Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ga voor de Ultieme Upgrade met de Beste Gaming-Muis

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

9 min leestijd

Betreed een wereld van grenzeloze precisie en meeslepende gameplay met deze gids voor het vinden van de beste gaming-muis. Je overwinning begint hier!

Wat zijn de beste gaming-muizen van 2024?

Dit zijn de top 5 beste gaming-muizen op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste gaming-muizen van 2024

1. Beste Gaming Muis: gaming mice

1. Beste Gaming Muis: gaming mice

Belangrijke specificaties:

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Product gewicht: 67 g
Aansturing muis: Laser
Inclusief batterijen: Ja
Voedingstype: USB, Accu
Type verlichting: RGB
Instelbare verlichting: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Windows

De Razer Viper V2 Pro verdient zijn titel als de beste gaming muis met zijn ambidextere vorm, lichtgewicht ontwerp en Razer's bijgewerkte Focus Pro 30K-sensor. Het is een opvallende optie voor gamers die op zoek zijn naar nauwkeurige en snelle bewegingen. De Razer DeathAdder V3 Pro daarentegen is bedoeld voor rechtshandige gebruikers en levert vergelijkbare interne componenten en gewicht. De Logitech G502 LIGHTSPEED, een boven-middenklasse keuze, pronkt met een ergonomische, rechtshandige vorm, programmeerbare knoppen en uitstekende sensorprestaties, waardoor het geschikt is voor verschillende game genres.

Voor degenen die op zoek zijn naar een alternatief in het middensegment, springt de Fantech Aria XD7 eruit met zijn symmetrische, ei-achtige vorm, comfortabele pasvorm en superieure sensorprestaties. Het is een overtuigende optie, hoewel iets zwaarder dan de topkeuze, de Razer Viper V2 Pro. De Razer DeathAdder V3 Pro, aanbevolen voor draadloos gamen, biedt onberispelijke draadloze prestaties, een geweldige sensor en indrukwekkende batterijduur, zij het tegen een hogere prijs. Daarentegen wordt de Logitech G305 Lightspeed geprezen als de beste budget draadloze optie, waar duurzaamheid wordt gecombineerd met een lange batterijduur.

In de wereld van bedraad gamen schittert de Razer DeathAdder V2 met zijn geweldige sensor en aanpasbaarheid aan verschillende handgroottes. Ondertussen is de Logitech G203 Lightsync een budgetvriendelijke optie met RGB-verlichting. De Logitech G502 X wordt benadrukt als de beste ergonomische muis, met programmeerbare knoppen en een robuuste bouw. Ten slotte, de Razer Naga Pro, ontworpen voor MMO-gaming, valt op met zijn aanpasbare zijpaneel en veelzijdigheid, ook al wordt opgemerkt dat het groter van formaat is.

De Razer Basilisk V3 wordt geprezen als de beste gaming muis door Tom's Hardware, dankzij zijn goed geplaatste programmeerbare knoppen, veelzijdige vorm en premium afwerking. Het biedt aanpassingsopties en een scrollwiel met dubbele modus, hoewel het scrollwiel lawaai kan maken. De Corsair Katar Pro XT, Redragon M686 Vampire Elite en Logitech G Pro X Superlight 2 worden ook gepresenteerd, elk met zijn unieke set functies die voldoen aan verschillende gaming behoeften.

Hoewel de Razer Viper V2 Pro indruk maakt met zijn lichtgewicht ontwerp en bijgewerkte sensor, kan het ontbreken van rubberen zijgrepen en RGB-verlichting sommige gebruikers afschrikken. Aan de andere kant is de Logitech G502 LIGHTSPEED iets zwaarder dan de meeste gaming muizen, maar compenseert dit met een reeks programmeerbare knoppen en uitstekende sensorprestaties. De Fantech Aria XD7 biedt superieure prestaties met zijn PixArt's vlaggenschip sensor, maar zijn iets zwaardere bouw past mogelijk niet bij gebruikers die op zoek zijn naar een ultralicht model.

In de drukke markt voor gaming muizen valt de Razer Viper V2 Pro op door zijn ambidextere vorm en lichtgewicht ontwerp, waardoor het een topkeuze is voor gamers die behendigheid en precisie prioriteren. Echter, het ontbreken van bepaalde functies van eerdere modellen kan sommige gebruikers naar de Razer DeathAdder V3 Pro of de Logitech G502 LIGHTSPEED duwen, afhankelijk van hun specifieke voorkeuren en gaming behoeften.

Voordelen gaming mice
 • Ambidextrous shape
 • Lightweight design
 • Razer's updated Focus Pro 30K sensor
Nadelen gaming mice
 • Afwezigheid van rubberen zijgrepen
 • Afwezigheid van RGB-verlichting

2. Logitech G502 X Plus

2. Logitech G502 X Plus

Belangrijke specificaties:

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Product gewicht: 106 g
Aansturing muis: Optisch
Inclusief batterijen: Nee
Voedingstype: USB
Type verlichting: RGB
Instelbare verlichting: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Mac OS, Windows

Ik ben de Logitech G502 X Plus Lightspeed draadloze gaming muis, en ik ben ontworpen met gamers in gedachten. Met mijn aanpasbare knoppen, links- en rechtskanteling op het scrollwiel en uitstekende sensorprestaties, ben ik ideaal voor zowel FPS- als MMO-gaming. Maar niet alleen dat, ik presteer ook uitstekend op kantoor en voor multimedia, en heb positieve beoordelingen in deze gebieden ontvangen.

Maar ik moet eerlijk zijn, ik ben misschien te groot voor kleinere handen en ik ondersteun geen Bluetooth, waardoor ik minder draagbaar ben. Ook kan het verwijderen van het aanpasbare gewicht en de extra kosten voor draadloos opladen als een nadeel worden gezien. Ondanks deze beperkingen, bied ik aanzienlijke prestaties, aanpassingsmogelijkheden en functies, waardoor ik een premium draadloze gaming muis ben.

Volgens RTings, ben ik geprezen om mijn verbeterde optische schakelaars, draadloze prestaties en ontwerp. Ik ben lichter dan mijn voorganger, heb betere muisvoeten en een langere batterijduur met uitgeschakelde RGB-verlichting. De hybride optische-mechanische schakelaars en betere klikvertraging dragen bij aan mijn verbeterde prestaties. Toch word ik bekritiseerd omdat ik te groot ben voor kleinere handen en niet ontworpen ben om gemakkelijk mee te nemen. Ondanks deze beperkingen, ontvang ik positieve beoordelingen voor kantoor- en multimediagebruik, evenals voor mijn gameprestaties.

Tom's Hardware prijst mij om mijn aantrekkelijke ontwerp, comfortabele grip en aanpasbare RGB-verlichting, waardoor ik een stijlvolle en functionele keuze ben voor gamers. Ik beschik over 13 programmeerbare knoppen, waaronder een 4-weg scrollwiel, twee duimknoppen en een sniperknop. Het scrollwiel met dubbele modus biedt veelzijdigheid, hoewel de vrije scrollmodus soms kan haperen. De inclusie van een 2,4 GHz draadloze USB-A dongel en een USB-C naar USB-A kabel draagt bij aan mijn gebruiksgemak.

Ik ben de opvolger van de Logitech G502 LIGHTSPEED, en ik bied verbeteringen zoals betere muisvoeten, een langere batterijduur met uitgeschakelde RGB-verlichting en een betere klikvertraging. Ik beschik ook over een hybride optische-mechanische schakelaar, wat een significante evolutie is ten opzichte van mijn voorganger. Mijn verbeterde ontwerp, lichter gewicht en soepele glijden op verschillende oppervlakken dragen bij aan een comfortabele game-ervaring. Toch is mijn waarde beoordeeld op 3,5/5 vanwege de extra kosten voor draadloos opladen.

In vergelijking met mijn voorganger scoor ik iets hoger voor werk, FPS-gaming, MMO-gaming en ruwe prestaties, wat mij een opvallende vooruitgang maakt in de Logitech G502-reeks.

In de markt van draadloze gaming muizen val ik op door mijn ergonomische ontwerp, aanpasbare knoppenindeling en uitstekende sensorprestaties. Mijn aantrekkingskracht ligt in mijn veelzijdigheid, waardoor ik geschikt ben voor verschillende handgroottes en bruikbaarheidsscenario's, van kantoor- en multimediagebruik tot intens gamen. Echter, mijn grotere formaat is misschien niet geschikt voor kleinere handen, en het ontbreken van Bluetooth-ondersteuning en de extra kosten voor draadloos opladen kunnen sommige potentiële gebruikers afschrikken.

Concluderend bied ik als de Logitech G502 X Plus Lightspeed draadloze gaming muis aanzienlijke prestaties, aanpassingsmogelijkheden en functies, waardoor ik een premium keuze ben voor gamers. Mijn goed gebouwde en ergonomische ontwerp, samen met mijn verbeterde sensorprestaties, onderscheiden mij in de markt van draadloze gaming muizen, waardoor ik vooral geschikt ben voor FPS- en MMO-gaming.

Voordelen Logitech G502 X Plus
 • Aanpasbaar knoppenontwerp
 • Uitstekende sensorprestaties
 • Geschikt voor verschillende handgroottes
Nadelen Logitech G502 X Plus
 • Te groot voor kleine handen
 • Geen ondersteuning voor Bluetooth
 • Extra kosten voor draadloos opladen

3. Razer DeathAdder V3 Pro

3. Razer DeathAdder V3 Pro

Belangrijke specificaties:

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Product gewicht: 92 g
Aansturing muis: Optisch
Voedingstype: USB
Type verlichting: Zonder verlichting
Geschikt voor besturingssysteem: Android, Chrome OS, iOS, Mac OS, Windows

De Razer DeathAdder V3 Pro gaming muis is een veelzijdige optie die geschikt is voor verschillende taken, van kantoorwerk tot gaming. Het biedt draadloze connectiviteit, uitzonderlijke bouwkwaliteit en aanpasbare knoppen via software. De V3 Pro blinkt uit in FPS en MMO/MOBA gaming met zijn lichtgewicht ontwerp, lage kliklatentie en nauwkeurige sensor. Volgens Rtings is het misschien niet de beste keuze voor opslag in laptoptassen vanwege zijn grootte, maar het is een solide keuze voor gaming en algemeen gebruik, vooral voor mensen met grotere handen. Zoals samengevat door Tom's Hardware is de V3 Pro opnieuw ontworpen om lichter, tactieler en ergonomischer te zijn, met een comfortabel ontwerp dat werkt voor alle stijlen van muishandgreep. De muis is uitgerust met zes programmeerbare knoppen en een 6-voet USB-C naar USB-A kabel, en is compatibel met Razer's HyperPolling Wireless Dongle, waardoor de draadloze pollingfrequentie wordt verhoogd naar 4.000 Hz.

Volgens Rtings biedt de Razer Cobra Pro, een tegenhanger van de V3 Pro, veelzijdigheid met functies zoals RGB-verlichting en Bluetooth-ondersteuning, terwijl de V3 Pro zich richt op pure prestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor gaming. De Cobra Pro is misschien beter geschikt voor mensen die op zoek zijn naar extra functies dan alleen pure prestaties. De V3 Pro heeft een grotere, rechtshandige vorm en is lichter in vergelijking met de kleinere, RGB-verlichte en Bluetooth-ingeschakelde Cobra Pro, zoals opgemerkt door Rtings.

De Razer DeathAdder V3 Pro valt op door zijn uitzonderlijke prestaties, vooral in gaming scenario's. Zoals benadrukt door Rtings, blinkt het uit in FPS gaming vanwege zijn lichtgewicht ontwerp, lage kliklatentie en nauwkeurige sensor. Zijn veelzijdigheid maakt het geschikt voor verschillende taken, van kantoorwerk tot MMO/MOBA gaming. Het is echter misschien niet de beste optie voor mensen die op zoek zijn naar een meer compacte en reisvriendelijke muis, zoals opgemerkt door Rtings. Ondanks het premium prijskaartje maken de uitzonderlijke bouwkwaliteit, veelzijdige prestaties en ergonomisch ontwerp van de V3 Pro het een overtuigende keuze voor gamingliefhebbers en algemene gebruikers.

4. Logitech G303 Shroud

Ik ben trots om de Logitech G303 Shroud Edition Wireless Gaming Mouse aan te bieden, ontworpen in samenwerking met Shroud. Met geavanceerde functies zoals LIGHTSPEED draadloze technologie en een HERO 25K-sensor, is deze muis een uitstekende keuze voor gamers die op zoek zijn naar prestaties. Hoewel de unieke vorm en lichte bouw misschien niet voor iedereen zijn, biedt het een strak uiterlijk zonder RGB-verlichting. De opvallende kenmerken zijn onder andere een HERO-sensor met een resolutie van 100 - 25.000 dpi, 145 uur batterijduur en compatibiliteit met Windows 8 of later, macOS 10.11 of later. De muis is oplaadbaar en wordt geleverd met een beperkte hardwaregarantie van 2 jaar, waardoor het een betrouwbare keuze is voor kantoorgebruik.

Volgens Tom's Hardware kan de unieke vorm van de G303 Shroud Edition, die lijkt op een afgeronde diamant, uitdagingen opleveren bij het comfortabel bereiken van de zijknoppen, wat mogelijk kan leiden tot handongemak en kramp. Sommige gebruikers vinden de bouw en stevigheid van de muis enigszins zwak door de zichtbare schroeven aan de onderkant en de uittrekbare lade voor USB-dongle-opslag die een merkbare rammel veroorzaakt. Bovendien kan de USB-C oplaadkabel die in de bovenkant van de muis wordt gestoken extra weerstand veroorzaken tijdens gebruik.

Desalniettemin blinkt de muis uit in FPS-gaming, met een lage kliklatentie, een breed CPI-bereik en soepel glijdende muizenvoeten, zoals opgemerkt door RTINGS. Het is ook geschikt voor lage gevoeligheids-DPI-instellingen en sneller richten vanwege het lichte en robuuste ontwerp, met een gewicht van 75 gram. Bovendien is het NVIDIA Reflex-compatibel en maakt het deel uit van Shroud's officiële gaminggear, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gamingliefhebbers.

Hoewel de Logitech G303 Shroud Edition Wireless Gaming Mouse misschien niet de beste keuze is voor mensen met kleine handen of voor degenen die een muis zoeken voor MMO-gaming met een overvloed aan zijknoppen, maken de hoogwaardige HERO 25K-sensor en LIGHTSPEED draadloze technologie het tot een overtuigende keuze voor kantoorgebruik en FPS-gaming. Met een prijs van $108,99 concurreert het in het premium gamingmuizen-segment en biedt het een balans tussen precisie, efficiëntie en een strak, uniek ontwerp dat het onderscheidt van zijn concurrenten.

Voordelen Logitech G303 Shroud
 • Geavanceerde functies zoals LIGHTSPEED draadloze technologie en een HERO 25K-sensor
 • Elegante uitstraling zonder RGB-verlichting
 • Lange batterijduur van 145 uur
Nadelen Logitech G303 Shroud
 • Onderscheidende vorm kan leiden tot handongemak en kramp
 • Wordt gezien als fragiel en mist stevigheid vanwege zichtbare schroeven en uitschuiflade
 • USB-C oplaadkabel die in de bovenkant wordt gestoken kan extra weerstand introduceren

5. Geoptimaliseerd voor MMO- en MOBA-games: Corsair Scimitar RGB Elite

5. Geoptimaliseerd voor MMO- en MOBA-games: Corsair Scimitar RGB Elite

Belangrijke specificaties:

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Product gewicht: 122 g
Aansturing muis: Optisch
Inclusief batterijen: Nee
Voedingstype: USB
Type verlichting: RGB
Instelbare verlichting: Ja
Geschikt voor besturingssysteem: Windows

De Corsair Scimitar RGB Elite Gaming Muis is een krachtpatser die speciaal is ontworpen voor MMO en MOBA gaming, met een scala aan functies die zijn afgestemd op deze genres. De brede vorm, de textuur grip en de 17 programmeerbare knoppen maken het een ideale keuze voor lange speelsessies. Volgens Tom's Hardware, "Het ergonomische ontwerp en de hoogwaardige materialen maken het comfortabel voor lange speelsessies," en het blinkt uit in MOBA-games zoals Dota 2 vanwege zijn brede ontwerp en de inkeping voor de ringvinger die comfort biedt bij langdurig gebruik. De programmeerbare knoppen en aanpasbare RGB-verlichting dragen bij aan de bouwkwaliteit zonder te overdreven afleidend te zijn. De PixArt PMW3391-sensor en de aanpasbare lift-off afstand via de iCue-software dragen bij aan de precisie en responsiviteit, waardoor de game-ervaring wordt verbeterd.

Deze gaming muis schittert ook op het gebied van aanpassing en compatibiliteit. Het biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden via de iCue-software, waardoor gebruikers de muis kunnen aanpassen aan hun specifieke gamingbehoeften. Bovendien is het geschikt voor verschillende handmaten en gripsoorten, waardoor het veelzijdig is voor een breed scala aan gamers, zoals opgemerkt door RTINGS: "Over het algemeen is het geschikt voor verschillende handmaten en gripsoorten, met zijn programmeerbare knoppen en bouwkwaliteit als opvallende kenmerken." De 4 aanpasbare RGB-zones voegen een persoonlijk tintje toe, waardoor de esthetische aantrekkingskracht van de muis wordt vergroot.

De Scimitar RGB Elite is geëvolueerd van zijn voorganger, de Scimitar Pro RGB, met opmerkelijke verbeteringen in sensorprestaties, een breder CPI-bereik en minder variatie in CPI. De Elite-versie presteert beter dan zijn voorganger in verschillende categorieën, zoals MMO-gaming en rauwe prestaties, zoals benadrukt door RTINGS. De Pro RGB vertoont echter iets betere prestaties in ultralichte gaming. De alleen-bedrade aard van de Scimitar RGB Elite kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers, vooral degenen die op zoek zijn naar een draadloze optie. Bovendien roept het potentieel voor per ongeluk indrukken van de macrobank gebruiksproblemen op, zoals vermeld door Tom's Hardware.

In vergelijking met de Scimitar Elite Wireless biedt de RGB Elite een breder scala aan programmeerbare knoppen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gamers die zwaar leunen op macro's en snelkoppelingen. De draadloze versie van de Scimitar biedt echter de vrijheid van beweging, wat voor sommige gamers voordelig kan zijn. Bij het overwegen van de Scimitar RGB Elite tegenover zijn tegenhangers, positioneren zijn opvallende kenmerken, waaronder uitgebreide aanpassing, precisie en comfort, het als een topkeuze voor MMO- en MOBA-liefhebbers.

Samenvattend is de Corsair Scimitar RGB Elite Gaming Muis een formidabele keuze voor gamers die zich bezighouden met MMO- en MOBA-titels. Zijn brede ontwerp, textuur grip, programmeerbare knoppen en aanpasbare RGB-verlichting maken het tot een eersteklas gaming muis. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben, zoals alleen bedraad zijn en mogelijke gebruiksproblemen met de macrobank, maken zijn uitzonderlijke prestaties en op maat gemaakte functies het tot een opvallend product in zijn categorie.

Voordelen Corsair Scimitar RGB Elite
 • Brede vormgeving en getextureerde grip voor comfort tijdens lange game-sessies
 • 17 programmeerbare knoppen ideaal voor MMO- en MOBA-gaming
 • Uitgebreide aanpassingsopties via iCue-software
Nadelen Corsair Scimitar RGB Elite
 • Alleen bedraad, wat voor sommige gebruikers een nadeel kan zijn
 • Mogelijkheid tot per ongeluk indrukken van de macrobank
 • Niet geschikt voor ultralicht gamen in vergelijking met zijn voorganger, de Scimitar Pro RGB

Hoe kies je de beste gaming-muis?

Je hebt je set-up helemaal klaar staan. Sterke hardware in de computer, een toffe gaming-headset en een monitor die de boel mooi weergeeft. Het beste gaming-toetsenbord had je ook al gevonden. Nu is het tijd dat we erachter komen hoe je de beste gaming-muis vindt.

Ergonomie

Het is ontzettend belangrijk dat je toekomstige gaming-muis prettig in de hand ligt. Vooral als je lange gamesessies van plan bent, vermindert een comfortabele muis de kans op dingen als kramp, pijn aan je hand/pols of RSI. Robbert Haggith vertelt op Quora: "Ze zijn gevormd om comfortabel in je hand te passen, wat betekent dat je hand minder vermoeidheid zal ervaren tijdens het gebruik."

De eerste stap hierin is het uitzoeken van het juiste formaat. Elke hand is anders, dus er zijn ook verschillende maten computermuizen beschikbaar. 1Gezondheidsplein (2023). 'RSI'

De lengtematen van je hand die je moet meten om de ideale maat muis te vinden.

Bepaal welk formaat muis je nodig hebt door een simpele meting van je hand. Houd je vingers tegen elkaar aan en meet de afstand van je langste vinger tot je pols en meet de breedte van je handpalm op het breedste punt. De richtlijn is dat de muis ongeveer 60% zo groot moet zijn als de maten die uit deze meting komt. Is je hand bijvoorbeeld 185 × 100 mm, dan moet de muis 111 × 60 mm zijn.

Voor de lengte van de muis worden vaak de volgende algemene categorieën gebruikt:

Lengte van de handMaat van de muis
Minder dan 170 mmEen kleine muis (maximaal 115 × 65 mm)
170 mm - 195 mmEen middelgrote muis (tussen 115 × 65 mm en 125 × 75 mm)
Meer dan 195 mmEen grote muis (minimaal 125 × 75 mm)

Verder is de manier waarop je de muis vastpakt ook enorm van invloed op de vormgeving van de muis. Zijn er meerdere manieren waarop je een muis vasthoudt dan? Jazeker. En deze verschillende grepen hebben zo hun eigen vorm muis nodig voor het maximale comfort.

Er zijn drie hoofdgrepen: palm-, klauw- en vingertopgreep. Bij de palmgreep rust je hele hand op de muis, ideaal voor comfort tijdens lange sessies. De klauwgreep, waarbij je hand als een klauw over de muis buigt, biedt meer precisie en snelle reactie, perfect voor actie-intensieve games.

De vingertopgreep, waarbij alleen je vingertoppen de muis raken, zorgt voor maximale precisie en snelle bewegingen, ideaal voor gamers die snelle reflexen nodig hebben.

Het gewicht van de muis speelt ook een grote rol voor de ergonomie. Tijdens het gamen maak je snelle bewegingen. Zeker tijdens het spelen van een FPS (first-person shooter). Een zware muis levert na lange gamesessies mogelijk pijn aan de pols op. Voor een gaming-muis raad ik een gewicht van 100 gram aan. Voor echt snelle shooters neem je liefst nog een muis van 80 gram of lichter.

Pijn aan de pols voorkom je verder met een muis die soepel over de ondergrond beweegt. Kijk in reviews of de muis die je wilt ook gladde muisvoetjes heeft. Het gebruik van een muismat is voor soepel gebruik zeker een aanrader.

Andere functies die het comfort van de gaming-muis vergroten zijn bijvoorbeeld verwisselbare grips. Grips zijn onderdelen waar je hand op rust. Bij sommige muizen worden verschillende losse grips meegeleverd. Zo is het mogelijk dat je de gaming-muis letterlijk én figuurlijk naar je eigen hand zet. Je merkt dan bijna niet meer dat je de muis in je hand hebt.

Nauwkeurigheid

Het is belangrijk dat de muis nauwkeurig je input overneemt. Je hebt niets aan de beste gaming-monitor als je constant mis schiet omdat je muis onnauwkeurig is.

Dots per inch

Dit lees je onder andere af aan de dpi-waarde. Dots per inch geven aan hoe scherp de sensor in de muis is. Hoe hoger de dpi, hoe scherper de sensor. Minder muisbeweging geeft daardoor meer beweging van de cursor op het scherm.

Een hogere dpi is niet per se altijd wenselijk. Je wilt het vooral bij spellen waarin je snelle en nauwkeurige bewegingen moet maken, zoals een FPS of een snelle strategiegame. Dit verhoogt je reactiesnelheid. Het is daarnaast ook nog handig als je speelt op een grote monitor of een gaming-tv. De weg die je cursor dan aflegt, is een stuk langer, fijn als dat met minimale beweging kan.

Als je precisie nodig hebt zoals bij een RTS (real-time strategy) of na het gamen tijdens het bewerken van foto's bijvoorbeeld, dan is een lagere dpi handiger.

Als je, zoals ik, graag een FPS speelt, maar je ook bezighoudt met fotobewerking, hoef je niet gelijk twee verschillende muizen te kopen. Er zijn ook gaming-muizen met een verstelbare dpi. Door extra knopjes op de muis verhoog of verlaag je hoe scherp de muis op je input reageert.

Polling rate

Vervolgens wil je dat de muis deze snelle bewegingen ook snel doorgeeft aan de computer. Daarvoor moet je kijken naar de polling rate (ook wel rapportagesnelheid). Dit geeft in hertz weer hoe vaak per seconde de muis een signaal doorgeeft aan de computer. Des te hoger de polling rate, des te vloeiender de besturing met de muis aanvoelt en des te nauwkeuriger je bent.

Bij de meeste gaming-muizen ligt de polling rate tussen de 125 en 1000 Hz. Dit levert reactietijden op van relatief 8 milliseconden en 1 milleseconde. Dit is een merkbaar verschil, vooral wanneer je bijvoorbeeld snelle schietspellen speelt.

Een smartphone met een een stopwatch-app daarop geopend.

Ondertussen zijn er steeds meer gaming-muizen met een polling rate ver boven de 1000 Hz. Dit levert bijvoorbeeld reactietijden van 0.125 ms op, maar het verschil tussen dat en 1 ms is bijna onmerkbaar voor de menselijke zintuigen. Daarnaast moet je gaming-laptop of pc ook nog dat soort snelheden ondersteunen. Dus het stuurprogramma is daarbij ook nog eens essentieel.

Sensor

Een andere keuze die invloed heeft op de nauwkeurigheid van de muis is het type sensor die de muis heeft. Er zijn drie varianten: de optische sensor, de lasersensor en de sensor met gyroscoop en versnellingsmeter. Die laatste is echter meer een gimmick, die niet zoveel gamers gebruiken.

Muizen met een gyroscoop en versnellingsmeter zijn vooral bedoeld voor movement games, waarbij het als een soort Wii-controller werkt. Je kunt er ook mee richten in een FPS of het als een soort racestuur gebruiken bij racegames. Als dat je ding is, zoek vooral zo'n soort muis. Maar de meeste mensen gebruiken een muis met optische- en de lasersensor. Dus daar ga ik dieper op in.

Een optische sensor gebruikt een led-licht en een camera die de bewegingen van de muis detecteert. Het oppervlak waarop de muis beweegt weerkaatst het licht. Vervolgens analyseert de sensor de beelden en vertaalt de beweging van de muis naar de beweging van de cursor op het scherm.

Optische sensoren zijn over het algemeen zeer nauwkeurig en hebben een hoge dpi, wat betekent dat ze snelle en precieze tracking bieden. Ze werken goed op verschillende oppervlakken en hebben meestal geen ingebouwde acceleratie of hardwarekalibratie.

Voordelen:

 • Hoge nauwkeurigheid
 • Snelle en precieze tracking
 • Geen ingebouwde acceleratie
 • Werkt goed op verschillende oppervlakken

Nadelen:

 • Werkt minder goed op glas

Een lasersensor detecteert muisbeweging met een laserdiode in plaats van een ledlamp. Over het algemeen bereiken ze hogere dpi-waarden dan optische sensoren, wat betekent dat ze zeer gevoelig zijn en snelle tracking bieden.

Ze werken ook goed op verschillende oppervlakken, inclusief reflecterende oppervlakken zoals glas. Echter, lasersensoren zijn soms onnauwkeurig door dingen als muisacceleratie. Muisacceleratie is een functie die de gevoeligheid van de muis dynamisch maakt. Hierdoor beweegt de cursor soms sneller bij vluggere muisbewegingen. Wanneer je dit niet verwacht leidt dat soms tot irritaties.

Voordelen:

 • Hoge dpi
 • Werkt goed op verschillende oppervlakken
 • Waaronder reflecterende oppervlakken als glas

Nadelen:

 • Is soms onnauwkeurig door muisacceleratie

Draadloos vs. bekabeld

Dan de volgende belangrijke vraag. Neem je een bekabelde muis of wil je alle bewegingsvrijheid en neem je een die draadloos is? Dat is gelijk één van de voornaamste factoren in deze keuze. De kabel van een muis wil nog wel eens ergens achter blijven hangen of in de knoop raken. Met een draadloze muis is dat niet het geval en heb je alle bewegingsvrijheid die je maar wilt.

Echter, je moet bij een draadloze muis wel het bereik ervan in acht nemen en in je achterhoofd houden dat het gevoelig is voor signaalstoring. Je wilt dat je in het heetst van de strijd geen goede controle meer over je game-karakter hebt. Zolang de draad van je bekabelde muis niet wordt doorgeknaagd door je konijn, heeft een muis met kabel altijd verbinding.

Normaal gesproken voorkom je lag met een goede gaming-router, maar een bekabelde muis helpt daar ook mee. Dan wel met input lag (ook wel latency). Input lag houdt in dat het signaal vertraging oploopt en daardoor de actie minder snel op het scherm wordt uitgevoerd dan normaal.

Met een draadloze muis heb je een hoger risico op input lag dan met een bekabelde muis. Draadloze muizen zijn in de afgelopen jaren wel enorm verbeterd op dat gebied en er zitten ook uitstekende exemplaren tussen, maar daar moet je wel rekening mee houden voor je eentje koopt.

Stel jezelf ook de vraag of de muis werkt op losse batterijen of een ingebouwde accu wanneer je kiest voor een draadloze muis. En als hij een accu heeft, wat is de batterijduur van de accu? Oftewel, hoe lang doet hij het voordat je hem weer moet opladen. Met de meeste draadloze muizen is minimaal een week lang gamen wel haalbaar, maar houd het wel in de gaten.

Vaak moet je het oplaadstation van de draadloze muis er nog los bij kopen ook, wat zorgt voor extra kosten. Bedenk hierbij goed wat je voorkeur heeft en wat je budget is.

Extra functionaliteiten van gaming-muizen uitgelicht

Weinig mensen zijn zo vindingrijk als gamers. Sinds de uitvinding van de computer en de opkomst van videogames is er een enorme ontwikkeling geweest in de besturing ervan. Zo ook bij de gaming-muis. Een goede gaming-pc zonder gaming-muis is tegenwoordig ondenkbaar.

De gebruiker heeft alle vrijheid in de instellingen van de muis, zodat het aansluit op zijn of haar behoeften en tegelijkertijd veelzijdig blijft. Eerder vertelde ik al dat veel gaming-muizen extra knoppen hebben waarmee je de dpi aanpast aan wat je nodig hebt. Dit gaat nog verder. Er zijn een hoop modellen met nog veel meer extra knoppen die je geheel naar eigen inzicht programmeert.

Een speciale gaming muis.

Op deze extra knoppen stel je bijvoorbeeld bepaalde toetsencombinaties in die veel voorkomen in het spel. Dit is handig bij MMO (massively multiplayer online) als Word of Warcraft of Dota 2, waar je complexe handelingen moet uitvoeren. Het zijn soms wel meer dan tien extra knoppen, die je bij sommige merken met een speciale knop virtueel omturnt tot wel 29 knoppen!

Sommige gaming-muizen staan trouwens toe dat je de lay-out van de knoppen en de gevoeligheid van de muis opslaat als een profiel. Vaak is er op zo'n interne opslag wel ruimte tot vijf verschillende profielinstellingen. Hiermee schakel je pijlsnel tussen verschillende speelstijlen of muisfuncties wanneer je een ander spel begint of klaar bent met spelen.

Eerder had ik het ook nog over het gewicht van de muis en dat je voor snelle schietspellen een lichte muis wilt. Wil je dat nu niet constant, dan zijn er ook muizen met verwijderbare gewichtjes. Zo verander je het gewicht van de muis en heb je een lichte muis of een wat zwaardere muis wanneer jij dat nodig hebt.

Ontdek het ontwerp

Vele gaming-muizen hebben een stoer ontwerp. RGB-verlichting biedt je de mogelijkheid om je muis te personaliseren met een spectrum aan kleuren, vaak tot 16,8 miljoen tinten. Dit betekent dat je de kleuren kunt aanpassen aan je persoonlijke stijl of aan de kleuren van je gaming-setup.

Veel gaming-muizen komen met software waarmee je verschillende verlichtingsmodi kunt instellen, zoals ademend, knipperend of statisch licht.

Welk merk maakt de beste gaming-muizen?

Dompel jezelf onder in de gaming-wereld met topmerken als Logitech, Razer en SteelSeries, waar innovatie en precisie samenkomen voor de ultieme gaming-ervaring.

Logitech

Logitech staat bekend om zijn innovatieve en hoogwaardige gamingmuizen, zoals de Logitech G-serie. Deze muizen zijn populair vanwege hun nauwkeurige sensoren, aanpasbare knoppen en ergonomisch ontwerp

Razer

Razer is een favoriet onder gamers vanwege hun stijlvolle en prestatiegerichte gaming-muizen. Kenmerkend zijn de Razer Chroma RGB-verlichting en de hypersnelle Razer Focus+ optische sensoren. Hun muizen bieden een uitstekende balans tussen comfort, duurzaamheid en responsiviteit.

SteelSeries

SteelSeries is bekend om zijn duurzame en comfortabele gamingmuizen, die vaak worden gebruikt door professionele e-sporters. Hun muizen, zoals de SteelSeries Rival-serie, bieden geavanceerde tracking, aanpasbare gewichten en een ergonomisch ontwerp voor langdurig comfort tijdens het gamen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste gaming-muis?

Op dit moment heeft de Consumentenbond nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over gaming-muizen. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens Tweakers de beste gaming-muis?

Op dit moment heeft Tweakers nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over gaming-muizen. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens TechRadar de beste gaming-muis?

Volgens TechRadar is de SteelSeries Aerox 9 de beste gaming-muis. Deze muis valt op door zijn ultralichte ontwerp van slechts 89 gram, wat zorgt voor snelle en moeiteloze bewegingen. De Aerox 9 beschikt over een TrueMove Air optische sensor met een nauwkeurigheid van 18.000 CPI, wat garant staat voor uiterste precisie in je games.

Met 12 programmeerbare knoppen biedt hij uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, ideaal voor MMO- en MOBA-spellen. Zijn IP54-classificatie voor water- en stofbestendigheid maakt hem bovendien duurzaam en betrouwbaar voor langdurig gebruik.       

Veelgestelde vragen over gaming-muizen van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste gaming-muis

Jouw nieuwsgierigheid is onze brandstof! Heb je vragen, opmerkingen of wil je advies? Aarzel niet en deel ze met ons.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross