Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Alles wat je Moet Weten om de Beste Wasmachine te Kiezen!

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

10 min leestijd

Als je op zoek bent naar de beste wasmachine, is het overweldigend om alle opties te vergelijken. Maar maak je geen zorgen, ik heb het harde werk voor je gedaan en de top wasmachines op de markt geanalyseerd op basis van verschillende criteria. 

Of je nu op zoek bent naar een voorlader, bovenlader, was-droogcombinatie of een machine met stoomfunctie, ik heb ze allemaal beoordeeld op de belangrijkste specificaties. 

Waarom een wasmachine aanschaffen?

De aanschaf van een goede wasmachine is een flinke investering, maar het is zeker de moeite waard. Met een goede wasmachine bespaar je niet alleen tijd en moeite, maar ook energie en geld op de lange termijn. 

Onze top 3 keuzes zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van verschillende specificaties, zoals laadvermogen, energieverbruik en wasresultaat. Het grootste voordeel van deze wasmachines is dat ze zorgen voor een grondige, efficiënte en zachte reiniging van je kleding. Ook zijn ze energiezuinig. 

LG WM6700HBA

LG WM6700HBA

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B07B9QK7B6', 'price' => 232.72, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

GE Profile Top Load Washing

GE Profile Top Load Washing

array ( )

Electrolux ELFW4222AW

Electrolux ELFW4222AW

array ( )

Koopgids: hoe kies ik de beste wasmachine?

Hieronder heb ik de belangrijkste specificaties van wasmachines uitgelicht, zodat je gemakkelijk vergelijkt en een weloverwogen keuze maakt. Van het type wasmachine en laadvermogen tot het geluidsniveau en energieverbruik, alle belangrijke specificaties zijn meegenomen!

Type wasmachine

Er zijn verschillende soorten wasmachines beschikbaar, waaronder voorladers, bovenladers (top load) en wasmachines met stoomfuncties.

Een voorlader is de meest voorkomende soort wasmachine. Ze zijn efficiënter in het gebruik van water en energie dan bovenladers en hebben over het algemeen een groter laadvermogen. Bovenladers daarentegen zijn handig voor mensen die moeite hebben met bukken en tillen omdat ze op heuphoogte worden geladen.

Een goede was-droogcombinatie is een machine dat zowel wast als droogt. Het is handig voor mensen die niet veel ruimte hebben voor twee apparaten. Het nadeel is dat het droogproces langer duurt dan bij de beste wasdroger of een warmtepompdroger. 

Daarnaast is de kwaliteit van het wassen en drogen vaak minder in vergelijking met losse machines.

Ook zijn er wasmachines met stoomfunctie, wat helpt om bacteriën en allergenen te doden en de kleding zachter te maken. 

Laadvermogen

Het laadvermogen geeft aan hoeveel kilogram wasgoed er maximaal in de trommel past. Het is belangrijk om hierbij te bedenken hoeveel was je per keer wilt wassen en hoe groot je huishouden is. 

Een te kleine trommel leidt tot overvolle wasbeurten. Een te grote trommel verbruikt onnodig veel water en energie bij kleinere wasbeurten. Daarom is het belangrijk om de beste wasmachine te kiezen met een laadvermogen dat past bij je behoeften.

Een wasmachine met een laadvermogen van 7 of 8 kilogram is geschikt voor kleine tot middelgrote huishoudens. Een gezin met twee tot vier personen heeft meestal voldoende aan een trommel met dit laadvermogen. 

Voor grotere huishoudens is het verstandig om te kiezen voor een wasmachine met een laadvermogen van 9 of 10 kilogram. Zo wordt meer wasgoed per keer gewassen, wat tijd en energie bespaart.

Bij het wassen van dekbedden, kussens en andere grote kledingstukken items is het belangrijk om te kiezen voor de beste wasmachine met een groter laadvermogen dan bij het wassen van dagelijkse kleding. 

Aantal wasprogramma’s

Het aantal wasprogramma's bepaalt de diversiteit aan opties die je hebt om je kleding schoon te maken.

Verschillende kledingstukken vereisen verschillende wasprogramma's. Zo is er bijvoorbeeld een delicaat programma voor fijne stoffen, een snelprogramma voor als je snel iets schoon wilt hebben en een koudwasprogramma voor gekleurde kleding. 

Het is belangrijk om een wasmachine te kiezen die een programma heeft dat past bij de soort kleding die je vaak wast.

Sommige wasmachines bieden ook speciale programma's aan, zoals een programma voor sportkleding of een programma voor beddengoed. Het hebben van deze programma's is handig als je regelmatig deze soorten kleding wast. 

Wassen op het geschikte programma zorgt dat de kwaliteit van de kleding beter blijft. De wasmachine past de centrifuge, lengte en hoeveelheid water aan per programma!

Naast het aantal programma's is het ook belangrijk om te letten op de mogelijkheid om zelf programma's aan te passen. Sommige wasmachines bieden de mogelijkheid om de temperatuur, het toerental en de duur van een programma aan te passen. Als je specifieke wensen hebt voor het wassen van je kleding komt dit van pas.

Wasmachines vergelijken

 LG WM6700HBAGE Profile Top Load WashingElectrolux ELFW4222AWGE Appliances UltraFresh Front LoadSamsung RT18M6215SR
Toerental centrifuge
Top load of voorlader
Laadvermogen wasmachine
Wasresultaat
Maximum cleansing temperatuur
Aantal wasprogramma's

Maximale temperatuur

De maximale temperatuur van de wasmachine heeft invloed op de effectiviteit van het wasproces en het energieverbruik van de machine. Hogere temperaturen verwijderen hardnekkige vlekken en bacteriën beter, maar verbruiken ook meer energie.

Als je veel vuile was hebt, zoals beddengoed, dan is een hogere temperatuur nodig om de was effectief schoon te krijgen. 

Aan de andere kant leidt het wassen op hogere temperaturen tot snellere slijtage van kleding en krimpt de kleding sneller. 

De meeste moderne wasmachines bieden verschillende wasprogramma's met verschillende temperaturen, zodat je kiest welk programma het beste bij je was past. 

Persoonlijk was ik mijn beddengoed en handdoeken op 60 graden Celsius, en mijn kleding op 30 graden Celsius. Hierdoor wordt de vuile was goed schoon en blijven mijn kleren mooi!

Wasresultaat

Het wasresultaat bepaalt hoe schoon je wasgoed wordt na het wassen. Europese richtlijnen beoordelen wasresultaten op een schaal van A tot G, waarbij A het beste resultaat is. 

Bijna alle nieuwe wasmachines hebben een wasresultaat van A, wat betekent dat ze de meeste vlekken en vuil verwijderen. Dit is vooral belangrijk als je vaak met vuilere kledingstukken te maken hebt, bijvoorbeeld door werk of sport.

Een wasresultaat van B is ook nog acceptabel, maar resultaten van C of lager raad ik aan om te vermijden omdat dit ervoor zorgt dat de was aanzienlijk minder schoon is. 

vrouw maakt badkamer met wasmachine schoon

Centrifuge

Hoewel sommige wasmachines een droogfunctie hebben, hebben bijna alle wasmachines een centrifugeerstand. Met de centrifuge wordt de was snel rondgedraaid om het vocht uit de was te krijgen. 

Toerental centrifuge

Hoe hoger het toerental van de centrifuge, hoe droger de kleding zal zijn als het uit de wasmachine komt. Een hogere centrifugesnelheid betekent ook dat de machine meer geluid maakt en meer energie verbruikt.

De meeste wasmachines hebben een maximale centrifugesnelheid tussen de 1200 en 1600 toeren per minuut (tpm). Sommige modellen hebben zelfs een nog hoger maximum, tot 2000 tpm. 1Appliance City, 'n.d.'. 'Washing Machine Spin Speed'

Daarnaast is het bij sommige modellen mogelijk om het toerental aan te passen, afhankelijk van het gekozen programma. Zo kies je bijvoorbeeld voor een programma met een lagere centrifugesnelheid als je delicate kledingstukken of wol wilt wassen.

Mijn wasmachine heeft een maximale centrifugesnelheid van 1400 tpm. Deze stand gebruik ik voor mijn beddengoed en handdoeken. Omdat ik gemerkt heb dat mijn kleding snel kreukt, besloot ik om mijn kleding op 800 tpm te wassen. Het drogen op een lagere centrifugestand zorgt dat mijn kleding langer net blijft!

Het aanpasbare toerental is ook handig zijn als je energie wilt besparen. Een wasmachine die op een lager toerental centrifugeert, verbruikt minder energie dan een machine met een hoger toerental.

Hoewel een hoog toerental van de centrifuge voordelen heeft zoals een drogere was, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste leidt een hoger toerental tot een hoger geluidsniveau

Bovendien leidt een hoger toerental tot meer slijtage aan zowel de machine als de kleding. Dit komt doordat de centrifugale kracht de stof en vezels van de kleding uit elkaar trekt, wat leidt tot verlies van elasticiteit en beschadiging van delicate stoffen. 

Geluidsniveau 

Niemand wil een wasmachine die te veel lawaai maakt en daardoor hinderlijk is tijdens gebruik. Het geluidsniveau wordt gemeten in decibel (dB) en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wasmachine, het toerental van de centrifuge en het materiaal van de trommel.

Een wasmachine met een laag geluidsniveau is ideaal voor mensen die in een appartement wonen of kleine ruimtes hebben waar de wasmachine staat. Zelfs de beste wasmachine met een hoog geluidsniveau zorgt voor geluidsoverlast, vooral als deze 's nachts draait.

Het geluidsniveau varieert van ongeveer 50 dB tot 80 dB of meer, afhankelijk van het type wasmachine en de specificaties. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het toerental van de centrifuge, hoe hoger het geluidsniveau zal zijn.

Een wasmachine met een koolborstelloze motor maakt ook minder geluid dan een wasmachine met een koolborstelmotor.

Balanssysteem

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar het balanssysteem van de wasmachine. Een goed balanssysteem voorkomt dat de machine gaat trillen of wiebelen tijdens het centrifugeren, waardoor de machine stabiel blijft en niet van zijn plaats komt.

Zelf had ik vroeger een oudere wasmachine zonder balanssysteem. De wasmachine trilde behoorlijk hard, waardoor zelfs mijn onderburen het geluid hoorden! Inmiddels heb ik een nieuwe wasmachine met een balanssysteem, waardoor de wasmachine aanzienlijk minder geluid maakt!

Droogresultaat 

Het droogresultaat wordt gemeten op een schaal van A tot G, waarbij A het beste resultaat is en G het slechtste. Het droogresultaat bepaalt hoe droog de kleding uit de wasmachine komt en hoeveel tijd het kost om het verder te drogen, bijvoorbeeld in de droger of aan de waslijn.

Een wasmachine met een droogresultaat van A of B droogt de kleding goed genoeg om verder te drogen aan de waslijn. Ik raad aan om niet te kiezen voor een machine met een slechter resultaat (C tot G), aangezien de kleding nog behoorlijk nat is. Hierdoor duurt het veel langer voor je was om te drogen aan de waslijn.

wasmachine met spullen er op

Energieverbruik

Niet alleen heeft het energie- en waterverbruik invloed op je portemonnee, maar ook op het milieu. Het is daarom belangrijk om de beste wasmachine te kiezen die zowel zuinig omgaat met energie als water.

Bij het vergelijken van wasmachines let je op het energielabel, dat loopt van A+++ tot en met D. Een wasmachine met een A+++ label is het zuinigst in gebruik. 

Het label geeft aan hoeveel energie de machine verbruikt per jaar, gebaseerd op het wassen van 220 standaard katoenprogramma's op 60 graden Celsius en 40 graden Celsius. 

Het kiezen van een zuinige wasmachine scheelt aanzienlijk in de energierekening op de lange termijn. Bovendien draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, doordat er minder energie nodig is om de machine te laten draaien. 

Wasmachines met een hoger energielabel zijn over het algemeen duurder zijn in aanschaf. Op de lange termijn vallen deze wasmachines goedkoper uit doordat ze minder energie verbruiken en de energierekening lager uitvalt.

Handige functies

Nieuwere wasmachines komen vaak met handige functies die het gebruik van de machine aanzienlijk makkelijker maken. 

Tussentijds was toevoegen is bijvoorbeeld handig als je per ongeluk iets bent vergeten toe te voegen of als je een extra vuile plek hebt ontdekt die je nog wilt behandelen. 

Uitgesteld starten is handig als je bijvoorbeeld wilt dat de was klaar is zodra je thuiskomt van je werk of als je wilt dat de wasmachine 's nachts draait wanneer het energietarief lager is.

Een andere handige functie is bediening met een mobiele app, waarmee je op afstand de wasmachine bedient en instellingen aanpast. Dit is handig als je bijvoorbeeld de wasmachine wilt bedienen als je niet thuis bent. 

Een kinderslot voorkomt dat kinderen de wasmachine per ongeluk aanzetten of de instellingen wijzigen, wat veiliger is voor zowel het kind als de machine.

Automatische dosering is een andere handige functie waarmee je tijd en geld bespaart. In plaats van zelf wasmiddel en wasverzachter toe te voegen, voegt de machine automatisch de juiste hoeveelheid toe op basis van de hoeveelheid was. 

Dit zorgt ervoor zorgen dat je minder wasmiddel verspilt en dat de wasmachine langer meegaat, omdat er minder residu achterblijft

Materiaal tuimelaar

De tuimelaar is het onderdeel van de wasmachine dat zorgt voor de beweging van de trommel en daarmee voor het wassen van de kleding. Er zijn twee veelvoorkomende materialen voor de tuimelaar: kunststof en roestvrij staal (rvs).

Kunststof tuimelaars zijn vaak goedkoper dan rvs-tuimelaars, maar zijn over het algemeen minder duurzaam. Ze zijn gevoeliger voor beschadigingen waardoor vervelende trillingen en geluiden ontstaan tijdens het wassen.

Rvs-tuimelaars zijn daarentegen duurzamer en sterker dan kunststof tuimelaars. Ze zijn bestand tegen slijtage en beschadigingen en gaan over het algemeen langer mee. 

Een wasmachine met een rvs-tuimelaar is een betere investering zijn op de lange termijn, omdat deze minder snel vervangen hoeft te worden en minder reparaties nodig heeft.

Type motor

Moderne wasmachines zijn meestal uitgerust met een koolborstelloze motor in plaats van een koolborstelmotor. Een koolborstelloze motor biedt verschillende voordelen ten opzichte van de oudere technologie.

Ten eerste zijn koolborstelloze motoren stiller dan koolborstelmotoren omdat ze minder trillen. Dit betekent dat je minder last hebt van het geluid van de motor tijdens het wassen van je kleding. 

Ten tweede zijn koolborstelloze motoren efficiënter dan koolborstelmotoren, waardoor ze minder energie verbruiken en daardoor goedkoper zijn om te gebruiken. 

Dit komt doordat er minder wrijving en slijtage is tussen de onderdelen van de motor, wat resulteert in minder energieverlies en een langere levensduur.

Daarnaast is een koolborstelloze motor duurzamer en gaat deze langer mee dan een koolborstelmotor. Dit komt doordat er minder onderdelen zijn die slijten en breken, waardoor de kans op reparaties kleiner is. 

Ten slotte hebben wasmachines met koolborstelloze motoren vaak meer functies en instellingen, omdat de motor makkelijker te bedienen is.

De 5 beste wasmachines onder elkaar

1. Beste wasmachine: LG WM6700HBA

2. GE Profile Top Load Washing

2. GE Profile Top Load Washing

Belangrijke specificaties:

3. Electrolux ELFW4222AW

3. Electrolux ELFW4222AW

Belangrijke specificaties:

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

Belangrijke specificaties:

Ik ben de GE UltraFresh Front Load Washer met OdorBlock en ik ben dé oplossing voor schimmel- en geurproblemen bij voorladers. Mijn innovatieve functies zorgen ervoor dat vocht en geuren geen kans krijgen, waardoor ik me onderscheid op de markt. Mijn bredere afdichting voert restwater effectief af, waardoor bacteriegroei wordt tegengegaan. Daarnaast elimineert mijn UltraFresh Vent System met OdorBlock ™ overtollig vocht, waardoor onaangename geuren voorkomen worden. En dankzij de Microban-technologie blijf ik fris en schoon, zonder dat vervelende geuren de kans krijgen.

Zoals Good Housekeeping opmerkte, ben ik de "Beste Koop" onder mijn concurrenten, vanwege mijn uitzonderlijke functies voor een aantrekkelijke prijs. Dit bevestigt mijn positie als een betrouwbare en betaalbare optie voor consumenten die een goede voorlader zoeken. Consumer Reports benadrukt ook mijn innovatie, vooral bij het aanpakken van schimmelproblemen die veel voorkomen bij voorladers. Het feit dat mijn ventilatiefunctie in laboratoria is getest, bevestigt mijn effectiviteit bij het voorkomen van schimmel, wat mijn praktische voordelen voor gebruikers bevestigt.

In vergelijking met andere toonaangevende voorladers, concurreer ik niet alleen op waarde, maar ook op prestaties en functionaliteit. Hoewel LG's Mega Capacity Front Load Washer met Steam misschien de "Beste Algehele" positie claimt, ben ik een betaalbaar alternatief met vergelijkbare schimmelbestrijdende mogelijkheden en geavanceerde functies. Samsung's Smart Dial Front Load Washer met Opti-Wash kan uitblinken in technologische verfijning, maar mijn nadruk op het aanpakken van vocht- en geurproblemen maakt mij een geduchte concurrent.

Mijn belangrijkste gebruiksscenario draait om mijn vermogen om het interieur schoon en geurvrij te houden, wat een veelvoorkomend probleem is bij voorladers. Mijn unieke functies maken mij de ideale keuze voor iedereen die een betrouwbare en betaalbare oplossing zoekt voor schimmel- en geurproblemen. Mogelijke beperkingen kunnen ontstaan voor gebruikers die geavanceerde slimme functies zoeken, omdat ik op dat gebied misschien niet kan concurreren met sommige concurrenten.

Kortom, ik, de GE UltraFresh Front Load Washer met OdorBlock, ben een betrouwbare en betaalbare oplossing voor schimmel- en geurproblemen bij voorladers. Mijn innovatieve functies en lof van experts maken mij een uitstekende keuze voor consumenten die hygiëne en frisheid in hun wasapparaten waarderen. Ondanks mogelijke beperkingen op het gebied van geavanceerde slimme functies, maken mijn waardepropositie en schimmelbestrijdende mogelijkheden mij tot een topconcurrent in de categorie voorladers.

Voordelen GE Appliances UltraFresh Front Load
  • Innovatieve functies om vocht- en geurproblemen aan te pakken
  • Breder afdichtingseffectief afvoeren van restwater en remt de groei van bacteriën
  • UltraFresh Vent System met OdorBlock elimineert overtollig vocht en voorkomt onaangename geuren
Nadelen GE Appliances UltraFresh Front Load
  • Mogelijke beperkingen in geavanceerde slimme functies

5. Samsung RT18M6215SR

5. Samsung RT18M6215SR

Belangrijke specificaties:

De Samsung RT18M6215SR koelkast is een veelzijdige en betrouwbare keuze voor degenen die op zoek zijn naar een koelkast met vriesvak. De gebruikershandleiding, beschikbaar in het Engels, Spaans en Frans, biedt uitgebreide begeleiding over veiligheid, installatie, gebruik, onderhoud en probleemoplossing. Het is gestructureerd met hoofdstukken in elke taal, met specifieke begeleiding voor verschillende regio's. De 192 pagina's tellende handleiding wordt geprezen om zijn grondigheid en duidelijkheid, waardoor het een waardevolle bron is voor gebruikers. Zoals een gebruiker opmerkte: "De handleiding is uitgebreid en biedt alle noodzakelijke informatie voor veilig en efficiënt gebruik."

Uitgerust met een ruim vriesvak en geavanceerde functies, valt de Samsung RT18M6215SR op door zijn efficiënte koel- en opslagmogelijkheden. De koelkast biedt gebruiksvriendelijke bediening en speciale functies, waardoor het een ideale keuze is voor gezinnen en individuen. Met zijn aandacht voor details in veiligheidssymbolen, voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen voor afvoer, zorgt dit model voor een veilige en milieubewuste gebruikerservaring.

In vergelijking met andere koelkasten met vriesvak blinkt de Samsung RT18M6215SR uit in het bieden van een uitgebreide gebruikershandleiding die tegemoetkomt aan een divers publiek met zijn ondersteuning voor meerdere talen. De uitgebreide dekking van veiligheid, installatie en onderhoud onderscheidt het als een betrouwbare en gebruikersgerichte keuze. Echter, het ontbreken van specifieke gebruikersbeoordelingen voor deze koelkast op consumentenrapporten beperkt een uitgebreide vergelijkende analyse met andere modellen op de markt.

Hoewel de Samsung RT18M6215SR geen gespecialiseerde functie of uniek verkoopargument heeft dat wordt benadrukt in de beschikbare beoordelingen, positioneert zijn algehele uitgebreide gebruikershandleiding en efficiënte koel- en opslagmogelijkheden het als een betrouwbare keuze voor huishoudens. De nadruk van de koelkast op veiligheid en milieuoverwegingen voegt verder toe aan zijn aantrekkingskracht. Echter, het gebrek aan specifieke gebruikersfeedback over zijn prestaties en duurzaamheid vormt een beperking bij het volledig evalueren van zijn concurrentiepositie op de markt.

Samenvattend biedt de Samsung RT18M6215SR koelkast een betrouwbare en gebruiksvriendelijke ervaring met zijn uitgebreide gebruikershandleiding, geavanceerde functies en nadruk op veiligheid. Zijn efficiënte koel- en opslagmogelijkheden maken het een praktische keuze voor huishoudens. Echter, het ontbreken van gedetailleerde gebruikersbeoordelingen belemmert een volledige beoordeling van zijn prestaties en gebruikerstevredenheid.

Veelgestelde vragen over wasmachines

Hieronder heb ik de meest gestelde vragen over wasmachines op een rijtje gezet om je verder te helpen. Maar mocht je specifieke vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je verder te helpen!

Wat is het verschil tussen voorlader en bovenlader wasmachines?

Een voorlader wasmachine is het meest voorkomende type wasmachine en wordt geladen via de voorkant van de machine. Een bovenlader wasmachine is vaak kleiner en wordt geladen via de bovenkant van de machine.

Is een wasmachine met een hoger toerental beter?

Een hoger toerental helpt om meer vocht uit de kleding te verwijderen, wat resulteert in kortere droogtijden. Een hoger toerental leidt ook tot meer slijtage van de kleding en de machine.

Moet ik kiezen voor een energiezuinige wasmachine?

Een energiezuinige wasmachine is beter voor het milieu en leidt uiteindelijk tot lagere energierekeningen. Het energielabel van de machine helpt om de energie-efficiëntie van verschillende wasmachines te vergelijken.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het kiezen van de beste wasmachine voor je huishouden. Onthoud dat het belangrijk is om de specificaties van de wasmachine te overwegen voordat je een aankoop doet. Zo zijn het maximale toerental, de capaciteit, het energielabel en de programma-opties allemaal belangrijke overwegingen!

Bedankt voor het lezen van ons artikel en vergeet niet om ons feedbackformulier in te vullen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross