Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste iPad is de Ideale Toevoeging aan je

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min leestijd

Op zoek naar de beste iPad? Ik help je door het doolhof van opties. Wist je dat de gemiddelde iPad een levensduur heeft van ongeveer 4 jaar, wat hem een duurzame keuze maakt in de snel veranderende wereld van technologie? Samen ontdekken we de ideale schermgrootte, opslagcapaciteit en processorprestaties die bij jouw behoeften passen, zonder dat je verdwaalt in technische jargon.

Wat zijn de beste iPads van 2024?

Dit zijn de 5 beste iPads volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste iPads van 2024

1. Beste Ipad: Apple iPad Air (2022)

1. Beste Ipad: Apple iPad Air (2022)

Belangrijke specificaties:

Simkaartslot: Nee
Scherm afmetingen: 10.9 in
Opslagcapaciteit: 64 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 7606 mAh

De Apple iPad Air (2022) is een toptablet die kracht, draagbaarheid en visuele pracht combineert. Met een prijs vanaf €599 voor het 64GB-model tot €899 voor de 5G-versie, heeft deze iPad een 10,9-inch Liquid Retina-display, dat opvalt door zijn levendige kleuren en gedetailleerde weergave. Het ultradunne en lichte ontwerp van de tablet, met een gewicht van slechts 464 gram en een USB-C-poort, maakt hem uiterst draagbaar en geschikt voor verschillende taken. "De iPad Air (2022) zet een nieuwe standaard voor tablets met zijn M1-kracht en strakke design," en biedt een aantrekkelijke mix van prestaties en esthetiek.

De iPad Air (2022) is een visueel spektakel, met een uitgebreid kleurengamma, uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en een helderheid van 484 nits. De M1-chip, een kenmerk van de nieuwste apparaten van Apple, zorgt voor een soepele en responsieve gebruikerservaring, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar hoge prestaties. Sommige gebruikers hebben echter zorgen geuit over de bouwkwaliteit, omdat het geen koptelefoonaansluiting heeft en slechts één USB-C-poort heeft. Ondanks deze beperkingen blijft het een uitstekende optie voor entertainment, met naadloze ondersteuning voor platforms zoals YouTube en Netflix. "De iPad Air (2022) begint bij €599 voor de 64GB-configuratie en biedt 5G-connectiviteit in het hoogste model, dat geprijsd is op €899," wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor wie op zoek is naar een apparaat dat kracht en mobiliteit in balans brengt.

In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten schittert de iPad Air (2022) met zijn M1-chip, die indrukwekkende verwerkingsmogelijkheden biedt. Zijn levendige display en slanke vormfactor verhogen verder zijn aantrekkingskracht. Hoewel het sommige traditionele poorten mist, plaatst zijn aanpassingsvermogen aan moderne connectiviteitsstandaarden en uitzonderlijke prestaties hem aan de top van de tabletmarkt. In vergelijking met andere tablets binnen zijn prijsklasse valt de iPad Air (2022) op als een veelzijdig en krachtig apparaat, vooral voor mensen die prestaties en draagbaarheid waarderen. Voor wie op zoek is naar een meer budgetvriendelijke optie, kunnen alternatieve modellen aantrekkelijker zijn.

Al met al is de Apple iPad Air (2022) een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige en draagbare tablet. Zijn indrukwekkende display, krachtige M1-chip en strakke design positioneren hem als een leider in zijn categorie. Hoewel het niet zonder beperkingen is, excelleert de iPad Air (2022) in het leveren van een premium gebruikerservaring en stelt het nieuwe normen voor tablets in zijn klasse.

Voordelen Apple iPad Air (2022)
 • Levendig 10,9-inch Liquid Retina-display met uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en 484 nits helderheid.
 • Krachtige M1-chip voor een soepele en responsieve gebruikerservaring.
 • Ultradun en lichtgewicht ontwerp met USB-C-poort voor hoge draagbaarheid en aanpasbaarheid.
Nadelen Apple iPad Air (2022)
 • Ontbreekt een koptelefoonaansluiting en heeft slechts \\u00e9\\\\n USB-C-poort, wat de connectiviteit beperkt.
 • Geprijsd vanaf $599 voor het 64GB-model, wat mogelijk niet budgetvriendelijk is voor sommige gebruikers.
 • Alternatieve modellen kunnen aantrekkelijker zijn voor degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie.

2. Geoptimaliseerd voor draagbare bioscoopervaring: Apple iPad Pro 12.9 (M2,

2. Geoptimaliseerd voor draagbare bioscoopervaring: Apple iPad Pro 12.9 (M2,

Belangrijke specificaties:

Simkaartslot: Ja
Scherm afmetingen: 12.9 in
Opslagcapaciteit: 128 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 10758 mAh

Ik ben verheugd om de nieuwe Apple iPad Pro 12.9 (M2, 2022) te introduceren, een opvallende evolutie in de iPad-reeks, vooral vanwege de nieuwe M2-processor. Volgens The Verge "heeft de nieuwste iPad Pro (2022) een nieuwe processor, waardoor de functionaliteit van de Apple Pencil verbeterd wordt en de snelheid verbeterd," wat de nadruk legt op de productiviteit en creatieve mogelijkheden van het apparaat. Het krachtige prestatievermogen van de tablet wordt verder benadrukt door Wired, die opmerkt dat het geschikt is voor "power users van de Apple Pencil," wat duidt op de focus op het verbeteren van de creatieve ervaring van de gebruiker.

Het meest opvallende kenmerk van de iPad Pro 12.9 is zijn M2-processor, die krachtige prestaties biedt en 120 FPS gaming mogelijk maakt, zoals opgemerkt in de review van Notebookcheck. Deze processor vertoont echter enige vertraging onder belasting, een beperking waar potentiële gebruikers rekening mee moeten houden. Het mini-LED-display van de tablet, geroemd om zijn nauwkeurigheid en helderheid, is ideaal voor grafisch werk maar heeft trage responstijden, waardoor het ongeschikt is voor gaming, zoals benadrukt door Notebookcheck. Deze tegenstelling toont de kracht van het apparaat in professionele toepassingen, maar erkent ook de beperkingen in bepaalde scenario's.

Het ontwerp en display van de iPad Pro worden met name geprezen, met een slank profiel en een Mini-LED-display, zoals vermeld door Notebookcheck en CNET. CNET wijst echter op de onhandige positie van de voorste camera, een ontwerpaspect dat de gebruikerservaring zou kunnen beïnvloeden, met name tijdens video-oproepen en conferenties.

Wat connectiviteit betreft, biedt de iPad Pro (2022) 5G-ondersteuning met uitzonderlijke snelheden, zoals vermeld door CNET, waardoor de veelzijdigheid en bruikbaarheid in verschillende scenario's worden verbeterd. Bovendien maken de prestatiewinsten van de tablet, met name bij multicore taken, het gunstig voor zwaar grafisch werk en bewerkingstaken, zoals benadrukt door CNET, wat de geschiktheid voor creatieve professionals onderstreept.

In vergelijking met zijn voorganger introduceert de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) incrementele upgrades, voornamelijk gericht op de nieuwe processor. Zoals The Verge suggereert, wordt de update als minimaal beschouwd, wat de verwachtingen voor meer substantiële verbeteringen in toekomstige iteraties oproept.

In vergelijking met zijn concurrenten blinkt de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) uit in het bedienen van power users van de Apple Pencil en creatieve professionals, waarbij het profiteert van zijn krachtige prestaties en verbeterde Apple Pencil-functionaliteit. De beperkingen op het gebied van gaming vanwege de responstijden van het display en mogelijke throttling-problemen met de M2-processor moeten echter worden afgewogen tegen de sterke punten.

Samengevat is de iPad Pro 12.9 (M2, 2022) een ideale keuze voor gebruikers die verbeterde productiviteit, creatieve mogelijkheden en snelle connectiviteit zoeken. Hoewel de prestaties en het display indrukwekkend zijn, moeten potentiële kopers rekening houden met de beperkingen op het gebied van gaming en mogelijke throttling-problemen bij zware belasting, in lijn met het evenwichtige perspectief dat door de samengestelde recensies wordt geboden.

Voordelen Apple iPad Pro 12.9 (M2,
 • Krachtige M2-processor voor verbeterde prestaties en multitasking
 • Strak design en Mini-LED-display ideaal voor professionele toepassingen en grafisch werk
 • 5G-ondersteuning voor uitzonderlijke connectiviteit en veelzijdigheid
Nadelen Apple iPad Pro 12.9 (M2,
 • Throttling-problemen bij zware belasting kunnen de prestaties beïnvloeden
 • Trage responstijden van het display beperken de geschiktheid voor gaming
 • Onhandige positie van de frontcamera beïnvloedt de gebruikerservaring tijdens video-oproepen en conferenties

3. Apple iPad mini (6th Gen,

3. Apple iPad mini (6th Gen,

Belangrijke specificaties:

4. Leider met hoge prestaties: iPad Pro 12.9 (2022)

4. Leider met hoge prestaties: iPad Pro 12.9 (2022)

Belangrijke specificaties:

Simkaartslot: Nee
Scherm afmetingen: 12.9 in
Opslagcapaciteit: 128 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 10758 mAh

<p>De nieuwe <strong>iPad Pro 12,9-Inch</strong> biedt een next-level Apple Pencil hover-ervaring, ProRes-video-opname, supersnelle WiFi 6E en krachtige functies in iPadOS 16. Dankzij de geavanceerde hardware en iPadOS 16 heeft iPad Pro een ongelooflijk ecosysteem van krachtige professionele apps, zoals geen enkel ander apparaat in zijn soort.<br /><br /></p>
<p><strong> </strong></p>
<h3><strong>M2-chip voor razendsnelle prestaties<br /></strong></h3>
Met de m2-chip komen handzaamheid, veelzijdigheid en ongekende prestaties op een unieke manier samen. M2 heeft een 8-core CPU – dat tot wel 15 procent sneller is dan M1 – met verbeterde performance- en efficiency-cores. Bovendien heeft M2 een 40 procent snellere Neural Engine voor machinelearning-taken en 50 procent meer geheugen­bandbreedte. De M2-chip biedt superkracht voor de meest veeleisende workflows, of je nu een fotograaf bent die gigantische fotobibliotheken bewerkt, een grafisch vormgever die complexe 3D-objecten opmaakt, een professional op medisch gebied die geavanceerde beelden moet raadplegen en analyseren of een liefhebber van grafisch veeleisende games. Ook de nieuwe media-engine en beeldsignaal­­processor profiteren van de krachtige M2-chip.<br /><br />
<h3><strong>Liquid Retina Display<br /></strong></h3>
Op het Liquid Retina XDR-display komen alle details tot leven met een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dat is ideaal voor het bekijken en bewerken van HDR-foto’s en ‑video’s, of om je favoriete films en series te bingen. Ook heeft de iPad Pro een adembenemende full‑screen helderheid van 1000 nits en een piekhelderheid van 1600 nits, naast geavanceerde display­technologieën als brede kleurweergave (P3), True Tone en ProMotion. En met de referentie­modus zie je tijdens je workflow altijd precies de juiste kleuren.<br /><br />
<h3><strong>Pro camera<br /></strong></h3>
De iPad Pro heeft een ultragroothoek­camera met een 12‑MP sensor en een beeldhoek van 122 graden. Perfect voor het maken van foto’s en video’s voor social media, FaceTime-gesprekken met Middelpunt of epische selfies in de Portretmodus. Bovendien werkt hij samen met de TrueDepth-camera om je iPad Pro veilig te ontgrendelen met Face ID.<br /><br />
<h3><strong>Milieu <br /></strong></h3>
De iPad Pro is zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. De iPad Pro voldoet aan de strenge Apple normen voor energiezuinigheid en zijn vrij van kwik, broomhoudende vlam­vertragers, pvc en beryllium. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig en doordat de verpakking voor 99 procent bestaat uit vezels wordt er minder gebruik gemaakt van plastic in de verpakkingen.

5. Geschikt voor werk en digitale kunstcreatie: Apple iPad Pro 11 (M2,

5. Geschikt voor werk en digitale kunstcreatie: Apple iPad Pro 11 (M2,

Belangrijke specificaties:

Simkaartslot: Nee
Scherm afmetingen: 11 in
Opslagcapaciteit: 128 GB
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 7538 mAh

<p>De nieuwe <strong>iPad Pro</strong> <strong>11-Inch </strong>biedt een next-level Apple Pencil hover-ervaring, ProRes-video-opname, supersnelle WiFi 6E en krachtige functies in iPadOS 16. Dankzij de geavanceerde hardware en iPadOS 16 heeft iPad Pro een ongelooflijk ecosysteem van krachtige professionele apps, zoals geen enkel ander apparaat in zijn soort.<br /><br /><strong> </strong></p>
<h3><strong>M2-chip voor razendsnelle prestaties<br /></strong></h3>
Met de m2-chip komen handzaamheid, veelzijdigheid en ongekende prestaties op een unieke manier samen. M2 heeft een 8-core CPU – dat tot wel 15 procent sneller is dan M1 – met verbeterde performance- en efficiency-cores. Bovendien heeft M2 een 40 procent snellere Neural Engine voor machinelearning-taken en 50 procent meer geheugen­bandbreedte. De M2-chip biedt superkracht voor de meest veeleisende workflows, of je nu een fotograaf bent die gigantische fotobibliotheken bewerkt, een grafisch vormgever die complexe 3D-objecten opmaakt, een professional op medisch gebied die geavanceerde beelden moet raadplegen en analyseren of een liefhebber van grafisch veeleisende games. Ook de nieuwe media-engine en beeldsignaal­­processor profiteren van de krachtige M2-chip.<br /><br />
<h3><strong>Liquid Retina Display<br /></strong></h3>
Op het Liquid Retina XDR-display komen alle details tot leven met een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dat is ideaal voor het bekijken en bewerken van HDR-foto’s en ‑video’s, of om je favoriete films en series te bingen. Ook heeft de iPad Pro een adembenemende full‑screen helderheid van 1000 nits en een piekhelderheid van 1600 nits, naast geavanceerde display­technologieën als brede kleurweergave (P3), True Tone en ProMotion. En met de referentie­modus zie je tijdens je workflow altijd precies de juiste kleuren.<br /><strong> </strong><br />
<h3><strong>Pro camera<br /></strong></h3>
De iPad Pro heeft een ultragroothoek­camera met een 12‑MP sensor en een beeldhoek van 122 graden. Perfect voor het maken van foto’s en video’s voor social media, FaceTime-gesprekken met Middelpunt of epische selfies in de Portretmodus. Bovendien werkt hij samen met de TrueDepth-camera om je iPad Pro veilig te ontgrendelen met Face ID.<br /><br />
<h3><strong>Milieu <br /></strong></h3>
De iPad Pro is zo ontworpen dat ze een minimale impact op het milieu hebben. De iPad Pro voldoet aan de strenge Apple normen voor energiezuinigheid en zijn vrij van kwik, broomhoudende vlam­vertragers, pvc en beryllium. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig en doordat de verpakking voor 99 procent bestaat uit vezels, wordt er minder gebruik gemaakt van plastic in de verpakkingen.

Een Aziatische jongen kijkt naar zijn iPad

Hoe kies je een goede iPad?

Een goede iPad kan in iedere tablet-categorie vallen: het kan de beste budgettablet zijn, een goede seniorentablet, een 8 inch tablet, een tekentablet, en zelfs de beste tablet in het algemeen. Zelf heb ik door de jaren heen menig iPad versleten, en ik blijf blij met deze apparaten.

Tijd om erachter te komen welke het beste aansluit op wat jij voor ogen hebt!

Overzicht van iPad-modellen: Vind jouw perfecte match

Op dit moment biedt Apple een indrukwekkende reeks iPads aan, elk ontworpen voor specifieke gebruikersbehoeften.

 • De iPad Pro, beschikbaar in 11-inch en 12,9-inch met Liquid Retina XDR-display, is de krachtpatser in de line-up. Uitgerust met de M2-chip in de laatste modellen, is deze iPad ideaal voor professionals in creatieve beroepen en veeleisende gebruikers die behoefte hebben aan hoge prestaties en geavanceerde functies.
 • Voor degenen die een balans zoeken tussen prestaties en draagbaarheid, is de iPad Air een uitstekende keuze. Deze iPad biedt met zijn A-serie Bionic-processors een krachtige ervaring voor zowel werk als entertainment, en is perfect voor studenten en professionals.
 • De iPad zonder verdere toevoegingen aan zijn naam is een allrounder met een 10,2-inch Retina-display en A13 Bionic-chip. Deze iPad is ideaal voor alledaags gebruik, zoals browsen, e-mailen en lichtere creatieve taken, en is bijzonder geschikt voor gezinnen en onderwijsinstellingen.
 • Ten slotte is er de iPad Mini, met een compact 8,3-inch Liquid Retina-display en A-serie Bionic-chip. Deze kleinere variant is perfect voor degenen die een draagbare en handzame tablet zoeken, ideaal voor lezen, notities maken en dagelijks gebruik onderweg.

Elk van deze modellen is afgestemd op specifieke gebruikersgroepen, waardoor Apple een iPad biedt voor vrijwel elke behoefte en voorkeur.

Kiezen van de juiste iPad-grootte voor jouw behoeften

In de wereld van iPads is grootte een belangrijke factor die bepaalt welk model het beste bij jou past. Laten we de beschikbare maten eens bekijken en voor wie ze geschikt zijn.

De iPad Pro is te vinden in twee maten: een indrukwekkende 12,9-inch (die ik zelf met veel plezier gebruik) en een iets compactere 11-inch. De 12,9 inch is perfect voor creatieve professionals, zoals grafische ontwerpers en videobewerkers, die een groot scherm nodig hebben voor gedetailleerd werk. De 11 inch variant is uitstekend voor degenen onder ons die een balans zoeken tussen draagbaarheid en voldoende schermruimte voor productiviteit en entertainment.

De iPad Air, met zijn 10,9 inch scherm, biedt een uitstekende middenweg. Deze maat is geschikt voor studenten en professionals die een apparaat nodig hebben dat zowel krachtig als draagbaar is, ideaal voor notities, presentaties en multimediaconsumptie.

De standaard iPad heeft een 10,2 inch scherm, wat hem een veelzijdige keuze maakt voor alledaags gebruik. Dit formaat is perfect voor gezinnen, scholieren en iedereen die een betrouwbare tablet zoekt voor browsen, e-mailen en het streamen van content.

Tot slot is er de iPad Mini met zijn compacte 8,3 inch scherm. Deze maat is ideaal voor degenen die veel onderweg zijn en een licht, handzaam apparaat nodig hebben voor lezen, e-mailen en het gebruik van apps.

Een iPad op een ronde koffietafel met een Apple Pencil en koffie en tijdschrift ernaast bij een grote bank

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig in een iPad?

Bij het kiezen van een iPad is de opslagcapaciteit een cruciale factor. Apple biedt verschillende opties, afgestemd op uiteenlopende gebruikersbehoeften.

 • De iPad Pro, het topmodel, biedt de meest uitgebreide opties: van 128 GB tot een immense 2 TB. Voor professionals, zoals videobewerkers of grafisch ontwerpers, die werken met grote bestanden, is een hogere capaciteit van 1 TB of 2 TB aan te raden. Dit biedt voldoende ruimte voor zware apps, projectbestanden en media.
 • De iPad Air en de standaard iPad komen met keuzes variërend van 64 GB tot 256 GB. De 64GB-versie is geschikt voor alledaags gebruik, zoals surfen op het internet, e-mailen en het gebruik van standaardapps. Als je echter van plan bent om veel foto's, video's en apps op te slaan, is een model van 256 GB een betere keuze, vooral voor studenten en professionals.
 • De iPad Mini, ideaal voor onderweg, biedt opties van 64 GB tot 256 GB. Voor gebruikers die de iPad Mini gebruiken voor lezen, browsen en lichte apps, volstaat 64 GB. Ben je echter van plan om veel media op te slaan of gebruik je intensievere apps, dan is 256 GB aanbevolen.

Batterijduur van iPads: Wat kun je verwachten?

De iPad Pro 12.9 inch en de 11-inch-modellen bieden bij intensief gebruik ongeveer 3 tot 4 uur batterijduur, maar dit kan oplopen tot 10 uur bij lichter gebruik, zoals casual browsen of mediaconsumptie.1Liam Frady, History Computer (2023). 'How Long Does an iPad Battery Really Last?'

Uit mijn ervaring blijkt dat deze modellen bij gemiddeld gebruik de hele werkdag meegaan zonder tussentijds opladen. Daarbij browse ik, stream ik series en films en kriebel ik er een beetje op los in Procreate.

De iPad Air heeft een iets langere batterijduur bij zwaarder gebruik, ongeveer 4 tot 5 uur, en gaat zelfs 10 tot 12 uur mee bij zorgvuldig gebruik en instellingen voor casual webbrowsen. Dit maakt de iPad Air een betrouwbare keuze voor studenten en professionals die onderweg zijn.

De iPad biedt gemiddeld 4 uur batterijduur bij het gebruik van resource-intensieve apps, maar net als de andere modellen kan dit oplopen tot 10 tot 12 uur bij lichter gebruik.

De iPad Mini springt eruit met tot 7 uur batterijduur bij intensief gebruik en meer dan 10 uur bij lichter gebruik! Deze langere batterijduur bij intensief gebruik, maakt de iPad Mini bijzonder geschikt voor mensen die veel onderweg zijn.

Deze variaties in batterijduur tussen de modellen kunnen we deels toeschrijven aan verschillen in schermgrootte en processorvereisten. Grotere schermen en krachtigere processoren in modellen als de iPad Pro vereisen meer energie, wat de batterijduur bij intensief gebruik kan verkorten.

Echter, dankzij de optimalisatie van iPadOS en slim energiebeheer, bieden alle modellen een vergelijkbare batterijduur bij lichter gebruik. Dit toont aan dat Apple erin slaagt om een consistente en betrouwbare batterijervaring te bieden over de gehele iPad-lijn.

iPad processors uitgelegd: A Bionic- vs. M-serie

In de wereld van iPads zijn de processoren cruciaal voor de prestaties. Apple gebruikt twee hoofdtypen processoren in hun iPads: de A Bionic-serie en de M-serie. Laten we deze eens nader bekijken.

De A Bionic-processoren, zoals de A13 Bionic in de standaard iPad (2022) en de A15 Bionic in de iPad Mini (6e generatie), staan bekend om hun efficiënte prestaties in alledaagse taken. Ze zijn ideaal voor browsen, e-mailen, en lichtere creatieve taken. Deze processoren bieden een uitstekende balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, wat resulteert in een lange batterijduur.

Aan de andere kant hebben we de M-serie-processoren, zoals de M1 in de iPad Air (5e generatie) en de M2 in de iPad Pro-modellen. Deze processoren zijn krachtiger en meer gericht op intensieve taken, zoals videobewerking, grafisch ontwerp en geavanceerde gaming. Ze bieden hogere prestaties, maar kunnen meer energie verbruiken.

Hier is een tabel die de belangrijkste verschillen en de voor- en nadelen van elk type processor benadrukt:

ProcessorModellenPrestatiesEnergieverbruikGeschikt voor
A BionicStandaard iPad, iPad MiniGoed voor alledaags gebruikEnergie-efficiënt, langere batterijduurAlledaags gebruik, lichte creatieve taken
M-serieiPad Air, iPad ProHoog voor intensieve takenHoger energieverbruikProfessioneel gebruik, zware apps en taken

Het belang van RAM in iPads voor verschillende gebruikers

RAM, ofwel werkgeheugen, speelt een belangrijke rol in de prestaties van iPads. Elk iPad-model komt met een vooraf bepaalde hoeveelheid RAM, die niet aanpasbaar is. De hoeveelheid RAM die je nodig hebt, hangt af van je gebruik.

De iPad en iPad Mini hebben meestal het minste werkgeheugen van alle iPads uit de line-up; rond de 3 GB tot 4 GB. Dit is voldoende voor alledaagse taken als surfen op het internet, e-mailen, en het gebruik van standaard apps. Deze hoeveelheid RAM ondersteunt soepele prestaties voor licht gebruik.

De iPad Air en iPad Pro-modellen hebben meer RAM, variërend van 4 GB tot 8 GB, en de nieuwste iPad Pro-modellen gaan zelfs tot 16 GB. Meer RAM in deze modellen betekent dat ze beter geschikt zijn voor zwaardere taken, zoals multitasking, geavanceerde grafische bewerkingen, en het draaien van professionele apps.

Als je van plan bent om intensief grafisch ontwerp of videobewerking te doen, is een iPad Pro met meer RAM de betere keuze. Ik kan het beamen: ik kan er zelfs zonder gedoe aan mijn 3D-ontwerpen mee werken!

Lightning vs. usb-c in iPads: Wat is beter voor jou?

In de wereld van iPads zijn er twee hoofdtypen connectoren: de Lightning-connector en de usb-c-connector. De keuze van connector heeft invloed op zowel de compatibiliteit met accessoires als de laadsnelheid.

De Lightning-connector, geïntroduceerd in 2012, is te vinden op oudere iPad-modellen. Deze connector is kleiner en was exclusief voor Apple-producten, wat betekende dat accessoires en oplaadkabels specifiek voor Apple-apparaten moesten zijn. De laatste iPad die met een Lightning-connector werd uitgebracht, was de iPad (9e generatie) in 2021.

Tegenwoordig gebruiken nieuwere iPad-modellen, zoals de iPad Pro, iPad Air en de recente standaard iPad, de usb-c-connector. Usb-c biedt een snellere dataoverdracht en laadsnelheid vergeleken met Lightning. Bovendien is usb-c een universele standaard, wat betekent dat je dezelfde kabels en accessoires gebruikt als voor veel andere moderne elektronische apparaten.

Een iPad ligt op een tafel bij een grote bank met een groot raam daarachter

Wifi-only- vs. 4G/5G-iPads: Welke moet je kiezen?

In de iPad-wereld zijn er modellen met 4G/5G-functionaliteit en modellen die alleen werken met wifi. De keuze tussen deze twee hangt af van je behoeften en gebruik.

iPads met 4G/5G-functionaliteit:

 • Voordelen. Het grootste voordeel is mobiliteit. Met 4G/5G kun je overal waar mobiel netwerk beschikbaar is, verbinding maken met het internet. Dit is ideaal voor professionals die vaak onderweg zijn of voor gebruik buitenshuis waar geen wifi is. 5G biedt bovendien hogere snelheden en betere netwerkprestaties.
 • Nadelen. De kosten zijn hoger, zowel voor de aanschaf van het apparaat als voor het mobiele data-abonnement. Daarnaast kan het gebruik van mobiele data de batterij sneller leegmaken.

iPads die alleen werken met wifi:

 • Voordelen. Deze modellen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf. Ze zijn geschikt voor gebruik thuis of op plaatsen waar wifi beschikbaar is. Zonder de noodzaak voor mobiele data, zijn er geen extra maandelijkse kosten.
 • Nadelen. De beperking ligt in de connectiviteit. Zonder toegang tot mobiele netwerken ben je afhankelijk van wifi-hotspots, wat de mobiliteit beperkt.

Wat betreft modellen: alle recente iPad-lijnen (iPad, iPad Mini, iPad Air, en iPad Pro) bieden zowel wifi-only als wifi + 4G/5G-modellen.

Essentiële iPad-accessoires voor jouw gebruikstype

Bij de aanschaf van een iPad zijn er verschillende accessoires die je ervaring kunnen verrijken, afhankelijk van wat je met je iPad wilt doen.

 1. Apple Pencil: ideaal voor creatievelingen. Of je nu graag tekent, schetst of aantekeningen maakt, de Apple Pencil biedt precisie en gebruiksgemak. Er zijn twee versies: Apple Pencil (1e generatie) compatibel met de standaard iPad, iPad mini en oudere iPad Air en Pro-modellen, en Apple Pencil (2e generatie) voor de nieuwere iPad Pro en iPad Air-modellen.
 2. Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio. Als je je iPad ook als laptop wilt gebruiken, is een toetsenbord essentieel. Het Magic Keyboard biedt een comfortabele typervaring en een trackpad, terwijl het Smart Keyboard Folio een slankere optie is zonder trackpad. Geschikt voor iPad Pro en iPad Air modellen.
 3. Beschermhoes of Smart Cover voor bescherming en functionaliteit, net zoals je voor de beste iPhone ook zou willen. Een goede hoes beschermt je iPad tegen krassen en stoten. De Smart Cover voor iPad en iPad Mini biedt ook een standaard voor het kijken van video's of het typen.
 4. Externe opslag of usb-c-hub voor extra opslag of aansluitmogelijkheden. Met een usb-c-hub sluit je meerdere apparaten aansluiten, zoals usb-sticks, externe schijven, of zelfs een extern scherm. Vooral handig voor iPad Pro en iPad Air modellen met usb-c.
 5. AirPods of andere Bluetooth-hoofdtelefoons voor een draadloze luisterervaring. Handig voor het luisteren naar muziek, podcasts of tijdens het voeren van gesprekken. Als je de iPad ook als kindertablet in gaat zetten, is een koptelefoon al helemaal handig om niet continu mee te hoeven luisteren naar de muziekjes van de spelletjes die je kind speelt. 😉

Wat is volgens de Consumentenbond de beste iPad?

De beste iPad volgens Consumentenbond is de Apple iPad Pro (2022). Deze iPad blinkt uit met zijn Liquid Retina XDR-display van 12,9 inch, ideaal voor zowel professioneel gebruik als entertainment. Met de M2-chip biedt hij ongeëvenaarde prestaties voor creatieve apps en multitasking, terwijl de opslagopties tot 2 TB gaan voor al je bestanden. Zijn batterijduur van tot 10 uur garandeert dat je de hele dag door productief blijft. Dit maakt de iPad Pro (2022) de topkeuze voor gebruikers die het beste van het beste zoeken.       

Wat is volgens Tweakers de beste iPad?

De beste iPad volgens Tweakers is eveneens  de iPad Pro (2022). De redenen zijn je al bekend, als je het bovenstaande hebt gelezen! 😉

Wat is volgens PCMag de beste iPad?

De beste iPad volgens PCMag is de Apple iPad (2022). Deze iPad valt op door zijn veelzijdige 10,9-inch Liquid Retina-display, perfect voor zowel werk als ontspanning. Uitgerust met de A14 Bionic-chip, levert hij uitstekende prestaties voor alledaagse taken en licht creatief werk.

Met opties tot 256 GB opslag en een batterijduur van tot 10 uur, biedt hij genoeg ruimte en energie voor je dagelijkse behoeften. Dit maakt de Apple iPad (2022) een ideale keuze voor zowel studenten als professionals die een betrouwbare, veelzijdige tablet zoeken.       

Veelgestelde vragen over iPads van onze lezers

Hier behandel ik al jullie vragen over iPads. Echter …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je daar verandering in brengen? Laat ons hieronder in het formulier weten welke opmerkingen je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van dit artikel kunnen beantwoorden!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross