Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Snel, Licht en Lang Gebruik: de Beste Chromebook kies je zo

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min leestijd

Ruim tien jaar geleden zag de eerste Chromebook het levenslicht. De ontwikkelingen zijn sindsdien hard gegaan, en Chromebooks zijn niet meer weg te denken uit het laptoplandschap. In het inmiddels overweldigende aanbod, is het daarom moeilijk om de beste Chromebook te vinden.

Maar geen paniek! In dit artikel vertel ik je over alle ins- en outs op het gebied van Chromebooks. Het belangrijkste in je zoektocht is weten waar je op moet letten als je van plan bent een Chromebook te kopen.

Speciaal voor jou heb ik daarom een koopgids gemaakt. Ook laat ik je de beste Chromebooks van dit moment zien, te beginnen met de onderstaande top 5. 👇

Waarom een Chromebook aanschaffen?

Chromebooks zijn er in een hoop verschillende soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: ze lopen op Chrome OS (wat ik later in deze koopgids uitgebreid behandel).

Vergeleken met Windows- of Apple-laptops, is een Chromebook indrukwekkend snel en gaat de batterij bijzonder lang mee.

Zeker voor licht gebruik is een Chromebook de ideale laptop. Als je je laptop vooral gebruikt voor mailen, social media, Netflix en tekstverwerken, voldoet een Chromebook waarschijnlijk ook aan al je wensen. Een Chromebook is daarom ook een goede laptop voor studenten.

Ben je een fanatieke gamer of wil je zware software draaien, bijvoorbeeld om foto’s of video’s te bewerken? Dan is een Chromebook minder geschikt en kies je liever een goede gaming-laptop.

Chrome OS – Chromebooks draaien op Chrome OS; een besturingssysteem ontwikkeld door Google. Met ChromeOS ging Google de strijd aan met giganten Microsoft en Apple, en met succes! Het besturingssysteem, gebaseerd op de Google Chrome webbrowser, is volledig ontwikkeld voor online gebruik. Veel zaken die bij traditionele laptops lokaal gebeuren of worden opgeslagen, komen bij Chrome OS in de cloud terecht. Wel is het aanbod aan programma’s op Chrome OS een stuk beperkter dan bij de concurrenten.

Google Chromebook

Google Chromebook

array ( )

Asus Chromebook Flip CX5

Asus Chromebook Flip CX5
Touchscreen: Ja

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/asus-chromebook-flip-cx5-cx5500fea-e60150-15-6-inch/9300000040817858', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Lenovo Chromebook Duet 3

Lenovo Chromebook Duet 3

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/tablet-lenovo-ideapad-duet-10-1-128-gb-ssd-azerty/9300000061853731', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Koopgids: hoe kies ik de beste Chromebook?

Je hebt je keuze gemaakt en het is tijd om een Chromebook aan te schaffen! Maar waar begin je met zoeken? En wat betekenen alle specificaties die je tegenkomt bij de (online) winkels?

In deze koopgids kijken we stap voor stap naar je wensen en eisen, zodat je zelf de beste Chromebook kunt kiezen. Ga er even goed voor zitten; met de onderstaande stappen heb je binnen no-time de perfecte Chromebook.

Groot, groter, grootst

De grootte van je scherm is het eerste waar je naar moet kijken in je zoektocht naar een Chromebook. Wil je een compacte laptop die gemakkelijk mee te nemen is? Of wil je je lievelingsserie in topkwaliteit op een groot scherm bekijken? Bedenk goed wat voor jou belangrijk is.

Schermafmetingen drukken we uit in inch, dit gaat over de diagonale schermafmetingen. Van hoek tot hoek dus.

Een gemiddelde laptop is zo’n 15 inch (39 cm). Chromebooks zijn te vinden tussen de 10,1 inch (25,6 cm) en de 17 inch (44 cm). Je hebt dus een breed spectrum om uit te kiezen!

De achterkant van een Chromebook

Een intuïtieve ervaring

Steeds meer Chromebooks hebben tegenwoordig een touchscreen. Hier zitten meerdere voordelen aan. Het voegt een hoop toe aan gebruikersgemak, en veel Chromebooks met deze functie zijn ook als tablet te gebruiken, net als een goede 2-in-1 laptop.

Het fijne aan Chrome OS is in dit geval de touchscreen-compatibiliteit met de apps op je Chromebook – die is namelijk uitstekend!

Er zijn bijvoorbeeld ook Windows laptops met touchscreen te koop. Toch werken deze niet op dezelfde intuïtieve manier als een Chromebook. Bij deze laptops merk je dat de programma’s niet ontwikkeld zijn voor touchscreens. Hierdoor gaat er nog wel eens iets mis, of werkt de touch-bediening erg stroef.

Opslag en geheugen

Eén van de grootste verschillen tussen Chromebooks en andere laptops, is de opslag. Waar een MacBook van Apple of Windowslaptop gebouwd is om bestanden lokaal op je harde schijf op te slaan, is een Chromebook ontworpen om online te werken.

Dat betekent dat je je bestanden in de cloud van Google (Google Drive) opslaat, niet op je laptop zelf.

Als je een Chromebook koopt krijg je daar over het algemeen 100 Gigabyte (GB) gratis cloud-ruimte bij. Heb je daar niet genoeg aan? Dan kun je altijd nog ruimte bij kopen.

De opslag van een Chromebook is dus flexibeler dan een vaste SSD of HDD in een ander soort laptop. Ruimte in de cloud kost je 1,99 per maand per 100 GB. Voor een terabyte betaal je een tientje per maand.

Veilig? – Misschien vind je het spannend om je bestanden online op te slaan, want is je persoonlijke informatie zo wel veilig? Gelukkig hoef je je hier geen zorgen om te maken. Alles wat je opslaat, wordt gefragmenteerd en op superbeveiligde bewaard. Dat betekent dat alle data in stukjes wordt gehakt en op verschillende servers terecht komt. Hierdoor is jouw laptop de enige manier om toegang te krijgen tot de data.

Onthouden of opslaan?

De opslag in de cloud betekent niet dat je Chromebook helemaal geen geheugen heeft. Het geheugen van je computer werkt ongeveer net als bij jezelf: we maken onderscheid tussen het korte- en langetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen van computers noemen we 'RAM', wat staat voor 'random acces memory'. Hier slaat een computer je bestanden niet permanent op, maar gebruikt het om tijdelijk informatie op te slaan.

Heb je een browser met meerdere tabbladen openstaan en ben je tegelijkertijd bezig in een Word-bestand? Dan schakel je hier snel tussen dankzij je RAM.

Voor zware games of programma’s is meer RAM nodig, maar je koopt geen Chromebook om op te gamen of video's intens te bewerken. De meeste Chromebooks komen met 4 à 8 GB aan RAM geheugen, wat in de praktijk genoeg is voor alledaagse toepassingen. Duurdere, recentere modellen hebben soms zelfs 16 GB RAM.

Witte Chromebook op een wit bureau met een gele bloem ernaast

Langetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen van een Chromebook is bijna altijd een SSD. 'SSD' staat voor solid state drive en is de opvolger van klassieke harde schijf (HDD). In de meeste Chromebooks zit standaard 32 GB of 64 GB opslagruimte ingebouwd.

Omdat de laptop alles in de cloud opslaat, is dit ruim voldoende; de opslag dient vooral als stalplaats voor geïnstalleerde apps en programma’s.

Mocht je meer ruimte willen, dan zijn er ook modellen te koop met 128 GB of 256 GB aan interne opslag. Ook hebben sommige Chromebooks een sleuf voor een SD-kaartje ingebouwd. Als je behoefte hebt aan wat meer lokale opslagruimte, breid je op die manier de opslag makkelijk uit.

Chromebooks vergelijken

 Google ChromebookAsus Chromebook Flip CX5Lenovo Chromebook Duet 3HP Chromebook x360 14Acer Chromebook Spin 714
Totale opslagcapaciteit
Intern geheugen8 GB
Schermgrootte15.6 Inch

Het brein

Een ander belangrijk punt om op te letten is de processor, wat je kan zien als het brein van je computer. Alles wat je doet, van een app openen tot een mail sturen: het gaat via je processor.

Omdat je Chromebook bijna alle taken online uitvoert, is de kracht van je processor niet zo belangrijk als bij een traditionele laptop.

In de meeste Chromebooks zit dan ook een vrij basic processor, wat over het algemeen prima werkt voor de dingen waar Chromebooks het meeste voor worden gebruikt. Een aantal processors is populair bij Chromebook-fabrikanten. De modellen die je het meeste tegenkomt, licht ik kort voor je uit.

Intel Celeron

In Chromebooks de meest gebruikte processor, en tevens de goedkoopste. Celeron is dé budgetprocessor van Intel en daarmee het goedkoopste model dat zij produceren. Een ideale processor voor de Chromebook dus!

Celeron-processors zijn de ondergrens voor Chromebook-processors en werken prima als je wilt mailen, je social media wilt bekijken of iets wilt streamen op Netflix.

Intel Pentium

Je zou de Intel Celeron kunnen zien als een goedkopere uitvoering van Intel Pentium. Intel Pentium-processors zijn wat krachtiger dan de Celeron en daarom ook een slagje duurder. Waar de Celeron een budgetmodel is, is de Pentium meer een standaardprocessor. Lichtere apps en programma’s draaien op een Intel Pentium probleemloos.

Een intel CPU

Intel Core-series

Als je jouw Chromebook wat intensiever wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor foto’s nabewerken of om wat zwaardere apps op te draaien, is een Intel Core-processor de beste keuze.

Deze processors zijn een stuk krachtiger dan degene die ik hierboven noemde, en dat zie je ook terug op het prijskaartje. Bij deze serie geldt: hoe hoger het getal (i3, i5 of i7), hoe beter de prestaties.

 • Intel Core M

De Intel Core M-serie is speciaal ontwikkeld voor tablets en lichte laptops, zoals de Chromebook. Deze reeks processors valt ook onder de Core-series.

De meeste moderne Chromebooks met een Intel M-processor, hebben een M3-model. Vergeleken met de Pentium en Celeron, is een M3-processor een stuk krachtiger, maar het is nog steeds een budgetmodel. Hierdoor krijg je voor een goede prijs een relatief krachtige Chromebook.

Andere merken

Naast de processors van Intel zijn er een aantal Chromebook modellen met een ander merk processor. Denk aan Mediatek en AMD.

Is je oog gevallen op een Chromebook met een andere processor? Kijk dan naar de kloksnelheid. Dit bepaalt hoe snel je processor berekeningen uitvoert. Een hogere kloksnelheid duidt op een snellere processor.

Daarnaast zijn meer cores (kernen) ook een goed teken: dit maakt multitasken binnen één programma een soepele bedoeling, in het kort gezegd. Hetzelfde geldt voor threads. Dit zijn virtuele opdelingen van cores.

Accuduur

Chromebooks staan bekend om hun goede accuduur. Omdat alles via je internetverbinding gebeurt, hoeft je Chromebook namelijk minder hard te werken om lokaal van alles te laten gebeuren – en dat bespaart batterij.

De meeste Chromebooks gebruik je probleemloos een volledige dag zonder tussendoor op te laden. Ideaal voor als je veel onderweg bent!

Apps

Een nadeel van de Chromebook is het beperkte aanbod aan programma’s. De programma’s die je op een Windowslaptop kunt installeren zijn lang niet altijd beschikbaar voor Chrome OS.

Veel apps op een Chromebook werken via internet (zoals Google Docs, YouTube en Netflix). Daarnaast kun je apps downloaden uit de Google Play Store.

Kijk dus vooraf goed welke programma’s je veel gebruikt, en of deze wel beschikbaar zijn op Chrome OS. Zwaardere programma’s zoals Adobe Photoshop of Premiere zijn niet beschikbaar. Ik benadruk het nog maar een keer: Chromebooks zijn vooral bedoeld voor licht gebruik.

Voor de gamers

Dat betekent niet dat een Chromebook uitgesloten is voor gamers. Naast de spelletjes die je downloadt in de Play Store, kan je via Google Stadia wat serieuzer gamen op je Chromebook.

Google Stadia werkt ongeveer zoals Netflix: je streamt games, waardoor je ze niet hoeft te installeren. Zo nemen ze geen opslagruimte in, en de hardware van je laptop maakt geen enkel verschil.

Een Google Stadia controller

Let wel op: de fanatieke gamer zal het aanbod van Google Stadia misschien wat karig vinden. Grote titels, zoals Red Dead Redemption of Assassin’s Creed, zijn wel te spelen, maar de keuze is lang niet zo groot als op een Windows-computer.

Ook heb je een snelle en stabiele internetverbinding nodig om te kunnen gamen. Als je dit niet hebt, hapert je game en/of loopt hij veel vast.

Aansluitingen

Niet alle Chromebooks hebben dezelfde aansluitingen. Lees je daarom goed in over de verschillende typen aansluitingen, zoals usb-aansluitingen of HDMI, voordat je besluit een Chromebook te kopen. Ook de eerder genoemde ingang voor een SD-kaartje speelt mogelijk mee in je keuze.

Veel nieuwere Chromebooks hebben geen usb-a-aansluiting meer. Bedenk dus ook welke apparaten – zoals je usb-stick of draadloze muis – je wilt aansluiten. Het zou zonde zijn om allemaal nieuwe apparaten aan te moeten schaffen omdat de aansluiting ontbreekt.

Tenminste houdbaar tot...

Chromebooks zijn het liefste zoveel mogelijk online, en ze worden dan ook continu geüpdatet – tot op zekere hoogte. Er komt een moment dat je Chromebook de nieuwste updates niet meer aankan.

Google heeft een lijstje met alle Chromebooks en wanneer zij hun laatste update kunnen verwachten opgesteld. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

Kijk hier goed naar, want een dure laptop kopen die een jaar later niet meer ondersteund wordt, is zonde van je geld. Na het verstrijken van deze software-houdbaarheidsdatum kun je je Chromebook overigens wel gewoon blijven gebruiken.

Op den duur wordt het wel lastiger om (nieuwe) apps te installeren en is je Chromebook minder goed beveiligd tegen virussen.

De 5 beste Chromebooks op een rij

1. Beste Chromebook: Google Chromebook

1. Beste Chromebook: Google Chromebook

Belangrijke specificaties:

De Chromebook heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en biedt gebruikers betaalbare en veelzijdige opties voor hun computerbehoeften. Volgens de recensies is de Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook Plus sterk aanbevolen als de beste beschikbare Chromebook. Het valt op door zijn betaalbaarheid, prestaties en veelzijdigheid. Zoals Kimber Streams van Wirecutter zegt: "Het is de beste Chromebook voor de meeste mensen, met een goede balans tussen prestaties en betaalbaarheid."

Voor degenen die op zoek zijn naar een goedkoper alternatief, is de Asus Chromebook Plus CX34 een solide keuze, hoewel het een iets minder scherm heeft. De Lenovo IdeaPad Gaming Chromebook 16" wordt aanbevolen voor degenen die een groter scherm nodig hebben, terwijl de Acer Chromebook Spin 714 wordt geprezen om zijn draagbaarheid.

Wat betreft specifieke modellen, wordt de Samsung Galaxy Chromebook 2 uitgelicht vanwege zijn premium kenmerken, waaronder een QLED-touchscreen en een goede batterijduur, allemaal onder de $500. De Lenovo Chromebook Duet wordt geprezen om zijn betaalbaarheid en functionaliteit als een afneembare tablet met toetsenbord. De Acer Chromebook Spin 713 wordt aanbevolen vanwege het 2-in-1 ontwerp en het levendige scherm.

Andere opmerkelijke Chromebooks zijn onder andere de Acer Chromebook 516 GE, ontworpen voor game streaming, en de Framework Laptop Chromebook Edition, die opvalt door zijn eenvoudige upgrade- en reparatiemogelijkheden.

Over het algemeen blinken Chromebooks uit in het onderwijs en bieden ze webbrowsing mogelijkheden tegen een betaalbare prijs. Zoals de recensie van Laptop Mag vermeldt, wordt de Acer Chromebook Spin 714 beschouwd als de beste algehele Chromebook, met uitstekende prestaties en een solide constructie. De Asus Chromebook Detachable CM3 wordt geprezen om zijn esthetiek en duurzaamheid, terwijl de Acer Chromebook 514 de beste batterijduur heeft. De Samsung Chromebook 3 wordt aanbevolen voor studenten en de Acer Chromebook 715 wordt zeer gewaardeerd om zijn duurzaamheid en prestaties.

Voor zakelijke gebruikers biedt de HP Pro C640 Chrome Enterprise verbeterde beveiligingsfuncties en duurzaamheid. De Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook is een lichte optie met snelle prestaties en een batterijduur voor de hele dag. De HP Dragonfly Pro Chromebook valt op door zijn premium functies en strakke ontwerp.

Kortom, de Chromebook is een veelzijdige en betaalbare optie voor verschillende computerbehoeften. Het biedt een scala aan functies en opties die aansluiten bij verschillende budgetten en gebruikersvoorkeuren. Hoewel sommige modellen uitblinken op specifieke gebieden zoals gaming of duurzaamheid, wordt de Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook Plus consequent aanbevolen als de beste algehele Chromebook.

Voordelen Google Chromebook
 • Betaalbaar
 • Veelzijdig
 • Goede prestaties

2. Asus Chromebook Flip CX5

2. Asus Chromebook Flip CX5

Belangrijke specificaties:

De Asus Chromebook Flip CX5 is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook die sterke prestaties en een aantrekkelijk design biedt. Deze laptop heeft een stevig en comfortabel 360-graden scharnierend ontwerp, waardoor je hem op verschillende manieren kunt gebruiken. Het toetsenbord en het touchpad zorgen voor een soepele en comfortabele ervaring, hoewel de platte toetsen even wennen kunnen zijn. Het 15,6-inch FHD touchscreen display reageert goed en ondersteunt het gebruik van een stylus. Het biedt een helder scherm, hoewel de kleurweergave verbeterd kan worden.

"De vormgeving van de Chromebook is indrukwekkend, met een stevig en comfortabel 360-graden scharnierend ontwerp." (Tom's Guide)

De Asus Chromebook Flip CX5 springt eruit als een topkandidaat in zijn categorie en verrast met zijn functies. De Sonos Era 300 speakers leveren geluid in meerdere richtingen, terwijl de Era 100 speakers stereogeluid en verbeterde bas bieden. Beide speakers hebben Bluetooth en USB-C line-in voor eenvoudige muziekweergave vanaf andere apparaten.

"De Asus Chromebook Flip CX5 is een 15-inch Chromebook die opvalt als een topkandidaat in zijn categorie." (The Verge)

Het vakmanschap van de Asus Chromebook Flip CX5 wordt zeer geprezen, met zijn unieke design dat bestaat uit een Immersive White behuizing en een volledig zwarte binnenkant. De aandacht voor detail en het algehele esthetische aantrekkingskracht maken het een aantrekkelijke keuze.

"De ASUS Chromebook Flip CX5 wordt geprezen om zijn opmerkelijke vakmanschap." (Asus)

Een opvallende functie van de Asus Chromebook Flip CX5 is de compatibiliteit met Minecraft. Spelers kunnen nu genieten van het populaire spel op een nieuw platform, met naadloos cross-play en de mogelijkheid om te mijnen, bouwen, overleven en verkennen in een uitgestrekte open wereld met vrienden.

"Minecraft is nu beschikbaar op Chromebooks, zodat spelers het blokkerige spel op een nieuw platform kunnen spelen." (Asus)

Al met al biedt de Asus Chromebook Flip CX5 solide prestaties en een aantrekkelijk design. Maar de hoge prijs kan een afschrikmiddel zijn voor sommige kopers.

"De Asus Chromebook Flip CX5 is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook die sterke prestaties biedt, maar wel een hoog prijskaartje heeft." (Tom's Guide)

Voordelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Stevig en comfortabel 360-graden scharnierontwerp
 • Responsief 15,6-inch FHD touchscreen display
 • Compatibel met Minecraft
Nadelen Asus Chromebook Flip CX5
 • Hoge prijs
 • Kleuraccuraatheid kan worden verbeterd
 • Toetsen met een laag profiel kunnen wat wennen zijn

3. Lenovo Chromebook Duet 3

3. Lenovo Chromebook Duet 3

Belangrijke specificaties:

De Lenovo Chromebook Duet 3 is de nieuwste toevoeging aan de populaire 2-in-1 Chromebook-serie en biedt een groter en helderder scherm in vergelijking met zijn voorganger. Volgens Tom's Guide heeft de Duet 3 een strakke zwarte aluminium behuizing met een afneembaar toetsenbord en hoes, wat zorgt voor een veelzijdig en draagbaar ontwerp. Het 11-inch 2K-scherm is groter en helderder dan de originele Duet en levert levendige kleuren en bereikt tot 400 nits helderheid. Het scherm is vergelijkbaar met zijn voorganger en kan zelfs de kleurnauwkeurigheid van de iPad uit 2021 evenaren.

Een van de opvallende kenmerken van de Lenovo Chromebook Duet 3 is de waarde voor je geld. Tom's Guide prijst de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, lange batterijduur en het meegeleverde toetsenbord. De Duet 3 wordt ook geprezen om zijn toegankelijkheid en USB-C-poorten, waardoor het een handige keuze is voor gebruikers. Het is echter misschien niet de beste optie voor wie op zoek is naar een groter apparaat of krachtigere specificaties, zoals vermeld in de review van The Verge.

"De Lenovo Duet 3 Chromebook is een grotere en helderdere versie van de populaire 2-in-1 Chromebook, met een strak ontwerp, een helder en levendig scherm en een afneembaar toetsenbord." - Tom's Guide

Wat betreft de prestaties, stelt The Verge dat de Lenovo Chromebook Duet 3 een solide budgetcomputer is die goed presteert voor de juiste taken. Hoewel het misschien niet het krachtigste apparaat op de markt is, biedt het goede toegankelijkheid en is het uitgerust met USB-C-poorten, waardoor het compatibel is met een scala aan randapparatuur.

"De Lenovo Chromebook Duet 3 is een solide budgetcomputer die goed presteert voor de juiste taken, met goede toegankelijkheid en USB-C-poorten." - The Verge

De Lenovo Chromebook Duet 3 bouwt voort op de sterke punten van zijn voorganger, de Lenovo Chromebook Duet, die zeer gewaardeerd werd vanwege zijn waarde en prestaties. De Duet 3 behoudt het uitstekende waardevoorstel, de lange batterijduur en het meegeleverde toetsenbord, waardoor het een de moeite waard optie is in de Chromebook-markt.

"De Lenovo Chromebook Duet biedt een geweldige waarde en prestaties, waardoor het een de moeite waard optie is in de Chromebook-markt." - Tom's Guide

Al met al is de Lenovo Chromebook Duet 3 een aantrekkelijke keuze voor wie een veelzijdige Chromebook nodig heeft. Het strakke ontwerp, heldere en levendige scherm en afneembaar toetsenbord maken het een overtuigende optie. Hoewel het misschien niet het krachtigste apparaat is of geschikt voor wie een groter scherm zoekt, maken de goede prijs-kwaliteitverhouding en prestaties het een waardige concurrent op de Chromebook-markt.

Voordelen Lenovo Chromebook Duet 3
 • Ik ben verliefd op het strakke ontwerp
 • Mijn display is helder en levendig
 • Je zult dol zijn op mijn afneembare toetsenbord
Nadelen Lenovo Chromebook Duet 3
 • Ik ben misschien niet geschikt voor degenen die een groter scherm zoeken
 • Ik ben misschien niet het krachtigste apparaat

4. HP Chromebook x360 14

4. HP Chromebook x360 14

Belangrijke specificaties:

De HP Chromebook x360 14 is een veelzijdige Chromebook die gemengde beoordelingen heeft ontvangen. Volgens Rtings is het een gemiddelde keuze voor schoolgebruik vanwege zijn draagbaarheid en bouwkwaliteit, maar het schiet tekort op bepaalde gebieden. De helderheid van het scherm en de reflectiebehandeling zijn ondermaats en de webcam heeft een vissenoogeffect. Maar het toetsenbord en het touchpad zijn comfortabel in gebruik en de batterij gaat meer dan 8 uur mee. Het is niet geschikt voor gaming omdat het geen upgradebare onderdelen en een toegewijde GPU heeft, en het draait op Chrome OS, dat niet compatibel is met DirectX-games. De luidsprekers zijn niet erg luid en het TN-scherm heeft een lage pixeldichtheid en slechte kijkhoeken voor multimediagebruik. Maar het is draagbaar en de batterij gaat mee voor drie avondvullende films.

Wat betreft prestaties is de HP Chromebook x360 14 niet ideaal voor veeleisende taken zoals 3D-rendering vanwege zijn energiezuinige CPU's en trage eMMC-schijf. Voor zakelijk gebruik biedt het goede draagbaarheid en een goed gebouwd toetsenbord, maar de webcam en poortselectie zijn gemiddeld.

Een recensent van Rtings merkt op: "De bouwkwaliteit is geweldig en het is zeer draagbaar, waardoor het een goede keuze is voor schoolgebruik." Een andere recensent merkt op: "Het toetsenbord en het touchpad zijn comfortabel in gebruik en de batterijduur is indrukwekkend."

In vergelijking met andere Chromebooks op de markt schiet de HP Chromebook x360 14 op sommige gebieden tekort. Maar het heeft zijn sterke punten, zoals draagbaarheid en een comfortabel toetsenbord. Het is misschien niet de beste keuze voor gaming of veeleisende taken, maar het kan goed overweg met basisproductiviteit en schoolgerelateerde taken.

Al met al is de HP Chromebook x360 14 een degelijke keuze voor schoolgebruik en basisproductiviteitstaken. Het biedt draagbaarheid, een comfortabel toetsenbord en een lange batterijduur. Maar het heeft beperkingen qua schermkwaliteit, webcam prestaties en gaming mogelijkheden. Als je op zoek bent naar een Chromebook voor school of algemeen gebruik, zou dit een geschikte optie kunnen zijn. Maar als je meer geavanceerde functies of prestaties nodig hebt, zijn er misschien betere opties op de markt verkrijgbaar.

Voordelen HP Chromebook x360 14
 • Draagbaarheid
 • Comfortabel toetsenbord
 • Lange batterijduur
Nadelen HP Chromebook x360 14
 • Ondermaatse schermhelderheid en reflectieverwerking
 • Visoogeffect op webcam
 • Niet geschikt voor gaming of veeleisende taken

5. Acer Chromebook Spin 714

De Acer Chromebook Spin 714 is een veelzijdige 2-in-1 Chromebook met een strak design en indrukwekkende prestaties. Met een startprijs van €729,- is hij verkrijgbaar in verschillende configuraties om aan verschillende behoeften te voldoen. De 360-graden scharnier zorgt voor een gemakkelijke overgang tussen de laptop- en tabletmodus, en de meegeleverde stylus voegt nog een extra laag functionaliteit toe.

"De Acer Chromebook Spin 714 biedt een snelle prestatie en een veelzijdig design." - Tom's Guide

Een van de opvallende kenmerken van de Spin 714 is het scherm. Met een resolutie van 1920 x 1200 levert het goede beeldkwaliteit met levendige kleuren. Het dekt 111,9% van het sRGB-kleurenspectrum en 78,9% van het DCI-P3-spectrum, waardoor het geschikt is voor taken die een nauwkeurige kleurweergave vereisen. Het gemiddelde helderheidsniveau van 358 nits zorgt ervoor dat het zelfs in goed verlichte omgevingen goed zichtbaar is.

"De Acer Chromebook Spin 714 is een elegant Ultrabook-concept met een 14-inch HD-touchscreen en een aluminium behuizing." - TechRadar

Wat betreft prestaties biedt de Spin 714 een snelle ervaring. Hij wordt aangedreven door een Intel 12th Gen-processor, wat zorgt voor soepel multitasken en snelle laadtijden van applicaties. De aanwezigheid van een Thunderbolt 4-poort zorgt voor snelle gegevensoverdracht en connectiviteitsopties. Het is echter vermeldenswaard dat de MicroSD-kaartsleuf en het scherm met hogere resolutie van zijn voorganger ontbreken.

"Terwijl de Spin 714 een betere Intel 12th Gen-processor, HDMI-uitgang, Thunderbolt 4-poort en een netjes opgeborgen stylus biedt, heeft hij enkele nadelen in vergelijking met zijn voorganger." - TechRadar

De Spin 714 wordt gepositioneerd als een premium Chromebook, met een aantrekkelijk design en een aluminium behuizing. Het verlichte toetsenbord is van volledige grootte en duurzaam, waardoor typen comfortabel en efficiënt is. Met een gewicht van 3,09 lbs (1,4 kg) en een dikte van 0,7 inch (18,05 mm) is hij draagbaar en gemakkelijk mee te nemen.

"De Acer Chromebook Spin 714 (2023) is een Chromebook in het middensegment die uitstekende waarde biedt voor zijn prijs." - TechRadar

Vergeleken met andere ChromeOS-machines valt de Spin 714 op met zijn scherm met hogere resolutie en webcam, wat zorgt voor een betere visuele ervaring. Met een prijs van €699,99 valt hij in de categorie van mid-range Chromebooks en biedt hij betere hardware- en schermkwaliteit in vergelijking met goedkopere opties.

"De Acer Chromebook Spin 714 (2023) is een Chromebook in het middensegment die uitstekende waarde biedt voor zijn prijs." - TechRadar

Hoewel de Spin 714 een solide keuze is, zijn er goedkopere Chromebook-opties beschikbaar met vergelijkbare specificaties. Echter, als je waarde hecht aan het aantrekkelijke design, de uitstekende poortselectie en de inbegrepen ingebouwde stylus, is de Spin 714 het overwegen waard.

"De Spin 714 heeft een aantrekkelijk design met uitstekende poortselectie en een ingebouwde stylus." - TechRadar

Al met al is de Acer Chromebook Spin 714 een snelle en veelzijdige Chromebook met een strak design. Hij biedt goede prestaties, een indrukwekkend scherm en een duurzame behuizing. De belangrijkste gebruiksscenario's zijn productiviteitstaken, mediaconsumptie en licht gamen. Hoewel hij enkele nadelen kan hebben in vergelijking met zijn voorganger en concurrenten, blinkt hij uit in zijn prijscategorie in het middensegment.

"De Acer Chromebook Spin 714 (2023) wordt geleverd in één configuratie met een Intel Core i5-1335U-processor, Intel Iris Xe Graphics, 8GB RAM en 256GB opslagruimte." - TechRadar

Voordelen Acer Chromebook Spin 714
 • Snelle prestaties
 • Veelzijdig ontwerp
 • Indrukwekkend display
Nadelen Acer Chromebook Spin 714
 • Geen MicroSD-kaartsleuf en hogeresolutiescherm in vergelijking met zijn voorganger
 • Goedkopere Chromebook-opties beschikbaar met vergelijkbare specificaties
 • Enkele nadelen in vergelijking met zijn concurrenten

Veelgestelde vragen over Chromebooks

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Het verschil tussen een Chromebook en een laptop bestaat niet. 'Laptop' is een parapluterm voor alle verschillende soorten laptops, dus een Chromebook is ook een laptop, net zoals Windowslaptops, MacBooks, en Linux-laptops dat zijn.

Hoe maak je een screenshot op een Chromebook?

Je maakt een screenshot op een Chromebook door de knoppen Control (Ctrl) + Vensters Weergeven tegelijkertijd in te drukken. Als je een extern toetsenbord gebruikt maak je een screenshot met F5 + Ctrl. De screenshots komen standaard in je downloadmap terecht.

Welke Chromebook heb ik?

Op de meeste Chromebooks vind je aan de onderkant een sticker met het merk, type en model Chromebook. Is de sticker weg, onleesbaar of kun je deze niet vinden? Typ dan chrome://system in je Google Chrome browser. Dit commando geeft je een uitgebreide lijst met alle specificaties, inclusief het model Chromebook dat je hebt.

Is een Chromebook geschikt voor school?

Chromebooks zijn perfect om notities op te maken, stukken te schrijven, te e-mailen en andere lichte werkzaamheden uit te voeren. Als je voornamelijk artikels schrijft en aantekeningen maakt bij je hoorcollege, is een Chromebook perfect. Volg je een opleiding waarbij je zware programma’s moet draaien? Dan is een Chromebook geen goede keuze.

Conclusie

Een flinke accuduur, hoge snelheden en vriendelijk voor je portemonnee: een Chromebook heeft het allemaal. Ik wens je veel succes met de aanschaf van je Chromebook en hoop dat ik je wat verder kon helpen!

Heb je feedback, tips, opmerkingen of ander commentaar? We horen graag je mening via het onderstaande feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross