Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Fitbit legt een Gezondheidsmonitor om je Pols

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Tussen de verschillende activity trackers is Fitbit een bekende naam. Deze kleine apparaten meten je dagelijkse activiteiten. Met de beste Fitbit houd je makkelijk een gezonde levensstijl aan. De horloges meten van alles: van beweging, naar slaap, naar de hoeveelheid stress. Met een Fitbit ben je helemaal op de hoogte van je gezondheid.

Kijk hier alvast naar de toppers van dit moment! Benieuwd naar wat belangrijk is voor een nieuwe Fitbit? Lees dan snel verder; de koopgids legt het uit!

Waarom een Fitbit aanschaffen?

Een Fitbit richt zich op de gezondheid van zijn drager. Het meet alle dagelijkse bezigheden: gezette stappen, hartslag, gedronken water, verbrande calorieën. Dit maakt hem ideaal voor het streven naar een gezonde levensstijl, want je ziet meteen waar je goed bezig bent, en waar je tekortschiet.

Ook ondersteunen Fitbits een actieve levensstijl. De horloges stellen een doel voor dagelijkse beweging. Dit doen ze voor het aantal stappen per dag, maar ook voor het aantal actieve minuten. Daarnaast stuurt de Fitbit je herinneringen om te sporten. Heb je toch wat lang binnen gezeten, dan hoor je daar ruim op tijd wat over van je Fitbit!

Een Fitbit ondersteunt bij het sporten, maar biedt geen diepe inzichten in je trainingen. Ze houden sportprestaties niet uiterst nauwkeurig bij, zoals een sporthorloge dat doet. Voor echte sportfanaten is dat een betere keuze.

Overtuigd? Hieronder staan alvast de drie beste Fitbits van dit moment! Werp hier gerust een blik op voor je de koopgids induikt.

Fitbit Charge 5 zwart

Fitbit Charge 5 zwart
Display: AMOLED
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Bekijk op Bol.com

Fitbit Inspire 2 zwart

Fitbit Inspire 2 zwart
Display: OLED
Touchscreen: Ja
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: Geen GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Bekijk op Bol.com

Fitbit Inspire 3 zwart

Fitbit Inspire 3 zwart
Display: AMOLED
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS
Bekijk op Bol.com

Koopgids: hoe kies ik de beste Fitbit?

Fitbit heeft een hoop producten, dus hoe weet je welke het beste is voor jou? Deze koopgids neemt de belangrijkste eigenschappen met je door. Dat maakt het kiesproces makkelijker te navigeren!

Meetwaarden

Fitbit activity trackers meten een breed scala aan waarden. De Fitbit-app op je telefoon weergeeft deze metingen in statistieken. Met de meetwaarden neemt een Fitbit het met gemak op tegen de beste activity tracker van andere merken.

Vrijwel elke Fitbit bevat een stappenteller. Hiermee houdt het horloge bij hoeveel stappen je per dag zet. De trackers stellen ook een dagelijks stappendoel om je aan te moedigen gedurende de dag actief te blijven.

Met een calorieënmeter houdt de Fitbit het aantal verbrande calorieën per dag bij. Hiervoor vul je in de app de hoeveelheid calorieën in je eten in. Zo krijg je een duidelijk beeld of je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Via hartslagmeting leest de activity tracker af hoe actief je bent: een hogere hartslag staat hierbij gelijk aan hogere inspanning.

Voor een diepe analyse van je gezondheid houden sommige Fitbits ook slaapritme en je stressniveau bij. Met deze metingen weet het horloge of je genoeg rust, en weet het wanneer je te gespannen raakt.

Een aantal horloges meet ook de zuurstofsaturatie van het bloed, alsook het hartritme met een ECG-scan. Met deze metingen monitort het horloge je gezondheid. Meet het een afwijking in je hartslag of je ademhaling, dan krijg je daar een melding van.

Fitbit Premium

Deze betaalde service biedt nog meer diepgang in je gezondheid. Via Fitbit Premium ontvang je uitgebreide gezondheidsstatistieken en rapporten over je gezondheid. Via deze service krijg je geavanceerde analyses voor de slaap- en stressmetingen van het horloge.

Daarnaast biedt Fitbit Premium training voor jou en je vrienden. Fitbit premium levert over 200 work-outs – inspiratie voor elke sportsessie. Daarnaast biedt de service toegang tot mindfulness sessies, en ontvang je ook advies voor het sporten. Het horloge ondersteunt je om zo goed mogelijk te presteren.

De interface van de Fitbit app

Actieve zoneminuten en actieve minuten

De minuten-doelen van een Fitbit moedigen een gezonde en actieve levensstijl aan. Hoe deze minuten werken, verschilt per Fitbit. Sommige horloges werken met actieve zoneminuten, andere met actieve minuten. De basis is hetzelfde: het horloge stelt een dagelijks minuten-doel, waar je door te sporten aan voldoet.

Actieve zoneminuten meet een Fitbit door middel van hartslag. Het horloge houdt bij hoelang je in bepaalde hartslagzones verkeert. Een Fitbit personaliseert deze zones: het berekent ze op basis van de maximale hartslag van je leeftijd, en je rusthartslag.

De Fitbit hanteert verschillende zones, die verschillen van intensiteit. Dit zijn de vetverbrandingszone, de cardiozone en de piekzone. Voor elke minuut die je hartslag in de vetverbrandingszone doorbrengt, verdien je één zoneminuut. Voor elke minuut in de andere zones ontvang je twee zoneminuten.

De actieve minuten berekent de Fitbit door trainingsintensiteit in te schatten. Dit doet het op basis van lichaamsgewicht. Wanneer het horloge waarneemt dat je intensief sport, verdien je actieve minuten. Hiervoor moet je 10 minuten zonder pauze sporten.

Een Fitbit stelt altijd een doel in voor de actieve (zone)minuten. Dit doet het op basis van de minimale hoeveelheid sporten voor een gezond leven. Voor zoneminuten is dit 22 minuten per dag. Voor actieve minuten zijn 30 minuten aan sport nodig.

Zoek je een horloge met actieve zoneminuten? Kies dan een van de horloges uit het onderstaande lijstje. Deze Fitbits werken met zoneminuten; andere horloges gebruiken actieve minuten.

  • De Fitbit Versa-serie
  • Fitbit Charge 4 en 5
  • Fitbit Inspire 2
  • Fitbit Ionic
  • Fitbit Luxe
  • Fitbit Sense
Een sporter met een Fitbit

De Fitbit-app

De verzamelde data bekijk je op je smartphone in de Fitbit-app. Het horloge en mobiel verbind je via bluetooth.

In deze app krijg je diepgaand inzicht in je dagelijkse activiteit en bekijk je ook grafieken voor de hele week. In deze app geef je ook aan hoeveel water je per dag drinkt, en/of wat je per dag eet.

Via het community-tabblad word je lid van bepaalde groepen. In deze groepen delen mensen hun ervaringen en tips. Deze groepen omvatten wijd uiteenlopende onderwerpen: er zijn bijvoorbeeld groepen voor hardlopen, fietsen, en zelfs voor een gezond slaapritme.

Heb je vrienden met een Fitbit, dan kan je hier ook hun prestaties inzien. Zo ontstaat er een vriendelijke competitie, waarin je elkaar aanspoort om gezond te blijven.

Schermtype

Met een goede display lees je alle belangrijke data. Het displaytype van de Fitbit bepaalt de beeldkwaliteit. Ook heeft het beeldscherm invloed op de batterijduur – sommige displays verlangen meer van de batterij.

Een led-scherm is zeer helder. Led-lampen verlichten het glazen beeldscherm van achteren. Het scherm is daardoor goed zichtbaar, ook in de felle zon. Door de achtergrondverlichting laten de contrastratio's echter te wensen over. De kleuren zijn bij dit scherm dan ook wat gedempter.

Een oled-scherm bestaat uit pixels die zelfstandig oplichten en dimmen. Een oled-scherm heeft een groot kleurcontrast. De kleuren op dit scherm zien er zeer fel uit, maar in direct zonlicht zie je hier weinig van. Door de onafhankelijke pixels, gebruiken deze schermen minder energie dan een led-scherm. Daardoor gaat de batterij van een Fitbit met oled-scherm gemiddeld langer mee.

Amoled is een variant op de oled-technologie. Tegenwoordig zie je deze schermen vaker bij smartphones. Hier zijn de oled-pixels in een matrix verspreid in een thin film transistor (TFT). Twee van deze TFT-lagen regelen de helderheid van de pixels. Door deze betere controle besparen amoled-schermen meer energie vergeleken met andere schermen.

Een vrouw met activity tracker

Navigatie

Door middel van gps meet een Fitbit de afstand van een hardloop-, fiets-, of wandelsessie. Hiermee houd je nauwkeurig de snelheid en het aantal afgelegde kilometers tijdens het sporten. Navigatie op een Fitbit werkt op twee verschillende manieren: samen met een smartphone, of volledig zelfstandig.

Bij de eerste optie werkt de navigatie op een Fitbit alleen in combinatie met een smartphone. Zonder telefoon ontvangt het horloge geen gps-signaal. De afstands- en snelheidsmeting van de Fitbit werkt dan ook niet.

Bij zelfstandige navigatie is geen telefoon nodig. De Fitbit ontvangt zelf een gps-signaal, en houdt ook zelf de gelopen afstand bij. Je mobiel meeslepen tijdens het sporten hoeft hierbij niet. De navigatie op een Fitbit gebruiken kost daarvoor redelijk wat batterij.

Navigatie is vooral handig voor buitensporten zoals hardlopen. Deze functie is dan ook bijna onmisbaar in het beste hardloophorloge. Met zelfstandige gps wordt de afstandsmetingen een stuk nauwkeuriger.

Smartphonefuncties

Sommige Fitbits nemen een aantal taken van je smartphone over. Met muziekbediening regel je makkelijk via de Fitbit de muziek op je mobiel. Blijf je graag op de hoogte van binnenkomende berichten, is een apparaat met notificatie-functie handig. Een aantal Fitbits beschikken zelf over een volledige belfunctie; hiermee telefoneer je vanaf je pols.

Al in al richt een activity tracker zich niet op het overnemen van smartphone taken. Het aantal smartphone functies op een Fitbit is daarom ook beperkt. Zoek je echt een verlengde van je telefoon? Dan is een smartwatch beter geschikt voor je.

Fitbits vergelijken

DisplayIP-certificeringType GPSGeschikt voor besturingssysteemTouchscreen
1Fitbit Charge 5 zwartAMOLEDIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)Zelfstandige GPSAndroid , iOS
2Fitbit Inspire 2 zwartOLEDIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)Geen GPSAndroid , iOSJa
3Fitbit Inspire 3 zwartAMOLEDIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)GPS in combinatie met smartphoneAndroid , iOSJa
4Fitbit Luxe witAMOLEDIP08 (Geen bescherming tegen aanraking en volledig waterdicht)GPS in combinatie met smartphoneAndroid , iOSJa
5Fitbit Versa 4 zwartAMOLEDIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)Zelfstandige GPSAndroid , iOSJa

Fitbit Charge 5 zwart

Display: AMOLED

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Type GPS: Zelfstandige GPS

Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Fitbit Inspire 2 zwart

Display: OLED

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Type GPS: Geen GPS

Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Touchscreen: Ja

Fitbit Inspire 3 zwart

Display: AMOLED

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Touchscreen: Ja

Fitbit Luxe wit

Display: AMOLED

IP-certificering: IP08 (Geen bescherming tegen aanraking en volledig waterdicht)

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Touchscreen: Ja

Fitbit Versa 4 zwart

Display: AMOLED

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Type GPS: Zelfstandige GPS

Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Touchscreen: Ja

Gorilla Glass

Met dagelijks gebruik haal je echt het beste uit je Fitbit. Het is daarom wel belangrijk dat het apparaat goed beschermt is tegen stoten en krassen. Fitbit heeft hiervoor een oplossing: zij gebruiken Gorilla Glass. Dit duurzame en krasbestendige glas van fabrikant Corning houdt de Fitbit veilig.

Meerdere smartphones en tablets gebruiken dit glas als bescherming. De nieuwste versie gorilla glass 6, welke uitkwam in 2018. Volgens tests van Corning beschermt deze versie tegen valpartijen van wel 1,6 meter hoog. Met dit krasbestendige glas heeft je Fitbit geen screenprotector nodig.

IP-certificatie

De IP-certificatie van een Fitbit vertelt of deze stof- en waterdicht is. Goed voor mensen die graag zwemmen met hun wearable.

Deze certificatie begint altijd met 'IP', meestal gevolgd door twee cijfers. De eerste hiervan staat voor de stofdichtheid, de tweede voor waterbestendigheid. Is een van deze waarden niet van toepassing, wordt hij vervangen met een 'X'.

Met een IP-certificering van '8' is een Fitbit volledig waterbestendig. Koop voor zwemmen een horloge waarvan de certificering hiermee eindigt – bijvoorbeeld 'IPX8' of 'IP68'.

Let wel op: een waterdicht horloge betekend niet dat water nooit schadelijk is. Waar en hoe diep je zwemt heeft invloed op de levensduur van het horloge. Testen voor waterdichtheid gebeuren in het algemeen met stil water – de zee is dit zelden. Zout water is ook sneller schadelijk, dus spoel het horloge goed af als je in de zee hebt gezwommen.

Waterdicht telt alleen voor water!Een waterdichte Fitbit is niet bedoelt om mee te douchen of om mee af te wassen. De tracker verdraagt water wel, maar geen zeep. Deze is nog altijd schadelijk voor het horloge. 

Batterijduur

De batterijduur van de verschillende Fitbits wisselt nogal. Sommige horloges gaan vijf dagen mee, andere werken tien dagen tot de oplaadbeurt. Gebruik van het horloge beïnvloedt deze batterijduur. Bij intensief gebruik, en het gebruiken van functies zoals zelfstandige gps, raakt de batterij sneller leeg.

Met een lege batterij werkt het horloge niet. De Fitbit gebruiken tijdens een oplaadbeurt kan net zo min. Een lange batterijduur is daarom wel zo handig.

Een korte batterijduur is echter niet per se een drama. Fitbits gaan in het algemeen een paar dagen mee. Daardoor gebruik je een Fitbit redelijk lang voor opladen een punt wordt.

De 5 beste Fitbits op een rij

1. Fitbit Charge 5 zwart

1. Fitbit Charge 5 zwart
Display: AMOLED
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

2. Fitbit Inspire 2 zwart

2. Fitbit Inspire 2 zwart
Display: OLED
Touchscreen: Ja
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: Geen GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

3. Fitbit Inspire 3 zwart

3. Fitbit Inspire 3 zwart
Display: AMOLED
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

4. Fitbit Luxe wit

4. Fitbit Luxe wit
Display: AMOLED
Touchscreen: Ja
IP-certificering: IP08 (Geen bescherming tegen aanraking en volledig waterdicht)
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

5. Fitbit Versa 4 zwart

5. Fitbit Versa 4 zwart
Display: AMOLED
Touchscreen: Ja
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: Android , iOS

Veelgestelde vragen over Fitbits

Hoe synchroniseer je een Fitbit?

Via synchronisatie deelt een Fitbit-gegevens met de Ftibit-app op je smartphone. Eenmaal verbonden gebeurt dit automatisch enkele keren per dag. Je koppelt een Fitbit met een mobiel via via de Fitbit-app, of via Fitbit Connect.

Verbinden via de app is vrij makkelijk. Zet hiervoor bluetooth aan op de telefoon, en open de Fitbit-app. Ga naar 'nieuwe Fitbit instellen' en maak een account aan. De app geeft instructies voor het koppelen van de apparaten. Leg de twee bij elkaar in buurt en volg de instructies op je telefoonscherm. Na een paar minuten zijn app en Fitbit met elkaar verbonden.

De Fitbit app werkt echter niet op alle smartphones en tablets. Heb je geen compatibel mobiel apparaat, wijk dan uit naar Fitbit Connect. Het horloge verbindt dan met een computer, zolang deze een bluetooth-verbinding aan kan gaan. Heeft deze dat niet, overweeg dan een bluetooth-dongle.

Schakel bluetooth in op de pc. Download de app van de Fitbit-site. Ga vervolgens naar 'nieuwe Fitbit instellen', en volg de stappen om Fitbit en computer te verbinden.

Wat is Fitbit Premium?

Fitbit premium breidt de Fitbit-app uit. De betaalde service levert meer diepgaande inzichten in de meetwaarden van het horloge dan de gratis variant. Zo ontvang je statistieken over je gezondheidstrends, en krijg je extra informatie over slaapritme en stresslevels.

Ook biedt Fitbit Premium toegang tot meerdere trainingen. Dit biedt een hoop inspiratie voor je volgende work-out. Daarnaast heeft Premium een hoop mindfulness-oefeningen. Zo helpt het horloge je te ontspannen.

Wat zijn zoneminuten op een Fitbit?

Afhankelijk van je Fitbit verdien je door de dag heen actieve zoneminuten, of actieve minuten. Alle Fitbits hebben een doel voor deze actieve minuten. Dit dagelijkse doel draagt bij aan een gezonde levensstijl.

Zoneminuten verdien je voor elke minuut die je besteed in verschillende hartslagzones – de vetverbrandingszone, of de cardio- en piekzone. Voor elke minuut in de vetverbrandingszone ontvang je één zoneminuut, voor elke minuut in de cardio- en piekzone ontvang je er twee. Het dagelijkse doel is 22 minuten.

Actieve minuten verdien je door 10 minuten (of langer) aan een stuk te sporten. Om het dagelijkse doel te behalen, moet je minstens 30 minuten aan sport behalen.

Conclusie

Met deze koopgids kies je hopelijk makkelijk voor de beste Fitbit. Welke eigenschappen wegen het zwaarste mee bij jouw keuze? Is de batterijduur doorslaggevend, of de navigatiemogelijkheden en water- en stofbestendigheid? Laat het me hieronder weten!

Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe Fitbit!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross