Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Het Beste Navigatiesysteem Vind de Weg voor Je

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Niet iedereen wilt continu afhankelijk zijn van zijn smartphone! Navigatie-apps houden je locatie bij en loggen deze (al dan niet anoniem), en bovendien vraagt navigeren via zo'n app veel van de batterij van je smartphone. Daar heb je misschien al bij stilgestaan, waardoor je nu op zoek bent naar het beste navigatiesysteem. Die vind je hier terug! 👇

Wat zijn de beste navigatiesystemen van 2024?

Dit zijn de 5 beste navigatiesystemen volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste navigatiesystemen van 2024

1. TomTom GO Classic 6

1. TomTom GO Classic 6

Belangrijke specificaties:

Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Extern geheugenslot: N
Schermdiagonaal: 6 inch (15 cm)
Touchscreen: Ja
Maximale batterijduur: 1 uur
Verkeersinformatie: Ja

De TomTom GO Classic 6 is mijn ideale autonavigatie, perfect voor zowel korte tripjes als lange roadtrips. Met de nieuwste Europese kaarten, snelle Wi-Fi-updates, slimme routes en live verkeersinformatie, ben ik altijd op de hoogte van de beste route. En met TomTom Traffic word ik snel omgeleid om verkeersopstoppingen te vermijden en op tijd op mijn bestemming aan te komen. Dankzij het rijstrookadvies hoef ik me geen zorgen te maken over het missen van de juiste afslag.

Een van de handige functies van de TomTom GO Classic 6 is de draadloze connectiviteit. Ik kan gemakkelijk de nieuwste software en kaartupdates downloaden zonder een computer nodig te hebben. En met de handige, draaibare houder blijft mijn TomTom veilig op zijn plek. Het slanke en inklapbare ontwerp maakt het gebruik en opbergen een eitje.

Een andere handige functie is dat mijn TomTom GO Classic 6 mijn smartphoneberichten voorleest. Zo kan ik mijn ogen op de weg houden terwijl ik toch op de hoogte blijf van belangrijke berichten. Daarnaast leert het navigatiesysteem mijn rijgewoonten en plant het routes naar mijn favoriete bestemmingen met behulp van voorspellende technologie.

Wat betreft prestaties, heeft de TomTom GO Classic 6 een 6-inch touchscreen met resistieve schermtechnologie voor duurzaamheid, een helder beeld en snelle reacties. Met de Quad Core Processor is alles sneller, van het opstarten tot het navigeren door het menu en het berekenen van routes.

Hoewel er enkele beperkingen zijn, zoals de kosten voor het updaten van het apparaat en problemen met het behouden van een internetverbinding tijdens het updaten, zijn er ook veel positieve aspecten. Gebruikers waarderen het mooie ontwerp en de leuke functies van het apparaat. En de eenvoudige draaibare houder is echt handig.

Al met al is de TomTom GO Classic 6 een betaalbare autonavigatie met handige functies zoals TomTom Traffic, draadloze connectiviteit en voorspellende routes. Met zijn 6-inch touchscreen en Quad Core Processor presteert het apparaat uitstekend. Dus ondanks enkele beperkingen, is de TomTom GO Classic 6 zeker het overwegen waard als je op zoek bent naar een betrouwbare autonavigatie. 🚗

Voordelen TomTom GO Classic 6
 • Handige functies zoals TomTom Traffic en voorspelling van bestemming
 • Draadloze connectiviteit voor gemakkelijke software- en kaartupdates
 • Mooie layout en handige draaibare houder
Nadelen TomTom GO Classic 6
 • Kosten voor het updaten van het apparaat
 • Problemen met het behouden van een internetverbinding tijdens het updaten

2. TomTom GO Classic 5

2. TomTom GO Classic 5

Belangrijke specificaties:

Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Extern geheugenslot: N
Schermdiagonaal: 5 inch (13 cm)
Touchscreen: Ja
Maximale batterijduur: 1 uur
Verkeersinformatie: Ja

De TomTom GO Classic 5 - Autonavigatie - Europa is mijn betaalbare navigatiepartner die perfect is voor mijn weekendjes weg en prachtige roadtrips. Met de nieuwste Europese kaarten, snelle Wi-Fi-updates, slimme routes en live verkeersinformatie ben ik altijd voorbereid op mijn reis en geniet ik van soepele ritten.

Een van de handige functies van de TomTom GO Classic 5 is TomTom Traffic. Met deze functie kan ik snelle omleidingen nemen om verkeersopstoppingen te vermijden. Ik kan vertrouwen op betrouwbare verkeersinformatie en live updates om op tijd op mijn bestemming aan te komen. Daarnaast biedt de navigatie ook rijstrookadvies, zodat ik altijd weet welke rijstrook ik moet nemen bij afritten en kruisingen.

Wat ik echt geweldig vind aan de TomTom GO Classic 5 is de draadloze connectiviteit. Ik kan de nieuwste software en updates voor de kaarten van Europa eenvoudig downloaden met de ingebouwde Wi-Fi, zonder dat ik een computer nodig heb. Daarnaast heeft de navigatie een eenvoudig draaibare houder, waarmee ik de TomTom veilig op zijn plek kan houden. De houder heeft een slank en inklapbaar ontwerp, waardoor hij makkelijk te gebruiken en op te bergen is.

Een andere handige functie is de mogelijkheid om mijn smartphoneberichten op de TomTom GO Classic 5 te laten voorlezen, zodat ik mijn ogen op de weg kan houden. Daarnaast leert het navigatiesysteem mijn rijgewoonten en plant het routes naar mijn favoriete bestemmingen. Ook krijg ik een maand lang waarschuwingen voor flitsers, zodat ik altijd op de hoogte ben en onder de maximumsnelheid blijf.

Met het 5-inch touchscreen van de TomTom GO Classic 5 heb ik altijd een kraakhelder beeld en maximale duurzaamheid. Dankzij de Quad Core Processor gaat alles op de navigatie sneller, van het opstarten tot het navigeren door het menu en het zoeken naar bestemmingen.

Uit de gebruikersreviews blijkt dat de TomTom GO Classic 5 over het algemeen goed presteert. De navigatie wijst goed de weg met een duidelijke rijbaanweergave. Sommige gebruikers hebben echter problemen ervaren bij het updaten van de kaarten, omdat het geheugen direct vol zit. Het is dus nodig om een SD-kaart aan te schaffen. Daarnaast gaat de navigatie tijdens het rijden soms eventjes op zwart, wat afleidend kan zijn.

Ik ben over het algemeen tevreden met de TomTom GO Classic 5. Het navigatiesysteem is gemakkelijk te bedienen en heeft een overzichtelijke display met alle benodigde informatie. Daarnaast is de prijs-kwaliteitsverhouding prima. Als iemand die eerder de oude TomTom Go Classic had, ben ik blij met de nieuwe functies en de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe Classic 5.

Al met al is de TomTom GO Classic 5 een goede keuze voor wie op zoek is naar een betaalbare en betrouwbare autonavigatie. Met de nieuwste kaarten, snelle updates en handige functies zoals TomTom Traffic en rijstrookadvies, ben ik altijd verzekerd van een soepele reis. Hoewel er wat beperkingen zijn, zoals het volle geheugen bij aankoop en het soms wegvallen van het scherm, biedt de TomTom GO Classic 5 over het algemeen een goede navigatie-ervaring.

Voordelen TomTom GO Classic 5
 • Betaalbaar en betrouwbare autonavigatie
 • Uitgerust met de nieuwste Europese kaarten en snelle Wi-Fi-updates
 • Handige functies zoals TomTom Traffic en rijstrookadvies
Nadelen TomTom GO Classic 5
 • Problemen met het updaten van de kaarten vanwege vol geheugen
 • Scherm kan soms uitvallen tijdens het rijden

3. Garmin Drive 53 Navigatiesysteem auto

3. Garmin Drive 53 Navigatiesysteem auto

Belangrijke specificaties:

Gratis kaartupdates: Ja
Extern geheugenslot: Y
Schermdiagonaal: 5 inch (13 cm)
Touchscreen: Ja
Maximale batterijduur: 1 uur
Verkeersinformatie: Ja

De Garmin Drive 53 maakt mijn rit echt een stuk makkelijker, weet je. Met dat heldere 5-inch touchscreen en dat moderne design ziet 'ie er ook nog eens super stijlvol uit. Het beste is dat 'ie live verkeerswaarschuwingen geeft, zodat je die vervelende files en vertragingen kunt vermijden. En hij geeft je ook nog suggesties voor alternatieve routes, handig toch?

Maar dat is nog niet alles. Dit geweldige apparaat heeft ook waarschuwingen voor de bestuurder. Hij laat je weten wanneer er scherpe bochten aankomen, snelheidslimieten veranderen en zelfs wanneer je in de buurt van een schoolzone bent. Zo heb je altijd goed zicht op wat er om je heen gebeurt.

En wacht, er is meer! De Garmin Drive 53 geeft je ook informatie over restaurants, tankstations en rustplaatsen langs je route. En niet zomaar informatie, nee hoor, het toont je ook TripAdvisor-beoordelingen van andere reizigers. Zo weet je meteen welke plekken de moeite waard zijn. En dat is niet alles, want hij heeft ook nog eens routebepaling voor milieuzones. Zo word je altijd begeleid en gewaarschuwd als je een milieuzone nadert.

Maar laten we het even hebben over dat heldere touchscreen. Het is echt super makkelijk om de route te bekijken en met dat moderne design past hij perfect op mijn dashboard. En die driver alerts zijn echt een lifesaver. Hij waarschuwt me voor allerlei situaties, zodat ik veiliger kan rijden en beter op mijn omgeving kan letten.

Wat ik echt geweldig vind, is dat ik op deze GPS zelf een route kan maken. Geen gedoe meer met een pc, gewoon op het apparaat zelf. Dat was echt een verbetering ten opzichte van eerdere modellen en ik ben er heel blij mee.

En weet je wat ook top is? De Garmin Drive 53 heeft gedetailleerde kaartupdates van heel Europa en je kunt 'm makkelijk updaten met Garmin Express of via Wi-Fi. En dan die Garmin Real Directions functie, echt geweldig. Hij geeft me gesproken afslag-voor-afslag aanwijzingen, inclusief straatnamen en namen van winkels en andere opvallende punten.

En nog een voordeel: je kunt 'm via Bluetooth en GPS koppelen aan je smartphone. Zo krijg je gratis live verkeers- en weersinformatie. Dat helpt me echt om vertragingen te vermijden en sneller op mijn bestemming te zijn.

Al met al ben ik echt super tevreden met de Garmin Drive 53. Hij ziet er mooi uit, heeft een scherp scherm en handige functies zoals het zelf kunnen maken van routes. Het navigatiesysteem werkt geweldig en geeft me nuttige informatie tijdens het rijden. Ik kan echt geen nadelen bedenken, het is gewoon een topapparaat. 🚗

Voordelen Garmin Drive 53 Navigatiesysteem auto
 • Helder 5-inch touchscreen met hoge resolutie
 • Live verkeerswaarschuwingen en suggesties voor alternatieve routes
 • Informatie over restaurants, brandstofstations en rustplaatsen langs de route, inclusief TripAdvisor-beoordelingen

4. TomTom Go Essential 6 Europa

4. TomTom Go Essential 6 Europa

Belangrijke specificaties:

Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Extern geheugenslot: Y
Schermdiagonaal: 6 inch (15 cm)
Touchscreen: Ja
Maximale batterijduur: 1 uur
Verkeersinformatie: Ja

Mijn ervaring met de TomTom Go Essential 6 Europa was geweldig! Als trouwe TomTom gebruiker was ik erg nieuwsgierig naar dit navigatiesysteem. En ik moet zeggen, het heeft me niet teleurgesteld. Het gebruiksgemak is echt fantastisch en er zijn zoveel handige functies!

Met de TomTom MyDrive-functie kan ik super eenvoudig de beste route plannen voor mijn autorit. En alsof dat nog niet genoeg is, kan ik zelfs eetgelegenheden en accommodaties vinden en boeken, inclusief TripAdvisor-beoordelingen! Dit is echt een redder in nood voor reizigers zoals ik.

Maar weet je wat het meest indrukwekkende is? De spraakbediening en de mogelijkheid om handsfree te bellen. Hierdoor kan ik altijd veilig mijn handen aan het stuur houden. En het wordt nog beter, de kaartupdates kan ik gewoon via wifi downloaden, dus ik heb geen computer meer nodig! Dat is echt een enorme vooruitgang.

En het scherm! Oh, het interactieve touchscreen is geweldig. Ik kan gemakkelijk in- en uitzoomen en snelkoppelingen gebruiken voor belangrijke functies. Het scherm is zo duidelijk en overzichtelijk, ik kan altijd de hele route goed zien.

Wat de TomTom Go Essential 6 Europa echt onderscheidt van andere navigatiesystemen is de ingebouwde Wi-Fi. Hierdoor kan ik super eenvoudig de nieuwste kaarten en software downloaden, zonder dat ik een computer nodig heb. Dat bespaart me zoveel tijd en moeite.

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn een paar nadelen. De batterijduur van de TomTom Go Essential 6 Europa is beperkt, dus ik moet altijd de oplaadkabel aansluiten voordat ik vertrek. En sommige gebruikers klagen dat de lifeservice via de telefoon niet altijd goed werkt. Ze hebben problemen met het opnieuw verbinden na een telefoongesprek en vinden dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Ook wordt er genoemd dat de TomTom geen geschikt hoesje of tasje meelevert, wat ik wel een minpunt vind.

Maar ondanks deze kleine nadelen blijft de TomTom Go Essential 6 Europa een geweldige keuze voor reizigers zoals ik. Het biedt zoveel handige functies en is zo gemakkelijk in gebruik. De spraakbediening, handsfree bellen en wifi-functionaliteit maken het echt een modern en veelzijdig navigatiesysteem. En laten we de mogelijkheid om eetgelegenheden en accommodaties te vinden en boeken niet vergeten, dat voegt echt extra waarde toe. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk navigatiesysteem, dan is de TomTom Go Essential 6 Europa zeker een sterke keuze! 🌟

Voordelen TomTom Go Essential 6 Europa
 • Gebruiksgemak en handige functies
 • Spraakbediening en handsfree bellen
 • Interactief touchscreen en eetgelegenheden/accommodaties vinden en boeken
Nadelen TomTom Go Essential 6 Europa
 • Beperkte batterijduur
 • Problemen met lifeservice via de telefoon
 • Geen geschikt hoesje of tasje meegeleverd

5. Menzo Navigatiesysteem 7 Inch

5. Menzo Navigatiesysteem 7 Inch

Belangrijke specificaties:

Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 0 GB
Extern geheugenslot: Y
Schermdiagonaal: 7 inch (18 cm)
Touchscreen: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Verkeersinformatie: Ja

Het Menzo Navigatiesysteem 7 Inch - 2023 Model is een betrouwbaar apparaat dat perfect is voor jou als je onderweg wilt navigeren zonder je ogen van de weg te halen. Ik monteer het navigatiesysteem eenvoudig met de meegeleverde zuignap op mijn dashboard. Het ondersteunt zowel Apple CarPlay als Android Auto, dus ik kan mijn favoriete nummers beluisteren, berichten inspreken en zelfs mijn telefoonscherm delen met het navigatiesysteem.

Een van de belangrijkste voordelen van het Menzo Navigatiesysteem is de compatibiliteit met zowel Android als iOS-apparaten. Of ik nu een iPhone, Samsung of een ander Android-apparaat heb, dit navigatiesysteem werkt perfect met mijn toestel. Daarnaast heeft het systeem een scherp beeldscherm met anti-kras technologie en is het bestand tegen hoge temperaturen.

Een ander handig kenmerk van het Menzo Navigatiesysteem is de mogelijkheid om mijn telefoonscherm te delen met het navigatiesysteem. Dit is vooral handig als ik bijvoorbeeld een kaart wil bekijken terwijl ik aan het rijden ben. Daarnaast kan ik ook een dashcam aansluiten op het navigatiesysteem, wat vooral handig is als achteruitrijcamera.

Een ander pluspunt van het Menzo Navigatiesysteem is de dag- en nachtmodus. Hierdoor kan ik de helderheid van het scherm eenvoudig aanpassen aan de omgevingslichtomstandigheden, waardoor ik altijd een duidelijk beeld heb, ongeacht het tijdstip van de dag.

Wat betreft de prestaties, heb ik positieve ervaringen gedeeld. Het apparaat werkt vloeiend en verbindt gemakkelijk met Android Auto. De installatie is eenvoudig en het geluid is goed verstaanbaar via de autoradio. Sommige gebruikers merken op dat een aan/uit-knop handig zou zijn geweest, maar over het algemeen zijn ze tevreden met de functionaliteit en prestaties van het navigatiesysteem.

Het Menzo Navigatiesysteem heeft een compact formaat en een luxe uitstraling, waardoor het een aanwinst is voor elk dashboard. Het scherm van 7 inch is groot genoeg om alles duidelijk te zien, maar stoort niet tijdens het rijden. Bovendien kan het scherm automatisch dimmen, wat handig is tijdens het rijden in het donker.

Hoewel het Menzo Navigatiesysteem veel voordelen biedt, zijn er geen nadelen vermeld in de gebruikersreviews. Dit kan erop wijzen dat de meeste gebruikers over het algemeen tevreden zijn met hun aankoop.

Al met al is het Menzo Navigatiesysteem 7 Inch - 2023 Model een betrouwbaar en veelzijdig navigatiesysteem dat perfect is voor iedereen die veilig en gemakkelijk wil navigeren. Met zijn compatibiliteit met zowel Android als iOS, scherpe beeldkwaliteit en handige functies zoals phone mirroring en het aansluiten van een dashcam, biedt dit navigatiesysteem een geweldige gebruikerservaring. Hoewel sommige gebruikers een aan/uit-knop misten, lijkt de algehele tevredenheid hoog te zijn. Bestel vandaag nog het Menzo Navigatiesysteem 7 Inch - 2023 Model en maak van elke autorit een feestje! 😄

Voordelen Menzo Navigatiesysteem 7 Inch
 • Compatibel met zowel Android als iOS-apparaten
 • Scherp beeldscherm met anti-kras technologie en bestand tegen hoge temperaturen
 • Mogelijkheid om telefoonscherm te delen met het navigatiesysteem
Closeup van een navigatiesysteem in een auto achter een stuur

Hoe kies je een goed navigatiesysteem?

Om het beste navigatiesysteem voor jou te vinden, raad ik je aan om bij enkele zaken stil te staan vóór je je keuze maakt!

Kaartdekking en updates van navigatiesystemen

Wanneer je een navigatiesysteem kiest, is kaartdekking een essentieel aspect, vooral als je reisplannen breder zijn dan alleen Nederland. Dit is vaak genoeg voor een fietscomputer, maar niet voor in de auto.

Stel, je bent een internationale vrachtwagenchauffeur of een fervente vakantieganger die graag met de auto door Europa reist. In deze gevallen heb je een carkit en een navigatiesysteem nodig dat niet alleen de Nederlandse wegen dekt, maar ook uitgebreide en gedetailleerde kaarten van andere Europese landen biedt. Zoek naar systemen die kaartdekking bieden voor minimaal 45 Europese landen, inclusief updates over wegafsluitingen, nieuwe wegen en verkeerssituaties.

De frequentie van kaartupdates is net zo belangrijk. De ideale frequentie voor updates is minimaal vier keer per jaar. Dit zorgt dat je altijd de actueelste informatie hebt, wat cruciaal is voor zowel veiligheid als efficiëntie op de weg. Sommige topmodellen bieden zelfs maandelijkse updates.

Voor professionals zoals vrachtwagenchauffeurs, die afhankelijk zijn van nauwkeurige en actuele kaartinformatie voor hun routes door heel Europa, is dit een onmisbare functie. Maar ook voor vakantiegangers die graag nieuwe plekken ontdekken, is het essentieel om te vertrouwen op een navigatiesysteem dat hen met de meest recente kaartinformatie leidt.

Routeplanning en verkeersinformatie via je navigatiesysteem

Routeplanning is meer dan alleen van punt A naar B komen. Een goed systeem biedt je meerdere routeopties, rekening houdend met factoren, zoals de afstand, geschatte reistijd, en tolwegen. Het moet in staat zijn om binnen enkele seconden een route te berekenen en alternatieve routes voor te stellen in geval van verkeersopstoppingen of wegwerkzaamheden.

Real-time verkeersinformatie is onmisbaar. Systemen die deze informatie integreren, gebruiken data van wegen, sensoren en andere gebruikers om je de actueelste verkeerssituatie te bieden. Dit betekent dat je op de hoogte wordt gehouden van vertragingen, ongelukken en snelheidsbeperkingen, vaak met updates elke paar minuten.

Spraakbesturing en handsfree-functies: belangrijker dan je denkt

Spraakbesturing stelt je in staat om het navigatiesysteem te bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Dit betekent dat je commando's kunt geven als "Navigeer naar Amsterdam" of "Vind het dichtstbijzijnde tankstation", zonder fysiek het apparaat aan te raken. Deze functie verhoogt niet alleen het gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid.

Kijk bij het kiezen van een systeem naar de compatibiliteit met populaire spraakassistenten, zoals Google Assistant of Siri. Dit zorgt voor een naadloze integratie met je smartphone, waardoor je toegang hebt tot extra functies, zoals het versturen van berichten of het bellen via spraakopdrachten.

Handsfree-functionaliteiten gaan verder dan alleen spraakbesturing. Systemen met Bluetooth-connectiviteit stellen je in staat om je smartphone te koppelen voor handsfree bellen. Dit betekent dat je inkomende oproepen kunt beantwoorden en voeren zonder je telefoon aan te raken, wat de afleiding tijdens het rijden minimaliseert. En nu we het over connectiviteit hebben ...

Connectiviteitsopties van navigatiesystemen: meer dan een enkele kabel

ConnectiviteitsoptieVoordelenNadelen
Usb - Eenvoudige fysieke verbinding voor dataoverdracht en opladen.
- Universele compatibiliteit met de meeste voertuigen en apparaten.
- Betrouwbare verbinding zonder onderbrekingen.
- Beperkt door de lengte van de usb-kabel.
- Minder flexibel in gebruik; je moet het apparaat fysiek verbinden.
Bluetooth- Draadloze verbinding biedt meer bewegingsvrijheid.
- Maakt handsfree bellen en audiostreaming mogelijk.
- Gemakkelijk te koppelen met smartphones en andere apparaten.
- Kan gevoelig zijn voor storingen en onderbrekingen.
- Beperkter bereik vergeleken met wifi.
- Kwaliteit van de verbinding kan variëren afhankelijk van het apparaat.
Wifi- Snelle dataoverdracht, ideaal voor kaartupdates en het downloaden van grote bestanden.
- Maakt verbinding met internet voor real-time verkeersinformatie en online diensten.
- Vereist toegang tot een wifi-netwerk, wat niet altijd beschikbaar is onderweg.
- Kan meer batterij verbruiken dan andere connectiviteitsopties.

In je keuze voor een navigatiesysteem is het belangrijk om te overwegen welke connectiviteitsopties het beste passen bij jouw behoeften. Usb biedt een stabiele en betrouwbare verbinding, Bluetooth is ideaal voor draadloze vrijheid en handsfree gebruik, en wifi is perfect voor snelle dataoverdracht en toegang tot online diensten.

Batterijduur en oplaadmogelijkheden van een goed navigatiesysteem

Bij het kiezen van een navigatiesysteem is de batterijduur en de oplaadmogelijkheden van groot belang. Ik geef je de essentiële informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

De batterijduur van navigatiesystemen varieert aanzienlijk. Gemiddeld bieden ze tussen de 1 en 5 uur gebruik op een volle lading, afhankelijk van het model en het gebruik. Voor langere ritten is het cruciaal om een model te kiezen met een langere batterijduur, of om te zorgen voor een oplaadmogelijkheid in je voertuig.

Wat betreft opladen, hebben de meeste modellen een usb-aansluiting. Dit betekent dat je ze kunt opladen via de usb-poort van je auto, een laptop, of met een standaard usb-oplader. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om op te laden via een 12V-aansluiting (de sigarettenaansteker) in je auto.

Een belangrijk aspect om te overwegen is de oplaadsnelheid. Sommige modellen kunnen binnen een paar uur volledig worden opgeladen, terwijl anderen langer nodig hebben. Als je vaak lange ritten maakt, kies dan voor een model met een snelle oplaadtijd en een lange batterijduur.

Het scherm van je navigatiesysteem: resolutie en bediening

Bij het kiezen van een navigatiesysteem is het scherm een van de belangrijkste overwegingen. Ik help je de ideale schermresolutie, -grootte en bedieningsmogelijkheden te begrijpen.

De resolutie van het scherm bepaalt hoe duidelijk je de informatie ziet. Een hogere resolutie, zoals 1280 × 720 pixels, biedt scherpere en duidelijkere beelden. Wat betreft schermgrootte variëren de meeste navigatiesystemen van 5 tot 7 inch. Grotere schermen bieden een beter overzicht, wat vooral handig is bij complexe routes, maar nemen meer ruimte in op je dashboard.

Qua bedieningsmogelijkheden heb je twee belangrijke opties:

 • Touchscreen:
  • Voordelen: directe interactie met de kaart, gemakkelijk in te zoomen/uit te zoomen en routes te wijzigen.
  • Nadelen: is lastig om te gebruiken tijdens het rijden; vingerafdrukken kunnen het scherm vervuilen.
 • Knoppen:
  • Voordelen: is veiliger tijdens het rijden, omdat je niet naar het scherm hoeft te kijken om de bediening te voelen.
  • Nadelen: minder intuïtief dan een touchscreen; kan het navigeren door menu's langzamer maken.

In je keuze voor een navigatiesysteem is het belangrijk om een balans te vinden tussen schermgrootte, resolutie en bedieningsgemak. Een groter, high-resolution touchscreen biedt duidelijkheid en gemak, maar zorg dat het niet te afleidend is tijdens het rijden. Overweeg je rijgewoonten en voorkeuren om de beste keuze te maken.

Extra functies die je rit prettiger maken

Moderne navigatiesystemen bieden een scala aan extra functionaliteiten die jouw rijervaring niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger maken. Hieronder vind je een overzicht van enkele van deze functies:

 • Snelheidscamerawsaarschuwingen:
  • Ontvang real-time meldingen over snelheidscontroles op je route.
  • Helpt je om boetes te vermijden en veilig te rijden.
 • Points of interest (POI's):
  • Geeft locaties weer zoals tankstations, restaurants, en hotels.
  • Handig voor het plannen van stops tijdens lange ritten.
 • Weersvoorspellingen:
  • Biedt actuele weersinformatie voor je bestemming en route.
  • Helpt je om voorbereid te zijn op veranderende weersomstandigheden.
 • Parkeerhulp:
  • Toont beschikbare parkeerplaatsen in de buurt van je bestemming.
  • Bespaart tijd en vermindert stress bij het zoeken naar een parkeerplek.
 • Rijstrookassistentie:
  • Geeft aan welke rijstrook je moet nemen bij afritten en kruispunten.
  • Verhoogt de veiligheid en vermindert verwarring op complexe wegen.
 • Verkeersdrukte-informatie:
  • Geeft informatie over verkeersdrukte op je route.
  • Stelt je in staat om drukke wegen te vermijden en tijd te besparen.
Een man houdt een autostuur vast met het navigatiesysteem erachter

Welke merken maken goede navigatiesystemen?

Enkele merken kom je consequent tegen in de lijsten met de best-presterende navigatiesystemen, waaronder de onderstaande!

Garmin

Garmin is een toonaangevend merk in de wereld van navigatiesystemen, vooral bekend om hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Hun systemen bieden gedetailleerde kaarten en real-time verkeersupdates, wat ze ideaal maakt voor zowel dagelijks gebruik als voor lange reizen. Garmin staat ook bekend om hun innovatieve functies, zoals spraakbesturing en geïntegreerde dashcams.

TomTom

TomTom is een ander prominent merk dat zich onderscheidt door hun gebruiksvriendelijke interface en nauwkeurige routebegeleiding. Hun systemen zijn vaak voorzien van geavanceerde verkeersinformatie en snelheidsmeterwaarschuwingen, wat bijdraagt aan een veiligere rijervaring. TomTom blijft ook innoveren met functies, zoals voorspellende routeplanning en integratie met smartphones.

Wat is volgens de Consumentenbond het beste navigatiesysteem?

De Consumentenbond had in het verleden een pagina waarin ze navigatiesysteemtests deelden, maar die is ten tijde van schrijven niet meer beschikbaar. Ik kan dus (nog!) niet met je delen wat volgens de Consumentenbond het beste navigatiesysteem is. Zodra hier verandering in komt, vind je het hier terug!

Wat is volgens Tweakers het beste navigatiesysteem?

Ook Tweakers heeft nog geen best buy guide gedeeld over navigatiesystemen. Zodra dat verandert, deel ik hier wat hun topkeuze is.

Wat is volgens PCMag het beste navigatiesysteem?

Volgens PCMag is het beste navigatiesysteem de Garmin DriveSmart 86. Dit systeem blinkt uit met zijn heldere 8-inch touchscreen en uitgebreide slimme functies. Je krijgt real-time verkeersupdates, gedetailleerde kaarten en handsfree bellen via Bluetooth. De DriveSmart 86 biedt ook spraakgestuurde navigatie, wat jouw rijervaring veiliger en gemakkelijker maakt. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en betrouwbare routebegeleiding is het een topkeuze in zijn categorie.       

Veelgestelde vragen over navigatiesystemen van onze lezers

Hier beantwoorden alle overige vragen over navigatiesystemen die jullie hebben ingestuurd. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Laat het onze redactie daarom vooral weten als je vragen hebt via het onderstaande formulier!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross