Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Moederborden-Masterclass: Kies het Beste Moederbord voor Jou

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min leestijd

Een nieuwe game op de markt, maar je computer kan hem niet draaien. Is er iets frustrerender? Het overkwam me een paar jaar geleden. Ik wilde graag mijn onderdelen upgraden, maar daarvoor had ik eerst een nieuw moederbord – het beste moederbord – nodig.

Na onderzoek en overleg ging ik voor de MSI B450 Tomahawk MAX. Je zult hem in dit artikel af en toe op foto's voorbij zien komen. 😉 Het was toentertijd een populaire optie voor het middensegment. Wat was ik blij met de verbeterde prestaties van mijn computer! Alles liep veel soepeler en sneller.

Intussen zijn er genoeg nieuwe opties op de markt. Ben je ook toe aan een upgrade? In dit artikel help ik je het beste moederbord voor jou te vinden. Eerst leg ik je uit wat een moederbord doet, en daarna vertel ik je waarop je kunt letten bij de aanschaf. Ook laten we onze top 5 aan nieuwe moederborden zien, bekijk die vooral ook.

Waarom een moederbord aanschaffen?

Bij het bouwen of updaten van je computer kun je er niet omheen: een moederbord is nodig. Het vormt de basis van je systeem. Het verbindt al je onderdelen met elkaar. Zo werken ze goed samen. Is je moederbord niet compatibel met je onderdelen? Dan werken ze niet of ze geven problemen.

Moederborden bieden ook uitbreidingsslots en aansluitingen. Zo kun je extra componenten toevoegen of juist weghalen, zoals een krachtigere grafische kaart, meer geheugen of extra opslagruimte. Als je dan in de toekomst wilt upgraden, kun je deze uitbreidingsmogelijkheden gebruiken, en hoef je niet gelijk een heel nieuw systeem aan te schaffen.

Een moederbord optimaliseert ook je pc's prestaties. Door te kiezen voor een moederbord met geavanceerde functies, zoals ondersteuning voor snelle geheugenmodules, hogere overklokcapaciteiten en geoptimaliseerde stroomtoevoer, haal je het beste uit je computer.

Je moederbord is dus een essentieel onderdeel van je computer. Het zorgt voor betrouwbare verbindingen tussen componenten, biedt flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, zorgt voor compatibiliteit en ondersteuning en optimaliseert de systeemprestaties!

Koopgids: hoe kies ik het beste moederbord?

Echt slechte moederborden worden bijna niet meer verkocht. De prijsverschillen zitten vooral in de extra functies. Of je daar behoefte aan hebt, hangt af van waar je je computer voor gebruikt. Gamers en ontwerpers willen een moederbord dat krachtige componenten ondersteunt, terwijl basisgebruikers tevreden zullen zijn met een eenvoudiger, budgetvriendelijker model.

Je wilt niet betalen voor functies die je niet nodig hebt, maar ook niet tegen de grenzen van je moederbord aanlopen. In dit artikel help ik je verschillende functies van moederborden te overwegen en te bepalen wat je nodig hebt. Zo vind je het beste moederbord voor jou!

Closeup van een moederbord

Form factor en afmetingen

Eerst bepaal je hoe groot je moederbord mag zijn. Dit hangt af van de behuizingsgrootte, of form factor. Voor welke maat je gaat, hangt daarmee af van hoe groot je computer is, en welke functies je nodig hebt. Je kunt kiezen uit de volgende formaten:

 • ATX. Dit is de meest voorkomende form factor. De afmetingen zijn 30,5 × 24,4 cm. ATX-moederborden bieden meer uitbreidingssleuven en extra functies dan hun kleinere tegenhangers, zoals meerdere PCIe-slots en RAM-slots. Ze zijn geschikt voor grotere behuizingen en bieden flexibiliteit bij het kiezen van componenten.
 • Micro-ATX. Deze kleinere form factor meet 24,4 × 24,4 cm. Micro-ATX-moederborden zijn compatibel passen in zowel ATX- als Micro-ATX-behuizingen. Ze hebben minder uitbreidingssleuven, maar zijn vaak goedkoper dan ATX-moederborden.
 • Mini-ITX. Dit is de kleinste form factor met afmetingen van 17 × 17 cm. Mini-ITX-moederborden passen in de kleinste behuizingen en zijn ideaal voor compacte, draagbare systemen. Ze zijn wel beperkter qua uitbreidingsmogelijkheden, en relatief duur. Je betaalt een hogere prijs per functie.

Compatibiliteit van de processor en videokaart met het moederbord

Bij het kiezen van het perfecte moederbord is het essentieel om rekening te houden met de compatibiliteit tussen de processor (CPU), videokaart (GPU) en andere componenten. Hier volgt een uitleg over de belangrijkste aspecten.

Processor- en moederbordcompatibiliteit

Processors hebben verschillende sockets (of 'processorvoeten'). Op dit moment zijn de recentste Intel's LGA 1700 en AMD's AM5. Zorg dat je moederbord een socket heeft die compatibel is met de door jou gekozen processor. Hulp nodig? Lees je dan eens in over hoe je de beste processor kiest.

CPU socket op moederbord

Een ander belangrijk onderdeel van elk moederbord is de chipset. Deze stuurt de communicatie tussen de processor en andere componenten aan. Het bepaalt hoeveel en hoe snel verbindingen naar je processor lopen. Dit heeft ook invloed op het maximum aan interne PCIe-verbindingen en het aantal beschikbare usb-poorten.

Chipsets worden aangeduid met verschillende namen, afhankelijk van hun prestatieniveau en het merk van de processor waarmee ze compatibel zijn. Bij zowel Intel- als AMD-chipsets kun je onderscheid maken tussen high-end, mid-range en budget categorieën.

 • High-end chipsets, geïdentificeerd met 'Z' voor Intel en 'X' voor AMD, bieden de meeste en snelste verbindingen. Ze zijn ideaal voor intensieve taken, zoals gaming, 3D-ontwerp en videobewerking.
 • Mid-range chipsets, gemarkeerd met 'H' of 'B' voor Intel en 'B' voor AMD, bieden een goede balans tussen prestaties en prijs. Ze hebben nog steeds een aanzienlijk aantal snelle verbindingen, maar zijn over het algemeen wat voordeliger.
 • Budgetchipsets, aangegeven met 'H' voor Intel en 'A' voor AMD, zijn ideaal voor basisgebruik. Ze hebben minder en mogelijk wat tragere verbindingen, maar zijn doorgaans het betaalbaarst.

Videokaart- en moederbordcompatibiliteit

Videokaarten gebruiken PCI Express (PCIe)-slots op het moederbord. Moederborden hebben verschillende versies van PCIe-slots – zoals PCIe 3.0, 4.0 of 5.0 – en verschillende slotgroottes (x16 en x1 zijn het meest gebruikelijk).

Hoewel alle PCIe-slots en -kaarten fysiek compatibel zijn door hun backwards-compatibility, zit de werkelijke compatibiliteit hem in de snelheid. Een videokaart en een slot werken altijd op de snelheid van de langzaamste van de twee.

Dat betekent dat als je een videokaart die PCIe 4.0 ondersteunt in een 3.0 PCIe-slot plaatst, de kaart zal draaien op de lagere 3.0-snelheid. Andersom geldt ook: een PCIe 3.0 gebruikende videokaart in een 4.0-slot zal niet sneller draaien dan de snelheden die bij 3.0 horen.1Steven Walton, Techspot (2022). PCI Express Bandwidth Test: PCIe 4.0 vs. PCIe 3.0 Gaming Performance & Limited VRAM Memory Buffers

Daarom is het belangrijk om een moederbord te kiezen dat de juiste slotgrootte en -versie heeft voor je videokaart, om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden van je videokaart. Weet je nog niet welke videokaart je wilt? Bekijk eens onze tips voor de beste videokaart.

Compatibiliteit met andere componenten

 • Opslag. Je kunt verschillende soorten opslag kwijt op moederborden, zoals SATA of M.2 NVMe. Controleer of het moederbord de juiste interface en voldoende poorten biedt voor je opslagapparaten. Zoek je bijvoorbeeld nog naar de beste optische drive? Die sluit je ook aan op een SATA-poort. De hoeveelheid beschikbare poorten (SATA en M.2) vind je in de productspecificaties terug.
 • Voeding. Je voeding levert stroom aan alle componenten van je pc. Dit noemen we vermogen. Je hebt dus een goede voeding voor pc nodig. Zorg dat de voeding genoeg vermogen levert voor alle onderdelen, inclusief het moederbord. Dit doe je door te kijken naar hoeveel wattage de grootverbruikers (je processor en videokaart) en je moederbord gebruiken. Tel daar zo'n 50 tot 100 watt bij op (afhankelijk van je overige componenten). Dan weet je ongeveer hoeveel vermogen je voeding moet leveren.

Moederborden vergelijken

 Gigabyte Aorus Z690 ProAMD X670E MotherboardsAMD B650 MotherboardsASUS Prime H670-PLUS D4MSI MAG Z790 Tomahawk
Type draadloze verbindingWireless AX
Type intern geheugenDDR4DDR4DDR5
Moederbord chipset
Form factorATXATXATX
Maximum intern geheugen128 GB128 GB128 GB
Aantal geheugenplaatsen444

Aantal en typen RAM-slots op het moederbord

RAM is het werkgeheugen van je computer. Het slaat tijdelijk gegevens op en regelt snelle toegang tot gegevens die je computer gebruikt. De hoeveelheid en het type RAM dat je kunt installeren, hangt af van de specificaties van je moederbord.

Moederborden ondersteunen verschillende generaties RAM. DDR4 en DDR5 zijn daarvan de nieuwste. Beide bieden snelheden en betere prestaties dan hun voorgangers, maar niet ieder moederbord is al geschikt voor DDR5-RAM. Controleer dan ook welk type RAM je moederbord ondersteunt, voordat je geheugenmodules koopt.

Ram-schijf liggend op een moederbord, nog net niet ingeduwd.

De hoeveelheid RAM die je kunt installeren, is vooral afhankelijk van het aantal RAM-slots op je moederbord. De meeste moederborden hebben twee of vier slots voor het werkgeheugen. Hoe meer RAM-slots, hoe meer je flexibiliteit om in de toekomst meer geheugen toe te voegen.

Koelingsopties en temperatuurbeheer

Een goed gekoeld systeem is een gelukkig systeem. Oververhitting verlaagt de prestaties van je computer en beschadigt je componenten. Je moederbord draagt bij aan de koeling en ventilatie van je pc met ventilatoraansluitingen (fan headers).

Hoe meer ventilatoraansluitingen er op je moederbord zitten, hoe meer ventilatoren je kunt aansluiten. Het ene moederbord heeft meer van dit soort aansluitingen dan het andere, dus als je veel ventilatoren nodig hebt, is dat iets om op te letten.

En als je nu meer ventilatoren wilt installeren dan je moederbord aansluitingen heeft? Geen zorgen, er bestaat zoiets als een fan header splitter. Met dit handige kabeltje kun je meerdere ventilatoren aansluiten op één aansluiting van je moederbord.

VRM-koeling – Ben je een echte die-hard en wil je meer weten? Verdiep je dan eens in VRM-koeling. De VRM's (voltage regulator module) op een moederbord zorgen dat de processor precies de juiste hoeveelheid stroom krijgt. Maar zelf worden ze ook warm, en dus hebben ze koeling nodig. Sommige moederborden doen dit beter dan andere, dus let op dat het moederbord grote koelblokken heeft rond de VRM-chips. Dit helpt om de warmte effectief af te voeren.

Welke koeling je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de behuizing, of je van plan bent je processor te overklokken, en de processor en videokaart die je gebruikt.

Daarover gesproken: ook die onderdelen moeten gekoeld worden. Dit kun je doen door gebruik te maken van luchtkoeling of zelfs de beste waterkoeling voor een extra fris systeem. Bekijk maar eens de beste CPU-koeler!

Aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden op het moederbord

Elke keer dat je een usb-stick in een pc plugt, zit je aan het moederbord. Daar zitten die aansluitingen op, al laat ik daarbij de usb-poorten die de pc-behuizing zelf biedt – meestal aan de voorkant – even buiten beschouwing.

Van usb-poorten voor je randapparatuur, ethernet voor netwerkverbindingen, tot HDMI voor video-uitvoer en audio-aansluitingen voor je speakers of koptelefoon – al deze aansluitmogelijkheden zitten op je moederbord.

Bedenk welke apparaten je wilt aansluiten op je computer en zoek een moederbord die deze heeft. Sowieso wil je rekening houden met je toetsenbord, muis en monitor. Of misschien wil je nog een externe geluidskaart, of een webcam en een aparte microfoon. Voor meer aansluitbare apparaten kijk je eveneens naar de beste netwerkkaart of de beste capturecard.

I/O (input/output) van een moederbord

Voor uitbreidingsmogelijkheden, kijk je naar:

 • PCI Express-slots voor grafische kaarten of andere uitbreidingskaarten
 • SATA-poorten voor HDD's of SSD's
 • M.2-slots voor NVMe-drives

Met deze uitbreidingsmogelijkheden kun je je systeem te upgraden en aanpassen aan je veranderende behoeften. Als je in de toekomst het risico loopt tegen de grenzen van je opslag aan te lopen, wil je graag meerdere NVMe SSD's kunnen installeren. Zorg dan dat je moederbord voldoende M.2-slots heeft.

Overige functies

Je hebt nu al een beter beeld van de functies die een moederbord kan bieden. High-end moederborden hebben vaak premiumfuncties, zoals meer PCI-slots, ondersteuning voor snellere RAM, betere koelingsoplossingen. Andere functies waar je nog op kunt letten, zijn:

 • RGB-verlichting
 • Een led-lampje voor debugging
 • Ingebouwde wifi
 • De mogelijkheid tot overklokken

Budgetvriendelijkere moederborden bieden vaak minder functies. Als je een eenvoudig systeem bouwt en niet veel geeft om bovenstaand lijstje, is er niets mis met een goedkoper moederbord. Het is bijvoorbeeld een stuk goedkoper om een moederbord zonder ingebouwde wifi te kopen met een losse netwerkkaart.

De 5 beste moederborden onder elkaar

1. Beste moederbord: Gigabyte Aorus Z690 Pro

1. Beste moederbord: Gigabyte Aorus Z690 Pro

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR4
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

De Gigabyte Aorus Z690 Pro moederbord is een zeer capabele optie voor degenen die op zoek zijn naar een Z690 moederbord dat een goede mix biedt van functies en prestaties tegen een redelijke prijs. Met ondersteuning voor Intel's 12e generatie Alder Lake processoren en een scala aan connectiviteitsopties, is dit moederbord geschikt voor zowel gaming als productiviteitstaken.

De Z690 Aorus Pro heeft een strak zwart en zilver design, met aanpasbare RGB-verlichtingsopties om je build persoonlijk te maken. Het ondersteunt PCIe 5.0 voor hoge-snelheid connectiviteit en biedt meerdere M.2 slots en SATA-poorten voor voldoende opslagopties. Het VRM-ontwerp van het moederbord zorgt voor stabiele stroomvoorziening, waardoor efficiënt overklokken mogelijk is.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een volledig uitgerust moederbord dat goede prestaties en een scala aan connectiviteitsopties biedt tegen een gemiddelde prijs." (Tom's Hardware)

De gebruiksvriendelijke BIOS-interface maakt het gemakkelijk om instellingen aan te passen en te navigeren, terwijl de ALC4080 audiocodec uitstekende audiokwaliteit biedt voor een meeslepende game- en multimediabeleving. Het moederbord biedt ook een breed scala aan connectiviteitsopties, waaronder USB 3.2 Gen 2x2, USB Type-C en Thunderbolt 4-poorten.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een indrukwekkend moederbord dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Het biedt alle essentiële functies die nodig zijn voor een high-end build zonder de opgeblazen prijzen die vaak op de markt te zien zijn." (PC Gamer)

Vergeleken met zijn concurrenten springt de Gigabyte Z690 Aorus Pro eruit vanwege zijn betaalbaarheid en prestaties. Het biedt een goede mix van functies, waaronder ondersteuning voor multi-GPU-opstellingen, voldoende opslagopties en een gebruiksvriendelijke BIOS-interface.

Hoewel sommigen de contrasterende grijze heatsinks polariserend kunnen vinden qua design, zijn de algehele esthetiek van het moederbord strak en aangenaam. Het wordt geleverd met verschillende accessoires, hoewel een schijf/USB-stick met stuurprogramma's in sommige gevallen ontbreekt.

Over het algemeen is de Gigabyte Z690 Aorus Pro een zeer capabel moederbord dat een balans biedt tussen prestaties en betaalbaarheid. Het is geschikt voor een scala aan gebruiksscenario's, van gaming tot productiviteitstaken. Met zijn scala aan functies en connectiviteitsopties biedt het uitstekende waarde voor zijn prijs.

"De Gigabyte Z690 Aorus Pro is een zeer capabele optie voor degenen die een Z690 moederbord nodig hebben zonder de bank te breken." (PC Gamer)

Voordelen Gigabyte Aorus Z690 Pro
 • Een goede mix van functies en prestaties.
 • Betaalbare prijs.
 • Ondersteuning voor Intel's 12e generatie Alder Lake-processors.
Nadelen Gigabyte Aorus Z690 Pro
 • Contrasterende grijze heatsinks kunnen sommige gebruikers polariseren.
 • In sommige gevallen ontbreekt een schijf/USB-stick met stuurprogramma's.

2. AMD X670E Motherboards

2. AMD X670E Motherboards

Belangrijke specificaties:

De AMD Ryzen 7 7800X3D moederbord is een cruciaal onderdeel om het maximale uit de Ryzen 7 7800X3D CPU te halen. Er zijn verschillende opties die opvallen als de beste keuzes voor verschillende behoeften en budgetten.

Een opvallende optie is het NZXT N7 B650E Gaming Wi-Fi 6 moederbord. Het blinkt uit in overklokken, stroomlevering en uitbreidingssleuven. Het heeft een strak ontwerp en functies zoals Wi-Fi 6, 3 M.2-sleuven en tot 20 USB-poorten. Volgens Gamerant wordt het beschouwd als de beste algehele keuze voor een gaming-georiënteerde build met de AMD Ryzen 7 7800X3D CPU.

Een andere topkeuze is de ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi, die uitgebreide ondersteuning biedt voor snelle RAM, meerdere PCI-E-sleuven en een robuust stroomleveringssysteem voor stabiele werking onder zware belasting. PCGuide beveelt dit moederbord aan als de beste keuze om te combineren met de Ryzen 7 7800X3D.

Andere aanbevolen opties zijn de ASUS Prime B650M-A AX II, de GIGABYTE X670E AORUS Master en de ASUS ROG Crosshair X670E Extreme. Deze moederborden bieden sterke prestaties, ondersteuning voor PCI-E 5.0 en verschillende connectiviteitsopties.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn de ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI 6E, ASRock B650M Pro RS WiFi, MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI en ASRock X670E Steel Legend enkele bestverkopende opties die compatibel zijn met de AMD Ryzen 7 7800X3D processor. Deze moederborden bieden een scala aan functies en connectiviteitsopties die geschikt zijn voor verschillende gebruikersbehoeften.

De AMD Ryzen 7 7800X3D CPU zelf is een indrukwekkende CPU onder de $450 die betere prestaties levert dan duurdere opties voor gaming, waaronder de Ryzen 9 7950X3D en de Intel Core i9-13900K. Het heeft acht cores, 16 threads en 3D V-Cache technologie, wat betekent dat een oudere 7nm-procesnode bovenop cores is gestapeld die zijn geëtst op een nieuwere 5nm-procesnode. Dit resulteert in een totale cache van 104 MB, waarvan 96 MB L3-cache is. De Ryzen 7 7800X3D heeft ook een hogere boostfrequentie van 5.0 GHz en een hogere basisklok van 4.2 GHz in vergelijking met zijn voorganger, de Ryzen 7 5800X3D. Met zijn 120W TDP en AM5-socket is het een krachtige en compatibele keuze voor gaming builds.

Kortom, het AMD Ryzen 7 7800X3D moederbord is een cruciaal onderdeel om de prestaties van de Ryzen 7 7800X3D CPU te maximaliseren. De beste opties op de markt bieden uitstekende overklokcapaciteiten, stroomlevering en uitbreidingssleuven. Het NZXT N7 B650E Gaming Wi-Fi 6 moederbord en ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi zijn opvallende keuzes. Andere aanbevolen opties zijn de ASUS Prime B650M-A AX II, GIGABYTE X670E AORUS Master en ASUS ROG Crosshair X670E Extreme. Deze moederborden bieden een scala aan functies en connectiviteitsopties die geschikt zijn voor verschillende gebruikersbehoeften en budgetten. De Ryzen 7 7800X3D CPU zelf biedt indrukwekkende gamingprestaties tegen een betaalbare prijs, en overtreft duurdere opties op de markt.

Voordelen AMD X670E Motherboards
 • Uitstekende mogelijkheden voor overklokken
 • Krachtig voedingsleveringssysteem
 • Meerdere uitbreidingssleuven
Nadelen AMD X670E Motherboards
 • Kan duur zijn voor sommige budgetten
 • Beperkte compatibiliteit met oudere componenten
 • Kan BIOS-updates vereisen voor optimale prestaties

3. Betaalbaarheid: AMD B650 Motherboards

3. Betaalbaarheid: AMD B650 Motherboards

Belangrijke specificaties:

De AMD Ryzen 5 7600X moederbordenmarkt biedt verschillende opties om aan verschillende gebruikersvoorkeuren en budgetten te voldoen. Een topkandidaat is de MSI MEG X670E ACE, die wordt beschouwd als het beste moederbord voor de Ryzen 5 7600X. Het biedt buitengewone stroomvoorziening met zijn 22+2 fase VRM, wat zorgt voor krachtige prestaties voor de CPU. Daarnaast heeft het 10 Gigabit LAN, tal van USB-poorten en een strak ontwerp. Het is echter vermeldenswaard dat dit moederbord aan de dure kant is. ("...the most complete motherboards on the X670 platform and is highly recommended for this CPU" - Appuals).

De ASUS ROG Strix X670E-E Gaming is een andere zeer aanbevolen optie op het gebied van functies en prestatieoptimalisatie. Het biedt uitstekende functionaliteit om de systeemprestaties te verbeteren en is een favoriet onder recensenten. Het GIGABYTE X670E AORUS Master-moederbord wordt ook beschouwd als een solide runner-up op het gebied van prestaties en functies. ("...offers excellent features and performance to optimize your system's performance" - Techreviewer).

Voor degenen die op zoek zijn naar betaalbaarheid, is de ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi de keuze van de redactie vanwege zijn prijs-waardigheid en vermogen om maximale kracht uit de CPU te halen. Het valt op als het enige B650-moederbord met PCIe 5.0-ondersteuning voor SSD's. Het GIGABYTE B650M AORUS Elite AX is een andere kosteneffectieve optie, met een goede balans tussen prestaties en functies. Het biedt een solide bouwkwaliteit en compatibiliteit met verschillende randapparatuur en componenten. Ook de ASRock B650E Taichi wordt zeer gewaardeerd en richt zich op hoogwaardige bouw en betrouwbare prestaties. ("...price-worthiness and ability to draw maximum power from the CPU" - PCGuide).

Bij het kiezen van een moederbord voor de Ryzen 5 7600X is het belangrijk om factoren zoals het formaat, overklokcapaciteiten, het aantal USB-poorten en de geluidskwaliteit te overwegen. Compatibiliteit met de AM5-connector en DDR5 RAM is ook essentieel om een soepele werking te garanderen.

Over het algemeen biedt de AMD Ryzen 5 7600X moederbordenmarkt een verscheidenheid aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen. Of je nu betaalbaarheid, stroomvoorziening of een compleet pakket aan functies belangrijk vindt, er zijn moederborden beschikbaar die aan jouw eisen voldoen.

Voordelen AMD B650 Motherboards
 • Er is een breed scala aan opties om aan verschillende voorkeuren en budgetten te voldoen.
 • Topkandidaten zoals MSI MEG X670E ACE bieden krachtige prestaties met functies zoals buitengewone stroomvoorziening en voldoende USB-poorten.
 • Betaalbare opties zoals ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi bieden waar voor je geld en de mogelijkheid om maximale kracht uit de CPU te halen.
Nadelen AMD B650 Motherboards
 • Sommige moederborden, zoals MSI MEG X670E ACE, kunnen duur zijn.
 • Niet alle moederborden hebben mogelijk compatibiliteit met de AM5-connector en DDR5 RAM.
 • De beschikbaarheid van bepaalde functies zoals overklokken en geluidskwaliteit kan variëren tussen moederborden.

4. Kosteneffectief: ASUS Prime H670-PLUS D4

4. Kosteneffectief: ASUS Prime H670-PLUS D4

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR4
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

De ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord is een kosteneffectieve optie voor gebruikers die de prestaties van hun 13e en 12e generatie Intel-processors willen optimaliseren. Met zijn krachtige voeding, uitgebreide koeloplossingen en intelligente afstemmingsmogelijkheden biedt dit moederbord flexibiliteit en prestatieaanpassingen die aansluiten bij specifieke behoeften.

Een van de opvallende kenmerken van de Prime H670-PLUS D4 is de ASUS 5-Way Optimization, die geautomatiseerde afstemming en overklokprofielen biedt die zijn afgestemd op jouw systeem. Zoals een recensie vermeldt: "De ASUS Armory Crate-software maakt het installeren van stuurprogramma's eenvoudig en het BIOS heeft een noodback-upfunctie en een gebruiksvriendelijke interface."

Op het gebied van connectiviteit ondersteunt het moederbord PCIe 4.0-slots, drie M.2-slots, Realtek 2.5Gb Ethernet en Thunderbolt 4-ondersteuning. De drie M.2-slots met gegevensoverdrachtssnelheden tot 64 Gbps via PCIe 4.0 zorgen voor snellere opstart- en applicatietijden. Bovendien zorgen uitgebreide koeloplossingen, waaronder heatsinks en hybride ventilatoraansluitingen, voor efficiënte koeling bij zware workloads.

De ASUS Prime H670-PLUS D4 heeft positieve beoordelingen ontvangen van klanten, waarbij iemand opmerkte dat het een moederbord zonder poespas is dat wordt geleverd met alles wat je nodig hebt, inclusief drie M.2-connectoren voor NVME-schijven. Ze hebben het gecombineerd met een Intel 12600KF CPU en waardeerden de ASUS Armory Crate-software voor eenvoudige installatie van stuurprogramma's. Ze merkten echter op dat de bijgeleverde koelplaat voor de NVME-schijf extra ondersteuning vereist.

Een andere klant merkte op dat het moederbord geweldig is voor de prijs, maar dat een BIOS-upgrade nodig is voor compatibiliteit met 13e generatie CPU's. Dit geeft aan dat het moederbord mogelijk extra stappen vereist om compatibiliteit met nieuwere processors te garanderen.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de ASUS Prime H670-PLUS D4 op door zijn kosteneffectieve karakter en uitgebreide functieset. Het biedt stabiele stroomvoorziening, intuïtieve koeling en flexibele connectiviteitsopties, waardoor het geschikt is voor zowel dagelijkse gebruikers als doe-het-zelf pc-bouwers. Het is echter belangrijk op te merken dat het mogelijk BIOS-updates vereist voor compatibiliteit met de nieuwste processors.

Tot slot is de ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord een betrouwbare en betaalbare optie voor gebruikers die de prestaties van hun Intel-processors willen optimaliseren. Het biedt een scala aan prestatieafstemmingsmogelijkheden, uitgebreide koeloplossingen en flexibele connectiviteit, waardoor het een geschikte keuze is voor verschillende gebruiksscenario's.

Voordelen ASUS Prime H670-PLUS D4
 • Kosteneffectieve optie met uitgebreide functieset
 • Robuust stroomontwerp en uitgebreide koeloplossingen
 • Flexibele connectiviteitsopties, waaronder PCIe 4.0-slots, drie M.2-slots, Realtek 2.5Gb Ethernet en Thunderbolt 4-ondersteuning
Nadelen ASUS Prime H670-PLUS D4
 • Mogelijk zijn BIOS-updates nodig voor compatibiliteit met de nieuwste processoren
 • De meegeleverde warmteverspreider voor NVME-schijven vereist extra ondersteuning

5. Topkwaliteit: MSI MAG Z790 Tomahawk

5. Topkwaliteit: MSI MAG Z790 Tomahawk

Belangrijke specificaties:

Type draadloze verbinding: Wireless AX
Type intern geheugen: DDR5
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

Het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord is een premium kwaliteitsoptie die uitstekende prestaties en een breed scala aan functies biedt. Het wordt hoog gewaardeerd door gebruikers en biedt veel waar voor je geld.

Een van de opvallende kenmerken van dit moederbord is de compatibiliteit met verschillende componenten. Met meer dan 3.100 PC-configuraties die de compatibiliteit bevestigen, kunnen gebruikers erop vertrouwen dat het veelzijdig is. Zoals een recensie zegt: "Het moederbord is compatibel met een breed scala aan componenten, waardoor het geschikt is voor verschillende configuraties."

Wat betreft de snelheid in de echte wereld, levert het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord snelle prestaties, waardoor het een uitstekende keuze is voor gewone gebruikers. Volgens een recensie: "Het moederbord levert snelle prestaties in de echte wereld, wat cruciaal is voor dagelijkse taken en gaming."

Het moederbord biedt ook exclusieve functies die het onderscheiden van zijn concurrenten. Dit omvat Core Boost Technology, een 16-fase gespiegelde stroomopstelling en een premium thermische oplossing met functies zoals een uitgebreid heatsink en M.2 Shield Frozr. Het ondersteunt ook hoge-snelheidsoverdracht met functies zoals een 2,5G netwerkoplossing, Wi-Fi 6E, Memory Boost en Lightning Gen 5.

Het koelsysteem van het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord is ook opmerkelijk. Het bevat een uitgebreid heatsink, M.2 Shield Frozr, een zwaar geplateerde VRM heatsink en een 7W/mK thermische pad. Dit zorgt voor effectieve warmteafvoer en optimale prestaties, met name voor gebruikers die hun CPU willen overklokken.

Daarnaast biedt het moederbord handige functies zoals een EZ M.2 clip voor eenvoudige installatie van een M.2 SSD en de MSI Driver Utility Installer voor probleemloze installatie van stuurprogramma's. Het bevat ook systeemredderopties voor BIOS-updates of systeemherstel.

Als we het vergelijken met de MSI MAG Z790 Tomahawk MAX WiFi, biedt de MAX-serie extra optimalisaties voor optimale prestaties. Het heeft een gereedschapsloze M.2-installatie met een magnetische en schroefloze shield, evenals handige functies zoals een flash BIOS-knop, CMOS-wisknop en EZ debug LED voor probleemoplossing. De MAX-serie heeft ook een 16-fase gespiegelde stroomopstelling met 90A SPS voor maximale prestaties en een PCB-ontwerp met een hogere bandbreedte.

Al met al wordt het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord ten zeerste aanbevolen vanwege de compatibiliteit, snelheid in de echte wereld en exclusieve functies. Het biedt een hoogwaardige optie voor gebruikers die uitstekende prestaties en waar voor hun geld willen. Zoals een recensie het samenvat: "Het MSI MAG Z790 Tomahawk moederbord wordt ten zeerste aanbevolen door gebruikers en biedt goede prestaties tegen een redelijke prijs."

Voordelen MSI MAG Z790 Tomahawk
 • Compatibel met een breed scala aan componenten
 • Biedt snelle prestaties in de echte wereld
 • Biedt exclusieve functies
Nadelen MSI MAG Z790 Tomahawk
 • Koelsysteem kan worden verbeterd
 • Mist een tool-vrije M.2 installatie
 • Ontbreekt handige functies zoals een flash BIOS-knop en een clear CMOS-knop

Veelgestelde vragen over moederborden

Hieronder heb ik de meestgestelde vragen over moederborden voor je op een rijtje gezet. Maar weet je wat echt cool is? Als jouw prangende vraag niet in de lijst staat, kun je ons een seintje geven. We helpen je graag!

Wat doet een moederbord?

Het moederbord is de ruggengraat van je pc. Het verbindt de processor, het geheugen, de opslag, de videokaart en andere componenten en zorgt dat ze samenwerken om je computer te laten functioneren.

Welk moederbord heb ik nodig?

Het type moederbord dat je nodig hebt, hangt af van de processor die je wilt gebruiken, het type geheugen dat je wilt installeren en het formaat van je computerbehuizing.

Controleer de specificaties van je processor en zoek naar een moederbord dat combineerbaar is met het type socket en chipset dat je nodig hebt. Houd ook rekening met de grootte van het moederbord – ATX, micro-ATX en mini-ITX – en de benodigde aansluitingen voor je systeem.

Hoe moet je een moederbord vervangen?

Koppel alle kabels en componenten los en verwijder de schroeven om het oude moederbord los te maken van de behuizing. Plaats vervolgens het nieuwe moederbord op dezelfde locatie, sluit alle kabels en componenten weer aan en start de computer op om te controleren of alles werkt.

Hoe kan een moederbord kapot gaan?

Een moederbord kan kapot gaan door oververhitting, slechte voeding, veroudering en fysieke beschadiging. Zorg voor een goede ventilatie in de behuizing van je pc, kies een goede pc-voeding voor je systeem en voer regelmatig onderhoud uit om de levensduur van je moederbord te verlengen.

Conclusie

Als je een computer bouwt of upgradet, is het kiezen van het juiste moederbord belangrijk. Het legt de basis voor de rest van je systeem, wat uiteindelijk bepaalt hoe goed je computer presteert en welke functies hij heeft.

In dit artikel heb je geleerd om te letten op compatibiliteit van de processor en videokaart, de form factor en afmetingen, het aantal en type RAM-slots, de koelingsopties en temperatuurbeheer, de aansluitingen en de uitbreidingsmogelijkheden. Zo ben je in staat om een weloverwogen keuze te maken en het beste moederbord voor jou te vinden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Voel je alsjeblieft vrij om ons feedbackformulier in te vullen – we waarderen je betrokkenheid bij Technerds.nl enorm. Nogmaals bedankt en veel plezier met je nieuwe moederbord!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross