Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Moederborden-Masterclass: Kies het Beste Moederbord voor Jou

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Het moederbord is het kloppende hart van je computer en staat in verbinding met alles wat erop aangesloten is. Zo gek is het dus niet dat je het beste moederbord wilt strikken om een stevige basis voor je build te leggen!

Wat zijn de beste moederborden van 2024?

Dit zijn de 5 beste moederborden volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste moederborden van 2024

1. Beste moederbord: AMD B650 Motherboards

1. Beste moederbord: AMD B650 Motherboards

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de veelzijdigheid van de AMD B650-moederborden, die een breed scala aan opties bieden voor verschillende budgetten en gebruikersbehoeften. Met functies zoals PCIe 4.0 lanes, uitgebreide ondersteuning voor opslagstations en volledige CPU-compatibiliteit tot 2025, bieden deze moederborden geweldige mogelijkheden. TechSpot's review vergelijkt 35 moederborden en benadrukt de belangrijkste kenmerken en aanbevelingen. De Asrock B650M-HDV/M.2 valt op door zijn verbeterde VRM, PCIe-slots en USB-poorten, en biedt geweldige waarde voor slechts €5 meer dan de Gigabyte B650M K, die te kampen heeft met ondermaatse VRM-thermiek en beperkte functies. Volgens de review maakt de MSI Pro B650M-A WiFi indruk met zijn WiFi-ondersteuning, 11 USB 3.2-poorten en sterke vcore VRM voor €160, terwijl de Gigabyte B650M DS3H wordt geprezen om zijn solide VRM en uitbreidingsmogelijkheden, ondanks het ontbreken van PCIe 5.0-ondersteuning.

De evolutie van deze moederborden wordt gemarkeerd door de introductie van de B650-chipset, die een kosteneffectieve weg biedt naar het AM5-platform. Het biedt een balans tussen prestaties en betaalbaarheid, waardoor het aantrekkelijk is voor gamers en gebruikers die geen gelijktijdige verbindingen met veel stations nodig hebben. Daarentegen is de X670-chipset ontworpen voor gebruikers die op zoek zijn naar hoge prestaties en toekomstbestendigheid met geavanceerde functies zoals ondersteuning voor PCIe 5.0 grafische kaarten en voldoende USB-poorten. Zoals benadrukt in de TechSpot- en PCGuide-reviews, worden de B650-moederborden geprezen om hun solide gameprestaties en waardevolle implementatie van PCIe Gen 5, met de GIGABYTE B650M AORUS Elite AX die de Editor's choice verdient vanwege zijn krachtige stroomvoorziening en ondersteuning voor hoge RAM-frequenties.

De AMD X670/B650 Moederbord Overview door Tom's Hardware duikt in de spannende functies van de nieuwe X670-chipset, waaronder PCIe 5.0-ondersteuning en AMD EXPO-geheugentechnologie, terwijl het ook de betaalbaarheid van de B650E- en B650-chipsets benadrukt. Het artikel biedt inzicht in de verwachte prijsklasse van deze moederborden, waarbij ze worden gepositioneerd als toegankelijke opties in vergelijking met hun X570- en Z690-tegenhangers.

In een markt waar de vraag naar betaalbare maar hoog presterende moederborden overheerst, vallen de B650-moederborden op door hun concurrerende prijsstelling en waardevolle functies. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige opties beperkingen kunnen hebben, zoals ondermaatse VRM-thermiek of het ontbreken van ondersteuning voor geavanceerde functies zoals PCIe 5.0. Hoewel de B650-moederborden aanzienlijke waarde bieden, kunnen gebruikers met specifieke prestatie-eisen de geavanceerde functies van de X670-chipset aantrekkelijker vinden.

Kortom, de AMD B650-moederborden bieden een aantrekkelijke reeks opties die voldoen aan verschillende gebruikersbehoeften en budgetbeperkingen. Met een focus op betaalbaarheid, solide gameprestaties en waardevolle functies zoals PCIe Gen 5-ondersteuning, bieden deze moederborden een aantrekkelijk voorstel voor gebruikers die streven naar een balans tussen kosten en prestaties. Potentiële kopers moeten echter zorgvuldig hun specifieke vereisten en budgetbeperkingen overwegen om een geïnformeerde keuze te maken.

Voordelen AMD B650 Motherboards
 • Brede scala aan opties die voldoen aan verschillende budgetten en gebruikersvereisten
 • Aantrekkelijke functies zoals PCIe 4.0 lanes, uitgebreide opslagondersteuning en volledige CPU-compatibiliteit tot 2025
 • Solide gamingprestaties en waardevolle implementatie van PCIe Gen 5
Nadelen AMD B650 Motherboards
 • Sommige opties kunnen beperkingen hebben, zoals ondermaatse VRM-thermals of een gebrek aan ondersteuning voor geavanceerde functies zoals PCIe 5.0
 • Gebruikers met specifieke prestatie-eisen vinden de geavanceerde functies van de X670-chipset mogelijk aantrekkelijker
 • Een weloverwogen keuze vereist zorgvuldige overweging van specifieke vereisten en budgetbeperkingen

2. Beste moederbord: Asus ROG Strix Z790-A Gaming

2. Beste moederbord: Asus ROG Strix Z790-A Gaming

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR5
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

De ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II moederbord is een uitstekende keuze voor PC-enthousiastelingen, vooral gamers. Met zijn robuuste stroomvoorziening, DDR5-geheugenondersteuning en uitgebreide koeling biedt dit moederbord een uitzonderlijk platform voor het bouwen van een hoogwaardig systeem. AI Overclocking biedt optimale configuraties, terwijl PCIe 5.0 en PCIe 4.0 M.2-slots supersnelle opslagopties bieden. De ondersteuning voor DDR5-geheugen, verbeterde signaalroutering en uitgebreide afstemmingsmogelijkheden zorgen voor verbeterde prestaties en optimale geheugencompatibiliteit. Het moederbord beschikt ook over VRM-koellichamen, M.2-backplate, M.2-koellichamen, CPU-ventilaarkoppen, AIO-pompventilatoraansluiting en 4-pins ventilatorkoppen, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die verbeterde koeloplossingen zoeken. Daarnaast biedt de ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II toonaangevende connectiviteit en geavanceerde audioplossingen, waardoor het een opvallende keuze is voor gamingopstellingen en hoogwaardige systemen.

Volgens PCMag.com moeten gebruikers een veilige verbinding, ingeschakelde JavaScript en cookies hebben om door te gaan met dit moederbord. De ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II voldoet aan de behoeften van gamers en PC-enthousiastelingen met zijn veelzijdige functies en krachtige prestaties. Het ondersteunt Intel Core-processors van de 14e, 13e en 12e generatie en biedt een robuuste stroomoplossing met 16+1+2 stroomtrappen, geoptimaliseerde VRM-thermiek en voldoende M.2-ondersteuning. Het moederbord beschikt ook over overvloedige connectiviteit met USB 20 Gbps, 10 Gbps en 5 Gbps poorten, samen met high-performance netwerken, waaronder on-board WiFi 7 en Intel 2.5 Gb Ethernet. De ondersteuning voor een maximum van 192GB DDR5-geheugen, PCIe 5.0 x16 SafeSlot en SATA 6 Gb/s versterkt verder zijn positie als een topkeuze op de moederbordmarkt.

In vergelijking met de Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi moederbord, biedt de Z790-A Gaming WiFi II een balans tussen hoogwaardig ontwerp en sterke prestatiekenmerken tegen een redelijke prijs, waardoor het een ideale keuze is voor gamingliefhebbers. Terwijl het Z790-E Gaming Wifi moederbord zowel Intel 12e- als 13e-generatie CPU's ondersteunt, met een twin 18+1 Digital VRM met 90 ampère, DDR5 RAM, PCIe Gen 5 16x slot en vijf M.2-slots, verbetert de Z790-A Gaming WiFi II de game-ervaring verder met zijn geavanceerde koelfuncties en toonaangevende connectiviteitsopties.

Het ASUS ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II moederbord blinkt uit in het bieden van een uitzonderlijk platform voor gaming en hoogwaardige systemen, met een robuuste stroomvoorziening, uitgebreide koelingsopties en toonaangevende connectiviteit. Zijn ondersteuning voor DDR5-geheugen, AI Overclocking en PCIe 5.0-slots zorgen voor uitstekende prestaties voor gamingliefhebbers en PC-bouwers. Hoewel het bepaalde functies mist in vergelijking met andere modellen, maken zijn solide ontwerp, geavanceerde functies en op gamers gerichte aanbiedingen het tot een opvallende keuze op de moederbordmarkt.

Voordelen Asus ROG Strix Z790-A Gaming
 • Robuuste stroomlevering en ondersteuning voor DDR5-geheugen
Nadelen Asus ROG Strix Z790-A Gaming
 • Vereist een beveiligde verbinding, ingeschakelde JavaScript en cookies

3. ASUS Prime H670-PLUS D4

3. ASUS Prime H670-PLUS D4

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR4
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

Als ik op zoek ben naar een moederbord dat uitblinkt in prestaties, uitbreidingsmogelijkheden en uitgebreide systeemafstemming, dan is de ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord een topkeuze. Met zijn compatibiliteit met 13e & 12e generatie Intel processoren, PCIe 4.0 slots, drie M.2 slots, Realtek 2.5Gb Ethernet en Thunderbolt 4 ondersteuning, biedt dit moederbord uitgebreide controle voor systeemafstemming en snelle prestaties in de echte wereld.

Dit moederbord onderscheidt zich door zijn hogere overgeklokte RAM-snelheid, meer PCIe 4.0 x16 slots, meer M.2 sockets, een grotere maximale geheugencapaciteit en voldoende USB 3.0 poorten. Met ASUS OptiMem technologie voor verbeterde geheugenstabiliteit en 5-Way Optimization voor slim PC-beheer, biedt de ASUS Prime H670-PLUS D4 een robuust stroomontwerp en uitgebreide koelingsfuncties voor stabiele prestaties, zelfs onder zware werkbelastingen.

In vergelijking met andere soortgelijke moederborden, biedt de ASUS Prime H670-PLUS D4 superieure functies, zoals meer PCIe 4.0 slots en M.2 sockets, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die geavanceerde prestaties en uitbreidingsmogelijkheden zoeken. Met een veelzijdige prijsklasse, variërend van €139 tot €281, is dit moederbord aantrekkelijk voor verschillende budgetvoorkeuren.

Hoewel de ASUS Prime H670-PLUS D4 uitblinkt in verschillende technische aspecten, moet ik erop wijzen dat het geen ondersteuning biedt voor Wi-Fi, Bluetooth, HDMI-versie of een functie voor eenvoudige BIOS-reset. Daarnaast was er op het moment van de review geen gebruikersfeedback beschikbaar, waardoor inzicht in de ervaringen van echte gebruikers beperkt is.

Al met al is de ASUS Prime H670-PLUS D4 moederbord een krachtige en functierijke optie, vooral voor diegenen die geavanceerde prestatieafstemming en uitbreidingsmogelijkheden zoeken. De prijsklasse maakt het aantrekkelijk voor een breed scala aan budgetvoorkeuren, waardoor het een sterke concurrent is op de moederbordmarkt. Echter, potentiële kopers moeten rekening houden met het ontbreken van ingebouwde Wi-Fi, Bluetooth, HDMI-versie ondersteuning en de beperkte beschikbaarheid van gebruikersfeedback bij het nemen van hun aankoopbeslissing.

Voordelen ASUS Prime H670-PLUS D4
 • Uitgebreide controles voor systeemafstemming
Nadelen ASUS Prime H670-PLUS D4
 • Ondersteunt geen Wi-Fi, Bluetooth, HDMI-versie of een functie voor gemakkelijke BIOS-reset
 • Beperkt inzicht in gebruikerservaringen in de echte wereld

4. Gigabyte Z790 Aorus Elite AX

4. Gigabyte Z790 Aorus Elite AX

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR4
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

Ik ben erg enthousiast over het Gigabyte Z790 Aorus Elite AX moederbord. Het is een zeer veelzijdige en betaalbare optie die uitstekende snelheid en compatibiliteit biedt met een breed scala aan componenten. Met een gebruikersbasis van 7.911 pc's heeft het veel lof gekregen vanwege de waar voor je geld. Het bord is verkrijgbaar in twee revisies, 1.0 en 1.x, waarmee het zijn evolutie en potentieel voor verbeteringen laat zien. PCMag benadrukt zijn Wi-Fi 6 ondersteuning en krachtige stroomvoorziening en zegt: "Wi-Fi 6 ondersteuning en krachtige stroomvoorziening zijn aantrekkelijke kenmerken in deze prijsklasse." Bovendien wordt het moederbord geprezen om zijn "indrukwekkende real-world snelheid", waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die prestaties willen zonder de bank te breken.

Dit moederbord onderscheidt zich door zijn ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi 6 standaard, wat zorgt voor snelle en stabiele draadloze verbindingen. Zijn krachtige stroomvoorziening is een opvallende functie die de algehele systeemprestaties en stabiliteit verbetert. De Z790 Aorus Elite AX is ontworpen om verschillende componenten te accommoderen, waardoor gebruikers de flexibiliteit hebben om een systeem op maat te bouwen voor hun specifieke behoeften. Zijn compatibiliteit met een breed scala aan componenten wordt bevestigd door de aanzienlijke gebruikersbasis die het heeft opgebouwd, waardoor de betrouwbaarheid en veelzijdigheid ervan verder worden bevestigd.

In vergelijking met zijn concurrenten, springt het Gigabyte Z790 Aorus Elite AX moederbord eruit als een overtuigende optie voor gebruikers die een balans zoeken tussen prestaties en betaalbaarheid. Zijn ondersteuning voor Wi-Fi 6 onderscheidt het in de markt en spreekt gebruikers aan die naadloze en snelle draadloze verbindingen prioriteren. In situaties waar budgetbeperkingen een belangrijke zorg zijn, komt dit moederbord naar voren als een ideale keuze, met opmerkelijke real-world snelheid en waar voor je geld.

Hoewel het moederbord op verschillende vlakken uitblinkt, kunnen sommige gebruikers vinden dat zijn functies meer gericht zijn op algemeen gebruik in plaats van extreme overklokken of professionele gamingvereisten. Bovendien kunnen nieuwere moederbordmodellen extra functies en verbeteringen bieden, waardoor het Z790 Aorus Elite AX op bepaalde gebieden mogelijk overschaduwd wordt. Desalniettemin blijft dit model een overtuigende optie voor gebruikers die een betrouwbaar en veelzijdig moederbord zoeken zonder hun budget te overschrijden.

Samengevat biedt het Gigabyte Z790 Aorus Elite AX moederbord een aantrekkelijke oplossing voor gebruikers die een veelzijdige, snelle en betaalbare oplossing zoeken. Zijn ondersteuning voor Wi-Fi 6, krachtige stroomvoorziening en brede componentcompatibiliteit maken het een sterke concurrent op de markt, vooral voor gebruikers die prestaties en waarde prioriteren. Hoewel het misschien niet geschikt is voor extreme gebruiksgevallen, maakt de balans van functies en betaalbaarheid het een opvallende keuze in zijn categorie.

Voordelen Gigabyte Z790 Aorus Elite AX
 • Ondersteuning voor Wi-Fi 6 voor snelle en stabiele draadloze connectiviteit
 • Robuust voedingssysteem dat de algehele systeemprestaties en stabiliteit verbetert
 • Compatibiliteit met een breed scala aan componenten, waardoor gebruikers de flexibiliteit hebben om een op maat gemaakt systeem te bouwen
Nadelen Gigabyte Z790 Aorus Elite AX
 • Meer gericht op mainstream gebruik dan op extreme overklokken of professionele gamingvereisten
 • Mogelijke overschaduwing door nieuwere moederbordmodellen met aanvullende functies en ontwikkelingen

5. AMD AM5-moederbord van topklasse: ASRock X670E Taichi

5. AMD AM5-moederbord van topklasse: ASRock X670E Taichi

Belangrijke specificaties:

Type intern geheugen: DDR5
Form factor: ATX
Maximum intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugenplaatsen: 4

Hallo daar! Ik ben de ASRock X670E Taichi, een premium moederbord dat een mix van kracht en schoonheid biedt. Met een prijs van ongeveer $499 ben ik een E-ATX moederbord met een 27-fase spanningsregelaar en ondersteuning voor DDR5 6000+ (OC) met een capaciteit van 128GB. Mijn all-black 8-laags PCB met strakke heatsinks en shrouds maakt me een lust voor het oog, en mijn levendige en stijlvolle RGB-verlichting maakt me helemaal af. Mijn pakket bevat alles wat je nodig hebt, van SATA-kabels tot een M.2 Gen5 fan heatsink, zodat je direct aan de slag kunt zonder extra aankopen.

In benchmarktests met de Ryzen 9 7950X presteerde ik indrukwekkend, vooral als gaming systeem. Hoewel ik in sommige gebieden iets gemiddelder presteerde, bleek uit tests dat ik over het algemeen zeer capabel ben. Mijn VRM-temperaturen zijn ook veilig, zelfs bij intensief gebruik. Als je op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke optie, zijn er andere moederborden die je kunt overwegen, maar als je op zoek bent naar een krachtige en stijlvolle optie, ben ik absoluut de moeite waard om te overwegen.

Kortom, ik ben de ASRock X670E Taichi, en ik bied een premium moederbordervaring met uitstekende prestaties en een prachtig design. Met mijn uitgebreide accessoirepakket ben ik een sterke overweging voor iedereen die een high-end AMD X670 moederbord zoekt.

Voordelen ASRock X670E Taichi
 • Premium bouw en design
Nadelen ASRock X670E Taichi
 • Gemiddelde of iets lagere prestaties in getimede toepassingen en 3D-games
 • Concurrentie in het budgetvriendelijke segment
Closeup van een moederbord

Hoe kies ik een goed moederbord?

Je wilt niet betalen voor functies die je niet nodig hebt, maar ook niet tegen de grenzen van je moederbord aanlopen. In dit artikel help ik je verschillende functies van moederborden te overwegen en te bepalen wat je nodig hebt. Zo vind je het beste moederbord voor jou!

Form factor en afmetingen van je moederbord

Eerst bepaal je hoe groot je moederbord mag zijn. Dit hangt af van de behuizingsgrootte, of form factor. Voor welke maat je gaat, hangt daarmee af van hoe groot je computer is, en welke functies je nodig hebt. Je kunt kiezen uit de volgende formaten:

 • ATX. Dit is de meest voorkomende form factor. De afmetingen zijn 30,5 × 24,4 cm. ATX-moederborden bieden meer uitbreidingssleuven en extra functies dan hun kleinere tegenhangers, zoals meerdere PCIe-slots en RAM-slots. Ze zijn geschikt voor grotere behuizingen en bieden flexibiliteit bij het kiezen van componenten.
 • Micro-ATX. Deze kleinere form factor meet 24,4 × 24,4 cm. Micro-ATX-moederborden zijn compatibel passen in zowel ATX- als Micro-ATX-behuizingen. Ze hebben minder uitbreidingssleuven, maar zijn vaak goedkoper dan ATX-moederborden.
 • Mini-ITX. Dit is de kleinste form factor met afmetingen van 17 × 17 cm. Mini-ITX-moederborden passen in de kleinste behuizingen en zijn ideaal voor compacte, draagbare systemen. Ze zijn wel beperkter qua uitbreidingsmogelijkheden, en relatief duur. Je betaalt een hogere prijs per functie.

Compatibiliteit van de processor en videokaart met het moederbord

Bij het kiezen van het perfecte moederbord is het essentieel om rekening te houden met de compatibiliteit tussen de processor (CPU), videokaart (GPU) en andere componenten. Hier volgt een uitleg over de belangrijkste aspecten.

Processor- en moederbordcompatibiliteit

Processors hebben verschillende sockets (of 'processorvoeten'). Op dit moment zijn de recentste Intel's LGA 1700 en AMD's AM5. Zorg dat je moederbord een socket heeft die compatibel is met de door jou gekozen processor. Hulp nodig? Lees je dan eens in over hoe je de beste processor kiest.

CPU socket op moederbord

Een ander belangrijk onderdeel van elk moederbord is de chipset. Deze stuurt de communicatie tussen de processor en andere componenten aan. Het bepaalt hoeveel en hoe snel verbindingen naar je processor lopen. Dit heeft ook invloed op het maximum aan interne PCIe-verbindingen en het aantal beschikbare usb-poorten.

Chipsets worden aangeduid met verschillende namen, afhankelijk van hun prestatieniveau en het merk van de processor waarmee ze compatibel zijn. Bij zowel Intel- als AMD-chipsets kun je onderscheid maken tussen high-end, mid-range en budget categorieën.

 • High-end chipsets, geïdentificeerd met 'Z' voor Intel en 'X' voor AMD, bieden de meeste en snelste verbindingen. Ze zijn ideaal voor intensieve taken, zoals gaming, 3D-ontwerp en videobewerking.
 • Mid-range chipsets, gemarkeerd met 'H' of 'B' voor Intel en 'B' voor AMD, bieden een goede balans tussen prestaties en prijs. Ze hebben nog steeds een aanzienlijk aantal snelle verbindingen, maar zijn over het algemeen wat voordeliger.
 • Budgetchipsets, aangegeven met 'H' voor Intel en 'A' voor AMD, zijn ideaal voor basisgebruik. Ze hebben minder en mogelijk wat tragere verbindingen, maar zijn doorgaans het betaalbaarst.

Videokaart- en moederbordcompatibiliteit

Videokaarten gebruiken PCI Express (PCIe)-slots op het moederbord. Moederborden hebben verschillende versies van PCIe-slots – zoals PCIe 3.0, 4.0 of 5.0 – en verschillende slotgroottes (x16 en x1 zijn het gebruikelijkst).

Hoewel alle PCIe-slots en -kaarten fysiek compatibel zijn door hun backwards-compatibility, zit de werkelijke compatibiliteit hem in de snelheid. Een videokaart en een slot werken altijd op de snelheid van de langzaamste van de twee.

Dat betekent dat als je een videokaart die PCIe 4.0 ondersteunt in een 3.0 PCIe-slot plaatst, de kaart zal draaien op de lagere 3.0-snelheid. Andersom geldt ook: een PCIe 3.0 gebruikende videokaart in een 4.0-slot zal niet sneller draaien dan de snelheden die bij 3.0 horen.1Steven Walton, Techspot (2022). 'PCI Express Bandwidth Test: PCIe 4.0 vs. PCIe 3.0 Gaming Performance & Limited VRAM Memory Buffers'

Daarom is het belangrijk om een moederbord te kiezen dat de juiste slotgrootte en -versie heeft voor je videokaart, om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden van je videokaart. Weet je nog niet welke videokaart je wilt? Bekijk eens onze tips voor de beste videokaart.

Compatibiliteit van je moederbord met andere componenten

 • Opslag. Je kunt verschillende soorten opslag kwijt op moederborden, zoals SATA of M.2 NVMe. Controleer of het moederbord de juiste interface en voldoende poorten biedt voor je opslagapparaten. Zoek je bijvoorbeeld nog naar de beste optische drive? Die sluit je ook aan op een SATA-poort. De hoeveelheid beschikbare poorten (SATA en M.2) vind je in de productspecificaties terug.
 • Voeding. Je voeding levert stroom aan alle componenten van je pc. Dit noemen we vermogen. Je hebt dus een goede voeding voor je pc nodig. Zorg dat de voeding genoeg vermogen levert voor alle onderdelen, inclusief het moederbord. Dit doe je door te kijken naar hoeveel wattage de grootverbruikers (je processor en videokaart) en je moederbord gebruiken. Tel daar zo'n 50 tot 100 watt bij op (afhankelijk van je overige componenten). Dan weet je ongeveer hoeveel vermogen je voeding moet leveren.

De invloed van het aantal en de typen RAM-slots op het moederbord

RAM is het werkgeheugen van je computer. Het slaat tijdelijk gegevens op en regelt snelle toegang tot gegevens die je computer gebruikt. De hoeveelheid en het type RAM dat je kunt installeren, hangt af van de specificaties van je moederbord.

Moederborden ondersteunen verschillende generaties RAM. DDR4 en DDR5 zijn daarvan de nieuwste. Beide bieden snelheden en betere prestaties dan hun voorgangers, maar niet ieder moederbord is al geschikt voor DDR5-RAM. Controleer dan ook welk type RAM je moederbord ondersteunt, voordat je geheugenmodules koopt.

De hoeveelheid RAM die je kunt installeren, is vooral afhankelijk van het aantal RAM-slots op je moederbord. De meeste moederborden hebben twee of vier slots voor het werkgeheugen. Hoe meer RAM-slots, hoe meer je flexibiliteit om in de toekomst meer geheugen toe te voegen.

Ram-schijf liggend op een moederbord, nog net niet ingeduwd.

Koelingsopties en temperatuurbeheer van een goed moederbord

Een goed gekoeld systeem is een gelukkig systeem. Oververhitting verlaagt de prestaties van je computer en beschadigt je componenten. Je moederbord draagt bij aan de koeling en ventilatie van je pc met ventilatoraansluitingen (fan headers).

En als je nu meer ventilatoren wilt installeren dan je moederbord aansluitingen heeft? Geen zorgen: er bestaat zoiets als een fan header splitter. Met dit handige kabeltje kun je meerdere ventilatoren aansluiten op één aansluiting van je moederbord.

Welke koeling je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de behuizing, of je van plan bent je processor te overklokken, en de processor en videokaart die je gebruikt.

Daarover gesproken: ook die onderdelen moeten gekoeld worden. Dit kun je doen door gebruik te maken van luchtkoeling of zelfs de beste waterkoeling voor een extra fris systeem. Bekijk maar eens de beste CPU-koeler!

Aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden op het moederbord

Elke keer dat je een usb-stick in een pc plugt, zit je aan het moederbord. Daar zitten die aansluitingen op, al laat ik daarbij de usb-poorten die de pc-behuizing zelf biedt – meestal aan de voorkant – even buiten beschouwing.

Van usb-poorten voor je randapparatuur, ethernet voor netwerkverbindingen, tot HDMI voor video-uitvoer en audio-aansluitingen voor je speakers of koptelefoon – al deze aansluitmogelijkheden zitten op je moederbord, aan de achterkant (zoals je hieronder op de foto ziet).

I/O (input/output) van een moederbord

Bedenk welke apparaten je wilt aansluiten op je computer en zoek een moederbord die deze heeft. Sowieso wil je rekening houden met je toetsenbord, muis en monitor. Of misschien wil je nog een externe geluidskaart, of een webcam en een aparte microfoon. Voor meer aansluitbare apparaten kijk je eveneens naar de beste netwerkkaart of de beste capturecard.

Voor uitbreidingsmogelijkheden, kijk je naar:

 • PCI Express-slots voor grafische kaarten of andere uitbreidingskaarten
 • SATA-poorten voor HDD's of SSD's
 • M.2-slots voor NVMe-drives

Met deze uitbreidingsmogelijkheden kun je je systeem te upgraden en aanpassen aan je veranderende behoeften. Als je in de toekomst het risico loopt tegen de grenzen van je opslag aan te lopen, wil je graag meerdere NVMe SSD's kunnen installeren. Zorg dan dat je moederbord voldoende M.2-slots heeft.

Overige functies die je op de beste moederborden tegenkomt

Je hebt nu al een beter beeld van de functies die een moederbord kan bieden. High-end moederborden hebben vaak premiumfuncties, zoals meer PCI-slots, ondersteuning voor snellere RAM, betere koelingsoplossingen. Andere functies waar je nog op kunt letten, zijn:

 • RGB-verlichting
 • Een led-lampje voor debugging
 • Ingebouwde wifi
 • De mogelijkheid tot overklokken

Budgetvriendelijkere moederborden bieden vaak minder functies. Als je een eenvoudig systeem bouwt en niet veel geeft om bovenstaand lijstje, is er niets mis met een goedkoper moederbord. Het is bijvoorbeeld een stuk goedkoper om een moederbord zonder ingebouwde wifi te kopen met een losse netwerkkaart.

Welke merken maken goede moederborden?

Aan merken die goede moederborden produceren is geen gebrek. Sterker nog: de onderstaande twee opties zijn verre van de enige goede fabrikanten, maar het zijn wel twee van mijn persoonlijke favorieten!

Asus

ASUS staat bekend om zijn innovatieve ontwerpen en betrouwbaarheid. Hun moederborden bieden vaak geavanceerde koeloplossingen, uitgebreide aanpassingsopties in de BIOS, en zijn populair bij zowel gamers als professionele gebruikers.

Gigabyte

Gigabyte is bekend om zijn duurzaamheid en uitstekende bouwkwaliteit. Hun moederborden zijn vaak uitgerust met functies, zoals ultra-duurzame componenten, geavanceerde thermische oplossingen en uitgebreide ondersteuning voor overklokken, wat ze een favoriete keuze maakt voor pc-bouwers.

Wat is volgens de Consumentenbond het beste moederbord?

De Consumentenbond heeft nog niets gedeeld over wat volgens hun het beste moederbord is. Komt hier verandering in, dan vind je die info hier terug!

Wat is volgens Tweakers het beste moederbord?

Het beste moederbord volgens Tweakers is de ASUS ROG Crosshair VIII Extreme. Dit high-end moederbord blinkt uit in zijn klasse door de uitzonderlijke bouwkwaliteit en geavanceerde functies.

Met een krachtige VRM van 16 fasen (om het voltage onder controle te houden), ondersteuning voor DDR4-5100 geheugen en uitgebreide koelopties, biedt het optimale prestaties voor gaming en overklokken. De geïntegreerde wifi-6-kaart, meerdere M.2 slots, en uitgebreide RGB-verlichting maken het niet alleen technisch superieur, maar ook esthetisch aantrekkelijk! ✨

Wat is volgens Tom's HARDWARE het beste moederbord?

Het beste moederbord volgens Tom's HARDWARE is de Gigabyte Z790 Aorus Xtreme. Dit topmodel onderscheidt zich door zijn robuuste 20+1+2 fasen VRM, wat zorgt voor uitzonderlijke stroomstabiliteit en efficiëntie, essentieel voor high-end processors.

Met ondersteuning voor DDR5-8000 geheugen en PCIe 5.0, ben je verzekerd van toekomstbestendige compatibiliteit en razendsnelle prestaties. De geavanceerde koeltechnologie en de rijke set aan connectiviteitsopties  maken het ideaal voor intensieve gaming en professionele werklasten.    

Veelgestelde vragen over moederborden van onze lezers

Hier bespreken we al jullie vragen over moederborden, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Daar breng je verandering in door je vragen via het onderstaande formulier bij ons achter te laten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross