Technerds logo
Menu
Onze categorieƫn
Over onsContact

Kies de Beste Processor als Brein van je Pc šŸ§ 

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Op zoek naar de beste processor voor je computer? In dit artikel duiken we in de wereld van de nieuwste en krachtigste processoren, van razendsnelle gaming CPU's tot efficiƫnte werkpaarden. Ontdek welke processor het beste bij jouw behoeften past!

Wat zijn de beste processors van 2024?

Dit zijn de top 5 beste processors op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste processors van 2024

1. Intel Core i7-14700K

1. Intel Core i7-14700K

Belangrijke specificaties:

Type computer processor: Intel Core i7
Kloksignaalfrequentie: 3.4 GHz
Aantal processorkernen: 20
Aantal Processorthreads: 28

Hallo daar! Ik ben de Intel Core i7-14700K en ik ben hier om indruk te maken! Met een prijs van $409 en een verbetering van 6% ten opzichte van mijn voorganger, kom ik binnen 3% van de high-performing i9-13900K. TechRadar zegt dat ik zelfs beter presteer dan de AMD Ryzen 7 7800X3D in gaming en dat ik goed concurreren in productiviteit. Mijn mix van prestaties en prijs maakt me de moeite waard om te overwegen als je toe bent aan een upgrade vanaf een 12e-generatie chip.

Wat maakt mij zo speciaal? Ik heb vier extra E-Cores, iets snellere kloksnelheden, meer cache en ondersteuning voor discrete Wi-Fi 7. Hierdoor presteer ik geweldig in gaming en productiviteitstaken. Ik ondersteun ook DDR5-geheugen met snelheden tot 5600 MT/s, waardoor ik nog krachtiger ben.

Als je twijfelt tussen mij en mijn vriend de Core i7-14700KF, weet dan dat we allebei 8 prestatie-cores en 12 efficiƫntie-cores hebben, met identieke basiskloksnelheden en turbo boost frequenties. De keuze tussen ons hangt af van jouw specifieke behoeften, budget en prioriteiten.

Hoewel ik geweldige gamingprestaties bied voor een meer betaalbare prijs, moet je misschien wel zorgen voor een krachtige koeloplossing vanwege mijn hogere energieverbruik. Maar ik kan wel een all-core overclock van 5.5 GHz bereiken met een AIO waterkoeler!

Kortom, ik ben een geweldige keuze voor wie op zoek is naar een krachtige processor zonder de bank te breken. Ik sta stevig in mijn schoenen tegenover mijn AMD-concurrenten en bied geweldige waarde voor zowel gaming als productiviteit. Dus waar wacht je nog op? Laten we samen aan de slag gaan! šŸ˜Š

Voordelen Intel Core i7-14700K
 • Indrukwekkende combinatie van prestaties en prijs
Nadelen Intel Core i7-14700K
 • Hogere stroomverbruik, kan een robuuste koeloplossing vereisen

2. Intel Core i5-13600K

2. Intel Core i5-13600K

Belangrijke specificaties:

Type computer processor: Intel Core i5
Aantal processorkernen: 14
Aantal Processorthreads: 20

De Intel Core i5-13600K Processor is een opvallende toevoeging aan de collectie van de 13e generatie Intel Core i5-processors, met verbeterde specificaties en prestaties in vergelijking met zijn voorganger, de Core i5-12600K. Met 6 prestatiekernen, 8 efficiĆ«nte kernen, 14 kernen en 20 threads, pronkt het met een maximale turbofrequentie van 5,3 GHz, 24 MB Intel Smart Cache en een thermisch ontwerpvermogen van 125W. De ondersteuning voor geheugentypes tot DDR5 5600 MT/s of DDR4 3200 MT/s met een maximale geheugengrootte van 192 GB, naast geĆÆntegreerde Intel UHD Graphics 770, maakt het een veelzijdige keuze voor een scala aan computerbehoeften.

Volgens TechRadar presteert de Core i5-13600K beter dan de AMD Ryzen 5 7600X en zijn voorganger, de Core i5-12600K, in algemene prestatietests, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die een upgrade zoeken. De review merkt echter op dat het hogere prijsniveau het minder aantrekkelijk kan maken voor budget gamingdoeleinden in vergelijking met de Ryzen 5 7600X. Ondanks dit, onderscheidt het zich als een sterke performer, met name voor niet-gaming en niet-creatieve professionele gebruiksgevallen.

De geavanceerde technologieƫn van de processor, zoals Intel Speed Shift Technology, Intel Hyper-Threading Technology, Intel AES New Instructions en Intel Trusted Execution Technology, evenals de ondersteuning voor maximaal 4 displays, positioneren het als een veelzijdige oplossing voor diverse computerbehoeften. De review van TechPowerUp benadrukt de marktsegmentanalyse, waarbij de specificaties van de Core i5-13600K worden vergeleken met andere CPU's, waarbij de kracht ervan in de context van zijn concurrenten wordt benadrukt.

Hoewel de Core i5-13600K indruk maakt met zijn verbeterde specificaties en prestaties, is het belangrijk om de reserves die in de reviews zijn geuit te erkennen. TechRadar benadrukt de teleurstelling over de prijsstijging, met name gezien de marginale prestatieverschillen in vergelijking met zijn voorganger en de concurrerende AMD-chip. Dit plaatst overwegingen bij het waardevoorstel voor potentiƫle kopers, vooral degenen met budgetbeperkingen.

In het landschap van processoren valt de Intel Core i5-13600K op door zijn krachtige prestaties en diverse mogelijkheden, waardoor het een overtuigende keuze is voor gebruikers die een upgrade zoeken van zijn voorganger of op zoek zijn naar een veelzijdige processor voor verschillende computerbehoeften. Het hogere prijsniveau kan echter een uitdaging vormen voor prijsbewuste consumenten, met name in vergelijking met bepaalde concurrerende modellen. Over het algemeen levert de Core i5-13600K indrukwekkende prestaties en geavanceerde functies, waardoor het een sterke concurrent is op de processormarkt.

Voordelen Intel Core i5-13600K
 • Verbeterde specificaties en prestaties vergeleken met zijn voorganger
Nadelen Intel Core i5-13600K
 • Hogere prijs in vergelijking met concurrerende modellen
 • Marginale prestatieverschillen in vergelijking met zijn voorganger

3. AMD Ryzen 9 7900

3. AMD Ryzen 9 7900

Belangrijke specificaties:

Type computer processor: AMD Ryzen 9
Kloksignaalfrequentie: 4.7 GHz
Aantal processorkernen: 12
Aantal Processorthreads: 24

De AMD Ryzen 9 7900X-processor heeft veel aandacht getrokken vanwege zijn hoge prestaties en toekomstbestendige functies. Volgens beoordelingen heeft het een premium prijs en vraagt het om dure moederborden en DDR5, waardoor het een competitieve keuze is tegenover de Intel Core i9-12900K. De processor heeft een 4.7 GHz basis kloksnelheid, 5.6 GHz boost en 64MB L3-cache, waardoor het uitstekende prestaties levert voor verschillende workloads en gaming scenario's. Zoals TechSpot's review benadrukt, overtreft de 7900X zijn concurrenten in multi-core en single-core benchmarks, met indrukwekkende resultaten in compressie, decompressie, rendering en gaming. Het is een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige desktopprocessor met opmerkelijke multi-core prestaties en topklasse gaming snelheden.

Volgens Trusted Reviews is de Ryzen 9 7900X gebouwd op de Zen 4-architectuur, met ondersteuning voor DDR5 en PCIe 5.0. Het behoudt echter dezelfde 12-core en 24-thread setup als zijn voorganger, met niet voldoende geĆÆntegreerde graphics voor modern gaming. De maximale boost kloksnelheid van 5.6GHz plaatst het als een sterke concurrent ten opzichte van Intel's aanbod, maar potentiĆ«le kopers kunnen overwegen te wachten op Intel's Raptor Lake voordat ze een aankoop doen. Dit laat zien hoe de 7900X een evolutie in prestaties en toekomstbestendige functies presenteert, terwijl het ook hint naar de mogelijkheid van verdere vooruitgang op de markt die consumenten in overweging willen nemen.

De beoordelingen benadrukken gezamenlijk de uitzonderlijke prestaties van de Ryzen 9 7900X in verschillende benchmarks, workloads en gaming scenario's. Het excelleert in veeleisende taken en toont competitieve gaming prestaties, waardoor het zich positioneert als een veelzijdige processor voor uiteenlopende gebruikersbehoeften. Echter, de behoefte aan een krachtig koelsysteem en de mogelijke beschikbaarheid van betere waarde gaming CPU's worden benadrukt als overwegingen door Trusted Reviews. Zoals de beoordeling van TechSpot suggereert, kunnen potentiƫle kopers ook het superieure prestatieniveau van de 7950X overwegen of een lager prijspunt in overweging nemen om de 7900X aantrekkelijker te maken.

In vergelijking met zijn tegenhangers, valt de AMD Ryzen 9 7900X op door zijn sterke multi-core prestaties, indrukwekkende gaming snelheden en toekomstbestendige functies zoals DDR5 en PCIe 5.0 ondersteuning. Het concurreert nauw met het aanbod van Intel, met sterke prestaties in verschillende benchmarks en gebruiksscenario's. Echter, de premium prijs en de behoefte aan hoogwaardige koeloplossingen kunnen sommige gebruikers naar alternatieve opties sturen, vooral als kosteneffectiviteit een belangrijke factor is.

Al met al presenteert de AMD Ryzen 9 7900X een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die topklasse prestaties zoeken in zowel werk als gaming scenario's. Zijn evolutie naar de Zen 4-architectuur en ondersteuning voor geavanceerde technologieĆ«n positioneren het als een competitieve speler op de processormarkt. Terwijl het uitzonderlijke mogelijkheden vertoont, moeten potentiĆ«le kopers zorgvuldig de prijs en koelvereisten afwegen tegen de opmerkelijke prestaties van de processor om een geĆÆnformeerde beslissing te nemen.

Voordelen AMD Ryzen 9 7900
 • Uitzonderlijke prestaties op meerdere cores
Nadelen AMD Ryzen 9 7900
 • Premium prijsniveau
 • Vereist hoogwaardige koeloplossingen

4. Intel Core i9-14900K

4. Intel Core i9-14900K

Belangrijke specificaties:

Type computer processor: Intel Core i9
Kloksignaalfrequentie: 3.2 GHz
Aantal processorkernen: 24
Aantal Processorthreads: 32

De Intel Core i9-14900K-processor, onderdeel van de Raptor Lake-familie, belooft een krachtige CPU te worden die mogelijk een nieuwe standaard zal zetten in zijn categorie. Met 24 cores, 32 threads, een basiskloksnelheid van 6,2 GHz en een cache van 68 MB, wordt verwacht dat het een krachtpatser zal zijn voor veeleisende taken. Ondanks dat het een vernieuwing is van zijn voorgangers, de Core i9-13900K en 13900KS, biedt de 14900K slechts een marginaal prestatievoordeel van 3%, wat sommigen doet twijfelen aan de betekenis van de update. Echter, de compatibiliteit met bestaande Intel 700-serie moederborden en een vermoedelijke prijs van $699 maken het een toegankelijke optie voor enthousiastelingen.

Volgens Tom's Hardware, prees de vorige versie, de Core i9-13900KS, uitzonderlijke snelheid en energieverbruik, met een basiskloksnelheid van 3 GHz en een boost-kloksnelheid van 6 GHz op p-cores. Daarnaast had de 13900KS 32MB L2 en 36MB L3 cache, en introduceerde nieuwe energieprofielen, waaronder het 320W "Extreme Power Profile." Deze premium-bin versie van de 13900K richtte zich op overklokkers en beloofde eersteklas prestaties, waardoor het een aantrekkelijke optie was voor gebruikers die maximale kracht zochten.

Hoewel de Core i9-14900K incrementele verbeteringen lijkt te bieden, kan zijn compatibiliteit met bestaande moederborden en toegankelijke prijs het aantrekkelijk maken voor degenen die op zoek zijn naar een upgrade naar een krachtige CPU zonder te investeren in een nieuw platform. Echter, de marginale prestatiewinst in vergelijking met zijn voorganger kan sommigen doen twijfelen aan de noodzaak van de upgrade.

In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten lijkt de Core i9-14900K een solide keuze te zijn voor gebruikers die topklasse prestaties en kracht zoeken voor veeleisende taken. Voor degenen die echter al de 13900K of 13900KS gebruiken, rechtvaardigt de marginale prestatiewinst van de 14900K mogelijk niet de upgrade. Als gevolg daarvan lijkt de 14900K het meest geschikt voor gebruikers die een krachtige CPU zoeken voor veeleisende werkbelastingen en die bereid zijn te investeren in een kleine prestatieverbetering.

Samengevat belooft de Intel Core i9-14900K een krachtige CPU te zijn met indrukwekkende specificaties en potentieel voor ongeƫvenaarde kracht. Echter, de marginale prestatiewinst ten opzichte van zijn voorgangers kan het aantrekkelijker maken voor gebruikers die de high-performance segment willen betreden dan voor degenen die op zoek zijn naar een significante upgrade. Zoals een recensie terecht opmerkt, "De vernieuwing verbetert secundaire kenmerken niet significant of biedt geen merkbare toename in overklokpotentieel", waarbij de beperkte tastbare voordelen van het nieuwe model worden benadrukt.

Voordelen Intel Core i9-14900K
 • 24 cores en 32 threads voor krachtige rekenprestaties
 • Compatibel met bestaande Intel 700-serie moederborden
 • Vermeende prijs van $699 maakt het een toegankelijke optie voor liefhebbers
Nadelen Intel Core i9-14900K
 • Marginale prestatieverhoging van 3% in vergelijking met zijn voorgangers
 • Beperkte tastbare voordelen ten opzichte van vorige modellen
 • Rechtvaardigt mogelijk niet de upgrade voor gebruikers die al de 13900K of 13900KS gebruiken

5. Ryzen 7 7800X3D

5. Ryzen 7 7800X3D

Belangrijke specificaties:

Type computer processor: AMD Ryzen 7
Kloksignaalfrequentie: 4.2 GHz
Aantal processorkernen: 8
Aantal Processorthreads: 16

Ik ben super enthousiast over de AMD Ryzen 7 7800X3D! Met zijn 3D V-Cache technologie tilt deze sub-$450 CPU gaming naar een hoger niveau. Met acht cores, 16 threads, een basisklok van 4,2 GHz en een boost frequentie van 5,0 GHz overtreft hij zelfs de Ryzen 9 7950X3D in gaming. Voor gamers die top prestaties willen voor een betaalbare prijs is dit echt een topper!

De 3D V-Cache technologie houdt in dat een ouder 7nm proces wordt gestapeld op kernen die zijn geƫtst met de nieuwe 5nm proces technologie. Dit resulteert in een totale cache van 104MB, waarvan 96MB gaming-boostende L3 cache is. Dit zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in gaming prestaties en een breder scala aan toepassingen.

Wat ik echt geweldig vind, is de indrukwekkende energie-efficiƫntie van de Ryzen 7 7800X3D. Ondanks een TDP van 120W, werkt hij eigenlijk dichter bij 65W, wat resulteert in een lager energieverbruik en verbeterde efficiƫntie. De Eco Modus versterkt dit nog verder door te zorgen voor aanzienlijke voordelen op het gebied van energieverbruik en warmte. Echt een aanrader voor gebruikers die energie-efficiƫntie belangrijk vinden!

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook wat beperkingen. De 3D V-Cache technologie zorgt voor thermische uitdagingen, met een 1.1V voltage beperking en lagere piekfrequenties tot gevolg. Daarnaast ondersteunt de Ryzen 7 7800X3D geen overklokken via de CPU multiplier, en zijn directe CPU voltage aanpassingen niet toegestaan. Dit kan een overweging zijn voor gebruikers die overklok-mogelijkheden belangrijk vinden.

In vergelijking met zijn tegenhangers concurreert de Ryzen 7 7800X3D gunstig tegen de Intel Core i9-13900K op het gebied van gaming prestaties, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gamers. Echter, de productiviteitsprestaties zijn niet zo sterk, wat door Windows Central wordt opgemerkt. Dit maakt de 7800X3D een sterke keuze voor gebruikers die zich voornamelijk richten op gaming, maar misschien niet ideaal voor wie op zoek is naar topsnelheid in productiviteit.

Al met al springt de AMD Ryzen 7 7800X3D eruit als een betaalbare high-performance processor met de focus op gaming uitmuntendheid. De 3D V-Cache technologie, indrukwekkende energie-efficiĆ«ntie en concurrerende gaming prestaties maken het een verleidelijke optie voor gamers die uitzonderlijke prestaties zoeken zonder de bank te breken. Het is echt een sterke gaming processor met de focus op extreme gaming prestaties. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie met indrukwekkende gaming mogelijkheden, dan is dit echt een uitstekende keuze! šŸŽ®

Voordelen Ryzen 7 7800X3D
 • 3D V-Cache technologie verbetert gamingprestaties
Nadelen Ryzen 7 7800X3D
 • Beperkte overklokmogelijkheden
 • Lagere productiviteitsprestaties

Hoe kies je de beste processor?

De onderstaande koopgids loodst je door de zoektocht naar de beste processor, door je te helpen begrijpen hoe je de processorspecificaties afleest. Zo weet je meteen wat wel en niet op je aansluit! Wil je ook goed geluid? Overweeg dan een goede externe geluidskaart!

Type socket

Voordat je begint met het uitzoeken van je processor, is het cruciaal om te letten op het type socket dat bij de processor past. Een socket is een fysieke interface op het moederbord, waarop je de processor plaatst.

Elke processor heeft een bepaalde hoeveelheid pins die moeten aansluiten op de inkepingen van het moederbord, of andersom. Dat wilt zeggen: Intel-processors hebben pins, terwijl AMD-processors juist inkepingen hebben, en het moederbord de pins.

Verschillende merken en typen sockets ā€“ Een moederbord met een socket voor AMD-processors is niet compatibel met een processor van Intel en vice versa. Zorg dus dat het merk van je processor en het moederbord overeenkomen. 

Het principe blijft hetzelfde: via de aansluiting tussen de pins en de inkepingen communiceert de processor met het moederbord en de rest van je computer.

In de productbeschrijving van de processor vind je op welk type socket deze past. In de productbeschrijving van het moederbord lees je op zijn beurt welke socket het moederbord heeft. Dubbelcheck altijd de comptabiliteit voordat je een nieuwe processor aanschaft.

Dat geldt vooral als je moederbord al een paar jaar oud is en je voor de allernieuwste processor gaat. Als je een ouder moederbord met een oudere socket hebt, loop je het risico dat een nieuwe processor hier simpelweg niet op past. In dat geval moet je ook een nieuw moederbord aanschaffen!

Neem het van mij aan: het is geen pretje om erachter te komen dat je processor (of netwerkkaart!) niet op het moederbord past, zodra je de processor met fluwelen handschoentjes wilt installeren. Ik spreek uit ervaring ... šŸ˜…

Processor in hand

Kloksnelheid: snel, sneller, snelst

Kloksnelheid, gemeten in gigahertz (GHz), is essentieel voor de snelheid van een processor. Een hogere kloksnelheid, zoals 3 GHz, betekent dat de processor meer instructies per seconde kan verwerken.

Echter, een hogere kloksnelheid garandeert niet altijd betere algehele prestaties, omdat factoren zoals het aantal kernen ook belangrijk zijn. Tevens kan een te hoge kloksnelheid leiden tot oververhitting. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden tussen kloksnelheid en andere specificaties voor optimale prestaties.

De impact van het aantal cores en threads

Het aantal kernen en threads in een processor bepaalt zijn vermogen om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Meer kernen, zoals in een quad-core processor, betekent dat hij simultaan vier taken kan verwerken.

Threads verdubbelen deze capaciteit, waardoor elke kern meerdere instructies tegelijk kan afhandelen. Bijvoorbeeld, een processor met 8 kernen en 2 threads per kern kan 16 taken tegelijk aan.

Dit is cruciaal voor prestatie-intensieve taken zoals videobewerking en gaming. Kies het aantal kernen en threads op basis van jouw specifieke behoeften voor een optimale balans tussen prestaties en efficiƫntie.

Cache, niet cash šŸ’ø

De cache is het interne geheugen van je processor en gebruiken de processor om snel toegang te krijgen tot veelgebruikte opgeslagen gegevens. Het cachegeheugen bestaat doorgaans uit een paar megabytes (MB's). De processor zet deze MB's uiterst in, en kan deze veel sneller raadplegen dan informatie in bijvoorbeeld het werkgeheugen van je pc (RAM).

Een grotere cache resulteert altijd in een snellere CPU die beter kan multitasken, dan een processor met een kleine cache. Daarnaast spaar je met een grotere cache ook je batterij: de processor hoeft minder vaak gegevens uit het RAM-geheugen te halen. Deze taak kost je processor meer energie dan gegevens ophalen uit de cache.

Geheugenondersteuning

Geheugenondersteuning, zoals DDR4 of DDR5, is cruciaal voor de snelheid van je computer. DDR5 is de nieuwere versie en biedt hogere snelheden dan DDR4. DDR4 werkt tot 3200 MHz, terwijl DDR5 snelheden boven 4800 MHz haalt, wat resulteert in snellere verwerking van taken zoals gaming en videobewerking.

Kies een processor die past bij het RAM-type van je systeem voor optimale prestaties.

Het belang van warmte en koeling in processors

Bij het kiezen van een processor moet je ook rekening houden met de warmteafvoer en koeling. Oververhitting van de CPU leidt tot verminderde prestaties, het vastlopen van je pc en in het ergste geval zelfs schade aan de processor.

Het thermal design point is een maatstaf die weergeeft wat het stroomverbruik onder de maximale theoretische belasting is, en drukken we uit in watt (W). Hieraan lees je ook af hoeveel warmte een processor maximaal kan en mag produceren. Hieraan lees je af wat voor koeling je het beste kunt kiezen om de processor te beschermen tegen oververhitting.1Intel.com (n.d.).'Thermal Design Power (TDP) in IntelĀ® Processors'

Nu de vraag: welke koeling sluit waarop aan?

 • In sommige gevallen is de temperatuur in toom te houden met een passieve koeler. Deze heeft enkel koelvinnen die de warmte afgeven aan de omgeving, zonder een draaiende ventilator die de hitte wegblaast, en koele lucht aantrekt. Dit is voor pc's die enkel aan basistaken besteed worden, zoals e-mailen en tekstbewerking, genoeg.
 • Een koeltoren met ventilators is hetzelfde als het bovenstaande, maar dan mĆ©t een tot drie ventilators die de lucht in beweging brengen. Deze zijn meer geschikt om je processor te koelen tijdens intensiever gebruik, zoals fotobewerking en gamen.
 • Bij high-end processoren die veel tijd op volle toeren draaien, is waterkoeling de beste oplossing. Deze halen doorgaans de CPU-temperaturen het verst omlaag, maar kosten daarom ook meer en zijn het ingewikkeldst om te installeren. Klik hier voor de beste waterkoelingsopties. Zorg ook voor de beste voeding voor je pc.

Generatie

Je hoort wel eens de spreuk "nieuw is niet altijd beter". Hoewel dit voor veel zaken geldt, gaat dit niet op voor processors! De hardware van processors is de afgelopen jaren namelijk enorm snel vooruitgegaan. šŸ“ˆ

Om deze reden zijn nieuwere CPU's efficiƫnter, en verbruiken ze bovendien minder stroom. Kies dus niet blind voor de processor met de hoogste snelheid en de meeste kernen, maar kijk ook goed naar de generatie waartoe de processor behoort.

In veel gevallen is het zo dat je meer hebt aan een wat 'zwakkere' processor uit de allerlaatste generatie, dan een supersterke processor die acht jaar geleden op de markt is gekomen.

Wat is de laatste generatie? ā€“ Op het moment van schrijven is de laatste generatie van Intel de 12e generatie; AMD zit nu op hun 7e generatie.

AMD vs. Intel: hoe verschillen ze?

AMD en Intel processors verschillen vooral in hun prestatiekenmerken en prijsstelling. Hier is een eenvoudige tabel om de voordelen en nadelen van elk te tonen:

AspectAMD ProcessorsIntel Processors
PrestatiesSterk in multitasking en gaming.Uitstekend in single-threading taken.
PrijsVaak goedkoper dan Intel.Doorgaans duurder dan AMD.
EnergieverbruikHoger bij topmodellen.Over het algemeen efficiƫnter in energieverbruik.
CompatibiliteitOndersteunt nieuwere technologieƫn sneller (bijv. PCIe 4.0).Compatibel met een breed scala aan hardware en software.
OverklokkenBiedt meer flexibiliteit voor overklokken.Overklokken mogelijk, maar vaak beperkt tot duurdere modellen.

Welke merken maken de beste processors?

Intel en AMD zijn toonaangevende merken als het gaat om processors, bekend om hun kwaliteit en innovatie.

Intel

Intel staat bekend om hun betrouwbare en duurzame processors. Ze bieden consistente prestaties, essentieel voor zowel dagelijks gebruik als veeleisende taken. Door hun investering in onderzoek en ontwikkeling zijn Intel-processors vaak uitgerust met de nieuwste technologieƫn op het gebied van snelheid en efficiƫntie.

Intel-processors zijn populair vanwege hun brede scala aan opties voor verschillende behoeften en budgetten. Ze zijn verkrijgbaar in veel computers, wat ze toegankelijk maakt voor een breed publiek. Dit maakt Intel een voor de hand liggende keuze voor veel gebruikers, of het nu gaat om basiscomputertaken of om geavanceerde toepassingen.

AMD

AMD-processors staan bekend om hun uitstekende prestatie-prijsverhouding, wat ze aantrekkelijk maakt voor budgetbewuste gebruikers en gamers. Ze zijn sterk in multitasking en bieden goede grafische prestaties, ideaal voor gaming.

De populariteit van AMD groeit door hun compatibiliteit met diverse moederborden en geavanceerde technologieƫn zoals PCIe 4.0. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor wie zoekt naar toekomstbestendige en betaalbare hardware.

Wat is volgens Techradar de beste processor?

Volgens Techradar is de Intel Core i7-13700K de beste processor in zijn categorie. Met 16 kernen, waarvan 8 prestatiegerichte en 8 efficiƫntiegerichte, biedt hij uitstekende multitasking-mogelijkheden.

Deze processor heeft een basiskloksnelheid van 3.4 GHz, die kan oplopen tot 5.4 GHz, wat zorgt voor snelle en efficiƫnte verwerking. Hij ondersteunt DDR5-geheugen en PCIe 5.0, waardoor je toekomstbestendig bent voor de nieuwste technologieƫn.

Met deze kracht en snelheid is de i7-13700K ideaal voor zowel gaming als veeleisende professionele toepassingen.

Wat is volgens Tweakers de beste processor?

Volgens Tweakers is de AMD Ryzen 9 7900X de beste processor in zijn klasse. Deze processor heeft 12 kernen en 24 threads, ideaal voor zware multitasking en geavanceerde toepassingen. Met een indrukwekkende basiskloksnelheid van 4,7 GHz die kan boosten tot 5,6 GHz, biedt hij uitzonderlijke snelheid en efficiƫntie.

De Ryzen 9 7900X ondersteunt PCIe 5.0 en DDR5-geheugen, waardoor je verzekerd bent van compatibiliteit met de nieuwste hardware. Voor professionals en hardcore gamers is deze processor een topkeuze vanwege zijn krachtige prestaties en toekomstbestendigheid.

Hoe zit het met Intel Xeon, Pentium, enzovoorts? ā€“ Die laten we in deze vergelijking even achterwege, omdat het gros van de hedendaagse desktop-pc's met Intel-processors, eentje uit de Core-lijn bevat.

Veelgestelde vragen over processors van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieĆ«n, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. šŸ‘“
Technerds logo

Technerds.nl is dƩ plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
Ā© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross