Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Kies voor Handzaam met de Beste Kleine Smartphone

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Niet iedereen heeft behoefte aan de steeds groter wordende flagship-smartphones van vandaag de dag. Ik stoor me er zelfs aardig aan dat ik vaak beide handen nodig heb om m'n telefoon te bedienen. Dat is precies waar de beste kleine smartphone om de hoek komt kijken! Zie jij zo'n draagbaarder ontwerp wel zitten? Lees dan hier hoe je de beste uitkiest!

Wat zijn de beste kleine smartphones van 2024?

Dit zijn de 5 beste kleine smartphones volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste kleine smartphones van 2024

1. Beste compacte smartphone: iPhone 13 mini

1. Beste compacte smartphone: iPhone 13 mini

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: iOS 15
Scherm afmetingen: 5.4 in
Type scherm: 700015387
Opslagcapaciteit: 128 GB
Megapixels: 12 Megapixel
Processor configuratie: Hexa core (6)
RAM geheugen: 6 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 2438 mAh

De iPhone 13 mini valt op als een compacte krachtpatser, met een mix van eersteklas functies in een klein pakketje. Met zijn 5,4-inch OLED-display maakt het toestel indruk met levendige kleuren en een aanzienlijke helderheidsboost, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die een kleine maar krachtige smartphone zoeken. Zoals opgemerkt door Tom's Guide, verbeteren de cameraverbeteringen, waaronder een grotere sensor voor verbeterde fotografie bij weinig licht en optische beeldstabilisatie met sensorshift, de fotografiecapaciteiten. De solide prestaties en 128GB basiss opslag van de iPhone 13 mini, zoals benadrukt door TechSpot, maken het een aantrekkelijk voorstel. Er zijn echter zorgen geuit over het ontbreken van gezichtsherkenning met masker, een 60Hz-scherm en het ontbreken van een telelens. Ondanks deze nadelen is het toestel geprezen om zijn uitstekende camera, kwaliteitsvolle display en verbeterde batterijduur, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die draagbaarheid prioriteren zonder in te leveren op prestaties.

"De iPhone 13 mini wordt geprezen om zijn krachtige prestaties en compacte ontwerp." - Tom's Guide

Vergeleken met zijn voorganger is de iPhone 13 mini voorzien van een krachtigere A15 Bionic-chip, waardoor naadloos multitasken en snelle app-starts gegarandeerd zijn. De batterijduur van het toestel is ook geprezen, waarbij een veelvoorkomend pijnpunt voor compacte smartphones wordt aangepakt. Daarnaast biedt de 128GB basiss opslag gebruikers voldoende ruimte voor apps, foto's en video's, wat een geweldige waarde biedt voor zijn prijs. TechSpot merkt echter op dat het gebrek aan een significante verandering ten opzichte van zijn voorganger een punt van discussie is geweest. Ondanks dit blijft de iPhone 13 mini een topkeuze voor degenen die een kleine en lichte telefoon met krachtige prestaties zoeken.

"De iPhone 13 mini wordt nog steeds beschouwd als een geweldige keuze voor degenen die een kleine en lichte telefoon met sterke prestaties zoeken." - TechSpot

In de wereld van compacte smartphones concurreert de iPhone 13 mini met toestellen als de Asus Zenfone 9 en de Sony Xperia 10 IV. Terwijl de Zenfone 9 uitblinkt met eenvoudig eenhandig gebruik en slimme navigatietricks, schittert de iPhone 13 mini met zijn prachtige display en indrukwekkende batterijduur. Aan de andere kant biedt de Sony Xperia 10 IV geavanceerde cameramogelijkheden en een geweldige bouwkwaliteit, maar kan zijn gemiddelde prestaties en 60Hz-scherm in vergelijking met de algehele prestaties en levendige OLED-display van de iPhone 13 mini wat minder indruk maken.

Kortom, de iPhone 13 mini excelleert als compacte smartphone, met krachtige prestaties, een prachtig display en verbeterde batterijduur. Hoewel het misschien geen significante verandering ten opzichte van zijn voorganger vertegenwoordigt, maken de verbeterde functies het een overtuigende keuze voor gebruikers die draagbaarheid prioriteren zonder in te leveren op functionaliteit. Het ontbreken van bepaalde functies zoals gezichtsherkenning met masker en een hogere verversingssnelheid van het scherm kunnen echter opmerkelijke beperkingen zijn voor sommige gebruikers. Al met al biedt de iPhone 13 mini een sterke waardepropositie voor degenen die op zoek zijn naar een eersteklas compacte smartphone.

Voordelen iPhone 13 mini
 • Krachtige prestaties
Nadelen iPhone 13 mini
 • Afwezigheid van maskervriendelijke authenticatie
 • 60Hz-scherm
 • Gebrek aan een telefotocamera

2. Compacte vorm wanneer opgevouwen: Samsung Galaxy Z Flip 4

2. Compacte vorm wanneer opgevouwen: Samsung Galaxy Z Flip 4

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 13
Scherm afmetingen: 6.7 in
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Megapixels: 12 Megapixel
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 3700 mAh

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is een opvallende verschijning op de markt en biedt een unieke en waardevolle ervaring met zijn compacte vorm wanneer het is opgevouwen. Zes maanden na de release blijft de Z Flip 4 indruk maken met sterke prestaties en solide beeldkwaliteit, ondanks het ontbreken van zoommogelijkheden. Volgens Android Authority is het coverdisplay van het toestel nuttig en verbeterend, en de software-updates zijn prijzenswaardig, wat de aandacht van Samsung voor gebruikersinput laat zien. De Z Flip 4 introduceert ook een nieuwe 512GB opslagvariant en biedt aanpassingsmogelijkheden via de Bespoke Edition. Ondanks een lichte prijsstijging in vergelijking met zijn voorganger, biedt de Z Flip 4 goede waarde voor zijn geld, vooral in vergelijking met andere opvouwbare clamshell-apparaten op de markt, zoals opgemerkt door TechRadar.

Het ontwerp en de bediening van de Z Flip 4 lijken sterk op die van zijn voorganger, de Z Flip 3, met iteratieve verfijningen en kleine verbeteringen op basis van gebruikersfeedback. Het behoudt zijn positie als toonaangevend opvouwbaar clamshell-apparaat, zoals benadrukt door TechRadar. De vormfactor gaat echter gepaard met compromissen en eigenaardigheden, en het ontbreken van een telelens voor de camera en de batterijduur zouden verbeterd kunnen worden, volgens Android Authority. Ondanks deze beperkingen blijft de compacte vorm van de Z Flip 4 wanneer hij is opgevouwen een belangrijk verkoopargument, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor wie op zoek is naar een compacte smartphone.

De primaire gebruiksscenario's van de Z Flip 4 omvatten de veelzijdigheid in opgevouwen vorm, met een kleiner en meer draagbaar ontwerp in vergelijking met traditionele smartphones. De voordelen liggen in zijn unieke vormfactor, sterke prestaties en prijzenswaardige beeldkwaliteit. De evolutie van het apparaat van eerdere modellen blijkt uit het verbeterde coverdisplay en de software-updates, waarmee gebruikersfeedback wordt aangepakt voor een verfijndere gebruikerservaring.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Z Flip 4 zich door zijn compacte vorm wanneer hij is opgevouwen, waardoor het een topkeuze is voor wie mobiliteit prioriteit geeft zonder geavanceerde smartphonefuncties op te geven. Concurrenten kunnen echter een voorsprong hebben op gebieden zoals cameramogelijkheden en batterijduur.

Concluderend excelleert de Samsung Galaxy Z Flip 4 in het bieden van een unieke en waardevolle ervaring binnen de categorie compacte smartphones, met een goede waarde voor zijn geld en het adreseren van gebruikersfeedback door iteratieve verfijningen. De beperkingen op het gebied van cameramogelijkheden en batterijduur worden overschaduwd door zijn opvallende compacte vorm wanneer hij is opgevouwen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die mobiliteit en geavanceerde smartphonefuncties prioriteren. Zoals Android Authority zegt: "Al met al biedt de Z Flip 4 nog steeds een unieke en waardevolle ervaring."

Voordelen Samsung Galaxy Z Flip 4
 • Unieke en waardevolle ervaring met compacte vorm wanneer opgevouwen
 • Sterke prestaties en solide beeldkwaliteit
 • Handig cover display, verbeterde software-updates en nieuwe 512GB opslagvariant
Nadelen Samsung Galaxy Z Flip 4
 • Gebrek aan zoommogelijkheden en telefotolens voor de camera
 • Batterijduur kan worden verbeterd
 • Ontwerp en handling lijken sterk op zijn voorganger, met iteratieve verbeteringen en kleine verbeteringen

3. Apple iPhone SE (2022)

3. Apple iPhone SE (2022)

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: iOS 15
Scherm afmetingen: 4.7 in
Type scherm: IPS-LCD
Opslagcapaciteit: 128 GB
Megapixels: 12 Megapixel
Processor configuratie: Hexa core (6)
RAM geheugen: 3 GB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 1821 mAh

De Apple iPhone SE uit 2022 maakt gebruik van dezelfde snelle A15 chip als de iPhone 13. Deze chip zorgt in combinatie met een verbeterde batterij en iOS 15 voor een lange accuduur. Met een 5G verbinding download of bekijk je razendsnel je favoriete film of serie. Ontgrendelen doe je door middel van je vingerafdruk via Touch ID.<br /><br />
<h3>Performance</h3>
In de iPhone SE vind je dezelfde supersnelle A15 Bionic-chip als in iPhone 13. Met A15 Bionic gaat bijna alles op je iPhone nog beter. Apps openen razendsnel en draaien lekker soepel.<br /><br />
<h3>Batterijduur</h3>
Een superefficiënte chip, een verbeterde batterij en iOS 15 zorgen er samen voor dat je batterij nog langer meegaat. En als je iPhone SE toch wat power nodig heeft, hoef je die alleen maar op een draadloze oplader te leggen. Of kies voor een adapter van 20 W of meer en laad je iPhone op van 0 tot 50 procent in slechts 30 minuten. <br /><br />
<h3>Camera</h3>
Terwijl jij foto’s maakt, voert de A15 Bionic-chip achter de schermen allerlei slimme berekeningen uit die je foto's nóg mooier maken. Bij weinig licht komt <strong>Deep Fusion</strong> in actie. Pixel voor pixel worden verschillende belichtings­mogelijkheden vergeleken, allemaal om zelfs de kleinste details, texturen en patronen vast te leggen. <strong>Portretmodus</strong> vestigt alle aandacht op je onderwerp doordat de achtergrond onscherp wordt gemaakt.<br /><br />
<h3>5G verbinding</h3>
Streamen, gamen of video’s delen: met 5G gaat alles aanzienlijk sneller. En ook FaceTime-gesprekken in HD en SharePlay werken onderweg snel en soepel. Heb je al die snelheid even niet nodig? Dan past iPhone SE het batterijgebruik daar automatisch slim op aan.<br /><br />
<h3>Ontgrendelen</h3>
De thuisknop waar je je thuis bij voelt. Touch ID is een snelle, simpele en veilige manier om je telefoon te ontgrendelen en in te loggen bij apps. In combinatie met Apple Pay kun je er zelfs mee betalen, online of gewoon in de winkel. Je hebt je pinpas niet eens nodig.

4. Voordelige optie voor flip-telefoon: Nokia Flip Phone for Seniors

4. Voordelige optie voor flip-telefoon: Nokia Flip Phone for Seniors

Belangrijke specificaties:

De Compacte Smartphone van Nokia biedt een naadloze mix van praktisch nut en moderne functionaliteit, waardoor het een opvallende keuze is in zijn categorie. Met zijn compacte ontwerp, helder display en krachtige prestaties, biedt deze smartphone een gebalanceerde gebruikerservaring. Zoals pcmag.com terecht opmerkt, is de Compacte Smartphone van Nokia een aantrekkelijke optie voor degenen die liever een compacter apparaat willen zonder moderne functies op te geven.

De evolutie in de categorie van de klaptelefoon heeft een verschuiving gezien naar het integreren van geavanceerde technologie in meer traditionele vormfactoren, en de Nokia Compacte Smartphone excelleert hierin. Het onderscheidt zich door een compact ontwerp te bieden zonder concessies te doen aan essentiële functies. Met een focus op eenvoud en efficiëntie richt deze smartphone zich op gebruikers die een gestroomlijnde ervaring waarderen. Zoals Digital Trends opmerkt, is de Nokia Compacte Smartphone een geweldige keuze voor degenen die op zoek zijn naar een mix van nostalgie en modern gemak, met zijn compacte, duurzame ontwerp en betrouwbare prestaties.

In vergelijking met zijn tegenhangers vindt de Nokia Compacte Smartphone zijn plaats door een no-nonsense, compacte oplossing te bieden. Terwijl de Samsung Galaxy Z Flip 5 en Motorola Razr Plus premium functies en grotere cover schermen bieden, valt de Nokia Compacte Smartphone op als een praktische, budgetvriendelijke optie voor gebruikers die draagbaarheid en eenvoud prioriteren. Zoals CNET benadrukt, biedt de Nokia Compacte Smartphone een stevig ontwerp en essentiële functies, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie in het segment van de klaptelefoon.

De voornaamste gebruiksscenario's voor de Nokia Compacte Smartphone draaien om het gebruiksgemak en de draagbaarheid, waardoor het een ideale keuze is voor senioren of individuen die de voorkeur geven aan een eenvoudiger, compacter apparaat. De evaluatie van TheSeniorList.com van de beste klaptelefoons voor senioren benadrukt het belang van eenvoud, duurzaamheid en een lange batterijduur, gebieden waar de Nokia Compacte Smartphone in uitblinkt.

Hoewel de Nokia Compacte Smartphone misschien niet kan pronken met de high-end functies van zijn premium tegenhangers, maken zijn praktische nut, compacte ontwerp en budgetvriendelijke karakter het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare, no-nonsense smartphone-ervaring. Zoals bij elk apparaat in deze categorie, zijn beperkingen zoals schermgrootte en cameraprestaties onvermijdelijk, maar de Nokia Compacte Smartphone balanceert deze compromissen effectief met zijn compacte vormfactor en essentiële functionaliteiten. 📱

Voordelen Nokia Flip Phone for Seniors
 • Compact ontwerp voor draagbaarheid en gebruiksgemak
 • Budgetvriendelijke optie voor wie op zoek is naar een praktische smartphone-ervaring
 • Evenwichtige gebruikerservaring met essentiële functionaliteiten
Nadelen Nokia Flip Phone for Seniors
 • Beperkte schermgrootte en cameraprestaties

5. Kleinste Android-smartphone verkrijgbaar: Asus Zenfone 10

5. Kleinste Android-smartphone verkrijgbaar: Asus Zenfone 10

Belangrijke specificaties:

Operatingsysteem: Android 13
Scherm afmetingen: 5.9 in
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Megapixels: 50 Megapixel
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 MB
Accu/batterij capaciteit in mAh: 4300 mAh

De Asus Zenfone 10, een compacte smartphone, springt eruit met high-end functies in een klein pakket. Met een 5,9-inch OLED-display met een verversingssnelheid van 144 Hz biedt het soepele prestaties en levendige kleuren, waarmee het concurreert met andere vlaggenschiptelefoons. De bio-polycarbonaat plastic achterkant zorgt voor extra grip, en een IP68 stof- en waterbestendigheidsclassificatie zorgt voor duurzaamheid. Daarnaast verbetert de aanwezigheid van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en een lichtgewicht, compact ontwerp de aantrekkingskracht. Het opvallende kenmerk van de Zenfone 10 is zijn extreme kracht in een compact formaat, mogelijk als vervanging voor de iPhone 14 mini. Het AMOLED-display, tot 144 Hz verversingssnelheid, krachtige prestaties worden benadrukt, evenals zijn veelbelovende lange en regelmatige software-updates.

Het apparaat heeft lof ontvangen voor zijn 5,92" Super AMOLED-display met een verversingssnelheid van 144Hz, uitstekende prestaties en opvallende stijl, waardoor het een topkeuze is voor liefhebbers van compacte handsets. Er zijn echter zorgen geuit over de flexibiliteit van het camerasysteem, langzaam opladen en beperkte fotografieopties voor een premium telefoon. De Asus Zenfone 10 concurreert met een scala aan smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S23, OnePlus 11, Apple iPhone 14, Google Pixel 7, Apple iPhone 13 mini, Motorola Edge 40 Pro en Google Pixel 8 Pro. Hoewel het uitblinkt in compact ontwerp, vlaggenschipvermogen en batterijduur, schiet het tekort op het gebied van fotografieopties en softwareondersteuning in vergelijking met zijn tegenhangers.

Ondanks zijn premium functies, worstelt de Zenfone 10 om op te vallen vanwege zijn hoge prijs, teleurstellende camera en prestatiebeperkingen. Sommige recensenten suggereren dat het succesvoller had kunnen zijn als het gepositioneerd was als een mid-range apparaat met aangepaste specificaties en een betaalbaardere prijs. Desalniettemin zijn zijn eenhandige bruikbaarheid, verbeterde frontcamera, draadloos opladen en verscheidenheid aan kleuropties opmerkelijk. De beperkingen van de telefoon, zoals langzaam opladen en beperkte camera's voor een premium telefoon, worden weerspiegeld in expertrecensies. Zoals een recensie opmerkt, "Het apparaat wordt geprezen om zijn extreme kracht in een compact formaat, uitgebreide accessoires en belofte van lange en regelmatige software-updates."

Tot slot biedt de Asus Zenfone 10 een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een compacte smartphone met topkwaliteit prestaties en batterijduur. Zijn vlaggenschipvermogen, compacte ontwerp en veelbelovende software-updates maken het een aantrekkelijke keuze. Het apparaat staat echter voor uitdagingen in de vorm van langzaam opladen, beperkte fotografieopties en een hoge prijs. Als je een compact ontwerp en krachtige prestaties boven uitgebreide fotografiekenmerken waardeert, kan de Zenfone 10 een geschikte keuze zijn.

Voordelen Asus Zenfone 10
 • High-end functies in een klein pakket
 • 5,9-inch OLED-scherm met een verversingssnelheid van 144Hz
 • Bio-polycarbonaat plastic achterkant met extra grip textuur
 • IP68 stof- en waterbestendigheidscertificering
 • Inclusie van een 3,5mm koptelefoonaansluiting
 • Lichtgewicht, compact ontwerp
 • Extreme kracht in een compacte vormfactor
 • Gebruiksgemak met een hand
 • Verbeterde camera aan de voorkant
 • Draadloos opladen
 • Verscheidenheid aan kleuropties
Nadelen Asus Zenfone 10
 • Niet overtuigende flexibiliteit van het camerasysteem
 • Langzaam opladen
 • Beperkte fotografie-opties voor een premium telefoon
 • Hoge prijsklasse
Iemand houdt een kleine smartphone vast in zijn hand

Hoe kies je een goede kleine smartphone?

Daar moet je even goed over nadenken, want de smartphonemarkt is enorm verzadigd. Zo vind je binnen de kleine-smartphone-categorie ook een goede dual-sim-smartphone, een budgetsmartphone, een midrange-smartphone, een refurbished smartphone, en als je mazzel hebt zelfs een goede camera-smartphone.

Het helpt als je een lijstje met eisen hebt – én als je weet waar je zoal op moet letten om een model te kiezen dat aan deze eisen voldoet. Daar help ik je bij!

Kiezen van het juiste besturingssysteem van een kleine smartphone

Bij het kiezen van een kleine smartphone, is het cruciaal om het besturingssysteem zorgvuldig te overwegen. Android en iOS zijn de twee hoofdspelers. Ik help je de voor- en nadelen van elk te begrijpen!

AspectAndroidiOS
PersonalisatieStaat centraal, met aanpasbare widgets en thema's.Beperkter, maar biedt een gestroomlijnde, uniforme ervaring.
App-aanbodUitgebreid, met meer dan 2,9 miljoen apps in de Google Play Store.Kwalitatief hoogwaardig, met strikte controle in de Apple App Store.
CompatibiliteitWerkt met een breed scala aan apparaten en merken.Beperkt tot Apple-producten, wat zorgt voor een naadloze integratie.
UpdatesAfhankelijk van de fabrikant en het model, soms vertraagd.Regelmatig en uniform voor alle ondersteunde apparaten.
PrijsklasseBreed, van budget tot high-end.Overwegend high-end, minder budgetopties.
GebruikerservaringDivers, afhankelijk van de fabrikant.Consistent en intuïtief over alle apparaten.

Kies Android als je waarde hecht aan personalisatie en een breed scala aan app-opties. Ga voor iOS als je de voorkeur geeft aan een gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke ervaring. Beide systemen bieden sterke punten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Zelf gebruik ik al jaren iPhones (iOS), omdat ik ook een MacBook, iPad, Apple Watch en AirPods gebruik, bovenop HomeKit waar ik mijn huishouden mee automatiseer. Alles komt naadloos samen tussen deze apparatuur – maar datzelfde geldt ook voor Android Home als je je al in het Google-ecosysteem bevindt!

Wat te verwachten van schermgrootte bij kleine smartphones

Kleine smartphones hebben meestal een schermgrootte die varieert tussen 4 en 5,5 inch. Bijvoorbeeld: de iPhone 13 Mini heeft een scherm van 5,4 inch, terwijl veel Android-smartphones in deze categorie schermen hebben die dichter bij de 5 inch liggen. Een goede screenprotector is voor deze maten doorgaans lekker goedkoop, dus bespaar daar vooral niet op!

Deze grootte biedt een goede balans tussen leesbaarheid en draagbaarheid, ideaal voor dagelijks gebruik zonder in te leveren op functionaliteit.

Denk wel eraan dat bij het kiezen van een kleine smartphone niet alleen de schermgrootte telt, maar ook de algehele afmetingen en het ontwerp van het toestel.

Camerakwaliteit in kleine smartphones: waarop te letten

Bij het beoordelen van de camera's van kleine smartphones, zijn er drie hoofdzaken om op te letten: lenssoorten, het F-getal, en megapixels.

 • Lenssoorten. Populaire types zijn de standaardlens, groothoeklens, en telelens. De standaardlens is veelzijdig, terwijl de groothoeklens ideaal is voor landschappen en de telelens helpt bij het inzoomen zonder kwaliteitsverlies.
 • F-getal. Dit getal duidt op de lichtgevoeligheid van de lens. Een lager F-getal (bijvoorbeeld f/1.8) betekent dat de lens meer licht kan vangen, wat leidt tot betere foto's bij weinig licht.
 • Megapixels. Hoewel een hoger aantal megapixels kan suggereren dat de foto's van betere kwaliteit zijn, is dit niet altijd het geval. Voor gemiddeld gebruik, zoals het bekijken van foto's op je telefoon of sociale media, zijn 12 tot 16 megapixels meer dan genoeg. Meer megapixels zijn vooral nuttig als je foto's wilt afdrukken in grote formaten.

Onthoud dat de kwaliteit van smartphonecamera's niet alleen afhangt van megapixels, maar ook van andere factoren, zoals de beeldsensor, software voor beeldverwerking, en stabilisatietechnologieën. Beeldstabilisatie til je echter naar een geheel ander niveau door de beste gimbal in te zetten – handig als je van plan bent veel te fotograferen of filmen!

iPhone naast een Android op een houten tafel

Goede batterijduur: Cruciaal voor de beste kleine smartphone

Bij het beoordelen van de batterijduur van kleine smartphones is het belangrijk om zowel naar de mAh-waarde als naar het energiebeheer van de telefoon te kijken.

De mAh-waarde, die staat voor milliampère-uur, geeft de energiecapaciteit van de batterij aan. In kleine smartphones zie je vaak batterijen variërend van 2.000 tot 3.000 mAh. Een hogere mAh-waarde wijst doorgaans op een potentieel langere batterijduur, maar dit is niet altijd gegarandeerd.

De efficiëntie van de processor en het besturingssysteem zijn cruciaal, omdat ze bepalen hoe goed de telefoon de beschikbare energie beheert. Daarnaast speelt je gebruikspatroon een grote rol; intensief gebruik, zoals gamen of het gebruik van gps zal de batterij sneller leegmaken.

Over het algemeen kun je bij een kleine smartphone met een batterij rond de 2.500 mAh verwachten dat deze bij gemiddeld gebruik de hele dag meegaat. Dus, hoewel mAh een nuttige indicator is, is de werkelijke batterijduur afhankelijk van een combinatie van de batterijcapaciteit, hardware-efficiëntie en software-optimalisatie.

Is batterijduur toch het deel waar je op inlevert om wat geld te besparen, dan raad ik je aan om de beste powerbank te overwegen, of zelfs een goede solar powerbank.

Snelheid van kleine smartphones en hoe de processor en RAM dit beïnvloeden

Een lange batterijduur en een goede camera is heel fijn, maar het is wel zo handig als je smartphone ook soepeltjes loopt. Daar zorgen de processor en RAM grotendeels voor!

RAM

RAM, of Random Access Memory, is essentieel voor de prestaties van je smartphone. Het fungeert als het kortetermijngeheugen van de telefoon, waar het actieve taken en processen opslaat. In kleine smartphones varieert de RAM meestal tussen 2 GB en 6 GB.

Meer RAM betekent dat je telefoon meer taken tegelijk kan uitvoeren zonder te vertragen. Dit is vooral belangrijk als je multitaskt of zware apps gebruikt.

Processor

De processor (CPU) is het brein van je smartphone. Het voert alle instructies uit van de software die op je telefoon draait. In kleine smartphones vind je vaak processors die zijn geoptimaliseerd voor efficiëntie, zoals de Qualcomm Snapdragon-serie of Apple's A-serie chips.

Een krachtige processor verbetert niet alleen de algehele snelheid en responsiviteit van je telefoon, maar speelt ook een cruciale rol in het energiebeheer. Efficiëntere processors verbruiken minder batterij, wat leidt tot een langere batterijduur. Dus, bij het kiezen van een kleine smartphone, is het belangrijk om een balans te vinden tussen prestaties en energie-efficiëntie in de processor.

Om een balans te vinden tussen prestaties en energie-efficiëntie in de processor van een kleine smartphone, zijn er enkele specifieke kenmerken waar je op moet letten:

 1. Processortype. Kijk naar de nieuwste generatie processors, zoals de Qualcomm Snapdragon 8-serie of Apple's A-serie chips. Deze zijn vaak ontworpen met zowel prestaties als energie-efficiëntie in gedachten.
 2. Kernen (cores). Moderne processors hebben meerdere kernen. Quad-core of octa-core processors bieden een goede balans tussen kracht en efficiëntie. Meer kernen betekenen dat taken zichzelf efficiënter verdelen, wat de prestaties verbetert zonder extra batterijverbruik.
 3. Kloksnelheid. Dit meten we in GHz en geeft aan hoe snel de processor taken kan uitvoeren. Een hogere kloksnelheid betekent snellere prestaties, maar kan ook meer energie verbruiken. Zoek naar een processor met een optimale kloksnelheid die goede prestaties levert zonder te veel energie te verbruiken.
 4. Fabricageproces. De grootte van de processor, gemeten in nanometers (nm), is ook belangrijk. Kleinere nm-waarden (zoals 7 nm of 5nm) duiden op een meer geavanceerd fabricageproces, wat resulteert in betere energie-efficiëntie.1Ali Arslan, MakeUseOf (2022). 'What Does nm Mean For CPUs? How Does It Make a Difference?'
 5. Energiebeheertechnologieën. Moderne processors bevatten vaak geavanceerde energiebeheertechnologieën. Zoek naar functies als dynamische frequentieschaling, die de kloksnelheid van de processor aanpast op basis van de huidige taak om energie te besparen.
Een verwarde jongen houdt twee kleine smartphones vast terwijl hij in de camera kijkt

Opslagcapaciteit: Hoeveel heb je nodig in een kleine smartphone?

Bij het kiezen van de opslagcapaciteit voor een kleine smartphone, is het belangrijk om je gebruikspatroon te overwegen. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Basisgebruik (zoals bellen, berichten, en basis apps). Voor deze activiteiten is 32 tot 64 GB meestal voldoende. Je hebt genoeg ruimte voor essentiële apps en enkele foto's of video's.
 • Gemiddeld gebruik (inclusief sociale media, foto's, en enkele games). Kies voor 128 GB. Dit geeft je de vrijheid om zonder zorgen apps te downloaden en media op te slaan.
 • Zwaar gebruik (veel foto's/video's, games, en apps). Overweeg 256 GB of meer. Vooral als je graag video's in hoge resolutie opneemt of veel grote games speelt, heb je deze extra ruimte nodig.

Onthoud dat kleine smartphones soms beperktere opslagopties hebben. Controleer ook of er een mogelijkheid is om de opslag uit te breiden met een goede microSD-kaart, wat extra flexibiliteit biedt. Bij iPhones is dit sowieso niet het geval, dus als je niet merkbaar meer wilt betalen voor extra ingebouwde opslag, is een Android-model met een microSD-kaartslot een betere keuze.

Welke merken maken goede kleine smartphones?

De beste smartphone van klein formaat vind je niet bij zomaar ieder merk – dus welke blinken écht uit in het maken van kleine smartphones?

Apple

Apple staat bekend om zijn iPhone Mini-serie, die uitblinkt in het aanbieden van krachtige prestaties in een compact formaat. Deze kleine smartphones bieden dezelfde geavanceerde functies als hun grotere tegenhangers, zoals hoogwaardige camera's en snelle processoren, maar dan in een handzamer formaat.

Samsung

Hoewel Samsung vooral bekend staat om zijn grotere smartphones, heeft het merk ook kleinere modellen, zoals de Galaxy S10e en de A-serie, die uitblinken in gebruiksgemak en draagbaarheid. Deze toestellen bieden een goede balans tussen formaat, prestaties en prijs, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor liefhebbers van kleinere smartphones.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste kleine smartphone?

De Consumentenbond heeft (nog) niet bekendgemaakt wat hun favoriete kleine smartphone is. Hun algemene favoriet is de iPhone 15 Pro Max, maar dat is een enorm model. Laten ze iets horen over kleine smartphones, dan vind je die kennis hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste kleine smartphone?

Tweakers heeft eveneens nog geen favoriete kleine smartphone in het specifiek uitgelicht, al geeft Tweakers wel in hun best buy guide voor smartphone aan dat de iPhone 13 Mini een uitstekende optie is. 

Wat is volgens GSMArena de beste kleine smartphone?

De beste kleine smartphone volgens GSMArena is de iPhone 13 Mini. Ik raad je deze aan vanwege zijn compacte formaat met een scherm van 5,4 inch en een gewicht van slechts 140 gram. Hij biedt topprestaties met de A15 Bionic-chip en een geavanceerde dual-camera systeem.

Met een batterijduur die de hele dag meegaat en 128 GB aan opslagruimte als startoptie, krijg je een krachtige smartphone in een handzaam formaat. Plus, hij is beschikbaar in verschillende aantrekkelijke kleuren, wat hem niet alleen functioneel, maar ook stijlvol maakt.       

Veelgestelde vragen over kleine smartphones van onze lezers

Dit onderdeel is toegewijd aan al jullie vragen en opmerkingen, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Vul dus het onderstaande feedbackformulier in en laat je vragen achter, zodat we deze binnenkort hier kunnen beantwoorden!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross