Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Onderweg met Beste Mini-Laptop 💻

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

13 min leestijd

Ben je een ware digitale nomad en is het tijd voor een nieuwe laptop? Overweeg dan de beste mini-laptop! De naam geeft het al weg: dit is een ultrakleine laptop die uitermate geschikt is voor gebruik onderweg. Het is daarmee de perfecte metgezel voor onderweg.

Ben je benieuwd naar de beste modellen van nu? Bekijk hieronder dan alvast de huidige top 5, maar vergeet je vooral niet in te lezen over hoe je de beste hieruit kiest voor jou!

Waarom een mini-laptop aanschaffen?

De naam zegt het al: een mini-laptop is een kleine laptop. Het scherm varieert tussen de 8,9 inch en 13 inchformaat. Een inch is 2,54 centimeter, dus in centimeters bedraagt het maximale schermdiagonaal zo'n 33 centimeter.

Het maximale gewicht van de beste mini-laptop komt neer op 1,5 kg. Een mini-laptop is bovendien niet dikker dan 2,5 cm. Mini-laptops zijn daarnaast betaalbaarder dan hun grotere tegenhangers – je haalt al een exemplaar in huis vanaf € 200.

Mini-laptops zijn bovenal gemakkelijk mee te nemen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die reizen of op meerdere locaties werken. Ze nemen minder ruimte in beslag dan de gemiddelde laptop, daardoor past de laptop zonder moeite in elke tas. De beste 17 inch laptop neem je niet zo gemakkelijk mee op reis... 🧳

De beste mini-laptops beschikken bovendien over touchscreen. Dat maakt de bediening ervan extra intuïtief! Sommige laptops zijn zelfs ontworpen als goede 2-in-1 laptop. Haal het toetsenbord eraf, en gebruik de laptop als tablet!

Het grootste nadeel van de mini-laptop is dat ze over het algemeen minder krachtig zijn dan grote laptops. Dit betekent dat ze minder geschikt zijn voor zware taken zoals videobewerking, streamen of gamen.

Als je op zoek bent naar een draagbare budgetlaptop met alle basisfuncties, dan raad ik aan om alvast de top drie hieronder te bekijken!

Google Chromebook

Google Chromebook

array ( )

Apple MacBook Air 13” (M2

Apple MacBook Air 13” (M2

array ( )

Apple MacBook Air 13” (M2

Apple MacBook Air 13” (M2

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0CJZJL7TP', 'price' => 1169.0, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

Koopgids: hoe kies ik de beste mini-laptop?

Op zoek naar de beste mini-laptop? Houd rekening met onderstaande specificaties. Zo voorkom je een miskoop!

Schermresolutie

Je wilt een laptop met een scherp scherm, toch? Daarom is de schermresolutie belangrijk. Dit zijn de gebruikelijke schermresoluties voor laptops:

 • HD (1366 x768 pixels);
 • Full HD (1920 x 1080 pixels);
 • QHD/2K (2560 x 1440 pixels);
 • 4K (3840 x 2160 pixels).

Een mini-laptop met resolutie boven een Full HD-resolutie is zeldzaam. Dat heeft twee redenen. Ten eerste houdt een lage schermresolutie de laptop betaalbaar. Ten tweede heeft een klein scherm weinig ruimte voor pixels, waardoor het beeld al gauw scherp lijkt. Een groot scherm heeft daarentegen eerder een hoge resolutie nodig, omdat je anders detail mist.

Voor basistaken (internetten of e-mailen) is een mini-laptop met een Full HD-beeldschermvoldoende. Wil je ook graag netflixen? Ga dan liever voor Full HD. Kies je een kleine laptop met 4K, dan is het scherm zelfs goed genoeg voor professionele fotobewerking of grafische vormgeving.

Schermtype

Mini-laptops hebben een lcd-scherm of oled-scherm. Lcd-schermen komen voor in 3 paneeltypes.

 • De eerste is een TN-scherm. 'TN' staat voor 'twisted nematic'. Dit is de goedkoopste optie, met bovendien de snelste reactietijd. Daarom is het een goed scherm voor gamers! De kleurweergave is echter minder goed.
 • De volgende optie is een VA-scherm. 'VA' is de afkorting van 'vertical alignment'. Dit scherm heeft de langste reactietijd. De kleurweergave is oké, maar niet spectaculair. Het contrast is echter het pluspunt van dit type scherm.
 • Een IPS-scherm is de gouden middenweg tussen de bovenstaande twee opties. 'IPS' is de afkorting van 'in-plane switching'. Dit scherm heeft de grootste kijkhoek, een heldere kleurweergave en geeft de scherpste kwaliteit. De reactietijd zit tussen een TN-scherm en een VA-scherm in.

Ga je aan een creatieve opleiding beginnen waarbij je een goed scherm nodig hebt? Kies dan voor een mini-laptop met IPS-scherm!

De nieuwste optie is een oled-scherm. Deze zijn op het moment nog vrij prijzig en vooralsnog zeer zelden te zien onder laptops, laat staan mini-laptops. Een ander groot probleem van oled is beeldretentie, waarbij stilstaand beeld een soort ingebrande prent op het scherm achterlaat.

Als we het hebben over beeldkwaliteit, dan overtreft oled-technologie in bijna ieder opzicht alle andere types. Deze schermen hebben een diepe, heldere en realistische kleurweergave met voldoende contrast. Het nadeel is dat de kijkhoeken niet altijd even geweldig zijn, en het scherm in fel zonlicht niet altijd even goed functioneert.

Let ook op de afwerking. Dit is glanzend of mat. Ben je steevast onderweg? Kies dan liever een scherm met een matte afwerking, want dit weerspiegelt minder. Je hebt daardoor geen last van reflecties in de trein of bus.

MacBook Air met mat scherm

RAM

Dit is de afkorting van random access memory. Andere termen hiervoor zijn intern geheugen of werkgeheugen.

Het werkgeheugen is het kortetermijngeheugen van een computer. Het helpt de computer meerdere opdrachten tegelijk uit te voeren. Bij zware programma's zoals videobewerkingssoftware is voldoende werkgeheugen een vereiste. Er zijn twee doorslaggevende kenmerken: geheugencapaciteit en geheugensnelheid.

De geheugencapaciteit bepaalt hoeveel taken de laptop tegelijk aankan. Programma's worden steeds beter – en eisen daardoor ook meer van de laptop. Daarom raad ik voor multitasken een laptop aan met minimaal 16 GB. Een intern geheugen met 8 GB is voldoende voor basisgebruik.

Ga je voor een Chromebook? Een exemplaar met 8 GB RAM is optimaal, echter werkt een exemplaar met 4 GB RAM goed genoeg voor basistaken. Goedkope exemplaren bevatten slechts 2 GB RAM. Dit raad ik af, tenzij je specifiek op zoek bent naar de goedkoopste mini-laptop.

De geheugensnelheid weergeeft de benodigde tijd om informatie die de processor binnenkomt te verwerken. Een hoge geheugensnelheid betekent dat de laptop snel klaar is met een taak. Je raadt het al: hoe sneller de geheugensnelheid, hoe effectiever de laptop.

Deze snelheid wordt aangegeven in megatransfers per seconde (MT/s) en wordt bepaald door de DDR-generatie (double data rate). De nieuwste generatie DDR levert de beste prestaties. Nieuwe laptops bevatten doorgaans DDR4-geheugen, waarbij de snelheid varieert tussen 1866 MT/s en 3200 MT/s. DDR5 zie je nog zelden, maar is in opkomst. Dit biedt snelheden van 4000 MT/s tot 6400 MT/s.

Processor kiezen: belangrijke eigenschappen

De processor (CPU) van de laptop zorgt voor kracht en snelheid. De snelheid van een processor hangt af van vier factoren: de kloksnelheid, het tijdelijk geheugen (cachegeheugen), processorkernen (cores en threads) en de generatie. Hoe geavanceerder deze elementen zijn, des te zwaarder werk de laptop aankan.

Kloksnelheid

De kloksnelheid geeft aan hoeveel taken per seconde een processorkern uitvoert. Dit wordt aangegeven in Gigahertz (GHz), waarbij 1 GHz staat voor 1 miljard taken per seconde. Dat klinkt als onbegrijpelijk veel, maar laat je niet overdonderen: het gaat hier om de meest minuscule taken, die samen de bouwstenen voor grotere opdrachten vormen.

Voor basistaken is een kloksnelheid vanaf 1 tot 2 GHz geschikt. Zware programma's en games hebben een hoge kloksnelheid nodig die tot minimaal 3 GHz.

Boosten en overklokken – Je ziet vaak bij processors ook een 'maximale kloksnelheid' staan. Dit staat voor de snelheid die de processor kan bereiken via een soort tijdelijke boost. Overklokken is weer iets anders: dit is een permanente aanpassing aan de stroomspanning (voltage) waar de processor onder komt te staan, waardoor hij sneller loopt (en sneller slijt).

Tijdelijk geheugen

Het cachegeheugen (aangegeven in megabytes) is belangrijk, zodat de processor zelf enige bestanden kan bewaren, en geen gebruik hoeft te maken van het werkgeheugen (RAM). Het gaat hierbij om bestanden die vaak per direct nodig zijn om een actieve taak uit te voeren, wat zo'n extra beetje opslag daar en op dat moment bijzonder handig maakt.

Processorkernen: cores en threads

De processorkernen (cores) zijn belangrijk voor het multitasken. Elke core is – in het kort gezegd – verantwoordelijk voor een taak. Een processor heeft bijvoorbeeld 2,4 of 6 processorkernen. Dit noem je een dual-core, quad-core- of hexa-core processor.

Een thread is een virtuele core. Virtuele cores zijn iets minder krachtig, omdat ze enkel ongebruikt CPU-vermogen benutten. Intel noemt dit hyperthreading ; bij AMD kom je dit tegen onder de naam multi-threading.

Hyperthreading deelt een fysieke core op in twee threads, terwijl multi-threading juist een proces of taak opdeelt in verschillende threads, oftewel een soort hapklare brokjes. Beide methodes leveren een efficiëntere processor op.

Generatie

Kijk ook naar de generatie van de processor. Elk jaar worden processors beter en sneller. Die jaarlijkse verbetering heet een generatie. Een Intel Core i7 uit 2013 is bijvoorbeeld van de 4e generatie. Inmiddels zijn we al bij de 12e generatie!

De generatie is te vinden via het typenummer. Bij Intel zijn dit de eerste twee cijfers (bijvoorbeeld Intel Core i5 12600K). AMD geeft dit aan via het eerste getal van het typenummer (zoals AMD Ryzen 5 6600U).

Type

De goedkoopste mini-laptops zijn uitgerust met processors van Intel Celeron, Intel Pentium of een soortgelijke processor van fabrikant AMD (AMD Athlon of AMD A4).

De beste processors voor mainstream gebruik vallen onder de productlijnen Intel Core of AMD Ryzen. Kies een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3 voor basistaken zoals netflixen, internetten en e-mailen. Ga voor een hoger segment, zoals een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5, om te photoshoppen en gamen.

Creatieve professionals of hardcore gamers kiezen beter een Intel Core i7 of i9 (vergelijkbaar met AMD Ryzen 7 en 9) uit het hoogste segment.

Doet het merk er nog toe?

Twijfel je tussen Intel of AMD? Intel was vroeger beter, echter is AMD de laatste jaren enorm vooruitgegaan. Kijk daarom naar de eigenschappen van de processor in kwestie, en maak op basis daarvan een beslissing.

De nieuwste MacBook Airs van Apple maken gebruik van hun eigen krachtige M1- of M2-chip. Apple claimt dat MacBooks met deze chips 5 keer sneller zijn dan MacBooks met een Intel chip. Ook verbruikt de chip van Apple minder energie dan tegenhangers van AMD en Intel. Je hoeft de batterij daardoor minder snel op te laden, en dat is een goede eigenschap voor onderweg!

Draai je liever Windows op een MacBook? Hiervoor gebruik je het programma Boot Camp, wat enkel op de MacBooks met Intel-chips werken.

Grafische kaart

De videokaart, of grafische kaart, is verantwoordelijk voor de weergave van beelden op het scherm. Een goede grafische kaart zorgt ervoor dat de processor minder hard hoeft te werken om beeld te genereren.

Zelfs in de beste mini-laptop is weinig plek voor een losse (discrete) videokaart. Daarom zit de graphical processing unit (GPU) meestal verwerkt in de processor. Dit noem je een on-board of geïntegreerde videokaart. De videokaart heeft in dit geval geen eigen geheugen; hij deelt het geheugen met de processor. Daardoor is de grafische kaart minder krachtig.

Een discrete videokaart maakt gebruik van zijn eigen geheugen. Dit noem je VRAM, wat staat voor video random access memory. Daardoor wordt het werkgeheugen (de normale RAM) minder belast, en levert de videokaart sneller mooie beelden.

De VRAM heeft een bepaalde opslagcapaciteit. Dit wordt aangegeven in gigabyte (GB). Er is voldoende opslagcapaciteit nodig om zware grafische taken te verrichten, zoals videobewerking, gamen of 3D-modellering. Gamen in Full HD vraagt zo'n 4 GB aan VRAM. Wil je gamen in 4K, dan heb je maar liefst 10 GB nodig.

Naast de opslagcapaciteit is ook de kloksnelheid van de VRAM belangrijk. Dit wordt bepaald door de GDDR-generatie (graphics double data rate). Elke nieuwe generatie bevat verbeteringen en meer snelheid. Op dit moment is GDDR6(X) het actueelst.

De bekendste fabrikanten die de GPU's van videokaarten produceren zijn Nvidia en AMD. Beide leveren goede producten in alle segmenten. Nvidia levert doorgaans de beste prestaties, echter is het verschil in de praktijk nauwelijks merkbaar. AMD is vaak iets goedkoper, en levert daarom betere kwaliteit in verhouding tot de prijs.

Opslag

Opslagruimte verwijst naar de beschikbare ruimte op de harde schijf om bestanden zoals foto's, muziek en films op te slaan.

Opslagruimte

Ik raad minstens 256 GB opslagruimte aan. Loop je na een tijd alsnog tegen het probleem aan dat je niet voldoende opslagcapaciteit hebt, bewaar dan je bestanden op de beste externe harde schijf of maak gebruik van een clouddienst. Ook een regelmatige back-up van alle documenten raad ik ten zeerste aan.

Macbook Air van boven met iPhone en AirPods ernaast en plantje ernaast

Opslagtype

Er zijn diverse soorten harde schijven. Laptops bevatten doorgaans een SSD (solid state drive) of een HDD (hard drive disk).

HDD was vroeger de enige optie. De meeste exemplaren hebben een grote opslagcapaciteit, sommige gaan tot wel 18 TB. Anderzijds maken ze lawaai en bevatten ze meerdere kwetsbare onderdelen.

Een SSD is inmiddels de nieuwe standaard voor laptops. Het is maar liefst 4 tot 5 keer sneller dan een HDD en werkt met zogeheten flash-geheugen. Dit verschil merk je goed tijdens het opstarten van het besturingssysteem. Werk je met grote bestanden? Dan is de snelheid van een SSD onmisbaar! Ook is een SSD energiezuinig, waardoor de batterij van een laptop langer meegaat in verhouding.

De opslagcapaciteit van een SSD gaat tot ongeveer 8 TB. Als je de prijs per gigabyte vergelijkt, dan ben je met een SDD duurder uit. Dit komt omdat de productiekosten hoger zijn.

SSD's zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende vormen of interfaces. Een mini-laptop heeft weinig ruimte voor de SATA-SSD, welke lijkt op een harde schijf en met een kabel op het moederbord wordt aangesloten. Daarom zijn de beste exemplaren uitgerust met een M.2 SDD. Deze platte SSD wordt direct op het moederbord geplaatst. De maximale opslagcapaciteit hiervan is 8 TB.

Goedkopere mini-laptops bevatten een eMMC (embedded multi media card). Een eMMC is budgetvriendelijker, maar ook langzamer dan een SSD. Het bevat maximaal 128 GB aan opslagruimte.

Mini-laptops vergelijken

 Google ChromebookApple MacBook Air 13” (M2Apple MacBook Air 13” (M2Acer Chromebook Spin 514 (2022)Microsoft Surface Go 3 (2021)
Totale opslagcapaciteit
Processortype
Besturingssysteem
Intern geheugen4 GB
Schermgrootte14 Inch

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is een cruciaal onderdeel van de computer. Ook is het bepalend in het gebruiksgemak van de kleine laptop.

Windows is nog steeds de populairste keuze. De nieuwste versie is op dit moment Windows 11. Koop je een nieuwe laptop? Grote kans dat Windows hierop staat, tenzij je een model tegenkomt dat 'MacBook' of 'Chromebook' in zijn naam heeft staan.

Windows is vooral populair onder mensen die gamen of graag de computer upgraden met nieuwe hardware. De meeste games zijn compatibel met Windows, alsook het merendeel van allerlei andere computerprogramma's.

MacBooks bevatten standaard macOS van Apple. Apple brengt ieder jaar een nieuwe versie van macOS uit, wat zorgt dat het besturingssysteem altijd fris uitziet en nieuwe functies met zich meebrengt.

Het werkt daarnaast fijn samen in combinatie met andere Apple-producten, zoals een iPhone of iPad, omdat alle hardware en software binnen het Apple-ecosysteem op elkaar is afgestemd.

Het game-aanbod voor macOS is vooralsnog mager, echter werken grafische programma's (onder andere van Adobe Creative Cloud) uitstekend op een MacBook. Ben je een creatieve duizendpoot, dan is macOS daarom de betere keuze.

Een Chromebook maakt gebruik van Chrome OS. Dit werkt snel en veilig. Het nadeel is dat je alleen toegang hebt tot apps uit de Google Play Store. Het is niet mogelijk om eigen software te installeren.

Chrome OS is makkelijk in gebruik, en dat maakt een Chromebook zelfs geschikt voor senioren. Dit besturingssysteem is prima voor basistaken zoals tekstverwerken of internetten, en daarom ook een aanrader voor studenten.

Batterij

We hebben tegenwoordig allerlei mobiele apparaten die ons leven makkelijker maken, zoals een smartphone, een goede smartwatch en binnenkort de beste mini-laptop. Het is daarom praktisch om te kiezen voor apparatuur met een goede batterij, zodat je niet om de haverklap op aan het laden bent.

In een mini-laptop is minder ruimte voor de accu, waardoor de batterij sneller leeg loopt dan bij een gebruikelijke laptop. Als je op zoek bent naar een laptop voor studenten om je schooldag door te komen, zorg er dan voor dat de batterij minstens 8 uur meegaat.

Informatie over de batterijduur van een laptop vind je in de productomschrijving. Je kunt het deels ook aflezen aan het aantal milliampère-uur (mAh). Dit staat voor het stroomverbruik (per duizendste deel van 1 ampère, oftewel milliampère) maal het aantal uur van gebruik.

Gemiddeld gebruikt een laptop tussen de 0,1 ampère (100 milliampère) en 2 ampère (2000 milliampère). Dus tel uit je winst: als je rustig aan het browsen bent en bijvoorbeeld 500 milliampère verbruikt op je laptop met ongeveer 5000 mAh, kun je hier dik 10 uur meer vooruit.

Let wel: hoelang een volle lading je duurt, fluctueert en is ook afhankelijk van voltage en warmte. Hierover vind je niet snel informatie terug in de productomschrijving, dus raadpleeg onafhankelijke reviews om van mensen die je voorgingen een idee te krijgen hoe de accu presteert.

zijkant van een kleine laptop met verschillende aansluitingen

Connectiviteit

Weet je welke aansluitingen je nodig hebt? Of heb je een laptop op het oog, en weet je niet waar al die verschillende aansluitingen voor dienen? Ik help je verder!

Een mini-laptop heeft over het algemeen minder aansluitingen dan grotere varianten, omdat er nu eenmaal geen ruimte voor is. Een usb-a-ingang is de bekendste usb-aansluiting. Dit soort usb-poorten gebruik je voor het aansluiten van een muis, tekentablet of usb-stick.

Sommige kleine laptops bevatten een usb-c-aansluiting, en verder niets. Usb-c is in zekere zin de opvolger van usb-a. Data-overdracht gebeurt hier veel sneller bij, en je laadt apparatuur er ook snel mee op. Je hebt een usb-c-docking-station nodig om een HDMI-kabel of een usb-stick aan te sluiten.

Aangeraden draadloze verbindingsopties zijn wifi en Bluetooth. Kies het liefst voor een apparaat met de nieuwste versie van beide: Bluetooth 5.0 of hoger en wifi 6.

Externe monitors worden aangesloten via HDMI en/of DisplayPort. Heb je cd's of dvd's? Verwacht geen optische drive aan te treffen in een mini-laptop. Schaf deze los aan, mocht dat nodig zijn.

De 5 beste mini-laptops op een rij

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

Belangrijke specificaties:

Als je op zoek bent naar een veelzijdige mini-laptop die uitblinkt in het uitvoeren van alledaagse taken en toegang biedt tot een breed scala aan apps en games via Google Play en het web, dan is de Google Chromebook iets voor jou! Met slechts drie eenvoudige stappen om het op te zetten - het aanmaken van een Google-account, het maken van een back-up van je gegevens en inloggen op het apparaat - is de Chromebook snel klaar voor gebruik. Met naadloze toegang tot populaire streaming-, productiviteits- en creatieve apps zoals Netflix, Disney+, Zoom, Evernote en Adobe Lightroom, is het een handige keuze voor verschillende gebruikersscenario's.

Volgens PCMag is "The Samsung Chromebook 4 is een zeer goede budgetlaptop met een lange batterijduur, maar het scherm springt er niet uit." De lange batterijduur van de Chromebook zorgt ervoor dat je hem lang kunt blijven gebruiken, waardoor het een ideale metgezel is voor mensen onderweg of voor degenen die een betrouwbaar apparaat nodig hebben voor langere werk- of entertainmentperiodes. Het scherm biedt mogelijk echter niet de levendigheid en visuele aantrekkingskracht die sommige gebruikers zoeken, wat een aspect is om rekening mee te houden, vooral voor degenen die een meeslepende visuele ervaring belangrijk vinden.

In de laptop- en Chromebook-koopgids van Consumer Reports worden factoren als schermgrootte, specificaties zoals processoren en geheugen en batterijduur benadrukt. De Google Chromebook valt op door zijn efficiënte prestaties voor alledaagse taken en naadloze integratie met Google Play en verschillende populaire apps. Dit maakt het een overtuigende optie voor gebruikers die productiviteit en entertainment onderweg prioriteit geven, door gebruik te maken van het uitgebreide app-ecosysteem van Google Play.

Vergeleken met andere Chromebooks merkt PCMag op dat "The Samsung Chromebook 4 is een zeer goede budgetlaptop met een lange batterijduur." Dit benadrukt de positie van de Chromebook als een sterke concurrent in de budgetcategorie, met name voor gebruikers die een betaalbaar en betrouwbaar apparaat zoeken met een uitgebreide batterijprestatie. Het vermogen van de Chromebook om te voldoen aan essentiële aspecten zoals batterijduur, terwijl het een betaalbaar prijspunt behoudt, versterkt zijn aantrekkingskracht als een budgetvriendelijke optie voor verschillende gebruikersbehoeften.

Kortom, de Google Chromebook biedt een overtuigend pakket voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare mini-laptop voor alledaagse taken, productiviteit en entertainment. De naadloze integratie met Google Play en populaire apps, in combinatie met een lange batterijduur, maakt het een veelzijdige keuze voor gebruikers die functionaliteit en betaalbaarheid vooropstellen.

Hoewel de Chromebook uitblinkt in het bieden van een budgetvriendelijke oplossing met een lange batterijduur en toegang tot een breed scala aan apps, biedt het scherm mogelijk niet de visuele kracht die sommige gebruikers wensen. Voor mensen die echter op zoek zijn naar een kosteneffectieve, betrouwbare en efficiënte mini-laptop, is de Google Chromebook een opmerkelijke keuze.

Voordelen Google Chromebook
 • Voordelig voor mijn portemonnee
Nadelen Google Chromebook
 • Het scherm kan visueel minder aantrekkelijk zijn

2. Apple MacBook Air 13” (M2

2. Apple MacBook Air 13” (M2

Belangrijke specificaties:

3. Apple MacBook Air 13” (M2

Ik ben super enthousiast over de Apple MacBook Air 13” met de M2 chip! Deze laptop is echt een game changer met een 15%-20% prestatieverbetering ten opzichte van de vorige M1 model. De extra grafische kracht, verbeterde display en langere batterijduur maken dit een geweldige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige en stijlvolle laptop.

Met zijn Liquid Retina display biedt de MacBook Air M2 een helder en kleurrijk 13,6-inch scherm voor een meeslepende ervaring. Volgens Tom's Guide is de displaykwaliteit vergelijkbaar met die van de MacBook Pro M2, wat de visuele kracht benadrukt. En de prestatieverbeteringen van de M2 chip worden duidelijk aangetoond in benchmark scores, met verbeterde mogelijkheden voor taken zoals gaming en contentcreatie.

Het strakke ontwerp en compacte formaat maken de MacBook Air M2 aantrekkelijk voor gebruikers die draagbaarheid willen zonder in te leveren op kracht. Met minimale poorten, waaronder twee Thunderbolt 4/USB 4 poorten en een MagSafe-voedingsadapter, biedt het gemak terwijl het een minimalistische uitstraling behoudt. Maar sommige reviewers vonden de inkeping bovenaan het scherm enigszins afleidend, dus dat is iets om in gedachten te houden.

Ondanks de indrukwekkende prestaties en het ontwerp heeft de MacBook Air M2 ook zijn beperkingen. De beperkte poortselectie en de hogere prijs zijn mogelijke nadelen. En hoewel de M2 chip een prestatie-upgrade biedt, is het verschil met het M1 model niet drastisch. Dit kan vragen oproepen voor gebruikers die een aanzienlijke sprong in prestaties verwachten.

In de categorie mini-laptops springt de MacBook Air M2 eruit als een topkeuze, met een balans tussen prestaties, ontwerp en batterijduur. Met een startprijs van $1,099 is het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium ultradraagbare laptop. De mogelijkheid om verschillende taken aan te kunnen, van contentcreatie tot dagelijks gebruik, maakt het een veelzijdig en capabel apparaat.

Vergeleken met zijn concurrenten blinkt de MacBook Air M2 uit als een premium ultradraagbare laptop, ideaal voor gebruikers die een krachtig en stijlvol apparaat zoeken voor dagelijks gebruik. Zijn prestaties, ontwerp en displaykwaliteit maken het tot een overtuigende keuze voor degenen die deze eigenschappen belangrijk vinden. Maar voor gebruikers die een uitgebreidere poortselectie of een grotere sprong in prestaties willen, zijn alternatieven het overwegen waard.

Al met al biedt de Apple MacBook Air 13” met de M2 chip een combinatie van prestaties, ontwerp en waarde, waardoor het een opmerkelijke optie is in de categorie mini-laptops. Zijn verbeterde mogelijkheden, stijlvol ontwerp en visuele kracht maken het tot een topkeuze voor gebruikers die een premium ultradraagbare laptop zoeken, ondanks enkele beperkingen.

Voordelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • 15%-20% prestatieverbetering in vergelijking met zijn voorganger, het M1-model
 • Verbeterde grafische kracht, verbeterd display en verbeterde batterijduur
Nadelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • Beperkte poortselectie
 • Hogere prijsklasse
 • Prestatieverschil ten opzichte van het M1-model niet drastisch verschillend

4. Uitzonderlijke waarde voor een compacte laptop: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

4. Uitzonderlijke waarde voor een compacte laptop: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Belangrijke specificaties:

Intern geheugen: 4 GB
Schermgrootte: 14 Inch
Touchscreen: Ja

Ik ben erg enthousiast over de Acer Chromebook Spin 514 (2022)! Deze 2-in-1 laptop biedt sterke prestaties en een solide constructie tegen een betaalbare prijs. Het 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass display en de AMD Ryzen 5 5625C processor maken het een topkeuze voor professionals, casual gebruikers en studenten. Met 8GB geheugen, 128GB opslag en verschillende connectiviteitsopties scoort deze Chromebook een indrukwekkende 4.5/5 waardebeoordeling.

De prestaties van de Chromebook zijn uitstekend met de AMD Ryzen 3500C processor, 8GB DDR4-geheugen en Radeon Vega 8 graphics, waardoor het geschikt is voor hybride werkscenario's. Het enige minpunt is het als dim ervaren display en de oudere 802.11ac draadloze netwerkverbinding. De aankomende Intel-versie belooft deze zorgen aan te pakken met snellere Wi-Fi 6 en een verlicht toetsenbord, zij het tegen een hogere startprijs. Desondanks is de Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H) een aanrader voor wie op zoek is naar een premium 2-in-1 Chromebook voor werk of school, met het advies om te wachten op een mogelijke uitverkoop.

Het ontwerp van de Chromebook is solide en praktisch, met een degelijk IPS-scherm geschikt voor dagelijks gebruik. De 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass display en 1080p webcam versterken zijn aantrekkingskracht, waardoor het een gewilde optie is voor verschillende gebruikers. Bovendien zorgen de 11e generatie Core-chip, 8GB RAM en 128GB SSD-opslag voor efficiënte taakverwerking op ChromeOS, zoals benadrukt in de review van TechRadar.

Hoewel de Acer Chromebook Spin 514 (2022) misschien niet de duurdere modellen overtreft in prestaties, biedt het een overtuigend voorstel voor gebruikers die betaalbaarheid prioriteren zonder in te leveren op essentiële functies en prestaties. Het concurreert met minder capabele Windows-laptops, maar biedt betere waarde, waardoor het een sterke concurrent is in de mid-range Chromebook-markt. Echter, CNET adviseert te wachten op een mogelijke uitverkoop, aangezien de prijs van het product van invloed kan zijn op zijn algehele aantrekkingskracht.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) een balans tussen prestaties, functies en betaalbaarheid, waardoor het een topkeuze is voor verschillende soorten gebruikers. Hoewel het misschien niet de absolute beste Chromebook is, wordt het gezien als een geschikte, functionele en redelijk geprijsde optie voor dagelijks gebruik, volgens TechRadar. De evolutie van eerdere modellen benadrukt de focus op het leveren van essentiële functies, solide prestaties en een duurzame constructie tegen een concurrerende prijs.

Kortom, de Acer Chromebook Spin 514 (2022) blinkt uit als een mid-range Chromebook, met sterke prestaties, essentiële functies en een solide constructie tegen een relatief betaalbare prijs. Zijn waardepropositie, 2-in-1 functionaliteit en geschiktheid voor verschillende soorten gebruikers maken het een overtuigende optie op de markt. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de beperkingen in displaykwaliteit en draadloze netwerken, evenals de prijsbewaking voor mogelijke uitverkoop.

Voordelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Sterke prestaties
Nadelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Matig display
 • Oudere 802.11ac draadloze netwerken
 • Prijs kan invloed hebben op aantrekkingskracht

5. Microsoft Surface Go 3 (2021)

5. Microsoft Surface Go 3 (2021)

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de Microsoft Surface Go 3 (2021), een compacte en lichtgewicht mini-laptop die is ontworpen voor lichte productiviteit en mediaconsumptie. Het heeft een scherp en kleurrijk display, een comfortabel toetsenbord en een redelijke batterijduur, waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik op school. Volgens rtings.com biedt het een uitstekende webcam videokwaliteit en voelt het goed gebouwd aan. Maar het kleine scherm is mogelijk niet ideaal voor uitgebreid multitasken, en de zwakke CPU en geïntegreerde grafische kaart zijn niet geschikt voor veeleisende taken. Het apparaat heeft ook slechts één USB-poort en een kleine touchpad, wat de connectiviteit en bruikbaarheid beperkt. Zoals aangegeven door rtings.com, wordt het afgeraden voor gaming vanwege de zwakke CPU, geïntegreerde grafische kaart en het ontbreken van VRR-ondersteuning. De beperkingen zetten zich voort in professionele omgevingen, waar rtings.com aangeeft dat het moeite heeft met veeleisende taken en een beperkte poortselectie heeft, waardoor het matig is voor zakelijk gebruik. Ondanks deze nadelen maken het compacte formaat en de mediaprestaties het geschikt voor lichte productiviteit en eenvoudige taken, zoals benadrukt in de recensie van rtings.com.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Microsoft Surface Go 3 zich door zijn uitzonderlijke webcam videokwaliteit en goed gebouwde ontwerp, zoals opgemerkt door rtings.com. Het schiet echter tekort op het gebied van multitasking en veeleisende werkbelastingen vanwege de zwakke CPU en geïntegreerde grafische kaart. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een mini-laptop voornamelijk voor mediaconsumptie, lichte productiviteit en schoolgebruik, biedt de Microsoft Surface Go 3 een overtuigende optie. Het comfortabele toetsenbord, het scherpe display en de redelijke batterijduur maken het een handig apparaat voor deze doeleinden.

Ondanks zijn beperkingen op het gebied van multitasking en veeleisende taken, is de Microsoft Surface Go 3 een betrouwbare keuze voor personen die mobiliteit en mediaconsumptie boven prestatiegerichte activiteiten stellen. Zijn uitstekende webcam videokwaliteit en compacte ontwerp maken het een gunstige optie voor studenten en professionals die betrokken zijn bij lichte productiviteitstaken. Potentiële kopers moeten echter letten op zijn beperkingen bij het uitvoeren van veeleisende werkbelastingen en uitgebreid multitasken.

Samengevat blinkt de Microsoft Surface Go 3 (2021) uit als een mini-laptop voor lichte productiviteit, mediaconsumptie en eenvoudige taken, die goed aansluit bij schoolgebruik. Zijn uitstekende webcam videokwaliteit en goed gebouwde ontwerp zijn overtuigende eigenschappen. Desalniettemin moeten de beperkingen op het gebied van multitasking en veeleisende werkbelastingen in overweging worden genomen door gebruikers met zwaardere gebruikseisen. Zoals rtings.com samenvat, is het misschien niet ideaal voor uitgebreid multitasken of veeleisende werkbelastingen, maar het biedt een scherp en kleurrijk display, comfortabel toetsenbord en redelijke batterijduur, waardoor het een geschikte optie is voor lichte productiviteit en mediaconsumptie.

Voordelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Scherp en kleurrijk display
 • Comfortabel toetsenbord
 • Degelijke batterijduur
Nadelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Klein scherm niet ideaal voor uitgebreid multitasken
 • Lage CPU-kracht en geïntegreerde graphics niet geschikt voor veeleisende taken
 • Beperkte poortselectie en connectiviteit

Veelgestelde vragen over mini-laptops

Hieronder staan de meestgestelde vragen over mini-laptops. Vind je het antwoord op je vraag niet? Laat het ons weten. We doen dan ons best om deze te beantwoorden!

Is een mini-laptop geschikt voor games?

Als je op zoek bent naar een gaming-laptop, dan heb je weinig aan een mini-laptop. Je hebt minstens 8 GB RAM, een krachtige processor en goede, losse videokaart nodig om zware games soepel te draaien. Over het algemeen voldoen mini-laptops niet aan deze eisen.

Hoe maak je een mini-laptop sneller?

De eerste stap is programma's en documenten verwijderen die je niet gebruikt. Deze nemen onnodig ruimte in. Bestanden opschonen hoort een vast onderdeel van je onderhoud te zijn. Controleer daarnaast op virussen met een goed anti-virusprogramma. Ook helpt het om het werkgeheugen uit te breiden, omdat deze mogelijk niet krachtig genoeg is.

Heb je een laptop met HDD? Overweeg dan om deze te vervangen met een SSD. Dat werkt maar liefst vijf keer sneller!

Hoeveel kost een goede mini-laptop?

Een mini-laptop is ideaal voor mensen met een klein budget, zoals scholieren en studenten. Vanaf € 200 heb je al een kleine laptop in huis. Het duurste exemplaar kost ongeveer € 1800. Voor dit bedrag krijg je een krachtige mini-laptop, die niet onder doet voor een groot exemplaar.

Conclusie

Groter is niet altijd beter, want de beste mini-laptop is dé perfecte laptop voor onderweg!

Er zijn goedkope exemplaren die prima zijn voor het controleren van je e-mail en surfen op het web. Gebruik je de laptop voor je werk of studie, dan zijn er ook exemplaren met meer werkgeheugen, een krachtigere processor en extra opslagruimte. De bovenstaande top 5 helpt je alvast op weg, je hoeft alleen maar een uit te kiezen.

Bedankt voor het lezen! Heb je vragen of feedback? Voel je vrij om hieronder je mening achter te laten. 🔽

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross