Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Chromebook of Laptop? De Raakvlakken en Verschillen op een Rijtje

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Tot een paar jaar geleden draaiden verreweg de meeste laptops op een Windows of een MacOS besturingssysteem. In 2011 kwam daar Google Chrome OS bij: het besturingssysteem van de Chromebook. Ben je er nog niet over uit of een Chromebook of een andere laptop voor jou de beste keuze is? In dit artikel vertel ik je alles over de verschillen tussen de twee! 💻

Terminologie – Ja, Chromebooks zijn ook laptops. Toch maak ik in dit artikel, om verwarring te voorkomen, onderscheid tussen de twee. De term Chromebook is hier specifiek een laptop met Chrome OS. Met het woord laptop doel ik op laptops met andere besturingssystemen, zoals Windows, MacOS of Linux.

Chromebook of laptop?

Op het eerste gezicht zien een laptop en een Chromebook er hetzelfde uit, toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Je kunt Chrome OS als een light’ versie van de traditionele besturingssystemen zien. Op het besturingssysteem van Google kun je geen programma’s van Windows of MacOS installeren, alleen applicaties uit de Chrome Web Store.

Gebruik je jouw laptop vooral voor Word, Facebook en Netflix? Dan is dit geen probleem. Chromebooks zijn perfect om mee te internetten. Ook Microsoft Office is, net als veel andere niet-veeleisende applicaties, beschikbaar in de Chrome Web Store.

Als je je laptop gebruikt om te Photoshoppen, om intensief te gamen of om hoge kwaliteit video’s te bewerken, is een Chromebook minder geschikt.

Netflix voor gamers – Toch is gamen niet uitgesloten op een Chromebook. Naast de games die je in de Web Store kunt downloaden, is er sinds 2019 Google Stadia. Stadia is een van enkele gaming-streamingsdiensten en werkt net zoals Netflix. Je installeert geen games op je computer, maar je streamt ze. De games staan geïnstalleerd op de servers van Google. Wel heeft Google Stadia een beperkt aanbod en heb je een (hele) snelle internetverbinding nodig.
Acer Chromebook met een schetsblok en wat boeken en planten ernaast

Lokaal of in de cloud?

Een ander groot verschil tussen Chromebooks en laptops is de opslag. De harde schijf in Chromebooks is aanzienlijk kleiner dan bij Windows-laptops of MacBooks, waardoor je weinig lokaal opslaat. Het concept van Chrome OS is namelijk dat alles via internet gaat. Bestanden sla je niet op in een HDD of SSD, maar in de online cloud.

Als je nog twijfelt tussen een laptop of Chromebook, speelt dit waarschijnlijk mee in je keuze. Weet in ieder geval dat je bestanden in de cloud net zo veilig zijn als wanneer je lokaal op je computer opslaat. Als je een Chromebook koopt, krijg je daar 100 GB gratis aan online opslag bij. Heb je meer ruimte nodig? Dan kun je die ruimte altijd uitbreiden door extra opslag bij te kopen.

Een groot voordeel is dat je Chromebook bijna geen bestanden lokaal opslaat en daardoor bijzonder snel is – en blijft. Ook de levensduur van je batterij profiteert hiervan. Een nadeel is dan weer dat je altijd een internetverbinding nodig hebt om bij je cloud-bestanden te kunnen.

Veiligheid komt voorop

Chromebooks zijn goed beveiligd en daardoor nauwelijks vatbaar voor virussen. Anders dan bij bijvoorbeeld een Windows-laptop, waarop je (prijzige) antivirussoftware moet installeren, is een Chromebook al helemaal veilig als je hem voor de allereerste keer aanzet.

Ook MacBooks zijn van zichzelf wat beter bestand tegen virussen dan Windows-laptops. Toch kan een extra antivirus programma op je MacBook ook zeker geen kwaad.

Laptop en tablet in één

Nieuwere Chromebooks en Windows laptops zijn tegenwoordig vaak uitgerust met een touchscreen. Hierdoor werken ze niet alleen intuïtiever, maar zijn ze ook te gebruiken als tablet. We noemen dit 2-in-1 laptops. Vooral Chromebooks, die sowieso alleen maar kleinere apps draaien, zijn zo op meerdere manieren te gebruiken.

MacBooks met touchscreens zijn er tot nu toe nog niet. Wel komen nieuwere MacBook Pro’s met een touchbar, die ook bedoeld is om de ervaring gebruikersvriendelijker te maken. De touchbar is een mooie functionaliteit, maar je MacBook zoals een tablet gebruiken zit er (nog) niet in.

Man werkt op iPad voor MacBook Air

Grote prijsverschillen

Last, but not least: er zijn grote verschillen in prijs tussen alle laptops en besturingssystemen. Natuurlijk speelt dit mee als je een laptop kiest. Niet alleen wil je een goed apparaat; het is ook fijn als het je geen rib uit je lijf hoeft te kosten.

MacBooks

Apple MacBooks werken intuïtief, zijn snel en hebben een mooi en strak design. Je betaalt hier wel de hoofdprijs voor: een MacBook Pro, de krachtigste laptop van Apple, kost je minimaal € 1250. Het duurste model gaat voor maar liefst € 3200 over de toonbank. Voor het goedkoopste type MacBook, de MacBook Air, betaal je ‘maar’ € 1000.

Windows

De goedkopere Windows-laptops kosten rond de € 250. Hiervoor krijg je een basic apparaat. Windows-laptops bieden echter het breedste assortiment; een Windows-laptop maak je dan ook net zo gek als je zelf wilt. Zo kost een supergoede gaming laptop die op Windows draait wel € 5000.

Chromebook

Chromebooks zijn tussen de € 200 en € 1000 te vinden. Enkele fabrikanten van Windows-laptops – zoals HP, Lenovo en Acer – brengen tegenwoordig de meeste Chromebooks op de markt. In de duurdere modellen Chromebook zit meestal meer lokale opslagruimte en meer werkgeheugen dan in het goedkopere segment.

Conclusie

Kiezen tussen een laptop of Chromebook vergt afweging vanuit een geïnformeerd standpunt. Ik hoop dat dit artikel je helpt die afweging te maken, en dat je alle verschillen voor jezelf duidelijk op een rijtje hebt staan. Mis je iets, kan iets beter of heb je vragen? Laat van je horen! Via onderstaande knop vul je in een paar minuten ons feedbackformulier in. 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross