Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Deken van Wifi met de Beste Mesh-Router

Een mesh-netwerk maakt het internetsignaal in je huis overal sterk. Overstappen op je mobiele data als je naar de wc gaat, eindeloos Netflix bufferen op de tv in je slaapkamer en haperende Zoom-vergaderingen – met de beste mesh-router is het verleden tijd. Mesh is wel de beste, maar niet de goedkoopste optie om je wifi-signaal te verbeteren.

De apparatuur kost je al gauw honderden euro’s. Daarom is het goed om je te verdiepen in je opties als je op zoek bent naar de beste mesh-router. Dit zijn de 5 beste mesh-routers van dit moment:

Waarom een mesh-router aanschaffen?

Een mesh-netwerk is het beste medicijn tegen een zwak wifi-signaal in je huis. Met de beste mesh-router heb je overal in huis een sterk netwerk, zonder in te leveren op snelheid. Van de zolder tot de badkamer, en van het hoekje in je slaapkamer tot in de tuin: een mesh-netwerk verspreidt je wifi-netwerk overal waar jij het hebben wilt.

Klopt, er zijn meer alternatieven om je wifi-netwerk te verbeteren. Is een mesh-router voor jou dan de beste optie? Dat hangt volledig af van je situatie.

Feit is dat een mesh-netwerk op prestatiegebied het makkelijk wint van de alternatieven. In de onderstaande koopgids vertel ik je alle ins and outs over mesh-netwerken en de voor- en nadelen vergeleken met andere opties.

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Wifi-banden: Dual-band
Introductiejaar: 2021
Control Through Mobile App: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit

TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit
Wifi-banden: Dual-band
Introductiejaar: 2019
Control Through Mobile App: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit
Wifi-banden: Dual-band
Introductiejaar: 2021
Control Through Mobile App: Ja
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste mesh-router?

Mesh-routers zijn er in verschillende prijsklassen, merken en types. Na het lezen van deze koopgids weet je precies hoe een mesh-netwerk werkt, wat de verschillen zijn tussen dual-band en tri-band en bovendien: hoe je de beste mesh-router kiest.

Is een mesh-router geschikt voor mij?

Een mesh-netwerk is niet alleen maar weggelegd voor mensen met een enorme villa. Naast afstand, zijn er verschillende oorzaken die je wifi-signaal verzwakken. Zo blokkeren meubels, vloeren of muren het signaal. Ook andere apparaten in je huis – zoals je magnetron en babyfoons – verstoren je wifi-signaal.

Een andere oorzaak kan zijn dat er veel andere wifi-netwerken in de nabije omgeving actief zijn, bijvoorbeeld als je woont in een appartementencomplex. Je kan dit vergelijken met muziek: als al je buren harde muziek afspelen, is jouw eigen muziek minder goed te horen.

Een mesh-netwerk biedt in veel verschillende situaties uitkomst, maar er hangt wel een bepaald prijskaartje aan. Wil je jouw wifi-netwerk bijvoorbeeld op 1 specifieke plaats, zoals je studeerkamer of zolder, een boost geven? En wil je daar geen honderden euro’s aan spenderen? Dan kan een goede wifi-repeater ook uitkomst bieden.

Een router

Een mesh-router, hoe werkt dat?

Je sluit een mesh-router, net als een 'normale' router, aan op je modem. Hierdoor ontstaat een wifi-netwerk. Vervolgens plaats je verschillende kastjes, vaak satellieten of nodes genoemd, door je huis heen. Deze verbinden zich op hun beurt weer met de router die je op het modem hebt aangesloten. Alle satellieten werken zo samen om een soort ‘net’ van wifi door je huis te trekken.

Anders dan een wifi-repeater, is een mesh-netwerk daadwerkelijk 1 netwerk. Elke satelliet maakt deel uit van hetzelfde netwerk, en gebruikt dezelfde naam (SSID) en hetzelfde wachtwoord als de hoofdrouter. Als je door je huis loopt, hoeft je apparaat daarom niet van netwerk te wisselen.

Je apparatuur ziet vanzelf of de router of een van de satellieten dichterbij is, en verbindt zich daarmee. Zo blijf je continu verbonden met hetzelfde netwerk, ook als je wisselt van satelliet.

Ethernet

Naast de draadloze wifi-verbinding kunnen veel mesh-netwerken ook via ethernetkabels worden opgezet. Dat wilt zeggen: de satellieten zijn dan met een kabel verbonden met de hoofdrouter, in plaats van via wifi.

Ook staat het je in de meeste gevallen ook meteen vrij om zelf via een kabel verbinding te maken met de router of een satelliet. Dat is vooral voor mensen die op een desktop werken wel handig.

Een groot voordeel hiervan is dat je netwerk met een bedraadde verbinding overal even snel is. Wel betekent dit dat je kabels moet trekken in huis. Als je zonder een hoop kabels en draden je wifi-netwerk wilt verbeteren, ga dan voor een set waarvan de units zich onderling via wifi verbinden.

Als alternatief kun je ook eens naar een goede Powerline-adapter kijken. Deze zijn doorgaans een stuk goedkoper, en zijn vooral voor kleinere woonplekken uitermate geschikt.

Andere aansluitingen – Met ethernetaansluitingen sluit je ook gemakkelijk andere apparaten op je mesh-router aan. Daarom is het in je zoektocht verstandig om te kijken naar de aansluitingen van zowel de router als de satellieten. Ook is een usb-aansluiting handig, bijvoorbeeld om een printer op aan te sluiten.

Mesh-routers vergelijken

Uitbreidbaar met meerdere stationsEthernet poortenWifi snelheid totaal
1TP-Link Deco M4 Mesh WiFi witJa21200 Mbps
2TP-Link Deco M5 Mesh Wifi witJa21300 Mbps
3TP-Link Deco X50 Mesh Wifi witJa33000 Mbps
4TP-Link Deco X60 Mesh WiFi Wifi 6 AX5400Ja25400 Mbps
5TP-Link Deco M5 (Uitbreiding) witJa25400 Mbps

TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Ethernet poorten: 2

Wifi snelheid totaal: 1200 Mbps

TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Ethernet poorten: 2

Wifi snelheid totaal: 1300 Mbps

TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Ethernet poorten: 3

Wifi snelheid totaal: 3000 Mbps

TP-Link Deco X60 Mesh WiFi Wifi 6 AX5400

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Ethernet poorten: 2

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

TP-Link Deco M5 (Uitbreiding) wit

Uitbreidbaar met meerdere stations: Ja

Ethernet poorten: 2

Wifi snelheid totaal: 5400 Mbps

Snelheid van je netwerk

Je bent eruit: een mesh-router is voor jouw situatie de beste oplossing. Vanaf dit punt is er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Als eerste: de snelheid van je internetverbinding. Kijk als eerste naar de snelheid in het contract met je internetprovider. Welke snelheid wordt er volgens hen in je huis geleverd?

Dit contract zegt niet alles. Jouw internetprovider kan een maximale snelheid niet garanderen. Dit is weer afhankelijk van de internetaansluiting die je thuis hebt: kabel, ADSL of glasvezel. Ook kan je type modem en router nog invloed hebben op de daadwerkelijke snelheid van je internet.

Om hier zicht op te krijgen, moet je onder andere kijken naar de frequentiebanden en wifi-protocollen.

Reële snelheid – Veel internetproviders bieden op hun website een gratis postcodecheck of speedtest aan. Hiermee check je gemakkelijk de (maximale) snelheid die op jouw adres beschikbaar is. Let wel op: er kan nog een verschil zitten tussen de snelheden van verschillende providers. Biedt jouw provider geen speedtest aan? Dan kan je altijd nog een speedtest van een onafhankelijke partij gebruiken.

Frequentiebanden

Wifi is een draadloos signaal dat wordt verspreid via radiogolven, die we frequentiebanden noemen. Wifi 5, waar ik het net over had, werkt op de 5 GHz-frequentie. Veel routers met het wifi 5-protocol maken daarnaast ook nog gebruik van de 2,4 GHz-frequentie.

Wifi op de 5 GHz -frequentie is over het algemeen snel, maar het bereik is beperkt. Bij de 2,4 GHz-band werkt dit andersom: de snelheid is niet maximaal, maar het signaal reikt verder dan in de 5 GHz-frequentieband.

Het verschilt per router hoeveel en welke frequenties er actief zijn. Dit wordt aangeduid met de termen single-band, dual-band en tri-band. Deze namen spreken voor zich: single maakt gebruik van één frequentieband, dual gebruikt er twee; en tri-band werkt met drie frequentiebanden. Hieronder leg ik je kort uit hoe dit precies werkt.

Een mesh-router van Google

Single-band

Single-band routers maken gebruik van één frequentieband. Hierbij gaat het altijd om de 2,4 GHz-frequentie. Single-band is inmiddels al een vrij oude technologie; je komt het in nieuwere mesh-routers dan ook niet meer tegen.

Dual-band

Dual-band routers gebruiken twee frequentiebanden: de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. Daarbij geldt dat oudere routers slechts 1 frequentieband tegelijkertijd konden gebruiken. Ze moesten hierdoor de hele tijd wisselen, wat tot snelheidsverlies leidde.

Modernere dual-band mesh-routers beschikken over simultaneous dual-band. Dat betekent dat ze op beide frequenties tegelijkertijd werken en niet continu hoeven te wisselen.

Tri-band

De nieuwste van het stel is tri-band. Er zijn twee verschillende soorten tri-band mesh-routers.

  • De een gebruikt de 2,4 GHz- en twee 5 GHz-banden.
  • De andere (vaak nieuwere) werkt met een 2,4 GHz-band, een 5 GHz-band én een 6 GHz-band. 6 GHz is nóg sneller dan 5 GHz, en wordt door nog minder apparaten gebruikt, waardoor netwerkverstoppingen minder snel optreden.

Tri-band routers zijn daarbij altijd simultaneous: alle drie de frequenties werken tegelijkertijd, zonder gewissel.

Wifi-protocollen

Mesh-routers werken met verschillende standaarden, of protocollen. De huidige standaard is het 802.11ac-protocol, ook wel wifi 5. Deze gebruikt de 2,4 GHz- en de 5 GHz-banden. Hoe zit het dan met die mogelijke 6 GHz-band..?

Een recentere technologie is het 802.11ax-protocol, ook wel wifi 6. Wifi 6 heeft een hoop voordelen vergeleken met zijn voorganger. Zo is wifi 6 sneller, de dekking van het signaal sterker en kunnen er meer apparaten tegelijkertijd online zijn, zonder dat dit je netwerk nadelig beïnvloedt.

Wifi 6E – Ik vertelde je hierboven al kort over mesh-routers die gebruik maken van de 6 GHz-band. Deze routers zijn voorzien van het wifi 6E-protocol. Op dit moment is wifi 6E, nog meer dan wifi 6, alleen in gloednieuwe apparaten te vinden. Als je klaar wilt zijn voor de toekomst en je budget het toelaat, is een mesh-router die op de 6 GHz-frequentie kan werken een goede investering. Zo hoef je jouw mesh-netwerk de komende jaren niet te upgraden.

Om al deze voordelen uit je netwerk te halen, moeten je aangesloten apparaten ook wifi 6 ondersteunen. Tenzij je een gloednieuwe laptop of telefoon koopt, is dit vaak nog niet het geval.

Mesh-routers ondersteunen vaak al wel wifi 6, en je hebt hier wel degelijk iets aan: als het wifi 6-protocol binnenkort de standaard wordt, is jouw thuisnetwerk daar al helemaal klaar voor.

MU-MIMO

Alle apparaten op je wifi-netwerk hebben internet nodig van de router. In de meeste (oudere) routers, werkt dit met een wachtrij. De router kan met één apparaat tegelijkertijd communiceren, de rest van de apparaten sluit achteraan.

Met MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple-Output) is dit verleden tijd. Deze technologie laat één router met meerdere apparaten tegelijkertijd communiceren.

Je kunt dit vergelijken met een drukke supermarkt. Als er maar één kassa op is voor alle klanten, duurt het erg lang voordat jij eindelijk aan de beurt bent. MU-IMU opent meerdere kassa’s, zodat de rijen korter worden en elke klant sneller aan de beurt is. Let wel op! ⚠️ Om MU-MIMU te gebruiken, moeten je apparaten deze technologie ook ondersteunen.

Een router geeft online status aan

Beamforming

Beamforming is een technologie die het signaal van je router een bepaalde richting opstuurt. Vaak gebeurt dit met beweegbare antennes. Vergelijk het met een microfoon: plaats je deze in het midden van de kamer? Dan wordt al het geluid in de ruimte gelijktijdig, zonder focus, opgepikt. Richt je deze microfoon naar één bepaald persoon, dan wordt vooral diegene versterkt.

Beamforming werkt volgens hetzelfde principe, maar waar de microfoon ontvangt, zendt de router. Heel simpel gezegd kun je met beamforming je wifi-signaal 'gericht' versturen, door de de antennes in een bepaalde richting te zetten.

Band steering

In de uitleg over frequentiebanden noemde ik het al even kort: zogenaamde simultaneous dual- of tri-band mesh-routers. Misschien weet je het nog wel: deze routers gebruiken verschillende frequenties tegelijkertijd. Band steering zorgt ervoor dat deze techniek optimaal wordt benut.

De draadloze apparaten die verbinden met je wifi-netwerk zijn helaas niet altijd slim genoeg om de juiste frequentie te kiezen. Band steering legt deze verantwoordelijkheid bij je router. Deze selecteert voor ieder apparaat de optimale frequentieband op basis van afstand, drukte op het netwerk en de eigenschappen van het apparaat.

De 5 beste mesh-routers op een rij

1. TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit

1. TP-Link Deco M4 Mesh WiFi wit
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps
MU-MIMO: Ja
Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)
Beamforming: Ja

2. TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit

2. TP-Link Deco M5 Mesh Wifi wit
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps
MU-MIMO: Ja
Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)
Beamforming: Ja

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit

3. TP-Link Deco X50 Mesh Wifi wit
Wifi-banden: Dual-band
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
MU-MIMO: Ja
Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)
Beamforming: Ja

4. TP-Link Deco X60 Mesh WiFi Wifi 6 AX5400

4. TP-Link Deco X60 Mesh WiFi Wifi 6 AX5400
Wifi-banden: Simultaneous tri-band
Wifi snelheid 5 GHz: 4800 Mbps
MU-MIMO: Ja
Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)
Beamforming: Ja

5. TP-Link Deco M5 (Uitbreiding) wit

5. TP-Link Deco M5 (Uitbreiding) wit
MU-MIMO: Ja
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)
Beamforming: Ja

Veelgestelde vragen over mesh-routers

Wat is het verschil tussen mesh-wifi en een wifi-versterker?

Een wifi-versterker kopieert het signaal van je wifi-router, om vervolgens een apart netwerk aan te maken. Anders dan bij mesh-wifi, heb je dus meerdere netwerken in je huis. Daarnaast verlies je bij een wifi-versterker altijd snelheid, mede omdat een wifi-versterker continu moet wisselen tussen verzenden en ontvangen. Dit is bij een mesh-router niet van toepassing.

Hoe sluit je een mesh-router aan?

Zo goed als alle mesh-netwerken zijn erg gebruikersvriendelijk om te installeren. Alles werkt via een app, waarmee je binnen een paar minuten je netwerk instelt. De stappen verschijnen tijdens de eerste installatie op je telefoonscherm. Met deze apps beheer je vervolgens je netwerk (afhankelijk van de router die je hebt) ook makkelijk, en pas je hem aan naar eigen voorkeur.

Hoeveel satellieten heb ik nodig?

De hoeveelheid satellieten die je nodig hebt in je mesh-netwerk is afhankelijk van de grootte van je huis, het aantal verdiepingen én op hoeveel plekken je een goed wifi-netwerk wilt hebben. In een appartement zijn bijvoorbeeld twee satellieten doorgaans genoeg, terwijl je in een groot vrijstaand huis wel vier of vijf satellieten moet plaatsen voor een goede dekking.

Conclusie

We zijn er! Ik hoop dat je met deze koopgids iets meer inzicht hebt gekregen in het technische en ingewikkelde verhaal van mesh-routers. Leuker kon ik het helaas niet voor je maken, ik hoop wel wat makkelijker. Kom je er nog steeds niet uit of heb je vragen of opmerkingen? We horen graag van je via ons feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross