Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Razendsnel internet met de Beste Router voor Ziggo

Bij een pakket van Ziggo levert de provider een eigen router. In de meeste gevallen zijn deze routers van matige kwaliteit. Deze halen niet altijd de snelheden die het pakket belooft. Met de beste router voor Ziggo haal je het beste uit je internetabonnement.

Geen idee waar je op let bij een aankoop? Geen zorgen, deze koopgids legt alles uit. Hieronder staan alvast onze vijf top aanbevelingen, voor wat inspiratie.

Waarom een router voor Ziggo aanschaffen?

Bij een Ziggo-pakket levert de provider zelf een modemrouter. De kwaliteit hiervan valt tegen – bereik en snelheid zijn niet goed. Die routers bereiken de beloofde snelheden van het pakket niet altijd.

Als de router het pakket niet bijhoudt, profiteer je niet van de beloofde snelheid. Een nieuwe router kopen maakt het verschil. Hiermee haal je het beste uit je Ziggo-pakket. Deze aparte routers bieden niet alleen een betere snelheid, maar ook beter bereik en stabieler internet.

Routers die je voor een Ziggo-pakket gebruikt zijn specifiek gericht op thuisgebruik. Voor buitenshuis of op reis werken ontleent een 4G-router, of de beste mifi-router zich beter.

TP-Link Archer C50 - Router wit

TP-Link Archer C50 - Router wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Bekijk op Bol.comPijltje

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps
Bekijk op Bol.comPijltje

TP-Link Archer AX55 zwart

TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste router voor Ziggo?

Een nieuwe router vinden is best lastig. Deze koopgids legt alle belangrijke functies van een router uit. Zo vind jij het model dat perfect bij je Ziggo-pakket aansluit.

De Ziggo-abonnementen

De beste router hangt deels af van het door jou afgesloten Ziggo-abonnement. Dit abonnement is bepalend voor de internetsnelheid. Let bij het kiezen voor een nieuwe router op de beloofde snelheid van je internet-pakket.

Zelfs de beste router maakt een abonnement met een lage snelheid niet sneller. Bij een pakket met hoge snelheden is een router nodig die de beloofde snelheid bijhoudt.

We lezen internetsnelheid af aan Mbit/s (of Mbps), megabit per seconde. Het gaat over de hoeveelheid megabit data die per seconde verstuurd wordt. Een provider vermeldt bij zijn abonnementen twee verschillende internetsnelheden: de downloadsnelheid en de uploadsnelheid.

De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je gegevens van het internet downloadt. Je download gegevens wanneer je foto's en video's online bekijkt, of sites bezoekt. De uploadsnelheid staat voor hoe snel je zelf gegevens online zet. Je uploadt bestanden als je foto's online zet, mails met een bijlage verstuurt of wanneer je online gamet.

In de meeste gevallen downloaden mensen vaker dan dat ze iets uploaden. Daarom ligt bij abonnementen de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid.

De maximale snelheid van een provider komt jammer genoeg niet altijd in huis aan. Het type internetaansluiting speelt hier onder andere een rol in. Een glasvezelaansluiting is vaker sneller dan een DSL- en kabelaansluiting.

Voor deze aansluitingen is meestal een passende router nodig – voor een glasvezelaansluiting gebruik je een router voor glasvezel.

Ziggo biedt momenteel vier verschillende abonnementen, met verschillende maximale snelheden.

Een witte router op een tafel

Ziggo Start

Dit abonnement richt zich op standaard thuisgebruik. Met 75 Mbit/s downloadsnelheid en 10 Mbit/s uploadsnelheid is deze verbinding niet zeer snel. Voor basisgebruik voldoet dit abonnement nog net; met deze snelheden kijk je zonder problemen naar films en series, en zet je foto's online.

Voor online gaming en streamen op hoge 2K- en 4K-resoluties is dit pakket niet toereikend, vooral niet als je niet de enige bent die de router gebruikt. Hiervoor zijn pakketten met hogere snelheden beter geschikt. De lage snelheid van dit pakket komt met een voordeel: vrijwel elke router kan deze snelheid aan.

Ziggo Complete

Ziggo complete is het meest gekozen abonnement van de provider. Zijn snelheid ligt een stuk hoger met 300 Mbit/s downloadsnelheid en 30 Mbit/s uploadsnelheid. Met dit pakket gebruiken meerdere apparaten tegelijkertijd zonder problemen het internet.

Dit pakket is ideaal voor online gamen, films en muziek downloaden en streamingsdiensten gebruiken. Met dit pakket stream je ook in 2K en 4K.

Ziggo Max

Ziggo Max was lange tijd de grootste bundel van de provider. Deze bundel belooft 600 Mbit/s downloadsnelheid en 40 Mbit/s uploadsnelheid. Met deze snelheden is dit pakket zelfs commercieel inzetbaar als gastnetwerk.

De snelheid van deze bundel ligt voor basisgebruik iets te hoog. Dit pakket richt zich op degenen die echt het allerbeste willen. Mensen die (semi)-professioneel gamen en streamen profiteren goed van deze bundel. Met een gaming router profiteer je het meeste van de hoge snelheden bij dit pakket.

Ziggo Giga

Ziggo Giga is het nieuwste pakket van Ziggo. Dit pakket belooft de hoogste snelheden met 100 Mbit/s downloadsnelheid en 50 Mbit/s uploadsnelheid.

Net zoals Ziggo Max is dit pakket te groot voor thuisgebruik. Dit pakket richt zich meer op commercieel en zakelijk gebruik, voor mensen die veel data naar servers sturen. Voor dit pakket is een passende router nodig die de beloofde snelheid aankan.

Een witte router op een tafel

Wifi-standaarden

Een router zet het binnenkomende internet signaal om naar een bruikbare wifi-verbinding. Deze wifi-technologie kent meerdere generaties. Elke generatie bracht verbeteringen voor de verbinding mee. Momenteel gebruiken de meeste apparaten en routers nog wifi 5 (802. 11ac).

Steeds meer routers en apparaten ondersteunen tegenwoordig ook de nieuwste standaard: wifi 6 (ax). Dit protocol belooft bijna 3 keer sneller te zijn dan wifi 5. Daarnaast heeft het een betere dekking, en meer capaciteit voor verbonden apparaten.

Zonder apparaten én een router die wifi 6 ondersteunen, haal je de nieuwe standaard echter niet in huis. Steeds meer laptops, desktops en smartphones ondersteunen wifi 6. Investeren in een router die het protocol ondersteunt is daarom een goede zet. Je profiteert dan van een verbeterde internetverbinding.

Frequentiebanden

Een router verspreid zijn internetsignaal via frequentiebanden. De meest gebruikelijke frequentiebanden zijn de 2,4 GHz- en 5 GHz-banden. Deze banden verschillen van elkaar in bereik en sterkte.

De 2,4 GHz-band heeft een groot bereik. Het signaal op een 2,4 GHz-band is daardoor ver van de router af te gebruiken. Daarvoor is het internetsignaal van deze frequentieband is niet sterk genoeg.

Daarnaast is deze band vrij druk. De meeste apparaten die verbinden met de router gebruiken standaard deze frequentieband. Dit veroorzaakt drukte op de band, wat storingen veroorzaakt.

De 5 GHz-band biedt een snelle en krachtige verbinding. Deze band heeft een kleiner bereik – deze band gebruik je het beste dicht bij de router. De 5 GHz-band is meestal minder druk dan de 2,4 GHz-band. Daardoor is deze band minder gevoelig voor storingen.

Een aantal routers beschikken ook over een 60 GHz-band. Deze band biedt meer opties voor het verbinden van apparaten. Daarmee verspreiden het aantal gebruikers op de frequentiebanden zich meer. De 60 GHz-band biedt een zeer snelle verbinding, maar heeft een nog kleiner bereik dan de 5 GHz-band.

Een close up van een router met aangesloten kabels

Single-band, dual-band en tri-band

Niet alle routers gebruiken dezelfde frequentiebanden. Bij onderzoek naar routers kom je vaker de termen single-, dual- en tri-band tegen. Aan deze termen zie je welke banden een router gebruikt. Een korte uitleg:

  • Single-band. Deze routers gebruiken enkel de 2,4 GHz-band. Met deze routers heb je een groot bereik. De verbinding is daarvoor niet sterk.
  • Dual-band. Deze routers gebruiken zowel de 2,4 GHz-band, als de 5 GHz-band. Bij een standaard dual-band is alleen een frequentieband actief.
  • Simultaneous dual-band. Deze routers beschikken, net zoals een dual-band router, over beide frequentiebanden. Het grote verschil: de routers zenden op beide frequentiebanden tegelijkertijd uit. De twee actieve frequentiebanden voorkomen dat één band overbelast wordt. Dit levert een stabieler netwerk.
  • Simultaneous tri-band. Een tri-band router gebruikt 3 wifi-banden. Deze derde band komt in verschillende varianten. Dit is of een tweede 5 GHz-band, of een 60 GHz-band. De router zend deze banden tegelijkertijd uit, en kiest direct voor het snelste netwerk.

Band steering

Normale dual-band routers gebruiken standaard de 2,4 GHz-band. Om de 5 GHz-band te gebruiken moet je handmatig wisselen in de instellingen. Bij simultaneous dual- en tri-band routers staan beide banden aan, en apparaten verbinden automatisch via één frequentieband met de router.

De automatisch gekozen frequentieband is niet altijd de beste. Routers met het band steering-protocol controleren de beschikbare frequentiebanden. Ze selecteren dan de beste band, op basis van drukte, afstand en eigenschappen van het apparaat.

Routers voor Ziggo vergelijken

Wifi-standaardWifi-bandenEthernet poortenMU-MIMOBeamformingWifi snelheid 5 GHz
1TP-Link Archer C50 - Router witWireless ACDual-band4NeeJa867 Mbps
2ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwartWireless AXDual-band5JaJa2402 Mbps
3TP-Link Archer AX55 zwartWireless AXSimultaneous dual-band5JaJa1200 Mbps
4Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwartWireless a/b/gDual-band4NeeJa867 Mbps
5TP-Link Archer AX10 zwartWireless AXSimultaneous dual-band4JaJa1200 Mbps

TP-Link Archer C50 - Router wit

Wifi-standaard: Wireless AC

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Nee

Beamforming: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps

ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Beamforming: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps

TP-Link Archer AX55 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Ethernet poorten: 5

MU-MIMO: Ja

Beamforming: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

Wifi-standaard: Wireless a/b/g

Wifi-banden: Dual-band

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Nee

Beamforming: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps

TP-Link Archer AX10 zwart

Wifi-standaard: Wireless AX

Wifi-banden: Simultaneous dual-band

Ethernet poorten: 4

MU-MIMO: Ja

Beamforming: Ja

Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

Mesh-systemen

Een mesh-netwerk bestaat uit een router met meerdere kleine satellieten die de internetverbinding onder elkaar doorspelen. De apparaten bieden op verschillende plekken in huis toegang tot het wifi-netwerk. Een mesh-router zorgt voor een netwerk dat een groot gebied dekt.

Een netwerk uitbreiden hoeft niet per se met een mesh-systeem. Wifi-repeaters en extenders leveren ook meer wifi-dekking in huis. Deze apparaten verzwakken het wifi-signaal echter. Bij een mesh-netwerk blijft het signaal echter opmerkelijk sterk.

Een groot nadeel van deze systemen is de prijs. Een mesh-systeem in huis halen is een flinke investering. Daarnaast bestaat een mesh-systeem uit meerdere apparaten – dit staat niet in elke kamer even mooi.

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor 'multi user multiple input multiple output. Via deze technologie communiceren meerdere apparaten met een enkele router.

Bij oudere apparaten ontving alleen één verbonden apparaat per keer data via de internetverbinding. Andere verbonden apparaten moesten op hun beurt wachten voor dataoverdracht. Met meerdere verbonden apparaten vertraagt het internet dan ook.

Routers met MU-MIMO leveren een sneller netwerk dan routers zonder deze eigenschap. Apparaten hoeven niet meer te wachten tot ze data van een router ontvangen. Met deze technologie verbind je zonder zorgen een hoop apparaten met het internet. Dit is een handige functie voor iedereen die dol is op smart apparaten.

Een router die verbonden wordt

Aansluitingen

Via een ethernetpoort verbind je een apparaat direct met de router. Dit levert de best mogelijke internetsnelheid: verbinden via kabel is nog steeds een stuk sneller dan een wifi-verbinding.

Voor het verbinden van veel apparaten zijn ook meerdere ethernetpoorten nodig. Een minimum van 4 poorten is het beste.

Een andere handige aansluiting is een usb-poort. Hiermee verbind je rechtstreeks een printer of usb-stick aan op het wifi-netwerk. Elk apparaat in het netwerk heeft dan toegang tot deze apparaten.

Beamforming

Een normale router straalt zijn wifi-signaal rondom zich uit. Dit signaal verliest aan kracht naarmate het zich verder van de router begeeft. Het wifi-signaal raakt daarnaast verstoort door andere signalen en objecten die het onderweg tegenkomt.

Beamforming levert hier een oplossing voor. De technologie bestaat al sinds 2008, maar is in de afgelopen jaren flink verbeterd. Met beamforming stuurt een router zijn signaal doelgericht naar een apparaat, via antennes.

Zo concentreert het signaal zich in één specifieke richting, zonder al te veel af te zwakken door obstakels en afstand. Dit geconcentreerde signaal komt daardoor sterker aan bij een apparaat.

De 5 beste routers voor Ziggo op een rij

1. TP-Link Archer C50 - Router wit

1. TP-Link Archer C50 - Router wit
Wifi-standaard: Wireless AC
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps

2. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart

2. ASUS TUF-AX3000 Draadloze Router 3000 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 2402 Mbps

3. TP-Link Archer AX55 zwart

3. TP-Link Archer AX55 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 5
MU-MIMO: Ja
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

4. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart

4. Linksys EA6350v4 WiFi Router Dual-Band zwart
Wifi-standaard: Wireless a/b/g
Wifi-banden: Dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Nee
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 867 Mbps

5. TP-Link Archer AX10 zwart

5. TP-Link Archer AX10 zwart
Wifi-standaard: Wireless AX
Wifi-banden: Simultaneous dual-band
Ethernet poorten: 4
MU-MIMO: Ja
Beamforming: Ja
Wifi snelheid 5 GHz: 1200 Mbps

Veelgestelde vragen over routers voor Ziggo

Waar plaats je een router?

Plaatsing van een router is belangrijk om het beste uit je wifi-signaal te halen. Volledige vrijheid voor het plaatsen van de router heb je niet. De router verbindt via een kabel aan de internetaansluiting in je huis. Door deze kabel kan de router niet al te ver weg staan van dit aansluitpunt, tenzij je ook een apart modem gebruikt.

In dat geval sluit je het modem aan op het aansluitpunt in je huis, waarna je de router zet waar je maar wilt – nadat je deze weer hebt aangesloten op je modem. Dit kan via een lange kabel, of via een ethernetpoort die je wellicht ergens in een muur hebt zitten. In dat laatste geval is de kabel simpelweg verborgen in de muur.

Het beste zet je een router zo centraal en hoog mogelijk. Dit vergroot het bereik van een router. Let ook op obstakels en andere apparaten in een kamer. Het wifi-signaal gaat niet makkelijk door muren en metaal, en raakt verstoort door apparaten die een signaal uitzenden.

Wanneer moet je een router vervangen?

Een router vervang je meestal wanneer de internetsnelheid flink vertraagt, of continu uitvalt. De gemiddelde levensduur van een router ligt rond de 5 jaar.

Welke router krijg je bij Ziggo?

Bij een Ziggo-abonnement ontvang je automatisch een standaard modemrouter. Welk apparaat ditprecies is, wisselt per pakket. Alle mogelijke apparaten staan op de klantenservicepagina van Ziggo.

Conclusie

Hopelijk heeft deze gids geholpen met het maken van een keuze voor een nieuwe router! Je kan nu volledig genieten van je Ziggo-pakket door een router te kiezen die qua frequentiebanden, aansluitingen en wifi-standaarden aansluit op je behoeftes!

Toch nog vragen? Laat het via het formulier hieronder vooral even weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross