Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

HDMI vs DisplayPort: de Strijd der Titanen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

HMDI en DisplayPort zijn allebei aansluitingen die video- en audiosignalen versturen. Ze lijken op elkaar en hebben dezelfde functie. Toch zijn het twee hele verschillende soorten aansluitingen, met beide hun voor- en nadelen. Maar wie komt er als winnaar naar boven in de strijd HDMI vs. DisplayPort? 🤔

HDMI vs. DisplayPort: waar gebruik je ze voor?

Je gebruikt HDMI of DisplayPort als je een apparaat aansluit op een beeldscherm. Bijvoorbeeld als je je laptop of computer wil verbinden met een monitor, of als je een gameconsole aansluit op je tv.

Allebei de aansluitingen doen hetzelfde: ze versturen de videosignalen in HD- of Ultra HD-kwaliteit van het ene apparaat naar de ander. Toch zijn er een paar belangrijke verschillen tussen HDMI en DisplayPort.

De voordelen van HDMI

Van tv’s tot geluidssystemen en van laptops tot gameconsoles; HDMI ('high definition multimedia interface') is tegenwoordig overal te vinden. Daarmee komen we meteen bij het grootste pluspunt: HDMI is erg bekend en toegankelijk. Een kabel hoeft helemaal niet duur te zijn, en in de meeste apparaten zit een HDMI-aansluiting.

Als je een game console hebt, zoals een PlayStation 5 of Xbox Series X, is DisplayPort geen optie. Deze spelcomputers hebben alleen een HDMI-aansluiting om ze op de tv aan te sluiten.

Een ander groot voordeel van HDMI is de ondersteuning van ARC (Audio Return Channel). Met deze functie stuurt je bron via je HDMI-aansluiting het geluid naar een ander apparaat, zoals een tv, een soundbar of een surround-systeem. De kwaliteit hiervan is beter dan je met een optische geluidskabel krijgt; vooral voor audiofielen en filmliefhebbers is ARC een must have.

ARC en eARC – Sinds 2017 wordt ARC langzaam vervangen door opvolger eARC (enhanced audio return channel). eARC verwerkt door een hogere bandbreedte meer gegevens per seconde. Hierdoor sluit je tot wel 32 speakers aan en heb je een betere geluidskwaliteit dan bij de traditionele ARC. Wil je weten of jouw HDMI-aansluiting met ARC of eARC werkt? Kijk dan even naar je HDMI-poort. Als er 'ARC' of 'eARC' naast de ingang staat, wordt het ondersteund.

De nadelen van HDMI

Maar HDMI is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Op sommige vlakken verliest deze aansluiting het van DisplayPort. Zo sluit je met een HDMI-kabel maximaal één monitor op je beeldscherm aan. Wil je twee schermen gebruiken? Dan heb je ook twee HDMI-kabels en ingangen nodig.

Ook op prestatiegebied is HDMI niet altijd even sterk. Als je intensief wil gamen, is de verversingssnelheid (hier kom ik later op terug) van een HDMI-kabel niet ideaal. Het maximale aantal frames per seconde is hier simpelweg niet hoog genoeg voor.

Illustratie van man die achter bureau een enorm kabelnest aan het ontknopen is

Voordelen HDMI:

 • Een kabel hoeft niet duur te zijn
 • Te vinden in computers van alle prijsklassen
 • Wordt in veel apparaten gebruikt om te verbinden met een tv
 • ARC- en eARC-ondersteuning

Nadelen HDMI:

 • Maximaal één scherm per HDMI-poort
 • Ondersteunt lagere verversingssnelheid dan DisplayPort
 • Niet ideaal voor pc-gamers

De voordelen van DisplayPort

Je voelt het misschien al aankomen: DisplayPort is wél uitermate geschikt voor gamen. Het grootste voordeel van deze aansluiting vergeleken met HDMI zijn de prestaties. Het verschil zit ‘m hier vooral in de bandbreedte en de verversingssnelheid.

Bandbreedte?

Verversingssnelheid, frames per seconde en bandbreedte. Je hebt deze termen voorbij zien komen, maar wat betekenen ze? De bandbreedte kan je vergelijken met een tunnel. In een kleine tunnel met één rijstrook kan je weinig auto’s kwijt. Heb je een bredere tunnel? Dan kan er meer verkeer tegelijkertijd door de tunnel rijden.

Zo werkt bandbreedte ook. Een hogere bandbreedte is een bredere tunnel. Zo worden er meer signalen tegelijkertijd door de kabel gestuurd.

Verversingssnelheid – Een hogere verversingssnelheid betekent meer frames (beelden) per seconde. Hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender je beeld is. De verversingssnelheid drukt men uit in Hertz (Hz). Heb je een verversingssnelheid van 60 Hz? Dan verwerkt de aansluiting 60 beelden per seconde. Een verversingssnelheid van 120 Hz verwerkt 120 beelden per seconde, enzovoorts.

Meerdere schermen

Nog een pluspunt van DisplayPort is de optie om meerdere schermen aan te sluiten. Als je werkt met twee of meer monitors, heb je maar één DisplayPort-aansluiting en kabel nodig. Je kan zo tot wel vijf schermen aansluiten op je computer of laptop met een enkele kabel.

De nadelen van DisplayPort

Anders dan HDMI, is DisplayPort puur ontworpen en gemaakt voor computers en laptops. Dit is dan ook eigenlijk het enige waar je het op dit moment voor kan gebruiken. Dvd-spelers, spelcomputers of geluidssystemen hebben doorgaans geen DisplayPort-aansluiting.

Ook ondersteunt DisplayPort geen ARC en eARC. Voor een betere geluidskwaliteit moet je dus bij HDMI zijn.

Tot slot is DisplayPort nu nog een vrij dure technologie. Als je gebruik wil maken van deze aansluiting heb je over het algemeen een duurdere computer of laptop nodig. Ook monitors met een DisplayPort-aansluiting hebben vaak een hoger prijskaartje. Daarnaast zijn DisplayPort-kabels prijziger dan HMDI-kabels.

Illustratie van man die laatste kabel uit het kabelnest zit te halen

Voordelen DisplayPort:

 • Hoge maximale verversingssnelheid
 • Meerdere schermen op één ingang mogelijk
 • Uiterst geschikt voor gamen

Nadelen DisplayPort:

 • Zit alleen in computers en laptops; game consoles of mediaspelers kunnen niet worden aangesloten
 • Geen ARC- of eARC-functionaliteit
 • in verhouding tot HDMI vrij duur

Versies van HDMI en DisplayPort

Over de jaren heen zijn er verschillende versies van HDMI en Displayport geweest. In het overzicht hieronder zie je wat is veranderd door de jaren heen. Kijk goed naar de specificaties van je apparaten en kabels om te zien welke resolutie, verversingssnelheid en bandbreedte deze ondersteunen.

TypeResolutieVerversingssnelheidBandbreedte
HDMI 1.44K30 Hz10,2 Gbp/s
HDMI 2.04K60 Hz18 Gbp/s
HDMI 2.14K/8K120 Hz / 60 Hz48 Gbp/s
DisplayPort 1.24K60 Hz17,28 Gbp/s
DisplayPort 1.34K/8K120 Hz / 30 Hz32,4 Gbp/s
DisplayPort 1.48K60 Hz32,4 Gbp/s
DisplayPort 2.08K120 Hz80 Gbp/s

Verschillende soorten DisplayPort en HDMI

Naast de ‘standaard’ HDMI-aansluiting, ook wel HDMI type A genoemd, zijn er kleinere varianten van HDMI. HDMI type C (HDMI-mini) en type D (HDMI-micro) zijn kleinere HDMI-aansluitingen die je tegenkomt in camera’s of smartphones. Daarnaast heb je nog de HDMI-autoconnector, die in sommige auto’s te vinden is.

Ook DisplayPort heeft een kleiner broertje: Mini-DisplayPort. Deze aansluiting, ontworpen door Apple in 2008, vind je terug in wat oudere MacBook modellen. In nieuwere MacBooks is deze aansluiting vervangen door usb-c, die de DisplayPort-functionaliteit ondersteunt. Je hebt hiervoor wel een adapter nodig (van usb-c-naar-DisplayPort).

Illustratie van triomfantelijke man met wat kabels in zijn hand

Conclusie

Een absolute winnaar in de strijd HDMI vs. Displayport is er dus niet. DisplayPort wint het op prestatiegebied. De verversingssnelheid, resolutie en bandbreedte zijn beter. HDMI is dan weer in meer apparaten te vinden, goedkoper én ondersteunt ARC en eARC. Welke aansluiting beter is, is dus helemaal afhankelijk van waar je het voor gebruikt.

Vragen, opmerkingen of tips? We horen graag van je! Vul het feedbackformulier in of laat ons weten wat er beter kan in de comments.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross