Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Zo Kies je de Beste Tablet van dit Moment!

Tablets zijn populair! Meer dan de helft van de huishoudens heeft er wel een in huis liggen. En dat is niet zo gek: het zijn handige apparaten die je voor een hoop veel verschillende zaken kunt gebruiken. Van plan om een tablet te kopen? Dan is je keuze enorm! Maar wat is de beste tablet?

In dit artikel vind je een selectie van de huidige favorieten. Ook geef ik je tips over waar je op moet letten als je een koopt. Hieronder staan de 5 beste van dit moment kort opgesomd.

Waarom een tablet aanschaffen?

Met een tablet haal je het beste van twee werelden in huis. Hij is lichter dan je laptop, heeft een groter scherm dan je smartphone en is te koop in allerlei verschillende prijsklassen. Je kijkt op een tablet films, maakt foto's, leest boeken, typt documenten, tekent, internet, speelt spelletjes, en ga zo maar door. Teken je veel? Kies dan voor goede tekentablet.

De meeste tablets kun je tegenwoordig aansluiten op een toetsenbord. Bij sommige modellen zit deze zelfs inbegrepen. Hiermee transformeer je je tablet gemakkelijk tot een laptop light. Mocht je je laptop alleen maar gebruiken voor simpele taken zoals e-mail, social media, Netflix of Word, dan vervangt een tablet je laptop voor dagelijks gebruik misschien wel helemaal.

Een tablet kopen is echter niet altijd even makkelijk. Zoek je een familietablet, ben je op jacht naar de allerbeste prijs of wil je een krachtig prestatiemonster? De perfecte tablet is voor iedereen anders. Hieronder zie je onze top 3 tablets nog eens uitgelicht.

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Opslagcapaciteit: 64 GB
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 10.5 inch
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Samsung Galaxy Tab A8 grijs

Samsung Galaxy Tab A8 grijs
Opslagcapaciteit: 128 GB
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 10.5 inch
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy Tab A8 grijs met

Samsung Galaxy Tab A8 grijs met
Opslagcapaciteit: 64 GB
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 10.5 inch
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste tablet?

Een lijstje met tablets is leuk en aardig, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je zelf weet wat je koopt. Je nieuwe aanwinst moet natuurlijk wel aan je wensen voldoen. In deze koopgids leg ik je stap voor stap uit hoe je de beste tablet kiest.

Het besturingssysteem van je tablet

Alles wat je ziet en doet op je tablet, is het besturingssysteem; de software waar je tablet op draait. Voor tablets bestaan drie verschillende besturingssystemen: iPadOS, Windows en Android.

Het besturingssysteem kiezen is de eerste stap naar je eigen tablet. In deze keuze zijn een paar zaken erg belangrijk om mee te nemen.

Wat heb je in huis?

Apparaten met hetzelfde besturingssysteem werken beter samen. Een Windows tablet integreert goed met een Windows smartphone, iPhones en iPads werken als een geoliede machine, en Android tablets en smartphones zijn twee handen op één buik.

Kijk dus goed naar wat je al hebt, de integratie met smartphone en computer is een van de functies die tablets zo aantrekkelijk maken.

Apps op een iPad

Wat heb je te besteden?

Als je een tablet koopt speelt de prijs waarschijnlijk een rol in je afwegingen. Door als eerste een besturingssysteem te kiezen, kun je vast filteren op je budget.

Android tablets zijn qua prijs het meest toegankelijk. De goedkoopste versies zijn al vanaf zo'n 80 euro verkrijgbaar. De prijs van een duurdere Android tablet loopt echter op tot ver boven de 1000 euro. Voor ieder budget wat wils! Zo zijn er ook goede budget-tablets.

Computers, laptops en telefoons van Apple hebben altijd een flink prijskaartje. Dit is niet anders in tablet-land. Voor een iPad Air, het goedkoopste model van de iPad, ben je minimaal 300 euro kwijt. Voor het duurste model van de iPad, de nieuwste en beste iPad Pro, betaal je al 1500 euro.

Windows tablets zitten min of meer tussen Android en iPadOS in. De goedkopere modellen kosten tussen de 200 en 300 euro. De prijzen van duurdere Windows tablets lopen op tot maar liefst 2300 euro. Maar eerlijk is eerlijk, deze modellen zijn eerder een laptop met een touchscreen, dan een échte tablet.

Toets of touch? – Bedenk goed waar je je tablet voor gaat gebruiken. Zoals ik al eerder zei, kun je bijna alle nieuwere tablets aansluiten op een toetsenbord. Android en iPadOS zijn gemaakt om met het touchscreen te bedienen. Dit is anders bij Windows tablets. Deze draaien, net als Windows laptops, op Windows 10 of 11. Dit betekent dat veel apps niet voor touchscreen zijn ontworpen. Bij Windows tablets is daarom een toetsenbord vaker een vereiste dan optioneel.

Een kijkje aan de binnenkant

De specificaties bepalen voor het grootste deel de prijs van een tablet, en omvatten de eigenschappen van je tablet, zoals schermformaat, accu, opslag, enzovoorts. Als je een tablet koopt, moet je op een aantal specificaties extra goed letten. Welke specificaties je nodig hebt, is helemaal afhankelijk van je wensen en waar je je tablet voor gaat gebruiken.

Opslag en geheugen

Ja, opslag en geheugen zijn twee verschillende dingen. Als we het hebben over de opslag, of de opslagruimte, bedoelen we daarmee de ruimte om bestanden op te slaan op je tablet. Denk aan apps, foto's, games, documenten of films. In de opslagruimte komt alles terecht wat je opslaat, downloadt of installeert.

De term geheugen, werkgeheugen, of random acces memory (RAM) gebruiken we om aan te duiden hoeveel ruimte je tablet heeft om dingen voor een kortere tijd op te slaan. Dit opslaan doet je tablet bijvoorbeeld om verschillende apps tegelijkertijd te laten draaien. Het RAM bepaalt deels de snelheid van je tablet.

Korte- en langetermijngeheugen

Eigenlijk is de opslagruimte dus het langetermijngeheugen van je tablet, en het RAM het kortetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen gaat over de hoeveelheid dingen die je kunt bewaren op je tablet. Het kortetermijngeheugen heeft daar niet zoveel mee te maken, die bepaalt vooral de snelheid en prestaties.

Als je bijvoorbeeld je hele film- of muziekcollectie op je tablet wilt zetten, is het verstandig om een tablet met veel opslagruimte te kiezen. Ben je van plan om zware games te spelen, of wil je in hoge kwaliteit video's editen, foto's bewerken of illustraties maken? Dan is voldoende RAM weer belangrijker.

Een oudere witte iPad op een nieuwere zwarte iPad Pro

Processor

De processor is het brein van je tablet. Alles wat er in je tablet gebeurt, van bestanden opslaan tot apps openen en van video's bekijken tot e-mailen, doet de processor. Hij stuurt alle onderdelen in je tablet aan en bepaalt daarom voor een groot deel de snelheid van je tablet.

Een processor wordt ook wel een CPU (central processing unit) genoemd. Dit is vrij letterlijk wat een processor in de basis doet: hij verwerkt en berekent continu de acties die moeten worden uitgevoerd. Tegenwoordig neemt een processor naast rekenen nog een hoop andere taken voor zijn rekening. Kindertablets hebben vaak een minder krachtige processor.

Een moderne tablet processor kan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor je wifi- en bluetoothsignaal. Ook zit in nieuwere processors de GPU (graphical processing unit, of videokaart) ingebouwd. Hierdoor gaat de processor in sommige gevallen over de beeldprestaties van je tablet.

Een processor kiezen

De kloksnelheid van een processor is de snelheid waarop berekeningen worden gedaan. Dit drukken we uit in GHz (gigahertz). Hoe hoger dit getal, hoe sneller je tablet rekent.

Daarnaast is het goed om te letten op het aantal cores of kernen dat in je processor zit. Let wel op: meer kernen is niet altijd in de regel beter. Het draait allemaal om een goede balans.

Het gaat daarnaast ook om de generatie: je hebt meer aan een nieuwere processor die wat langzamer rekent en minder cores heeft, dan een oude processor met veel cores en een hoge kloksnelheid.

De bekendste spelers zijn Intel, AMD en ARM – en in budgetmodellen zie je soms een MediaTek-chip. Lees je vooral even goed in over welke processors goed presteren op dit moment.

De accu

Als je je tablet veel onderweg gebruikt wil je niet om de haverklap met een lege accu zitten. Daarom is de batterijcapaciteit ook een belangrijk puntje op om te letten.

Deze capaciteit drukt men uit in mAh (Milliampère per uur). Zo levert een accu van 5000 mAh 5000 een uur lang 5000 Milliampère.

De hoeveelheid Milliampère per uur klinkt misschien vaag, maar je kunt hier goed aan zien hoe krachtig een accu is. Hoelang een accu van bijvoorbeeld 5000 mAh meegaat, is lastig te zeggen, omdat het afhankelijk is van hoe intensief de tablet wordt gebruikt.

De vuistregel is: 3000 - 5000 mAh is gemiddeld; tussen de 5000 en 7000 mAh is gunstiger; alles boven de 7000 mAh duidt op een superkrachtige accu.

De levensduur van je accu

Naarmate je tablet ouder wordt, neemt de levensduur van de accu ook iets af. Oftewel: hij loopt sneller leeg. Je kent het probleem vast al door je smartphone. 🔋

Het is mogelijk om de accu van je tablet te laten vervangen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. De Consumentenbond heeft daarom een lijst met tips voor een langere levensduur van je accu gemaakt. Hiermee bespaar je energie en je tablet gaat ook nog eens een stuk langer mee.

Tablets vergelijken

IntroductiejaarBesturingssysteemBatterij capaciteit
1Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs2021Android 117040 mAh
2Samsung Galaxy Tab A8 grijs2021Android 117040 mAh
3Samsung Galaxy Tab A8 grijs met2021Android 117040 mAh
4Samsung Galaxy Tab A8 32GB grijs2021Android 117040 mAh
5Samsung Galaxy Tab S6 Lite grijs 32022Android 127040 mAh

Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

Introductiejaar: 2021

Besturingssysteem: Android 11

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Samsung Galaxy Tab A8 grijs

Introductiejaar: 2021

Besturingssysteem: Android 11

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Samsung Galaxy Tab A8 grijs met

Introductiejaar: 2021

Besturingssysteem: Android 11

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Samsung Galaxy Tab A8 32GB grijs

Introductiejaar: 2021

Besturingssysteem: Android 11

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Samsung Galaxy Tab S6 Lite grijs 3

Introductiejaar: 2022

Besturingssysteem: Android 12

Batterij capaciteit: 7040 mAh

Het scherm

Ook niet onbelangrijk is het scherm van je tablet. Hierbij zijn drie elementen waar je op moet letten: de schermgrootte, de resolutie en het type. Ik neem ze één voor één met je door.

Grootte

De schermgrootte spreekt eigenlijk al voor zich en misschien weet je al precies wat je wilt. Toch is het slim om te bedenken wat je van plan bent met je tablet te doen.

Zo is een groot scherm van 10 of 11 inch fijn om films op te kijken, maar neem je een kleinere tablet van bijvoorbeeld 7 inch makkelijker mee. Schrijf de voor- en nadelen van een groot scherm eens op voor jezelf en bepaal wat voor jou het belangrijkste is!

Resolutie

De resolutie bepaalt de beeldkwaliteit van je tablet. Deze specificatie drukt men uit in het aantal pixels (beeldpunten) in horizontale en verticale richting.

De resolutie van tablets wordt ook wel uitgedrukt in termen als 4K, Ultra HD of Retina. Belangrijk om te onthouden: des te hoger het aantal pixels, des te beter je schermresolutie – en des te scherper je beeld. Hieronder heb ik de meest voorkomende tablet resoluties voor je op een rijtje gezet.

  • 280×720 (HD)
  • 1920×1080 (Full HD)
  • 2048×1536 (4K)
Pixels per inch – Pas goed op dat je het aantal pixels niet verwart met pixels per inch (ppi). De ppi zegt iets over de dichtheid van de pixels, wat de scherpte van je tablet scherm bepaalt. Als je video's of foto's wilt bewerken, of heel veel waarde hecht aan supergoed en scherp beeld, raad ik je aan om minimaal rond de 300 ppi te gaan zitten. Als je hier minder waarde aan hecht, zit je vanaf ongeveer 90 ppi ook goed.

Type

Het type scherm bepaalt ook voor een groot deel hoe mooi het beeld van je tablet is. De meeste moderne tablets zijn uitgerust met een lcd- of oled-scherm. Oled-schermen staan bekend om de beste beeldkwaliteit vanwege hun hoge contrastratio's. Wit is helder, en zwart is écht zwart, omdat de individuele pixels zichzelf aan- en uitzetten afhankelijk van wat ze moeten weergeven.

Bij een lcd-scherm verlichten led-lampjes de pixels op je scherm. Oled-schermen licht iedere pixel afzonderlijk op.

Lcd-schermen overleggen minder intense kleuren, maar toch kleven er ook voordelen aan. Zo is het met een Lcd-scherm een stuk gemakkelijker om je tablet buiten in de zon te gebruiken. Oled-schermen zijn hier minder voor geschikt: als de zon op je tablet schijnt, is een oled-scherm minder goed zichtbaar dan een lcd-scherm.

De 5 beste tablets op een rij

1. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs

1. Samsung Galaxy Tab A8 64GB grijs
Opslagcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 10.5 inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Werkgeheugen (RAM): 4GB

2. Samsung Galaxy Tab A8 grijs

2. Samsung Galaxy Tab A8 grijs
Opslagcapaciteit: 128 GB
Schermgrootte: 10.5 inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Werkgeheugen (RAM): 4GB

3. Samsung Galaxy Tab A8 grijs met

3. Samsung Galaxy Tab A8 grijs met
Opslagcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 10.5 inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Werkgeheugen (RAM): 4GB

4. Samsung Galaxy Tab A8 32GB grijs

4. Samsung Galaxy Tab A8 32GB grijs
Opslagcapaciteit: 32 GB
Schermgrootte: 10.5 inch
Resolutie: 1920 x 1200 pixels
Werkgeheugen (RAM): 3GB

5. Samsung Galaxy Tab S6 Lite grijs 3

5. Samsung Galaxy Tab S6 Lite grijs 3
Opslagcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 10.4 inch
Resolutie: 2000 x 1200 pixels
Werkgeheugen (RAM): 4GB

Veelgestelde vragen over tablets

Hoelang gaat een tablet mee?

Gemiddeld gaat een tablet drie jaar mee. Toch zegt dit gemiddelde niet veel over jouw specifieke situatie. Net als bij ieder ander apparaat is de levensduur van je tablet afhankelijk van het model, de prijsklasse; en vooral: hoe je hem gebruikt.

Zo gaat een duurdere tablet waar je alleen het nieuws op leest waarschijnlijk langer mee dan een budget-model die je kinderen intensief gebruiken. Toch zijn er, hoe voorzichtig je ook bent, altijd zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de accu, die na verloop van tijd minder lang meegaat. Of de snelheid van je tablet, die achteruit gaat als je opslag vol loopt.

Hoe schoon je een tablet op?

Een trage tablet is vervelend, maar meestal goed te verhelpen. Als de snelheid van je tablet achteruit loopt, betekent dat vaak dat je opslagruimte en/of werkgeheugen vol begint te raken. Met de onderstaande tips maak je je tablet gemakkelijk weer lekker snel.

  • Start je tablet opnieuw op
  • Verwijder onnodige apps
  • Maak het cachegeheugen leeg
  • Verwijder foto's en videos (of sla deze op in de cloud)

Is je tablet nog steeds traag? Dan kan je nog overwegen om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Zorg er hierbij wel voor dat je een goede back-up hebt gemaakt.

Wat is het verschil tussen een iPad en tablet?

Verschil tussen een iPad en een tablet is er niet. 'Tablet' is namelijk een verzamelnaam, wat betekent dat zowel Windows, Android en Apple-tablets (iPads) hieronder vallen. De iPad is een tablet van Apple. Een iPad is dus altijd een tablet, maar een tablet is niet altijd een iPad – net zoals alle labradors honden zijn, maar niet alle honden labradors.

Kan een tablet mijn laptop vervangen?

Ja. Als je je laptop voornamelijk gebruikt voor tekstverwerken, internetten en andere lichte werkzaamheden, kan je tablet je laptop vervangen. Denk wel goed na voordat je dit besluit maakt: op een tablet installeer je geen hele programma's die je op je laptop gebruikt. Heb je genoeg aan de apps uit de app store? Dan is een tablet een prima alternatief voor je laptop.

Als je nog twijfelt tussen een laptop of tablet, kijk dan ook eens naar de Chromebook. De verschillen tussen een Chromebook en laptop zijn kort samen te vatten: een Chromebook hangt min of meer tussen een tablet en laptop in.

Een man zit op de bank met een tablet

Conclusie

Zoals je hebt gezien is er een hoop om uit te kiezen en veel om rekening mee te houden in je zoektocht naar de juiste tablet. Ik hoop dat je een stuk wijzer bent geworden en weet waar je op moet letten. Bekijk nog eens rustig de favorieten in het artikel en laat het ons weten in de comments als je ergens vragen over hebt of er niet uit komt. We horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross