Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Met de Beste Gaming Laptop Speel je jouw Favoriete Games Overal

Casper van Groos
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 19 januari 2022

Gamers zijn allang niet meer aangewezen op een enorme computer. Via consoles speel je gemakkelijk op je tv, en wil je onderweg gamen? Dan neem je zo een Nintendo Switch of PS Vita mee. Ook als hardcore pc-gamer game je echter waar je maar wilt met de beste gaming laptop.

Meer weten over gaming laptops? Dan ben je aan het goede adres! Om te beginnen staan de beste gaming laptops hieronder vast opgesomd.

Dubbelzien? – Denk je dat je dezelfde laptop twee keer tegenkomt? Kijk dan goed naar de SKU (stock keeping unit) . De SKU is  de cijfer- en/of letterreeks aan het einde van de naam van de laptop. Twee laptops kunnen uit precies dezelfde productserie komen, maar een andere SKU hebben. Dat betekent dat de specificaties van de laptops flink kunnen verschillen. Zo is een Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L4MH van binnen een hele andere computer dan de Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH.

Waarom een gaming laptop aanschaffen?

Gaming laptops doen tegenwoordig niet meer onder voor een desktop computer. En daarmee ben je dus niet meer gebonden aan één plek om te gamen. Of je nou in de trein zit of een weekendje weg bent, waar je maar wilt neem je jouw games mee. Een gaming laptop kan je pc voor gaming zelfs helemaal vervangen!

Gaming laptops zijn de krachtigste laptops op de markt. Door de hoge specificaties draaien ze moeiteloos de nieuwste games en software. Daarnaast zijn het toetsenbord en de trackpad vaak speciaal ontworpen om mee te gamen (al zal je in de praktijk vaker een gaming muis of gaming toetsenbord gebruiken), en is het beeld van de hoogste kwaliteit. De top 3 gaming laptops staan hieronder nog eens uitgelicht.

ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T

ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T
Schermgrootte: 15.6 inch
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH

Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH
Schermgrootte: 15.6 inch
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T

Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T
Schermgrootte: 15.6 inch
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste gaming laptop?

Als je op zoek bent naar de beste gaming laptop, wil je zeker weten dat je geen miskoop doet. Gaming laptops zijn niet goedkoop, en het laatste wat je wilt is bij thuiskomst ontdekken dat je gloednieuwe laptop je favoriete shooter niet op de hoogste settings kan draaien.

In deze koopgids vertel ik je over de keuzes die je moet maken als je een gaming laptop wilt kopen. Van toetsenbord tot videokaart en van processor tot opslagruimte. Zo kies je de beste laptop uit, waarop je nog jaren de ambitieuste games speelt!

Chiptekort – Misschien heb je erover gelezen in het nieuws: er is een wereldwijd tekort aan chips. Door dit zogenaamde chiptekort is de levering van elektronica flink verstoord. Fabrikanten van auto’s, smartphones en (je raadt het al) laptops zijn hierdoor getroffen. Het kan nog wel even duren voordat de productie van gaming laptops weer volledig op gang is gekomen, en het kan dan ook voorkomen dat de laptop van jouw keuze niet overal beschikbaar is, of vertraagd wordt geleverd.

Het scherm van je gaming laptop

Een goede game-ervaring staat of valt met het beeldscherm van je laptop. Natuurlijk wil je dat je games vlekkeloos draaien, maar de output op je scherm is minstens net zo belangrijk.

Bij het kiezen van een scherm zijn enkele dingen belangrijk om op te letten: het schermformaat, de resolutie, de verversingssnelheid en de zogenaamde paneeltechniek. Als je vooral thuis speelt, is gaming monitor ook zeker het overwegen waard!

Groot of klein?

Laten we beginnen met het schermformaat. Uiteraard wil je niet gamen op een mini-schermpje, maar misschien vind je het wel belangrijk dat je gaming laptop nog enigszins compact is, bijvoorbeeld als je hem veel onderweg gebruikt. Je wensen zijn dus doorslaggevend voor de schermgrootte.

De schermgrootte wordt gemeten in inch, diagonaal over je beeldscherm. Een 17 inch laptop is van hoek tot hoek dus ongeveer 44 cm. Gaming laptops zijn over het algemeen verkrijgbaar tussen de 13 inch (+/- 33 cm) en 17 inch (+/- 44 cm).

Een gamer van achteren gefotografeerd tijdens het gamen voor een scherm

Resolutie

Net als tv’s, smartphones en monitors, bestaan laptopschermen uit pixels. De resolutie zegt iets over de hoeveelheid pixels in je scherm. In principe geldt: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld (en hoe beter de beeldkwaliteit).

Vroeger was 1080p (1920 × 1080 pixels) – ook wel bekend als Full HD – de standaard. Tegenwoordig heb je als gamer minimaal 1440p (Quad HD – 2560 × 1440) nodig. Dit is niet te belastend voor je videokaart wanneer je grafisch intensieve games speelt, maar ziet er tóch haarscherp uit.

Speel je veel (online) competitieve games, of hecht je veel waarde aan het allerscherpste beeld? Dan raad ik je 4K (UHD – 3840 × 2160) aan. Zo zie je zelfs de allerfijnste details terug, maar hiervoor heb je een videokaart nodig die hard kan werken.

Zeker met een groot scherm. De nieuwste ontwikkeling in resolutieland, 8K (7680 × 4320), wordt in gaming laptops momenteel niet gebruikt. Dit zou te veeleisend zijn voor met name de batterij als de videokaart. Hier kom ik nog op terug, maar eerst...

Verversingssnelheid

Als gamer klinkt de term 'frame rate' misschien vertrouwder dan 'verversingssnelheid'. Het zijn twee verschillende namen voor hetzelfde fenomeen.

De verversingssnelheid zegt iets over het maximaal aantal beelden (frames) per seconde, oftewel hoe vaak per seconde een scherm het beeld ververst. De verversingssnelheid drukken we uit in Hertz (Hz), wat gelijk is aan het aantal beelden per seconde (dus 120 Hz = 120 beelden per seconde).

Er zijn al lang gaming laptops te koop met een verversingssnelheid van 60 Hz, maar deze zou ik alleen aanraden aan casual gamers. Een paar uur World of Warcraft werkt bijvoorbeeld prima met deze verversingssnelheid, maar als je veel online shooters speelt of een professionele of competitieve gamer bent, is 144 Hz het minimum voor een vloeiende game-ervaring.

Tearing – Soms kan je scherm wat haperen tijdens het gamen. Dit noemen we 'tearing'. Tearing wordt veroorzaakt door een verschil in berekeningen van de videokaart en de verversingssnelheid van het scherm. Gelukkig zijn er technologieën om tearing te voorkomen. Afhankelijk van de fabrikant, heet deze technolgie G-Sync (Nvidia) of FreeSync (AMD). Zie je deze termen in de specificaties van je gaming laptop? Dan heb je tijdens je game-sessies waarschijnlijk geen last van tearing in je scherm.

Paneeltechniek

Paneeltechniek klinkt als een ingewikkelde term, maar dat valt gelukkig mee. Het zegt iets over de technologie achter het scherm, je zou de paneeltechniek dus ook het schermtype kunnen noemen.

De meeste gaming laptops zijn voorzien van een IPS-scherm. IPS-schermen hebben een supergroot kleurbereik, wat zorgt voor de mooiste en meest verzadigde beelden in je games.

Ook foto- en video editors werken het liefste met een IPS-scherm, omdat de kleuren hierin beter naar voren komen dan in TN- of VA-schermen. Nóg beter dan IPS is een oled-scherm, waarbij het nadeel weer is dat deze schermen flink duurder zijn.

Omdat maar een handjevol gaming laptops een andere paneeltechniek dan IPS gebruiken, ga ik in dit artikel niet verder in op alle verschillende schermtypen.

Het brein van je laptop

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je laptop: de processor. De processor is verantwoordelijk voor het grote rekenwerk en stuurt alle andere onderdelen in je laptop aan. Het is dus niet zo gek dat we de processor ook wel het brein van je laptop noemen.

Zware software en games vergen veel van je laptop. Bij een goede gaming laptop is een krachtige processor dan ook essentieel.

De kernen

Want waar een processor vroeger ook daadwerkelijk één unit was, bestaat deze tegenwoordig bijna altijd uit meerdere cores, of kernen.

Elke core is in de praktijk een processor op zichzelf, en hoe meer cores er in je processor zitten, hoe beter je laptop kan multitasken. De taken worden namelijk verdeeld over de verschillende cores.

Intel Core i9 processor tussen wijsvinger en duim

Het hebben van veel cores is niet per se essentieel voor gamers. Je speelt waarschijnlijk maar één game tegelijkertijd, en games kunnen doorgaans niet veel met meerdere cores.

Multi-core processors zijn daarom vooral belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld met meerdere zware Adobe programma’s tegelijkertijd werken. Veel games draaien prima op een quadcore-processor (4 cores).

Als je zeker wilt zijn van genoeg rekenkracht kun je altijd voor meer cores gaan. Maar voor gamen geldt over het algemeen: je hebt meer aan vier krachtige en snelle cores, dan aan 10 of 32 cores met een matige snelheid.

Threads

Om de cores van je processor zo efficiënt mogelijk te laten werken, zijn deze weer (virtueel) opgedeeld in zogenaamde threads.

Als je bij een laptop ziet staan dat de processor 6 cores en 12 threads heeft, betekent dat dat de processor uit 6 kernen bestaat en 12 taken tegelijkertijd kan uitvoeren.

Ook hier geldt weer dat dit vooral van toepassing is op multitasking of programma's waarbinnen je veel multitaskt (zoals videobewerking), en minder op gamen.

Kloksnelheid

Voor gamers is de kloksnelheid interessanter dan de threads of het aantal cores in een processor. De kloksnelheid geeft aan hoeveel berekeningen een processor in een bepaalde tijd kan verwerken, en schijnt hiermee licht op de snelheid van je computer. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je computer.

Een belangrijke factor om hierbij in gedachten te houden is de leeftijd van de processor. Je hebt meer aan een nieuwe processor met minder cores en een iets lagere kloksnelheid, dan een oude processor met meer cores en een superhoge kloksnelheid. De generatie van de processor zie je terug in de hele naam van de processor in kwestie.

Welk merk? – De meeste gaming laptops hebben een processor van het merk AMD of of Intel. Het ene merk is niet per se beter dan de ander. Video editors geven vaker de voorkeur aan AMD-processors, omdat deze over het algemeen iets beter omgaan met multitasken binnen eenzelfde programma. Intel-processors hebben weer een hogere kloksnelheid, wat in theorie voor gamers de betere optie is. In de praktijk merk je het verschil tussen een AMD- en Intel-processor uit dezelfde prijsklasse nauwelijks tijdens het gamen.

Gaming laptops vergelijken

SchermgrootteType paneelBeeldscherm verversing snelheidProcessortypeProcessornummerKloksnelheid
1ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T15.6 inchIPS144 HzIntel Core i7i7-11370H (4 cores)3,3 GHz (max. 4,8 GHz)
2Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH15.6 inchIPS60 HzAMD Ryzen 55600H (6 cores)3,3 GHz (max. 4,2 GHz)
3Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T15.6 inchIPS144 HzAMD Ryzen 74800H (8 cores)2,9 GHz (max. 4,2 GHz)
4HP Pavilion Gaming 15-ec2737nd15.6 inchIPS60 HzAMD Ryzen 55600H (6 cores)3,3 GHz (max. 4,2 GHz)
5Asus TUF Gaming F15 FX506LH-HN283T15.6 inchIPS144 HzIntel Core i510300H (4 cores)2,5 GHz (max. 4,5 GHz)

ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T

Schermgrootte: 15.6 inch

Type paneel: IPS

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Processortype: Intel Core i7

Processornummer: i7-11370H (4 cores)

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,8 GHz)

Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH

Schermgrootte: 15.6 inch

Type paneel: IPS

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

Processortype: AMD Ryzen 5

Processornummer: 5600H (6 cores)

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)

Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T

Schermgrootte: 15.6 inch

Type paneel: IPS

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Processortype: AMD Ryzen 7

Processornummer: 4800H (8 cores)

Kloksnelheid: 2,9 GHz (max. 4,2 GHz)

HP Pavilion Gaming 15-ec2737nd

Schermgrootte: 15.6 inch

Type paneel: IPS

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

Processortype: AMD Ryzen 5

Processornummer: 5600H (6 cores)

Kloksnelheid: 3,3 GHz (max. 4,2 GHz)

Asus TUF Gaming F15 FX506LH-HN283T

Schermgrootte: 15.6 inch

Type paneel: IPS

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

Processortype: Intel Core i5

Processornummer: 10300H (4 cores)

Kloksnelheid: 2,5 GHz (max. 4,5 GHz)

Opslag en geheugen

In het geheugen van een laptop maken we onderscheid tussen de opslag en het werkgeheugen, wat we RAM (random acces memory) noemen.

In het RAM slaat de laptop tijdelijk data op die je laptop even wegstopt, maar even later weer nodig heeft. Voor een goede laptop om op te gamen is minimaal 16 GB werkgeheugen aanbevolen.

De opslag is het langetermijngeheugen van je laptop. Hier sla je bestanden en programma’s op. Voor de prestaties van je gaming laptop is de opslag niet cruciaal.

Mocht je ruimte tekort komen, dan kun je altijd nog een externe harde schijf aanschaffen om het geheugen uit te breiden. Idealiter kies je echter een model dat meteen aansluit op het soort spellen dat je speelt, in gedachten houdende dat moderne games makkelijk tussen de 40 en 80 GB in beslg nemen.

Type opslag

In oudere laptops vind je nog een enkele HDD (hard disk drive), wat in Nederland beter bekend staat als de harde schijf.

In een HDD zit een soort cd’tje, waarvan de computer je data afleest. Aangezien een HDD fysiek moet bewegen om de data te lezen, zitten er bewegende onderdelen in, wat de schijf kwetsbaar maakt en de schrijf- en leessnelheid – hoe snel hij iets opslaat of opent – beperkt.

Laptop gamers naast elkaar

De opvolger van de traditionele harde schijf, is de SSD (solid state drive). Een SSD werkt zonder bewegende onderdelen, en is vele malen sneller (en minder kwetsbaar) dan de HDD.

Er bestaan twee soorten HDD’s: SATA en M.2. SATA is de directe opvolger van de HDD, en is ongeveer net zo groot. Een M.2 SSD is nieuwer en een stuk kleiner. Bij laptops zit deze soms helemaal vastgelast op het moederbord. Ook is een M.2 SSD nóg sneller dan de SATA SSD.

Videokaart

Waar de processor voor de laptop het belangrijkste onderdeel is, is dat voor jou als gamer misschien wel de videokaart (GPU).

Bij veel ‘lichtere’ laptops zit de videokaart ingebouwd in de processor. Voor de meeste games is dit type videokaart – ook wel integrated graphics – echter niet voldoende, en heb je een zogenaamde dedicated videokaart (ook wel een stand-alone genoemd) nodig.

Dit type videokaart is, anders dan een geïntegreerde videokaart, een apart onderdeel in je computer die semi-zelfstandig werkt. Dit wordt mogelijk gemaakt door VRAM (video random acces memory).

Weet je nog dat we hadden over het RAM? VRAM is precies hetzelfde, maar dan enkel bedoeld om grafische data te bewaren (zoals texturen van je spel).

Hierdoor heeft je videokaart altijd genoeg geheugen om beelden die verwerkt moeten worden op te slaan. Anders gezegd: omdat je laptop het standaard RAM van je laptop niet hoeft te gebruiken, maar een toegewijde video-RAM heeft, verwerkt deze beelden sneller en vloeiender.

Nog belangrijker dan de hoeveelheid VRAM, is de snelheid hiervan. Kijk hiervoor naar het getal achter ‘GGDR’ bij je videokaart. GDDR6 zie je inmiddels steeds vaker in laptops, en soms zelfs al GDDR6x. Hoe hoger het getal, hoe sneller de videokaart.

En welk merk hier? – Net als bij processors, domineren twee giganten de GPU-markt: AMD en Nvidia. Ook hier is er geen duidelijke winnaar, en zal je in de praktijk weinig verschil merken tussen de twee merken, zolang je twee vergelijkbare modellen met elkaar vergelijkt.

Batterij

Een gaming laptop koop je niet voor de accuduur. Het draaien van zware games kost je laptop een hoop energie, en je kunt dan ook maximaal een paar uur spelen zonder opladen.

Op sites als bol.com kun je filteren op maximale batterijduur. Weet wel dat deze tijden waarschijnlijk optimistisch zijn ingeschat, en dat je accu tijdens het gamen een stuk sneller leegloopt.

Voor een betrouwbaardere schatting van de maximale accuduur, lees je liever onafhankelijke reviews over je beoogde laptop.

Het beste geluid

Veel gaming laptops hebben prima speakers die net iets beter zijn dan die van simpelere laptops. Toch blijft een laptopspeakertje een klein dingetje, waar je uiteraard niet het beste geluid uithaalt.

Als echt gamer zul je hoe dan ook waarschijnlijk vaker spelen met een goede gaming headset dan enkel met de speakers in je laptop – vooral als je ook veel online samen gamet!

De buitenkant

Je weet nu wat meer over de binnenkant van computers, en waar je naar moet kijken om jouw ideale gaming laptop te vinden. Maar het oog wil ook wat, en de buitenkant van je laptop is niet geheel onbelangrijk.

Het belangrijkste om bij stil te staan, is dat veel gaming laptops een behoorlijk flashy ontwerp hebben.

Gaming muis en toetsenbord met kleurtjes

Hierdoor zijn ze misschien wat minder geschikt om ook nog voor je werk te gebruiken. Kijk ook naar het toetsenbord, vaak is deze verlicht. Die verlichting kun je over het algemeen uitzetten, maar als je gamet in een donkere omgeving kan het erg handig zijn.

Sommige laptops hebben een simpel lampje onder iedere toets, waar andere modellen alle kleuren van de regenboog onder je toetsen tevoorschijn toveren. Dit is een kwestie van smaak en de keuze is volledig aan jou!

De 5 beste gaming laptops op een rij

1. ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T

1. ASUS TUF Dash F15 FX516PM-HN024T
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1000 GB
Type opslag: SSD
Videokaartmodel: Stand alone videokaart
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3060
Type toetsenbordverlichting: Blauwe verlichting
Geschatte accuduur: Max.0 uur

2. Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH

2. Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaartmodel: Stand alone videokaart
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3050
Type toetsenbordverlichting: Witte verlichting
Geschatte accuduur: Max.5 uur

3. Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T

3. Asus ROG Strix G15 G513IH-HN101T
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaartmodel: Stand alone videokaart
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Type toetsenbordverlichting: 7-zone RGB verlichting

4. HP Pavilion Gaming 15-ec2737nd

4. HP Pavilion Gaming 15-ec2737nd
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaartmodel: Stand alone videokaart
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Type toetsenbordverlichting: Geen verlichting
Geschatte accuduur: Max.8 uur

5. Asus TUF Gaming F15 FX506LH-HN283T

5. Asus TUF Gaming F15 FX506LH-HN283T
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaartmodel: Stand alone videokaart
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Type toetsenbordverlichting: Rode verlichting

Veelgestelde vragen over gaming laptops

Is een dedicated videokaart nodig bij een gaming laptop?

Als je een fanatieke gamer bent, heeft een dedicated videokaart de voorkeur over een geïntegreerde of integrated videokaart. Zware games draaien minder goed op integrated graphics; de aanwezigheid van toegewijde VRAM (video random acces memory) zorgt voor veel betere prestaties. Ben je een casual gamer die af en toe een potje Fortnite of FIFA speelt? Dan is een dedicated videokaart niet per se essentieel.

Wat zijn de nadelen van een gaming laptop?

Gaming laptops zijn krachtpatsers, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo hebben veel gaming laptops een vrij in het oog springend uiterlijk, waardoor het misschien niet handig is om hem ook voor je werk te gebruiken. Ook zijn gaming laptops over het algemeen vrij groot, relatief zwaar en gaat de accu niet lang mee.

Hoe warm mag een gaming laptop worden?

De maximaal aanbevolen temperatuur voor een gaming laptop is 80 graden. Veel gaming laptops hebben een goed koelsysteem en genoeg ventilatoren, maar het kan gebeuren dat je laptop toch erg heet wordt. Zorg ervoor dat je laptop altijd goed kan koelen (bijvoorbeeld door hem op een verhoging te zetten) en meet de temperatuur regelmatig. Dit kan met een programma zoals Core Temp Monitor.

Is een gaming laptop geschikt voor school?

Je kan je gaming laptop in theorie gebruiken voor school, maar het is niet bij uitstek een laptop voor studenten. Gaming laptops zijn relatief duur, en als je hem niet intensief gebruikt, kan een Chromebook of goede budget laptop een betere optie zijn. Als je veel onderweg bent en niet te veel gewicht wilt mee zeulen, is een gaming laptop waarschijnlijk wat te groot. Kijk dan eerder eens naar de beste mini-laptop!

Conclusie

Met dit stappenplan kies je de perfecte gaming laptop. Kijk goed naar alles wat we hebben besproken en bedenk waar jij waarde aan hecht.

Een goede processor en een krachtige videokaart staan voorop, maar heb je ook al stilgestaan bij het schermformaat, het type opslag en de batterijduur van je toekomstige aankoop?

Heb je nog vragen of vind je dat er iets beter kan? We horen graag van je via het onderstaande feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Casper van Groos
Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross