Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Het Verschil Tussen je Router en Modem mag er wezen!

Onze apparaten, huizen en zelfs meubels worden met de dag slimmer. Of het nu laptops, telefoons, koelkasten, lampen of muziekinstallaties zijn – steeds meer apparaten maken gebruik van een wifi-verbinding. Je router en modem zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze verbinding. Maar wat is het verschil tussen een router en modem?

Er is vaak verwarring over het verschil tussen een modem en een router. Dat komt onder andere omdat veel grote internetproviders, zoals Tele2, tegenwoordig standaard een router en modem in één leveren: de zogenaamde modem-router. Voor een werkend wifi-netwerk zijn beide apparaten nodig.

Het signaal vertalen: de modem

Om een internetverbinding tot stand te brengen, moet het signaal van je internetprovider worden vertaald naar informatie die je apparaten kunnen lezen. Dit is de taak van de modem. Het woord ‘modem’ is een samentrekking van Modulator en Demodulator; de technische naam voor dit vertaalproces.

Wat doet een router?

Nadat de modem het internetsignaal van je provider heeft ontvangen en vertaald, moet je de router instellen, zodat deze een draadloos netwerk op kan zetten.

De router verdeelt het internet over al jouw apparaten; dat noemen we een wifi-netwerk. In een modem-router, zoals de naam al doet vermoeden, wordt de internetverbinding gemaakt én verdeeld.

Een router van achteren met gele internetpoorten

Een losse router

Een modem-router bespaart ruimte, maar het is niet altijd ideaal. De optimale plek voor een router is zo centraal mogelijk in je huis. Op die manier hebben je computer, telefoon, tv en alle andere apparaten het beste netwerk.

Je modem staat meestal bij je aansluitpunt daarentegen, en die ligt zelden midden in je woonruimte. Een losse router komt daarom je internetverbinding meestal ten goede.

Je signaal verbeteren

Je wifi-signaal versterken kan ook door middel van een access point. Dit is een apparaat dat het signaal via een kabel van je router ontvangt, en deze vervolgens opnieuw op een andere plek uitzendt – al dan niet draadloos.

Hiervoor hoef je meestal niet eens een extra apparaat in huis te halen: je maakt van een oude router zelf een access point.

Conclusie

Het is duidelijk dat een modem en een router twee verschillende apparaten zijn die samenwerken om je internetverbinding van buitenshuis naar binnenshuis te brengen. Als je tegenwoordig een internetabonnement afsluit bij een grote provider, is de kans groot dat je een modem-router geleverd krijgt.

Ik hoop dat de verschillen jou ook helemaal duidelijk zijn nu. Heb je na het lezen van dit artikel vragen of opmerkingen? Zet ze in het feedbackformulier hieronder, we horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Casper is content creator, tekstschrijver en journalist. In de afgelopen tien jaar werkte hij voor veel uiteenlopende opdrachtgevers; van Vice tot het AD en van een hypotheekadviseur tot een theatergezelschap. Hij houdt er van om complexe onderwerpen uit te zoeken en begrijpelijk te maken.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross