Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Overal aan het Werk met de Beste Laptop

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Compact, licht, en boven alles makkelijk om mee te nemen – dit zijn de grote voordelen van een laptop. Met deze apparaten geniet je zowel binnens- als buitenshuis van een computer. De beste laptop is daarom ook de ideale partner voor iedereen die nooit lang stilzit.

Tussen de verschillende laptops bestaat veel variatie. Het beste apparaat hangt daarom af van persoonlijke eisen. Deze koopgids legt de belangrijkste zaken uit. Dat maakt het kiezen een stuk makkelijker. Hieronder staan alvast de huidige favorieten!

Waarom een laptop aanschaffen?

Een laptop richt zich op mobiliteit, zodat je ze snel mee naar huis neemt, en weer naar je werk – of naar een café, een park, een trein, en ga zo maar door.

Dit maakt een laptop handig voor mensen die hun computer buitenshuis nodig hebben. Thuiswerkers zijn met een laptop niet gebonden aan een vaste werkplek en hebben altijd alle belangrijke werkbestanden bij de hand, ook als ze voor de afwisseling buiten de deur werken.

Tijdens het studeren komt een laptop ook goed van pas voor het maken van snelle aantekeningen – of het volgen van online colleges vanuit bed!

Tegenwoordig vind je een laptop voor elke gebruikssituatie. Voor elke situatie en prijscategorie vind je een passend apparaat. Van een lichte laptop tot een zware jongen. Sommige laptops richten zich op studenten, andere op gamers, en weer andere op zakelijk gebruik. Wie niet voor kwijt wil, zoekt naar de beste budget laptop.

Legend Notebook X2 14,1 inch

Legend Notebook X2 14,1 inch
Schermgrootte: 14.1 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Bol.com

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB
Bekijk op Bol.com

Asus X415EA-EB1510W grijs

Asus X415EA-EB1510W grijs
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Bekijk op Coolblue

Koopgids: hoe kies ik de beste laptop?

Een laptop heeft een hoop belangrijke specificaties. Dit maakt het kiezen best moeilijk en een uitgebreid proces. Wat de beste laptop is hangt af van het gebruik. Deze koopgids legt alle specificaties uit. Daarmee wordt het kiezen strak een stuk makkelijker.

Besturingssysteem

Een goed begin voor laptopkeuze is het besturingssysteem. Dit systeem is hetgeen dat je ziet op je scherm en stuurt alle werkingen van de laptop aan. Dit doet het zowel voor hardware, de onderdelen van de laptop, en software (de programma's op de laptop).

Het komt wel eens voor dat een besturingssysteem bepaalde programma's niet ondersteunt. Controleer of een besturingssysteem alle voor jou noodzakelijke programma's ondersteunt. Dit is vooral belangrijk als je voor werk of studie een specifiek programma gebruikt.

Windows

Microsoft Windows is het bekendste besturingssysteem. In het algemeen werken bijna alle programma's en hardware met Windows. Hierdoor zijn laptops met een Windows-besturingssysteem flexibel inzetbaar.

De grote populariteit van Windows komt wel met een groot nadeel: het systeem is door de grote hoeveelheid gebruikers gevoelig voor aanvallen van hackers. Ook verzamelt Windows best wat gebruikersinformatie. Via de instellingen van een laptop beperk je de data die Microsoft verzamelt. Dit moet wel handmatig – de opties om informatie te laten verzamelen staan standaard aan.

MacOS

Laptops van Apple werken met macOS. Een groot voordeel hiervan is het gebruiksgemak – de menu's en instellingen zijn zeer eenvoudig in hun bediening. macOS richt zich ook op het beschermen van je privacy. Met dit besturingssysteem zijn online activiteiten moeilijker te traceren. Daarnaast heeft het systeem minder last van virussen en malware.

macOS heeft meer gratis programma's dan een Windows-laptop. Daarvoor werken een aantal programma's niet met dit besturingssysteem, maar wel op Windows.

Een openstaand MacBook

Linux

Linux is een gratis besturingssysteem voor computers en laptops. Gebruikelijk verkopen winkels geen laptops met Linux erop – dit besturingssysteem moet je zelf installeren.

Door zijn kleinere gebruikersaantal is Linux een stuk minder aantrekkelijk voor hackers. Daardoor is dit besturingssysteem een veiliger – vooral vergeleken met Windows.

Het besturingssysteem is ook volledig aan te passen. Er bestaan verschillende uitvoeringen van Linux, zoals Ubuntu en Debian. Elke versie heeft zo zijn eigen uitstraling en menu's. Zo stel je Linux helemaal naar wensen in.

Een groot nadeel van Linux is de verkrijgbare software. Voor dit besturingssysteem vind je minder apps dan voor Windows of MacOS.

Chrome OS

Chrome OS is het besturingssysteem van chromebooks. Het is makkelijk in gebruik en energiebesparend. De reden hiervoor is dat Chrome OS alleen met online programma's werkt. Een nadeel hiervan: zonder internetverbinding werken deze programma's niet.

Programma's installeren op een chromebook gaat via de Google Play Store. Het aanbod hiervoor breidt steeds meer uit, maar vergeleken met Windows en macOS blijft het app-aanbod van Chrome OS toch redelijk beperkt.

De processor (CPU)

De central processing unit (CPU) doet al het zware rekenwerk voor een computer. Door het besturingssysteem start een laptop op, maar door de processor werken alle programma's op de laptop. Een snellere processor verwerkt meer informatie. Een snelle processor zorgt ook deels voor een snellere computer.

De CPU van de laptop speelt ook een grote rol in de prijs van de laptop. Des te meer de processor van de laptop aankan, des te zwaardere programma's de laptop aankan. Daardoor zijn laptops met de snelste processor vaker ook duurder.

De bekendste processorfabrikanten zijn Intel en AMD. Een Windows-computer werkt hoogstwaarschijnlijk met een kaart van een van deze fabrikanten. Tegenwoordig kom je in Macbooks ook CPU's tegen van Apple zelf.

CPU-namen – In de productnaam van een processor staat naast de merknaam ook een cijfer. Denk aan Intel Core i3/i5/i7/i9, of AMD Ryzen 3/5/7/9. Dit heet een 'brand modifier'. Dit cijfer geeft aan hoe geavanceerd een processor is. Een CPU met een hoog cijfer kan meer aan eentje met een laag cijfer. Voor alledaags gebruik is een processor met een 3 of 5 in de brand modifier genoeg. Voor zware taken is wel een hoger cijfer, zoals een 7 of 9, nodig.

Intel

De bekendste processorfabrikant is Intel. Met een Intel Core-processor heb je ruime keuze in hoe geavanceerd de computer is. Voor elk soort gebruik is wel een passende laptop met Intel.

Voor zeer simpele laptops die je alleen gebruikt voor documentbewerking en mailen is een Intel Pentium- of Celeron-processor genoeg.

Voor een laptop die alle basistaken van een laptop aankan – dus content streamen op je browser, mails met meerdere bijlagen, enzovoorts – is Intel Core i3 geschikt.

Voor een goede middenweg, kijk je naar een i5-processor. Deze kan geen ultrazware taken aan, maar is een stuk complexer dan de goedkope Pentium- en i3-processoren. Met deze processoren is zelfs licht gamen mogelijk.

Een stapje hierboven zijn nog de i7-processoren. Deze processors zijn beter geschikt voor multitasken, gamen en lichte foto- en videobewerking, maar nog net niet op het niveau voor high-end gebruikers.

De beste laptops gebruiken de Intel Core i9-processor. Deze is geschikt voor intense games, videobewerking en lichter 3D-ontwerp. Wie een krachtige CPU voor 3d-modellering en grafisch werk zoekt, kijkt het beste naar een Intel Xeon-processor.

AMD

Processoren van AMD zijn vooral onder gamers bekend. En dat is voor een goede reden: AMD maakt zeer sterke processoren die ook nog eens gunstig geprijsd zijn.

Voor goedkopere laptops heeft AMD de A-, E- en Athlon-lijn. Sommige budget laptops gebruiken de Ryzen 3-processoren.

De AMD Ryzen-serie is de concurrent van de Intel Core-serie – vooral de i5-, i7- en i9-processoren. De Ryzen 5-, 7- en 9-processoren zijn allemaal net een tik sterker dan hun gelijken van Intel. Een AMD-processor is daarom aan te raden voor iedereen die zware taken verricht op zijn laptop.

Apple M1

Laptops van Apple gebruiken tegenwoordig hun eigen processoren: de Apple M1. Deze chip houdt zonder problemen AMD en Intel bij. De M1 is boven alles efficiënt.

Omdat Apple de chips ontwerpt voor hun eigen apparaten, werken ze perfect samen met hun eigen software. Een plek waar de M1-chip tekort schiet, is bij gamen – de processor presteert hier minder goed dan een gelijkwaardige AMD of Intel CPU.

De M1-processor is meer dan alleen een processor: het is een system on a chip. Dit is een chip waar meerdere componenten die de computer aansturen op staan. De M1 is hiermee processor, grafische kaart en regelt de geheugencaches. Door deze chip werken alle processen goed samen.

Kernen, threads en kloksnelheid

Een processor bestaat uit kernen (ook wel 'cores'). Vroeger had een processor slechts één, maar moderne processors hebben minstens 4 – wat oploopt tot enkele tientallen kernen in de meest high-end processors.

Meerdere kernen staan je toe om efficiënt te multitasken. Steeds meer software maakt daadwerkelijk gebruik van meerdere kernen, dus het is de moeite waard een model met meerdere kernen te kiezen.

Ook steeds gebruikelijker is de focus op threads. Threads zijn onderverdelingen van de kernen, die multitasken nóg efficiënter maken. Bij activiteiten als games is dit niet erg belangrijk, maar bij fotobewerking, videobewerking en andere grafische vormgeving is de waarde hiervan niet te onderschatten.

Daarbij kijk je idealiter ook even naar de kloksnelheid van een processor. Dit staat in Gigahertz (GHz) aangegeven, en geeft weer hoeveel miljard cycli een processor per seconde doorloopt – oftewel hoe snel hij zijn berekeningen uitvoert.

Je kunt je voorstellen dat ook hier geldt: hoe meer (GHz), hoe beter. Paar dit met meerdere kernen en threads, en je hebt een krachtige processor te pakken.

Werkgeheugen

Veel verschillende componenten bepalen hoe snel een laptop werkt. Naast de processor speelt het werkgeheugen een belangrijke rol in de snelheid van een laptop. Andere namen voor dit geheugen zijn het 'RAM' en 'intern geheugen'.

In het werkgeheugen slaat een computer tijdelijke informatie van programma's en bestanden op. Dit staat je toe om te multitasken. Met genoeg RAM open je meerdere tabbladen in een browser terwijl je daarnaast nog andere programma's open hebt staan, zonder dat je laptop vastloopt.

De capaciteit wordt aangeduid met het aantal GB werkgeheugen. Voor simpel gebruik voldoet een minimum van 4 GB al. Voor internetten met weinig tabbladen, tekstbewerking of films en series kijken is dit genoeg werkgeheugen.

Wie vaker een minimum van 10 tabbladen opent of foto's bewerkt, doet beter aan 6 tot 8 GB aan geheugen. Met deze hoeveelheid werkgeheugen speel je ook met gemak minder intensieve games.

Voor mensen die fanatiek gamen en video's bewerken is 16 GB intern geheugen een veilige keuze. Wie zware taken op zijn laptop uitvoert – zoals videobewerking of zwaar 3D-ontwerp – heeft een minimum van 32 GB nodig.

De soorten RAM verschillen niet alleen qua hoeveelheid GB van elkaar. Elke soort intern geheugen heeft een eigen (klok)snelheid (MHz) waarmee ze werken. Hoe hoger het aantal MHz (Megahertz), hoe sneller het geheugen werkt.

Nog belangrijker dan dit is de timing, maar daar kom je pas achter als je wat dieper in de eigenschappen van het geheugen van je laptop graaft. Dit geeft weer hoe snel de RAM een opdracht daadwerkelijk verwerkt. Dit zijn vier nummers achter elkaar (zoals '18-18-18-18'), waarbij geldt dat lagere nummers staan voor snellere RAM.

Tegenwoordig gebruiken de meeste RAM-sticks een double data rate (DDR). Hiermee verstuurt het RAM-geheugen twee keer data per klokcyclus. Voor nu is DDR4 nog de vaakst voorkomende versie, maar de nieuwste generatie, DDR5, bestaat ook al.

Laptops vergelijken

SchermgrootteIntern geheugen
1Legend Notebook X2 14,1 inch14.1 Inch8 GB
2Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M83614 Inch4 GB
3Asus X415EA-EB1510W grijs14 Inch8 GB
4ASUS X415EA-EB2172W - Laptop grijs14 Inch8 GB
5Acer Swift 1 SF114-34-C5SK goud14 Inch4 GB

Legend Notebook X2 14,1 inch

Schermgrootte: 14.1 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 4 GB

Asus X415EA-EB1510W grijs

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 8 GB

ASUS X415EA-EB2172W - Laptop grijs

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Acer Swift 1 SF114-34-C5SK goud

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 4 GB

Opslag

De opslagruimte van een laptop is vrij belangrijk. De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel bestanden je op je laptop bewaart. Daarnaast heeft het soort opslag een invloed op de snelheid en het energieverbruik van je laptop.

Een harde schijf (HDD) heeft meer opslagruimte voor een lagere prijs. Dit is handig voor degenen die veel losse bestanden – zoals tekstdocumenten en foto's – op hun laptop bewaren.

Een solid state drive (SSD) werkt aanzienlijk sneller dan een harde schijf. Een SSD is ook een stuk energiezuiniger en betrouwbaarder dan een HDD. Dit opslagmedium bevat geen losse, bewegende delen en wordt minder warm. Hierdoor loopt het minder gevaar voor beschadiging door schokken of warmte.

SSD is een stuk duurder dan HDD. Daarom zie je bijvoorbeeld vaak een 512 GB-SSD in combinatie met een 1 TB-HDD schijf.

Goedkope laptops gebruiken in sommige gevallen een eMMC geheugen. Dit opslagapparaat heeft wat weg van een SSD, maar is minder snel en minder krachtig.

De videokaart (GPU)

De GPU (graphics processing unit) zijn de daadwerkelijke chips op een videokaart. Hiermee weergeeft een laptop beeld op je laptop.

Voor alleen browsen en series kijken is een 'geïntegreerde' videokaart voldoende. Deze kaart zit in de processor verwerkt. De laptop heeft geen losse GPU, maar een CPU die ook wat grafische taken op zich neemt.

Voor werken met 3D-software, videobewerking of gaming is een videokaart erg belangrijk. Bij een gaming-laptop of ander high-end type laptop mag een goede dedicated videokaart daarom niet missen.

Zo'n kaart is doorgaans krachtiger dan een geïntegreerde kaart. Daarnaast ontlasten ze de processor, waardoor de laptop sneller werkt. Ik zeg overigens 'doorgaans', omdat je meer hebt aan een nieuwe geïntegreerde videokaart, dan een hele oude dedicated videokaart.

Het beeldscherm

Het schermdiagonaal bepaalt de grootte van een laptop. Deze afmeting is de afstand tussen de linkeronderhoek, en de rechterbovenhoek. Het schermdiagonaal meten we in inches. Dit formaat reken je makkelijk om naar centimeter, door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54. Een schermdiagonaal van 14 inches is bijvoorbeeld ongeveer 35 cm.

Een groter laptop beeldscherm werkt makkelijker. Op een groter beeld zie je alle informatie op het beeldscherm wat beter. Denk er wel over na waar je de laptop gebruikt. Een 17 inch laptop niet handig voor onderweg - deze passen moeilijker in tassen en zijn zwaarder. Bij thuisgebruik is een grote laptop prima.

Een laptop van 15 inch of kleiner is geschikt voor onderweg. Wie vaker onderweg is, zoekt het beste naar een goede mini-laptop. Door het ontwerp van deze apparaten neem je ze makkelijk mee.

Een laptop die 3D software draait

Display

De beeldschermtechnologie beïnvloedt de beeldkwaliteit van een laptop. De twee vaakst voorkomende schermsoorten in laptops zijn lcd-schermen en oled-schermen.

Lcd-schermen

Een lcd-scherm gebruikt verschillende paneeltypes. Deze panelen gebruiken de lcd-technologie op een eigen manier. Daarom verschilt tussen alle paneeltypes de beeldkwaliteit. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • IPS-paneel. Dit paneeltype staat bekend om zijn brede kleurweergave, beeldcontrast en kijkhoek. Het beeld blijft scherp, zelfs als je ernaar kijkt vanaf de zijkant. Daarnaast is het beeld door zijn kleurbereik natuurgetrouw. Schermen met een IPS-paneel hebben in het algemeen een lage verversingssnelheid. Dit maakt ze minder geschikt voor gamen.
  • TN-paneel. Een scherm met TN-paneel is ideaal voor gamen. Deze paneeltypes beschikken gebruikelijk over een hoge verversingssnelheid. Daarnaast hebben deze schermen is ook een zeer lage reactietijd. Daardoor geeft dit scherm beweging uitstekend weer. In ruil daarvoor is de beeldkwaliteit een stuk minder: denk aan doffe kleuren, en de kleine kijkhoek.
  • VA-paneel. Dit paneel is een middenweg tussen de twee andere paneeltypes. Het heeft een brede kijkhoek, en een goed kleurcontrast. Hoewel de beeldkwaliteit niet aan een IPS-scherm meet, is het beeld mooier dan bij een TN-paneel. Daarvoor is de reactietijd van deze schermen minder goed. Snelle bewegingen op dit scherm zien er daardoor vaag uit.

Oled-schermen

Een oled-scherm bestaat uit pixels die zelfstandig oplichten en dimmen. Door deze pixels beschikken laptops met oled-technologie over een groot kleurcontrast in het scherm.

De zwarttinten in het scherm zijn helemaal zwart, waardoor de kleuren feller lijken. Oled-schermen hebben daanaast een vrij grootte kijkhoek. Het scherm verkleurt nauwelijks als je ernaar kijkt van de zijkant.

Door de zelf verlichtende pixels zijn oled-schermen echter minder fel dan lcd-schermen. Het beeld van de laptop is in lichte kamers daarom minder goed te zien.

Resolutie

Een hoge resolutie zorgt voor een scherp beeld. Op een kleiner beeldscherm merk je minder van een lage resolutie dan op een groter scherm. In dit laatste geval wordt het beeld wazig als de resolutie niet hoog genoeg is.

Het aantal pixels bepaalt hoe scherp het beeld van een laptop is. Des te meer pixels in een scherm, des te hoger de resolutie is. De meeste laptops hebben een Full HD-resolutie (1920 × 1080). Op de meeste laptops zorgt dit voor prima beeld wanneer je films of video's kijkt.

In de topklasse kom je tegenwoordig laptops tegen met QHD 2K-resolutie (2560 x 1440). Deze resolutie heeft twee keer zoveel pixels dan een Full HD scherm en wordt vooral ondere gamers als gouden standaard beschouwd.

Wil je nog beter beeld, ga dan voor UHD 4K-resolutie (3840 x 2160). Deze resolutie beschikt maar liefst over 4 keer zoveel pixels als een Full HD scherm!

Meer pixels vergen meer kracht – Als je voor een 4K-scherm gaat, moet je ook een videokaart hebben die beeld kan produceren op deze resolutie. Vooral als je wilt gamen of video's wilt bewerken op deze resolutie, redt je het niet met een videokaart die niet in staat is tot het renderen van 4K-materiaal.

2-in-1 laptop

Enkele Chromebooks en Windows-laptops hebben een touchscreen. Een 2-in-1 laptop combineert een laptop en een tablet met elkaar.

Deze modellen bestaan in twee verschillende uitvoeringen. ⤵️

  • Bij sommige vouw je het scherm terug, waardoor deze plat tegen de 'onderkant' van de laptop komt te liggen. Dit betekent wel dat het toetsenbord redelijk kwetsbaar is, omdat het onbedekt is.
  • Bij andere apparaten zijn scherm en toetsenbord los te koppelen. Zo kun je het toetsenbord opbergen wanneer je het niet nodig hebt, of het vervangen met het beste toetsenbord zonder dat dit ten koste gaat van je bureauruimte.

Hoe dan ook: deze modus is vooral voor designers zeer handig. Met deze apparaten heb je een laptop en een werkstation bij de hand.

Een opengeklapte laptop

Batterijduur

Hoelang de batterij van een laptop meegaat, hangt helemaal van het gebruik af. Staat de laptop straks alleen thuis in de buurt van een stopcontact? Dan hoef je hier niet zo zwaar aan te tillen.

Een goede batterijduur is vooral belangrijk voor mensen die de laptop vaker onderweg gebruiken. Wie buitenshuis met de laptop werk is een batterijduur van ongeveer 8 uur het beste. Hetzelfde geldt voor een goede laptop voor studenten. De laptop moet niet midden in een college uitvallen.

Naast de verwachte gebruiksduur, lees je ook aan de andere hardware af hoeveel deze van de batterij vraagt. Zo vraagt een 4K-scherm van 16" meer van een accu dan een Full HD-schermpje van 11".

Aansluitingen

De hoeveelheid aansluitingen van een laptop is niet per se het belangrijkste punt, maar het is tóch goed om er in ieder geval even bij stil te staan. Een tekort van poorten is geen drama, maar onhandig is het wel.

De aansluiting die je hoogstwaarschijnlijk het vaakst gebruikt is een usb-aansluiting. Omdat redelijk veel apparaten via usb verbinden, zijn usb-aansluitingen altijd handig op een laptop. Hiermee sluit je bijvoorbeeld een externe harde schijf of een usb-stick aan op de computer. Ook randapparatuur zoals een goede draadloze muis of toetsenbord werken vaak via een usb-poort.

Laptops met usb-c komen tegenwoordig steeds vaker voor. Deze poorten zijn een stuk sneller dan de bekende usb-a-aansluiting. MacBooks gebruiken bijvoorbeeld standaard alleen usb-c-aansluitingen.

Wil je thuis een externe monitor gebruiken met je laptop? Let dan op dat de laptop dezelfde aansluitingen als de monitor heeft.

Veel beeldschermen verbinden tegenwoordig via een HDMI-, DisplayPort-, of usb-c-aansluiting. Met een HDMI-poort sluit je je laptop tevens aan op je tv, bijvoorbeeld om films of series te kijken.

Luister je graag muziek, controleer of een laptop een 3.5 mm-aansluiting heeft. Hiermee sluit je een koptelefoon of oordopjes aan op de laptop. Voor videobellen is een laptop met ingebouwde webcam en microfoon handig.

Een ingang voor een SD-kaart komt bovendien ook nog wel eens van pas als je bijvoorbeeld veel foto's wilt bekijken en/of opslaan op je laptop.

Met een ethernetaansluiting sluit je de laptop rechtstreeks aan op een router. Dit levert in het algemeen een snellere verbinding dan via een wifi-netwerk. Dit is zeer handig voor het versturen van grote bestanden, en voor online gaming.

Aansluitingen van een laptop

Wifi-connectiviteit

Wifi kent verschillende generaties. Elke wifi-standaard brengt verbeteringen met zich mee ten opzichte van de vorige standaard. De meeste apparaten van nu werken nog met Wifi 5 (802.11ac). De nieuwste standaard, Wifi 6 (802.11ax) bestaat ook al, maar hier zit een voorwaarde aan.

Om deze verbeterde standaard te gebruiken, moet een laptop deze ondersteunen. Met een laptop die wifi 6 ondersteunt ben je goed voorbereid op de nieuwste wifi generatie.

Deze verbinding gebruik je daarnaast alleen met een router die wifi 6 ondersteunt! Zorg er daarom voor dat je ook de beste router in huis haalt.

1. Legend Notebook X2 14,1 inch

1. Legend Notebook X2 14,1 inch
Schermgrootte: 14.1 Inch
Intern geheugen: 8 GB

2. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836

2. Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB

3. Asus X415EA-EB1510W grijs

3. Asus X415EA-EB1510W grijs
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 8 GB

4. ASUS X415EA-EB2172W - Laptop grijs

4. ASUS X415EA-EB2172W - Laptop grijs
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 8 GB

5. Acer Swift 1 SF114-34-C5SK goud

5. Acer Swift 1 SF114-34-C5SK goud
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB

Veelgestelde vragen over laptops

Hoelang gaat een laptop mee?

Laptops hebben een beperkte levensverwachting. De gemiddelde leeftijd van een laptop is ongeveer 3 tot 5 jaar. Een laptop is aan vervanging toe wanneer hij niet meer correct werkt, of traag reageert.

In dit laatste geval kun je wellicht ook nog een snellere opslag installeren of extra werkgeheugen bijprikken, maar dat is niet bij elke laptop nodig.

Hoelang een laptop mee gaat, hangt samen met zijn interne specificaties. High-end toestellen – die met een goede CPU en GPU – gaan in het algemeen langer mee. De technologie van deze apparaten wordt minder snel ingehaald.

Wat is het verschil tussen een laptop en chromebook?

Een Chromebook is een specifiek soort laptop. Andere, 'normale' laptops werken met verschillende besturingssystemen, zoals Windows of MacOS. Een Chromebook werkt standaard alleen met Chrome OS. Door dit aparte besturingssysteem is het app-aanbod van een Chromebook vrij beperkt.

Chromebooks zijn in het algemeen goedkoper, sneller en energiezuiniger dan een laptop. Chromebooks richten zich vooral op licht gebruik, zoals tekst bewerken en browsen. Ze hebben in het algemeen weinig opslagruimte.

Dit hangt samen met de manier waarop Chromebooks apps gebruiken. Apps op een Chromebook gebruik je samen met een webbrowser (Chrome). Bestanden sla je ook meteen online op, in plaats van lokaal.

Is een SSD in een laptop belangrijk?

Een SSD is een solid state disk of drive. Het is een specifiek type opslag. SSD-opslag heeft veel invloed op de snelheid van een laptop. Met SSD start een laptop sneller op en reageren programma's sneller dan als je een HDD (hard drive) hebt.

SSD-opslag is daardoor onmisbaar voor iedereen die een snelle laptop zoekt. De technologie kent wel enkele nadelen. De prijs voor SSD ligt een stuk hoger dan die voor een HDD. Daardoor biedt SSD-opslag minder opslagruimte voor dezelfde prijs. Het is daarom goedkoper om losse bestanden – zoals documenten en foto's – op te slaan op een HDD.

Conclusie

Met al deze informatie kies je vast met gemak de beste laptop! Bekijk onze favorieten nog eens voor wat inspiratie, en vergeet niet te denken aan wat het belangrijkst is voor jou.

Ben je de fervente foto- en/of videobewerker? Onderschat de waarde van een krachtige processor, videokaart en andere krachtige componenten dan niet. Multi-task je veel? Dan is het zaak om te investeren in werkgeheugen. Ga je alleen voor basisgebruik, sta dan stil bij de basiselementen: opslag, schermformaat en in zekere mate het werkgeheugen.

Laat het nog even weten als je vragen of opmerkingen hebt! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross