Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Router voor je Thuisnetwerk!

Een paar weken geleden stond ik weer boven het kabelnest van mijn router: "Waarom doet hij het nu weer niet?" Een beetje onderzoek bracht me al snel op de hoogte van het feit dat hij na ruim 8 jaar gebruik wel toe was aan vernieuwing. 😅 Dat is waar de zoektocht naar de beste router ontstond!

Er zijn nogal wat specificaties waar je op moet letten bij je eigen zoektocht. Ik vertel je daarom waar je bij aankoop op moet letten – en welke routers je geld waard zijn! Hieronder zie je alvast de beste routers op een rijtje.

Waarom een router aanschaffen?

Een router is onmisbaar in een thuisnetwerk. Het regelt samen met een modem de internetverbinding. Veel mensen verwarren deze twee apparaten met elkaar, maar er is zeker verschil tussen router en modem!

Een modem haalt de externe internetverbinding van een provider het huis in. Een router zet deze verbinding om tot een netwerk. Zo hebben alle apparaten in huis toegang tot het internet. Het belang van een goede router is dan ook niet te onderschatten!

Veel providers leveren tegenwoordig standaard een apparaat dat als router én modem dient. Deze modem-routers zijn boven alles efficiënt. Je hoeft één apparaat te (laten) installeren, en het heeft maar één stopcontact nodig. Daarbovenop neemt een modem-router wat minder ruimte in beslag dan twee losse apparaten.

Het nadeel is dat deze apparaten geen sterk sterk signaal afgeven. Een modem-router heeft doorgaans niet genoeg bereik voor een huis met meerdere verdiepingen. Daarvoor heb je bijvoorbeeldde beste router voor Ziggo nodig. Voor plaatsing bieden deze apparaten ook niet veel keuzevrijheid; ze kunnen niet te ver weg van het internetaansluitpunt staan. Je router plaatsen wordt daarmee een minder prettige klus.

Een losse router is de makkelijkste manier om een thuisnetwerk uit te breiden. Zo heb je overal in huis goed internetbereik.

Benieuwd naar de beste routers? Hieronder zie je alvast de top 3 met de nodige details!

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Beamforming: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link Archer AX55 zwart

TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Beamforming: Ja
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

TP-Link Archer AX10 zwart

TP-Link Archer AX10 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Beamforming: Ja
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste router?

Kiezen voor een router is moeilijk met de grote hoeveelheid routers op de markt. Weten welke specificaties belangrijk zijn helpt hierbij. Hier staan de belangrijkste specificaties om in gedachten te houden voor jouw perfecte routerkeuze!

Router of mesh-netwerk?

Traditionele wifi-routers zijn tegenwoordig niet meer de enige optie voor een thuisnetwerk. Voor een netwerk met goede dekking is een wifi-mesh de beste oplossing.

Een wifi-router verspreidt wifi met een intern access point. Dit zorgt voor een gecentraliseerd netwerk: de router is hierbij het middelpunt van het wifi-netwerk. De signaalsterkte neemt af naarmate de afstand tussen het ontvangende apparaat – ook wel 'client' – en de router toeneemt.

Met externe access points breidt je dit wifi netwerk verder uit. Moeilijk is dit niet - deze apparaten zijn los te koop. Met twee routers is een router instellen als access point zelfs een optie.

Met een mesh-wifisysteem koop je in één keer een mesh-router met een aantal access points, ook wel satellieten genoemd. Zo heb je meteen alles in huis om een goed dekkend netwerk te bouwen, en is de router niet meer het enige verbindingspunt in huis.

Mesh-systemen zijn in het algemeen wat duurder dan een enkele router, omdat ze uit meerdere apparaten bestaan. Deze systemen zijn het geld echter waard, al helemaal voor in een huis met meerdere verdiepingen.

Misschien denk je dat je hetzelfde effect bereikt met een goede wifi-versterker of wifi-repeater, maar dat is niet zo. Deze pikken een signaal op en versterkken het, en zijn daarmee alleen nuttig als je router ook een enigszins goed draadloos signaal produceert.

Een powerline-adapter is een betere optie als je op het moment niet het budget hebt om een heel mesh-netwerk aan te leggen, maar toch door heel je huis heen internet wilt hebben.

Een access point dat aan een muur hangt

Wifi-standaarden

Wifi-standaarden zijn de verschillende generaties van wifi-technologie. Elke standaard levert leidt tot een betere, veiligere wifi-verbinding.

Omdat de technische namen van de standaarden nogal lastig zijn, hebben deze ook een meer simpele roepnaam. Dit is of een cijfer (wifi 1, wifi 2, enzovoorts), of de letters op het einde van de technische naam. Elke standaard brengt een verbetering in snelheid (Mbps), en heeft toegang tot andere frequentiebanden.

Hier een snelle opsomming van de verschillende standaarden, van oud naar nieuw:

 • Wifi 1/802.11b: De allereerste wifi-standaard uit 1999. Het gebruikt de 2,4GHz-band en haalt maximale snelheden van 11 Mbps – zeer zielig vergeleken met moderne snelheden!
 • Wifi 2/802.11a: Deze kwam in hetzelfde jaar uit als wifi 1, en gebruikt de 5GHz-band. Deze standaard haalt een maximale snelheid van 54 Mbps.
 • Wifi 3/802.11g: Deze standaard voegt de eerste twee standaarden samen en gebruikt de 2,4GHz-band voor snelheden tot 54 Mbps.
 • Wifi 4/802.11n: De vierde standaard benut zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band. Hij haalt een snelheid van 450 Mbps.
 • Wifi 5/802.11ac: Deze standaard is momenteel nog de norm. Hij haalt een maximale snelheid van 2600 Mbps, en werkt op zowel de 2,4GHz- en 5GHz-band.
 • Wifi 6/802.11ax: Deze standaard is de nieuwste wifi-standaard. Wifi 6 gebruikt beide frequentie banden (één 2,4GHz-band, en twee 5GHz-banden), en belooft snelheden tot wel 4800 Mbps.
  • Naast deze wifi-standaard komt ook wifi 6E op de markt: een uitbreiding die toegang biedt tot de 6GHz-frequentieband.

Niet elke router heeft toegang tot de nieuwste wifi-standaarden. Routers beschikken alleen over standaarden die zij ondersteunen. Kijk daarom goed naar de wifi-standaarden waar een router over beschikt.

Denk aan de toekomst – Door een router te kiezen die de nieuwste standaarden ondersteund garandeer je dat de router future-proof is. Steeds meer apparaten gebruiken nieuwe wifi-standaarden – een nieuwe router die de laatste standaard niet steunt, is sneller aan vervanging toe.

Frequentiebanden

Wifi routers gebruiken verschillende frequentiebanden. De twee meest gebruikte banden zijn de 2,4 en de 5GHz-band. Het verschil tussen deze banden is hun sterkte en hun bereik.

De 2,4GHz-band is de zwakkere van de twee. Daarvoor heeft hij een groter bereik, en komt makkelijker door muren heen. De 5GHz-band heeft een klein bereik, maar is in dit kleine bereik wel een stuk sterker.

De beste routers beschikken ook over de 6GHz-frequentieband. Deze band is zeer snel, maar werkt jammer genoeg alleen op zeer kleine afstanden.

De maximale snelheid die deze banden halen, heeft invloed op de internetsnelheid.

Single-band, dual-band of tri-band?

Kennis over frequentiebanden is fijn, maar welke banden gebruikt een router? Hier komen de termen single-, dual- en tri-band te pas. Zij geven aan welke banden een draadloze router gebruikt.

 • Single-band. Deze routers gebruiken enkel de 2,4 GHz band. Met deze router heb je een goede wifi-dekking, maar de sterkte van de verbinding is niet geweldig.
 • Dual-band. Deze routers beschikken over zowel de 2,4 GHz band, als over de 5 GHz band. Bij een standaard dual-band router is alleen één van deze twee banden actief.
 • Simultaneous dual-band. Deze routers beschikken net zoals een normale dual-band router over beide frequentiebanden. Anders dan een 'normale' dual-band, zenden simultaneous routers op beide banden tegelijkertijd uit. Dit zorgt voor een snellere en stabielere wifi-verbinding.
 • Simultanous tri-band. Deze routers zijn nog relatief nieuw. Ze werken met een extra frequentieband. Waar een dual-band router twee afzonderlijke signalen uitzendt, zenden tri-band routers 3 verschillende signalen uit. Gebruikelijk zijn dit één 2,4GHz-band en twee 5GHz-banden. Wifi 6E-routers gebruiken een 2,4GHz-, een 5GHz-, en een 6GHz-band. Bij verbinden met deze router kiest hij voor het snelste netwerk, zodat je minder last hebt van storing.

Maximale snelheid – waarheid of kletskoek?

Routers pronken graag met hun hoge maximaal haalbare snelheden, gemeten in Mbps. Helaas betekent een maximale snelheid van 3000 Mbps van een router niet dat het internet in huis net zo snel werkt.

Providers zijn meer toonaangevend als het gaat om de snelheid van je internetverbinding. Hun abonnementen bepalen de hoeveelheid Mbps aan download- en upload-snelheid die je in huis krijgt. Hoe hoger het aantal Mbps, hoe sneller de internetverbinding is. Hoeveel Mbps nodig is, verschilt voor iedereen.

Het verschil in download- en upload- snelheid ligt in het gebruik. Bij het bezoeken van een website, of films kijken op Netflix, download je data. Bij het versturen van foto's of bij online gamen upload je data.

Van deze twee wordt de downloadsnelheid vaker gebruikt. Bij veel abonnementen ligt de uploadsnelheid dan ook veel lager. Een uitzondering op deze regel is een glasvezelverbinding. Deze verbinding haalt even hoge upload- als downloadsnelheden.

In praktijk komen de beloofde upload- en downloadsnelheid van een provider overigens niet altijd een huis in. De internetverbinding wordt via wijkcentrales naar gebruikers gestuurd. Met afstand wordt de internetverbinding steeds zwakker, en langzamer.

Een nieuwe router lost niet direct problemen met een zeer langzame internetverbinding op; als je internetabonnement een te lage snelheid levert maakt een router dit niet beter.

Wel maakt een degelijke router verschil in sterkte bij het verspreiden van de verbinding in huis. Met goede plaatsing en functies zoals MU-MIMO en beamforming verzwakt het internetsignaal minder in huis.

Vermijd de meterkast – Een snelle router komt niet tot zijn recht als je hem in de meterkast wegmoffelt. Pas als je hem op een verhoogde, centrale positie in huis neerzet, haal je alles uit de router.

Hoeveel en wat voor poorten?

Voor de beste internetsnelheid sluit je een apparaat aan op de router via een ethernetkabel. Voor meerdere apparaten heeft een router ook meerdere ethernetpoorten nodig. Een minimum van 4 poorten werkt meestal het beste.

Ook is een router met minstens 1 usb-aansluiting handig. Hiermee sluit je bijvoorbeeld een printer aan op het netwerk. Elk apparaat op het netwerk kan dan deze dan printer gebruiken. Een harde schijf aansluiten voor netwerkopslag is ook een optie. Dit alles wetende, zijn meerdere usb-poorten nóg handiger dan een enkele.

Een close up van een router met aangesloten kabels

MU-MIMO

MU-MIMO (Multiple User Multiple Input, Multiple Output) is een technologie die meer apparaten met een router laat communiceren. Met MU-MIMO wachten apparaten minder lang op een signaal. Het wifi-netwerk wordt daardoor sneller, zeker als veel apparaten in huis internet gebruiken.

Beamforming

Een router met externe antennes gebruikt in veel gevallen beamforming. Met deze technologie stuurt de router het wifi-signaal doelgericht naar verbonden draadloze apparaten, in tegenstelling tot een router zonder deze technologie; die straalt een wifi-signaal in een cirkel rondom zich uit.

Door de antennes naar de plek te richten waar wifi-verbinding nodig is, stuurt een router direct het wifi-signaal naar de plek waar jij het nodig hebt. Dit zorgt voor een sterkere wifi-verbinding.

De 5 beste routers op een rij

1. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

1. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Beamforming: Ja

2. TP-Link Archer AX55 zwart

2. TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Beamforming: Ja

3. TP-Link Archer AX10 zwart

3. TP-Link Archer AX10 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Beamforming: Ja

4. Asus AiMesh RT-AX92U zwart

4. Asus AiMesh RT-AX92U zwart
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 5400 Mbps
Beamforming: Ja

5. Huawei WiFi AX3 Dual-core wit

5. Huawei WiFi AX3 Dual-core wit
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 3
MU-MIMO: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Beamforming: Nee

Veel gestelde vragen over routers

Hoelang gaat mijn router mee?

Routers gaan gemiddeld een paar jaar mee voor ze kuren krijgen en de verbinding vaker wegvalt. Na een aantal jaar raakt de technologie van een router ook achterhaald. Ze ondersteunen dan niet meer de correcte standaard, of zijn niet goed meer beveiligd. De algemene aanbeveling is om een router om de vijf jaar te vervangen.

Hoe kom ik in mijn router?

Na de aankoop moet je eerst de router instellen. De instellingen van een router bereik je via het IP-adres van de router.

Het IP-adres van een router staat in de handleiding van de router of op het etiket van het apparaat. Staat hier niets, dan vind je het adres ook via je computer. Zoek in Windows naar 'cmd' voor de Windows opdrachtprompt. Typ in dit venster 'ipconfig' en druk op enter. Bij 'default gateway' staat het IP-adres.

Bij een Mac computer vind je het ip-adres via de systeemvoorkeuren in het Apple-menu. Ga hier naar het kopje 'netwerk', selecteer het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent, en klik op 'geavanceerd'. Onder het kopje TCP/IP staat bij 'router' het ip-adres.

Typ dit ip-adres in de adresbalk van een browser. Die stuurt je dan direct door naar het aanmeldscherm van de router.

Een laptop war op getypt wordt

Hoe log je in op een router?

Inloggen op de routerinterface kan alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Elke fabrikant heeft een standaardcombinatie voor deze inloggegevens. Deze vind je in de handleiding van de router of op het etiket.

De meest voorkomende gebruikersnaam is 'admin'. Qua wachtwoorden komen 'admin', 'password' of '1234' het meest voor. Een lijst van alle mogelijke combinaties voor alle routermerken vind je op portforward.

Dit standaardwachtwoord is niet zeer veilig, dus het is verstandig om dit te veranderen. Mogelijk vraagt een router hiernaar tijdens het inloggen. Zo niet, dan is dit mogelijk in de instellingen.

Wat is de WPS-knop op een router?

WPS staat voor 'Wi-Fi Protected Setup'. De WPS-knop vind je achterop de router, bij de kabelaansluitingen. Dit is niet waar voor elke router: bij oudere routers ontbreekt de knop, maar ze beschikken wel over WPS. In dit geval staat achter op de router een code om WPS via de instellingen te activeren.

Deze knop laat een apparaat makkelijk verbinden met het wifi-netwerk. Als deze functie op zowel de router als op een ander apparaat met WPS-ondersteuning aanstaat, verbinden ze automatisch met elkaar, zonder dat je een wachtwoord hoeft in te vullen.

Jammer genoeg is deze functie niet altijd even veilig. Elk apparaat kan verbinding maken met je draadloos internet zolang WPS geactiveerd is, want het netwerk staat gedurende die tijd open voor iedereen. Gebruik deze functie daarom alleen zo kort mogelijk. Zet WPS na het aansluiten van alle nieuwe apparaten meteen weer uit.

Welke router is het beste voor mij?

Wat de beste router is, is een persoonlijke keuze. Om het kiezen wat makkelijker te maken staan hier onze keuzes nog een keer op een rij, met hun belangrijkste specificaties!

Wifi-standaardWifi-bandenEthernet poortenMU-MIMOWifi snelheid 5 GHzBeamforming
1ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwartWireless AXDual-band5Ja2402 MbpsJa
2TP-Link Archer AX55 zwartWireless AXSimultaneous dual-band5Ja1200 MbpsJa
3TP-Link Archer AX10 zwartWireless AXSimultaneous dual-band4Ja1200 MbpsJa
4Asus AiMesh RT-AX92U zwartWireless ACSimultaneous tri-band4Ja5400 MbpsJa
5Huawei WiFi AX3 Dual-core witWireless AXDual-band3Ja2402 MbpsNee

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps

Beamforming: Ja

TP-Link Archer AX55 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

Beamforming: Ja

TP-Link Archer AX10 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

Beamforming: Ja

Asus AiMesh RT-AX92U zwart

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Simultaneous tri-band

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 5400 Mbps

Beamforming: Ja

Huawei WiFi AX3 Dual-core wit

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 3

MU-MIMO: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps

Beamforming: Nee

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb je hoop ik wat inspiratie op gedaan voor je router aankoop! Neem vooral de tijd om naar de aanbevelingen te kijken, nu je alles over routers weet!

Nog vragen of tips? Laat dan een reactie achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross