Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ga voor Groot met de Beste 17 Inch Laptop!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

13 min leestijd

Krachtige hardware en een prachtig, groot scherm: dat is de beste 17 inch laptop. Dankzij het grote scherm is deze laptop ideaal voor werken, films kijken en gamen. Dit maakt een 17 inch laptop een geweldige keuze voor zowel professioneel als recreatief gebruik.

In dit artikel bespreek ik alle belangrijke punten van een 17 inch laptop. Daarmee kies jij later met gemak het beste apparaat uit. Kijk hieronder voor onze huidige favorieten!

Waarom een 17 inch laptop aanschaffen?

Tussen de laptops is een schermdiagonaal van 17 inches het grootste formaat verkrijgbaar. Met een scherm van ongeveer 43 centimeter zie je hierop meer details dan op kleinere laptopschermen. Dit levert een hoop kijkplezier bij het streamen van films en series, en een geweldig beeld voor games.

Wie dagelijks thuis computerwerk verricht heeft ook een hoop aan zo'n groot model. Het geeft je een groot werkstation, en is kleiner dan een desktop. Voor zware taken zijn deze laptops ideaal – het grote formaat geeft genoeg ruimte voor high-end hardware.

Hoewel je een laptop normaal makkelijk meeneemt en buitenshuis gebruikt, laat je een 17 inch laptop liever thuis. Voor makkelijk meedragen zijn deze laptops te groot en te zwaar.

Tijdens het reizen sleep je daardoor een flinke last met je mee. Voor reizigers is een mini-laptop handiger.

Dell XPS 17 Thin Gaming

Dell XPS 17 Thin Gaming

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0C6MX3BQ9', 'price' => 2618.87, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

LG Gram Pro 17 (2023)

LG Gram Pro 17 (2023)
Intern geheugen: 16 GB

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0BXLKY2J9', 'price' => 2206.99, 'tag_line' => 'Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagen', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/lg-gram-17z90p-g-aa66n/9300000140100696/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs
Bekijk hier alternatieven
Wordt gewoonlijk verzonden binnen 3 tot 4 dagenBekijk de prijs
Bekijk bij bol.comBekijk de prijs

Acer Chromebook 317

Acer Chromebook 317
Intern geheugen: 4 GB

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/acer-cb317-1h-c6sv-chromebook-intel-n5100-4gb-128gb-17-3-inch/9300000044967518/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Koopgids: hoe kies ik de beste 17 inch laptop?

Door de grote markt heb je ruime keuze tussen 17 inch laptops. Het is daarom moeilijk om voor één laptop te kiezen. Door te weten wat de belangrijkste punten zijn, maak je deze keuze wat makkelijker. Ik leg deze punten allemaal stuk voor stuk uit!

Besturingssysteem

Dankzij het besturingssysteem van een laptop werken hardware en software samen. Het systeem stuurt alle componenten van de laptop aan, zodat de computer al zijn taken correct uitvoert. Bij het besturingssysteem van een 17 inch laptop heb je de keuze tussen Windows, MacOS of Linux. Chrome OS, het systeem van een Chromebook, kom je op dit formaat niet tegen.

Windows is een veelzijdig besturingssysteem. Het is geschikt voor elke gebruikssituatie, van werk naar gamen. Dit komt door het grote app-aanbod voor Windows: door de grote gebruikersmarkt ondersteunt het systeem een hoop programma's. Door de grote hoeveelheid gebruikers is dit systeem echter ook gevoeligst voor hackers, en daardoor minder veilig.

Een MacBook van 17 inch vind je alleen als je naar oudere modellen kijkt, want de laatste komt uit 2011. Hoe dan ook: zon MacBook werkt altijd met MacOS. Het systeem richt zich op een optimale gebruikerservaring – het is makkelijk te bedienen. Dit besturingssysteem komt standaard met enkele exclusieve gratis apps. Daarvoor in ruil is het aanbod van programma's van derden kleiner. MacOS is bovendien een veiliger besturingssysteem, omdat het iets minder vatbaar is voor virussen dan Windows.

Linux is een speciaal geval tussen de besturingssystemen. Dit systeem staat vrijwel nooit voor geïnstalleerd op een laptop. Je installeert het zelfstandig op een laptop. De interface van Linux stel je volledig naar wensen in, voor een ideale gebruikerservaring.

Twee laptops naast elkaar

Processor (CPU)

De processor, oftewel het central processing unit (CPU) noemt men ook wel het brein van een computer.

De processor voert alle berekeningen van een computer uit en stuurt daarmee de hardware aan. Een sterkere processor voert zijn berekeningen makkelijker uit. Dit zorgt voor een snellere laptop. Een krachtige processor komt met een prijskaartje – des te sterker de CPU, des te duurder de laptop.

Hoe sterk een CPU is, zie je aan de brand modifier. Dit is het cijfer in de naam van een processor. Een processor met een hoger cijfer is sterker dan een processor met een laag cijfer.

De bekendste namen onder de processorfabrikanten zijn Intel en AMD.

Intel

Intel is de grootste fabrikant in de processormarkt. De meeste laptops en computers werken met hun CPU's. Je vindt Intel-laptops voor elk soort gebruikssituatie – het ruime aanbod van Intel gaat van processoren voor basisgebruik tot processoren voor high-end taken.

Voor licht gebruik voldoet een Intel Pentium-, of Intel Celeron-processor. Deze CPU is sterk genoeg voor internetten, lichte tekstverwerking en films en series streamen.

Voor een sterkere processor voor basistaken koop je de Intel Core i3-processor. Met deze processor werk je zonder problemen in meerdere lichte programma's, zoals Excel of Word (zolang de bestanden niet te ingewikkeld zijn).

Nog sterker zijn de Intel Core i5-processoren. Deze bieden je kracht, voor een niet al te hoge prijs. Deze processoren kunnen meer taken aan dan de eerder benoemde CPU's. Met deze processoren speel je zelfs lichte games. Voor high-end taken ontleent de i5-processor zich niet.

De Intel Core i7-processor gaat beter met zware taken om. Deze processor is geschikt voor gamen, multitasken en lichte foto-, en videobewerking. Voor de zeer zware high-end taken doen de i9-processoren beter werk. Deze draaien de zwaarste games zonder probleem. Taken zoals professionele videobewerking en 3D-ontwerp gaan ook moeiteloos met deze processor.

Wie het beste van het beste nodig heeft, koopt een laptop met Intel Xeon-processor. Deze processor kan grafisch werk en 3D-modellering zonder problemen aan.

Een AMD Ryzen 7 processor

AMD

Voor gamers en video editors zijn processoren van AMD een populaire keuze. Deze CPU's gaan net wat beter om met zware programma's en taken.

De AMD A-, E-, en Athlon-lijn richten zich op basisgebruik. Andere goedkope laptops gebruiken de AMD Ryzen 3-processoren.

De CPU's uit de AMD Ryzen-serie zijn directe concurrenten van de Intel Core-processoren. Hier gaat het voornamelijk om de i5-, i7-, en i9-processoren. De AMD varianten op deze processorkaarten – de Ryzen 5-, 7-, en 9-processoren – zijn net een tikje sterker dan hun rivalen van Intel.

Dit komt omdat AMD-processoren over het algemeen hun kernen en threads wat efficiënter gebruiken, waardoor de computer zijn taken sneller uitvoert.

Processorkernen, threads en snelheid

Processoren bestaan uit enkele onderdelen die de kracht van de processor bepalen. Het aantal processorkernen, de hoeveelheid threads en de kloksnelheid spelen hier de bekendste rollen in.

Een processor gebruikt zijn processorkernen (cores) voor het uitvoeren van taken. Elke kern van een processor richt zich op het uitvoeren van één taak. Een processor met meer kernen voert meer taken tegelijkertijd uit.

Processoren met minder dan 4 kernen (quad-core) kom je tegenwoordig zelden tegen. Voor alledaags gebruik is deze hoeveelheid kernen prima. Voor werken met zware programma's zijn meer kernen aan te raden.

De threads van een processor regelen de onderverdeling van taken. Threading laat een processorkern zo werken alsof deze in tweeën is gesplitst. Net zoals kernen zijn threads daarom belangrijk voor high-end taken, die veel berekeningen van je computer verlangen.

Hoe snel een processor een taak uitvoert, hangt ook af van de kloksnelheid. We meten deze snelheid in het aantal gigahertz (GHz) van de processor. De kloksnelheid is vooral belangrijk bij gebruik van een enkele applicatie, zodat deze snel werkt.

Hierbij geldt: hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de processor zijn berekeningen uitvoert. Let wel: je hebt meer aan de nieuwste generatie processoren met een iets lagere kloksnelheid, dan aan een oude processor met een hoge kloksnelheid.

Intern geheugen

Tijdens het werken slaat een laptop data van programma's en openstaande sites op in een tijdelijk geheugen. Dit geheugen heet het interne geheugen. Andere namen hiervoor zijn het werkgeheugen of RAM. Deze tijdelijke opslag laat een laptop snel weer informatie ophalen, en sneller multitasken.

Elke laptop heeft een eigen hoeveelheid aan werkgeheugen. Met een groter geheugen werkt een computer sneller, zelfs met meerdere openstaande programma's. Koop voor meer intensief gebruik een laptop met meer intern geheugen.

Een laptop waar iemand op werkt

Tegenwoordig is 4 GB het absolute minimum. Dit is nog net genoeg voor basisgebruik, zoals tekstbewerking en internetten. Deze hoeveelheid is al snel te weinig – hiermee open je niet meer dan 10 tabbladen tegelijkertijd. Andere programma's openen in de achtergrond is hierbij waarschijnlijk uit den boze.

Voor wat uitgebreider basisgebruik is 6 GB geheugen genoeg. Voor gamen op een laptop is 8 GB het minimum. Hiermee speel je met gemak lichte spellen.

Voor fanatiek gamen koop je liever een laptop met 16 GB aan geheugen. Voor de zwaarste high-end taken is een minimum van aan te raden. Dit is genoeg voor zware programma's, video bewerking en licht 3D-modeleren. Focus je op dit laatste, dan heb je 32 GB nodig.

Het werkgeheugen verschilt ook in snelheid, gemeten in Megahertz (MHz). Deze snelheid bepaalt hoe snel het geheugen data verwerkt. Dit doet het geheugen per klokcyclus van de computer – per bewerking van data. Tegenwoordig gebruiken de meeste laptops double data rate (DDR). Hiermee verstuurt het geheugen twee keer data per klokcyclus.

De opslag

De opslagcapaciteit van een laptop bepaalt hoeveel bestanden je hierop opslaat. Daarnaast speelt het type opslag ook een rol in de snelheid van de laptop. Een laptop werkt gebruikelijk een harde schijf (HDD) of een solid state drive (SSD).

Een HDD biedt een grote opslagcapaciteit voor relatief weinig geld. Dit opslagtype is ideaal voor iedereen die veel grote bestanden op zijn computer opslaat. Daarvoor werkt deze opslag minder snel, en is het gevoeliger voor oververhitting.

Wie snelheid belangrijker vindt dan opslagruimte, koopt liever een laptop met SSD. Dit opslagtype heeft minder opslagcapaciteit, maar het levert een sneller werkende laptop op. Daarnaast is een betrouwbaarder: een SSD is minder gevoelig voor crashes en oververhitting.

Je komt in je zoektocht ook laptops tegen die een combinatie van de twee aanbieden. Dat leidt tot een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: je gebruikt de SSD om je besturingssysteem en belangrijkste programma's op te slaan, en je HDD voor losse bestanden en programma's die je minder vaak gebruikt.

Een budgetlaptop gebruikt vaker een eMMc-, of flash-geheugen. Dit geheugen lijkt in zijn manier van werken op een SSD. Vergeleken met een echte SSD is een flash geheugen langzamer, en heeft het een kleinere opslag.

17 inch laptops vergelijken

 Dell XPS 17 Thin GamingLG Gram Pro 17 (2023)Acer Chromebook 317MSI GT77 Titan (2023)Asus Zenbook 17 Fold OLED
Besturingssysteem
Type paneel
Processortype
Intern geheugen16 GB4 GB64 GB16 GB
Type opslag
Videokaartmodel

Videokaart (GPU)

Een videokaart komt in twee verschillende uitvoeringen. Hier wordt verschil gemaakt tussen een geïntegreerde videokaart, of een discrete videokaart.

Bij een geïntegreerde (integrated) – of on-board – videokaart is de GPU een onderdeel van de processor. Deze variant vind je vooral terug bij laptops die zich richten op basisgebruik. Zware grafische taken kunnen deze kaarten niet aan. Voor films en series streamen zijn deze videokaarten goed genoeg, alsook voor een enkele lichte game, zoals Runescape.

Voor high-end taken, zoals grafisch en 3D-werk, zoek je het beste naar een laptop met een discrete (dedicated) videokaart. De videokaart is hier een los onderdeel in de computer. De CPU wordt hierdoor grotendeels ontlast, waardoor de computer makkelijker zware taken uitvoert. Een discrete videokaart kom je daarom tegen in een gaming-laptop.

Het scherm

Een 17 inch laptop biedt een groot scherm van ongeveer 43 centimeter. Met een goede beeldkwaliteit geniet je zoveel mogelijk van dit beeldscherm. Drie factoren spelen een rol in hoe mooi de beelden van het scherm zijn. Dit zijn het displaytype, het paneeltype en de resolutie.

Displaytype

Een laptop gebruikt verschillende technologieën voor zijn beeldscherm. De twee verschillende displaytypes die je bij laptops tegenkomt zijn oled- en lcd-schermen.

Een oled-scherm staat bekent om zijn kleurweergave en contrast. Dit komt door de pixel-technologie in deze beeldschermen. Een oled-scherm bestaat uit pixels die zelfstandig oplichten en dimmen. Anders dan een lcd-scherm, gebruikt dit scherm geen achtergrond verlichting.

Deze zelfstandige pixels geven deze displays diepe zwartwaarden. Dit zorgt voor een haast oneindig contrastratio. Daarnaast hebben deze schermen een grote kijkhoek. Het beeld blijft zelfs van de zijkant duidelijk zichtbaar.

Een nadeel van deze schermen is de helderheid. Door de ontbrekende achtergrondverlichting is een oled-scherm niet goed zichtbaar in fel licht.

De pixels in lcd-schermen worden wél van achteren belicht door ledlampen. Door deze lampen is het beeld van deze schermen zeer helder, zelfs in goed verlichte omgevingen. Door het heldere beeld heeft dit scherm slechtere zwartwaardes. De zwarttinten in dit scherm zien er altijd grijzig uit.

Lcd-schermen gebruiken verschillende paneeltypes, die een eigen invloed hebben op de beeldkwaliteit.

MacBook half dicht geklapt met felle kleuren op scherm

Paneeltype

Lcd-schermen gebruiken verschillende paneeltypes, waardoor elk scherm zijn eigen sterke en zwakke kanten heeft. De verschillende panelen heten IPS, TN en VA. De drie paneeltypes brengen verschillen in kleurbereik, verversingssnelheid en reactietijd.

Schermen met een IPS-paneel hebben een groot kleurbereik. Ze weergeven een groot scala aan kleuren, wat zorgt voor een natuurgetrouw beeld. Een IPS-scherm heeft daarbij ook een brede kijkhoek, waardoor beelden niet vervagen wanneer je uit een hoek naar het scherm kijkt.

De meeste IPS-schermen hebben een lage verversingssnelheid, en een hoge reactietijd, waardoor je niet altijd even fijn gamet.

TN-panelen staan bekent onder gamers. Dit komt door de hoge verversingssnelheid, die het scherm toestaat meer beelden per seconde aan te maken. TN-schermen hebben ook een lage reactietijd. Dit is de snelheid waarop het beeld weergeeft wat je het vertelt te weergeven. De nieuwste modellen hebben niet meer nodig dan 1 ms. 🤯

De kleurweergave van TN-panelen valt daarvoor tegen. Op deze schermen zien kleuren er vaker dof uit. Schermen met dit paneel hebben ook een kleine kijkhoek.

Een VA-paneel is de middenweg tussen de twee andere technologieën. Dit paneeltype heeft een goed kleurcontrast, wat zorgt voor een mooie verhouding tussen donker en licht. Daarnaast hebben deze schermen een vrij grote kijkhoek.

De beeldkwaliteit meet niet aan die van een IPS-paneel, maar is stukken beter dan bij een TN-paneel. VA-schermen hebben een hoge verversingssnelheid. De reactietijd laat wat te wensen over – deze is vaker wat hoger, waardoor het iets langer duurt voordat je input op het scherm verschijnt.

Let wel: reactietijd en verversingssnelheid zijn niet hetzelfde. De verversingssnelheid heeft weinig met paneeltypes te maken, en geeft weer hoe vaak een scherm het beeld per seconde ververst. Dit lees je af aan het aantal Hertz (Hz). 60 Hz is het laagste wat je kunt vinden tegenwoordig, en betekent dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst.

Ga vooral als je veel gamet of veel actiefilms kijkt liever voor een scherm met minstens 75 Hz aan ververversingssnelheid.

Resolutie

Een laatste bepalende factor voor beeldkwaliteit is de resolutie van een beeldscherm. Het aantal pixels in een scherm bepaalt hoe hoog de resolutie is. Meer pixels zorgt voor een hogere resolutie, en dus een betere beeldkwaliteit.

Vooral op grotere schermen zoals die van 17 inch laptops is een hoge resolutie belangrijk. Met te weinig pixels oogt het beeld onscherp; je kunt de individuele pixels dan zien.

Tegenwoordig vind je zelden nog laptops met een resolutie lager dan Full HD (1920 × 1080). Deze resolutie is genoeg voor standaard gebruik, zoals internetten, tekstbewerking en wat streamen.

Voor meer grafisch intensieve taken, zoals bijvoorbeeld gamen, ga je beter voor QHD, 2K of 1440p (2560 × 1440). De resolutie is een stap boven Full HD, wat zorgt voor nog scherper beeld – en dat zonder je videokaart en je processor te overbelasten.

De allerbeste beeldkwaliteit vind je in schermen met UHD of 4K (3840 × 2160). Met deze resolutie zie je elk detail haarscherp terug. Alleen laptops met de krachtigste hardware ondersteunen deze resolutie tijdens al veeleisende taken zoals gamen en 3D-ontwerp. Voor 4K is een videokaart nodig die beelden met deze hoge resolutie kan produceren.

Een laptop met kleurrijke achtergrond op een tafel

Touchscreen

Tegenwoordig komen laptops met een touchscreen steeds vaker voor, maar bij 17 inch laptops zie je ze zeer zelden. Besturen van deze apparaten gaat alleen via muis en toetsenbord.

Wie liever een laptop met touchscreen gebruikt, zoekt beter naar een goede 2-in-1 laptop.

Aansluitingen

Let bij het kiezen van een laptop ook op de hoeveelheid en soort aansluitingen.

Een van de belangrijkste aansluitingen om op te letten zijn de usb-poorten van een laptop. Via deze poorten sluit je bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf aan op de computer. Een externe muis, of toetsenbord, verbindt ook via usb.

Voor het verbinden van een externe monitor gebruikt een computer meestal een HDMI-, DisplayPort-, of usb-c-aansluiting. Dit levert nog meer werkruimte op.

Met een ingebouwde webcam en microfoon laat een laptop je videobellen. Dit is vooral handig voor het bijwonen van meetings vanuit huis. Voor het gebruiken van oordopjes of een koptelefoon heeft de laptop een 3.5 mm-aansluiting nodig.

Met een ethernetaansluiting verbind je een laptop direct met een router. Met deze aansluiting is je internetverbinding sneller en stabieler. Deze aansluiting is vooral handig bij online gamen, of bij het versturen van grote bestanden.

Wifi-standaard – De wifi-technologie kent verschillende generaties. Deze generaties noemen we ook wel wifi-standaarden of -protocollen. Elke generatie verbetert de voorgaande generatie. Momenteel gebruiken de meeste apparaten nog wifi 5 (802.11ac). Steeds meer apparaten ondersteunen ook de nieuwste standaard, wifi 6 (802.11ax). Met een laptop die de nieuwste wifi-standaard ondersteunt, ben je helemaal klaar voor de toekomst, zolang je router deze standaard ook gebruikt!

Batterij

Een goede batterijduur is belangrijk voor iedereen die met zijn laptop reist. Voor de beste laptop voor studenten is een lange accuduur onmisbaar. Staat de laptop alleen thuis, weegt de accu minder zwaar tijdens het keuzeproces.

Gebruik je de laptop voornamelijk buitenshuis, zoek dan een laptop met een minimale batterijduur van 6 tot 8 uur. Dit is genoeg voor een dag vol met meetings, of colleges. Bescherm de laptop goed als je deze meeneemt.

Stop de laptop in de beste laptophoes om hem veilig te beschermen tegen mogelijke klappen en stoten tijdens het reizen.

De 5 beste 17 inch laptops op een rij

1. Beste 17 inch laptop: Dell XPS 17 Thin Gaming

De Dell XPS 17 Thin Gaming is een krachtpatser met een uitzonderlijk design, prestaties en display. Het 2022 model wordt geprezen als de beste 17-inch laptop vanwege opmerkelijke kenmerken, waaronder een tot 12e generatie Intel Core i7-processor, tot 64GB DDR5-4800MHz RAM en tot NVIDIA GeForce RTX 3050 grafische kaart. Het prachtige scherm, strakke ontwerp en indrukwekkende batterijduur van meer dan 10 uur verhogen nog verder de aantrekkingskracht. TechRadar merkt op: "De Dell XPS 17 (2022) springt eruit als de beste keuze, met krachtige componenten, een prachtig display en een strak ontwerp." Het is echter relatief duur en minder draagbaar vanwege het gewicht en formaat.

Het hoogwaardige ontwerp van de XPS 17 oogst veel lof, met aluminium, koolstofvezel en glasconstructie, een speciaal ontworpen scharnier en een premium koolstofvezel interieur met een palmsteun van siliconen met zachte aanraking. De krachtige prestaties van de laptop worden aangedreven door een Intel Core i7-13700H CPU, Nvidia GeForce RTX 4070 GPU, 32GB DDR5-4800 geheugen en een 1TB PCIe 4.0 SSD. De connectiviteitsopties, waaronder Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 en vier Thunderbolt 4-poorten, benadrukken zijn veelzijdigheid. Sommige recensenten uiten echter de wens voor een vernieuwd ontwerp en meer traditionele poorten zoals USB-A en HDMI. Tom's Hardware benadrukt: "De Dell XPS 17 (9730) wordt geprezen om zijn hoogwaardige ontwerp, met aluminium, koolstofvezel en glasconstructie, en een sterke en stevige bouw."

De XPS 17 9730 wordt geprezen om zijn solide productiviteit en gamingprestaties, uitstekende bouwkwaliteit, geweldig toetsenbord en touchpad, en superieur IPS-display. Digital Trends prijst het assortiment processor- en GPU-opties, tot 64GB RAM en tot 8TB PCIe 4.0 SSD, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende gebruikersbehoeften. De evolutie van de laptop naar het Thin Gaming-model heeft zijn status als topklasse gaming- en productiviteitslaptop versterkt, met een balans die moeilijk te evenaren is in de 17-inch categorie. De Dell XPS 17 Thin Gaming blinkt uit in het bieden van uitzonderlijke prestaties en een premium bouw, waardoor het een opvallende keuze is voor professionals, content creators en gamers die streven naar een naadloze combinatie van kracht en draagbaarheid.

In vergelijking met concurrenten zoals de HP Laptop 17 en Asus ROG Strix G17, overtreft de Dell XPS 17 Thin Gaming in het bieden van een superieure combinatie van kracht, ontwerp en display. Hoewel de prijs en het gewicht sommigen kunnen afschrikken, maken de ongeëvenaarde prestaties en premium bouw het een waardevolle investering voor degenen die op zoek zijn naar de beste 17-inch laptop. Ondanks zijn premium eigenschappen is de Dell XPS 17 Thin Gaming misschien niet de beste budgetoptie, aangezien de HP Laptop 17 zich richt op mensen met budgetbeperkingen. Desalniettemin staat de Dell XPS 17 Thin Gaming voor gebruikers die prestaties, ontwerp en display prioriteren als een ongeëvenaarde keuze in de categorie 17-inch laptops.

Voordelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Uitzonderlijk ontwerp en bouwkwaliteit
 • Krachtige prestaties met hoogwaardige componenten
 • Indrukwekkend display en veelzijdige connectiviteitsopties
Nadelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Relatief duur
 • Minder draagbaar vanwege het gewicht en formaat
 • Gebrek aan traditionele poorten zoals USB-A en HDMI

2. Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp onder de 17-inch laptops: LG Gram Pro 17 (2023)

2. Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp onder de 17-inch laptops: LG Gram Pro 17 (2023)

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 16 GB

De LG Gram Pro 17 (2023) is een opvallende 17-inch laptop die bekend staat om zijn ongeëvenaarde lichtgewicht ontwerp. Met slechts 3 pond is het ideaal voor onderweg en het maken van content. De laptop heeft een 13e generatie Intel Core i7-1360P CPU, Nvidia GeForce RTX 3050 GPU, 16GB DDR5 RAM en een 1TB M.2 NVMe SSD. Het 17-inch WQXGA display biedt een variabele refresh rate van 144Hz, waardoor het scherpe beelden, uitstekende kleurrijkheid en een helderheid van 438 nits levert. De speakers produceren vol geluid en de 1080p webcam met IR-sensor zorgt voor hoogwaardige videobellen. Het magnesiumlegering chassis draagt bij aan het strakke uiterlijk, maar is wel gevoelig voor vingerafdrukken. Ondanks de premium prijs, biedt de LG Gram Pro 17 (2023) draagbaarheid en prestaties, waardoor het geschikt is voor gebruikers die een krachtige, maar lichte, 17-inch laptop zoeken.

Volgens CNET is het "dunne en lichte ontwerp, met 3.2 pond, geschikt voor onderweg," en biedt het "17-inch WQXGA display scherpe beelden met een variabele refresh rate van 144Hz." Bovendien biedt "de 1080p webcam een scherp beeld en heeft een IR-sensor voor gezichtsherkenning." Maar de matte afwerking is gevoelig voor vingerafdrukken en vlekken.

De LG Gram Pro 17 (2023) schittert op de laptopmarkt met zijn opmerkelijke lichtgewicht ontwerp, krachtige prestaties en indrukwekkend display. De toevoeging van Nvidia RTX grafische kaarten plaatst het gunstig voor content creators en degenen die een balans zoeken tussen kracht en draagbaarheid. Echter, de premium prijs en enkele compromissen in de bouwkwaliteit en invoerapparaten kunnen budgetbewuste consumenten afschrikken. In vergelijking met zijn concurrenten, onderscheidt de LG Gram Pro 17 (2023) zich als de beste optie voor gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid zonder in te leveren op prestaties. Het biedt een unieke mix van kracht en lichtgewicht ontwerp, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor professionals en makers die onderweg zijn.

Al met al excelleert de LG Gram Pro 17 (2023) in het leveren van een ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp en krachtige prestaties, waardoor het een topkeuze is voor gebruikers die een draagbare maar krachtige 17-inch laptop zoeken. Hoewel de premium prijs en gevoeligheid voor vingerafdrukken nadelen zijn, maken de uitzonderlijke draagbaarheid en robuuste functies het een overtuigende optie voor degenen die een krachtige en flexibele computervriend nodig hebben.

Voordelen LG Gram Pro 17 (2023)
 • Ongeëvenaard lichtgewicht ontwerp, slechts 3 pond, ideaal voor woon-werkverkeer en het maken van inhoud onderweg
 • Krachtige prestaties met 13e generatie Intel Core i7-1360P CPU, Nvidia GeForce RTX 3050 GPU, 16 GB DDR5 RAM en een 1TB M.2 NVMe SSD
 • 17-inch WQXGA-display met een variabele verversingssnelheid van 144Hz, levert heldere beelden, uitstekende kleurrijkheid en helderheid van 438 nits
Nadelen LG Gram Pro 17 (2023)
 • Gevoelig voor vingerafdrukken vanwege de matte afwerking
 • Premium prijs kan budgetbewuste consumenten afschrikken
 • Sommige compromissen in bouwkwaliteit en invoerapparaten

3. Acer Chromebook 317

3. Acer Chromebook 317

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 4 GB

Ik ben enthousiast over de Acer Chromebook 317, een vooruitstrevende 17.3-inch Chromebook die een intrigerende optie is voor wie een groot scherm zoekt zonder de bank te breken. Met een startprijs van $399 beschikt deze Chromebook over een 1.1-GHz Intel Celeron N4500 CPU, 4GB RAM en 64GB flashgeheugen. Hoewel het ontwerp van de laptop als "volumineus en zwaar" wordt omschreven, heeft het een premium uitstraling en een ruim 17.3-inch display, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke, groot formaat Chromebook. Volgens Laptop Mag is het 17.3-inch display geschikt voor streaming, terwijl USA Today opmerkte dat de laptop een groot scherm, koele temperaturen en een redelijke batterijduur biedt voor zijn grootte.

De laptop is uitgerust met verschillende poorten, waaronder USB 3.2, USB Type-C, een microSD-kaartlezer en een Kensington-slot, voor connectiviteit en beveiliging. Het is echter belangrijk op te merken dat ondanks het grote scherm, de 1080p-resolutie misschien niet indrukwekkend is en het gewicht van de laptop invloed kan hebben op de draagbaarheid. De Chromebook 317 wordt aangedreven door een Intel Celeron-chip met geïntegreerde graphics, wat volgens USA Today zorgt voor geschikte prestaties voor casual webbrowsen en dagelijkse taken. Verder benadrukte CNET de overtuigende premium functies van de Chromebook 317 voor zijn prijs, inclusief uitstekende batterijduur.

Wat specificaties betreft, beschikt de Acer Chromebook 317 over een 17.3-inch 1920x1080-pixel touch display, een 1.1GHz Intel Pentium Silver N6000 processor, 8GB LPDDR4X 2933MHz geheugen en 64GB eMMC flashgeheugenopslag. Met een gewicht van 4.8 pond (2.2 kilogram) streeft het ernaar een draagbare alles-in-één Chrome desktopervaring te bieden, zoals vermeld door CNET.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Acer Chromebook 317 op vanwege zijn grote 17.3-inch display, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die schermruimte en betaalbaarheid vooropstellen. Hoewel het misschien niet pronkt met geavanceerde functies, maken de betaalbare prijs, ruime display en degelijke prestaties voor dagelijkse taken het tot een solide optie voor studenten of casual gebruikers die een groter scherm willen zonder een hoge prijs.

Potentiële kopers moeten echter rekening houden met beperkingen, zoals de gemiddelde 1080p-resolutie voor zijn grootte en het gewicht van de laptop, dat de draagbaarheid kan beïnvloeden. Bovendien kunnen gebruikers met meer veeleisende computerbehoeften de prestaties en opslagcapaciteit van het apparaat beperkend vinden. Zoals benadrukt door CNET heeft de Chromebook 317 een langzamere Pentium-processor en eMMC-opslag, die mogelijk niet voldoen aan de eisen van powergebruikers.

Samengevat biedt de Acer Chromebook 317 een overtuigende optie als betaalbare, groot formaat Chromebook, gericht op gebruikers die betaalbaarheid en een ruim display vooropstellen. Hoewel het misschien niet de meest geavanceerde functies biedt, zijn opmerkelijke eigenschappen onder andere zijn formaat, prijs en geschiktheid voor dagelijkse taken en entertainment, waardoor het een overweging waard is voor wie op zoek is naar een kosteneffectieve, groter formaat Chromebook.

Voordelen Acer Chromebook 317
 • Ruim 17,3-inch scherm voor voldoende schermruimte
 • Budgetvriendelijke prijs, waardoor het een betaalbare optie is voor gebruikers
 • Geschikte prestaties voor casual webbrowsen en dagelijkse taken
Nadelen Acer Chromebook 317
 • Gemiddelde 1080p-resolutie voor zijn formaat, mogelijk niet zo indrukwekkend
 • Het gewicht van de laptop kan de draagbaarheid beïnvloeden
 • Prestaties en opslagcapaciteit kunnen beperkend zijn voor meer veeleisende computerbehoeften

4. Eerste keuze voor extreme 17-inch gaming: MSI GT77 Titan (2023)

4. Eerste keuze voor extreme 17-inch gaming: MSI GT77 Titan (2023)

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 64 GB

Ik ben hier om je te vertellen over de MSI GT77 Titan (2023), dé keuze voor extreme 17-inch gaming. Met de nieuwste Nvidia RTX 4000-serie GPU's en Intel's 13e generatie Core i9 HX-processor, stelt deze laptop een nieuwe standaard voor gamingkracht. Met zijn 17,3-inch 4K-scherm op 144Hz, een strak ontwerp en dun profiel, biedt hij een meeslepende game-ervaring. Zoals Tom's Hardware opmerkt, "De MSI Titan GT77 HX is een krachtige gaming laptop met topklasse RTX 4090 prestaties en een 4K/144Hz Mini-LED display," waardoor het opvalt in het gaming laptop domein.

De MSI GT77 Titan (2023) is een gaming krachtpatser, uitgerust met een Intel Core i9-13950HX, Nvidia GeForce RTX 4090, 64GB DDR5-4800 geheugen, en 2x 2TB PCIe NVMe Gen 4 SSD's. Zijn vermogen om veeleisende titels zoals Doom Eternal moeiteloos aan te kunnen, met behoud van hoge framerates, plaatst hem aan de top van de gaming prestaties. TechRadar's review benadrukt, "De MSI GT77 Titan (2023) beschikt over de nieuwste mobiele RTX 4000-serie GPU's van Nvidia en Intel's nieuwste 13e generatie Core i9 HX-processor, met uitzonderlijke prestaties en topklasse hardware."

Hoewel de GT77 Titan uitzonderlijke prestaties levert, positioneert zijn premium prijs vanaf $4,299.99 hem als een high-end investering. TechRadar's review waarschuwt potentiële kopers, waarbij wordt opgemerkt dat de prijs van de GT77 Titan mogelijk niet gunstig is in vergelijking met aankomende gaming laptops in 2023. Deze hoge kosten kunnen een uitdaging vormen, vooral in vergelijking met meer betaalbare opties zoals de Lenovo Legion Pro 7i. Bovendien kunnen zorgen over beschikbaarheid buiten de VS potentiële uitdagingen vormen voor geïnteresseerde internationale kopers. Ondanks deze overwegingen staat de MSI GT77 Titan (2023) vast als de definitieve keuze voor degenen die topklasse prestaties en compromisloze gaming mogelijkheden zoeken.

In tegenstelling tot zijn concurrenten onderscheidt de MSI GT77 Titan (2023) zich door zijn geavanceerde hardware, strakke ontwerp en opmerkelijke game prestaties. Terwijl andere 17-inch laptops zoals de Dell XPS 17 (2022) uitstekend design en prestaties bieden voor creatieve workflows, overtreft de GT77 Titan ze met zijn focus op extreme game mogelijkheden. Zijn evolutie van eerdere modellen toont een significante sprong in prestaties, waarbij het een nieuwe norm zet voor gaming laptops in 2023. Als gevolg daarvan versterkt de MSI GT77 Titan (2023) zijn positie als de eerste keuze voor extreme 17-inch gaming, en zet hij een nieuwe standaard voor gaming liefhebbers en professionals.

Voordelen MSI GT77 Titan (2023)
 • Uitzonderlijke gameprestaties
Nadelen MSI GT77 Titan (2023)
 • Hoge prijs

5. Innovatief opvouwbaar ontwerp voor verbeterde veelzijdigheid: Asus Zenbook 17 Fold OLED

5. Innovatief opvouwbaar ontwerp voor verbeterde veelzijdigheid: Asus Zenbook 17 Fold OLED

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 16 GB

De Asus Zenbook 17 Fold OLED is een baanbrekende 17-inch laptop, bekend om zijn innovatieve opvouwbare ontwerp en een opvallend 17-inch OLED-display. Mijn opvouwbare mogelijkheden en esthetiek worden benadrukt als de belangrijkste sterke punten, omdat het naadloos overgaat van een 17,3-inch tablet naar een 12,5-inch laptopmodus wanneer het gekoppeld is aan het magnetische toetsenbord. Het dikke uiterlijk van een hardcover bij het opvouwen, gemaakt van zwart magnesiumlegering en een groengrijze imitatieleren hoes, voegt een vleugje verfijning toe. Enkele kritieken zijn er echter over de praktische bruikbaarheid, waarbij het ontwerp als log en de bezels als verouderd in de laptopmodus worden bestempeld.

Met een prijs van $3.499 biedt de Asus Zenbook 17 Fold OLED veelzijdigheid met verschillende gebruiksposities en zorgt het voor een coole en futuristische ervaring. Toch blijven zorgen over prestaties, batterijduur en de hoge prijs bestaan. Het gebrek aan zinvolle softwareondersteuning voor bepaalde configuraties vormt ook een nadeel. Het ontwerp biedt veelzijdigheid met verschillende gebruiksposities, maar enkele zwakke punten worden duidelijk bij langdurig gebruik, zoals ongemak bij langdurig gebruik als tablet. Deze nadelen temperen de initiële opwinding en anticipatie voor deze innovatieve laptop.

In vergelijking met traditionele laptops biedt de Asus Zenbook 17 Fold OLED een uniek voorstel met zijn opvouwbare ontwerp en uitgebreide OLED-display. Het kampt echter met praktische problemen, gewicht en een verouderd bezelontwerp. De 30.000 vouwtest voor de scharnieren van de laptop zorgt voor duurzaamheid, maar het blijft groter en zwaarder dan sommige tegenhangers zoals de ThinkPad X1 Fold. De Asus Zenbook 17 Fold OLED snijdt een niche voor zichzelf met zijn innovatieve ontwerp en veelzijdige gebruiksscenario's, maar het heeft uitdagingen op het gebied van praktische bruikbaarheid, ontwerp en software-optimalisatie. Hoewel het opvalt door zijn innovatieve aanpak, worstelt het nog steeds met de eisen van dagelijks gebruik en prestatieverwachtingen.

Voordelen Asus Zenbook 17 Fold OLED
 • Innovatief opvouwbaar ontwerp
 • Indrukwekkend 17-inch OLED-scherm
 • Veelzijdigheid met verschillende gebruiksposten
Nadelen Asus Zenbook 17 Fold OLED
 • Praktische problemen
 • Gewicht en omvang
 • Verouderd bezel-ontwerp

Veelgestelde vragen over 17 inch laptops

Hoe groot is een 17 inch laptop?

De 17 inch wijst op het schermdiagonaal van de laptop. Dit is de afstand tussen de linkeronderhoek en de rechterbovenhoek van de laptop.

Door het aantal inches te vermenigvuldigen met 2,54, bereken je het schermdiagonaal in centimeter. Voor een 17 inch laptop is het schermdiagonaal ongeveer 43 centimeter.

Is een 17 inch laptop geschikt voor onderweg?

Een laptop van 17 inch is niet handig voor onderweg. Met dit formaat is een laptop iets te groot om makkelijk te dragen of in een tas te stoppen. Door het formaat zijn deze laptops bovendien vaker aan de zware kant. Een kleinere laptop is een beter idee voor iedereen die vaker onderweg is. Koop voor reizen liever een laptop die niet groter is dan 15 inch.

Hoeveel RAM heeft een 17 inch laptop nodig?

Hoeveel RAM een laptop nodig heeft, hangt af van hoe de laptop gebruikt wordt. Voor basisgebruik is 4 GB werkgeheugen genoeg. Wie wil gamen doet toch beter aan een minimum van 8 GB, voor grafisch werk en fanatiek gamen is een minimum van 16 GB nodig. Houd voor de zwaarste taken, zoals 3D-modelleren en videobewerking, een minimum van 32 GB aan.

Conclusie

Met deze koopgids vind je makkelijker de 17 inch laptop voor jou. Lees alles nog een keer rustig door, en bedenk wat de belangrijkste punten voor je zijn.

Ga je voor de krachtigste processor en een groot intern geheugen voor de zwaarste taken? Of game je liever met de beste grafische kaart? Let ook op de resolutie en het paneeltype, om echt het beste uit je grote scherm te halen!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen, of zelf tips? Laat het me hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross