Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ga voor Groot met de Beste 17 Inch Laptop!

Krachtige hardware en een prachtig, groot scherm: dat is de beste 17 inch laptop. Dankzij het grote scherm is deze laptop ideaal voor werken, films kijken en gamen. Dit maakt een 17 inch laptop een geweldige keuze voor zowel professioneel als recreatief gebruik.

In dit artikel bespreek ik alle belangrijke punten van een 17 inch laptop. Daarmee kies jij later met gemak het beste apparaat uit. Kijk hieronder voor onze huidige favorieten!

Waarom een 17 inch laptop aanschaffen?

Tussen de laptops is een schermdiagonaal van 17 inches het grootste formaat verkrijgbaar. Met een scherm van ongeveer 43 centimeter zie je hierop meer details dan op kleinere laptopschermen. Dit levert een hoop kijkplezier bij het streamen van films en series, en een geweldig beeld voor games.

Wie dagelijks thuis computerwerk verricht heeft ook een hoop aan zo'n groot model. Het geeft je een groot werkstation, en is kleiner dan een desktop. Voor zware taken zijn deze laptops ideaal – het grote formaat geeft genoeg ruimte voor high-end hardware.

Hoewel je een laptop normaal makkelijk meeneemt en buitenshuis gebruikt, laat je een 17 inch laptop liever thuis. Voor makkelijk meedragen zijn deze laptops te groot en te zwaar.

Tijdens het reizen sleep je daardoor een flinke last met je mee. Voor reizigers is een mini-laptop handiger.

HP 17-cp0713nd - Laptop zwart

HP 17-cp0713nd - Laptop zwart
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Type paneel: SVA
Processortype: AMD Ryzen 3
Intern geheugen: 4 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Bekijk op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijs

Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijs
Besturingssysteem: Windows 10 S
Type paneel: TN
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 4 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Bekijk op Bol.comPijltje

Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilver

Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilver
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Type paneel: IPS
Processortype: Intel Core i3
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste 17 inch laptop?

Door de grote markt heb je ruime keuze tussen 17 inch laptops. Het is daarom moeilijk om voor één laptop te kiezen. Door te weten wat de belangrijkste punten zijn, maak je deze keuze wat makkelijker. Ik leg deze punten allemaal stuk voor stuk uit!

Besturingssysteem

Dankzij het besturingssysteem van een laptop werken hardware en software samen. Het systeem stuurt alle componenten van de laptop aan, zodat de computer al zijn taken correct uitvoert. Bij het besturingssysteem van een 17 inch laptop heb je de keuze tussen Windows, MacOS of Linux. Chrome OS, het systeem van een Chromebook, kom je op dit formaat niet tegen.

Windows is een veelzijdig besturingssysteem. Het is geschikt voor elke gebruikssituatie, van werk naar gamen. Dit komt door het grote app-aanbod voor Windows: door de grote gebruikersmarkt ondersteunt het systeem een hoop programma's. Door de grote hoeveelheid gebruikers is dit systeem echter ook gevoeligst voor hackers, en daardoor minder veilig.

Een MacBook van 17 inch vind je alleen als je naar oudere modellen kijkt, want de laatste komt uit 2011. Hoe dan ook: zon MacBook werkt altijd met MacOS. Het systeem richt zich op een optimale gebruikerservaring – het is makkelijk te bedienen. Dit besturingssysteem komt standaard met enkele exclusieve gratis apps. Daarvoor in ruil is het aanbod van programma's van derden kleiner. MacOS is bovendien een veiliger besturingssysteem, omdat het iets minder vatbaar is voor virussen dan Windows.

Linux is een speciaal geval tussen de besturingssystemen. Dit systeem staat vrijwel nooit voor geïnstalleerd op een laptop. Je installeert het zelfstandig op een laptop. De interface van Linux stel je volledig naar wensen in, voor een ideale gebruikerservaring.

Twee laptops naast elkaar

Processor (CPU)

De processor, oftewel het central processing unit (CPU) noemt men ook wel het brein van een computer.

De processor voert alle berekeningen van een computer uit en stuurt daarmee de hardware aan. Een sterkere processor voert zijn berekeningen makkelijker uit. Dit zorgt voor een snellere laptop. Een krachtige processor komt met een prijskaartje – des te sterker de CPU, des te duurder de laptop.

Hoe sterk een CPU is, zie je aan de brand modifier. Dit is het cijfer in de naam van een processor. Een processor met een hoger cijfer is sterker dan een processor met een laag cijfer.

De bekendste namen onder de processorfabrikanten zijn Intel en AMD.

Intel

Intel is de grootste fabrikant in de processormarkt. De meeste laptops en computers werken met hun CPU's. Je vindt Intel-laptops voor elk soort gebruikssituatie – het ruime aanbod van Intel gaat van processoren voor basisgebruik tot processoren voor high-end taken.

Voor licht gebruik voldoet een Intel Pentium-, of Intel Celeron-processor. Deze CPU is sterk genoeg voor internetten, lichte tekstverwerking en films en series streamen.

Voor een sterkere processor voor basistaken koop je de Intel Core i3-processor. Met deze processor werk je zonder problemen in meerdere lichte programma's, zoals Excel of Word (zolang de bestanden niet te ingewikkeld zijn).

Nog sterker zijn de Intel Core i5-processoren. Deze bieden je kracht, voor een niet al te hoge prijs. Deze processoren kunnen meer taken aan dan de eerder benoemde CPU's. Met deze processoren speel je zelfs lichte games. Voor high-end taken ontleent de i5-processor zich niet.

De Intel Core i7-processor gaat beter met zware taken om. Deze processor is geschikt voor gamen, multitasken en lichte foto-, en videobewerking. Voor de zeer zware high-end taken doen de i9-processoren beter werk. Deze draaien de zwaarste games zonder probleem. Taken zoals professionele videobewerking en 3D-ontwerp gaan ook moeiteloos met deze processor.

Wie het beste van het beste nodig heeft, koopt een laptop met Intel Xeon-processor. Deze processor kan grafisch werk en 3D-modellering zonder problemen aan.

Een AMD Ryzen 7 processor

AMD

Voor gamers en video editors zijn processoren van AMD een populaire keuze. Deze CPU's gaan net wat beter om met zware programma's en taken.

De AMD A-, E-, en Athlon-lijn richten zich op basisgebruik. Andere goedkope laptops gebruiken de AMD Ryzen 3-processoren.

De CPU's uit de AMD Ryzen-serie zijn directe concurrenten van de Intel Core-processoren. Hier gaat het voornamelijk om de i5-, i7-, en i9-processoren. De AMD varianten op deze processorkaarten – de Ryzen 5-, 7-, en 9-processoren – zijn net een tikje sterker dan hun rivalen van Intel.

Dit komt omdat AMD-processoren over het algemeen hun kernen en threads wat efficiënter gebruiken, waardoor de computer zijn taken sneller uitvoert.

Processorkernen, threads en snelheid

Processoren bestaan uit enkele onderdelen die de kracht van de processor bepalen. Het aantal processorkernen, de hoeveelheid threads en de kloksnelheid spelen hier de bekendste rollen in.

Een processor gebruikt zijn processorkernen (cores) voor het uitvoeren van taken. Elke kern van een processor richt zich op het uitvoeren van één taak. Een processor met meer kernen voert meer taken tegelijkertijd uit.

Processoren met minder dan 4 kernen (quad-core) kom je tegenwoordig zelden tegen. Voor alledaags gebruik is deze hoeveelheid kernen prima. Voor werken met zware programma's zijn meer kernen aan te raden.

De threads van een processor regelen de onderverdeling van taken. Threading laat een processorkern zo werken alsof deze in tweeën is gesplitst. Net zoals kernen zijn threads daarom belangrijk voor high-end taken, die veel berekeningen van je computer verlangen.

Hoe snel een processor een taak uitvoert, hangt ook af van de kloksnelheid. We meten deze snelheid in het aantal gigahertz (GHz) van de processor. De kloksnelheid is vooral belangrijk bij gebruik van een enkele applicatie, zodat deze snel werkt.

Hierbij geldt: hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor zijn berekeningen uitvoert. Let wel: je hebt meer aan de nieuwste generatie processoren met een iets lagere kloksnelheid, dan aan een oude processor met een hoge kloksnelheid.

Intern geheugen

Tijdens het werken slaat een laptop data van programma's en openstaande sites op in een tijdelijk geheugen. Dit geheugen heet het interne geheugen. Andere namen hiervoor zijn het werkgeheugen of RAM. Deze tijdelijke opslag laat een laptop snel weer informatie ophalen, en sneller multitasken.

Elke laptop heeft een eigen hoeveelheid aan werkgeheugen. Met een groter geheugen werkt een computer sneller, zelfs met meerdere openstaande programma's. Koop voor meer intensief gebruik een laptop met meer intern geheugen.

Een laptop waar iemand op werkt

Tegenwoordig is 4 GB het absolute minimum. Dit is nog net genoeg voor basisgebruik, zoals tekstbewerking en internetten. Deze hoeveelheid is al snel te weinig – hiermee open je niet meer dan 10 tabbladen tegelijkertijd. Andere programma's openen in de achtergrond is hierbij waarschijnlijk uit den boze.

Voor wat uitgebreider basisgebruik is 6 GB geheugen genoeg. Voor gamen op een laptop is 8 GB het minimum. Hiermee speel je met gemak lichte spellen.

Voor fanatiek gamen koop je liever een laptop met 16 GB aan geheugen. Voor de zwaarste high-end taken is een minimum van aan te raden. Dit is genoeg voor zware programma's, video bewerking en licht 3D-modeleren. Focus je op dit laatste, dan heb je 32 GB nodig.

Het werkgeheugen verschilt ook in snelheid, gemeten in Megahertz (MHz). Deze snelheid bepaalt hoe snel het geheugen data verwerkt. Dit doet het geheugen per klokcyclus van de computer – per bewerking van data. Tegenwoordig gebruiken de meeste laptops double data rate (DDR). Hiermee verstuurt het geheugen twee keer data per klokcyclus.

De opslag

De opslagcapaciteit van een laptop bepaalt hoeveel bestanden je hierop opslaat. Daarnaast speelt het type opslag ook een rol in de snelheid van de laptop. Een laptop werkt gebruikelijk een harde schijf (HDD) of een solid state drive (SSD).

Een HDD biedt een grote opslagcapaciteit voor relatief weinig geld. Dit opslagtype is ideaal voor iedereen die veel grote bestanden op zijn computer opslaat. Daarvoor werkt deze opslag minder snel, en is het gevoeliger voor oververhitting.

Wie snelheid belangrijker vindt dan opslagruimte, koopt liever een laptop met SSD. Dit opslagtype heeft minder opslagcapaciteit, maar het levert een sneller werkende laptop op. Daarnaast is een betrouwbaarder: een SSD is minder gevoelig voor crashes en oververhitting.

Je komt in je zoektocht ook laptops tegen die een combinatie van de twee aanbieden. Dat leidt tot een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: je gebruikt de SSD om je besturingssysteem en belangrijkste programma's op te slaan, en je HDD voor losse bestanden en programma's die je minder vaak gebruikt.

Een budget laptop gebruikt vaker een eMMc-, of flash-geheugen. Dit geheugen lijkt in zijn manier van werken op een SSD. Vergeleken met een echte SSD is een flash geheugen langzamer, en heeft het een kleinere opslag.

17 inch laptops vergelijken

BesturingssysteemType paneelProcessortypeIntern geheugenType opslagVideokaartmodel
1HP 17-cp0713nd - Laptop zwartWindows 11 HomeSVAAMD Ryzen 34 GBSSDOnboard videokaart
2Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijsWindows 10 STNIntel Celeron4 GBSSDOnboard videokaart
3Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilverWindows 11 HomeIPSIntel Core i38 GBSSDOnboard videokaart
4Lenovo Legion 5 82JN001MMH zwartWindows 10 HomeIPSIntel Core i58 GBSSDStand alone videokaart
5HP 17-cn2750nd - Laptop zilverWindows 11 HomeIPSIntel Core i58 GBSSDOnboard videokaart

HP 17-cp0713nd - Laptop zwart

Besturingssysteem: Windows 11 Home

Type paneel: SVA

Processortype: AMD Ryzen 3

Intern geheugen: 4 GB

Type opslag: SSD

Videokaartmodel: Onboard videokaart

Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijs

Besturingssysteem: Windows 10 S

Type paneel: TN

Processortype: Intel Celeron

Intern geheugen: 4 GB

Type opslag: SSD

Videokaartmodel: Onboard videokaart

Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilver

Besturingssysteem: Windows 11 Home

Type paneel: IPS

Processortype: Intel Core i3

Intern geheugen: 8 GB

Type opslag: SSD

Videokaartmodel: Onboard videokaart

Lenovo Legion 5 82JN001MMH zwart

Besturingssysteem: Windows 10 Home

Type paneel: IPS

Processortype: Intel Core i5

Intern geheugen: 8 GB

Type opslag: SSD

Videokaartmodel: Stand alone videokaart

HP 17-cn2750nd - Laptop zilver

Besturingssysteem: Windows 11 Home

Type paneel: IPS

Processortype: Intel Core i5

Intern geheugen: 8 GB

Type opslag: SSD

Videokaartmodel: Onboard videokaart

Videokaart (GPU)

Een videokaart komt in twee verschillende uitvoeringen. Hier wordt verschil gemaakt tussen een geïntegreerde videokaart, of een discrete videokaart.

Bij een geïntegreerde (integrated) – of on-board – videokaart is de GPU een onderdeel van de processor. Deze variant vind je vooral terug bij laptops die zich richten op basisgebruik. Zware grafische taken kunnen deze kaarten niet aan. Voor films en series streamen zijn deze videokaarten goed genoeg, alsook voor een enkele lichte game, zoals Runescape.

Voor high-end taken, zoals grafisch en 3D-werk, zoek je het beste naar een laptop met een discrete (dedicated) videokaart. De videokaart is hier een los onderdeel in de computer. De CPU wordt hierdoor grotendeels ontlast, waardoor de computer makkelijker zware taken uitvoert. Een discrete videokaart kom je daarom tegen in een gaming-laptop.

Het scherm

Een 17 inch laptop biedt een groot scherm van ongeveer 43 centimeter. Met een goede beeldkwaliteit geniet je zoveel mogelijk van dit beeldscherm. Drie factoren spelen een rol in hoe mooi de beelden van het scherm zijn. Dit zijn het displaytype, het paneeltype en de resolutie.

Displaytype

Een laptop gebruikt verschillende technologieën voor zijn beeldscherm. De twee verschillende displaytypes die je bij laptops tegenkomt zijn oled- en lcd-schermen.

Een oled-scherm staat bekent om zijn kleurweergave en contrast. Dit komt door de pixel-technologie in deze beeldschermen. Een oled-scherm bestaat uit pixels die zelfstandig oplichten en dimmen. Anders dan een lcd-scherm, gebruikt dit scherm geen achtergrond verlichting.

Deze zelfstandige pixels geven deze displays diepe zwartwaarden. Dit zorgt voor een haast oneindig contrastratio. Daarnaast hebben deze schermen een grote kijkhoek. Het beeld blijft zelfs van de zijkant duidelijk zichtbaar.

Een nadeel van deze schermen is de helderheid. Door de ontbrekende achtergrondverlichting is een oled-scherm niet goed zichtbaar in fel licht.

De pixels in lcd-schermen worden wél van achteren belicht door ledlampen. Door deze lampen is het beeld van deze schermen zeer helder, zelfs in goed verlichte omgevingen. Door het heldere beeld heeft dit scherm slechtere zwartwaardes. De zwarttinten in dit scherm zien er altijd grijzig uit.

Lcd-schermen gebruiken verschillende paneeltypes, die een eigen invloed hebben op de beeldkwaliteit.

MacBook half dicht geklapt met felle kleuren op scherm

Paneeltype

Lcd-schermen gebruiken verschillende paneeltypes, waardoor elk scherm zijn eigen sterke en zwakke kanten heeft. De verschillende panelen heten IPS, TN en VA. De drie paneeltypes brengen verschillen in kleurbereik, verversingssnelheid en reactietijd.

Schermen met een IPS-paneel hebben een groot kleurbereik. Ze weergeven een groot scala aan kleuren, wat zorgt voor een natuurgetrouw beeld. Een IPS-scherm heeft daarbij ook een brede kijkhoek, waardoor beelden niet vervagen wanneer je uit een hoek naar het scherm kijkt.

De meeste IPS-schermen hebben een lage verversingssnelheid, en een hoge reactietijd, waardoor je niet altijd even fijn gamet.

TN-panelen staan bekent onder gamers. Dit komt door de hoge verversingssnelheid, die het scherm toestaat meer beelden per seconde aan te maken. TN-schermen hebben ook een lage reactietijd. Dit is de snelheid waarop het beeld weergeeft wat je het vertelt te weergeven. De nieuwste modellen hebben niet meer nodig dan 1 ms. 🤯

De kleurweergave van TN-panelen valt daarvoor tegen. Op deze schermen zien kleuren er vaker dof uit. Schermen met dit paneel hebben ook een kleine kijkhoek.

Een VA-paneel is de middenweg tussen de twee andere technologieën. Dit paneeltype heeft een goed kleurcontrast, wat zorgt voor een mooie verhouding tussen donker en licht. Daarnaast hebben deze schermen een vrij grote kijkhoek.

De beeldkwaliteit meet niet aan die van een IPS-paneel, maar is stukken beter dan bij een TN-paneel. VA-schermen hebben een hoge verversingssnelheid. De reactietijd laat wat te wensen over – deze is vaker wat hoger, waardoor het iets langer duurt voordat je input op het scherm verschijnt.

Let wel: reactietijd en verversingssnelheid zijn niet hetzelfde. De verversingssnelheid heeft weinig met paneeltypes te maken, en geeft weer hoe vaak een scherm het beeld per seconde ververst. Dit lees je af aan het aantal Hertz (Hz). 60 Hz is het laagste wat je kunt vinden tegenwoordig, en betekent dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst.

Ga vooral als je veel gamet of veel actiefilms kijkt liever voor een scherm met minstens 75 Hz aan ververversingssnelheid.

Resolutie

Een laatste bepalende factor voor beeldkwaliteit is de resolutie van een beeldscherm. Het aantal pixels in een scherm bepaalt hoe hoog de resolutie is. Meer pixels zorgt voor een hogere resolutie, en dus een betere beeldkwaliteit.

Vooral op grotere schermen zoals die van 17 inch laptops is een hoge resolutie belangrijk. Met te weinig pixels oogt het beeld onscherp; je kunt de individuele pixels dan zien.

Tegenwoordig vind je zelden nog laptops met een resolutie lager dan Full HD (1920 × 1080). Deze resolutie is genoeg voor standaard gebruik, zoals internetten, tekstbewerking en wat streamen.

Voor meer grafisch intensieve taken, zoals bijvoorbeeld gamen, ga je beter voor QHD, 2K of 1440p (2560 × 1440). De resolutie is een stap boven Full HD, wat zorgt voor nog scherper beeld – en dat zonder je videokaart en je processor te overbelasten.

De allerbeste beeldkwaliteit vind je in schermen met UHD of 4K (3840 × 2160). Met deze resolutie zie je elk detail haarscherp terug. Alleen laptops met de krachtigste hardware ondersteunen deze resolutie tijdens al veeleisende taken zoals gamen en 3D-ontwerp. Voor 4K is een videokaart nodig die beelden met deze hoge resolutie kan produceren.

Een laptop met kleurrijke achtergrond op een tafel

Touchscreen

Tegenwoordig komen laptops met een touchscreen steeds vaker voor, maar bij 17 inch laptops zie je ze zeer zelden. Besturen van deze apparaten gaat alleen via muis en toetsenbord.

Wie liever een laptop met touchscreen gebruikt, zoekt beter naar een goede 2-in-1 laptop.

Aansluitingen

Let bij het kiezen van een laptop ook op de hoeveelheid en soort aansluitingen.

Een van de belangrijkste aansluitingen om op te letten zijn de usb-poorten van een laptop. Via deze poorten sluit je bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf aan op de computer. Een externe muis, of toetsenbord, verbindt ook via usb.

Voor het verbinden van een externe monitor gebruikt een computer meestal een HDMI-, DisplayPort-, of usb-c-aansluiting. Dit levert nog meer werkruimte op.

Met een ingebouwde webcam en microfoon laat een laptop je videobellen. Dit is vooral handig voor het bijwonen van meetings vanuit huis. Voor het gebruiken van oordopjes of een koptelefoon heeft de laptop een 3.5 mm-aansluiting nodig.

Met een ethernetaansluiting verbind je een laptop direct met een router. Met deze aansluiting is je internetverbinding sneller en stabieler. Deze aansluiting is vooral handig bij online gamen, of bij het versturen van grote bestanden.

Wifi-standaard – De wifi-technologie kent verschillende generaties. Deze generaties noemen we ook wel wifi-standaarden of -protocollen. Elke generatie verbetert de voorgaande generatie. Momenteel gebruiken de meeste apparaten nog wifi 5 (802.11ac). Steeds meer apparaten ondersteunen ook de nieuwste standaard, wifi 6 (802.11ax). Met een laptop die de nieuwste wifi-standaard ondersteunt, ben je helemaal klaar voor de toekomst, zolang je router deze standaard ook gebruikt!

Batterij

Een goede batterijduur is belangrijk voor iedereen die met zijn laptop reist. Voor de beste laptop voor studenten is een lange accuduur onmisbaar. Staat de laptop alleen thuis, weegt de accu minder zwaar tijdens het keuzeproces.

Gebruik je de laptop voornamelijk buitenshuis, zoek dan een laptop met een minimale batterijduur van 6 tot 8 uur. Dit is genoeg voor een dag vol met meetings, of colleges. Bescherm de laptop goed als je deze meeneemt.

Stop de laptop in de beste laptophoes om hem veilig te beschermen tegen mogelijke klappen en stoten tijdens het reizen.

De 5 beste 17 inch laptops op een rij

1. HP 17-cp0713nd - Laptop zwart

1. HP 17-cp0713nd - Laptop zwart
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Type paneel: SVA
Processortype: AMD Ryzen 3
Intern geheugen: 4 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart

2. Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijs

2. Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 82H900C4MH grijs
Besturingssysteem: Windows 10 S
Type paneel: TN
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 4 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart

3. Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilver

3. Acer Aspire 3 A317-53-39S4 zilver
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Type paneel: IPS
Processortype: Intel Core i3
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart

4. Lenovo Legion 5 82JN001MMH zwart

4. Lenovo Legion 5 82JN001MMH zwart
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Type paneel: IPS
Processortype: Intel Core i5
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaartmodel: Stand alone videokaart

5. HP 17-cn2750nd - Laptop zilver

5. HP 17-cn2750nd - Laptop zilver
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Type paneel: IPS
Processortype: Intel Core i5
Intern geheugen: 8 GB
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaartmodel: Onboard videokaart

Veelgestelde vragen over 17 inch laptops

Hoe groot is een 17 inch laptop?

De 17 inch wijst op het schermdiagonaal van de laptop. Dit is de afstand tussen de linkeronderhoek en de rechterbovenhoek van de laptop.

Door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54, bereken je het schermdiagonaal in centimeter. Voor een 17 inch laptop is het schermdiagonaal ongeveer 43 centimeter.

Is een 17 inch laptop geschikt voor onderweg?

Een laptop van 17 inch is niet handig voor onderweg. Met dit formaat is een laptop iets te groot om makkelijk te dragen of in een tas te stoppen. Door het formaat zijn deze laptops bovendien vaker aan de zware kant. Een kleinere laptop is een beter idee voor iedereen die vaker onderweg is. Koop voor reizen liever een laptop die niet groter is dan 15 inch.

Hoeveel RAM heeft een 17 inch laptop nodig?

Hoeveel RAM een laptop nodig heeft, hangt af van hoe de laptop gebruikt wordt. Voor basisgebruik is 4 GB werkgeheugen genoeg. Wie wil gamen doet toch beter aan een minimum van 8 GB, voor grafisch werk en fanatiek gamen is een minimum van 16 GB nodig. Houd voor de zwaarste taken, zoals 3D-modelleren en videobewerking, een minimum van 32 GB aan.

Conclusie

Met deze koopgids vind je makkelijker de 17 inch laptop voor jou. Lees alles nog een keer rustig door, en bedenk wat de belangrijkste punten voor je zijn.

Ga je voor de krachtigste processor en een groot intern geheugen voor de zwaarste taken? Of game je liever met de beste grafische kaart? Let ook op de resolutie en het paneeltype, om echt het beste uit je grote scherm te halen!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen, of zelf tips? Laat het me hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross