Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Computer Sneller Maken met een SSD

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Een trage computer is enorm frustrerend. Het eindeloze wachten na elke klik haalt het bloed onder je nagels vandaan. Herkenbaar? Gooi je computer nog niet uit het raam! Je HDD vervangen door een SSD maakt je trage computer of laptop weer zo goed als nieuw.

Je HDD vervangen door een SSD klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt gelukkig erg mee. Ook als je wat minder technisch bent aangelegd kan je dit zelf thuis doen. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee door het proces. Zo heb jij straks weer een razendsnelle computer, zonder een dure nieuwe te hoeven kopen. En dat scheelt in de portemonnee! 💰

HDD en SSD? – HDD staat voor hard disk drive, in Nederland ook wel een harde schijf. Een HDD werkt zoals een cd. Je computer leest de data af van een draaiende schijf. SSD staat voor solid state drive. Een SSD werkt met chips en heeft geen bewegende onderdelen, zoals de 'cd' in de harde schijf. Een SSD is hierdoor minder kwetsbaar, maakt bijna geen geluid en leest bovendien de data sneller.

Wat heb je nodig?

Om je HDD te vervangen door een SSD hoef je geen geavanceerde werkplaats te hebben of een technisch wonder te zijn. In onderstaande lijst staat wat je wel nodig hebt:

  • Een SSD (SATA of M.2) ✨
  • Een setje schroevendraaiers (zoals deze)
  • Een usb-naar-SATA-adapter voor SATA SSD's
  • Een wit A4'tje
  • Een goede plek met genoeg ruimte en licht
  • Dit stappenplan!
Een harde schijf, van boven gefotografeerd

Een SSD in je laptop zetten

Ben je van plan om je HDD te vervangen voor een SSD in je desktop computer? Ook dan kun je dit stappenplan volgen. Wel zijn er een paar kleine verschillen die ik onderaan dit artikel, na het stappenplan, behandel.

Wil je je mobiele werkstation upgraden? Dan moet je het paneel aan de onderkant waarschijnlijk losschroeven en aan de binnenkant aan de gang gaan. Maar voordat we dat doen...

Stap 1: een kloon maken

Klonen naar een SATA SSD

Je hebt een SATA SSD uitgezocht en bent helemaal klaar om te beginnen. Mooi! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al je bestanden kwijtraakt. Daarom maak je eerst een kloon van je HDD. Dit doe je door je nieuwe SSD aan te sluiten op je computer of laptop met de usb-naar-SATA-adapter.

Niet alleen is dit belangrijk voor je foto’s, documenten en programma’s; bij het klonen wordt ook je besturingssysteem overgezet. Zonder een besturingssysteem functioneert je computer niet.

Om je HDD te klonen, heb je kloonsoftware nodig. Je hebt hier verschillende (gratis) opties voor. Om Windows te klonen, kun je bijvoorbeeld EaseUS gebruiken. Als je een Apple-computer hebt, kan je een programma als Carbon Copy Cloner gebruiken. Volg de instructies van de software op om de data van de HDD naar je SSD over te zetten.

Klonen naar een M.2 SSD

M.2 is een compactere, nieuwere vorm van SSD. Sluit je een M.2 SSD aan? Dan hoef je je HDD niet te vervangen. Een M.2 SSD maakt bijna altijd gebruik van een andere aansluiting – eentje die onderdeel uitmaakt van het moederbord. Je moet hem dus meteen op je moederbord aansluiten.

Als je 'oude' HDD (of SATA SSD) in je laptop of computer blijft zitten, is het niet nodig om je M.2 SSD alsnog te klonen voordat je hem in je computer bouwt.

Wil je toch bijvoorbeeld alles van je oude HDD overzetten naar je nieuwe SSD, omdat je je HDD vanaf nu alleen nog als documentopslag wilt gebruiken? Dan gebruik je een software als Macrium Reflect Free om alles over te zetten.

Als je een M.2 SSD inbouwt, ga dan direct door naar stap 3 en vervolgens naar stap 5.

Weet wat je moet hebben! – Kijk altijd naar het type SSD dat jij nodig hebt. In jouw computer of laptop past maar één type, dus schaf nooit zomaar een SSD aan voordat je zeker weet dat je het goede type hebt. In de meeste laptops en computers worden tegenwoordig nog twee varianten gebruikt: de 2,5 inch SSD en de m.2 SSD. Let daarnaast op opslagcapaciteit, de schrijfsnelheid en de leessnelheid van jouw SSD. 

Stap 2: naar de binnenkant van je laptop

Zorg er allereerst voor dat je laptop helemaal uitstaat en koppel de oplader los. Hierna leg je je laptop of computer zo neer dat je bij het paneel kunt dat je toegang geeft tot de binnenkant.

Bij sommige Windows-laptops is het niet nodig om je hele laptop open te maken. 🙅‍♂️ Bij deze laptops schroef je de HDD meteen los van buitenaf, en vervang je hem door een SATA SSD. Let op: een M.2 SSD past hier niet in, dus als je de HDD er dan alsnog uithaalt, zit je met een gat in onderin je laptop. Hoe dit soort laptop eruit ziet, zie je hieronder!

Een HDD schijf in een Samsung laptop

Heeft jouw laptop dit niet? Schroef dan met een schroevendraaier alle schroefjes los. Vergeet niet welk schroefje waar vandaan komt! Leg ze op het A4’tje en schrijf naast de schroefjes precies waar je ze uit hebt geschroefd.

Als alle schroefjes los zijn, maak je de laptop open. Gebruik hiervoor geen geweld of brute kracht. Duw je vingers rustig onder de behuizing en wrik rustig, net zo lang totdat het paneel er gemakkelijk af gaat.

Stap 3: de accu loskoppelen

Safety first! Voordat we verder gaan is het is belangrijk dat je de voeding loskoppelt. Bij de meeste Windows-laptops kun je de hele accu probleemloos uit je laptop halen. Heb je een MacBook? Dan moet je het kabeltje van je accu even loskoppelen.

Een HDD in je MacBook – Tegenwoordig komen alle MacBooks standaard met een ingebouwde SSD. Toch hebben wat oudere modellen MacBook Pro's, tot en met modellen uit 2012, nog een HDD. Wil je weten of  je MacBook een SSD of HDD heeft? Ga dan naar het Apple icoontje links bovenin je scherm en klik op 'Over deze Mac'. Achter 'opstartschijf' zie je het type opslag in je MacBook.

In je MacBook is de accu is het grote, zwarte blok dat je rechts onderin ziet zitten. Rechts boven de accu, vlak boven een streepjescode, zie je een kabeltje zitten. Trek met je vingers rustig de hoekjes van het kabeltje omhoog. Buig daarna de kabel iets weg van de aansluiting, zo voorkom je dat deze toch per ongeluk contact maakt met de accu.

Gebruik hoe dan ook nooit kracht! De binnenkant van een pc en laptop is behoorlijk kwetsbaar. Gebruik daarom ook geen metalen voorwerpen zoals een schroevendraaier om iets los te wrikken.

Stap 4: de HDD verwijderen

Om ruimte te maken voor je SSD, moeten we eerst de HDD uit je laptop halen. De HDD is een rechthoekig blokje. Bijna altijd is er een sticker opgeplakt waar het merk en de specificaties op staan. Zoek naar 'HDD' op deze sticker om zeker te weten dat je het goede onderdeel uit je laptop haalt.

Hoe de HDD is bevestigd, is afhankelijk van je precieze laptop. Het kan zijn dat je HDD vastgeschroefd zit met een beugeltje. Als dit het geval is, schroef deze dan los en haal de beugel uit je apparaat.

Trek nu aan het plastic treklipje dat aan je HDD zit. Let op wel op: je HDD zit meestal nog vast aan een kabel. Trek dus niet meteen je HDD uit je laptop, maar haal hem eerst rustig omhoog. Het kabeltje is erg kwetsbaar, dus wees heel voorzichtig met deze stap. Als je de kabel hebt losgekoppeld, haal je de HDD uit je laptop of pc.

Een harde schijf, schuin van boven gefotografeerd

Stap 5: je SSD aansluiten

Een SATA SSD installeren

Nu is het tijd om je SSD aan te sluiten. Het kan zijn dat je hiervoor eerst vier schroefjes uit de HDD moet halen en in de zijkant van je SSD moet schroeven, maar vaak is dit niet nodig. De meeste SSD’s kunnen rechtstreeks uit de verpakking in je apparaat worden gezet.

Check voor de zekerheid of er aan iedere lange kant van de SSD twee Torx-schroefjes zitten. Zitten die er niet al in? Dan moet je ze uit de (beugel van) je HDD halen en deze hergebruiken om je SSD vast te zetten.

Pak voorzichtig het kabeltje waar je HDD aan gekoppeld zat, en plug deze in je SSD. Zorg ervoor dat het kabeltje in dezelfde positie zit als hoe je hem aantrof. Zet hem in het beugeltje en schroef deze weer vast indien van toepassing, en sluit de batterij weer aan. Klik de buitenste behuizing terug op je laptop en draai de schroefjes weer terug op de juiste plaats.

Kabel of slot? – in sommige Windows-laptops is de HDD niet verbonden met een kabel, maar zit deze in een slot. Is dit het geval in jouw laptop? Dan hoef je niet met kabeltjes te prutsen, maar kan je de HDD er voorzichtig uit schuiven. Ook de SSD plug je zo rechtstreeks in je laptop. 

Een M.2 SSD installeren

Om een M.2 SSD te installeren, hoef je niet eerst je HDD of SATA SSD te verwijderen om ruimte te maken. Op je moederbord zit een aansluiting waar je je SSD in kan klikken en vast kan maken met een schroefje. Vaak zit er een plaatje over de aansluiting heen om deze te beschermen.

Het kan per moederbord verschillen waar de aansluiting precies zit. Kom je er niet uit? Download dan de handleiding van jouw type moederbord. Hierin staan alle aansluitingen uitgelegd.

Stap 6: je HDD is vervangen door een SSD!

Nadat je alles netjes hebt teruggeschroefd en dichtgemaakt, kun je je computer of laptop weer aanzetten. Omdat je een kloon hebt aangemaakt, werkt hij – als alles goed is gegaan – zoals je gewend bent, al je data en het besturingssysteem zijn namelijk al overgezet.

Een SATA SSD in je pc zetten

Heb je een vaste computer waar je een SSD in wilt zetten? Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij een laptop. Wel zijn er een paar verschillen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste heeft je pc geen accu. Het is al voldoende om je computer uit te zetten en de voedingskabel eruit te halen voordat je hem openschroeft. Voor extra veiligheid kun je ook de schakelaar op je voeding op 'uit' zetten.

Hierna haal je de HDD uit je desktop. Als je de SSD vervolgens in je computer wil zetten, heb je drie opties. Kijk goed in de binnenkant van je computer welke optie voor jou van toepassing is.

Het belangrijkste om te weten is of je een vaste SSD-connector hebt of een open SSD slot. In een vaste connector plug je je SSD rechtstreeks in, zonder kabels.

In een open 2,5 inch SSD slot past je SSD precies, maar je moet deze wel vastschroeven en aansluiten. Tot slot is er nog de 3,5 inch SSD slot. Deze is te groot voor een 2,5 inch SSD en je hebt dan ook een beugel of bracket nodig om je SSD te plaatsen en vast te schroeven. Als je bracket vastzit, kun je je SSD aansluiten.

Gaat het om een M.2 SSD? Dan is het al helemaal makkelijk: de stappen zijn hetzelfde. Je hoeft niet met beugels of iets dergelijks te rommelen; je moet alleen de plek van de M.2-sleuf vinden, de M.2 SSD daarop aansluiten, en – indien gewenst – de oude schijf hiernaar clonen.

Conclusie

Ik hoop dat je vlekkeloos je HDD hebt vervangen door een SSD en je computer weer zo goed als nieuw is. Mis je wat, kom je er niet uit of heb je wat op te merken? Laat het dan aan ons weten! We horen heel graag je mening en ervaringen via het feedbackformulier hieronder. 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross