Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Houd je Computer Koel met de Beste Waterkoeling

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De beste waterkoeling houdt een processor en/of videokaart op de juiste temperatuur en het geluid minimaal. Zo voorkom je problemen veroorzaakt door oververhitting bij zware taken, zoals thermal throttling. 🔥

Misschien ben je hier al bekend mee: dat irritante gedoe, waarbij je pc geleidelijk aan langzamer gaat lopen bij een zware taak. Dat is in veel gevallen het effect van de processor (CPU) of videokaart (GPU) die achterover gaat hangen om te voorkomen dat deze oververhit raakt.

Denk je al een tijdje na om je processor en/of videokaart met water te koelen om dit op te lossen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? In dit artikel help ik je de perfecte waterkoeling voor jouw behoeften en budget te kiezen!

Waarom een waterkoeling aanschaffen?

Oververhitting zorgt voor een langzame computer. Je bent bijvoorbeeld aan het gamen, en de processor (CPU) en/of de videokaart (GPU) hebben het er druk mee. Daardoor loopt de temperatuur van deze onderdelen al gauw op tot 80 °C, of zelfs hoger.

Om ervoor te zorgen dat de onderdelen niet beschadigen, gaat de CPU langzamer werken. Deze thermal throttling zorgt voor prestatieverlies. Onder andere de kloksnelheid gaat achteruit, wat je merkt aan een lagere framerate. Ook kan de computer opeens uitvallen of zelfs crashen.

Een goede waterkoeler beschermt je onderdelen en zorgt voor een langere levensduur. Daarom is het belangrijk om te investeren in een goed koelingssysteem als je de processor en/of videokaart regelmatig zwaar belast.

Water en elektriciteit gaan niet goed samen, zou je denken – echter is de beste waterkoeling een effectieve manier om de temperatuur te verlagen. Bovendien ziet het er ook nog eens gaaf uit! 🌊

Water voert warmte sneller af dan lucht, waardoor het een ideale oplossing is voor overklokken of krachtige systemen.

Overklokken? – Door de processor van een computer te overklokken, dwing je deze om harder te werken dat het maximum. Daardoor wordt de computer sneller, zonder een nieuwe processor te plaatsen. Let wel: dit verkort de levensduur van de processor!

Voer je alleen basistaken (e-mail, internetten of tekstverwerking) uit, dan valt de werkbelasting mee. De inbegrepen luchtkoeling van de computer is dan voldoende. Zo kun je je geld tenminste uitgeven aan andere handige onderdelen, zoals een goede optische drive, de beste netwerkkaart, een capture card, een nieuwe pc-voeding of de beste externe geluidskaart!

Vergelijk alvast de top 3 favorieten van dit moment hieronder! 🔽

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb
Voorzien van LED verlichting: Ja
Diameter: 120 mm
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1156 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1366 , Socket 2011 , Socket AM2 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+ , Socket AM3
Type koelingsconnector: 4-pins connector
Materiaal: Aluminium , Kunststof , Koper
Aantal ventilatoren inbegrepen: 2
Bekijk op Bol.com

ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds

ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds
Voorzien van LED verlichting: Ja
Diameter: 120 mm
Geschikt voor socket: Socket 775 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket 2011 , Socket 2066 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4
Type koelingsconnector: 4-pins connector
Materiaal: Aluminium , Kunststof , Koper
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Bekijk op Bol.com

Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart

Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart
Voorzien van LED verlichting: Ja
Diameter: 120 mm
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+ , Socket AM2
Type koelingsconnector: 4-pins connector
Materiaal: Koper , Kunststof , Aluminium
Aantal ventilatoren inbegrepen: 1
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste waterkoeling?

Ga je op zoek naar een nieuwe CPU-koeling, dan heb je keuze uit twee categorieën: luchtkoeling of waterkoeling.

Luchtkoeling is de goedkoopste optie. Bovendien is de installatie gemakkelijk. Daar staat tegenover dat luchtkoeling flink wat ruimte in beslag neemt. Ook zijn de ventilatoren redelijk luid, vooral tijdens intensieve werktaken. De beste luchtkoeling presteert vergelijkbaar met een gemiddelde waterkoeling.

Waterkoeling is duurder dan luchtkoeling. Ook de installatie vraagt om wat meer handigheid. Over het algemeen is waterkoeling effectiever in het koelen van hete onderdelen, en daarom de beste keuze voor overklokken of 4K-gamen. Daarbij maakt waterkoeling nauwelijks geluid.

Beide systemen lijken op elkaar. Beide werken met ventilatoren en hebben koelvinnen. Het verschil zit vooral in hoe de warmte door het systeem reist. ♨️

Luchtkoeling neemt warmte op via een metalen plaatje op de processor. Dit noem je de IHS (integrated heat spreader). Vervolgens reist de warmte door de heatpipes. Dit zijn koperen buizen gevuld met vloeistof. Door de warmte verandert de vloeistof in een gas.

Het gas komt uit op een netwerk van koelvinnen. De koelvinnen verspreiden de warmte en geven deze af aan de ventilator om de hete lucht af te voeren.

Waterkoeling werkt als volgt: het waterblok neemt de hitte op. Vervolgens geeft deze de hitte door aan de stromende koelvloeistof in de slangen. Dit kun je doen middels twee slangen (tubes):

  • De tubes verbinden losse onderdelen met elkaar, en de koelvloeistof stroomt door de tubes. Harde tubes zijn lastig te plaatsen, maar zien er prachtig uit. Je hebt wel redelijk wat gereedschap en geduld nodig om ze te buigen. Harde tubes worden gemaakt van plexiglas, koper of carbon.
  • Zachte tubes zijn daarentegen eenvoudig te installeren. Ze zijn gemaakt van neopreen, rubber, siliconen of pvc. Deze materialen zijn bovendien goedkoop. De tubes zijn doorzichtig of gekleurd.

De pomp bepaalt de snelheid en kracht waarop het water door de tubes stroomt. Dit is geen hydraulische pomp, maar een waterpomp. De snelheid geeft men als doorvoersnelheid in liter per uur. De kracht wordt aangeduid met de opvoerhoogte.

Het reservoir is de plek waar je de waterkoeling vult met koelvloeistof. Ook haal je hier lucht uit het systeem. Er zijn ook reservoirs met een ingebouwde pomp om ruimte te besparen.

De radiator werkt samen met de ventilator, en koelt de koelvloeistof af. De radiator koelt dankzij koelvinnen, deze bevinden zich in de radiator. Daardoor wordt de warmte over een groter oppervlakte verspreidt.

Om al deze onderdelen te verbinden, heb je fittingen nodig. Fittingen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze zijn beschikbaar voor harde of zachte tubes. De fittingen en tubes moeten bij elkaar passen. Dit wordt aangegeven met twee maten: de binnendiameter en de buitendiameter.

Nu je weet hoe het werkt, is het tijd om de beste waterkoeling voor je behoeften te zoeken. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten!

Zelf bouwen of kant-en-klaar?

Waterkoeling is in twee soorten onder te verdelen: custom en all-in-one (AIO).

All-in-one waterkoeling

Een all-in-one waterkoeling (AIO) is kant-en-klaar. Dat maakt het een geschikte keuze wanneer je nieuw bent in de wereld van waterkoeling, of wanneer je simpelweg geen zin hebt in gedoe met een custom build.

Het biedt vooral gemak: de installatie is eenvoudig, de kans op problemen is minimaal en het systeem vraagt om weinig onderhoud. Ook kies je een AIO die zo compact is als dat je nodig hebt, wat bij de custom tegenhanger meestal niet het geval is.

Custom waterkoeling

Een custom waterkoeling zet je helemaal zelf in elkaar. Je kiest onderdelen op basis van budget, smaak en prestaties. Custom waterkoeling is ingewikkeld maatwerk, en levert daarom de beste resultaten als het goed is uitgevoerd. Is dit niet het geval, dan loop je risico op lekken, met alle gevolgen van dien.

De vele aanpassingsmogelijkheden die een op maat gemaakt systeem biedt, waaronder de mogelijkheid om doorzichtige onderdelen te kiezen en het systeem met gekleurde vloeistof te vullen, is een aantrekkelijke reden om een custom build te kiezen.

Met een custom exemplaar is het ook mogelijk om de GPU te koelen, wat bij een AIO doorgaans niet het geval is. Bovendien is het een optie om meerdere radiatoren te plaatsen. Ook dit is bij een AIO niet mogelijk.

Houd bij het kiezen van de onderdelen rekening met de materiaalkeuze. Verschillende onderdelen, zoals de radiator, bevatten metaal. Dit is koper of aluminium. Aluminium is het budgetvriendelijke alternatief van koper. Uitbreiden in de toekomst is echter lastig, want aluminium onderdelen zijn beperkt verkrijgbaar.

Ook is het belangrijk om nooit twee metalen te combineren. Aluminium onderdelen combineren met koper is vergelijkbaar met diesel in een benzineauto tanken. Niet doen dus! ⛔

Voordat je aan custom waterkoeling begint, raad ik aan om je goed in te lezen. Bekijk filmpjes op YouTube en lees ervaringen van andere mensen op forums. Gebruik die informatie vervolgens om de beste waterkoeling te bouwen!

Houd er ook rekening mee dat het bouwen en installeren van een custom build enkele dagen in beslag neemt, waar een AIO al binnen een halfuur klaar voor gebruik is.

Socket

Controleer voor aanschaf of het waterblok past op de socket van je moederbord. De socket is het gedeelte van het moederbord waar je de processor op aansluit.

Probeer dit nooit te forceren: dit werkt niet, en je maakt er hoogstwaarschijnlijk je moederbord mee kapot. Daarom is dit de eerste en belangrijkste stap bij aanschaf van de beste CPU-koeler.

In de handleiding of productomschrijving van de CPU, het moederbord en de waterkoeling staat omschreven welke sockets mogelijk zijn.

Ga je de waterkoeling installeren, vergeet dan de koelpasta niet. Koelpasta smeer je uit over de CPU. Het zorgt voor een groter, egaler contactoppervlak tussen de CPU en de base plate van de koeler, welke op de CPU komt te zitten. Daardoor wordt warmte beter overgedragen. Gebruik niet teveel, want dan komt de koelpasta misschien in de socket van het moederbord terecht.

Waterkoelingen vergelijken

Maximale luchtstroomAantal ventilatoren inbegrepenMaximale geluidsproductieType koelingsconnector
1Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb122.3 m³/h227 dB4-pins connector
2ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds76.79 m³/h135.2 dB4-pins connector
3Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart66.7 m³/h127 dB4-pins connector
4Cooler Master MasterLiquid 360L Core71.93 m³/h327.2 dB4-pins connector
5COOLER MASTER cpukoeler MLW-D24M-A20PW-R1 zwart71.93 m³/h227.2 dB4-pins connector

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb

Maximale luchtstroom: 122.3 m³/h

Aantal ventilatoren inbegrepen: 2

Maximale geluidsproductie: 27 dB

Type koelingsconnector: 4-pins connector

ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds

Maximale luchtstroom: 76.79 m³/h

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Maximale geluidsproductie: 35.2 dB

Type koelingsconnector: 4-pins connector

Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart

Maximale luchtstroom: 66.7 m³/h

Aantal ventilatoren inbegrepen: 1

Maximale geluidsproductie: 27 dB

Type koelingsconnector: 4-pins connector

Cooler Master MasterLiquid 360L Core

Maximale luchtstroom: 71.93 m³/h

Aantal ventilatoren inbegrepen: 3

Maximale geluidsproductie: 27.2 dB

Type koelingsconnector: 4-pins connector

COOLER MASTER cpukoeler MLW-D24M-A20PW-R1 zwart

Maximale luchtstroom: 71.93 m³/h

Aantal ventilatoren inbegrepen: 2

Maximale geluidsproductie: 27.2 dB

Type koelingsconnector: 4-pins connector

Formaat

Kijk eerst naar het formaat van de ventilator. Een grote ventilator produceert het minste geluid, omdat deze minder omwentelingen maakt dan een kleine ventilator om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Daarbij kost het minder moeite om een luchtstroom te maken. De bekendste ventilatorformaten zijn 120 mm, 240 mm en 360 mm.

Meestal gebruiken zogeheten AIO-systemen (all-in-one) 120mm-ventilatoren of een meervoud hiervan, en heel af en toe 140mm-ventilatoren (of een meervoud hiervan). Dat leidt me tot het volgende: het formaat van de radiator.

Een grote radiator heeft meer vermogen waardoor de temperatuur gemakkelijker laag blijft. De meeste radiatoren hebben één van de bovenstaande afmetingen. Het precieze formaat is afhankelijk van hoe groot de ventilatoren zijn, en hoeveel je er gebruikt.

Gebruik je drie 120mm-ventilatoren, dan heb je een zogeheten 360mm-radiator. Ga je voor twee iets grotere 140mm-ventilatoren? Dan bedraagt de radiator 280 mm.

Zo maakt ook het aantal ventilatoren maakt een verschil. Hoe meer ventilatoren, des te beter de koeling en hoe meer koele lucht. Meerdere ventilatoren maken daarentegen ook meer lawaai en nemen meer plaats in beslag.

Er is een algemene regel: elk onderdeel dat je koelt, heeft sowieso 120 mm aan radiator nodig. Ga je overklokken, dan komt daar nog eens 120 mm bij.

Denk ook aan het formaat van de computerkast. De waterkoeling moet hier wel in passen. In de handleiding van je computerkast lees je precies welk formaat radiator op welke plek past.

waterkoeling van corsair met rgb-verlichting

Maximale luchtstroom

Het aantal rotaties per minuut (RPM) bepaalt de luchtstroom. Dit varieert tussen de 500 en 2500 RPM. Een optimale luchtstroom betekent dat de componenten uiteindelijk sneller afkoelen of juist langer koel blijven, omdat de hitte sneller door en uit de radiator wordt geblazen.

De maximale luchtstroom wordt aangegeven in m³/h. Voor die afkorting wil je graag een zo hoog mogelijk nummer zien. Let wel op: als je de ventilatoren bedekt met een stel obstakels, beperk je de luchtstroom aanzienlijk.

Dit remt de luchtstroom af, waardoor de maximale luchtstroom daalt. De beste waterkoeling is daarom geoptimaliseerd voor hoge statische druk. Deze ventilatorbladen hebben een aerodynamische vorm en gaan daardoor beter om met obstakels.

Maximale geluidsproductie

Over het algemeen is waterkoeling stiller dan luchtkoeling. In de productomschrijving wordt de maximale geluidsproductie aangegeven in decibel (dB). Houd rekening met een gemiddelde geluidsproductie van 30 tot 40 dB.

Ontwerp

Het uiterlijk is voor veel mensen een belangrijke eigenschap. Kies bijvoorbeeld een waterkoeling met RGB-verlichting. Dit geeft de mogelijkheid om te kiezen uit honderden kleuren. Sommige modellen hebben zelfs een display om de temperatuur of andere systeeminformatie van de processor weer te geven.

Mijn tip: kijk goed naar de afbeeldingen en kies een exemplaar dat je mooi vindt. Over smaak valt niet te twisten! Ook is het handig als eventuele RGB-verlichting uitgezet kan worden.

Budget

De prijs van een goede waterkoeling ligt tussen de € 60 en € 300. Het belangrijkste is dat je een exemplaar kiest die aansluit op het beste moederbord en voldoende ruimte heeft in computerkast.

De 5 beste waterkoelingen op een rij

1. Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb

1. Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 zwart rgb
Maximale luchtstroom: 122.3 m³/h
Materiaal: Aluminium , Kunststof , Koper
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1156 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1366 , Socket 2011 , Socket AM2 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+ , Socket AM3
Diameter: 120 mm
Maximale geluidsproductie: 27 dB
Type koelingsconnector: 4-pins connector

2. ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds

2. ALSEYE H120 water & freon zwart met rgb leds
Maximale luchtstroom: 76.79 m³/h
Materiaal: Aluminium , Kunststof , Koper
Geschikt voor socket: Socket 775 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket 2011 , Socket 2066 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4
Diameter: 120 mm
Maximale geluidsproductie: 35.2 dB
Type koelingsconnector: 4-pins connector

3. Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart

3. Cooler Master MasterLiquid ML120L V2 zwart
Maximale luchtstroom: 66.7 m³/h
Materiaal: Koper , Kunststof , Aluminium
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+ , Socket AM2
Diameter: 120 mm
Maximale geluidsproductie: 27 dB
Type koelingsconnector: 4-pins connector

4. Cooler Master MasterLiquid 360L Core

4. Cooler Master MasterLiquid 360L Core
Maximale luchtstroom: 71.93 m³/h
Materiaal: Aluminium , Koper , Kunststof
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket AM4 , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+
Diameter: 120 mm
Maximale geluidsproductie: 27.2 dB
Type koelingsconnector: 4-pins connector

5. COOLER MASTER cpukoeler MLW-D24M-A20PW-R1 zwart

5. COOLER MASTER cpukoeler MLW-D24M-A20PW-R1 zwart
Materiaal: Aluminium
Geschikt voor socket: Socket 1150 , Socket 1151 , Socket 1155 , Socket 1156 , Socket 1366 , Socket 2011 , Socket 2011v3 , Socket 2066 , Socket AM2 , Socket AM3 , Socket AM3+ , Socket FM1 , Socket FM2 , Socket FM2+
Type koelingsconnector: 4-pins connector

Veelgestelde vragen over waterkoelingen

Hieronder staan de meestgestelde vragen over waterkoelingen op een rijtje. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons dan direct weten!

Is waterkoeling beter dan luchtkoeling?

Dit is vooral een persoonlijke keuze. De duurdere luchtkoelers zijn tegenwoordig even effectief als een waterkoelingssysteem. Een waterkoeling maakt daarentegen minder geluid en ziet er tof uit. Dat is voor de meeste al reden genoeg om voor waterkoeling te kiezen!

Hoe waterkoeling onderhouden?

Het voordeel van waterkoeling is dat het weinig onderhoud vereist. De waterkoeling wordt gevuld met koelvloeistof. Dit bestaat uit gedestilleerd water met eventuele andere ingrediënten. Gebruik geen water uit de kraan!

De koelvloeistof hoef je zelden te verversen; denk aan ongeveer een keer per jaar. Controleer regelmatig de ventilatoren, vul eventuele verdampte koelvloeistof aan en haal stof weg – dat is alles.

Bekijk het filmpje hieronder voor meer tips!

Hoe werkt waterkoeling?

Waterkoeling is een proces waarbij een vloeistof elektronische onderdelen van een computer afkoelt.

Een waterblok wordt geïnstalleerd op de hete onderdelen van een pc, bijvoorbeeld op een goede processor of een videokaart. De waterpomp is het hart van de waterkoeling. Deze laat het koelvloeistof door het systeem circuleren.

Het komt zo langs de hete onderdelen, pikt de warmte ervan op, en circuleert daarna naar de radiator. Deze en de ventilatoren koelen de warme vloeistof vervolgens af.

Conclusie

De beste waterkoeling houdt je pc koel, ook als je deze hard laat werken. De belangrijkste factor om rekening mee te houden is de comptabiliteit: past de waterkoeling in de computerkast en komt de socket overeen? Ook let je op budget, prestaties en uiterlijk.

Bedankt voor het lezen. Is het gelukt om een geschikt exemplaar te vinden, laat het me hieronder weten. Ook tips en suggesties zijn meer dan welkom! 👋

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross