Steeds meer nieuwe routers ondersteunen wifi 6, maar wat is wifi 6? Waarin verschilt het van de voorgaande wifi-standaarden? In dit artikel leg ik uit wat de nieuwe wifi-standaard inhoudt, en wat voor veranderingen hij met zich meebrengt.
Inhoudsopgave
Wifi 6 – wat is dat?
In 2019 kwam de nieuwste wifi-standaard op de markt. De officiële naam van deze verbinding is 802.11ax. Omdat dit niet zo lekker bekt, kreeg de nieuwe generatie een makkelijkere bijnaam: wifi 6.
Deze verbinding is de vervanger van wifi 5 (802.11ac), de huidige wifi-standaard. Hiervoor was wifi 4 (802.11n) de standaard. Net zoals bij 3G, 4G en 5G, staat een hoger cijfer voor een upgrade van de vorige verbinding. Met elk cijfer wordt de verbinding steeds beter, en steeds sneller.
Het ligt voor de hand dat deze nieuwe versie van wifi een hoop verbeteringen met zich meebrengt. Hieronder bespreek ik de belangrijkste punten.
Hogere snelheid
In de snelheid is grote verbetering te zien ten opzichte van wifi 5. In de beste situaties is wifi 6 bijna drie keer sneller dan wifi 5. De maximale snelheid gaat van 3,5 Gbps (gigabytes per seconde) naar 9,6 Gbps.
Deze snelheid klinkt wel mooier in theorie dan dat hij in praktijk is. De meeste huishoudens merken hier jammer genoeg niet veel van.
Een wifi-verbinding in huis deelt zich op tussen alle apparaten, en de maximumsnelheid komt niet bij slechts één apparaat terecht. Door deze opsplitsing werken apparaten wel een tikje sneller met wifi 6, maar niet twee of drie keer zo snel.
Veel verbindingen, en nog altijd snel
Steeds meer huishoudens werken met domotica, zoals smart home-apparaten, die weer ieder werken met een eigen app. Handig voor het apparaat besturen, maar een internetverbinding is wel nodig. En dat belast het wifi in huis flink. Een ac-verbinding verlangzaamd hierdoor.
Wifi 6 gebruikt net als wifi 4 en 6 MU-MIMO. Dit staat voor multiple user – multiple input multiple output. Een lange naam voor een makkelijk te begrijpen functie: meer apparaten maken sneller verbinding met het internet, vooral als je router instellen na aansluiting goed is verlopen.
Deze techniek is niet nieuw, maar onder wifi 6 wel uitgebreid. De nieuwste routers gebruiken deze functie zo ook bij uploaden, niet alleen bij het downloaden. Wifi 5-routers ondersteunden alleen downloaden.
Daarnaast maken meerdere verbindingen de wifi niet langzamer. Dit komt door de Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA)-technologie. Hoe routers wifi-kanalen inzetten, verandert door OFDMA.
En router kiest gebruikelijk zelf een kanaal voor een draadloos netwerk. Deze kanalen verbinden apparaten met elkaar. Een apparaat doet beroep op dit kanaal voor internetverbinding. De router stuurt dan alle nodige data via dit kanaal.
Wifi 5-routers versturen data over een volledig kanaal. Als dit kanaal bezet is en een ander apparaat data nodig heeft, ontstaat er een wachtrij. OFDMA stuurt data via een deel van het kanaal. Omdat een apparaat niet het volledige kanaal bezet, hoeft de rest niet te wachten. De internetverbinding blijft dan snel, zelfs met meerdere apparaten!
Stabieler, met minder storingen
Wifi-signalen hebben wel eens last van stoorsignalen. Apparaten zoals zendmasten, smartphones of beveiligingscamera's zenden zelf een signaal uit. Als dit signaal met het wifi-signaal overlapt, ontstaat er een storing.
Wifi 6 belooft een stabieler netwerk, met minder storingen. Het gebruikt BSS Coloring: hiermee ziet het wifi-netwerk een verschil tussen signalen. BSS wijst apparaten in hetzelfde netwerk een specifieke kleur toe.
Alles wat niet deze kleur deelt, herkent het netwerk als anders. Het netwerk negeert dit signaal vervolgens. Dit zorgt voor een stabieler netwerk dan bij wifi 5.
Meer bereik
Het is een veelvoorkomend probleem: plekken in huis die net geen wifi-bereik hebben. Wifi 6 brengt hier verbetering in en zorgt voor draadloos internet op elke plek in je huis.
De nieuwe internetverbinding biedt zelfs op afstand van de router een hoge snelheid. Wifi 6 komt ook makkelijker door muren en isolatie heen. Goed nieuws voor iedereen met slecht ontvangst op zolder!
De nieuwste wifi-versie brengt ook verbeteringen in beamforming-technologie. Routers zonder deze techniek stralen het wifi-signaal in een cirkel rondom zich uit. Hoe verder het ontvangende apparaat van de router af zit, hoe zwakker het signaal dat deze ontvangt.
Met beamforming stuurt een router doelgericht wifi naar een apparaat. De router bepaalt waar het apparaat staat, en stuurt de wifiverbinding met een antenne naar de juiste plek. Zo ontvangt bijvoorbeeld je laptop een sterker wifi signaal.
Routers met wifi 4 en wifi 5 gebruikten deze technologie ook al. Zo ondersteunt een wifi 5-router maximaal 4 antennes. Routers met wifi 6 halen dit maximum aantal omhoog naar 8! De sterkere wifi-straal komt daarmee bij meer apparaten terecht.
Betere batterijduur voor apparaten
Wifi 6 heeft een functie met de naam Target Wake Time (TWT). Met dit programma communiceert een router en apparaten met elkaar over wanneer ze 'wakker' zijn. Met andere woorden: een apparaat verbindt zich alleen met wifi wanneer deze actief is.
TWT stelt een specifieke tijd, of tijden, in wanneer een apparaat zich verbindt met het internet. Dit doet het vooral voor apparaten die niet continu aan staan. TWT maakt het apparaat 'wakker' wanneer nodig. De batterij van een apparaat gaat hierdoor langer mee. Dit betekent minder oplaadbeurten – fijn voor de energierekening!
Beveiliging
Sinds 2003 gebruiken wifi-netwerken Wi-Fi Protected Access, oftewel WPA, als beveiliging. Wifi 6 gebruikt WPA3 als beveiliging, de nieuwste versie van deze beveiliging.
WPA3 maakt meerdere wachtwoorden achter elkaar invoeren moeilijk. Dit verkleint de kans dat iemand het netwerkwachtwoord raad. Zelfs met een slecht wachtwoord biedt WPA3 meer beveiliging.
De nieuwe beveiliging verbindt ook slimme apparaten op een veilige manier. Het gaat hier vooral om apparaten met een beperkt display, zoals smarthorloges. Dit kan door met een smartphone QR-codes van de router en het smart-apparaat te scannen. Deze verbinding gebruikt ook encryptie, voor een beveiligd netwerk.
WPA3 maakt ook hotspots gebruiken veiliger. Bij openbare wifi onderschept iemand makkelijk je dataverkeer. WPA3 maakt dit moeilijker: het versleutelt automatisch je verbinding. De wifi van een café, hotel of vliegveld wordt zo een stuk veiliger.
Wifi 6E
Niet lang na de aankondiging van wifi 6 kwam ook wifi 6E. Deze wifi technologie verschilt van de standaard versie van wifi 6.
De 'E' van wifi 6E staat voor 'extended'. Deze 'uitbreiding' is het grootste verschil tussen de twee versies. Wifi 6E breid het aanbod van GHz-banden voor internetverbindingen uit.
GHz, oftwel Gigahertz, is de frequentie waarop een router het wifi signaal uitzendt. Een lagere frequentie is minder sterk dan een hoge, maar heeft een groter bereik. Moderne routers verbinden met de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. De lagere 2,4GHz-frequentie heeft een groter bereik, maar is minder snel. De 5 GHz-band is sneller, maar het bereik kleiner.
Wifi 6E maakt verbinding met een 6GHz-band. Deze nieuwe band biedt een betere en snellere verbinding ten opzichte van de 5GHz-band. Wifi 6E gebruikt ook nóg meer kanalen dan wifi 6. Een netwerk met meer apparaten werkt zo nog soepeler. Het bereik van de 6GHz-band is jammer genoeg wel korter dan bij de 5GHz-band.
Apparaten die werken met wifi 6
Met een ax-router haal je de nieuwe wifi standaard in huis. Nu begint jammer genoeg het echte probleem: zonder wifi 6-ondersteuning profiteert een apparaat niet van alle voordelen, en helaas heeft lang niet elk apparaat deze ondersteuning.
Op dit moment ondersteunen alleen de nieuwste laptops en smartphones wifi 6(E). Met een ouder apparaat merk je niets van de hogere snelheid, of van het grotere bereik. De netwerkstabiliteit wordt wel beter. Verbinden met meer apparaten zonder een trage of instabiele verbinding, werkt gelukkig altijd.
Meteen overstappen?
De nieuwe wifiverbinding brengt veel verbetering. Maar meteen overstappen naar wifi 6 is misschien iets voorbarig.
De upgrade naar de nieuw wifi-verbinding is voor nu een dure bedoening. De verbinding is nog nieuw, en het aanbod beperkt. Een wifi 6-router kost daardoor aanzienlijk meer dan een wifi 5-router. Een volledig wifi 6-netwerk aanleggen in huis mag al helemaal wat kosten.
Zelfs in dit netwerk schiet de verbinding tekort als niet alle apparaten in huis met wifi 6 werken. Zonder een apparaat met wifi 6-ondersteuning haal je niet het beste uit de verbinding. Met oude apparaten loop je de voordelen van de nieuwe wifiverbinding mis.
Tot wifi 6 meer inburgert, voldoet de oude wifi 5 verbinding nog, al helemaal als de oude verbinding in huis zonder problemen werkt. Er is geen haast om over te stappen; wacht liever tot meer apparaten de verbinding ondersteunen!
Conclusie
Kortom, wifi 6 brengt een hoop verbetering met zich mee, zolang je met apparaten werkt die deze verbinding ondersteunen. Hogere snelheid, meer bereik, betere beveiliging. Het grootste mankement aan de technologie is, voor nu, de ondersteuning van apparaten.
Hopelijk heb je nu een beter idee over wat wifi 6 inhoudt en het aantal technische verbeteringen. Wat vindt jij van de nieuwe wifi verbinding? Ben je enthousiast voor alle veranderingen? Laat het me hieronder weten!