Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Overal aan het Werk met de Beste Laptop

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min leestijd

De beste laptop is de ideale partner voor iedereen die veel op pad is: compact, licht, en boven alles makkelijk om mee te nemen. Tussen de verschillende laptops bestaat veel variatie. De beste keuze hangt daarom af van je persoonlijke eisen. In deze koopgids leg ik je de belangrijkste aspecten van laptops uit, dat maakt het kiezen een stuk makkelijker. Kijk hieronder alvast naar onze favorieten!

Wat zijn de beste laptops van 2024?

Dit zijn de top 5 beste laptops op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste laptops van 2024

1. Beste laptop: Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

1. Beste laptop: Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 16 Inch
Type computer processor: Apple M1 Max
Intern geheugen: 32 GB
Opslagcapaciteit: 1000 GB
Videokaart model: Onboard videokaart
WIFI: Ja, 802.11ax
Aantal usb-poorten: 3
Maximale batterijduur: 21 uur

Ik ben super enthousiast over de APPLE MacBook Pro 14.2 inch Apple M2 Max 12-Core CPU 30-Core GPU 32GB RAM 1TB SSD 96W USB-C DE - Zilver! Deze laptop is echt een beest als het gaat om kracht en prestaties. Met de M2 Max-chip is hij supersnel en levert hij geweldige prestaties. Het 14.2-inch Mini LED-display met een resolutie van 3024 x 1964 pixels is echt adembenemend, met ongekende helderheid en contrast. En met 32 GB RAM en 1 TB SSD heb ik alle opslagruimte en rekenkracht die ik nodig heb voor mijn veeleisende taken.

Als grafisch ontwerper is deze MacBook Pro echt een zegen voor mij. Ik kan moeiteloos meerdere Adobe-programma's tegelijkertijd draaien en dat bespaart me echt veel tijd. En die M2 Max-chip maakt het mogelijk om zware taken uit te voeren, zoals 3D-bewerking en app-ontwikkeling, zonder enige vertraging. Ik kan ook 4 extra schermen aansluiten, waardoor ik echt een uitgebreide werkruimte krijg.

Wat me echt heeft verbaasd, is de batterijduur. Ik kan gewoon twee dagen intensief werken zonder op te laden! En met Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3 heb ik altijd snelle en soepele draadloze verbindingen.

Natuurlijk zijn er een paar puntjes om rekening mee te houden. Het gewicht van 1,63 kg maakt hem iets minder draagbaar, en het ontbreken van een ethernetpoort kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

Al met al is de APPLE MacBook Pro 14.2 inch Apple M2 Max 12-Core CPU 30-Core GPU 32GB RAM 1TB SSD 96W USB-C DE - Zilver gewoon een geweldige keuze voor professionele gebruikers zoals ik. Met zijn kracht, snelheid en verbluffende beeldkwaliteit biedt hij echt een ongeëvenaarde ervaring. 🚀

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14.5 Inch
Type computer processor: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 1000 GB
Videokaart model: Onboard videokaart
WIFI: Ja, 802.11ax (WiFi 6)
Aantal usb-poorten: 3

De ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED laptop, met zijn dubbele scherm, is een game changer voor content creators. De metallic behuizing straalt elegantie uit, en het 120Hz OLED-scherm biedt een snelle en plezierige gebruikerservaring, met voldoende ruimte voor multitasking en creatief werk. Mijn laptop's kracht maakt efficiënt multitasken mogelijk zonder vertragingen, waardoor het een productiviteitskrachtpatser is. De innovatieve functies, waaronder de ErgoSense touchpad, AiSense camera, en compatibiliteit met de Asus Pen 2.0, zorgen voor naadloos en productief werk, waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor content creators.

Het 12-graden verhoogde tweede scherm en uitgebreide selectie van poorten, waaronder Thunderbolt 4, USB-A en HDMI 2.1, dragen bij aan de veelzijdigheid van de laptop. Geprijsd op $1,999, biedt de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een betoverend ontwerp van geborsteld magnesium-aluminiumlegering in hemelsblauw, met een bijna randloos 14,5-inch 2,8K OLED touchscreen display en een secundair 14 x 4,5-inch IPS touch display. De laptop is uitgerust met een IR-camera voor Windows Hello gezichtsherkenning, TPM voor systeembeveiliging, en een verscheidenheid aan poorten, waardoor het een compleet pakket is.

Het dubbele scherm en de solide prestaties maken het een ideale keuze voor content creators, die uitblinken in productiviteit en de creatieve wereld. Het is echter opgemerkt dat er misschien betere opties zijn voor gaming of licht gebruik. De ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED springt eruit als een zeer indrukwekkende keuze voor content creators. Het biedt een naadloze dual-screen ervaring en levert eindelijk op de belofte van vorm en functie in één apparaat. Deze laptop is ongetwijfeld een droom voor content creators, die de laptopervaring voor creatieve professionals opnieuw definieert.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED zich door zijn dubbele scherm en robuuste prestaties die zijn afgestemd op content creatie. Hoewel er misschien alternatieven zijn die beter geschikt zijn voor gaming of licht gebruik, blinkt deze laptop ongetwijfeld uit in het verhogen van productiviteit en het verbeteren van het creatieve proces.

Tot slot is de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een krachtpatser voor content creators, met een innovatief dubbel scherm ontwerp, solide prestaties, en een uitgebreide selectie van functies die gericht zijn op productiviteit en creativiteit. Het slanke ontwerp, krachtige specificaties, en naadloze dual-screen ervaring maken het een topkeuze voor professionals in de creatieve industrie. Ondanks de beperkingen voor gaming of licht gebruik, blijft de ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED een opvallende optie voor content creators, met een unieke en efficiënte oplossing voor hun workflow.

Voordelen Asus Zenbook Pro Duo 14
 • Innovatief dual-screen ontwerp voor multitasking en creatief werk
 • Krachtige prestaties afgestemd op contentcreatie
 • Uitgebreide selectie van poorten, waaronder Thunderbolt 4, USB-A en HDMI 2.1
Nadelen Asus Zenbook Pro Duo 14
 • Beperkingen voor gaming of licht gebruik

3. Asus Chromebook Flip CX5

3. Asus Chromebook Flip CX5

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Type computer processor: Intel Core i3
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Videokaart model: Onboard videokaart
WIFI: Ja, 802.11ax (WiFi 6)
Aantal usb-poorten: 3
Maximale batterijduur: 0 uur

Ik ben verheugd om de Asus Chromebook Flip CX5 aan te kondigen, een topklasse 2-in-1 Chromebook met een 15,6-inch display, een Intel 11e generatie Core i5-1135G7 processor, 16GB geheugen en 128GB opslag. Met een prijs van ongeveer $872, biedt het competitieve afmetingen en gewicht vergeleken met soortgelijke touchscreen Chromebooks. De stevige 360-graden scharnier en het opvallende zwart-witte ontwerp maken het een aantrekkelijke optie. Het 15,6-inch 1080p touchscreen is helder en responsief, en ondersteunt het gebruik van een USI stylus. Zoals opgemerkt door Tom's Guide, bieden het toetsenbord en touchpad een soepele werking. Echter, de platte toetsen kunnen een uitdaging vormen voor het blind typen. Het ontbreken van een ingebouwde opslagplaats voor de stylus kan ook een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

De Asus Chromebook Flip CX5 springt eruit in de categorie van 15-inch Chromebooks, zoals benadrukt door The Verge. Ondanks zijn premium prijs, zet het een hoge standaard en biedt het een aangename verrassing. De Intel 11e generatie CPU kan algemene productiviteitstaken goed aan, waardoor het veelzijdig is voor school, multimedia consumptie en zakelijk gebruik, zoals vermeld door RTINGS. De Thunderbolt 4 poorten maken snelle bestandsoverdrachten en connectiviteit mogelijk. Echter, het is niet geschikt voor veeleisende taken of gaming, en heeft beperkingen zoals het onvermogen om gespecialiseerde x86 Windows applicaties uit te voeren en een matige webcam. De trage SSD en gesoldeerde RAM beperken ook zijn potentieel als mobiel werkstation.

Vergeleken met de Asus Chromebook Flip CM3, springt de CX5 eruit met zijn grotere display, hogere geheugencapaciteit en krachtigere processor. Het 15,6-inch display van de CX5 biedt een meeslepende kijkervaring, waardoor het geschikt is voor productiviteit en entertainment. Echter, de CM3 kan een betere optie zijn voor gebruikers die de nadruk leggen op draagbaarheid en budgetvriendelijkheid.

Al met al blinkt de Asus Chromebook Flip CX5 uit als een veelzijdig en draagbaar apparaat voor alledaagse taken, school en multimedia consumptie. Zijn stevige ontwerp, scherp display en soepele werking maken het een topkandidaat in de categorie van 15-inch Chromebooks. Desalniettemin kunnen zijn beperkingen in het uitvoeren van veeleisende taken, gaming en gespecialiseerde applicaties, samen met zijn premium prijs, sommige potentiële gebruikers afschrikken. Als je op zoek bent naar een Chromebook met uitstekende draagbaarheid en prestaties voor alledaagse taken, is de Asus Chromebook Flip CX5 een overtuigende keuze.

Voordelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Scherp en responsief 15,6-inch touchscreen
Nadelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Niet geschikt voor veeleisende taken of gaming
 • Premium prijs
 • Beperkingen in het omgaan met gespecialiseerde x86 Windows-toepassingen

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.3 Inch
Type computer processor: Apple M2
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaart model: Onboard videokaart
WIFI: Ja, 802.11ax (WiFi 6)
Aantal usb-poorten: 2

Hey daar! Ik ben de 15-inch Apple MacBook Air (2023) en ik ben een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een groter scherm met behoud van het slanke ontwerp van mijn 13-inch tegenhanger. Met een prijs van $1,299 / £1,399 / AU$2,199, ben ik een aantrekkelijke optie in vergelijking met andere 15-inch laptops en het 13-inch model. Met twee Thunderbolt 4 USB-C poorten en de terugkeer van de MagSafe 3 poort, breng ik een vertrouwd maar vergroot ontwerp naar de tafel. Mijn zes-speaker setup en levendige scherm maken mij ideaal voor multimediaconsumptie, terwijl mijn M2-chip zorgt voor robuuste prestaties bij verschillende taken. Zoals opgemerkt door TechRadar, bied ik "een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een grotere MacBook Air" ("TechRadar").

Ik ben uitgerust met een 8-core CPU, 10-core GPU, 8GB RAM en 256GB opslag, met de mogelijkheid om te upgraden naar 24GB RAM en 2TB SSD-opslag in de hoogste configuratie voor $2,499. Mijn dunne, lichte en stevige bouw, die doet denken aan het 13-inch model, wordt gecombineerd met een ruim toetsenbord en touchpad, zoals benadrukt in de review van Tom's Guide. Ik kom echter met een beperkte poortselectie en een hogere startprijs in vergelijking met het 13-inch model ("Tom's Guide").

Een van mijn opvallende kenmerken is mijn indrukwekkende batterijduur van maximaal 18 uur en 52 minuten, waardoor ik zorg voor uitgebreide productiviteit en entertainment onderweg. Ondanks mijn grotere formaat en gewicht dat mogelijk de draagbaarheid beperkt, maken mijn prestaties en duurzame batterij mij een sterke concurrent. Zoals TechRadar opmerkt, "de batterij gaat indrukwekkend 18 uur en 52 minuten mee" ("TechRadar").

Naast mijn technische specificaties ben ik uitgerust met 16GB RAM, 256GB opslag, een 8-Core CPU en een 10-Core GPU, allemaal aangevuld met een prachtig Liquid Retina-display. Mijn ultradraagbare ontwerp en de inclusie van een 35W Power Adapter versterken mijn aantrekkingskracht. Echter, de hogere prijs in vergelijking met het 13-inch model is iets om rekening mee te houden, zoals opgemerkt door Tom's Guide.

In de wereld van 15-inch laptops en de MacBook Air-reeks maakt mijn balans tussen prestaties, draagbaarheid en een groter display mij een opmerkelijke keuze. Mijn sterke prestaties en uitzonderlijke batterijduur zijn perfect voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbaar en duurzaam productiviteitsinstrument, vooral in situaties waar draagbaarheid niet de primaire zorg is. Voor degenen die extreme draagbaarheid prioriteren, kan het 13-inch model of andere ultradraagbare opties een meer passende keuze zijn.

Voordelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Groter 15-inch scherm met strak ontwerp
Nadelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Hogere startprijs in vergelijking met het 13-inch model
 • Beperkte poortselectie
 • Grotere omvang en gewicht kunnen draagbaarheid beperken

5. Asus Zenbook S 13 OLED

5. Asus Zenbook S 13 OLED

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 13.3 Inch
Type computer processor: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 1000 GB
Videokaart model: Onboard videokaart
Maximale batterijduur: 14 uur

Ik ben razend enthousiast over de Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304) vanwege het prachtige ontwerp, de dunne en lichte behuizing en het schitterende OLED-scherm met een resolutie van 2880 x 1800. Met een dikte van slechts 0,42 inch en een gewicht van 2,2 pond is dit echt een slanke krachtpatser. Ondanks zijn dunne profiel heeft hij een USB-A-poort, audio combo jack, HDMI-poort en Thunderbolt 4/USB-C-poorten. De scharnieren openen bijna tot 180 graden en tillen de achterkant van de laptop van het oppervlak voor een betere luchtcirculatie. Onder de motorkap pronkt hij met een Intel Core i7-1355U processor, 32GB RAM en een 1TB PCIe Gen 4 SSD. Maar let op, hij kan warm worden bij zware belasting, wat de prestaties kan beïnvloeden. "Vooral de dunheid van de laptop is indrukwekkend, en hij heeft een goede selectie poorten, waardoor hij een aantrekkelijke optie is voor wie zowel design als functionaliteit waardeert."

De Asus Zenbook S 13 Flip OLED valt op door zijn aantrekkelijke design, lichtgewicht magnesium behuizing en ultradun profiel, waardoor hij zeer draagbaar is. Het beperkte aantal poorten is een nadeel, met slechts een paar USB-C-poorten en geen USB-A-poorten, maar de meegeleverde USB-C naar USB-A-adapter en de ondersteuning voor stroomvoorziening en DisplayPort via USB-C worden gewaardeerd. Aangedreven door een Intel Core i7-1260P processor, 16GB RAM en een 1TB SSD, presteert hij productief in vergelijking met vergelijkbare apparaten in zijn prijsklasse. Ook het 13,3-inch OLED-scherm, met een resolutie van 2880 x 1800 en ondersteuning voor aanraak- en stylusinvoer, wordt genoemd als een opvallende functie. "De Asus Zenbook S 13 Flip OLED is een overtuigende keuze voor reizigers en professionals die een veelzijdige 2-in-1 convertible laptop zoeken vanwege het premium ontwerp, de draagbaarheid en het indrukwekkende display."

De Zenbook S 13 OLED, geprijsd op $1.399, heeft een strak ontwerp met een keramisch gecoate klep en is lichter en dunner dan de MacBook Air. Het 13,3-inch 2,8K OLED-display met HDR-ondersteuning biedt levendige kleuren, maar vertoont opvallende schittering in fel verlichte omstandigheden. De selectie poorten is goed, maar hij presteert minder goed op het gebied van schermhelderheid in vergelijking met concurrenten zoals de XPS 13 en MacBook Air M2. Het display bereikt 106,1% van het sRGB-kleurengamma en 75,2% van het DCI-P3-kleurengamma, en valt iets tekort ten opzichte van het geadverteerde 100% DCI-P3-kleurengamma. "De Asus Zenbook S 13 OLED is een strakke en lichte optie voor wie draagbaarheid en een levendig display belangrijk vindt, maar misschien niet de beste keuze is voor buiten- of felverlichte omgevingen."

De Asus Zenbook S 13 OLED-serie presenteert zich als een stijlvolle en draagbare optie met indrukwekkende displaymogelijkheden en een goede selectie poorten. Hoewel hij uitblinkt in ontwerp en beeldkwaliteit, ondervindt hij concurrentie op het gebied van prestaties en schermhelderheid van andere laptops in dezelfde prijsklasse. Desalniettemin blijft de Asus Zenbook S 13 OLED een sterke concurrent in het premium laptopsegment voor gebruikers die een balans zoeken tussen esthetiek, draagbaarheid en beeldlevendigheid.

Voordelen Asus Zenbook S 13 OLED
 • Prachtig ontwerp met gerecyclede metalen en kunststoffen
Nadelen Asus Zenbook S 13 OLED
 • Kan warm worden bij zware belasting, wat leidt tot prestatieproblemen
 • Beperkte poortselectie met slechts een paar USB-C-poorten en geen USB-A-poorten
 • Presteert ondermaats qua beeldschermhelderheid in vergelijking met concurrenten

Hoe kies je de beste laptop?

Een laptop heeft een hoop belangrijke specificaties. Dit maakt het kiezen best moeilijk en een uitgebreid proces. Wat de beste laptop is hangt af van hoe je het wilt gebruiken. In deze koopgids leg ik je alle essentiële specificaties uit, zodat je een stuk meer overzicht hebt. Lees gauw verder!

Kiezen van de juiste processor: CPU-types en snelheden

Het processortype en de snelheid zijn essentieel voor de prestaties van je computer. De CPU fungeert als het brein, waarbij snelheid wordt gemeten in gigahertz (GHz). Intel en AMD zijn de voornaamste fabrikanten.

Intel's Core-serie – zoals de i5, i7, en i9 – varieert in snelheid van ongeveer 2 GHz tot 5 GHz. AMD's Ryzen-processors (bijvoorbeeld de Ryzen 5 en Ryzen 7) bieden ook snelheden in deze range. Tegenwoordig kom je in Macbooks ook CPU's tegen van Apple zelf. Apple is wat mysterieus over de prestatiewaarden, maar de kloksnelheid van de M1 wordt geschat op 3,2 GHz en de M2 op 3,8 GHz.

Een hogere GHz-waarde betekent snellere verwerking van taken. Voor basisgebruik volstaat een CPU met 2 tot 3 GHz, maar voor intensieve taken, zoals gaming of videobewerking raad ik een snellere processor aan, zoals 4 GHz of hoger. Overweeg ook een goede videograbber!

Let op: de werkelijke prestaties hangen ook af van andere factoren, zoals het aantal kernen (cores) en de efficiëntie van de processorarchitectuur.

De CPU van de laptop speelt ook een grote rol in de prijs van de laptop. Des te meer de processor van de laptop aankan, des te zwaardere programma's de laptop aankan. Daardoor zijn laptops met de snelste processor vaker ook duurder.

Kernen (cores) en threads

Een core in een processor is in feite een individuele verwerkingseenheid. Moderne processors hebben vaak meerdere cores, wat betekent dat ze meerdere taken tegelijkertijd kunnen verwerken. Meer cores betekent over het algemeen betere prestaties, vooral bij taken die parallel worden uitgevoerd.

In de context van CPU's verwijst een thread naar de mogelijkheid van een core om meerdere taken tegelijk te beheren. Dit wordt bereikt door iets dat 'simultaneous multithreading' (SMT) wordt genoemd. Hierbij verwerkt een enkele core meerdere threads tegelijk. Intel's Hyper-Threading en AMD's SMT zijn voorbeelden van deze technologie.1Intel (n.d.). 'Intel® Hyper-Threading Technology'

Belang van werkgeheugen in laptops

RAM-geheugen (ook wel intern geheugen of werkgeheugen genoemd) is samen met de CPU bepalend voor de prestaties van je computer. Het bepaalt hoeveel informatie tegelijkertijd verwerkt kan worden. De grootte van RAM wordt gemeten in gigabytes (GB) of terabytes (TB), waarbij meer GB's betekenen dat je computer meer taken tegelijk aankan.

 • Grootte: voor basisgebruik, zoals surfen op het internet en tekstverwerking, is 4 GB RAM vaak voldoende. Echter, 8 GB wordt aanbevolen voor soepelere prestaties. Voor zwaardere taken zoals gaming, videobewerking of grafisch ontwerp, is 16 GB of meer ideaal.
 • Type: DDR4 is momenteel het meest voorkomende type RAM, bekend om zijn efficiëntie en snelheid. DDR5 is een nieuwere standaard en biedt hogere snelheden en efficiëntie, maar is nog niet wijdverspreid in gebruik.
 • Snelheid: RAM-snelheid wordt gemeten in megahertz (MHz). Hogere snelheden – zoals 2400 MHz of 3200 MHz – verbeteren (vooral bij taken die veel geheugen vereisen) de algehele prestaties van je computer verbeteren.

Je werkgeheugen kan aangetast worden door virussen. Kies daarom altijd voor goede antivirus software.

Opslagopties voor laptops: SSD vs. HDD

Wanneer je een type opslag kiest voor je laptop of computer, heb je twee hoofdopties: SSD(solid state drive) en HDD (hard disk drive).

 • SSD: Deze drives zijn sneller en betrouwbaarder dan HDD's, omdat ze geen bewegende onderdelen hebben. Ze bieden snellere opstarttijden, snellere bestandsoverdrachten en een algemene verbetering van de systeemprestaties. SSD's zijn beschikbaar in verschillende groottes, meestal variërend van 128 GB tot 2 TB. Voor de meeste gebruikers is een SSD van 256 GB of 512 GB een goede balans tussen kosten en capaciteit.
 • HDD: Deze traditionele harde schijven bieden meer opslagruimte voor een lagere prijs per GB dan ssd's. Ze zijn ideaal voor grote hoeveelheden data, zoals grote mediabibliotheken. HDD's zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 500 GB tot 10 TB of meer. Echter, ze zijn trager in termen van toegangstijd en gegevensoverdracht dan SSD's.

Voor de beste prestaties en betrouwbaarheid raad ik een SSD aan, vooral voor het besturingssysteem en veelgebruikte applicaties. Als je veel opslagruimte nodig hebt voor bijvoorbeeld video's of grote bestanden, overweeg dan een grotere HDD of ga voor een combinatie van beide: een SSD voor snelheid en een HDD voor capaciteit.

Iemand die aan het typen is op een laptop.

Beeldschermkwaliteit: resolutie, formaat en schermtype

Bij het kiezen van een scherm voor jouw computer of laptop, zijn het type, de grootte en de resolutie belangrijke factoren die je moet overwegen.

Schermtype

De beeldschermtechnologie beïnvloedt de beeldkwaliteit van een laptop. De twee vaakst voorkomende schermsoorten in laptops zijn lcd-schermen en oled-schermen.

Een lcd-scherm gebruikt verschillende paneeltypes. Deze panelen gebruiken lcd-technologie op een eigen manier. Daarom verschilt tussen alle paneeltypes de beeldkwaliteit. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

 • IPS-paneel. Dit paneeltype staat bekend om zijn brede kleurweergave, beeldcontrast en grote kijkhoek. Het beeld blijft scherp, zelfs als je ernaar kijkt vanaf de zijkant. Daarnaast is het beeld door zijn kleurbereik natuurgetrouw. Schermen met een IPS-paneel hebben in het algemeen een lage verversingssnelheid. Dit maakt ze minder geschikt voor gamen.
 • TN-paneel. Een scherm met TN-paneel is ideaal voor gamen. Deze paneeltypes beschikken gebruikelijk over een hoge verversingssnelheid. Daarnaast hebben deze schermen ook een zeer lage reactietijd. Daardoor geeft dit scherm beweging uitstekend weer. In ruil daarvoor is de beeldkwaliteit een stuk minder: denk aan doffe kleuren, en de kleine kijkhoek.
 • VA-paneel. Dit paneel is een middenweg tussen de twee andere paneeltypes. Het heeft een brede kijkhoek, en een goed kleurcontrast. Hoewel de beeldkwaliteit niet aan een IPS-scherm meet, is het beeld mooier dan bij een TN-paneel. Daarvoor is de reactietijd van deze schermen minder goed. Snelle bewegingen op dit scherm zien er daardoor vaag uit.

Een oled-scherm bestaat uit pixels die zelfstandig oplichten en dimmen. Door deze pixels beschikken laptops met oled-technologie over een groot kleurcontrast in het scherm.

De zwarttinten in het scherm zijn helemaal zwart, waardoor de kleuren feller lijken. Oled-schermen hebben daanaast een vrij grootte kijkhoek. Het scherm verkleurt nauwelijks als je ernaar kijkt van de zijkant.

Door de zelf verlichtende pixels zijn oled-schermen echter minder fel dan lcd-schermen. Het beeld van de laptop is in lichte kamers daarom minder goed te zien.

Schermgrootte

Het schermdiagonaal bepaalt de grootte van een laptop. Deze afmeting is de afstand tussen de linkeronderhoek, en de rechterbovenhoek en meten we in inches. De grootte van laptop schermen varieert meestal tussen 11 en 17 inch.

Een groter laptop beeldscherm werkt makkelijker. Op een groter beeld zie je alle informatie op het beeldscherm wat beter. Denk er wel over na waar je de laptop gebruikt. Een 17 inch laptop is niet handig voor onderweg - deze passen moeilijker in tassen en zijn zwaarder. Bij thuisgebruik is een grote laptop prima. Investeer ook in een goede bureaustoel, zodat je op een gezonde manier werkt.

Een laptop van 15 inch of kleiner is geschikt voor onderweg. Wie vaker onderweg is, zoekt het beste naar een goede mini-laptop. Door het ontwerp van deze apparaten neem je ze makkelijk mee.

Een laptop die 3D software draait

Resolutie

Een hoge resolutie zorgt voor een scherp beeld. Op een kleiner beeldscherm merk je minder van een lage resolutie dan op een groter scherm. In dit laatste geval wordt het beeld wazig als de resolutie niet hoog genoeg is. Het aantal pixels bepaalt hoe scherp het beeld van een laptop is. Des te meer pixels in een scherm, des te hoger de resolutie is.

 • Full HD (1920 x 1080): Deze resolutie is standaard voor de meeste toepassingen en biedt een goede balans tussen kwaliteit en prestaties.
 • Quad HD (2560 x 1440): Biedt meer scherpte en detail dan Full HD, ideaal voor professionele gebruikers en gamers.
 • 4K (3840 x 2160): Met vier keer de pixels van Full HD, biedt 4K de hoogste scherpte en detailniveau, perfect voor grafisch intensieve taken en high-end gaming.
Meer pixels vergen meer kracht – Als je voor een 4K-scherm gaat, moet je ook een videokaart hebben die beeld kan produceren op deze resolutie. Vooral als je wilt gamen of video's wilt bewerken op deze resolutie, redt je het niet met een videokaart die niet in staat is tot het renderen van 4K-materiaal.

Videokaarten voor laptops: GPU selectie en prestaties

De GPU (graphics processing unit) zijn de daadwerkelijke chips op een videokaart. Deze zet de informatie om in beeld, wat toch een stuk prettiger werken is.

Voor alleen browsen en series kijken is een 'geïntegreerde' videokaart voldoende. Deze kaart zit in de processor verwerkt. De laptop heeft geen losse GPU, maar een CPU die ook wat grafische taken op zich neemt.

Voor werken met 3D-software, videobewerking of gaming is een videokaart erg belangrijk. Bij een gaming-laptop of ander high-end type laptop mag een goede dedicated videokaart daarom niet missen.

Zo'n kaart is doorgaans krachtiger dan een geïntegreerde kaart. Daarnaast ontlasten ze de processor, waardoor de laptop over het algemeen sneller werkt. Ik zeg overigens 'doorgaans', omdat je meer hebt aan een nieuwe geïntegreerde videokaart, dan een hele oude dedicated videokaart.

De prestaties van een GPU worden bepaald door factoren zoals kloksnelheid (gemeten in MHz), het aantal cores, en het geheugen (VRAM), gemeten in gigabytes (GB).

Een hogere kloksnelheid en meer cores betekenen betere prestaties. Voor gaming en grafisch intensieve applicaties beveel ik een GPU met minimaal 4 GB VRAM aan, maar voor de beste ervaring zijn kaarten met 6 GB of meer VRAM beter.

De keuze van je GPU hangt ook af van de resolutie waarop je wilt spelen of werken. Voor 1080p volstaat een mid-range GPU, maar voor 4K-resoluties of hoge grafische instellingen heb je een high-end GPU nodig.

Batterijduur van laptops: wat te verwachten

Hoelang de batterij van een laptop meegaat, hangt helemaal van het gebruik af. Staat de laptop straks alleen thuis in de buurt van een stopcontact? Dan hoef je hier niet zo zwaar aan te tillen.

Een goede batterijduur is vooral belangrijk voor mensen die de laptop vaker onderweg gebruiken. Wie buitenshuis met de laptop werk is een batterijduur van ongeveer 8 uur het beste. Hetzelfde geldt voor een goede laptop voor studenten. De laptop moet niet midden in een college uitvallen.

Een student onderweg naar de les met een laptop onder zijn arm.

Sommige modellen met energiezuinige componenten (zoals de nieuwste ultrabooks of MacBooks) gaan soms wel tot 12 uur of langer mee.

Naast de verwachte gebruiksduur, lees je ook aan de andere hardware af hoeveel deze van de batterij vraagt. Zo vraagt een 4K-scherm van 16" meer van een accu dan een Full HD-schermpje van 11". De batterijduur hangt verder af van factoren als schermhelderheid, type processor en het uitgevoerde werk.

Kijk ook naar oplaadtijd. Dit is de tijd waarin de batterij van het apparaat volledig is opgeladen. Moderne laptops en smartphones hebben vaak snellaadtechnologieën, waardoor ze binnen 1 tot 3 uur volledig opgeladen zijn. Sommige nieuwere modellen kunnen zelfs binnen 30 minuten tot 50% opladen.

Aansluitmogelijkheden: usb, HDMI en meer

Aansluitingen op je laptop zijn essentieel voor connectiviteit en functionaliteit. Hoe sluit je anders een externe harde schijf, een usb-stick of je goede draadloze muis aan op je laptop?

 • Usb-poorten: usb-poorten zijn cruciaal voor het aansluiten van externe apparaten. Usb 3.0 en usb 3.1 bieden hogere overdrachtssnelheden tot 5 Gbps en 10 Gbps. Usb-c – de nieuwere standaard – ondersteunt nog snellere dataoverdracht en zelfs het leveren van stroom waarmee je andere apparaten oplaadt.
 • HDMI: een HDMI-poort is belangrijk als je je laptop op een externe monitor of tv wilt aansluiten. Het ondersteunt high-definition video- en audiosignalen.
 • Audio-aansluitingen: voor hoofdtelefoons of externe luidsprekers zijn 3,5mm audio-aansluitingen standaard. Sommige nieuwere modellen laten deze poort echter achterwege ten gunste van draadloze (Bluetooth) opties.
 • Netwerkpoorten: een ethernetpoort (RJ45) is nuttig voor een bedrade internetverbinding, die in veel gevallen stabieler en sneller is dan draadloze verbindingen.
 • SD-kaartlezers: handig voor het overbrengen van foto's en bestanden van camera's en andere apparaten.

Wanneer je een laptop uitzoekt, overweeg welke aansluitingen je nodig hebt voor je specifieke gebruik. Een goede mix van deze poorten zorgt voor veelzijdigheid en gemak bij het aansluiten van verschillende apparaten. Overweeg daarnaast een goede laptophoes, laptoprugzak of laptopschoudertas.

Heeft je laptop geen dvd-speler, overweeg dan een goede portable dvd-speler. Hiermee kijk je overal je favoriete series en films.

Aansluitingen van een laptop

Draadloze connectiviteit: wifi en bluetooth opties

Wifi kent verschillende generaties. Elke wifi-standaard brengt verbeteringen met zich mee ten opzichte van de vorige standaard. De meeste apparaten van nu werken nog met Wifi 5 (802.11ac). De nieuwste standaard, Wifi 6 (802.11ax) bestaat ook al, maar hier zit een voorwaarde aan.

Om deze verbeterde standaard te gebruiken, moet een laptop deze ondersteunen. Met een laptop die wifi 6 ondersteunt, ben je goed voorbereid op de nieuwste wifi generatie. Deze verbinding gebruik je daarnaast alleen met een router die wifi 6 ondersteunt! Zorg er daarom voor dat je ook de beste router in huis haalt.

Bluetooth is nodig als je draadloze apparaten zoals hoofdtelefoons, muizen en toetsenborden wilt aansluiten. De nieuwste standaard – Bluetooth 5.0 – biedt verbeterde snelheden en een groter bereik tot 240 meter. Dat geeft je een stabielere en snellere verbinding.

2-in-1 laptops: flexibiliteit en functionaliteit

Enkele Chromebooks en Windows-laptops hebben een touchscreen. Een 2-in-1 laptop combineert een laptop en een tablet met elkaar. Een Chromebook is overigens een computer met een online besturingssysteem van Google. Zo houd je op de laptop ruimte over voor andere dingen als apps en media.

2-in-1 modellen bestaan in twee verschillende uitvoeringen. ⤵️

 • Bij sommige vouw je het scherm terug, waardoor deze plat tegen de 'onderkant' van de laptop komt te liggen. Dit betekent wel dat het toetsenbord redelijk kwetsbaar is, omdat het onbedekt is.
 • Bij andere apparaten zijn scherm en toetsenbord los te koppelen. Zo kun je het toetsenbord opbergen wanneer je het niet nodig hebt, of het vervangen met het beste toetsenbord zonder dat dit ten koste gaat van je bureauruimte.

Hoe dan ook: deze modus is vooral voor designers zeer handig. Met deze apparaten heb je een laptop en een werkstation bij de hand.

Een opengeklapte laptop

Beveiliging van laptops: essentiële functies

Beveiligingsfuncties zoals vingerafdruklezers en trusted platform module (TPM) zijn cruciaal voor het beschermen van jouw gegevens en privacy. Bekijk hieronder de meest belangrijke functies die je in overweging moet nemen.

 • Vingerafdruklezer: Een snelle en veilige manier voor toegang tot je apparaat. Gebruik je vingerafdruk en log snel in zonder het gebruik van een wachtwoord. Dit verhoogt de beveiliging, aangezien vingerafdrukken moeilijk te dupliceren zijn.
 • Trusted platform module (TPM): TPM is een hardwaregebaseerde beveiligingsfunctie die helpt bij het beveiligen van informatie op je apparaat. Het slaat encryptiesleutels, digitale certificaten en wachtwoorden op een veilige manier op, waardoor hackers moeilijker toegang toegang krijgen tot je gegevens. TPM is vooral belangrijk voor zakelijke gebruikers en bij het werken met gevoelige informatie.
 • Gezichtsherkenning: Technologieën zoals Windows Hello gebruiken biometrische gezichtsherkenning voor een veilige en snelle toegang tot je laptop. Dit biedt een extra beveiligingslaag en is handig in gebruik.
 • Encryptie: Veel laptops ondersteunen volledige schijfencryptie, zoals BitLocker op Windows-apparaten. Dit versleutelt alle gegevens op de harde schijf, waardoor onbevoegden minder makkelijk toegang krijgen tot je gegevens.
 • Beveiligde boot: BIOS of UEFI firmware van de laptop laadt alleen vertrouwde software tijdens het opstartproces. Dit helpt aanvallen zoals rootkits en bootkits voorkomen.

Welk merk maakt de beste laptops?

Apple

Apple. De pionier in de technologiewereld die een sterke reputatie heeft opgebouwd met zijn MacBook-lijn. De MacBook Air en MacBook Pro zijn bijzonder populair vanwege hun slanke ontwerp, krachtige prestaties en het intuïtieve macOS-besturingssysteem.

Apple-laptops staan bekend om hun hoogwaardige Retina-displays, lange batterijduur en naadloze integratie met andere Apple-producten zoals de iPhone en iPad. Hoewel ze vaak aan de prijzige kant zijn, kiezen veel gebruikers voor Apple vanwege het premium gevoel, de betrouwbaarheid en het innovatieve ecosysteem.

Dell

Dell heeft een breed scala aan laptops die geschikt zijn voor zowel consumenten als professionals. Hun XPS-serie wordt vaak geprezen om zijn indrukwekkende scherm-tot-lichaam ratio, krachtige prestaties en stijlvolle ontwerp.

Voor gamers biedt Dell de Alienware-lijn, bekend om zijn krachtige hardware en unieke gaming-georiënteerde esthetiek. Dell's laptops worden gewaardeerd om hun duurzaamheid, veelzijdigheid en klantenservice. Dat maakt ze een betrouwbare keuze zijn voor een breed scala aan gebruikers.

Lenovo

Lenovo is prominent aanwezig in de laptopmarkt, vooral met hun ThinkPad-lijn – die een standaard is in de zakelijke wereld. Deze laptops worden geroemd om hun robuuste bouwkwaliteit, uitstekende toetsenborden en betrouwbare prestaties.

Lenovo's Yoga-serie biedt veelzijdige 2-in-1 laptops die ideaal zijn voor zowel werk als entertainment, met flexibele scharnieren en touchscreen-functionaliteit. Lenovo staat bekend om het bieden van waarde voor je geld, met een reeks opties die variëren van budgetlaptops tot high-end apparaten.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste laptop?

De beste laptop volgens de Consumentenbond is de Apple MacBook Air met een 15,3-inch scherm. Deze laptop blinkt uit in zijn lichtgewicht ontwerp, weegt slechts 1,29 kg en biedt een indrukwekkende batterijduur van tot wel 18 uur. Met zijn krachtige M1-chip levert de MacBook Air uitzonderlijke prestaties voor zowel alledaagse taken als veeleisende applicaties. Het Retina-display zorgt voor haarscherpe beelden en levendige kleuren, ideaal voor zowel werk als entertainment. Als je op zoek bent naar een combinatie van prestaties, draagbaarheid en batterijduur, is de MacBook Air 15,3 inch een uitstekende keuze.

Wat is volgens Tweakers de beste laptop?

De beste laptop volgens Tweakers is de Lenovo IdeaPad Slim 5 16ABR8. Deze laptop valt op door zijn krachtige AMD Ryzen 7 5825U processor en 16 GB RAM, wat zorgt voor snelle en efficiënte prestaties. Het 16-inch Full HD-scherm biedt heldere en scherpe beelden, ideaal voor zowel werk als ontspanning. Met een gewicht van slechts 1,85 kg en een batterijduur van tot 11 uur, combineert deze IdeaPad draagbaarheid met duurzaamheid. Als je een betrouwbare, krachtige en veelzijdige laptop zoekt, is de Lenovo IdeaPad Slim 5 16ABR8 een uitstekende keuze.

Wat is volgens Techradar de beste laptop?

 De beste laptop volgens Techradar is de Apple MacBook Air met een 13 inch scherm. Deze laptop onderscheidt zich met zijn Apple M2-chip, die uitzonderlijke prestaties en efficiëntie biedt, ideaal voor zowel professioneel gebruik als entertainment. Het 13-inch Liquid Retina-display levert levendige kleuren en scherpe beelden, terwijl het apparaat slechts 1,24 kg weegt, wat hem uiterst draagbaar maakt. Met een indrukwekkende batterijduur van tot 18 uur werk je de hele dag door zonder op te laden. Als je een lichte, krachtige en stijlvolle laptop zoekt, is de 13 inch MacBook Air een uitstekende keuze.

Veelgestelde vragen over laptops van onze lezers

Dit stukje is gewijd aan al jullie vragen, maar...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds een prangende vraag of een opmerking? Laat het ons weten en vul het feedbackformulier hieronder in. Dan behandel ik binnenkort je vraag hier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross