Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Wifi-Versterker: Overal in je Huis een Sterk Signaal

Een wereld zonder draadloos internet is nog nauwelijks voor te stellen. Of je nu thuis bent, in de kroeg zit of staat te wachten op de trein: wifi is overal. Of, nou ja, overal… De kans zit er dik in dat je signaal thuis niet overal even sterk is, en dat is vervelend. Vooral als je juist op die plek moet werken, of graag nog een aflevering van je favoriete serie kijkt.

Een klein apparaatje verhelpt dit probleem voor je: de wifi-versterker. In dit artikel duiken we in alle verschillende soorten wifi-versterkers en help ik je in de stap naar een beter wifi-netwerk. Liever eerst zelf op zoek naar de beste wifi-versterker? Hier staat de top vijf van dit moment voor je uitgelicht.

Waarom een wifi-versterker aanschaffen?

Een wifi-versterker geeft een betere dekking van het wifi-signaal in je huis. Zo kom je nooit meer met een slecht signaal te zitten. Of het nu op zolder is of in de hoek van je studeerkamer, met een wifi-versterker zijn de blind spots in je huis verleden tijd.

Zeker als je aan een budget zit, is een wifi-versterker dé oplossing. Waar een goede mesh-router tot in de honderden euro’s kan lopen, koop je een budgetmodel wifi-versterker al vanaf een tientje.

In de onderstaande koopgids vertel ik je over alle voor- en nadelen van de wifi-versterker. Kijk eerst nog eens rustig naar de top 3 hieronder.

TP-Link RE450

TP-Link RE450
Wifi-standaard: Wireless AC
Kleur: Wit
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

TP-LINK RE200

TP-LINK RE200
Wifi-standaard: Wireless N
Kleur: wit
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

TP-Link RE305

TP-Link RE305
Wifi-standaard: Wireless AC
Kleur: Wit
Introductiejaar: 2021
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-versterker?

Voordat we dieper ingaan op de technische details, is het essentieel om zeker te weten dat een wifi-versterker jouw probleem oplost. Want ik zei het hierboven al: een wifi-versterker zorgt voor een betere dekking. Dat betekent dat je wifi-netwerk niet sneller wordt met een wifi-versterker.

De term ‘versterker’ is hier dus een beetje misleidend, want sterker wordt je signaal niet. Sterker nog (no pun intended): bij een wifi-versterker is er altijd, in meer of mindere mate, sprake van snelheidsverlies.

Een wifi-versterker pikt het signaal van je router op en herhaalt deze op een andere plek. Men noemt het daarom ook wel een wifi-repeater.

Wifi-versterker

Snelheid

Een wifi-versterker lost een trage verbinding dus niet op, maar vergroot enkel het bereik. Toch is het belangrijk om de snelheid van je netwerk te checken, omdat de maximale snelheid die een wifi-versterker kan doorgeven verschilt per model. De snelheid van je netwerk is afhankelijk van de volgende punten:

  • Internetprovider: bij je internetprovider heb je een abonnement afgesloten met een bepaalde maximale snelheid.
  • Aansluiting: hoe snel jouw verbinding is, is afhankelijk van het type aansluiting in je huis. Er zijn drie typen aansluitingen: glasvezel, kabel en DSL.
  • Router: ook je router heeft een maximumsnelheid. Om het maximale uit je verbinding te halen, heb je een goede router nodig. Het is aan te raden om je router elke vijf jaar te vervangen.

Weten hoe snel jouw netwerk thuis is, heeft invloed op de keuze die je maakt als je op zoek bent naar een wifi-versterker. Het is namelijk wel de bedoeling dat je wifi-versterker de snelheid van je routers wifi-netwerk bij kan benen. Simpel gezegd is dit afhankelijk van twee dingen: de wifi-standaard en de frequentieband(en).

Frequentiebanden

Wifi verspreidt zich via radiogolven. Deze golven zitten op een bepaalde frequentieband. Een wifi-netwerk maakt op het moment van schrijven in principe gebruik van de 5 GHz- en de 2,4 GHz-banden.

De 2,4 GHz-band heeft een groot bereik, maar een lagere snelheid. Exact andersom werkt het bij de 5 GHz-frequentie, die hogere snelheden bereikt, maar een kleiner bereik heeft.

Nog een frequentie – Naast het veelgebruikte 2,4 GHz en 5 GHz, is er sinds kort de 6 GHz-frequentie. Op dit moment ondersteunt een handjevol gloednieuwe apparaten deze frequentieband. De 6 GHz-frequentieband is echter een hele nieuwe toepassing, die in de praktijk voor jou waarschijnlijk nog weinig toevoegt. Ik beperk me in dit stuk daarom tot de 2,4- en 5 GHZ-frequenties.

Single-, dual- en tri-band

Niet alle wifi-versterkers en routers zijn geschikt voor alle frequentiebanden. Hoeveel frequenties een router gebruikt, duiden we aan met de termen 'single-band', 'dual-band' en 'tri-band'. Single-band wifi-versterkers worden nog nauwelijks gemaakt; deze maakten alleen gebruik van de 2,4 GHz frequentieband.

Dual-band wifi-versterkers zijn zowel op de 2,4 GHz-frequentie als op de 5GHz-frequentie actief. Een nadeel is wel dat deze wifi-versterkers slechts op één frequentie tegelijkertijd hun signaal uitzenden, wat een tragere verbinding veroorzaakt.

Dit probleem is te verhelpen met simultaneous dual-band. Wifi-versterkers met deze technologie gebruiken beide frequenties tegelijkertijd.

Tot slot is er nog tri-band. Deze nieuwste technologie gebruikt, je raadt het al, drie frequenties. Afhankelijk van het wifi-protocol, zijn dit één keer de 2, 4GHz- en twee keer de 5 GHz-frequentie, of de 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-frequentie. Tri-band wifi-versterkers of routers zijn altijd simultaneous: alle frequenties zijn tegelijkertijd actief.

Lampjes op een wifi-router

Wifi-versterkers vergelijken

Wifi-bandenWifi snelheid totaalWifi snelheid 5 GHz
1TP-Link RE450Dual-band1750 Mbps1300 Mbps
2TP-LINK RE200Simultaneous dual-band750 Mbps450 Mbps
3TP-Link RE305Simultaneous dual-band1200 Mbps867 Mbps
4TP-Link RE650Simultaneous dual-band2600 Mbps1734 Mbps
5TP-Link WA850RESingle-band (2,4 GHz)300 MbpsGeen 5GHz ondersteuning

TP-Link RE450

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1750 Mbps

Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

TP-LINK RE200

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 750 Mbps

Wifi snelheid 5 GHz: 450 Mbps

TP-Link RE305

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps

TP-Link RE650

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 2600 Mbps

Wifi snelheid 5 GHz: 1734 Mbps

TP-Link WA850RE

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Wifi snelheid totaal: 300 Mbps

Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning

Wifi-standaarden

En dan zijn er nog de wifi-standaarden, die we ook wel wifi-protocollen noemen. De wifi-standaard zegt iets over de dekking, snelheid en bandbreedte van je signaal. De bandbreedte is het maximale aantal data dat in een bepaalde tijd kan worden overgedragen. Dit drukken we uit in Megabits per seconde (Mbps).

De bandbreedte zegt dus niet zozeer iets over de snelheid, maar de maximale hoeveelheid dataverkeer. Een concrete vergelijking: als je data eruit zou zien als fysiek verkeer, is de bandbreedte de breedte van de weg. Hoe breder deze is, hoe meer auto’s er in dezelfde tijd over hetzelfde stuk weg kunnen rijden. Ook al blijft de maximale snelheid gelijk.

Ik zou je een hele lijst met wifi-protocollen kunnen geven, maar voor je wifi-versterker hoef je maar twee dingen écht te weten: de huidige, en de recentste standaard. Deze standaarden zijn het 802.11ac-protocol (ook wel wifi 5) en het 802.11ax-protocol (wifi 6).

Wifi 5

Wifi 5 (wireless-ac, of AC) is momenteel nog de standaard en een wifi-versterker met dit protocol zal waarschijnlijk ruim voldoende zijn voor je huidige internetsnelheid. Wifi 5 haalt – op papier – een maximale snelheid van 5400 Mbps en maakt gebruik van de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties.

Wifi 6

Ook wifi 6 (wireless-ax, of AX) maakt gebruik van deze twee frequentiebanden, maar er zijn een paar grote verbeteringen vergeleken met wifi 5 te spotten. Zo is deze standaard aanzienlijk sneller dan zijn voorganger, is de dekking van het signaal groter en kunnen er (door een hogere bandbreedte) meer apparaten probleemloos tegelijkertijd verbinden.

Wireless N? – In sommige (vaak oudere) wifi-versterkers kan je het protocol Wireless-N tegenkomen. Dit is een andere naam voor wifi 4, de voorganger van wifi 5. Als je met het signaal van jouw wifi-versterker voornamelijk je social media wilt checken of af en toe wat wilt opzoeken op Google, is wifi 4 voldoende. Voor alle ‘zwaardere’ activiteiten zoals films streamen, gamen of videobellen, raad ik je aan om een wifi-versterker met minimaal wifi 5 (wireless-ac) aan te schaffen.

Antennes

Wifi-versterkers in de iets duurdere segmenten komen tegenwoordig vaak met beweegbare antennes. Deze antennes zenden het signaal van je wifi-versterker gericht uit. Dit gericht sturen naar apparaten noemen we beamforming. In plaats van een signaal gelijkmatig in een cirkel te verspreiden, richt je wifi-versterker zich op een bepaalde ruimte of apparaat.

De antennes worden ook gebruikt voor de Multi-User Multiple Input Multipe Output (MU-MIMO) technologie. Voor het bestaan van MU-MIMO, stonden al je apparaten continu in een wachtrij bij je router. Er kon maar één apparaat tegelijkertijd verbinden. Met MU-MIMO kunnen er meerdere apparaten tegelijkertijd verbinden, wat een merkbare impact heeft op je internetsnelheid.

Met een kabel

Naast het verspreiden van een draadloos signaal, kan een wifi-versterker minimaal één apparaat voorzien van internet door middel van een ethernetkabel. De hoeveelheid ethernetpoorten verschilt per wifi-versterker.

Een verbinding via een ethernetkabel is altijd stabieler dan een draadloos signaal, en is daarmee uitermate geschikt voor gamen of streamen in HD.

Besef wel dat het signaal uit een wifi-versterker nooit zo sterk is als het internetsignaal rechtstreeks uit je router. Ook als je een apparaat met een ethernetkabel op je wifi-versterker aansluit, heb je snelheidsverlies.

Hoeveel dat is, is afhankelijk van waar je wifi-versterker staat en, natuurlijk, het model wifi-versterker dat je in huis hebt gehaald.

De 5 beste wifi-versterkers op een rij

1. TP-Link RE450

1. TP-Link RE450
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid totaal: 1750 Mbps
Externe wifi antennes: 3
Ethernet poorten: 1

2. TP-LINK RE200

2. TP-LINK RE200
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 750 Mbps
Externe wifi antennes: Geen
Ethernet poorten: 1

3. TP-Link RE305

3. TP-Link RE305
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps
Externe wifi antennes: 2
Ethernet poorten: 1

4. TP-Link RE650

4. TP-Link RE650
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Wifi snelheid totaal: 2600 Mbps
Externe wifi antennes: 4
Ethernet poorten: 1

5. TP-Link WA850RE

5. TP-Link WA850RE
Wifi-standaard: Wireless N
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Externe wifi antennes: Geen
Ethernet poorten: 1

Veelgestelde vragen over wifi-versterkers

Hoe werkt een wifi-versterker via een stopcontact?

Een zogeheten powerline-adapter kan je omschrijven als een bedrade wifi-versterker. Wifi-versterkers reproduceren een draadloos signaal. Powerline-adapters bestaan uit twee delen: één onderdeel sluit je aan op je router, het andere onderdeel steek je in een stopcontact in je huis.

Deze tweede adapter heeft een of twee internetpoorten, waarmee je je apparaat verbindt via een ethernetkabel. Sommige modellen zenden ook meteen een lokaal wifi-netwerk uit. Kortom: een wifi-versterker pikt een bestaand wifi-signaal op en verspreidt het, terwijl een powerline-adapter via een kabel zijn signaal ontvangt en opnieuw verspreidt.

Wat is het verschil tussen een wifi-versterker en -repeater?

Er is één verschil tussen een wifi-versterker en een wifi-repeater: de naam. Een wifi-versterker wordt ook wel een wifi-repeater genoemd en vice versa. Het zijn dus twee verschillende benamingen voor hetzelfde product.

Hoe installeer je een wifi-versterker?

Hoe je een wifi-versterker installeert, is afhankelijk van het model. Sommige typen wifi-versterker (vaak de nieuwere, of wat duurdere modellen) zijn gemakkelijk via een app te installeren. Andere wifi-versterkers installeer je via je browser, en bij weer andere (vaak oudere) types krijg je soms nog een old school installatie cd-rom meegeleverd.

Conclusie

Ik hoop dat je meer inzicht hebt gekregen in de belangrijkste aspecten van wifi-versterkers. Heb je aanvullingen, vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel? Met jouw input kunnen we onze content blijven verbeteren. Hieronder vul je gemakkelijk ons feedbackformulier in, we horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross