Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Netwerkkaart voor Continue Draadloze Verbinding

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Als je op zoek bent naar de beste netwerkkaart, sta je voor een belangrijke keuze die de snelheid en stabiliteit van je internetverbinding drastisch kan beïnvloeden. Ik herinner me nog hoe mijn eerste netwerkkaart, de online wereld opende, maar ook de frustraties van trage downloads. Tegenwoordig, met snelheden tot 10 Gbps en geavanceerde functies, is het essentieel om te weten waar je op moet letten. Laten we samen dé netwerkkaart v oor jou vinden!

Wat zijn de beste netwerkkaarten van 2024?

Dit zijn de 5 beste netwerkkaarten volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste netwerkkaarten van 2024

1. Beste netwerkkaart: TPLink TP-Link UE306 - Ethernet

Belangrijke specificaties:

Type netwerkkaart: Usb ethernet-adapter
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Type USB interface: USB 3.0
Geschikt voor besturingssysteem: Windows, Mac OS, Linux
Netwerk beveiliging opties: Geen netwerk beveiliging

De TP-Link UE306 - Ethernet Adapter - USB 3.0 naar Gigabit is mijn perfecte metgezel als gamer en gebruiker die een bekabelde netwerkverbinding nodig heeft. Met zijn USB 3.0-interface sluit ik deze adapter eenvoudig aan op mijn Nintendo Switch, waardoor ik een snellere en stabielere netwerkomgeving creëer dan met wifi. Dit betekent supersnel en hoogwaardig downloaden op mijn Nintendo Switch. 🎮

Maar dat is niet alles! Met deze adapter kan ik ook USB-apparaten, zoals laptops en computers, aansluiten op bekabelde netwerkverbindingen. Zo kan ik verbinding maken met mijn modem, router of netwerkswitch en genieten van krachtige, directe bekabelde netwerkverbindingen. Superhandig als je geen ingebouwde RJ45 Ethernet-poort hebt.

Wat deze adapter echt onderscheidt, is de ondersteuning van Gigabit-netwerken voor snelle en stabiele gegevensoverdracht. Met een USB 3.0-poort en Gigabit Ethernet-poort kan deze adapter netwerksnelheden tot 1000 Mbps aan. Dat betekent snellere bestandsoverdracht en downloads, naadloos streamen en meeslepend gamen.

En het beste van alles? Deze adapter is opvouwbaar en lichtgewicht, dus ik kan hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Hij weegt slechts 20 gram en heeft afmetingen van 2,8 x 1,0 x 0,6 inch. Compact en draagbaar, perfect voor onderweg.

Wat ik echt geweldig vind aan de TP-Link UE306 is dat hij supergemakkelijk te gebruiken is. Gewoon aansluiten en klaar! Geen gedoe met handmatige driverinstallatie. De intuïtieve LED-indicator laat me in één oogopslag de netwerkstatus zien. Plug & Play werkt met Nintendo Switch, Windows 10/8.1 en Linux OS. Voor Windows 7/8 en Mac OS heb ik wel een stuurprogramma nodig, maar dat kan ik downloaden van de TP-Link-website.

De gebruikersreviews bevestigen wat ik al dacht: deze adapter is van topkwaliteit. Gebruikers prijzen het gemak van het gebruik, zonder gedoe met drivers installeren. Ze zijn ook dol op de stabiele verbinding en het compacte formaat van de adapter.

Dus, al met al is de TP-Link UE306 - Ethernet Adapter - USB 3.0 naar Gigabit een geweldige keuze voor gamers en gebruikers die een betrouwbare en snelle bekabelde netwerkverbinding nodig hebben. Met zijn plug-and-play-functionaliteit, Gigabit-netwerkmogelijkheden en draagbare ontwerp biedt deze adapter de beste gebruikservaring. Ja, er is een stuurprogramma nodig voor bepaalde besturingssystemen, maar de voordelen van deze adapter wegen zeker op tegen de mogelijke beperkingen.

Voordelen TPLink TP-Link UE306 - Ethernet
 • Eenvoudig aan te sluiten op de Nintendo Switch voor een snellere en stabielere netwerkomgeving dan wifi
 • Biedt toegang tot bekabelde netwerkverbindingen voor laptops en computers zonder ingebouwde RJ45 Ethernet-poort
 • Ondersteunt Gigabit-netwerken voor snelle en stabiele gegevensoverdracht
Nadelen TPLink TP-Link UE306 - Ethernet
 • Vereist een stuurprogramma voor bepaalde besturingssystemen

2. ThunderGold Ethernet Adapter USB C

2. ThunderGold Ethernet Adapter USB C

Belangrijke specificaties:

Type netwerkkaart: Usb ethernet-adapter
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Type USB interface: USB-C
Geschikt voor besturingssysteem: Android, Chrome OS, Linux, Mac OS, Tizen, Windows, Windows Mobile, Zonder besturingssysteem
Netwerk beveiliging opties: WEP, WPA2, WPA

Met de Ethernet Adapter USB C kabel voeg ik eenvoudig een bekabelde internetverbinding toe aan mijn USB-C-apparaten. Geen gedoe meer met het ontbreken van Ethernet-poorten op slanke en lichte apparaten. Ik hoef alleen maar de adapter in de USB-C-poort van mijn apparaat te steken en de Ethernet-kabel op de adapter aan te sluiten.

Dankzij de nieuwste USB-C-technologie geniet ik van een snelle en stabiele netwerkverbinding. Geen gedoe met zwakke draadloze signalen of interferentie. Ik kan nu genieten van ultrasnelle downloads, soepele streaming en betrouwbaar online gamen. Perfect voor thuis, op kantoor en onderweg.

Nog een voordeel van deze USB-C naar Ethernet-adapter is dat hij compatibel is met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Mac, Linux en Android. En hij ondersteunt ook nog eens Gigabit Ethernet, zodat ik kan profiteren van de hoogste snelheden die mijn internetprovider biedt. Of ik nu aan het werk ben, surf op het web of online entertainment stream, met deze adapter heb ik altijd een betrouwbare en snelle netwerkverbinding.

En het beste van alles is het compacte en draagbare ontwerp van de adapter. Ik kan hem gewoon in mijn tas of zak stoppen en altijd een Ethernet-poort binnen handbereik hebben. Geen gedoe met installatie van stuurprogramma's, gewoon aansluiten en klaar.

Gebruikersreviews bevestigen dat het product snel en correct wordt geleverd. Gebruikers zijn tevreden met de prestaties en functionaliteit van de adapter. Het wordt beschreven als degelijk, geen gedoe en plug-and-play. Een gebruiker raadt het product zelfs aan en merkt op dat het super snel werd geleverd.

Hoewel er geen nadelen worden genoemd in de reviews, is het belangrijk om te weten dat de adapter afhankelijk is van de beschikbaarheid van een Ethernet-aansluiting. Zorg er dus voor dat je apparaat compatibel is en een USB-C-poort heeft.

Al met al is de Ethernet Adapter USB C kabel een handige en betrouwbare keuze om een bekabelde internetverbinding toe te voegen aan mijn USB-C-apparaten. Met zijn snelle en stabiele netwerkverbinding, compatibiliteit met verschillende besturingssystemen en eenvoudige plug-and-play installatie, is het een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare Ethernet-adapter. 🚀

Voordelen ThunderGold Ethernet Adapter USB C
 • Handige oplossing voor het toevoegen van een bekabelde internetverbinding aan apparaten met een USB-C-poort
 • Maakt gebruik van de nieuwste USB-C-technologie voor een snelle en stabiele netwerkverbinding
 • Compatibel met verschillende besturingssystemen en ondersteunt Gigabit Ethernet
Nadelen ThunderGold Ethernet Adapter USB C
 • Afhankelijk van de beschikbaarheid van een Ethernet-aansluiting
 • Moet compatibel zijn met een apparaat dat een USB-C-poort heeft

3. Brightside Online Brightside USB 3.0

3. Brightside Online Brightside USB 3.0

Belangrijke specificaties:

Type netwerkkaart: Usb ethernet-adapter
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Type USB interface: USB-C
Geschikt voor besturingssysteem: Linux, Mac OS, Windows
Netwerk beveiliging opties: WPA, WPA2

Ik ben de Brightside USB 3.0 naar Ethernet adapter en ik ben hier om jouw internetverbinding naar een hoger niveau te tillen. Met mij aan boord kun je genieten van snellere dataoverdracht en uploadsnelheden tot wel 1Gbps. Ik ben geschikt voor apparaten met een USB-aansluiting, zoals pc's, laptops en MacBooks.

Een van mijn beste eigenschappen is mijn USB 3.0 aansluiting, die zorgt voor een bliksemsnelle internetverbinding. Met een gegevensoverdrachtssnelheid tot 5 Gbps kun je zonder problemen surfen op 10/100/1000 Mbps ethernet-netwerken. En alsof dat nog niet genoeg is, heb ik ook diagnostische LED-indicatoren, zodat je altijd kunt zien hoe het gesteld is met je verbinding.

Wat mij echt uniek maakt, is mijn kabel gemaakt van nylon gevlochten materiaal. Dit niet alleen voor een stijlvol design, maar ook voor extra duurzaamheid en flexibiliteit. Ik ben compatibel met zowel Windows als Mac OS en Linux, dus ik ben een veelzijdige keuze voor zowel op kantoor als thuis.

Mijn gebruikers zijn erg tevreden over mij. Een van hen was blij dat hij met mijn hulp toch een bekabelde verbinding kon krijgen, nadat hij erachter kwam dat zijn nieuwe laptop geen LAN-aansluiting had. Een andere gebruiker was onder de indruk van mijn design en kleur, die perfect bij zijn laptop pasten. Hij merkte ook op dat mijn snelheid getest was en inderdaad 1000 Mbps was.

Hoewel er geen negatieve beoordelingen zijn, moet ik wel vermelden dat ik mogelijk niet compatibel ben met oudere besturingssystemen. Het wordt ook aanbevolen om mij te gebruiken met een USB 3.0-poort voor optimale prestaties.

Kortom, ik ben de Brightside USB 3.0 naar Ethernet adapter, een betrouwbare en betaalbare keuze voor iedereen die op zoek is naar een snelle en stabiele internetverbinding. Met mijn USB 3.0 aansluiting, diagnostische LED-indicatoren en nylon gevlochten kabel onderscheid ik me van mijn concurrenten. Of je nu een laptop hebt zonder LAN-aansluiting of gewoon een snellere internetverbinding wilt, ik ben de oplossing voor jou. ✨

Voordelen Brightside Online Brightside USB 3.0
 • Snellere dataoverdracht en upload
 • Geschikt voor zowel Windows, Mac OS en Linux
 • Stijlvol design met nylon gevlochten kabel
Nadelen Brightside Online Brightside USB 3.0
 • Mogelijk niet compatibel met oudere besturingssystemen
 • Optimale prestaties alleen met USB 3.0-poort

4. Kensington UA0000E USB 3.0 Ethernet

4. Kensington UA0000E USB 3.0 Ethernet

Belangrijke specificaties:

Type netwerkkaart: Usb ethernet-adapter
Bedrade snelheid: 10Gbps
Type USB interface: USB 3.0
Geschikt voor besturingssysteem: Linux, Mac OS, Windows
Netwerk beveiliging opties: WPA

Hey daar, ik ben de Kensington UA0000E USB 3.0 Ethernet-adapter in het zwart! Ik ben hier om jou te helpen als je laptop geen ingebouwde Ethernetpoort heeft. Geen zorgen, ik zorg voor een snelle en betrouwbare bekabelde internetverbinding, perfect voor zakelijke gebruikers en gamers die hoge overdrachtssnelheden nodig hebben.

Ik kan eenvoudig in een beschikbare poort van zowel laptops als desktop-pc's worden gestoken, waardoor je moeiteloos kunt overstappen naar bekabelde connectiviteit. Met mijn 10/100/1000 BASE-T-prestaties kun je genieten van een stabiele en snelle netwerkverbinding, zelfs als draadloze connectiviteit beperkt is of je interne netwerkkaart defect is.

Wat mij echt onderscheidt, is mijn compatibiliteit met verschillende besturingssystemen, waaronder Windows 8.1/8/7/Vista/XP en Mac OS X 10.6 en later. Dit maakt mij een veelzijdige keuze voor een breed scala aan gebruikers, ongeacht het besturingssysteem van hun apparaat.

Ik ben een waardevolle toevoeging voor gebruikers die op zoek zijn naar betrouwbare en snelle bekabelde connectiviteit. Ik ben handig voor situaties waarin Wi-Fi ontoereikend is of zelfs ontbreekt, en ik bied een betrouwbare oplossing voor het aansluiten op bedrade netwerken.

Hoewel ik over het algemeen goed presteer, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zoals het feit dat je een vrije USB-poort nodig hebt en dat mijn prestaties mogelijk beperkt zijn op oudere USB 2.0-poorten. Maar dat zijn gewoon de beperkingen van dit type apparaat en niet specifiek voor mij.

Al met al, bied ik een betrouwbare en veelzijdige oplossing voor gebruikers die behoefte hebben aan bekabelde netwerkconnectiviteit. Met mijn indrukwekkende prestaties, brede compatibiliteit en eenvoudige plug-and-play installatie, ben ik een waardevolle aanwinst voor zowel zakelijke als persoonlijke gebruikers die afhankelijk zijn van snelle en betrouwbare internetverbindingen. 🚀

Voordelen Kensington UA0000E USB 3.0 Ethernet
 • Betrouwbare en snelle bekabelde internetverbinding
Nadelen Kensington UA0000E USB 3.0 Ethernet
 • Afhankelijkheid van een vrije USB-poort
 • Mogelijke beperkingen van de prestaties op oudere USB 2.0-poorten
 • Beperkingen inherent aan dit type apparaat en niet specifiek voor dit model

5. Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter

5. Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter

Belangrijke specificaties:

Type netwerkkaart: Usb ethernet-adapter
Bedrade snelheid: Gigabit (Tot 1000 Mbps)
Type USB interface: USB-C
Geschikt voor besturingssysteem: iOS, Linux, Mac OS, Windows, Android, Chrome OS
Netwerk beveiliging opties: Geen netwerk beveiliging

De Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter is echt een must-have accessoire voor mij. Ik heb altijd extra poorten en snelle netwerkverbindingen nodig, en deze adapter heeft het allemaal. Met slechts één USB-C poort kan ik nu genieten van een ethernet adapter met een RJ45 poort en 3 USB 3.0 poorten. Hoe handig is dat?

Wat ik echt geweldig vind aan deze adapter is de snelheid. Met een supersnelle 10/100/1000Mbps RJ45 poort kan ik genieten van razendsnelle netwerksnelheden. Geen gedoe meer met trage verbindingen! En alsof dat nog niet genoeg is, ondersteunt deze adapter ook nog eens een gegevensoverdrachtsnelheid tot 5.0 Gbps. Dat is 10 keer sneller dan de originele USB 2.0 poort! Dus of ik nu grote bestanden wil overzetten of HD-films wil bekijken, het gaat allemaal moeiteloos en in een mum van tijd.

Het compacte ontwerp van deze adapter maakt het ook super handig om overal mee naartoe te nemen. Of ik nu op kantoor, thuis of onderweg ben, ik kan altijd profiteren van de voordelen van deze adapter. En het beste van alles is dat het een stevige aluminium behuizing heeft, dus ik hoef me geen zorgen te maken dat het snel kapot gaat. Dit is een accessoire dat lang meegaat!

Wat betreft compatibiliteit, deze adapter is echt geweldig. Het werkt met apparaten die een USB-C poort hebben, zoals mijn MacBook, MacBook Pro, Dell XPS 13 en Samsung Galaxy. En het ondersteunt verschillende besturingssystemen, zoals Windows 10/8.1/8, Mac OS en Chrome OS. Dus ongeacht welk apparaat ik gebruik, ik kan altijd vertrouwen op deze adapter.

Ik ben niet de enige die enthousiast is over de Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter. Andere gebruikers hebben ook positieve ervaringen gedeeld. Ze zijn dol op de stevigheid en het uiterlijk van het product. En ze zijn ook erg blij met de snelle en betrouwbare prestaties van de adapter. Het is geweldig om te kunnen genieten van een snelle netwerkverbinding en tegelijkertijd meerdere USB-apparaten aan te kunnen sluiten.

Natuurlijk heeft deze adapter ook een paar beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet compatibel met de Nintendo Switch en de Peloton bike+. En let op, de USB-C poort moet USB-C 3.0 zijn en geen USB-C 2.0 of USB-A/Micro-USB. Maar afgezien daarvan is dit echt een geweldige keuze voor iedereen die extra poorten en snelle netwerkverbindingen nodig heeft.

Dus als je op zoek bent naar een veelzijdige, snelle en compatibele adapter, dan is de Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter echt iets voor jou. Het is een betrouwbaar en duurzaam product dat voldoet aan al je behoeften. Waar wacht je nog op? Haal vandaag nog de Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter in huis en geniet van de voordelen! 💪

Voordelen Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter
 • Ultrasnelle netwerksnelheden met een 10/100/1000Mbps RJ45 poort
 • Snelle gegevensoverdrachtsnelheid tot 5.0 Gbps
 • Compatibel met verschillende apparaten en besturingssystemen
Nadelen Sounix USB-C Naar Ethernet Adapter
 • Niet compatibel met Nintendo Switch en Peloton bike+
 • Alleen compatibel met USB-C 3.0 poorten
 • Niet compatibel met USB-C 2.0 of USB-A/Micro-USB poorten
Iemand werkt op twee laptops bij een serverkast

Hoe kies je een goede netwerkkaart?

Je hebt de basis van je pc waarschijnlijk al – dus een goede voeding voor pc, een moederbord, de beste processor, een CPU-koeler (misschien zelfs een waterkoeling), de beste videokaart en wellicht zelfs nog een goede optische drive of de beste capture card. Laten we nu eens kijken naar hoe je deze verzameling aan componenten het beste kunt aanvullen met een passende netwerkkaart!

Kiezen tussen PCIe- en usb-interfaces voor netwerkkaarten

Bij het kiezen van een netwerkkaart is de interface een cruciaal aspect om te overwegen, net als bij de beste externe geluidskaart. Usb-netwerkadapters en PCIe-adapters hebben elk hun unieke voordelen en beperkingen, afhankelijk van je specifieke behoeften en systeemconfiguratie.

Terwijl usb-adapters flexibiliteit en gemak bieden, staan PCIe-adapters bekend om hun hogere snelheden en betere prestaties. Tijd om deze twee opties nader te bekijken om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw situatie.

EigenschapUsb-NetwerkadapterPCIe-Netwerkadapter
InstallatiegemakPlug-and-play, geen interne installatie vereistVereist opening van de computer en plaatsing in een PCIe-slot
SnelheidOver het algemeen lager dan PCIe, afhankelijk van usb-versie (bijv. usb 3.0 tot 5 Gbps)Hogere snelheden, direct verbonden met het moederbord (bijv. PCIe 3.0 x1 biedt tot 8 Gbps)
CompatibiliteitCompatibel met bijna alle laptops en desktopsVereist een vrij PCIe-slot, mogelijk niet geschikt voor compacte systemen
DraagbaarheidHoog, gemakkelijk te verwijderen en te gebruiken op meerdere apparatenNiet draagbaar, vast in één systeem
StroomverbruikGevoed via usb, laag stroomverbruikKan meer stroom verbruiken, afhankelijk van het model
PrijsOver het algemeen goedkoperKan duurder zijn, afhankelijk van de specificaties
SignaalsterkteKan beperkt zijn door kleinere antennesVaak betere signaalsterkte en stabiliteit door grotere antennes en geavanceerde functies

Maximale snelheden van netwerkkaarten uitgelegd

De snelheid van netwerkadapters is een essentiële factor voor jouw internetervaring. Over het algemeen kunnen de nieuwste netwerkadapters snelheden bereiken tot 10 Gbps (gigabit per seconde), vooral bij modellen die gebruikmaken van de nieuwste wifi 6-technologie of geavanceerde PCIe-interfaces.1Vivian Nguyen, broadbandnow (2024). 'Mbps, Gbps, MB, and GB: What Do They All Mean?'

Ter vergelijking, een standaard bekabelde ethernet-verbinding, zoals Gigabit Ethernet, biedt snelheden tot 1 Gbps. Dit betekent dat high-end netwerkadapters draadloze snelheden kunnen leveren die vergelijkbaar zijn met, of zelfs sneller dan, bedrade verbindingen.

De werkelijke snelheid van een netwerkadapter hangt echter af van verschillende factoren:

 1. Type en specificatie van de adapter. Wifi 6-adapters zijn sneller dan oudere wifi 5-modellen.
 2. Routercompatibiliteit. De snelheid wordt beïnvloed door de specificaties van de gebruikte router. Als je router bijvoorbeeld tot en met wifi 5 ondersteunt, maar geen wifi 6, terwijl je netwerkkaart wél wifi 6 ondersteunt, dan gebruikt de netwerkkaart alsnog enkel wifi 5 en oudere standaarden.
 3. Interferentie en afstand. Hoe verder je van de router bent, hoe zwakker het signaal en dus de snelheid.
 4. Netwerkverkeer. Een overmaat netwerkverkeer kan de snelheid verlagen.
 5. Computerhardware. De snelheid kan ook worden beperkt door de hardware van je computer, zoals de snelheid van de usb-poort of het PCIe-slot.

Overzicht van draadloze standaarden: van 802.11a tot ax

Wifi-protocollen spelen een cruciale rol in de prestaties van netwerkkaarten. Deze protocollen, zoals 802.11b/g/n/ac/ax, bepalen de snelheid, het bereik en de efficiëntie van draadloze netwerkverbindingen. Laten we eens kijken hoe deze protocollen de werking van netwerkkaarten beïnvloeden en waarom de compatibiliteit met je router zo belangrijk is.

 1. 802.11b/g/n (wifi 4). Deze oudere protocollen ondersteunen lagere snelheden, tot 600 Mbps bij 802.11n. Netwerkkaarten die deze standaarden gebruiken, zijn geschikt voor basis internetgebruik.
 2. 802.11ac (wifi 5) is een aanzienlijke stap vooruit, met ondersteuning voor snelheden tot 3.46 Gbps. Netwerkkaarten met 802.11ac bieden betere prestaties voor streaming en gaming.
 3. 802.11ax (wifi 6): de nieuwste standaard, die snelheden tot 9.6 Gbps ondersteunt. Wifi 6-netwerkkaarten zijn geoptimaliseerd voor netwerkefficiëntie en kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen, wat ideaal is voor drukke netwerken.
Routercompatibiliteit – De compatibiliteit van je router is cruciaal. Een netwerkkaart kan alleen zijn maximale potentieel bereiken als deze verbonden is met een router die dezelfde wifi-standaard ondersteunt. Bijvoorbeeld: een wifi 6-netwerkkaart levert alleen de hoogste snelheden als deze is aangesloten op een wifi 6-compatibele router. Anders wordt de snelheid beperkt tot de hoogste standaard die de router ondersteunt.

Vergelijking van 2,4GHz- en 5GHz-frequentiebanden

In de wereld van wifi zijn er twee hoofdfrequentiebanden die je moet kennen: de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Elke band heeft zijn unieke eigenschappen en is geschikt voor verschillende toepassingen.

 1. 2,4GHz-band. Deze band is al lang in gebruik en wordt ondersteund door bijna alle wifi-protocollen, waaronder 802.11b/g/n. Het grootste voordeel van 2,4 GHz is het grotere bereik en de betere doordringbaarheid door muren en andere obstakels. Echter, vanwege de populariteit is deze band vaak druk en gevoelig voor interferentie van andere apparaten, zoals magnetrons en draadloze telefoons. De maximale snelheid is over het algemeen lager dan die van de 5GHz-band, met een maximum van ongeveer 600 Mbps bij gebruik van de 802.11n-standaard.
 2. 5GHz-band. Geïntroduceerd met de 802.11n-standaard en verder uitgebreid in 802.11ac en ax, biedt deze band hogere snelheden, tot 9,6 Gbps met wifi 6 (802.11ax). De 5GHz-band is minder druk en heeft minder last van interferentie, maar het bereik is korter en de doordringbaarheid door muren is minder in vergelijking met 2,4 GHz. Deze band is ideaal voor activiteiten die hoge bandbreedte vereisen, zoals HD-videostreaming, online gaming en grote bestandsoverdrachten.
 3. 6GHz-band. Deze nieuwste frequentieband, geïntroduceerd met wifi 6E (een uitbreiding van de wifi 6-standaard), biedt meer spectrumruimte, minder interferentie en hogere snelheden, ideaal voor bandbreedte-intensieve toepassingen, zoals VR, AR en 8K-streaming. Wifi 6E-apparaten maken gebruik van deze band om overbevolking in de 2,4GHz- en 5GHz-banden te vermijden, wat resulteert in een snellere en betrouwbaardere verbinding.

Het is belangrijk om te weten dat veel moderne routers en netwerkkaarten dual-band zijn, wat betekent dat ze beide frequentiebanden kunnen gebruiken. Dit biedt de flexibiliteit om te schakelen tussen 2,4 GHz voor beter bereik en 5 GHz en 6 GHz voor hogere snelheden, afhankelijk van jouw behoeften. Door de juiste band te kiezen, kun je de prestaties van je wifi-netwerk optimaliseren.

Beveiligingsprotocollen voor netwerkkaarten: WEP tot WPA3

In de huidige digitale wereld is de beveiliging van je netwerk cruciaal. Een netwerkadapter moet compatibel zijn met moderne beveiligingsprotocollen om een veilige verbinding met routers te garanderen. Hier zijn de belangrijkste protocollen waar je netwerkadapter idealiter mee compatibel moet zijn:

 1. WPA3 is het nieuwste en meest geavanceerde beveiligingsprotocol. WPA3 biedt verbeterde versleuteling en betere bescherming tegen brute-force-aanvallen, waar hackers WPA2-protocollen mee weten te kraken. Zorg dat je netwerkadapter WPA3 ondersteunt voor maximale beveiliging!
 2. WPA2. Hoewel WPA3 de voorkeur heeft, is WPA2 nog steeds wijdverbreid en biedt het een sterke beveiliging. Het is belangrijk dat je adapter ten minste compatibel is met WPA2.
 3. WEP is een verouderd protocol en wordt niet aanbevolen vanwege zijn zwakke beveiliging. Echter, sommige oudere apparaten ondersteunen alleen WEP, dus compatibiliteit is in sommige gevallen nog nuttig.
 4. 802.1X is een authenticatieprotocol dat ik vaak tegenkom in zakelijke en educatieve netwerken voor extra beveiliging. Als je van plan bent je adapter in dergelijke omgevingen te gebruiken, is 802.1X-ondersteuning een pluspunt.

Door een netwerkkaart te kiezen die compatibel is met deze beveiligingsprotocollen, zorg je voor een veilige en betrouwbare internetverbinding, beschermd tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Een foto van een wifi-antenne en een netwerkkaart waar hij op past.

Interne vs. externe antennes in netwerkkaarten

Bij het kiezen van een netwerkkaart is het type en aantal antennes van groot belang voor de prestaties van je draadloze verbinding. Netwerkkaarten kunnen interne of externe antennes hebben, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Interne antennes zijn ingebouwd in de netwerkkaart en bieden een strakker, compacter ontwerp zonder uitstekende delen. Ze zijn ideaal voor laptops of kleine apparaten waar ruimte beperkt is. Echter, de prestaties hiervan zijn in verhouding beperkt door hun formaat en positie binnen de behuizing, wat leidt tot zwakkere signalen en beperkt bereik.

Externe antennes steken uit de netwerkkaart en zijn vaak groter, wat over het algemeen zorgt voor betere signaalontvangst en -transmissie. Ze zijn ideaal voor desktops of situaties waar maximale signaalsterkte en bereik vereist zijn. Externe antennes kun je positioneren of zelfs geheel vervangen voor betere prestaties.

Wat betreft het ideale aantal antennes: meer antennes kunnen leiden tot betere prestaties. Dit komt door technologieën, zoals MIMO (hier kom ik zo op terug. Netwerkkaarten met twee of meer antennes beveel ik persoonlijk altijd aan voor de beste prestaties, vooral in omgevingen met veel netwerkverkeer of interferentie.

Extra functionaliteiten van netwerkkaarten en hun compatibiliteit

Bij het kiezen van een netwerkkaart is het belangrijk om te letten op compatibiliteit met geavanceerde functies, zoals MU-MIMO, beamforming en QoS. Deze functies kunnen aanzienlijk bijdragen aan de prestaties en efficiëntie van je netwerk, mits je router ook deze technologieën ondersteunt.

 1. MU-MIMO stelt de netwerkkaart in staat om gelijktijdig met meerdere apparaten te communiceren, wat resulteert in efficiënter gebruik van het netwerk. Dit betekent dat je snellere en stabielere verbindingen krijgt, vooral in drukke netwerken met veel apparaten.
 2. Beamforming verbetert de signaalrichting en -sterkte door het draadloze signaal direct naar je apparaat te sturen, in plaats van in alle richtingen. Dit leidt tot een beter bereik en minder interferentie, wat vooral nuttig is in omgevingen met veel obstakels of afstanden.
 3. QoS (Quality of Service). Hiermee geef je specifiek netwerkverkeer prioriteit, waardoor je de prestaties van bepaalde toepassingen, zoals online gaming of videostreaming, verbetert. Dit betekent dat belangrijke taken voorrang krijgen op het netwerk, wat resulteert in een soepelere ervaring zonder buffering of vertraging.

Deze functies zijn vooral nuttig in moderne, drukke netwerkomgevingen. Ze helpen om de efficiëntie en prestaties van je netwerk te maximaliseren, zorgen voor stabielere verbindingen en verbeteren de algehele gebruikerservaring. Wees wel zeker dat zowel je netwerkkaart als je router deze technologieën ondersteunen voor het beste resultaat.

Welke merken maken goede netwerkkaarten?

Ik heb aardig wat netwerkkaarten getest, zowel thuis als in een professionele setting, en ben er persoonlijk achter gekomen dat niet ieder merk gelijk geschapen is. Ik heb genoeg merken en modellen getest en raad je vol vertrouwen de onderstaande merken aan. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet altijd makkelijk, maar met deze merken heb ik veel goede ervaringen gehad!

TP-Link

TP-Link is een ander prominent merk dat bekend staat om zijn kosteneffectieve en gebruiksvriendelijke netwerkoplossingen. Hun netwerkkaarten zijn populair vanwege de goede balans tussen prijs en prestaties, en ze bieden vaak extra functies zoals geavanceerde beveiligingsopties en eenvoudige installatieprocessen.

Asus

Asus, vooral bekend om zijn moederborden en gaming-apparatuur, biedt ook netwerkkaarten die uitblinken in termen van snelheid en betrouwbaarheid. Ze zijn vaak de voorkeur van gamers en professionals die hoge bandbreedte en lage latentie vereisen voor intensieve taken.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste netwerkkaart?

Wat de Consumentenbond de beste netwerkkaart vindt, is nog onbekend. Komt daar verandering in, dan delen we dat hier met je!

Wat is volgens Tweakers de beste netwerkkaart?

Tweakers heeft nog geen tests uitgevoerd met netwerkkaarten en de resultaten daarvan gedeeld. Als daar verandering in komt, dan lees je dat hier.

Wat is volgens PCMagazine de beste netwerkkaart?

Volgens PCMagazine is de TP-Link Archer T9UH de beste netwerkkaart in zijn categorie. Deze kaart blinkt uit door zijn indrukwekkende snelheden tot 1300 Mbps op de 5GHz-band en 600 Mbps op de 2,4GHz-band, wat zorgt voor een naadloze online ervaring.

Met zijn krachtige externe antennes en beamforming-technologie biedt de Archer T9UH een stabiele en uitgebreide dekking. Ideaal voor intensieve online activiteiten, zoals gaming en streaming. Kies de TP-Link Archer T9UH voor een betrouwbare en snelle internetverbinding in jouw thuisnetwerk.       

Veelgestelde vragen over netwerkkaarten van onze lezers

Hier beantwoord ik al jullie vragen en opmerkingen over netwerkkaarten. Echter …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je daar verandering in brengen? Laat ons hieronder via het formulier weten welke opmerkingen je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van dit artikel kunnen beantwoorden.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross