Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Breng Ideeën tot Leven met het Beste Tekentablet

Als je eenmaal met het beste tekentablet werkt, is er niets meer wat je ervan weerhoudt om prachtige digitale kunstwerken te maken – elke dag weer! 👩‍🎨

Het maakt niet uit of je tekent, foto's bewerkt of 3D-modellen maakt: een tekentablet helpt je de wildste ideeën tot leven te brengen.

Op zoek naar een tekentablet van goede kwaliteit? Lees dan verder om te ontdekken wat de opties zijn. Bekijk hier alvast de huidige top 5 aanbevelingen. ⤵️

Waarom een tekentablet aanschaffen?

Tekenen op een tekentablet voelt zo natuurlijk als tekenen op papier. Het is daarom het perfecte hulpmiddel voor professionals binnen creatieve beroepen. Ook hobbymatig biedt een tekentablet genoeg plezier, zoals het ontdekken van nieuwe digitale technieken.

De beste tekentablet helpt onder andere bij digitaal tekenen of schetsen, 3D-modellen of bouwtekeningen maken, logo's ontwerpen, games ontwikkelen en foto's bewerken.

Een tekentablet sluit je aan op een computer of laptop. Controleer altijd of het tekentablet geschikt is voor het besturingssysteem dat je hebt. Bepaalde modellen met een ingebouwd beeldscherm zijn zelfs onderweg te gebruiken. 🖥️

Daarnaast heb je een goed programma nodig zoals Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma. Het tekentablet vervangt de muis, en is daardoor met alle computerprogramma's te gebruiken. Welk programma je kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Het werkt preciezer dan de muis of het touchpad: door druk uit te oefenen met de pen bepaal je de lijndikte. Ook positioneer je de cursor precies waar je hem moet hebben met de stylus. Deze is ergonomisch ontworpen, en daardoor beter dan een muis. Bovendien verhoogt een tekentablet de productiviteit, want het werkt een stuk sneller.

Ook hoef je geen gum meer bij de hand te houden; je wist foutjes met sneltoetsen, of 'gumt' ze uit op je tekentablet – zonder strepen achter te laten. Zo hoef je ook nooit meer een heel werk te schrappen, omdat je met een pen een onomkeerbare streep hebt gezet.

Het is de eerste keer wennen, maar je merkt al gauw dat je niet meer zonder de beste tablet kan. Zelfs de allerkleinste in huis wordt blij ervan. Een tekentablet voor kinderen helpt om de creativiteit aan te wakkeren.

De prijzen lopen uiteen, van een budget tablet van € 30 tot een luxe exemplaar met ingebouwd beeldscherm en meerdere handige opties voor enkele honderden euro's.

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)
Afmetingen product: 26 x 16,5 x 0,25 cm (lxbxh)
Instelbare knoppen: Nee
User segment: Hobbymatig
Systeemeisen: Tekentablet
Ingebouwd beeldscherm: Ja
Communicatie: Geen communicatie
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart
User segment: Hobbymatig | Thuisgebruik | Dagelijks gebruik
Systeemeisen: Windows 10 of later (64 bit), OS X 10.10 of later, iOS 0 of later, iPhone 4s of later, iPad 3 of later, iPad mini, iPad Air (all) , Android 4.3 phones and tablets, Bluetooth LE, standard USB port.
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Communicatie: Bluetooth
Bekijk op Bol.comPijltje

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache
Afmetingen product: 0,88 x 20 x 16 cm (lxbxh)
Instelbare knoppen: Ja
User segment: Hobbymatig
Systeemeisen: PC: Windows 7 or later (exclusing Windows 10 S) // macOS X 10.11 or later // Android smartphone or tablet (OS version 6.0 and above) // Chromebook: Chrome OS 87 or later // standard USB type-A port // Bluetooth Classic for wireless connection // internet access to download driver (only on Windows PC and Mac)
Ingebouwd beeldscherm: Nee
Communicatie: Bluetooth
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik het beste tekentablet?

Er zijn verschillende tekentablets verkrijgbaar, en dat maakt het lastig kiezen. Het is belangrijk om van tevoren alle functies te kennen, want op die manier weet je wat nodig is. Om het makkelijk te maken, heb ik besloten om deze handige koopgids te schrijven.

Met of zonder beeldscherm?

Een tekentablet is onder te verdelen in twee groepen. De eerste groep heeft geen ingebouwd scherm, maar de tweede wel. Ontdek hieronder de voor- en nadelen van beide.

Tekentablet zonder beeldscherm

Een groot voordeel van een tekentablet zonder beeldscherm is de levensduur. Mijn eigen tekentablet is een goed voorbeeld. Ik heb deze 10 jaar geleden gekocht, en hij is nu pas aan vervanging toe – alleen omdat het besturingssysteem dat ik gebruik té nieuw is.

Een nieuwe kopen is geen probleem, want zelfs de geavanceerde modellen zijn betaalbaar. De prijs van een tekentablet zonder scherm ligt tussen de € 40 en € 500.

Het gebruik van een tekentablet zonder beeldscherm is in het begin lastig, maar het went snel. Je moet naar het beeldscherm van de computer kijken, in plaats van naar het tablet. Hierdoor zie je niet wat je hand doet. Dit heb je gelukkig binnen enkele dagen onder de knie!

persoon tekent op tekentablet zonder scherm

Tekentablet met beeldscherm

Een tekentablet met ingebouwd beeldscherm wordt met name gebruikt door professionele illustratoren en grafisch ontwerpers. Je hoeft niet naar het beeldscherm van de computer te kijken. Daardoor voelt het tekenen nóg natuurlijker aan.

Een tekentablet met ingebouwd beeldscherm is prijzig, vooral als je meerdere handige functies wilt. Verwacht een bedrag tussen de € 250 en € 3000 uit te geven. De duurste modellen hebben een eigen besturingssysteem, waardoor het zelfs mogelijk is om de tablet onderweg te gebruiken.

Dat maakt het tekentablet bovendien een ideaal notitieblok. Schrijf in een handomdraai belangrijke aantekeningen op, en stuur de notities via een app eenvoudig door naar de telefoon of computer.

Een groot voordeel hiervan – vooral in vergelijking met een normale tablet, zoals een iPad – is dat je niet wordt afgeleid door andere apps! 

Formaat

Het beste formaat hangt af van persoonlijke voorkeur en het doel. Een klein exemplaar is handig als je veel op reis bent. Daarnaast is dit formaat het beste wanneer je tekent vanuit de pols. Ook als werken met een tekentablet nieuw voor je is, dan is een klein formaat goed om mee te beginnen.

Ben je van plan om gedetailleerde tekeningen of illustraties te maken? Of teken je vanuit de arm? Dan is een groter formaat het makkelijkste. Dit geeft meer ruimte om te bewegen. Ga ervan uit dat een groter tekentablet duurder is.

Houd ten slotte rekening met de grootte van het beeldscherm. Het tekentablet moet hiermee in verhouding zijn. Als het beeldscherm klein is (13 " of 15 ") werkt een klein tablet prettig. Bij een grote monitor is een groter exemplaar beter, omdat een kleine beweging op de tablet anders tot een disproportioneel grote beweging op je scherm leidt.

Er worden 2 formaten aangegeven in de specificaties van een tekentablet:

  • De eerste is het formaat van de gehele tablet, inclusief rand en knoppen;
  • Het tweede formaat is het actieve tekengebied. Dit is het vlak op de tablet dat bewegingen registreert.

Styluspen

Wanneer je een tekentablet uitzoekt, let dan goed op de styluspen die erbij wordt geleverd. Ten eerste moet de pen prettig in gebruik zijn. Werk je liever met een lichte of een zware pen? Gebruik hiervoor je ervaring van tekenen op papier als basis, indien je hieraan gewend bent. 🖊️

Bovendien is het mogelijk om verschillende penpunten te kopen. Zo zijn er punten die een veer gebruiken om het gevoel van een penseel te geven, of een punt die een viltstift nabootst.

De beste styluspennen ondersteunen kantelgevoeligheid. Dit is een andere factor die het gevoel van een echt potlood op papier versterkt. Door de pen te kantelen, verandert de penseelstreek van vorm.

Hoe werkt de styluspen?

Een pen kan op 3 manieren werken. De eerste methode is via inductie. De stylus krijgt hierdoor stroom van de tablet, en werkt zonder batterij. Doordat er geen batterij in zit, zijn deze pennen licht van gewicht. Deze pennen hoeven niet opgeladen te worden, waardoor je onafgebroken doorwerkt.

De andere twee opties hebben stroom nodig. Deze stroom wordt verkregen door een batterij, wat de pen zwaarder maakt. De pen is daarnaast mogelijk uitgerust met een oplaadbare batterij. Deze gaat tientallen uren mee.

Een andere mogelijkheid is om zelf een batterij in de pen te plaatsen. Zorg er in dat geval voor dat je altijd een set batterijen in huis hebt! Want je wilt niet onderbroken worden tijdens het maken van een meesterwerk.

Drukniveau

De druk die je met de pen uitoefent bepaalt de dikte van de lijn. Dit wordt het drukniveau genoemd. Hoe hoger dit getal, des te meer de pen als een echte pen, potlood of penseel aanvoelt. Daarnaast geeft een hoger drukniveau betere nauwkeurigheid. De niveaus variëren van 1024 tot 8192.

De bekendste zijn 1024, 2048, 4096, 8192. Deze noemt men ook wel '1K', '2K', enzovoort.

Tekentablets vergelijken

CommunicatiePendrukniveausInputtablet formaatTekentablet optiesBewegingsresolutie (LPI)
1Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)Geen communicatie1024Medium (224 x 148 mm)Multi-touch , Sneltoetsen , Ingebouwde beeldscherm
2Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwartBluetooth1024OverigMulti-touch , Sneltoetsen , Ingebouwde beeldscherm
3Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistacheBluetooth4096Small (152 x 95 mm)Sneltoetsen , Instelbare knoppen2540
4Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD rozeBluetooth10248.5 inchInstelbare knoppen2540
5Wacom One By M Zwart roodEthernet , Wifi2048Medium (216 x 135 mm)Sneltoetsen2540

Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

Communicatie: Geen communicatie

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: Medium (224 x 148 mm)

Tekentablet opties: Multi-touch , Sneltoetsen , Ingebouwde beeldscherm

Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

Communicatie: Bluetooth

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: Overig

Tekentablet opties: Multi-touch , Sneltoetsen , Ingebouwde beeldscherm

Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

Communicatie: Bluetooth

Pendrukniveaus: 4096

Inputtablet formaat: Small (152 x 95 mm)

Tekentablet opties: Sneltoetsen , Instelbare knoppen

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze

Communicatie: Bluetooth

Pendrukniveaus: 1024

Inputtablet formaat: 8.5 inch

Tekentablet opties: Instelbare knoppen

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Wacom One By M Zwart rood

Communicatie: Ethernet , Wifi

Pendrukniveaus: 2048

Inputtablet formaat: Medium (216 x 135 mm)

Tekentablet opties: Sneltoetsen

Bewegingsresolutie (LPI): 2540

Handige functies

Een geavanceerd tekentablet heeft extra mogelijkheden die illustreren en ontwerpen makkelijker maken. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Touchscreen

Sommige modellen hebben een aanraakgevoelig scherm. Deze zijn naast de styluspen ook met de vingers te bedienen. De bediening is in dit geval vergelijkbaar met een normale tablet.

Multitouch

Een tekentablet met multitouch ondersteunt meerdere aanrakingen op het scherm tegelijkertijd. Het geeft de mogelijkheid om in te zoomen of het canvas te verplaatsen, terwijl je aan het tekenen bent. Dit verhoogt je productiviteit nog meer!

Programmeerbare knoppen

Programmeerbare knoppen aan de zijkant van het tablet of de stylus pen geven de optie om favoriete sneltoetsen op te slaan. Verander met een druk op de knop het formaat of de kleur van de penseelstreek, of selecteer met één klik een andere tool die je vaak gebruikt.

Tekentablet van Wacom met programmeerbare knoppen naast een toetsenbord

Connectiviteit

Een tekentablet is op twee manieren te verbinden met een laptop of computer. De eerste manier is met behulp van een kabel. Een voordeel hiervan is dat het tablet altijd stroom heeft. Een nadeel is dat de kabel in de knoop kan raken – of dat je niet genoeg aansluitingen hebt wanneer je ook een harde schijf, een kaartlezer of andere apparatuur aansluit.

De andere optie is verbinden via bluetooth. Dit werkt snel en eenvoud, maar een nadeel is dat je het tablet regelmatig moet opladen. Doe je dit niet, dan kun je plots zonder stroom te komen zitten.

Gebruiksgemak

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk ontwerp, dan is het belangrijk om te kijken naar de dikte van het tekentablet. Een dun exemplaar werkt het prettigst.

Bij nieuwere modellen is het mogelijk om het tekentablet tot 60 graden te kantelen, bijna zoals een tekentafel. Dit maakt tekenen comfortabeler!

Daarnaast is het een goed idee om te kijken of de drivers makkelijk toegankelijk zijn. Heb je een tablet met een scherm, dan wil je ook kijken naar het besturingssysteem. Zoek vooral een YouTube-video op om een idee te krijgen van of je hiermee overweg kunt na aankoop.

Onderhoud

Om de levensduur van een tekentablet te verlengen, schaf je een tekenhandschoen aan. Er komen vetten en oliën uit de huid die na verloop van tijd het tekentablet aantasten. Met zo'n handschoen voorkom je dit. Vervang daarnaast de punt van de styluspen regelmatig, anders krijg je krassen op het tekenvlak.

De 5 beste tekentablets op een rij

1. Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)

1. Must-Have for Kids LCD Tekentablet 10 inch, roze (kleurenscherm)
Instelbare knoppen: Nee
Inputtablet formaat: Medium (224 x 148 mm)
User segment: Hobbymatig
Type input/output: Geen
Tekentablet opties: Multi-touch , Sneltoetsen , Ingebouwde beeldscherm

2. Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart

2. Wacom Sketch Pad Pro Tekentablet zwart
Inputtablet formaat: Overig
User segment: Hobbymatig | Thuisgebruik | Dagelijks gebruik
Type input/output: USB

3. Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache

3. Wacom Intuos Pen & Bluetooth pistache
Instelbare knoppen: Ja
Inputtablet formaat: Small (152 x 95 mm)
User segment: Hobbymatig
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Type input/output: Micro-USB , Bluetooth
Tekentablet opties: Sneltoetsen , Instelbare knoppen

4. Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze

4. Tekenbord kinderen Kiraal Tekentablet LCD roze
Instelbare knoppen: Ja
Inputtablet formaat: 8.5 inch
User segment: Hobbymatig | Thuisgebruik
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Type input/output: Bluetooth
Tekentablet opties: Instelbare knoppen

5. Wacom One By M Zwart rood

5. Wacom One By M Zwart rood
Instelbare knoppen: Nee
Inputtablet formaat: Medium (216 x 135 mm)
User segment: Dagelijks gebruik
Bewegingsresolutie (LPI): 2540
Type input/output: USB
Tekentablet opties: Sneltoetsen

Veelgestelde vragen over tekentablets

Wat betekent de bewegingsresolutie?

De bewegingsresolutie van een tekentablet wordt aangegeven met de afkorting 'LPI'. Dit staat voor 'lines per inches'. Een hogere bewegingsresolutie zorgt voor meer detail en nauwkeurigheid, want je kunt meer lijnen dichter op elkaar zetten.

Kan ik een normale tablet gebruiken als tekentablet?

Het antwoord is: ja! Maar niet alle tablets voldoen aan de juiste specificaties. Indien een tablet drukniveaus ondersteunt, dan is deze geschikt om te gebruiken als tekentablet. Bovendien is het belangrijk dat het scherm gelamineerd is, zodat reflecties het beeld niet verstoren.

Hoe sluit ik een tekentablet aan?

Als je een nieuw tekentablet hebt, dan is het noodzakelijk om eerst de bijbehorende driver te installeren. Doe je dit niet, dan herkent de computer de tablet niet. De driver wordt meegeleverd of is te downloaden via de website van de fabrikant. Zodra je deze hebt geïnstalleerd, dan sluit je de tablet aan via de kabel of bluetooth. De tablet werkt meteen!

Conclusie

Kortom, een tekentablet mag als creatieveling niet ontbreken. Het formaat, de drukgevoeligheid, en de stylus pen spelen allemaal een rol als het gaat om het kiezen van de beste tekentablet. Ik hoop dat je de juiste beslissing maakt!

Vergeet niet om de top 5 beste tekentablets te bekijken. Laat ons naderhand onderaan deze pagina ook even weten of je je match hebt gevonden, of dat je toch bent uitgeweken naar bijvoorbeeld een 8 inch tablet, of de simpliciteit van het beste seniorentablet. Ook vragen en opmerkingen zijn uiteraard welkom; we horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross