Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Snel, Licht en Lang Gebruik: de Beste Chromebook kies je zo

Ruim tien jaar geleden zag de eerste Chromebook het levenslicht. De ontwikkelingen zijn sindsdien hard gegaan, en Chromebooks zijn niet meer weg te denken uit het laptoplandschap. In het inmiddels overweldigende aanbod, is het daarom moeilijk om de beste Chromebook te vinden.

Maar geen paniek! In dit artikel vertel ik je over alle ins- en outs op het gebied van Chromebooks. Het belangrijkste in je zoektocht is weten waar je op moet letten als je van plan bent een Chromebook te kopen.

Speciaal voor jou heb ik daarom een koopgids gemaakt. Ook laat ik je de beste Chromebooks van dit moment zien, te beginnen met de onderstaande top 5. 👇

Waarom een Chromebook aanschaffen?

Chromebooks zijn er in een hoop verschillende soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: ze lopen op Chrome OS (wat ik later in deze koopgids uitgebreid behandel).

Vergeleken met Windows- of Apple-laptops, is een Chromebook indrukwekkend snel en gaat de batterij bijzonder lang mee.

Zeker voor licht gebruik is een Chromebook de ideale laptop. Als je je laptop vooral gebruikt voor mailen, social media, Netflix en tekstverwerken, voldoet een Chromebook waarschijnlijk ook aan al je wensen. Een Chromebook is daarom ook een goede laptop voor studenten.

Ben je een fanatieke gamer of wil je zware software draaien, bijvoorbeeld om foto’s of video’s te bewerken? Dan is een Chromebook minder geschikt en kies je liever een goede gaming-laptop.

Chrome OS – Chromebooks draaien op Chrome OS; een besturingssysteem ontwikkeld door Google. Met ChromeOS ging Google de strijd aan met giganten Microsoft en Apple, en met succes! Het besturingssysteem, gebaseerd op de Google Chrome webbrowser, is volledig ontwikkeld voor online gebruik. Veel zaken die bij traditionele laptops lokaal gebeuren of worden opgeslagen, komen bij Chrome OS in de cloud terecht. Wel is het aanbod aan programma’s op Chrome OS een stuk beperkter dan bij de concurrenten.

ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver

ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver
Touchscreen: Nee
Besturingssysteem: Chrome OS
Bekijk op Bol.comPijltje

Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart

Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart
Touchscreen: Ja
Besturingssysteem: Chrome OS
Bekijk op Bol.comPijltje

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Touchscreen: Nee
Besturingssysteem: Chrome OS
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste Chromebook?

Je hebt je keuze gemaakt en het is tijd om een Chromebook aan te schaffen! Maar waar begin je met zoeken? En wat betekenen alle specificaties die je tegenkomt bij de (online) winkels?

In deze koopgids kijken we stap voor stap naar je wensen en eisen, zodat je zelf de beste Chromebook kunt kiezen. Ga er even goed voor zitten; met de onderstaande stappen heb je binnen no-time de perfecte Chromebook.

Groot, groter, grootst

De grootte van je scherm is het eerste waar je naar moet kijken in je zoektocht naar een Chromebook. Wil je een compacte laptop die gemakkelijk mee te nemen is? Of wil je je lievelingsserie in topkwaliteit op een groot scherm bekijken? Bedenk goed wat voor jou belangrijk is.

Schermafmetingen drukken we uit in inch, dit gaat over de diagonale schermafmetingen. Van hoek tot hoek dus.

Een gemiddelde laptop is zo’n 15 inch (39 cm). Chromebooks zijn te vinden tussen de 10,1 inch (25,6 cm) en de 17 inch (44 cm). Je hebt dus een breed spectrum om uit te kiezen!

De achterkant van een Chromebook

Een intuïtieve ervaring

Steeds meer Chromebooks hebben tegenwoordig een touchscreen. Hier zitten meerdere voordelen aan. Het voegt een hoop toe aan gebruikersgemak, en veel Chromebooks met deze functie zijn ook als tablet te gebruiken, net als een goede 2-in-1 laptop.

Het fijne aan Chrome OS is in dit geval de touchscreen-compatibiliteit met de apps op je Chromebook – die is namelijk uitstekend!

Er zijn bijvoorbeeld ook Windows laptops met touchscreen te koop. Toch werken deze niet op dezelfde intuïtieve manier als een Chromebook. Bij deze laptops merk je dat de programma’s niet ontwikkeld zijn voor touchscreens. Hierdoor gaat er nog wel eens iets mis, of werkt de touch-bediening erg stroef.

Opslag en geheugen

Eén van de grootste verschillen tussen Chromebooks en andere laptops, is de opslag. Waar een MacBook van Apple of Windowslaptop gebouwd is om bestanden lokaal op je harde schijf op te slaan, is een Chromebook ontworpen om online te werken.

Dat betekent dat je je bestanden in de cloud van Google (Google Drive) opslaat, niet op je laptop zelf.

Als je een Chromebook koopt krijg je daar over het algemeen 100 Gigabyte (GB) gratis cloud-ruimte bij. Heb je daar niet genoeg aan? Dan kun je altijd nog ruimte bij kopen.

De opslag van een Chromebook is dus flexibeler dan een vaste SSD of HDD in een ander soort laptop. Ruimte in de cloud kost je 1,99 per maand per 100 GB. Voor een terabyte betaal je een tientje per maand.

Veilig? – Misschien vind je het spannend om je bestanden online op te slaan, want is je persoonlijke informatie zo wel veilig? Gelukkig hoef je je hier geen zorgen om te maken. Alles wat je opslaat, wordt gefragmenteerd en op superbeveiligde bewaard. Dat betekent dat alle data in stukjes wordt gehakt en op verschillende servers terecht komt. Hierdoor is jouw laptop de enige manier om toegang te krijgen tot de data.

Onthouden of opslaan?

De opslag in de cloud betekent niet dat je Chromebook helemaal geen geheugen heeft. Het geheugen van je computer werkt ongeveer net als bij jezelf: we maken onderscheid tussen het korte- en langetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen van computers noemen we 'RAM', wat staat voor 'random acces memory'. Hier slaat een computer je bestanden niet permanent op, maar gebruikt het om tijdelijk informatie op te slaan.

Heb je een browser met meerdere tabbladen openstaan en ben je tegelijkertijd bezig in een Word-bestand? Dan schakel je hier snel tussen dankzij je RAM.

Voor zware games of programma’s is meer RAM nodig, maar je koopt geen Chromebook om op te gamen of video's intens te bewerken. De meeste Chromebooks komen met 4 à 8 GB aan RAM geheugen, wat in de praktijk genoeg is voor alledaagse toepassingen. Duurdere, recentere modellen hebben soms zelfs 16 GB RAM.

Witte Chromebook op een wit bureau met een gele bloem ernaast

Langetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen van een Chromebook is bijna altijd een SSD. 'SSD' staat voor solid state drive en is de opvolger van klassieke harde schijf (HDD). In de meeste Chromebooks zit standaard 32 GB of 64 GB opslagruimte ingebouwd.

Omdat de laptop alles in de cloud opslaat, is dit ruim voldoende; de opslag dient vooral als stalplaats voor geïnstalleerde apps en programma’s.

Mocht je meer ruimte willen, dan zijn er ook modellen te koop met 128 GB of 256 GB aan interne opslag. Ook hebben sommige Chromebooks een sleuf voor een SD-kaartje ingebouwd. Als je behoefte hebt aan wat meer lokale opslagruimte, breid je op die manier de opslag makkelijk uit.

Chromebooks vergelijken

Totale opslagcapaciteitIntern geheugenSchermgrootte
1ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver64 GB4 GB11.6 Inch
2Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart32 GB4 GB11.6 Inch
3HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs64 GB4 GB15.6 Inch
4ASUS Chromebook CX1500CKA-EJ0087 - 15.6 zilver64 GB8 GB15.6 Inch
5HP Chromebook 11A G8 Laptop groen32 GB4 GB11.6 Inch

ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver

Totale opslagcapaciteit: 64 GB

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 11.6 Inch

Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart

Totale opslagcapaciteit: 32 GB

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 11.6 Inch

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

Totale opslagcapaciteit: 64 GB

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 15.6 Inch

ASUS Chromebook CX1500CKA-EJ0087 - 15.6 zilver

Totale opslagcapaciteit: 64 GB

Intern geheugen: 8 GB

Schermgrootte: 15.6 Inch

HP Chromebook 11A G8 Laptop groen

Totale opslagcapaciteit: 32 GB

Intern geheugen: 4 GB

Schermgrootte: 11.6 Inch

Het brein

Een ander belangrijk punt om op te letten is de processor, wat je kan zien als het brein van je computer. Alles wat je doet, van een app openen tot een mail sturen: het gaat via je processor.

Omdat je Chromebook bijna alle taken online uitvoert, is de kracht van je processor niet zo belangrijk als bij een traditionele laptop.

In de meeste Chromebooks zit dan ook een vrij basic processor, wat over het algemeen prima werkt voor de dingen waar Chromebooks het meeste voor worden gebruikt. Een aantal processors is populair bij Chromebook-fabrikanten. De modellen die je het meeste tegenkomt, licht ik kort voor je uit.

Intel Celeron

In Chromebooks de meest gebruikte processor, en tevens de goedkoopste. Celeron is dé budgetprocessor van Intel en daarmee het goedkoopste model dat zij produceren. Een ideale processor voor de Chromebook dus!

Celeron-processors zijn de ondergrens voor Chromebook-processors en werken prima als je wilt mailen, je social media wilt bekijken of iets wilt streamen op Netflix.

Intel Pentium

Je zou de Intel Celeron kunnen zien als een goedkopere uitvoering van Intel Pentium. Intel Pentium-processors zijn wat krachtiger dan de Celeron en daarom ook een slagje duurder. Waar de Celeron een budgetmodel is, is de Pentium meer een standaardprocessor. Lichtere apps en programma’s draaien op een Intel Pentium probleemloos.

Een intel CPU

Intel Core-series

Als je jouw Chromebook wat intensiever wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor foto’s nabewerken of om wat zwaardere apps op te draaien, is een Intel Core-processor de beste keuze.

Deze processors zijn een stuk krachtiger dan degene die ik hierboven noemde, en dat zie je ook terug op het prijskaartje. Bij deze serie geldt: hoe hoger het getal (i3, i5 of i7), hoe beter de prestaties.

  • Intel Core M

De Intel Core M-serie is speciaal ontwikkeld voor tablets en lichte laptops, zoals de Chromebook. Deze reeks processors valt ook onder de Core-series.

De meeste moderne Chromebooks met een Intel M-processor, hebben een M3-model. Vergeleken met de Pentium en Celeron, is een M3-processor een stuk krachtiger, maar het is nog steeds een budgetmodel. Hierdoor krijg je voor een goede prijs een relatief krachtige Chromebook.

Andere merken

Naast de processors van Intel zijn er een aantal Chromebook modellen met een ander merk processor. Denk aan Mediatek en AMD.

Is je oog gevallen op een Chromebook met een andere processor? Kijk dan naar de kloksnelheid. Dit bepaalt hoe snel je processor berekeningen uitvoert. Een hogere kloksnelheid duidt op een snellere processor.

Daarnaast zijn meer cores (kernen) ook een goed teken: dit maakt multitasken binnen één programma een soepele bedoeling, in het kort gezegd. Hetzelfde geldt voor threads. Dit zijn virtuele opdelingen van cores.

Accuduur

Chromebooks staan bekend om hun goede accuduur. Omdat alles via je internetverbinding gebeurt, hoeft je Chromebook namelijk minder hard te werken om lokaal van alles te laten gebeuren – en dat bespaart batterij.

De meeste Chromebooks gebruik je probleemloos een volledige dag zonder tussendoor op te laden. Ideaal voor als je veel onderweg bent!

Apps

Een nadeel van de Chromebook is het beperkte aanbod aan programma’s. De programma’s die je op een Windowslaptop kunt installeren zijn lang niet altijd beschikbaar voor Chrome OS.

Veel apps op een Chromebook werken via internet (zoals Google Docs, YouTube en Netflix). Daarnaast kun je apps downloaden uit de Google Play Store.

Kijk dus vooraf goed welke programma’s je veel gebruikt, en of deze wel beschikbaar zijn op Chrome OS. Zwaardere programma’s zoals Adobe Photoshop of Premiere zijn niet beschikbaar. Ik benadruk het nog maar een keer: Chromebooks zijn vooral bedoeld voor licht gebruik.

Voor de gamers

Dat betekent niet dat een Chromebook uitgesloten is voor gamers. Naast de spelletjes die je downloadt in de Play Store, kan je via Google Stadia wat serieuzer gamen op je Chromebook.

Google Stadia werkt ongeveer zoals Netflix: je streamt games, waardoor je ze niet hoeft te installeren. Zo nemen ze geen opslagruimte in, en de hardware van je laptop maakt geen enkel verschil.

Een Google Stadia controller

Let wel op: de fanatieke gamer zal het aanbod van Google Stadia misschien wat karig vinden. Grote titels, zoals Red Dead Redemption of Assassin’s Creed, zijn wel te spelen, maar de keuze is lang niet zo groot als op een Windows-computer.

Ook heb je een snelle en stabiele internetverbinding nodig om te kunnen gamen. Als je dit niet hebt, hapert je game en/of loopt hij veel vast.

Aansluitingen

Niet alle Chromebooks hebben dezelfde aansluitingen. Lees je daarom goed in over de verschillende typen aansluitingen, zoals usb-aansluitingen of HDMI, voordat je besluit een Chromebook te kopen. Ook de eerder genoemde ingang voor een SD-kaartje speelt mogelijk mee in je keuze.

Veel nieuwere Chromebooks hebben geen usb-a-aansluiting meer. Bedenk dus ook welke apparaten – zoals je usb-stick of draadloze muis – je wilt aansluiten. Het zou zonde zijn om allemaal nieuwe apparaten aan te moeten schaffen omdat de aansluiting ontbreekt.

Tenminste houdbaar tot...

Chromebooks zijn het liefste zoveel mogelijk online, en ze worden dan ook continu geüpdatet – tot op zekere hoogte. Er komt een moment dat je Chromebook de nieuwste updates niet meer aankan.

Google heeft een lijstje met alle Chromebooks en wanneer zij hun laatste update kunnen verwachten opgesteld. Zo weet je meteen waar je aan toe bent!

Kijk hier goed naar, want een dure laptop kopen die een jaar later niet meer ondersteund wordt, is zonde van je geld. Na het verstrijken van deze software-houdbaarheidsdatum kun je je Chromebook overigens wel gewoon blijven gebruiken.

Op den duur wordt het wel lastiger om (nieuwe) apps te installeren en is je Chromebook minder goed beveiligd tegen virussen.

De 5 beste Chromebooks op een rij

1. ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver

1. ASUS Chromebook CX1100CNA-GJ0057 - 11.6 zilver
Processortype: Intel Celeron
Kloksnelheid: 1,1 GHz (max. 2,4 GHz)
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Geschatte accuduur: Max.0 uur
Kaartlezer: Micro SD
Totaal aantal usb-poorten: 3

2. Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart

2. Acer Chromebook Spin 511 R752TN-C2CT zwart
Processortype: Intel Celeron
Kloksnelheid: 1,1 GHz (max. 2,6 GHz)
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Geschatte accuduur: Max.9 uur
Kaartlezer: Geen extern geheugenslot
Totaal aantal usb-poorten: 4

3. HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

3. HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Processortype: Intel Celeron
Kloksnelheid: 1,1 GHz (max. 2,8 GHz)
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Geschatte accuduur: Max.10 uur
Kaartlezer: Micro SD
Totaal aantal usb-poorten: 2

4. ASUS Chromebook CX1500CKA-EJ0087 - 15.6 zilver

4. ASUS Chromebook CX1500CKA-EJ0087 - 15.6 zilver
Processortype: Intel Celeron
Kloksnelheid: 1,1 GHz (max. 2,8 GHz)
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Geschatte accuduur: Max.0 uur
Kaartlezer: Micro SD
Totaal aantal usb-poorten: 4

5. HP Chromebook 11A G8 Laptop groen

5. HP Chromebook 11A G8 Laptop groen
Processortype: AMD A
Kloksnelheid: 1,6 GHz (max. 2,4 GHz)
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Kaartlezer: Micro SD
Introductiejaar: 2021
Totaal aantal usb-poorten: 4

Veelgestelde vragen over Chromebooks

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Het verschil tussen een Chromebook en een laptop bestaat niet. 'Laptop' is een parapluterm voor alle verschillende soorten laptops, dus een Chromebook is ook een laptop, net zoals Windowslaptops, MacBooks, en Linux-laptops dat zijn.

Hoe maak je een screenshot op een Chromebook?

Je maakt een screenshot op een Chromebook door de knoppen Control (Ctrl) + Vensters Weergeven tegelijkertijd in te drukken. Als je een extern toetsenbord gebruikt maak je een screenshot met F5 + Ctrl. De screenshots komen standaard in je downloadmap terecht.

Welke Chromebook heb ik?

Op de meeste Chromebooks vind je aan de onderkant een sticker met het merk, type en model Chromebook. Is de sticker weg, onleesbaar of kun je deze niet vinden? Typ dan chrome://system in je Google Chrome browser. Dit commando geeft je een uitgebreide lijst met alle specificaties, inclusief het model Chromebook dat je hebt.

Is een Chromebook geschikt voor school?

Chromebooks zijn perfect om notities op te maken, stukken te schrijven, te e-mailen en andere lichte werkzaamheden uit te voeren. Als je voornamelijk artikels schrijft en aantekeningen maakt bij je hoorcollege, is een Chromebook perfect. Volg je een opleiding waarbij je zware programma’s moet draaien? Dan is een Chromebook geen goede keuze.

Conclusie

Een flinke accuduur, hoge snelheden en vriendelijk voor je portemonnee: een Chromebook heeft het allemaal. Ik wens je veel succes met de aanschaf van je Chromebook en hoop dat ik je wat verder kon helpen!

Heb je feedback, tips, opmerkingen of ander commentaar? We horen graag je mening via het onderstaande feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross