
Tegenwoordig gebruik je een smartphone voor zoveel, dat deze bijna niet meer weg te leggen is. Smartwatches bieden daarvoor dé oplossing. Een smartwatch neemt wat taken van je smartphone over. Zo heb je het gemak van een telefoon direct om je pols. Hieronder staan de beste smartwatches van het moment, maar lees vooral verder om te leren wat belangrijk is bij een aankoop!
Waarom een smartwatch aanschaffen?
Smartwatches delen wat functies met sporthorloges en activity trackers. Alle drie de apparaten houden je dagelijkse activiteiten bij. De functionaliteit van een smartwatch gaat alleen nog net een stap verder.
Een smartwatch is een verlengde van je smartphone. Via dit slimme horloge ontvang je berichten en meldingen van je telefoon, of neem je oproepen aan. Op een activity tracker of sporthorloge ontvang je alleen in sommige gevallen meldingen.
Meer uitgebreide apparaten hebben navigatie of functies voor contactloos betalen. Op sommige smartwatches installeer je zelfs apps. Je mobiel kan dan vaker in je broekzak blijven! Er zijn smartwatches voor vrouwen en voor mannen, maar zolang het horloge om je pols past, maakt het niet uit welke je kiest.
Hieronder staan alvast onze top 3 keuzes met wat belangrijke specificaties. Ben je benieuwd hoe je weet welke smartwatch het beste bij jou past? Lees dan vooral verder om te leren welke specificaties echt belangrijk zijn!
Fance Smartwatch Zwart Smartwatch Heren

Roze Smartwatch Dames - Watch rose goud

Nuvance K22 zwart/rood

Koopgids: hoe kies ik de beste smartwatch?
Smartwatches komen in alle vormen en maten. Welk horloge het beste werkt hangt van gebruik af. De belangrijkste functies die een smartwatch heeft bespreken we hier, om het kiezen makkelijker te maken!
Wat kan een smartwatch?
Het meest handige aan een smartwatch is dat deze taken van je mobiel overneemt. Voor sommige horloges zijn dit simpele taken, zoals het opnemen of ophangen van telefoontjes. Meer prijzige smartwatches hebben zelfs een volledige belfunctie.
Een standaard functie van smartwatches is het ontvangen van meldingen. Op meer prijzige modellen is versturen van berichten en mails mogelijk.
Luister je graag naar muziek op je mobiel, dan is een smartwatch met muziekbediening ook een goede keuze.
Meer uitgebreide smartwatches zijn zelfs compatibel met eigen apps. Dit breidt gebruiksmogelijkheden voor de horloges nog verder uit, waardoor je bijvoorbeeld navigatie-instructies krijgt van je telefoon en hele fitnessprogramma's volgt.
De meetwaarden van een smartwatch
De mogelijkheid om vitale functies te meten zijn een groot verkooppunt van veel horloges. Niet elk horloge heeft echter dezelfde meetmogelijkheden. Kijk vooral naar wat jij belangrijk vindt.
Smartwatches hebben inmiddels bijna allemaal een hartslagmeter en een stappenteller. Deze meters helpen met het bijhouden van een gezonde levensstijl, want je ziet in een oogopslag of je genoeg beweegt op een dag.
Met een calorieteller houdt een smartwatch ook bij hoeveel calorieën je per dag verbrand – een topfunctie voor mensen die een bepaald gewicht willen bereiken of behouden.
Om je gezondheid uitgebreid in de gaten te houden is een horloge met een slaaptracker en/of een stressmeter – die je erop wijst als je hartslag bijvoorbeeld erg hoog ligt – handig. Veel smartwatches meten tegenwoordig zelfs je bloeddruk en het zuurstofgehalte in bloed.
Voor mensen die veel sporten helpt een afstandsmeter, en een snelheidsmeter. Hiermee houdt je wandelingen, fietstochten en hardlooprondes bij. Een goed hardloophorloge is ook een optie.

Besturingssysteem van de smartwatch
De keuze voor een smartwatch begint bij je smartphone. De besturingssystemen van je mobiel en smartwatch moeten compatibel zijn.
Een Apple Watch met WatchOS besturingssysteem werkt optimaal in combinatie met een iPhone. Sterker nog: Apple Watches werken alleen maar met iPhones. Heb je een Android-telefoon, dan liggen de Apple Watches bij voorbaat buiten bereik.
Veel andere smartwatches, zoals de Samsung Galaxy Watch, werken met Wear OS van Google. Een hoop smartphones ondersteunen dit besturingssysteem, maar niet allemaal. Navigeer op je smartphone naar g.co/WearCheck om te zien of Wear OS hier goed mee samenwerkt!
Lcd vs. amoled
De meeste smartwatches gebruiken lcd- of amoled-beeldschermen. Beide schermen leveren mooie kleuren en een sterk contrast. Een lcd-scherm heeft wel een grotere impact op de batterijduur van het horloge: met dit scherm loopt de batterij sneller leeg. Een amoled-scherm verbruikt minder energie, maar kost ook meer.
Bedenken ook of je een smartwatch met een touchscreen wil. Een touchscreen is handig om snel iets aan te tikken op je scherm, zoals een notificatie. Het beeldscherm op een smartwatch is wel redelijk klein. Daardoor loop je snel het gevaar dat het horloge niet elke aanraking herkent, of dat het irritant wordt om continue door je lijst met apps te scrollen.
Voor mensen die niet willen stuntelen met touch-besturing, werken sommige smartwatches alleen met knoppen, terwijl sommige knopbesturing met een touchscreen combineren. Hiermee heb je het gemak van beide systemen!
Type gps
Sommige smartwatches helpen met navigeren. Een smartwatch stuurt je met gemak naar je bestemming via aanwijzingen op het scherm of trilsignalen.
De navigatie van een smartwatch komt in twee verschillende uitvoeringen. Sommige gps-systemen werken alleen in combinatie met een smartphone. Als je mobiel niet in de buurt is, werkt navigeren via de smartwatch niet.
Een smartwatch met zelfstandige gps kan dit wél. De navigatiefunctie van het horloge werkt dan zonder smartphone, maar let wel: de smartwatch heeft in dit geval een eigen internetverbinding nodig. Dit bereik je door een simkaartje met een data-abonnement erin te doen, indien mogelijk.
Interne opslag
Hoeveel opslag een smartwatch nodig heeft, verschilt voor iedereen. Moet het apparaat alleen stappen tellen, dan is een kleine 8 GB al genoeg. Wil je op de smartwatch veel foto's opslaan, muziek en apps downloaden? Dan is een opslag van 16 GB of zelf 32 GB beter.
Waterdicht
De meeste smartwatches kunnen tegen spatwater. Wil je gaan zwemmen met een smartwatch, moet deze waterdicht zijn. We meten waterresistentie met drie verschillende systemen: IP-codes, de ATM-rating en de meteraanduiding.
Welke certificatie je smartwatch moet hebben hangt af van waar, en hoe diep, je wilt zwemmen. In het algemeen is IP-X8 of 5 ATM het beste voor zwemmen.
Contactloos betalen?
Met een smartwatch met een NFC-chip betaal je contactloos via je pols, waarbij 'NFC' staat voor 'near field communication'. Enkele horloges hebben zelfs een eigen betaal-app, zoals Garmin Pay, Fitbit Pay en Apple Pay.
Jammer genoeg werkt deze manier van betalen niet voor elke bank. Garmin Pay werkt alleen met een ABN Amro of Rabobank. Fitbit Pay en Apple Pay werken met ING, ABN Amro en de Rabobank. Voor veel andere banken werkt Google Pay, waardoor smartwatches met Android een streepje voor hebben.
Batterijduur
Accuduur loopt sterk uit elkaar tussen smartwatches. Sommige halen net een dag, andere gaan meerdere weken mee.
In het algemeen is een batterij die lang meegaat fijn om te hebben, maar niet per se noodzakelijk. Een horloge die verder aan alles voldoet wat je nodig hebt, past niet meteen minder goed bij je door een korte accuduur, vooral niet als je hem toch elke avond aan de oplader kunt hangen.
Laad het horloge wel op tijd op: met een lege accu werkt het horloge niet! Modellen die op lichaamsenergie werken, zijn helaas nog niet beschikbaar. 😅
De 5 beste smartwatches op een rij
1. Fance Smartwatch Zwart Smartwatch Heren

2. Roze Smartwatch Dames - Watch rose goud

3. Nuvance K22 zwart/rood

4. SAMTECH Smartwatch Heren & Dames zwart

5. Xiaomi Mi Smart Band 6 zwart 2

Veelgestelde vragen over smartwatches
Hoe verbind je een smartwatch met je telefoon?
Een smartwatch verbind je via een app met je smartphone. Elke smartwatch heeft zijn eigen app – sommige gebruiken Wear OS van Google, andere weer WatchOS van Apple. Bij ieder besturingssysteem hoort een eigen app.
Installeer de app op je mobiel en schakel bluetooth in. Open daarna de app. De smartwatch synchroniseert daarna in veel gevallen automatisch met je telefoon. Dit duurt even, maar na afloop zijn de smartwatch en smartphone verbonden.
Smartwatch, activity tracker of sporthorloge?
Tussen deze drie wearables is redelijk wat overlap. Welke jij nodig hebt, hangt af van waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Smartwatches nemen taken van je mobiel over, zoals het weergeven van notificaties. Voor het bijhouden van sportprestaties is een sporthorloge de beste keuze. Een activity tracker is geschikt voor verdieping in je gezondheid en dagelijkse activiteiten.
Daarnaast bestaan ook hybride horloges. Deze horloges hebben een traditionele wijzerplaat, maar verbinden ook met je smartphone. Zij tracken ook stappen, afstand, calorie-inname en slaap. De verzamelde info zie je alleen op je telefoon, niet op het horloge zelf.
Hoelang gaat een smartwatch mee?
De levensduur van een smartwatch hangt af van het gebruik. Bij intensief gebruik vertoont een smartwatch sneller mankementen. Het deel dat het snelste breekt bij een smartwatch is meestal het polsbandje. Deze zijn bij de meeste apparaten gelukkig wel vervangbaar. Een smartwatch is gemiddeld na 3,5 jaar aan vervanging toe.

Wat kun je met een smartwatch?
Een smartwatch neemt een aantal functies van je telefoon over. Smartwatches ontvangen standaard meldingen van je smartphone. Sommige apparaten laten je ook oproepen aannemen of afwijzen.
Daarnaast houdt een smartwatch dagelijkse activiteiten bij, via een hartslagmeter en een stappenteller, en zijn sommige modellen ook in staat tot het bedienen van je muziek en routeplanningen weer te even.
Hoe krijg je WhatsApp op je smartwatch?
Jammer genoeg heeft WhatsApp (nog) geen eigen app voor smartwatches. Je bent aangewezen op software van derde partijen.
Het ontvangen van WhatsApp berichten op het horloge is gelukkig wel mogelijk. Verbind de smartwatch met je telefoon. Als je notificaties op je smartwatch laat binnenkomen, komen die van WhatsApp meestal ook per definitie gewoon binnen. Op sommige smartwatches kun je zelfs meteen reageren op berichtjes zonder je telefoon erbij te pakken.
Smartwatches vergelijken
De beste smartwatch vinden is niet makkelijk. Het perfecte horloge hangt immers af van je wensen. Hier staan de beste smartwatches op een rij, om kiezen wat makkelijker te maken!
Geschikt voor besturingssysteem | Batterijduur wearable | NFC | Display | Waterdichtheid | Besturingssysteem | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Fance Smartwatch Zwart Smartwatch Heren | Android , iOS | 240 uur | Nee | LCD | 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen) | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Bol.com |
2 | Roze Smartwatch Dames - Watch rose goud | Android , iOS | 240 uur | Nee | TFT | 3 ATM (Regen- & spatwaterdicht) | Bekijk op Bol.com | |
3 | Nuvance K22 zwart/rood | Android , iOS | 240 uur | Nee | 1.28 inch TFT | Niet waterproof | Bekijk op Bol.com | |
4 | SAMTECH Smartwatch Heren & Dames zwart | iOS , Android | 240 uur | Nee | LED | 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht) | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Bol.com |
5 | Xiaomi Mi Smart Band 6 zwart 2 | Android , iOS | 336 uur | Nee | amoled | 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen) | Android 10 | Bekijk op Bol.com |
Fance Smartwatch Zwart Smartwatch Heren
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Batterijduur wearable: 240 uur
NFC: Nee
Display: LCD
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)
Roze Smartwatch Dames - Watch rose goud
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Batterijduur wearable: 240 uur
NFC: Nee
Display: TFT
Waterdichtheid: 3 ATM (Regen- & spatwaterdicht)
Nuvance K22 zwart/rood
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Batterijduur wearable: 240 uur
NFC: Nee
Display: 1.28 inch TFT
Waterdichtheid: Niet waterproof
SAMTECH Smartwatch Heren & Dames zwart
Geschikt voor besturingssysteem: iOS , Android
Batterijduur wearable: 240 uur
NFC: Nee
Display: LED
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Xiaomi Mi Smart Band 6 zwart 2
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Batterijduur wearable: 336 uur
NFC: Nee
Display: amoled
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)
Besturingssysteem: Android 10
Conclusie
Na het lezen van deze koopgids wordt de perfecte smartwatch kiezen hopelijk een stuk makkelijker! Naar welk horloge gaat jouw voorkeur uit? Laat het me weten! Bedankt voor het lezen!
Was dit artikel behulpzaam?
