Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Soundbar: een Meeslepende Audio-Ervaring 🎶

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Ik zit as we speak muziek te luisteren via de soundbar onder mijn monitor terwijl ik dit schrijf. Mij helpt hij me concentreren op mijn werk, maar jij zoekt misschien iets om je een film in te sleuren, of een nieuwe game. De beste soundbar sluit dan ook precies aan op waar je behoefte aan hebt. Tijd om erachter te komen hoe dat precies uitziet voor jou!

Wat zijn de beste soundbars van 2024?

Dit zijn de 5 beste soundbars volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste soundbars van 2024

1. Beste geluidsbalk: Roku Select Series HD (32R2A5R)

Ik presenteer de Roku Select Series soundbar: een veelzijdige optie die uitblinkt in specifieke gebruiksscenario's, maar beperkingen heeft, waardoor het geschikt is voor diverse behoeften. Met fantastische kleurnauwkeurigheid en geweldige SDR-helderheid is het goed geschikt voor tv-programma's en sporten in heldere en matig verlichte kamers. Het biedt ook een lage invoervertraging en responstijd, waardoor het uitstekend is voor gaming. Het heeft echter een beperkte kijkhoek en teleurstellende beeldverwerking voor lage kwaliteit content, wat de algehele kijkervaring kan beïnvloeden. Volgens Rtings "presteert het goed in heldere en matig verlichte kamers, waardoor het geschikt is voor tv-programma's en sporten overdag", waarbij het de sterke punten in specifieke verlichtingsomstandigheden benadrukt.

In vergelijking met andere Roku-opties valt de Roku Select Series soundbar op door zijn specifieke sterke punten. De Roku Streaming Stick 4K Plus en de Roku Ultra (2022) bieden 4K streaming in Dolby Vision en snellere Wi-Fi, waardoor ze opvallen voor content met een hoge resolutie. Aan de andere kant is de Roku Express 4K Plus een meer budgetvriendelijke optie voor een soundbar, met 4K streaming met HDR10 en extra afstandsbedieningen. De kracht van de Roku Select Series soundbar ligt echter in zijn veelzijdigheid en geschiktheid voor diverse gebruiksscenario's, waardoor het een opvallende keuze is voor gemengd gebruik.

Hoewel de Roku Select Series soundbar opmerkelijke sterke punten heeft, zoals fantastische kleurnauwkeurigheid en lage invoervertraging, heeft het ook beperkingen, waaronder een beperkte kijkhoek en teleurstellende beeldverwerking voor lage kwaliteit content. Bovendien ontbreekt het ondersteuning voor VRR of 1440p en heeft het een langzamere responstijd in donkere scènes, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers, met name degenen die zich richten op gaming met een hoge resolutie. Toch maken zijn veelzijdigheid en sterke punten in specifieke gebruiksscenario's het een overtuigende keuze voor degenen die een soundbar zoeken die aan diverse behoeften kan voldoen.

Samenvattend is de Roku Select Series soundbar een sterke kanshebber, met name voor gebruikers die een veelzijdige soundbar zoeken die goed presteert in verschillende gebruiksscenario's. Zijn fantastische kleurnauwkeurigheid en lage invoervertraging maken het een geweldige keuze voor tv-programma's, sporten en gaming, maar de beperkingen, zoals een beperkte kijkhoek en langzamere responstijd in donkere scènes, moeten in overweging worden genomen. Als veelzijdigheid en prestaties in verschillende scenario's uw belangrijkste prioriteiten zijn, is de Roku Select Series soundbar een solide optie om te overwegen.

2. Vizio V-Series

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Ik ben dolenthousiast over de Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar, die een indrukwekkende audiobeleving en uitstekende waarde voor je geld biedt. Met de Dolby Atmos-functie geniet je van meeslepend surroundgeluid, terwijl de draadloze subwoofer zorgt voor krachtige bassen en een gebalanceerde en gedetailleerde geluidskwaliteit. Zoals Wired benadrukt: "Gebruikers waarderen vooral de uitstekende geluidskwaliteit, met name de meeslepende Dolby Atmos-functie." De installatie van het systeem is eenvoudig, en hoewel sommige gebruikers opmerken dat de afstandsbediening verbeterd zou kunnen worden, doet dat niets af aan de overwegend positieve feedback.

De praktische, elegante en hoogwaardige prestaties van dit soundbarsysteem worden geprezen. Hometheaterhifi prijst het brede frequentiebereik, de drie voorste en twee hoogtekanalen, en de naadloze integratie van een draadloze subwoofer en surroundspeakers in één chassis. Bovendien maken het strakke en moderne ontwerp en de goed ontworpen afstandsbediening het een naadloze toevoeging aan elke kamer. Zoals de website beschrijft: "De eenvoudige installatie en elegante styling maken het een praktische en hoogwaardige toevoeging aan elke kamer."

Met een prijs van $699 biedt de Vizio M-Series 5.1.2 soundbar solide waarde en presteert boven zijn prijsklasse, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie een hoogwaardige audiobeleving zoekt zonder de bank te breken. USA Today merkt op dat ondanks het ontbreken van moderne functies zoals WiFi-ondersteuning, het krachtige prestaties levert en Dolby Atmos biedt tegen een betaalbare prijs. De verbeterde afstandsbediening en strakke nieuwe look versterken zijn aantrekkingskracht. Zoals ze zeggen: "De geluidskwaliteit is prijzenswaardig, met gedetailleerd, storingsvrij geluid en een 6-inch subwoofer die diepte toevoegt aan baszware tracks en actiescènes."

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Vizio M-Series 5.1.2 soundbar op door zijn meeslepende Dolby Atmos-functie, gebalanceerde geluidskwaliteit, praktisch ontwerp en concurrerende prijsstelling. Hoewel het misschien enkele moderne functies zoals WiFi-ondersteuning mist, compenseert het dit met zijn uitzonderlijke audioprestaties en waarde voor je geld.

Al met al is de Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar een topper op de markt, met een uitzonderlijke audiobeleving tegen een aantrekkelijke prijs. Zijn meeslepende Dolby Atmos, gebalanceerde geluidskwaliteit en praktische ontwerp maken het een uitstekende keuze voor home-entertainmentsystemen. Hoewel het enkele kleine beperkingen heeft, zoals de afstandsbediening en connectiviteitsproblemen, is de algehele consensus zeer positief, waardoor het een solide aanbeveling is voor wie een hoogwaardige soundbar zoekt zonder de bank te breken.

Voordelen Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar
 • Uitzonderlijke audiobeleving met Dolby Atmos-functie
Nadelen Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar
 • Afstandsbediening kan worden verbeterd
 • Ontbreekt moderne functies zoals WiFi-ondersteuning

4. Geïntegreerde streamingmogelijkheden: Roku Streambar

4. Geïntegreerde streamingmogelijkheden: Roku Streambar

Belangrijke specificaties:

Muur montage: Ja
Bluetooth: Ja
WIFI: Ja
Aantal HDMI-ingangen: 1

Ik ben de Roku Streambar, een compacte 2.0-kanaals soundbar met geïntegreerde streamingmogelijkheden die gelijkstaan aan de Roku Streaming Stick Plus. Met een spraakgestuurde afstandsbediening, verschillende geluidsmodi en connectiviteitsopties, inclusief HDMI met audioretourkanaal en Bluetooth, ben ik een indrukwekkende toevoeging aan je home entertainment setup. Mijn streaming mogelijkheden zijn uitstekend en mijn geluidskwaliteit is indrukwekkend, vooral als het gaat om het helder en natuurlijk weergeven van dialogen. Het enige nadeel is dat mijn kleine kast resulteert in een gebrek aan bas in vergelijking met grotere soundbars. Toch bied ik een solide 4K HDR streaming upgrade en goed geluid voor het kijken van televisie.

Mijn veelzijdigheid wordt benadrukt door mijn functionaliteit als zowel een soundbar als een streaming platform. Ik bied 4K HDR output, een verscheidenheid aan apps en compatibiliteit met spraakassistenten. De meegeleverde afstandsbediening bevat snelle toegangsknoppen voor populaire streamingdiensten, en de Roku app biedt extra gemak. Mijn installatieproces is eenvoudig en de on-screen ervaring is goed georganiseerd met goede beeldkwaliteit. Hoewel mijn geluidsprestaties functioneel zijn, kan ik mogelijk niet hetzelfde niveau van dynamiek en ruimtelijkheid bieden als duurdere dedicated soundbars. Desalniettemin kom ik mijn beloften na met weinig klachten, wat mij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maakt.

Als het gaat om soundbars met geïntegreerde streamingmogelijkheden, onderscheid ik me door naadloze integratie van streamingdiensten en geluidsprestaties. Ik kan concurreren met duurdere dedicated soundbars en bied een aantrekkelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een compacte soundbar met uitstekende streamingmogelijkheden. Maar voor audiofielen die maximale dynamiek en ruimtelijkheid zoeken, kunnen duurdere dedicated soundbars mogelijk een meer meeslepende ervaring bieden.

Samengevat, ik ben de Roku Streambar, een compacte soundbar met geïntegreerde streamingmogelijkheden die uitblinkt in uitstekende streamingprestaties en goed geluid voor het kijken van televisie. Mijn beperkingen, zoals het gebrek aan bas vanwege mijn kleine kast en iets minder dynamiek in vergelijking met duurdere dedicated soundbars, worden overschaduwd door mijn waardepropositie. Voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige soundbar met geïntegreerde streamingmogelijkheden tegen een aantrekkelijke prijs, bewijs ik dat ik een topkandidaat ben. 🎶

Voordelen Roku Streambar
 • Uitstekende streamingmogelijkheden
 • Goede geluidskwaliteit voor TV-kijken
 • Veelzijdig als zowel soundbar als streamingplatform
Nadelen Roku Streambar
 • Gebrek aan bas door kleine behuizing
 • Mogelijk niet hetzelfde niveau van dynamiek en ruimtelijkheid als duurdere, toegewijde soundbars

5. Sonos Arc

5. Sonos Arc

Belangrijke specificaties:

Muur montage: Ja
Streaming opties: Airplay 2, SonosNet, Spotify connect
Type home Cinema-set: 3.0
Bluetooth: Nee
NFC: Ja
WIFI: Ja
Aantal HDMI-ingangen: 1
Audio Return Channel (ARC): Ja

Ik ben Sonos Arc soundbar, geïntroduceerd in juni 2020, en ik heb al snel mijn positie als een van de beste soundbars op de markt veroverd. Met mijn slanke formaat van 45 inch, verkrijgbaar in zwart of wit, bied ik een 5.0.2 luidsprekeropstelling en ben ik ontworpen om 3D-audio-effecten te leveren met behulp van Dolby Atmos-technologie. Mijn vermogen om een 3D-geluidslandschap te creëren wordt zeer geprezen, vooral voor thuisbioscoopliefhebbers met tv's die Dolby Atmos ondersteunen. Ik ben ontworpen om op zichzelf te worden gebruikt, met de optie om extra componenten toe te voegen voor een meeslependere ervaring, zoals de Sonos Sub of Sonos Sub Mini voor basverbetering of een paar Sonos One SL-units voor achteromgevingsgeluid. Met een afmeting van 45 x 3,4 x 4,5 inch ben ik ideaal voor tv's tot 85 inch en bied ik verschillende connectiviteitsopties, waaronder HDMI-ingang (ARC), Bluetooth en een Ethernetpoort.

Zoals The Verge opmerkt, "Wordt de Sonos Arc geprezen als een van de beste soundbars die beschikbaar zijn, met name voor thuisbioscoopliefhebbers, mits hun tv Dolby Atmos ondersteunt." Mijn meeslepende audiobeleving en strakke ontwerp maken mij een opvallende keuze. Daarnaast maakt mijn overgang naar versie S2 van het Sonos-ecosysteem hi-res audio mogelijk, zoals Dolby Atmos, wat mijn aantrekkingskracht verder vergroot.

Mijn technische kracht is duidelijk te zien met mijn acht elliptische woofers, upfiring drivers voor Dolby Atmos-effecten en drie zijden-dome tweeters. Ik beschik ook over een vier far-field microfoonarray voor spraakopdrachten, ondersteun Apple Airplay en Spotify Connect, en ben op Wi-Fi gebaseerd met een Ethernetpoort. Het is echter belangrijk om op te merken dat mijn Atmos-mogelijkheden beperkt kunnen worden door de HDMI-poort van de tv, zoals benadrukt in de CNET-recensie. Ik heb één HDMI-poort voor audioverbinding en ondersteun HDMI ARC en eARC voor het ontvangen van audio van de tv, inclusief het Dolby Atmos-formaat, samen met een optische ingang voor normale Dolby Digital-decodering.

Vooruitkijkend is Sonos van plan om in 2024 de Arc 2 te lanceren, met next-gen luidsprekertechnologie en een stevig prijskaartje van $1.200. Deze zet weerspiegelt een verschuiving van betaalbare producten van Sonos naar een ultrapremium aanbod, zoals vermeld in een recensie van TechRadar. Hoewel dit een vertrek signaleert van budgetvriendelijke opties, zet het Sonos ook apart in de branche en duidt het op een mogelijke verschuiving naar hoogwaardige voorstellen.

In vergelijking met mijn concurrenten, val ik op door mijn meeslepende 3D-geluidslandschap, strakke ontwerp en integratie met het Sonos-ecosysteem voor hi-res audio. Maar ik kan beperkingen ondervinden met de HDMI-poort van de tv voor mijn Atmos-mogelijkheden, zoals benadrukt in de CNET-recensie. Terwijl Sonos zich waagt in de ultrapremium markt met de aankomende Arc 2, zal het interessant zijn om te zien hoe het zich verhoudt tot andere hoogwaardige opties.

Voordelen Sonos Arc
 • Immersieve 3D-geluidslandschap
 • Sleek ontwerp
 • Integratie met Sonos-ecosysteem voor hi-res audio
Nadelen Sonos Arc
 • Beperkingen met de HDMI-poort van de tv voor Atmos-functionaliteit
 • Aankomende Arc 2 kan een flinke prijskaartje hebben
Een soundbar op een houten tv-kast

Hoe kies je een goede soundbar?

Je nieuwe soundbar kies je niet zomaar! Het idee is dat je nadenkt over een paar belangrijke eigenschappen en op basis daarvan je keuze maakt. Laten we erin duiken!

De basis van geluidskwaliteit: wattage, frequentierespons, en signaal-ruisverhouding

Ten eerste: let op de geluidsoutput, uitgedrukt in wattage. Een hoger wattage, denk aan rond de 300 watt, duidt vaak op een krachtiger geluid. Daarnaast is de kwaliteit van de audio drivers en de frequentierespons, die idealiter tussen 20 Hz en 20 kHz ligt, is ook essentieel. Deze frequentiebereik zorgt dat je zowel de diepste bassen als de hoogste tonen helder hoort.

Een ander belangrijk aspect is de signaal-ruisverhouding, uitgedrukt in decibels (dB). Een hogere waarde, zoals 100 dB, betekent minder achtergrondruis en een helderder geluid.1Robert Sheldon en John Burke, TechTarget (2021). 'signal-to-noise ratio (S/N or SNR)' Let daarnaast op de totale harmonische vervorming (THD), die idealiter onder de 1% moet liggen voor de zuiverste geluidskwaliteit.

Verbindingsopties

Om de beste connectiviteitsopties voor soundbars te herkennen, is het essentieel om de verschillen tussen bedrade en draadloze verbindingen te kennen. Hieronder vind je een tabel die de voordelen en nadelen van elke optie uiteenzet – met daaronder een uitleg van wat mijn voorkeur geniet.

ConnectiviteitstypeVoordelenNadelen
HDMI (ARC; eARC)- Hoge kwaliteit audio-overdracht
- Ondersteunt geavanceerde audioformaten, zoals Dolby Atmos
- eARC biedt verbeterde bandbreedte en snelheid
- Vereist compatibele apparaten
- Kabels kunnen rommelig zijn
Optische verbinding- Consistente, hoge kwaliteit audio
- Minder gevoelig voor elektromagnetische interferentie
- Ondersteunt geen geavanceerde audioformaten, zoals Dolby Atmos
- Geen audio-retourkanaal
Usb- Handig voor het afspelen van media vanaf externe apparaten
- Dient ook voor de installatie van firmware-updates
- Beperkte audioresolutie vergeleken met HDMI
- Niet alle soundbars bieden volledige ondersteuning
Bluetooth- Draadloze verbinding, geen rommelige kabels
- Gemakkelijk te koppelen met mobiele apparaten
- Kan compressie en kwaliteitsverlies veroorzaken
- Beperkter bereik
Wifi- Ondersteunt hogere kwaliteit audio dan Bluetooth
- Kan deel uitmaken van een multiroom-audiosysteem
- Afhankelijk van de stabiliteit van het WiFi-netwerk
- Kan complexer zijn in set-up

Gelukkig heeft haast iedere soundbar minstens één HDMI-aansluiting. HDMI ARC komt ook steeds vaker voor, maar eARC kom je meestal pas tegen in het hoge middensegment tot de high-end-modellen. Toch is dit waar mijn voorkeur naar uit gaat, omdat het een all-in-one-oplossing is: eARC overlegt superieure geluidskwaliteit en voorkomt desynchronisatie tussen je audio en beeld.

Daarnaast geniet ik persoonlijk van draadloze opties, en dan vooral wifi met multiroom-compatibiliteit. Als je – net als ik – jezelf graag met muziek omringt, dan is dit een absolute must, omdat dit toestaat om je soundbar aan andere speakers in je huis te linken voor een naadloze luisterervaring, ongeacht welke kamer je je in bevindt.

Soundbar onder een tv op een witte tv tafel

Dolby Atmos-ondersteuning: cruciaal of een leuke bijkomst?

Deze technologie creëert een driedimensionaal geluidsveld, waardoor je het gevoel krijgt midden in de actie te zitten. Maar hoe werkt het precies, en wat zijn de echte voordelen?

Dolby Atmos gebruikt objectgebaseerde audio om geluiden precies te plaatsen en te verplaatsen in een driedimensionale ruimte. In plaats van geluid alleen naar links of rechts te sturen, beweegt het ook omhoog en omlaag. Dit werkt door speciale Atmos-luidsprekers die geluid naar het plafond sturen, dat vervolgens geluid reflecteert om een 'hoogtedimensie' aan je audio toe te voegen.

Een soundbar met Dolby Atmos heeft meestal ingebouwde, naar boven gerichte luidsprekers. Deze simuleren het effect van geluid dat van bovenaf komt, zonder dat je extra luidsprekers aan het plafond hoeft te installeren. Het resultaat? Een meeslepende geluidservaring die de manier waarop je naar films kijkt, verandert.

De voordelen zijn duidelijk: verbeterde audio-diepte en -realisme. Je hoort vliegtuigen boven je hoofd vliegen, regendruppels lijken van bovenaf te komen, en dialogen klinken helderder en meer gefocust.

Maakt Dolby Atmos in een soundbar echt een hoorbaar verschil?

Ja, Dolby Atmos in een soundbaar maakt een hoorbaar verschil. Hoewel de ervaring niet identiek is aan een volledig Atmos-luidsprekersysteem, biedt een Atmos-soundbar een aanzienlijke verbetering vergeleken met traditionele stereosoundbars. Je krijgt een rijker, meeslepender geluid dat de manier waarop je films en muziek ervaart, transformeert.

Hoe verschillen Dolby Atmos en DTS:X van elkaar?

DTS:X en Dolby Atmos zijn beide audioformaten die een 3D-geluidservaring bieden, maar er zijn enkele verschillen. Dolby Atmos is bekend om zijn vermogen om geluid in 'objecten' te plaatsen, waardoor een zeer nauwkeurige plaatsing van geluiden in de ruimte mogelijk is, inclusief boven het hoofd.

DTS:X daarentegen is flexibeler qua luidsprekeropstelling en vereist geen specifieke Atmos-luidsprekers. Het past zich aan elke bestaande surroundsound-opstelling aan, wat het een veelzijdige keuze maakt.

Hoewel beide systemen een meeslepende ervaring bieden, staat Dolby Atmos bekend om zijn precisie in geluidsplaatsing, terwijl DTS:X uitblinkt in flexibiliteit en compatibiliteit met verschillende luidsprekersystemen.

Ingebouwde subwoofer vs. externe subwoofer

Bij het kiezen van een soundbar is het belangrijk om te overwegen of je een ingebouwde of externe subwoofer wilt. Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen. Ik heb beide scenario's door de jaren heen uitgebreid getest en mijn bevindingen hieronder op een rijtje gezet. ⤵️

AspectIngebouwde subwooferExterne subwoofer
Ruimtebesparing- Neemt geen extra ruimte in beslag
- Geen extra kabels nodig
- Vereist meer ruimte
- Kan esthetisch minder aantrekkelijk zijn
Geluidskwaliteit- Goed voor bas op basisniveau
- Beperkt in diepte en kracht
- Biedt diepere, krachtigere bas
- Betere prestaties bij lage frequenties
Plaatsingsflexibiliteit- Beperkt tot de plaatsing van de soundbar- Kun je overal in de kamer plaatsen voor optimale geluidsverspreiding
Prijs- Vaak goedkoper dan een model met aparte subwoofer- Is vaak duurder, afhankelijk van het model en de kwaliteit
Installatiegemak- Eenvoudig te installeren; plug-and-play- Vereist extra installatie en mogelijk software-matige koppeling met de soundbar

Één regel die sowieso geldt: een ingebouwde subwoofer is beter dan geen. Zelf heb ik een tijd een soundbar zonder subwoofer gehad, omdat ik dacht dat dat wel prima was als speakertje voor mijn pc. Nu ik een vervanging heb mét subwoofer, kan ik je zeggen dat het een enorm verschil maakt als het op immersie aankomt.

Smart-home-integratie van soundbars

De integratie van soundbars in het slimme huis is een belangrijke ontwikkeling die je luisterervaring en dagelijks leven transformeert. Veel moderne soundbars zijn nu uitgerust met slimme assistenten, zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple's Siri. Maar wat betekent dit voor jou?

Met een soundbar die geïntegreerd is met een slimme assistent, krijg je een centraal audiostation dat meer doet dan alleen geluid afspelen. Je kunt spraakopdrachten gebruiken om muziek af te spelen, het volume aan te passen, of zelfs je smart-home-apparaten te bedienen.

Zeg iets simpels als: "Hey Google, speel mijn afspeellijst voor het diner af," of, "Alexa, zet het volume lager," allemaal zonder een vinger uit te steken. De voordelen zijn duidelijk:

 1. Gemak. Bedien je soundbar en andere verbonden apparaten met je stem.
 2. Centralisatie. Gebruik je soundbar als het centrale punt voor het beheren van je slimme huis.
 3. Personalisatie. Pas je luisterervaring aan met eenvoudige spraakopdrachten.
 4. Multifunctionaliteit. Gebruik de soundbar niet alleen voor tv of muziek, maar ook voor dagelijkse taken, zoals het instellen van alarmen of het verkrijgen van weersupdates.

Deze integratie betekent dat je soundbar een actieve rol speelt in je slimme huis. Het is niet alleen een apparaat voor entertainment, maar een tool die helpt bij het beheren van je dagelijkse routine en het verhogen van je comfort.

Soundbar op een wit-houten tv kast onder een tv met een plantje ernaast

Geluidskanalen van soundbars: 2.1, 5.1 of 7.1?

Steeds meer soundbars ondersteunen surroundsound middels 2.1, 5.1 of 7.1 geluidskanalen. Daarbij staat het eerste cijfer voor het aantal tweeters (kleine speakers die verantwoordelijk zijn voor de middelhoge en hoge tonen), en het tweede cijfer voor de hoeveelheid subwoofers. Ook virtual surroundsound is een optie.

 • 2.1-surroundsound. Deze opstelling heeft twee luidsprekers (links en rechts) plus een subwoofer (de .1). De subwoofer is of ingebouwd, of extern. Een 2.1-soundbar is een geweldige upgrade van de standaard tv-luidsprekers, vooral voor heldere dialogen en een betere bas.
 • 5.1-surroundsound. Deze optie biedt een echte surroundsoundervaring. Dit soort soundbars hebben vijf luidsprekers (links, rechts, midden, en twee achter) plus een subwoofer. Voor de volledige 5.1-ervaring heb je meestal een externe subwoofer nodig, samen met extra luidsprekers voor de achterkanalen.
 • 7.1-surroundsound. Deze opstelling gaat nog een stap verder met twee extra luidsprekers voor nog meer geluidsdiepte. Net als bij 5.1, vereisen deze vaak externe luidsprekers en een subwoofer voor de volledige ervaring.
 • Virtual surroundsound. Sommige soundbars leveren 'virtuele' surroundsound. Dit betekent dat ze audioverwerkingstechnieken gebruiken om de illusie van meerdere luidsprekers te creëren. Hoewel dit geen echte surroundsound is, verbetert het de audio-ervaring aanzienlijk ten opzichte van ingebouwde tv-speakers, zonder de noodzaak van meerdere luidsprekers.

Soundbarbediening via afstandsbediening of app?

Bij het kiezen van een soundbar is het belangrijk om te overwegen hoe je deze wilt bedienen. Er zijn drie hoofdopties: on-board knoppen, een afstandsbediening, en een speciale app. Hier is een overzicht van de voordelen en nadelen van elk:

BedieningsoptieVoordelenNadelen
On-board knoppen- Altijd beschikbaar op het apparaat
- Geen extra apparaten nodig
- Moet fysiek bij de soundbar zijn om te bedienen
- Beperkte functies
Afstandsbediening- Gemakkelijk te gebruiken vanaf elke plek in de kamer
- Biedt toegang tot meer functies
- Kan kwijtraken
- Batterijen moeten vervangen worden
Mobiele app- Biedt geavanceerde bedieningsmogelijkheden
- Kan gebruikt worden vanaf je smartphone of tablet, ook buiten de kamer
- Vereist een compatibel mobiel apparaat
- Afhankelijk van software-updates

Het belang van latency voor soundbars voor gamers

Voor gamers is de latency van een soundbar van groot belang. Latency, oftewel vertraging, is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat een audio-signaal wordt uitgezonden en het moment dat je het hoort. In gaming kan zelfs een kleine vertraging tussen beeld en geluid je reactietijd en daarmee je speelervaring beïnvloeden.

Een soundbar met lage latency, idealiter minder dan 35 milliseconden, zorgt dat het geluid synchroon loopt met de actie op het scherm. Dit is essentieel voor snelle, competitieve games – zoals Overwatch, Call of Duty, enzovoorts – waar elke seconde telt.

Soundbar op een houten kast onder een tv

Welke merken maken goede soundbars?

Als je merken wilt laten meewegen in je keuze, geef ik je graag enkele van mijn favoriete mee. Hiervan mag je verwachten dat ze consequent goede soundbars leveren!

Sonos

Sonos staat bekend om zijn hoogwaardige soundbars die uitblinken in geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Hun soundbars, zoals de Sonos Arc, bieden rijke, ruimtelijke audio en zijn compatibel met Dolby Atmos. Bovendien zijn ze eenvoudig te integreren in een bestaand Sonos multiroom-systeem, wat ze ideaal maakt voor gebruikers die hun hele huis met muziek willen vullen.

Bose

Bose is een andere topkeuze voor soundbars. Hun producten, zoals de Bose Soundbar 700, staan bekend om hun heldere, gedetailleerde geluid en robuuste bouwkwaliteit. Bose soundbars bieden vaak geavanceerde technologieën, zoals ADAPTiQ audio room calibration, waardoor ze zich automatisch aanpassen aan de akoestiek van de kamer voor een geoptimaliseerde luisterervaring.

Samsung

Samsung biedt een breed scala aan soundbars die bekend staan om hun innovatieve functies en goede prijs-kwaliteitverhouding. Tv-soundbarsets, bekend als Samsung Q-Symphony, zijn ontworpen om naadloos samen te werken met Samsungs qled-tv's, waardoor een harmonieuze audiovisuele ervaring ontstaat. Daarnaast bieden ze vaak ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X voor een meeslepende surroundsound-ervaring.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste soundbar?

De beste soundbar volgens Consumentenbond is de Samsung HW-Q800B. Deze soundbar onderscheidt zich door zijn uitstekende geluidskwaliteit, ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X voor een meeslepende audio-ervaring, en naadloze integratie met Samsung-tv's. Met zijn adaptieve geluidstechnologie past de HW-Q800B zich automatisch aan de akoestiek van de kamer aan, waardoor je altijd van optimaal geluid geniet. Dit maakt de Samsung HW-Q800B een topkeuze voor zowel filmfanaten als muziekliefhebbers.       

Wat is volgens Tweakers de beste soundbar?

De beste soundbar volgens Tweakers is de Sonos Arc. Deze soundbar valt op door zijn superieure geluidskwaliteit, ondersteuning voor Dolby Atmos, en naadloze integratie in het Sonos-ecosysteem. De Arc biedt een rijke, ruimtelijke geluidsbeleving, ideaal voor zowel films als muziek. Met zijn strakke ontwerp en gebruiksvriendelijkheid is de Sonos Arc een topkeuze voor iedereen die zijn thuisbioscoop naar een hoger niveau wilt tillen.       

Wat is volgens Techradar de beste soundbar?

De beste soundbar volgens Techradar is de Samsung HW-Q700B. Deze soundbar onderscheidt zich door zijn indrukwekkende geluidskwaliteit en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, wat zorgt voor een meeslepende audio-ervaring. De HW-Q700B is ook compatibel met Samsung's Q-Symphony, waardoor het perfect samenwerkt met Samsung-tv's. Met zijn gebruiksvriendelijkheid en geavanceerde functies is de Samsung HW-Q700B een uitstekende keuze voor een hoogwaardige thuisbioscoopervaring.

Veelgestelde vragen over soundbars van onze lezers

Hier behandelen we jullie vragen over soundbars! Echter:

We hebben nog geen vragen ontvangen

We horen daarom graag van je waar we je nog mee kunnen helpen als het op soundbars aankomt!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross