Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Uren Leesplezier met de Beste E-Reader

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Lezen en audioboeken luisteren was nog nooit zo makkelijk als met de beste e-reader. Met deze dunne, draagbare apparaten neem je al je favoriete boeken overal mee naartoe. Dit apparaat is een echte must-have voor iedereen die graag leest en veel onderweg is!

Met de aankoop van een e-reader ga je voor gemak en leesplezier. Door op enkele belangrijke punten te letten, koop je een e-reader die perfect bij je past. In deze koopgids lopen we daarom de belangrijkste punten even na, zodat je straks ook weet waarvoor je kiest. Kijk hieronder alvast naar onze huidige favorieten voor wat inspiratie!

Waarom een e-reader aanschaffen?

Een e-reader is niet te missen voor een boekenwurm. Met deze apparaten reis je met honderden boeken rond, allemaal op één klein apparaat. Door hun kleine en lichte vorm neem je deze apparaten makkelijk overal mee naartoe.

Hoewel lezen op een smartphone of tablet ook kan, richt een e-reader zich volledig op een optimale leeservaring. Dankzij een niet-reflecterend scherm en een langere batterijduur laten ze je overal in een boek verdwijnen, en dat langdurig.

Daarnaast bootsen deze apparaten door hun matte scherm het uiterlijk van een boek na. Dit levert meer leesplezier op dan op andere apparatuur.

Door verschillende instellingen maken deze digitale boeken lezen ook toegankelijk voor iedereen. Slechtzienden vergroten makkelijk de tekst, of laten deze voorlezen. Door instelbare lettertypes, helpen deze apparaten bovendien mensen met dyslexie. Daarnaast beschikken ze over een ingebouwde woordenboekfunctie, voor het geval je onbekende woorden tegenkomt.

Een laatste grote voordeel aan deze apparaten ligt in de lage kosten. Een e-reader is goedkoper dan daadwerkelijke tablets. Na een aankoop bespaar je ook kosten bij de aankoop van boeken – digitale boeken zijn in het algemeen goedkoper dan fysieke boeken.

E-readers zijn geweldige apparaten om mee te lezen, maar voor de rest beperkt in hun functionaliteit. Wisselen van lezen naar filmpjes kijken of internetten kan op het merendeel van deze apparaten niet. Kan het wel, dan is de beeldkwaliteit verre van optimaal. Voor veelzijdiger gebruik is een tablet beter geschikt.

Kobo Nia E-reader Display van zwart

Kobo Nia E-reader Display van zwart
Schermgrootte: 6 inch
Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight
Opslagcapaciteit: 8 GB
Extern geheugenslot: N
Levensduur batterij: tot 30 dagen
dpi: 212
Bekijk op Bol.com

Boox Tab Ultra - e-inkt zwart

Boox Tab Ultra - e-inkt zwart
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Y
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart

Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 8 GB
dpi: 300
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste e-reader?

Tussen alle verschillende e-readers vind je behoorlijk wat variatie. Voor een goed overwogen keuze let je op een paar onderwerpen. De belangrijkste bespreek ik in deze koopgids. Dan koop je straks met gemak de e-reader van je dromen.

Beeldscherm

Een e-reader met goed beeldscherm levert de beste leeservaring op. Bij het zoeken naar de beste beeldkwaliteit zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.

Formaat

E-readers vind je in een hoop verschillende formaten. Zo bestaan er kleine modellen met een schermgrootte van 6 inch, maar ook grotere modellen van 10 inch. Het beste formaat hangt af van eigen voorkeur.

Een groter apparaat levert een prettigere leeservaring – het grotere beeldscherm laat je makkelijker lezen. Wel zijn deze apparaten onhandiger voor onderweg, door hun grote formaat, en vaker ook hun zwaardere gewicht. Een kleiner apparaat neem je makkelijker mee.

Resolutie

Voor de beste leeservaring op een e-reader is een goede beeldkwaliteit belangrijk. De pixeldichtheid van het beeldscherm is hier een belangrijke factor in. Dit is de hoeveelheid pixels per inch van een beeldscherm. Deze dichtheid meten we in het aantal DPI (dots per inch).

Schermen met een hogere pixeldichtheid hebben ook een hogere resolutie. Met een hogere resolutie is het beeld op een e-reader scherper. Een hoge resolutie is onmisbaar bij teksten met beeldmateriaal erin.

Schermtype

Een e-reader verschilt van andere tablets in zijn displaytechnologie. E-readers gebruiken een niet-reflecterend beeldscherm, dat het papieren uiterlijk van een boek nabootst. Dit doen de meeste apparaten met e-ink-displays.

Een aantal modellen werken nog met een oudere versie van deze technologie: E Ink Pearl. De nieuwste uitvoering van deze technologie is E Ink Carta – deze versie kom je bij de nieuwste e-readers tegen.

E Ink Carta heeft een beter contrast en meer geeltinten in het scherm vergeleken met voorgaande versies. Hiermee zie je de letters duidelijker op het scherm, en lijkt het beeld meer op een boek.

Hoe dan ook: met e-ink-schermen moet je rekening houden met het feit dat je mogelijk een extra lichtbron nodig hebt om in het donker te lezen, omdat e-ink-panelen zichzelf niet uitermate goed verlichten. Hier kom ik nog op terug.

Lcd-schermen doen dit wel, maar hebben geen matte afwerking. Ze zijn dus over het algemeen behoorlijk reflectief, wat lezen in direct licht moeilijker maakt. Wel krijg je meestal een kleurenscherm als je voor een lcd-model gaat, wat vooral bij boeken met beeldmateriaal wel zo prettig is.

Een e=reader met een openstaand boek

Kleuren op een e-reader

De meeste e-readers beschikken alleen over een zwart-witbeeldscherm. Voor de meeste boeken is dit geen probleem – voor tekst heb je niet meer nodig. Bij tijdschriften, kunst-, fotografie- of stripboeken zijn kleuren in beeld belangrijker. Zoek voor gekleurde beelden naar een e-reader met kleurenscherm.

Momenteel bestaan er twee beeldschermtypes die kleuren ondersteunen: E Ink Kaleido, en DES Slurry. Grote stripboek-liefhebbers kopen het liefste een e-reader met een van deze schermen.

Verlichting

Dankzij het verlichte scherm van een e-reader wordt lezen bijna overal mogelijk. De meeste e-readers werken met een frontlight. Een frontlight is minder fel dan andere vormen van verlichting en vermoeit de ogen wat minder. Het doffere licht uit een frontlight leest fijn in een goed verlichte omgeving.

Voor lezen in een donkere kamer is een backlight nodig – de verlichting van lcd-schermen en smartphones. Een backlight levert feller licht, waardoor je makkelijker leest in donkere kamers. Een backlight kom je zelden tot niet tegen in e-ink-modellen, omdat deze verlichting niet goed werkt door het ondoorzichtige e-ink-scherm.

Met instelbare verlichting pas je de verlichting van een frontlight of backlight (in geval van een lcd-scherm) altijd aan naar de omstandigheden. Een aantal e-readers stelt zelf hun verlichting zelf in op basis van de hoeveelheid licht in de omgeving.

Een aantal apparaten beschikken tenslotte over een blauwlichtfilter. Deze functie past de beeldschermverlichting aan naar een gelere tint die je ogen minder vermoeit 's avonds.

E-reader vergelijken

SchermgrootteSchermOpslagcapaciteitExtern geheugenslotLevensduur batterijdpi
1Kobo Nia E-reader Display van zwart6 inch6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight8 GBNtot 30 dagen212
2Boox Tab Ultra - e-inkt zwart6 inch6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight128 GBYtot 30 dagen212
3Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart7 inch6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight8 GBYtot 30 dagen300
4Kobo Libra H2O White Refurbished wit7 inch6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight8 GBYtot 30 dagen300
5Denver E Reader 6 inch met Displaylicht- E book Reader 4GB - A kwaliteit Grande Carta - MicroSD Ingang - EBO635L6 inch6 inch4 GBYtot 20 dagen0

Kobo Nia E-reader Display van zwart

Schermgrootte: 6 inch

Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight

Opslagcapaciteit: 8 GB

Extern geheugenslot: N

Levensduur batterij: tot 30 dagen

dpi: 212

Boox Tab Ultra - e-inkt zwart

Schermgrootte: 6 inch

Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight

Opslagcapaciteit: 128 GB

Extern geheugenslot: Y

Levensduur batterij: tot 30 dagen

dpi: 212

Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart

Schermgrootte: 7 inch

Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight

Opslagcapaciteit: 8 GB

Extern geheugenslot: Y

Levensduur batterij: tot 30 dagen

dpi: 300

Kobo Libra H2O White Refurbished wit

Schermgrootte: 7 inch

Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight

Opslagcapaciteit: 8 GB

Extern geheugenslot: Y

Levensduur batterij: tot 30 dagen

dpi: 300

Denver E Reader 6 inch met Displaylicht- E book Reader 4GB - A kwaliteit Grande Carta - MicroSD Ingang - EBO635L

Schermgrootte: 6 inch

Scherm: 6 inch

Opslagcapaciteit: 4 GB

Extern geheugenslot: Y

Levensduur batterij: tot 20 dagen

dpi: 0

Opslag

Overweeg voor het kopen van een e-reader goed hoeveel boeken je erop zet. Met een grote opslag kan je meer literatuur op de e-reader kwijt. Een kleinere opslag is geen drama – snel raak je het limiet waarschijnlijk niet. Op een opslag van 4 GB zet je ongeveer 8000 boeken!

Deze hoeveelheid boeken gaat uit van een gemiddelde bestandsgrootte van 500 kb. De bestandsgrootte van digitale boeken is afhankelijk van de lengte van het boek en het aantal afbeeldingen erin. Audioboeken nemen ook meer ruimte in beslag. Voor meerdere van deze grote bestanden is een grotere opslag belangrijk.

Let erop dat de opslag van het apparaat niet altijd vrij staat voor boeken – het besturingssysteem neemt 10% van de opslagruimte in beslag.

Wie zich zorgen maakt over de opslagcapaciteit van zijn e-reader, zoekt het beste naar een apparaat met een extern geheugenslot. Hiermee breid je, indien nodig, de opslag van de e-reader uit met een SD-kaartje.

Batterijduur

Vergeleken met een smartphone of tablet gaat de accu van een e-reader lang mee. De meeste e-readers beschikken over een minimale batterijduur van 7 dagen. Een aantal apparaten gaan zelfs nog langer mee.

Met een langere accuduur lees je langer zonder zorgen door. Een slechtere accu is geen groot drama – deze is alleen sneller toe aan een oplaadbeurt.

Waterbestending

De meeste e-readers zijn niet bestendig tegen water. Wil je vaker op een strand, of in de buurt van een zwembad lezen? Zoek dan voor de veiligheid naar een waterbestendig apparaat. Dan is de e-reader volledig beschermt voor spetters of valpartijen in het water.

De precieze waterbestendigheid (of zelfs vochtbestendigheid) lees je af aan onder andere de IP-certificering.

Dit bestaat uit de afkorting 'IP' met twee cijfers erachter: het eerste staat voor stofbestendigheid, en het tweede voor vochtbestendigheid. Het eerste cijfer loopt op tot 6 (stofbestendig); het tweede loopt op tot 9 (vochtdicht), al gaat het binnen deze apparatuur niet boven de 8 (waterdicht) in het algemeen.

Iemand die met een e-reader op een strand leest

Bestandtypes

Elke e-reader ondersteunt andere bestandstypes. Een e-reader opent een digitaal boek alleen als ze het bestandstype in kwestie ondersteunen.

Je druk maken over de ondersteunde bestandsoorten hoeft echter niet. De vaakst voorkomende bestandstypes, zoals ePub, PDF of TXT, ondersteunt vrijwel elke e-reader. Met een e-reader die meer bestanden ondersteunt, loop je minder snel gevaar dat de reader een boek niet kan openen.

Luisteren naar een boek

Naast het kunnen openen van digitale boeken, beschikken sommige e-readers over enkele audiofuncties. Hiermee luister je naar een boek, zonder dat je zelf leest. Dit is niet alleen handig voor multitasking, maar ook fijn voor slechtzienden die graag een boek in duiken.

Door middel van een mediaspeler luister je naar audioboeken. Zo gebruik je de e-reader ook op momenten waar je niet kunt lezen, zoals tijdens het autorijden, schoonmaken of koken. Sommige e-readers beschikken ook over een tekst-naar-spraak-functie, waarmee de e-reader het boek voorleest. Hiermee ben je niet afhankelijk van het bestaan van een audioboek.

Wifi

Een aantal e-readers verbinden ook met wifi. Dit levert wat extra functies op die het apparaat wat gebruiksvriendelijker maken.

Via wifi download je direct boeken naar de e-reader, zonder hem eerst met de computer te moeten verbinden. Het apparaat synchroniseert dan ook automatisch met andere apparaten waar de digitale bibliotheek op staat – zo lees je een boek makkelijk op een ander apparaat verder.

Sommige apparaten met wifi-functie beschikken ook over een browser. Hiermee wissel je snel tussen lezen en internetten.

Wifi gebruiken op een e-reader vermindert de batterijduur aanzienlijk. Het is daarom beter om de wifi uit te zetten tijdens het lezen.

De 5 beste e-reader op een rij

1. Kobo Nia E-reader Display van zwart

1. Kobo Nia E-reader Display van zwart
Schermgrootte: 6 inch
Scherm: 6 inch Carta E Ink touchscreen met frontlight
Opslagcapaciteit: 8 GB
Extern geheugenslot: N
Levensduur batterij: tot 30 dagen
dpi: 212

2. Boox Tab Ultra - e-inkt zwart

2. Boox Tab Ultra - e-inkt zwart
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Y

3. Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart

3. Kobo Libra H2O Black Refurbished zwart
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 8 GB
dpi: 300

4. Kobo Libra H2O White Refurbished wit

4. Kobo Libra H2O White Refurbished wit
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 8 GB
dpi: 300

5. Denver E Reader 6 inch met Displaylicht- E book Reader 4GB - A kwaliteit Grande Carta - MicroSD Ingang - EBO635L

5. Denver E Reader 6 inch met Displaylicht- E book Reader 4GB - A kwaliteit Grande Carta - MicroSD Ingang - EBO635L
Schermgrootte: 6 inch
Scherm: 6 inch
Opslagcapaciteit: 4 GB
Extern geheugenslot: Y
Levensduur batterij: tot 20 dagen
dpi: 0

Veelgestelde vragen over e-reader

De vaakst voorkomende vragen over e-readers lees je hieronder terug. Staat die van jou er niet tussen? Dan horen we dat graag!

Hoe werkt een e-reader?

Een e-reader is een soort kleine tablet waarop je digitale boeken leest. Anders dan een normaal tablet, is een e-reader niet veelzijdig in gebruik – je gebruikt het apparaat alleen voor lezen. Vooral modellen met e-ink-schermen bootsen het uiterlijk en het gevoel van een echt boek na. Daarmee lees je urenlang door zonder enige moeite.

Hoe zet je boeken op een e-reader?

De manier waarop je boeken op een e-reader zet, verschilt van apparaat tot apparaat. Bij de meeste e-readers zet je boeken vanaf een computer over via een usb-kabel. Sommige e-readers verbinden zelf met het internet. Hiermee download je boeken direct op de e-reader.

Heb je een abonnement nodig voor een e-reader?

Met een abonnement krijg je voor een klein maandelijks bedrag toegang tot een grote online bibliotheek. Bij een aantal e-readers mag je een abonnement voor een korte tijd gratis proberen. Zonder abonnement werkt een e-reader ook: je koopt dan zelfstandig boeken, en zet deze op de e-reader.

Het aanbod aan e-boeken verschilt per abonnement. Sommige abonnementen zijn exclusief voor bepaalde e-readers. Kobo Plus werkt bijvoorbeeld alleen op een Kobo e-reader, en niet op een Kindle.

Conclusie

Nu weet je alle ins en outs voor het kiezen van een e-reader! Let goed op het beeldscherm, de opslag, verlichting en de batterijduur voor het grootste leesplezier. Denk ook aan de bestandsondersteuning en wififunctionaliteit. Dan vind je makkelijk een e-reader die perfect bij je past!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen of tips? Laat het me hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross