Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Wondere Wereld van Usb-Aansluitingen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Even snel je telefoon opladen, foto’s op je computer zetten of een printer aansluiten? Het gebeurt allemaal met een usb-aansluiting. Enorm veel moderne apparaten gebruiken usb. Maar wist je dat usb-kabels en ingangen er in allerlei soorten en maten zijn? In dit artikel leg ik je precies uit welke usb-aansluitingen er zijn en waar je ze voor gebruikt!

Verschillende typen usb-aansluitingen

Bij de term ‘usb’ denk je waarschijnlijk aan een usb-stick, het kabeltje waarmee je een toetsenbord op je computer aansluit of het kleine stickje in je laptop dat contact maakt met je draadloze muis. Dit type noemen we usb-a. De usb-a aansluiting stamt uit 1996(!) en is nog steeds verreweg het meeste gebruikte type usb-aansluiting.

Een wat minder bekende variant is usb-b. Anders dan de vertrouwde rechthoekige usb-a aansluiting, heeft de usb-b-kabel een vierkantere vorm. Je komt een usb-b-aansluiting vaak nog tegen in printers, scanners en sommige oudere apparaten zoals externe harde schijven.

De jongste telg in de usb familie is usb-c. Dit type wordt gezien als de opvolger van usb-a. De usb-c aansluiting heeft een hoop voordelen. Ten eerste heeft usb-c een veel hoger maximaal vermogen. Dit betekent dat je grotere apparaten, zoals je laptop, kan opladen met deze aansluiting. Dat kan bij type a en b niet.

Ten tweede is usb-c – in tegenstelling tot zijn voorgangers – in staat audio- en videosignalen te versturen. Een extra scherm op je laptop aansluiten of muziek luisteren wordt zo een stuk makkelijker: je gebruikt voor alles dezelfde kabel. Ten derde heeft een usb-c-aansluiting geen boven- of onderkant. Je hoeft dus nooit meer te prutsen als je een kabel inplugt.

Op dit moment vind je usb-c bij de meeste nieuwe Android smartphones. Ook nieuwere laptops hebben vaak een usb-c-ingang. De nieuwste Apple MacBooks hebben zelfs helemaal geen usb-a-aansluitingen meer, maar alleen nog twee usb-c-ingangen.

Protocollen

Dat usb-c nieuwer is dan usb-a, betekent niet per se dat dit type ook sneller is. Het type usb-aansluiting bepaalt de snelheid van een usb-aansluiting niet, maar het protocol. Het type aansluiting zegt alleen iets over de fysieke vorm, terwijl het protocol van een usb-aansluiting de overdrachtssnelheid en deels de vorm bepaalt.

Types usb illustratie
Bron: Milos.bmxCreative Commons

De regel voor de snelheid is makkelijk te onthouden: hoe hoger het getal in het protocol, hoe sneller de usb-aansluiting. Het eerste protocol, usb 1.0, ontstond in 1996. De overdrachtssnelheid van een usb-a-kabel met usb 1.0 destijds was 1,5 Mbp/s. In 2017 was deze snelheid met het 3.1 protocol gestegen naar maar liefst 16 Gbp/s!

Om deze maximale snelheid ook daadwerkelijk uit je usb-apparaat te halen, is het belangrijk om te onthouden dat dit twee kanten op werkt. Als je een usb 3.1-apparaat aansluit op een usb 2.0-apparaat, is je overdrachtssnelheid nooit sneller zijn dan de maximale snelheid van het usb 2.0 protocol (480 Mbit/s). De verbinding is zo sterk als de zwakste schakel hierin.

Om het nog ingewikkelder te maken is er naast het type usb en het protocol nóg iets wat de snelheid beïnvloedt: de stroomoverdracht. De stroomoverdracht drukken we uit in ampère. De ampère bepaalt hoe snel een usb-kabel een apparaat van stroom voorziet. Hiervoor geldt: hoe hoger de ampère, hoe sneller jouw laptop of smartphone is opgeladen.

Thunderbolt en Lightning

Een nieuwkomer in de usb wereld is Thunderbolt 3, een product van Apple en Intel. Thunderbolt is een protocol en maakt gebruik van de usb-c aansluiting. Maar let op: lang niet alle usb-c aansluitingen ondersteunen Thunderbolt! Oftewel: elke Thunderbolt-aansluiting is een usb-c-aansluiting, maar niet elke usb-c-aansluiting is een Thunderbolt-aansluiting.

Helaas, want Thunderbolt is verreweg het snelste protocol, met een overdrachtssnelheid van wel 40 Gbp/s. Je herkent een Thunderbolt poort aan een icoontje van een bliksemschicht naast de usb-ingang.

En dan hebben we nog Apple’s Lightning-aansluiting. Waar Android smartphones tegenwoordig bijna allemaal zijn overgestapt op usb-c, zijn iPhones uitgerust met een Lightning-ingang. Net als usb-c heeft Lightning geen onder- of bovenkant en kan je de kabel er niet verkeerd om insteken.

Verschillende typen usb-aansluitingen (vlnr: usb-a, micro-usb, mini-usb, lightning, usb-c)

Mini en micro

Tot slot zijn er nog de micro- en mini-usb aansluitingen. Dit zijn, zoals de namen al een beetje verraden, kleinere usb-aansluitingen; varianten op usb-a en -b. Veel apparaten gebruiken nog een micro- of -mini usb-kabel om op te laden. Denk aan draadloze koptelefoons, camera’s, controllers van gameconsoles en bluetooth speakers.

Alt-mode

Vóór het tijdperk van de usb-c, had je in je computer een hoop verschillende aansluitingen nodig. Een usb-aansluiting, een HDMI-aansluiting voor beeld, aux voor geluid, een aparte ingang voor de lader; enzovoorts… Alt-mode, een extra functionaliteit in je usb-aansluiting, voert al deze taken via usb-c uit. Zo voorkom je een hoop overbodige kabels!

Usb-c ≠ Alt-mode – Hier zit wel een addertje onder het gras. Lang niet alle usb-c aansluitingen ondersteunen namelijk Alt-mode. Let daarom altijd extra goed op de specificaties van de usb-aansluitingen als je een laptop of computer koopt.

Conclusie

Een hoop informatie, cijfers en letters om te verwerken. Ik hoop dat je meer te weten bent gekomen over alle verschillende soorten usb-aansluitingen en hoe je ze uit elkaar houdt!

Een beetje overdonderd door alle technische termen die je om de oren vlogen? Lees het artikel dan later nog een keertje rustig terug, of vul ons feedbackformulier hieronder in. We horen graag van je wat er beter kan! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross