Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Maak je Huis Wifi-Proof met de Beste Wifi-Repeater

Vastlopende Zoom-vergaderingen, eindeloos bufferende YouTube-video’s of laggende games? Je bent niet de enige. Veel mensen ondervinden problemen met het bereik van hun wifi-netwerk. Gelukkig is er een simpele oplossing om in je hele huis een stabiel netwerk te krijgen: met de beste wifi-repeater heb je binnen no-time overal een goed signaal.

In de lijst hieronder staan de allerbeste opties van dit moment opgesomd. Bij het aanschaffen van een goede wifi-repeater zijn er enkele dingen om rekening mee te houden. Onder deze top 5 vind je daarom een handige koopgids, waarmee je in een mum van tijd een expert wordt op het gebied van wifi-repeaters.

Waarom een wifi-repeater aanschaffen?

Een wifi-repeater is bij uitstek geschikt voor de ‘dode’ wifi-punten in je huis. Ook al heb je een goede router, het signaal dat deze verspreidt is vaak net niet groot genoeg om je zolderkamer of tuin te bereiken.

Hier maakt de wifi-repeater zijn intrede: door het signaal op een andere plek te herhalen, zorgt dit apparaatje voor een goede dekking.

Er zijn meer opties om de dekking van je wifi-netwerk een boost te geven, maar een wifi-repeater is het toegankelijkst.

De installatie is zo gebeurd, en waar een goede mesh-router pas vanaf een paar honderd euro beschikbaar is, zijn er wifi-repeaters op de markt die je al voor een tientje kunt aanschaffen. De 3 beste wifi-repeaters staan hieronder nog eens uitgelicht, samen met enkele specificaties.

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit
Wifi-standaard: Wireless N
Kleur: Wit
Introductiejaar: 2020
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit

TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit
Wifi-standaard: Wireless N
Kleur: Wit
Introductiejaar: 2021
Bekijk op Bol.comPijltje

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart
Wifi-standaard: Wireless N
Kleur: Zwart
Introductiejaar: 2022
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-repeater?

Eerder in dit stuk las je het al: een wifi-repeater zorgt voor een betere dekking van je signaal. Heb je dus last van traag internet of een netwerk dat continu uitvalt?

Dan is een wifi-repeater waarschijnlijk niet de oplossing. Je netwerk wordt niet sneller of beter. Een wifi-repeater, zoals de naam al weggeeft, herhaalt het signaal.

Hier zitten nadelen aan. Hoe goed je wifi-repeater ook is: er zal altijd snelheidsverlies plaatsvinden. Anders gezegd: het signaal uit je wifi-repeater is nooit zo sterk als het signaal dat rechtstreeks uit je router komt.

Hoe groot dit verschil is, is voornamelijk afhankelijk van het model wifi-repeater en de afstand tot de router. Dat is echter niet het enige dat ertoe doet ... 👇

Hoe snel is je netwerk?

Om een goede keuze te maken in je zoektocht naar een wifi-repeater, moet je weten hoe snel je netwerk is. Het verschilt per wifi-repeater welke maximale snelheid deze kan oppikken en doorzetten. De snelheid van je netwerk bepaal je door de volgende punten even goed te bekijken en/of op te zoeken:

  • Internetprovider. Met je internetprovider, zoals Ziggo of KPN, heb je in je contract een bepaalde maximale snelheid afgesproken. Hoe hoger die maximale snelheid, hoe duurder je abonnement.
  • Aansluiting. In Nederland zit één van de volgende aansluitingen in je huis voor internet: kabel, DSL of glasvezel. Het type aansluiting bepaalt deels je maximale snelheid.
  • Router. Een goede router is essentieel voor een goede internetverbinding. Ook aan de router zit een maximale snelheid gekoppeld. In principe moet je een router iedere vijf jaar vervangen om er zeker van te zijn dat deze de laatste ontwikkelingen bij kan poten.
Een wifi-versterker

De volgende stap

Heb je de snelheid van je wifi-netwerk in kaart gebracht? Mooi! Dit heeft namelijk invloed op wat de beste wifi-repeater is voor jouw situatie.

Je kunt nu filteren op wifi-repeaters die de snelheid van je netwerk aankunnen. Om te weten wat deze snelheden zijn kijk je naar de wifi-standaard en de frequentiebanden. Ik leg je uit wat die dingen betekenen.

Frequentiebanden

Wifi is een draadloos signaal, en net als bijna alle draadloze signalen werkt dit via radiogolven. Elk soort signaal gebruikt andere frequenties van deze golven.

Bij een modern wifi-netwerk zijn dit de 2,4 GHz- en de 5 GHz-frequentieband. De 5 GHz-frequentie is sneller dan de 2,4 GHz, maar deze laatstgenoemde heeft dan weer een groter bereik.

6 GHz – Ik benoemde hem eerder al: de 6 GHz-frequentie. Ook deze frequentieband wordt sinds kort gebruikt door routers en apparaten die met wifi- verbinden. De technologie is echter nog zo nieuw, dat het nog niet echt te vinden is bij wifi-repeaters. In dit stuk weid ik daarom niet verder uit over deze frequentie.

Hoeveel frequenties?

Een wifi-repeater kan, simpel gezegd, op maximaal drie frequentiebanden actief zijn. Oudere wifi-repeaters, die je tegenwoordig niet vaak meer in de winkel ziet, zijn alleen maar actief op de 2,4 GHz-frequentie.

Dit type noemen we single-band wifi-repeaters. Een handjevol single-band wifi-repeaters is actief op de 5 GHz-frequentieband, maar die variant is nog zeldzamer.

Dual-band repeaters zenden op twee verschillende frequenties uit: de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Tri-band wifi-repeaters maken gebruik van drie frequenties.

Afhankelijk van het wifi-protocol zijn dit één keer de 2,4 GHz- en twee keer de 5 GHz-frequentie, of de 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-frequentie.

Als je de termen 'simultaneous dual-band' of 'simultaneous tri-band' tegenkomt, betekent dat dat de wifi-repeater op meerdere banden tegelijkertijd actief is.

Tri-band wifi-repeaters zijn altijd simultaneous. Een dual-band wifi-repeater is dit echter niet per se. Een non-simultaneous dual-band repeater levert in op snelheid.

Wifi-repeaters vergelijken

Wifi snelheid 5 GHzWifi-bandenWifi snelheid totaal
1MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact witGeen 5GHz ondersteuningSingle-band (2,4 GHz)300 Mbps
2TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit450 MbpsSimultaneous dual-band750 Mbps
3Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwartGeen 5GHz ondersteuningSingle-band (2,4 GHz)300 Mbps
4TP-Link RE450 wit1300 MbpsDual-band1750 Mbps
5TP-Link TL-WA854RE v2 Wifi versterker wit300 MbpsSingle-band (2,4 GHz)300 Mbps

MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Wifi snelheid totaal: 300 Mbps

TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit

Wifi snelheid 5 GHz: 450 Mbps

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Wifi snelheid totaal: 750 Mbps

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart

Wifi snelheid 5 GHz: Geen 5GHz ondersteuning

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Wifi snelheid totaal: 300 Mbps

TP-Link RE450 wit

Wifi snelheid 5 GHz: 1300 Mbps

Wifi-banden: Dual-band

Wifi snelheid totaal: 1750 Mbps

TP-Link TL-WA854RE v2 Wifi versterker wit

Wifi snelheid 5 GHz: 300 Mbps

Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)

Wifi snelheid totaal: 300 Mbps

Protocollen en theoretische snelheden

Naast de frequentiebanden, heeft ook de wifi-standaard, of het wifi-protocol, invloed op het bereik en de snelheid van je wifi-signaal. Ook bepaalt het wifi-protocol je maximale bandbreedte.

De bandbreedte drukken we uit in Megabits per seconde (Mbps), en zegt niet zoveel over de snelheid van je signaal, maar over de maximale hoeveelheid data die in een bepaalde tijd kan worden overgedragen.

Vergelijk het met een tunnel. Ook als de maximale snelheid hetzelfde blijft, kan er door het toevoegen van rijstroken meer verkeer tegelijkertijd doorheen rijden.

De eerste wifi-standaard stamt uit 1997, inmiddels is het aantal wifi-protocollen een behoorlijke lijst geworden. Voor jouw wifi-repeater zijn deze niet allemaal van belang, omdat de meeste versies verouderd zijn en niet meer worden verkocht.

Daarom neem ik de belangrijkste twee standaarden met je door: 802.11ac (ook wel wifi 5) en 802.11ax (wifi 6).

wifi-router

Wifi 5

De huidige standaard in de wifi-protocollen is wifi 5, welke je ook tegen komt onder de namen 'wireless ac' of 'AC'.

Waarschijnlijk kan een wifi-repeater met dit protocol het internetsignaal in je huis prima aan. In theorie behaalt wifi 5 een maximale snelheid van 5400 Mbps, waarbij dit protocol de 2,4 GHz- en de 5 GHz-banden gebruikt.

Wifi 6

Wifi 6 is een nieuwere technologie, en zal de komende jaren steeds meer de standaard worden. Dat is een mooie ontwikkeling.

Waarom? Wifi 6 is een stuk sneller dan wifi 5, heeft een grotere dekking en een hogere bandbreedte. Hierdoor kunnen meer apparaten tegelijkertijd zonder problemen met internet verbinden. Ook wifi 6 gebruikt de 2,4 GHz- en de 5 GHz-frequentie.

Ouder protocol –  Enkele oudere wifi-repeaters gebruiken nog wifi 4 (ook wel 'Wireless N', of 'N'). Een wifi-repeater met dit protocol werkt prima als je niet verder gaat dan mailen en wat browsen op internet. Ben je van plan om online te gamen of wil je Netflix of Youtube in HD streamen? Dan raad ik je aan om een wifi-repeater met minimaal Wifi 5 te kopen.

Gericht signaal

Wifi-repeaters die voor een tientje in de winkel liggen zien er meestal uit als kleine kastjes. De betere wifi-repeaters hebben daarbovenop nog beweegbare antennes. Deze gebruik je om het wifi-signaal gericht te verspreiden naar bijvoorbeeld je computer of televisie. Dit noemen we beamforming.

Ook bij Multiple User Multiple Input (MU-MIMO) zijn deze antennes van belang. Simpel gezegd zorgt MU-MIMO ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd met internet kunnen verbinden, zonder op elkaar te hoeven wachten.

Wifi-repeaters zonder de MU-MIMO-technologie werken met een wachtrij: één apparaat kan data verzenden en ontvangen per keer.

Niet draadloos?

Een wifi-repeater heeft altijd minimaal één ethernetaansluiting. Hiermee sluit je gemakkelijk apparaten aan die je wilt voorzien van een zo stabiel mogelijk netwerk. Sommige wifi-repeaters hebben meerdere ethernetingangen. Als je van plan bent om meerdere apparaten met een kabel aan te sluiten, kijk hier dan goed naar.

Weet wel dat een aansluiting van je een wifi-repeater nooit de snelheid rechtstreeks uit je router evenaart. Ook als je ethernetkabels gebruikt tussen je apparaat en je repeater, is er sprake van snelheidsverlies.

Je kunt dit verlies beperken door de wifi-repeater dichterbij je router te zetten, maar het model wifi-repeater is hierin ook doorslaggevend.

De 5 beste wifi-repeaters op een rij

1. MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit

1. MD-goods ® WiFi Versterker Stopcontact wit
Wifi-standaard: Wireless N
Ethernet poorten: 1
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 1

2. TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit

2. TP-Link RE200 - Wifi Versterker wit
Wifi-standaard: Wireless N
Ethernet poorten: 1
Wifi snelheid totaal: 750 Mbps
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Externe wifi antennes: Geen

3. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart

3. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi zwart
Wifi-standaard: Wireless N
Ethernet poorten: 1
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 1

4. TP-Link RE450 wit

4. TP-Link RE450 wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Ethernet poorten: 1
Wifi snelheid totaal: 1750 Mbps
Wifi-banden: Dual-band
Externe wifi antennes: 3

5. TP-Link TL-WA854RE v2 Wifi versterker wit

5. TP-Link TL-WA854RE v2 Wifi versterker wit
Wifi-standaard: Wireless N
Ethernet poorten: 0
Wifi snelheid totaal: 300 Mbps
Wifi-banden: Single-band (2,4 GHz)
Externe wifi antennes: 2

Veelgestelde vragen over wifi-repeaters

Hoe werkt een wifi-repeater via een stopcontact?

Een powerline-adapter kan je omschrijven als een niet-draadloze wifi-repeater. Wifi-repeaters reproduceren een draadloos signaal door een betsaand wifi-signaal op te vangen en te reproduceren.

Powerline adapters bestaan uit twee delen: één onderdeel stop je in een stopcontact bij je router in de buurt en verbind je via een ethernetkabel met je router; het andere onderdeel steek je in een stopcontact in een kamer waar je slecht ontvangst hebt. Je internetsignaal wordt op deze manier via de stroomkabels overgebracht van het eerste deel naar het tweede deel, in de andere kamer.

Wat is het verschil tussen een wifi-repeater en -versterker?

Er is één verschil tussen een wifi-versterker en een wifi-repeater: de naam. Een wifi-versterker wordt ook wel een wifi-repeater genoemd en vice versa. Het zijn dus twee verschillende benamingen voor hetzelfde product.

Hoe installeer je een wifi-repeater?

Hoe je een wifi-repeater installeert, is afhankelijk van het model. Sommige typen wifi-repeater (vaak de nieuwere, of wat duurdere modellen) zijn gemakkelijk via een app te installeren. Andere wifi-repeaters installeer je via je browser, en bij weer andere (vaak oudere) types krijg je soms nog een old-school installatie cd-rom meegeleverd.

Conclusie

Met deze info hoop ik je een stapje verder geholpen te hebben in je zoektocht naar de beste wifi-repeater.

Houd in ieder geval de toestand van je eigen netwerk in gedachten (het contract met je provider, de prestaties van je eigen router, enzovoorts), en sta stil bij de wifi-protocollen en frequentiebanden die je denkt nodig te hebben. Het is niet niets, maar je bent jezelf dankbaar als je hierdoor de perfecte repeater vindt!

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen, of heb je verbeterpunten? Laat het ons weten! Met de onderstaande knop kun je jouw mening laten horen via ons feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross