Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Videokaart maakt je Pc een Grafische Krachtpatser

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd


In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van videokaarten, essentieel voor zowel gamers als professionals in grafisch ontwerp. We begeleiden je stap voor stap door de belangrijkste factoren die bepalen wat de beste videokaart maakt. Of je nu zoekt naar topprestaties in gaming of krachtige grafische verwerking, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat zijn de beste videokaarten van 2024?

Dit zijn de top 5 beste videokaarten op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste videokaarten van 2024

1. Beste grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4070 Super

1. Beste grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 4070 Super

Belangrijke specificaties:

Videokaartgeheugen: 12 GB

De Nvidia GeForce RTX 4070 Super is een game-changer en zet een nieuwe standaard voor midrange grafische kaarten. Met 20% meer CUDA-cores dan zijn voorganger overtreft hij de RTX 3090 bij een lager energieverbruik, waardoor het een uitzonderlijke keuze is voor gamers, makers, AI-liefhebbers en ontwikkelaars. Volgens Tom's Hardware is de 4070 Super op maat gemaakt voor 1440p gaming en biedt het een aanzienlijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de RTX 2070 Super.

TechRadar noemt de 4070 Super de beste midrange grafische kaart en biedt eersteklas prestaties en geavanceerde functies voor een meer toegankelijke prijs. Met een prijs van $599,99 introduceert het DLSS 3 met Frame Generation, Nvidia Reflex en andere geavanceerde technologieën, waardoor het perfect is voor hoge instellingen en 1440p gaming. Ondanks de concurrentie van de AMD Radeon RX 7800 XT, is de 4070 Super een fenomenale optie voor midrange gebruikers die uitzonderlijke gaming- en contentcreatiecapaciteiten zoeken.

De aankomende release van de GeForce RTX 40 SUPER-serie, zoals gerapporteerd door Nvidia, belooft verbeterde prestatieopties voor een breed scala aan gebruikers. Deze serie, inclusief de 4070 SUPER, 4070 Ti SUPER en 4080 SUPER, is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van gamers, makers, AI-liefhebbers en ontwikkelaars. Met name de 4070 Ti SUPER wordt benadrukt omdat het 2,5 keer sneller is dan de 3070 Ti en ondersteuning biedt voor high refresh 1440p-panelen en 4K-gaming, waardoor het voldoet aan de eisen van modern gamen en contentcreatie.

De review van ReviewsByJarred Walton benadrukt de 'Super' refresh in het midden van de cyclus en merkt op dat de verbeterde kloksnelheden en core counts van de 4070 Super komen tegen dezelfde prijs als de standaard 4070, waardoor het een overtuigende optie is voor degenen die verbeterde prestaties zoeken zonder een significante prijsverhoging. Deze refresh biedt verbeterde prestaties binnen dezelfde prijsklasse.

In de competitieve markt heeft de 4070 Super een geduchte concurrent in de AMD Radeon RX 7800 XT, die concurrerende prestaties levert tegen een lagere prijs. Desalniettemin biedt de 4070 Super nog steeds een uitstekende algehele waarde, vooral voor degenen die prioriteit geven aan eersteklas gaming- en contentcreatiecapaciteiten.

Samengevat is de Nvidia GeForce RTX 4070 Super een krachtpatser die uitzonderlijke prestaties levert voor 1440p gaming en contentcreatie. Ondanks de sterke concurrentie maken zijn geavanceerde functies, verbeterde prestaties en redelijke prijs het tot een uitstekende keuze voor midrange gebruikers die op zoek zijn naar eersteklas grafische prestaties.

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4070 Super
 • Uitzonderlijke prestaties voor 1440p gaming en content creatie
 • Geavanceerde functies zoals DLSS 3 met Frame Generation en Nvidia Reflex
 • Redelijke prijs van $599,99
Nadelen Nvidia GeForce RTX 4070 Super
 • Enige concurrentie van de AMD Radeon RX 7800 XT

2. AMD Radeon RX 7800 XT

2. AMD Radeon RX 7800 XT

Belangrijke specificaties:

Videokaartgeheugen: 16 GB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 256

Hey daar, ik ben de AMD Radeon RX 7800 XT! Ik ben ontworpen als een betaalbare upgrade voor gamers die op zoek zijn naar soepele 1440p frame rates. Mijn evolutie omvat AI-versnellerkernen, verbeterde functies voor upscaling en ray tracing, en meer renderkracht dankzij de RDNA 3-architectuur. Met mijn indrukwekkende rasterisatiemogelijkheden en 16GB VRAM ben ik een aantrekkelijke keuze voor enthousiastelingen.

Volgens PC Guide, zijn geselecteerde modellen, waaronder de PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 7800 XT, gericht op betaalbaarheid zonder ver af te wijken van de lanceerprijs van $500. Dit maakt mij een verleidelijke optie voor degenen die prestaties en functies zoeken tegen een redelijke prijs.

Tom's Hardware suggereert dat mijn nieuwe architectuur vergelijkbare prestaties levert als mijn voorganger, maar ik overtrof de Nvidia RTX 4070 in termen van frames per seconde bij 1440p-resolutie in verschillende benchmarked games, wat mijn kracht in gaming scenario's aantoont, zoals benadrukt in Digital Trends.

Ik onderscheid me door mijn ondersteuning van FidelityFX Super Resolution en concurreren met favorieten zoals de Nvidia GeForce RTX 4070, ondanks het ontbreken van DLSS. Dit maakt mij een sterke concurrent voor gamers die prestaties en betaalbaarheid prioriteren.

In vergelijking met de Nvidia RTX 4070 schitter ik wat betreft prijs, met een adviesprijs van $500 vergeleken met de $600 lanceerprijs van de RTX 4070. Mijn 16GB GDDR6-geheugen, bredere bus en superieure prestaties in benchmarked games bij 1440p-resolutie maken mij een aantrekkelijke optie voor gebruikers die een balans zoeken tussen betaalbaarheid en prestaties.

Kortom, de AMD Radeon RX 7800 XT biedt een krachtige optie in het middensegment met de nadruk op betaalbaarheid en prestaties, met name uitblinkend in 1440p gaming scenario's. Mijn ondersteuning voor geavanceerde functies, gecombineerd met een concurrerende prijs, maakt mij een sterke speler op de markt, waardoor ik een aantrekkelijke keuze ben voor gamers die op zoek zijn naar een balans tussen kracht en waarde.

Voordelen AMD Radeon RX 7800 XT
 • Betaalbare upgrade voor 1440p gaming
 • Uitstekende rasterisatiecapaciteiten
 • 16GB VRAM voor high-performance gaming
Nadelen AMD Radeon RX 7800 XT
 • Vergelijkbare prestaties als zijn voorganger
 • Afwezigheid van DLSS voor AI upscaling

3. Betaalbare prestaties in het middensegment: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

3. Betaalbare prestaties in het middensegment: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Belangrijke specificaties:

Als ik de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition bekijk, valt het me op dat dit een opvallende grafische kaart is, vooral geprezen om zijn betaalbaarheid en indrukwekkende prestaties. Volgens PCMag biedt deze kaart een veilige verbinding zodra JavaScript en cookies zijn ingeschakeld. Op het gebied van prestaties overtreft het de vorige generatie RTX 2080 Super voor de helft van de prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die op zoek zijn naar high-performance gaming op 1440p, zoals opgemerkt door PCWorld. De kaart biedt ook mogelijkheden voor overklokken en goede koeling, zoals benadrukt door Tom's Hardware. Zoals ReviewsByJarred Walton opmerkt, bevestigen gedetailleerde benchmarks van de kaart voor verschillende gaming-resoluties, samen met zijn vermogen om de 2080 Super te overtreffen, zijn positie als een overtuigende optie voor mainstream gamers.

Met een compact ontwerp vergelijkbaar met de RTX 3070 FE, een 200W TDP en een boostklok van 1665 MHz, is de 3060 Ti Founders Edition een krachtpatser. Het is uitgerust met 8GB geheugen dat geschikt is voor gaming op 1440p en geweldige ray tracing-prestaties met DLSS, zoals benadrukt door PCWorld. Er zijn echter ook enkele nadelen opgemerkt. De 12-pins voedingsconnector is bekritiseerd als onnodig en onaantrekkelijk, en de 8GB GDDR6-geheugen kan de toekomstige gamingmogelijkheden op 4K beperken. Daarnaast, hoewel de kaart goede koeling biedt, is deze niet zo stil als sommige aangepaste kaarten, zoals vermeld door PCWorld.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition een overtuigende optie vanwege zijn indrukwekkende prestaties en betaalbaarheid. Het overtreft de vorige generatie RTX 2080 Super tegen een toegankelijkere prijs, zoals benadrukt door zowel Tom's Hardware als ReviewsByJarred Walton. Maar zijn 8GB geheugen kan de toekomstige mogelijkheden voor 4K-gaming beperken, en zijn 12-pins voedingsconnector is bekritiseerd vanwege zijn esthetiek en vermeende noodzaak, zoals opgemerkt door PCWorld en Tom's Hardware.

Al met al toont de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition een opmerkelijke balans tussen prestaties en betaalbaarheid, waardoor het een verleidelijke keuze is voor mainstream gamers die hoogwaardige game-ervaringen op 1440p zoeken. Hoewel het beperkingen kan hebben op het gebied van toekomstige 4K-gaming en het ontwerp van zijn voedingsconnector, positioneert zijn indrukwekkende prestaties en concurrerende prijs hem als een solide optie voor degenen die uitstekende waarde zoeken in een grafische kaart. Zoals PCWorld opmerkt, "De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition wordt aanbevolen voor degenen die high-performance gaming op 1440p zoeken," en op basis van de recensies voldoet het zeker aan deze aanbeveling.

Voordelen Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
 • Betaalbare prijs in vergelijking met de vorige generatie RTX 2080 Super.
 • Indrukwekkende prestaties voor hoogwaardige game-ervaringen op 1440p.
 • Goede koeling en ruimte voor overklokken.
Nadelen Nvidia GeForce RTX 3060 Ti
 • 8GB geheugen kan toekomstig 4K gaming beperken.
 • Kritiek op de 12-pins voedingsconnector vanwege esthetiek en vermeende noodzaak.
 • Niet zo stil als sommige aangepaste kaarten.

4. Een opmerkelijke Intel grafische kaart mededinger: Intel Arc A770

4. Een opmerkelijke Intel grafische kaart mededinger: Intel Arc A770

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 256
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Ik ben verheugd om de Intel Arc A770 grafische kaart aan te kondigen, die in oktober 2022 werd onthuld. Deze kaart biedt een overtuigende optie voor gamers met een beperkt budget die op zoek zijn naar 1440p prestaties. De prijs is aantrekkelijk in vergelijking met andere kaarten en kan goed concurreren met moderne midrange aanbiedingen. Het valt op als de enige 1440p kaart in zijn prijsklasse. De A770 maakt indruk met zijn concurrerende prestaties voor hedendaagse pc-titels, maar ondervindt uitdagingen met oudere DirectX 9 en DirectX 10 games, wat de algehele prestaties beïnvloedt. Desalniettemin heeft Intel actief regelmatige driver-updates geleverd om de prestaties te verbeteren, met een focus op recente titels. Zoals TechRadar opmerkt, "De Intel Arc A770 is een solide keuze voor gamers met een beperkt budget die streven naar 1440p prestaties."

In een directe vergelijking met Nvidia's RTX 3060, toont de Intel Arc A770 zijn sterke punten. De A770 heeft een grotere geheugengrootte, snellere bandbreedte en een hogere boostklok, zij het met een TBP van 225W in vergelijking met de 170W van de RTX 3060. Prestatietests tonen aan dat de A770 de RTX 3060 overtreft in bepaalde games op 1080p en 1440p, vooral uitblinkend in DirectX 12 en Vulkan titels. Digital Trends benadrukt dat "de A770 goed concurreert met Nvidia's RTX 3060, wat Intel positioneert als een sterke concurrent op de GPU-markt."

Verder vertegenwoordigt de Intel Arc A770 Limited Edition een grote sprong voorwaarts voor Intel, met de introductie van de Arc Alchemist-architectuur, voorzien van Xe-Core met Xe Vector Engines (XVE), Xe Matrix Engines (XMX) blokken en verbeterde shaders om de volledige DirectX12 Ultimate-functieset te ondersteunen. Daarnaast bevat het functionaliteit voor INT en EM-ondersteuning, samen met XMX-units vergelijkbaar met Nvidia's Tensor cores. De mogelijkheid van de processor om instructies naar alle drie de uitvoeringspoorten tegelijk uit te voeren, positioneert de Arc A770 als een sterke concurrent op de GPU-markt.

Temidden van de lof benadrukt de GPU-benchmarks hiërarchie voor 2024 van Tom's Hardware dat de Arc GPU's van Intel onderaan de lijst staan wat betreft efficiëntie, wat wijst op een potentieel beperking van de A770. Dit onderstreept het genuanceerde prestatielandschap, waar verschillende GPU's uitblinken in verschillende scenario's. Zo concurreert de A770 goed met de RTX 3060 op verschillende gebieden, maar laatstgenoemde excelleert met name in Cyberpunk 2077. Dit geeft aan dat de keuze tussen de A770 en zijn tegenhangers moet worden bepaald door specifieke gamevoorkeuren en -eisen.

Samengevat komt de Intel Arc A770 naar voren als een lovenswaardige keuze voor gamers met een beperkt budget die op zoek zijn naar 1440p prestaties, met concurrerende prestaties voor moderne pc-titels tegen een aantrekkelijke prijs. De architectonische innovaties en sterke concurrentiepositie tegenover de RTX 3060 onderstrepen de relevantie ervan op de GPU-markt. Echter, mogelijke efficiëntieproblemen en genuanceerde prestaties tegenover specifieke titels moeten in overweging worden genomen bij het evalueren van de geschiktheid ervan voor individuele game-opstellingen.

Voordelen Intel Arc A770
 • Competitieve prestaties voor moderne pc-titels tegen een aantrekkelijke prijs
 • Architectonische innovaties en sterke concurrentiepositie tegen de RTX 3060
 • Regelmatige driver-updates om de prestaties te verbeteren, met een focus op recente titels
Nadelen Intel Arc A770
 • Uitdagingen met oudere DirectX 9 en DirectX 10 games, wat de algehele prestaties beïnvloedt
 • Efficiëntieproblemen, zoals aangegeven in de GPU-benchmarkhiërarchie voor 2024 door Tom's Hardware
 • Nuanceerde prestaties tegen specifieke titels, waarbij rekening moet worden gehouden met individuele gaming-opstellingen

5. Topprestaties in grafische rendering: Nvidia GeForce RTX 4090

5. Topprestaties in grafische rendering: Nvidia GeForce RTX 4090

Belangrijke specificaties:

Videokaartgeheugen: 24 GB
Type intern geheugen: GDDR6X
Geheugenbus: 384

Ik ben enthousiast over de Nvidia GeForce RTX 4090, de top op het gebied van grafische weergave, die ongeëvenaarde prestaties en geavanceerde technologie biedt. Met een prijs van $1,599, concurreert het met de AMD RX 7900 XTX, die meer betaalbaar is met $1,000. Met 16.384 CUDA-cores overtreft de RTX 4090 aanzienlijk zijn concurrenten, met een score van 113 fps in 4K-gamingtests, waardoor het een krachtpatser is voor 4K-gaming en contentcreatie. Zoals benadrukt door Digital Trends, wordt "de RTX 4090 beschouwd als de beste op de huidige markt." Zijn 24GB VRAM en Nvidia's DLSS-technologie, met name DLSS 3 en de Frame Generation-functie, versterken verder zijn positie als een dominante kracht op de markt.

De Gigabyte RTX 4090 Gaming OC, zoals beoordeeld door Tom's Hardware, is een bewijs van de krachtige prestaties van de RTX 4090. De grote koeler van de GPU, in combinatie met het referentieontwerp, zorgt voor efficiënte koeling tijdens intensief gebruik. Dit komt overeen met de diepgaande analyse van Tom's Hardware, waarin de mogelijkheden van de kaart op het gebied van ontwerp, overklokken, gamingprestaties, stroomverbruik, temperaturen en geluidsniveaus worden belicht. De hoge prijs en beschikbaarheidsproblemen van de Nvidia GeForce RTX 4090, zoals opgemerkt door PCWorld, vormen echter uitdagingen. Het wordt vaak snel uitverkocht, wat leidt tot hogere prijzen op de secundaire markt. Bovendien kunnen potentiële CPU-beperkingen bij 4K vanwege zijn hoge prestaties een top-of-the-line gaming-CPU vereisen.

In vergelijking met de RTX 4080 wordt de superieure prestatie van de RTX 4090, met name voor 4K-gaming en contentcreatie, duidelijk. De RTX 4080, geprijsd op $1,199, biedt minder waarde voor zijn prestaties en loopt achter in 4K-rasterprestaties. Digital Trends benadrukt de suprematie van de RTX 4090, aangezien deze de AMD RX 7900 XTX overtreft qua pure kracht, waardoor het de voorkeurskeuze is voor piekgrafische weergave. Zijn prestaties bij gaming op 4K, 1440p en 1080p, evenals zijn mogelijkheden op het gebied van DLSS, ray tracing, professioneel werk en videocodering, zoals gedetailleerd in de review van Tom's Hardware, versterken zijn positie als een krachtpatser op de markt.

Al met al komt de Nvidia GeForce RTX 4090 naar voren als de ultieme keuze voor degenen die streven naar optimale prestaties op het gebied van grafische weergave. Zijn ongeëvenaarde kracht, VRAM en innovatieve technologieën maken het tot een topkandidaat in de high-end GPU-markt. Echter, zijn premium prijs en beschikbaarheidsproblemen vormen barrières voor sommige gebruikers. Voor professionals en liefhebbers die het beste eisen op het gebied van 4K-gaming en contentcreatie, staat de RTX 4090 ongetwijfeld als de topkeuze, aangezien het zijn concurrenten overtreft in pure prestaties en technologische vooruitgang.

Voordelen Nvidia GeForce RTX 4090
 • Ongeëvenaarde prestaties in grafische rendering en gaming op 4K, 1440p en 1080p
Nadelen Nvidia GeForce RTX 4090
 • Hoge prijs en beschikbaarheidsproblemen, resulterend in mogelijke hogere prijzen op de secundaire markt
 • Potentiële CPU-beperkingen bij 4K vanwege de hoge prestaties

Hoe kies je de beste videokaart?

Een videokaart uitzoeken is een lastige taak. Door te letten op een aantal belangrijke specificaties, kies je makkelijker voor één specifieke videokaart voor de beste gaming-pc of beste laptop voor videobewerking. In deze koopgids leg ik alle de ins en outs van videokaarten uit, zodat jij straks precies weet wat belangrijk is.

AMD versus Nvidia

Bij de aankoop van een videokaart is je eerste keuze voor de fabrikant van de kaart. De grootste spelers in de GPU-markt zijn AMD en Nvidia. Beide fabrikanten bieden een ruim aanbod in videokaarten.

Om te beginnen: tussen deze twee bestaat geen verkeerde keuze. Zowel AMD als Nvidia leveren kwalitatief goede videokaarten, met hun eigen sterke en zwakke kanten. Welke van de twee het beste is, hangt af van persoonlijke voorkeur.

De kaarten van Nvidia zijn iets krachtiger. Op het gebied van prestaties heeft daarom Nvidia de winnende hand. Deze videokaarten voeren hun berekeningen een tikje sneller uit dan een AMD-videokaart. Zeer groot is dit verschil echter niet – tijdens de meeste taken vallen deze verschillen niet echt op. Alleen als je benchmarkscores bekijkt, zie je kleine verschillen.

Benchmarking – Een GPU-benchmark is een test die je videokaart tot zijn limiet dwingt te gaan. Hierbij deelt de test vervolgens zijn prestaties op in verschillende categorieën, waaronder gemiddeld , minimaal en maximaal aantal frames per second (fps), temperatuur, energieverbruik, enzovoorts.

De GPU-driver

In de meeste gevallen werkt een videokaart direct zonder problemen. Wanneer dit niet gebeurt, moet je de GPU zelf instellen. Hiermee haal je de beste prestaties voor elke gebruikssituatie uit de kaart. Voor dit instellen gebruiken videokaarten een eigen driver, oftewel stuurprogramma.

Bij videokaarten van AMD vind je alle instellingen makkelijk – alle opties staan in de AMD Adrenalin-software. Bij Nvidia is dit wat moeilijker. Nvidia-kaarten gebruiken twee verschillende drivers. De verschillende instellingen staan tussen deze twee drivers verdeeld.

De Nvidia Control Panel richt zich op de visuele instellingen die meer betrekking hebben tot je scherm; GeForce Experience beschikt over alle game-gerichte instellingen. Tussen deze twee drivers duurt het zoeken naar een specifieke instelling soms eventjes. AMD levert daarom met zijn ene driver een stuk meer gebruikersgemak.

Een videokaart in een computerkast

Videokaartgeheugen

Ben je bekend met het werkgeheugen van je pc, oftewel het RAM? Een videokaart gebruikt een eigen werkgeheugen voor het opslaan van tijdelijke informatie, genaamd virtual RAM (VRAM). Dit geheugen functioneert hetzelfde als hete intern geheugen – het slaat tijdelijk data op, waardoor de beelden sneller worden gegenereerd. 1Alexander Gillis, TechTarget (n.d.). 'VRAM (video RAM)'

De tijdelijke data die het VRAM van een videokaart opslaat, bestaat voornamelijk uit visuele data. Denk hierbij aan texturen en afbeeldingen uit spellen en grafische programma's. Via dit geheugen roept de processor visuele informatie snel weer op.

Met genoeg VRAM voert je computer grafische taken sneller en met minder haperingen uit. Zware programma's werken daardoor sneller. Tijdens game-sessies verbetert dit geheugen de framerate van een spel, omdat de computer data sneller oproept. De hoeveelheid opslag meten we in gigabyte (GB).

Voor gamen in Full HD is een minimum van 4 GB nodig, voor gamen in Quad HD een minimum van 6 GB. Wie met het mooiste beeld in 4K gamet, haalt het beste een geheugen van 10 GB of hoger. Bewerk je films, zoals ik, dan kies ik voor een minimum opslag van 8 GB. Voor de zwaarste taken, zoals 3D-modellering, ga je liever niet lager dan 10 GB.

Horizontaal gemonteerde videokaart op moederbord in computerkast met zwarte kabels

Kloksnelheid

De snelheid van de GPU meten we in GHz. Dit bepaalt hoe snel de grafische processor zijn opdrachten uitvoert en is meestal waar sites op doelen wanneer ze het hebben over ’de kloksnelheid’.

Toch is het ook niet geheel onbelangrijk om de snelheid van het VRAM in gedachten te houden. Dit meten we weer in Megahertz (MHz). Hieraan lees je af hoe snel de videokaart de data die opgeslagen zit in het VRAM verwerkt, of hoe snel het nieuwe data opslaat.

Een specifiek deel van VRAM om op te letten, is GGDR (graphics double data rate). Het is makkelijk hier de snelheid aan af te lezen, door naar de generatie ervan te kijken. In de laatste, duurste modellen is GDDR6X te vinden ten tijde van schrijven. GDDR6 vind je in de iets minder ambitieuze modellen, maar is nog steeds top of the bill.

Lager dan GDDR5(X) zou ik in ieder geval niet meer gaan, omdat de snelheid van het geheugen hieronder zodanig achteruit gaat dat het moderne games niet goed meer bijhoudt. 2Mosaab, GPU Republic (2021). 'Basic Definition of GDDR & Types of GDDR Memory'

Geheugenbus

Naast de types GDDR beïnvloedt de grootte van de geheugenbus ook de snelheid van de videokaart. De geheugenbus verstuurt data, gemeten in bits, tussen het geheugen en de processor van de kaart. Een grotere geheugenbus verwerkt meer bits per keer dan een kleinere bus. Dit levert een snellere videokaart op.

Dat doet het door kleinere datapakketjes te bundelen in grotere, efficiëntere pakketten, en door grotere pakketten sneller te lezen in de hoop dat de daaropvolgende toegang tot data meerdere delen van de ’opdracht’ bestrijkt.

Aansluitingen

Een videokaart verbind je via het moederbord met de computer. Deze verbinding gebeurt op zijn beurt weer via een PCIe-aansluiting.

Naast het moederbord, verbind je de videokaart ook met je monitor. Hiervoor beschikt een videokaart over verschillende aansluitingen. Controleer of de aansluitingen van je monitor overeenkomen met de beschikbare aansluitingen op de videokaart.

De meeste moderne kaarten beschikken over VGA-, DisplayPort- en HDMI-aansluitingen. Dit zijn ook de vaakst voorkomende aansluitingen op een monitor. Op oudere videokaartmodellen kom je nog DVI-D-aansluitingen tegen. Deze zijn tegenwoordig zeldzamer dan andere verbindingen en overbodig als je een moderne monitor gebruik. Denk ook aan een netwerkkaart of een externe geluidskaart.

Een aangesloten videokaart

Koelsysteem en thermische prestaties

Een effectief koelsysteem is essentieel om je videokaart op optimale temperaturen te houden. Te hoge temperaturen zorgen voor schade aan onderdelen van computers. Een systeem voor beste waterkoeling, net zoals de beste CPU-koeler, is daarom een belangrijke zaak. Er bestaan drie GPU-koelsystemen: passieve koeling, actieve luchtkoelingen en waterkoeling.

Een passief koelsysteem beschikt niet over een eigen ventilatiesysteem. De afvoer van warme lucht is afhankelijk van de luchtstroom rondom de videokaart, die bijvoorbeeld door de ventilatoren van de computerkast tot stand komt.

Actieve luchtkoelingen gebruikt minstens een ventilator voor zijn temperatuurregeling. Tegenwoordig gebruiken de meeste videokaarten een actief koelsysteem. Door de ventilatoren maakt dit systeem meer lawaai, maar loopt de videokaart minder risico op oververhitting.

Een aantal videokaarten koelt zichzelf af door middel van waterkoeling. Dit koelsysteem is nog vrij zeldzaam en heeft voor de gemiddelde gebruiker niet enorm veel meerwaarde.

Denk aan je overige onderdelen

Een videokaart gaat onderpresteren wanneer deze niet goed samenwerkt met je computer of beste gaming-laptop. Door de hoge kosten van videokaarten is het zonde als je niet de beste processor hebt of een tekort aan werkgeheugen.

Een videokaart sluit je aan op de computer via het moederbord, waarna je vervolgens nog een, twee of zelfs drie kabels van je pc’s voeding insteekt om de videokaart van extra stroom te voorzien. Het moederbord levert zo’n 75 watt aan stroom.

Elke videokaart heeft voor de beste prestaties een specifieke hoeveelheid wattage nodig. Een enkele 6-pin connector biedt doorgaans rond de 75 watt aan vermogen en een 8-pin 150 watt. Dit zijn de twee gebruikelijkste plugs die je tegenkomt.

FreeSync en G-Sync – Een videokaart en een computermonitor beschikken beiden over een eigen snelheid waarop ze beelden produceren. Bij een videokaart lees je dit af aan het aantal fps; bij een monitor aan het aantal Hertz. Wanneer deze getallen niet goed met elkaar overeenkomen ontstaan er visuele problemen, zoals een haperend beeld. AMD en Nvidia hebben hiervoor eigen softwares ontwikkeld, om dit tegen te gaan. Voor het beste beeld bij gamen speel je daarom liever op een monitor met deze technologie.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste videokaart?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste videokaart vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste videokaart?

De beste videokaart volgens Tweakers is de Radeon RX 6600. Deze kaart blinkt uit in zijn prijs-prestatieverhouding, biedt uitstekende 1080p-gaming-prestaties en is energie-efficiënt. Met 8 GB GDDR6-geheugen en ondersteuning voor PCIe 4.0, is hij toekomstbestendig en geschikt voor de nieuwste games. 

De RX 6600 is ook ideaal voor gamers die een hoge framerate willen zonder de bank te breken. Kortom, een topkeuze voor de prijsbewuste gamer die kwaliteit niet uit het oog verliest.

Wat is volgens MeGekko de beste videokaart?

 De beste videokaart volgens MeGekko is de NVIDIA GEFORCE RTX 4070 TI. Deze krachtige kaart levert uitzonderlijke prestaties voor gaming en grafische toepassingen. Met zijn geavanceerde RTX-architectuur, 12 GB GDDR6X-geheugen en real-time ray tracing, biedt hij een ongeëvenaarde visuele ervaring. 

De RTX 4070 TI is perfect voor gamers en professionals die hoge eisen stellen aan grafische kwaliteit en snelheid. Kies voor deze kaart als je het beste wilt op het gebied van grafische prestaties en toekomstbestendigheid.

Veelgestelde vragen over videokaarten van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross