en 7 verschillende modi voor weergaveopties
Nadelen Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
 • Niet geschikt voor Belgische plugs
 • Maximaal toegestaan vermogen van 3840W kan beperkend zijn voor zwaardere elektrische apparaten

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

Belangrijke specificaties:

Aantal standen: 7
Materiaal: Kunststof

Ik heb hier de Energiemeter, een handig apparaat waarmee je gemakkelijk het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten kunt meten. Met deze meter bespaar je kosten, omdat je precies kunt zien hoeveel energie je apparaten verbruiken en zo onnodig hoge energierekeningen kunt voorkomen. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan een duurzamere wereld.

De installatie van de energiemeter is super simpel dankzij de plug and play methode. Je steekt gewoon de stekker van het apparaat dat je wilt meten in de energiemeter en steekt deze in het stopcontact, en dan begint het meten gelijk. Op het lcd-scherm kun je in één oogopslag zien hoeveel wattage je apparaat verbruikt, hoeveel het kost in euro's, het ampère verbruik en het voltage. Het scherm is lekker groot en goed leesbaar.

Wat ik echt top vind aan de Energiemeter is dat het van hoge kwaliteit is en stevig aanvoelt. Het doet gewoon wat het moet doen en voldoet aan mijn verwachtingen. En de prijs is ook nog eens heel gunstig.

Sommige gebruikers hebben wel een paar verbeterpunten genoemd. Zo heeft de meter geen batterij om de waardes op te slaan, dus je moet je metingen opschrijven voordat je de meter uit het stopcontact haalt. Het zou ook handig zijn als de kWh prijs kon worden opgeslagen, zodat je deze niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren. Daarnaast willen mensen graag dat het scherm verlicht is en vinden ze de positie van de totale kosten op het scherm een beetje onlogisch.

Al met al is de Energiemeter een handig en kostenbesparend apparaat waarmee je inzicht krijgt in het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten. Het is makkelijk te installeren en het grote lcd-scherm zorgt voor duidelijke weergave van de meetresultaten. Ondanks een paar verbeterpunten doet de meter wat hij moet doen en is de prijs-kwaliteitverhouding echt goed.

Voordelen Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter
 • Handig apparaat om stroomverbruik van huishoudelijke apparaten te meten
 • Kostenbesparende oplossing door inzicht in verbruik en voorkomen van hoge energiekosten
 • Bijdrage aan een duurzamere wereld
Nadelen Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter
 • Geen batterij om waardes op te slaan, metingen moeten genoteerd worden voordat de meter uit het stopcontact wordt gehaald
 • KWh prijs moet elke keer opnieuw ingevoerd worden
 • Geen displayverlichting en onlogische positie van totale kosten in het display

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

Belangrijke specificaties:

Aantal standen: 7
Materiaal: Kunststof

Wat ik echt tof vind aan de George Napoli Energiemeter is de ingebouwde geheugenchip. Hierdoor worden alle meetwaarden en instellingen opgeslagen, zelfs als ik de energiemeter uit het stopcontact haal. Zo kan ik altijd mijn verbruik blijven volgen, zelfs als ik het apparaat verplaats. En niet te vergeten, de meter is super nauwkeurig en beschermd tegen overbelasting. Als het totale vermogen hoger is dan wat de meter aankan, dan krijg ik dat meteen te zien op het LCD-scherm en hoor ik een pieptoon.

Het gebruik van de George Napoli Energiemeter is echt een eitje. Ik steek gewoon de stekker van het apparaat dat ik wil meten in de energiemeter en de energiemeter steek ik in het stopcontact. De meter begint meteen te meten en ik kan kiezen uit zeven verschillende modi om het verbruik van het apparaat te bekijken. Ik kan onder andere de tijd, het vermogen, de kosten, de spanning en de frequentie bekijken.

Uit reviews van andere gebruikers blijkt dat de George Napoli Energiemeter echt super nauwkeurig is, met een afwijking van slechts 0,000. Mensen zijn echt positief over hoe makkelijk het apparaat te bedienen is en het feit dat de meter alle instellingen onthoudt, zelfs als je hem uit het stopcontact haalt. En de achtergrondverlichting op het display wordt ook heel handig gevonden, vooral in donkere ruimtes.

Een klein minpuntje is dat de George Napoli Energiemeter niet geschikt is voor Belgische stekkers. Dus als je in België woont, moet je daar wel rekening mee houden bij de aanschaf.

Al met al is de George Napoli Energiemeter echt een super handig en gebruiksvriendelijk apparaat dat mij helpt om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van al mijn apparaten. Met de verschillende modi kan ik efficiënt besparen op mijn energiekosten door te zien wat mijn apparaten precies verbruiken. De nauwkeurigheid, het handige display en de ingebouwde geheugenchip maken dit echt een betrouwbare keuze voor iedereen die zijn energieverbruik wil verminderen.

Voordelen George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter
 • Geeft inzicht in het stroomverbruik van verschillende apparaten
 • Kan helpen bij het besparen op energiekosten en het verminderen van milieu-impact
 • Duidelijk LCD-display met achtergrondverlichting voor eenvoudig aflezen in donkere ruimtes
Nadelen George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter
 • Niet compatibel met Belgische stekkers

Hoe kies je een goede energiemeter?

Hieronder help ik je bij het kiezen van de beste energiemeter. Lees hieronder over de belangrijkste kenmerken.

Belang van nauwkeurigheid in de beste energiemeter

Wanneer je een energiemeter selecteert, is nauwkeurigheid cruciaal. Ik adviseer een meter met een nauwkeurigheid van minimaal 1%, zodat je verzekerd bent van betrouwbare data over je energieverbruik.

Let op dat de nauwkeurigheid voldoet aan de Europese norm EN50470 of IEC62053. Deze normen garanderen dat kleine afwijkingen in je energieverbruik nauwkeurig worden geregistreerd, wat essentieel is voor een efficiënt energiebeheer.1NEN (n.d.). 'Electricity metering equipment - Part 3: Particular requirements - Static meters for AC active energy (class indexes A, B and C)'

Diverse meetfuncties van energiemeters

De meetfuncties van de energiemeter moeten divers zijn. Kies voor een meter die niet alleen je totale energieverbruik meet, maar ook inzicht geeft in verbruikspieken, daluren en het verbruik van specifieke apparaten.

Dit helpt je om gericht te besparen. Sommige meters bieden realtime-monitoring, wat betekent dat je direct kunt zien hoeveel energie een apparaat gebruikt zodra je het inschakelt.

Compatibiliteit met slimme meters

Idealiter kies je een energiemeter die compatibel is met slimme meters. Dit betekent dat de meter gemakkelijk kan communiceren met de slimme meter in je huis, waardoor je een gedetailleerd overzicht krijgt van je energieverbruik.

Compatibiliteit met de P1-poort van de slimme meter is hierbij een belangrijke factor. Dit stelt je in staat om gegevens direct van je slimme meter te ontvangen en te analyseren.

Het belang van draadloze connectiviteit in energiemeters

Draadloze connectiviteit, zoals wifi of Bluetooth, is een must voor moderne energiemeters. Met wifi-connectiviteit kun je jouw energieverbruiksgegevens op afstand monitoren via een smartphone of computer.

Dit biedt het gemak om je energieverbruik te controleren en te beheren, zelfs als je niet thuis bent. Bluetooth-connectiviteit is handig voor het eenvoudig koppelen van de meter met andere slimme apparaten in huis.

Dataopslag en exportopties in energiemeters

Bij het kiezen van een energiemeter adviseer ik je om op te letten op de dataopslagcapaciteit en exportmogelijkheden. Een goede energiemeter slaat minstens 12 maanden aan data op, zodat je een gedetailleerd jaaroverzicht hebt van je energieverbruik.

Zorg dat de meter de mogelijkheid biedt om data te exporteren naar gangbare formaten, zoals CSV of Excel. Dit stelt je in staat om je verbruiksgegevens eenvoudig te analyseren en te delen met bijvoorbeeld energieadviseurs of voor je eigen administratie.

Wil je inzicht in het vochtgehalte in je huis? Dan heb je een hygrometer nodig.

Een dubbel stopcontact op een groene muur

Gebruikersvriendelijke interface en display van energiemeters

De gebruikersinterface en het display van de energiemeter moeten duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Ik raad je aan te kiezen voor een meter met een kleurendisplay en intuïtieve navigatie.

Dit maakt het eenvoudiger om realtime-informatie te lezen over je verbruik en helpt bij het snel identificeren van patronen en mogelijke besparingskansen. Een touchscreen vergroot het gebruiksgemak verder, aangezien je niet herhaaldelijk op knoppen hoeft te drukken om een specifieke instelling te bereiken!

Installatiegemak van energiemeters

Installatiegemak is een belangrijk aspect. Je wilt een energiemeter die je gemakkelijk zelf kunt installeren, zonder de noodzaak van ingewikkelde bedrading of professionele hulp.

Zoek naar modellen die plug-and-play functionaliteit bieden en compatibel zijn met standaard elektrische systemen in huis. Een duidelijke handleiding en online ondersteuning kunnen het installatieproces verder vereenvoudigen.

Energiebron: een belangrijke overweging

De energiebron van de meter is ook een belangrijke overweging. Energiemeters werken meestal op batterijen of netstroom. Batterij-gevoede meters bieden meer flexibiliteit in plaatsing, omdat ze niet afhankelijk zijn van een stopcontact.

Hieronder heb de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

AspectEnergiemeters op batterijenEnergiemeters op netstroom
PlaatsingsflexibiliteitHoog, geen afhankelijkheid van stopcontacten.Beperkt, moet in de buurt van een stopcontact worden geplaatst.
InstallatiegemakOver het algemeen eenvoudiger te installeren. Geen bedrading nodig.Installatie kan complexer zijn vanwege de vereiste aansluiting op het elektriciteitsnet.
Milieu-impactAfhankelijk van batterijtype kan er milieu-impact zijn door afval en vervanging.Minder afval door gebrek aan batterijen, maar afhankelijk van de stabiliteit van het elektriciteitsnet.
Kosten op lange termijnPotentieel hoger vanwege de noodzaak van batterijvervanging.Lager, aangezien er geen extra kosten zijn voor batterijen.
GebruiksgemakGemakkelijk te verplaatsen en te herpositioneren.Vaste positie, minder flexibiliteit in gebruik.
Wist je dat een moderne energiemeter je niet alleen helpt om energie te besparen, maar ook inzicht geeft in het specifieke verbruik van elk apparaat in je huis? Door realtime-monitoring kun je direct actie ondernemen om je energierekening te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Een slimme investering voor een duurzamere toekomst!       

Welke merken maken goede energiemeters?

Ik heb veel energiemeters mogen testen, en ben er persoonlijk achter gekomen dat niet ieder merk gelijk geschapen is. Ik heb echter de nodige ervaring opgedaan en raad je vol vertrouwen de onderstaande merken aan. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet zomaar gedaan, maar met deze heb ik altijd goede ervaringen gehad!

Fluke

Fluke is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn nauwkeurige en betrouwbare energiemeters. Ze bieden een breed scala aan meetinstrumenten voor energieverbruik en kwaliteit, waaronder digitale en draagbare meters. Fluke-meters worden gewaardeerd in zowel de industriële als de commerciële sector vanwege hun precisie.

Efergy

Efergy is gespecialiseerd in energiemeters voor thuisgebruik en biedt betaalbare en gebruiksvriendelijke oplossingen. Hun draadloze energiemeters stellen consumenten in staat om hun energieverbruik te volgen en kosten te besparen. Efergy onderscheidt zich door zijn toegankelijke prijsklasse en eenvoudige installatie.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste energiemeter?

De Consumentenbond heeft nog geen energiemeters getest en daar de resultaten van gedeeld. Komt daar verandering in, dan vind je die informatie hier terug!

Veelgestelde vragen over energiemeters van onze lezers

Dit stuk is bedoeld voor al jullie vragen en opmerkingen, maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je daar verandering in brengen? Laat ons hieronder via het formulier weten welke opmerkingen je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van dit artikel kunnen beantwoorden.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross