Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Videokaart maakt je Pc een Grafische Krachtpatser

Voor grafische taken, zoals gamen en videobewerking, heeft een computer niet genoeg aan een ingebouwde videokaart van een processor. Met de beste videokaart voert je computer zelfs de zwaarste grafische taken uit. Dat potje Cyberpunk 2077 op max settings en raytracing zit in het verschiet!

De zoektocht naar een videokaart is niet altijd even makkelijk. In deze koopgids leg ik je daarom alles rondom dit computeronderdeel uit. Zo weet je straks waar je echt op dient te letten tijdens je zoektocht. Hieronder staan alvast onze 5 huidige favorieten!

Waarom een videokaart aanschaffen?

Een videokaart is een belangrijk onderdeel van een computer. Via dit component regelt een pc al zijn grafische taken.

Een videokaart heeft in werking wat weg van de beste processor (CPU), maar dan exclusief gericht op grafisch werk. Sommige specificaties, zoals het intern geheugen, de kloksnelheid, lijken daarom op de soortgelijke eigenschappen van een CPU.

Een videokaart stuurt al het zwaardere grafische rekenwerk van de computer aan. Zonder een videokaart weergeeft je monitor geen beeld. De graphics processing unit (GPU) van de videokaart stuurt zijn grafische data door naar het beeldscherm van een computer, waardoor beeld ontstaat.

Misschien denk je: “ik zie geen grafische kaart zoals die hierboven zitten in mijn pc, hoor.” Bij een aantal computers zit deze kaart geïntegreerd in de processor van de computer. De computer heeft in dit geval geen aparte (ook wel ’discrete’) videokaart. In plaats daarvan verlopen alle grafische processen via de CPU. Voor simpele taken is zo’n geïntegreerde GPU genoeg.

Bij intensiever gebruik, zoals grafisch werk, gamen en videobewerking is een aparte videokaart nodig. Voor taken zoals 3D-modelleren, de zwaarste spellen streamen met een capture card, of online gamen met de beste netwerkkaart, is een aparte, dedicated videokaart nodig.

Een dedicated videokaart – dus een losse, zoals degene die we in dit artikel bespreken – is een los onderdeel van je pc. De videokaart richt zich enkel op alle grafische rekentaken, terwijl de processor alle andere berekeningen verricht. Dit levert een efficiënt werkende pc op, die makkelijker en sneller zware grafische taken uitvoert.

Voor intens gamen en streamen met de beste kwaliteit breid je een computer uit met de beste externe geluidskaart.

Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G

Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G
Max. kloksnelheid: 1822 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 128 bit
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Grafische kaart

Grafische kaart
Max. kloksnelheid: 1,77 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 256 bit
Minimum Wattage voeding: 600 Watt
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

MSI N730K-2GD3HLPV1

MSI N730K-2GD3HLPV1
Videokaartgeheugen: Geheugen: 2 GB
Type intern geheugen: DDR3
Chipfabrikant: Nvidia
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste videokaart?

Een videokaart uitzoeken is een lastige taak. Door te letten op een aantal belangrijke specificaties, kies je makkelijker voor één specifieke videokaart. In deze koopgids leg ik alle de ins en outs van videokaarten uit, zodat jij straks precies weet wat belangrijk is.

AMD of Nvidia?

Bij de aankoop van een videokaart is je eerste keuze voor de fabrikant van de kaart. De grootste spelers in de GPU markt zijn AMD en Nvidia. Beide fabrikanten bieden een ruim aanbod in videokaarten.

Om te beginnen: tussen deze twee bestaat geen verkeerde keuze. Zowel AMD als Nvidia leveren kwalitatief goede videokaarten, met hun eigen sterke en zwakke kanten. Welke van de twee het beste is, hangt af van persoonlijke voorkeur.

De kaarten van Nvidia zijn iets krachtiger. Op het gebied van prestaties heeft daarom Nvidia de winnende hand. Deze videokaarten voeren hun berekeningen een tikje sneller uit dan een AMD-videokaart. Zeer groot is dit verschil echter niet – tijdens de meeste taken vallen deze verschillen niet echt op. Alleen als je benchmarkscores bekijkt, zie je kleine verschillen.

Benchmarking – Een GPU-benchmark is een test die je videokaart tot zijn limiet dwingt te gaan. Hierbij deelt de test vervolgens zijn prestaties op in verschillende categorieën, waaronder gemiddeld , minimaal en maximaal aantal frames per second (fps), temperatuur, energieverbruik, enzovoorts.

Aan deze kwaliteit hangt meestal wel een prijskaartje vast. In het algemeen kosten Nvidia videokaarten meer dan AMD-kaarten. AMD-videokaarten bieden daardoor een net iets betere prijs-kwaliteit verhouding.

De GPU-driver

In de meeste gevallen werkt een videokaart direct zonder problemen. Wanneer dit niet gebeurt, moet je de GPU zelf instellen. Hiermee haal je de beste prestaties voor elke gebruikssituatie uit de kaart. Voor dit instellen gebruiken videokaarten een eigen driver, oftewel stuurprogramma.

Je pc downloadt deze in principe automatisch, maar het is handig om de bijbehorende programma’s van de videokaartfabrikanten ook te installeren.

Bij videokaarten van AMD vind je alle instellingen makkelijk – alle opties staan in de AMD Adrenalin-software. Bij Nvidia is dit wat moeilijker. Nvidia-kaarten gebruiken twee verschillende drivers. De verschillende instellingen staan tussen deze twee drivers verdeeld.

De Nvidia Control Panel richt zich op de visuele instellingen die meer betrekking hebben tot je scherm; GeForce Experience beschikt over alle game-gerichte instellingen. Tussen deze twee drivers duurt het zoeken naar een specifieke instelling soms eventjes. AMD levert daarom met zijn ene driver een stuk meer gebruikersgemak.

Een videokaart in een computerkast

Videokaartgeheugen

Ben je bekend met het werkgeheugen van je pc, oftewel het RAM? Een videokaart gebruikt een eigen werkgeheugen voor het opslaan van tijdelijke informatie, genaamd virtual RAM (VRAM). Dit geheugen functioneert hetzelfde als hete intern geheugen – het slaat tijdelijk data op, waardoor de beelden sneller worden gegenereerd.

De tijdelijke data die het VRAM van een videokaart opslaat, bestaat voornamelijk uit visuele data. Denk hierbij aan texturen en afbeeldingen uit spellen en grafische programma's. Via dit geheugen roept de processor visuele informatie snel weer op.

Zie het VRAM daarom als een bewaarplaatsje tussen je processor en de GPU, net zoals ’normaal’ RAM een soort bewaarplek is tussen je opslag en je processor.

Met genoeg VRAM voert je computer grafische taken sneller en met minder haperingen uit. Zware programma's werken daardoor sneller. Tijdens game-sessies verbetert dit geheugen de framerate van een spel, omdat de computer data sneller oproept.

Net zoals een normaal werkgeheugen komt ook de VRAM in verschillende opslagcapaciteiten. De hoeveelheid opslag meten we in gigabyte (GB). In het algemeen voert een videokaart met meer geheugen makkelijker zware taken uit. De nodige hoeveelheid geheugen wisselt per gebruikssituatie.

Voor gamen met een hoge resolutie is een groot geheugen nodig. Voor gamen in Full HD is een minimum van 4 GB nodig, voor gamen in Quad HD een minimum van 6 GB. Wie met het mooiste beeld in 4K gamet, haalt het beste een geheugen van 10 GB of hoger.

Voor zwaardere taken, zoals het bewerken van videobestanden met een hoge resolutie, is ook een grotere VRAM nodig. Voor soepel editing-werk is een minimum opslag van 8 GB nodig. Voor de zwaarste taken zoals 3D-modellering, ga je liever niet lager dan 10 GB.

Horizontaal gemonteerde videokaart op moederbord in computerkast met zwarte kabels

Kloksnelheid

Niet elke videokaart reageert even snel op binnenkomende taken. Hoe snel een videokaart een binnenkomend signaal verwerkt tot data, zie je aan de kloksnelheid – of snelheden, eigenlijk.

De snelheid van de GPU meten we in GHz. Dit bepaalt hoe snel de grafische processor zijn opdrachten uitvoert en is meestal waar sites op doelen wanneer ze het hebben over ’de kloksnelheid’.

1 GHz staat hierbij gelijk aan 1 miljard cycli per seconde. Zonder het tot een natuurkundeles te maken, betekent een hogere kloksnelheid altijd een efficiëntere GPU die meer taken binnen een seconde uitvoert.

De kloksnelheid van deze grafische processorkernen is wat het grootste verschil maakt als je een gamer bent die op zoek is naar de meeste fps.

Toch is het ook niet geheel onbelangrijk om de snelheid van het VRAM in gedachten te houden. Dit meten we weer in Megahertz (MHz). Hieraan lees je af hoe snel de videokaart de data die opgeslagen zit in het VRAM verwerkt, of hoe snel het nieuwe data opslaat.

Op zich maakt niet iedere toepassing evenveel gebruik van sneller geheugen, dus hoeveel baat je hierbij hebt, ligt echt aan hetgeen dat je wilt doen, en ook daarin gelden niet echt algemene regels waarover ik je kan inlichten.

Een specifiek deel van VRAM om op te letten, is GGDR (graphics double data rate). Het is makkelijk hier de snelheid aan af te lezen, door naar de generatie ervan te kijken. In de laatste, duurste modellen is GDDR6X te vinden ten tijde van schrijven. GDDR6 vind je in de iets minder ambitieuze modellen, maar is nog steeds top of the bill.

Lager dan GDDR5(X) zou ik in ieder geval niet meer gaan, omdat de snelheid van het geheugen hieronder zodanig achteruit gaat dat het moderne games niet goed meer bijhoudt.

Videokaarten vergelijken

Max. kloksnelheidVideokaartgeheugenType intern geheugenGeheugenbusBeeldschermresolutie
1Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G1822 MHzGeheugen: 8 GBGDDR6128 bit7680 x 4320
2Grafische kaart1,77 MHzGeheugen: 8 GBGDDR6256 bit7680 x 4320600 Watt
3MSI N730K-2GD3HLPV11,77 MHzGeheugen: 2 GBDDR3256 bit7680 x 4320600 Watt
4ASUS CERBERUS-GTX1050TI-O4G NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR51,48 MHzGeheugen: 4096 MBGDDR5128 bit7680 x 432075 Watt
5MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X1830 MHzGeheugen: 6144 MBGDDR6192 bit7680 x 4320450 Watt

Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G

Max. kloksnelheid: 1822 MHz

Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB

Type intern geheugen: GDDR6

Geheugenbus: 128 bit

Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Grafische kaart

Max. kloksnelheid: 1,77 MHz

Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB

Type intern geheugen: GDDR6

Geheugenbus: 256 bit

Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Minimum Wattage voeding: 600 Watt

MSI N730K-2GD3HLPV1

Max. kloksnelheid: 1,77 MHz

Videokaartgeheugen: Geheugen: 2 GB

Type intern geheugen: DDR3

Geheugenbus: 256 bit

Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Minimum Wattage voeding: 600 Watt

ASUS CERBERUS-GTX1050TI-O4G NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5

Max. kloksnelheid: 1,48 MHz

Videokaartgeheugen: Geheugen: 4096 MB

Type intern geheugen: GDDR5

Geheugenbus: 128 bit

Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Minimum Wattage voeding: 75 Watt

MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X

Max. kloksnelheid: 1830 MHz

Videokaartgeheugen: Geheugen: 6144 MB

Type intern geheugen: GDDR6

Geheugenbus: 192 bit

Beeldschermresolutie: 7680 x 4320

Minimum Wattage voeding: 450 Watt

Geheugenbus

Naast de types GDDR beïnvloedt de grootte van de geheugenbus ook de snelheid van de videokaart. De geheugenbus verstuurt data, gemeten in bits, tussen het geheugen en de processor van de kaart. Een grotere geheugenbus verwerkt meer bits per keer dan een kleinere bus. Dit levert een snellere videokaart op.

Dat doet het door kleinere datapakketjes te bundelen in grotere, efficiëntere pakketen, en door grotere pakketen sneller te lezen in de hoop dat de daaropvolgende toegang tot data meerdere delen van de ’opdracht’ bestrijkt.

Aansluitingen

Een videokaart verbind je via het moederbord met de computer. Deze verbinding gebeurt op zijn beurt weer via een PCIe-aansluiting.

Naast het moederbord, verbind je de videokaart ook met je monitor. Hiervoor beschikt een videokaart over verschillende aansluitingen. Controleer of de aansluitingen van je monitor overeenkomen met de beschikbare aansluitingen op de videokaart.

De meeste moderne kaarten beschikken over VGA-, DisplayPort-, en HDMI-aansluitingen. Dit zijn ook de vaakst voorkomende aansluitingen op een monitor. Op oudere videokaart-modellen kom je nog DVI-D-aansluitingen tegen. Deze zijn tegenwoordig zeldzamer dan andere verbindingen en overbodig als je een moderne monitor gebruik.

Een aangesloten videokaart

Koeling

Bij zwaardere taken produceert de GPU meer hitte, en loopt daardoor gevaar voor oververhitting. Te hoge temperaturen zorgen voor schade aan onderdelen van computers. Een systeem voor temperatuur regeling is daarom een belangrijke zaak.

Net zoals de beste CPU-koeler de processor koelt, is er een soortgelijk mechanisme voor je videokaart, en dan vooral de GPU. Er bestaan drie GPU koelsystemen: passieve koeling, actieve luchtkoelingen en waterkoeling.

Een passief koelsysteem beschikt niet over een eigen ventilatiesysteem. De afvoer van warme lucht is afhankelijk van de luchtstroom rondom de videokaart, die bijvoorbeeld door de ventilatoren van de computerkast tot stand komt.

De videokaart werkt hierdoor een stuk stiller. Zeer efficiënt is dit koelsysteem niet; daardoor is passieve koeling tegenwoordig steeds minder gebruikelijk.

Actieve luchtkoelingen gebruikt minstens een ventilator voor zijn temperatuurregeling. Tegenwoordig gebruiken de meeste videokaarten een actief koelsysteem. Door de ventilatoren maakt dit systeem meer lawaai, maar loopt de videokaart minder risico op oververhitting.

Een aantal videokaarten koelt zichzelf af door middel van waterkoeling. Dit koelsysteem is nog vrij zeldzaam en heeft voor de gemiddelde gebruiker niet enorm veel meerwaarde. Ben je iemand die continu 3D-ontwerpen aan het renderen is op een superkrachtige videokaart die veel hitte produceert, dan is het een ander verhaal.

Zelf een waterkoelsysteem kopen en aansluiten kan in dit soort gevallen ook, mits je een koelblok meegeleverd krijgt dat op de socket van de waterkoeling op de videokaart past. Waterkoeling haalt de temperatuur van een GPU omlaag door koud water erlangs te sturen.

Dit water pikt de hitte ter plekke weer op, en voert dit af via de radiator die (doorgaans) achter een stel ventilatoren zit, welke koele lucht naar binnen halen en het water weer afkoelen.

Deze koelingstechniek levert de beste resultaten op – de temperatuur van de videokaart blijft zelfs bij intensieve taken laag. Aan deze resultaten zit wel een flinke prijskaart aan vast: de beste waterkoeling kost een flinke mep geld. Dit is ook nodig, want de systemen zitten complex in elkaar om lekken tegen te gaan.

Denk aan je overige onderdelen

Een videokaart gaat onderpresteren wanneer deze niet goed samenwerkt met je computer. Door de hoge kosten van videokaarten is het zonde als deze beperkt worden door een te trage processor of een tekort aan werkgeheugen.

Een videokaart sluit je aan op de computer via het moederbord, waarna je vervolgens nog een, twee of zelfs drie kabels van je pc’s voeding insteekt om de videokaart van extra stroom te voorzien. Het moederbord levert zo’n 75 watt aan stroom.

Elke videokaart heeft voor de beste prestaties een specifieke hoeveelheid wattage nodig. Een enkele 6-pin connector biedt doorgaans rond de 75 watt aan vermogen en een 8-pin 150 watt. Dit zijn de twee gebruikelijkste plugs die je tegenkomt.

Voor gamen is een goed beeldscherm ook belangrijk. Je geniet het meeste van je videokaart met het beste beeldscherm. Dit weergeeft beeld in een hoge resolutie met een verversingssnelheid dat het aantal fps gegenereerd door de videokaart bijhoudt, en vermindert screen tearing.

Een videokaart en een computermonitor beschikken beiden over een eigen snelheid waarop ze beelden produceren. Bij een videokaart lees je dit af aan het aantal fps; bij een monitor aan het aantal Hertz. Wanneer deze getallen niet goed met elkaar overeenkomen ontstaan er visuele problemen, zoals screen tearing (‘scheuren’ in het beeld), of een haperend beeld.

FreeSync is ontwikkeld door AMD maar werkt ook met Nvidia-kaarten, terwijl G-Sync van Nvidia is, en niet graag samenspeelt met AMD. Idealiter zoek je daarom een monitor die aansluit op de software van de fabrikant van je videokaart, of andersom.

FreeSync en G-Sync – Een videokaart en een computermonitor beschikken beiden over een eigen snelheid waarop ze beelden produceren. Bij een videokaart lees je dit af aan het aantal fps; bij een monitor aan het aantal Hertz. Wanneer deze getallen niet goed met elkaar overeenkomen ontstaan er visuele problemen, zoals een haperend beeld. AMD en Nvidia hebben hiervoor eigen softwares ontwikkeld, om dit tegen te gaan. Voor het beste beeld bij gamen speel je daarom liever op een monitor met deze technologie.

De 5 beste videokaarten op een rij

1. Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G

1. Gigabte GeForce RTX 3050 GAMING OC 8G
Max. kloksnelheid: 1822 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 128 bit
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia

2. Grafische kaart

2. Grafische kaart
Max. kloksnelheid: 1,77 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 8 GB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 256 bit
Minimum Wattage voeding: 600 Watt
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia

3. MSI N730K-2GD3HLPV1

3. MSI N730K-2GD3HLPV1
Videokaartgeheugen: Geheugen: 2 GB
Type intern geheugen: DDR3
Chipfabrikant: Nvidia

4. ASUS CERBERUS-GTX1050TI-O4G NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5

4. ASUS CERBERUS-GTX1050TI-O4G NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Max. kloksnelheid: 1,48 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 4096 MB
Type intern geheugen: GDDR5
Geheugenbus: 128 bit
Minimum Wattage voeding: 75 Watt
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia

5. MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X

5. MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X
Max. kloksnelheid: 1830 MHz
Videokaartgeheugen: Geheugen: 6144 MB
Type intern geheugen: GDDR6
Geheugenbus: 192 bit
Minimum Wattage voeding: 450 Watt
Beeldschermresolutie: 7680 x 4320
Chipfabrikant: Nvidia

Veelgestelde vragen over videokaarten

Toch nog vragen? Enkele van de bekendste beantwoord ik hieronder als afsluiting!

Wanneer is een videokaart nodig?

Elke computer gebruikt een videokaart voor het weergeven van beeldmateriaal. Met een goede videokaart in je computer gaat deze beter met grafische taken om. Hier neemt de GPU (grafische processor) taken van de CPU (processor) over. Taken zoals gamen, grafisch werk en videobewerking zijn moeilijk tot onmogelijk zonder een goede videokaart.

Wat is het verschil tussen AMD- en Nvidia-kaarten?

AMD en Nvidia zijn de grootte concurrenten op de videokaartenmarkt. De kaarten verschillen in zekere zin van elkaar, maar een slechte keuze bestaat eigenlijk niet. Videokaarten van Nvidia zijn net wat sterker op een manier die je zelf nauwelijks merkt, maar kosten in het algemeen ook wat meer. De prijs-kwaliteitverhouding van AMD is gemiddeld een tikje beter.

Hoe warm mag een videokaart worden?

Moderne videokaarten worden bij intensieve taken vrij warm. Wanneer deze niet goed afkoelen lopen videokaarten gevaar voor oververhitting. De maximale temperatuur die videokaarten aan kunnen ligt rond de 95 °C. Bij deze temperatuur heeft de GPU wel drastisch verkoeling nodig.

Met een goede ventilatie hoort de temperatuur van een videokaart niet boven de 80 °C te komen. Met meerdere ventilatoren hoort een videokaart zelden tot niet boven de 60-70 °C te komen. De temperatuur van GPU's met waterkoeling zit zelfs nog lager.

Conclusie

Een videokaart is een echte winst voor elke gaming computer, of voor videobewerking. Voor intensieve taken is een goede kaart met een groot intern geheugen, de nieuwste GDDR-generatie en een hoge kloksnelheden onmisbaar.

Let bij de aankoop van een nieuwe videokaart ook op de aansluitingen, zodat je hem zonder gedoe met je beeldscherm kunt verbinden. Met een goed koelsysteem daarbij voert je computer straks de zwaarste taken zonder moeite uit.

Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe videokaart! Kijk nog eens naar onze huidige top 5 voor wat inspiratie. Laat me hieronder weten of je nog tips of vragen hebt!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross