Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Werken, Streamen en Videobellen doe je met de Beste Webcam!

Victoria Sydow
Auteur 
| Laatst geüpdatet: 15 juni 2022

Webcams zijn handige kleine apparaten om vanaf een afstand contact te houden met anderen. Deze camera's maken videobellen voor werk een makkelijke zaak. Voor de mooiste beeldkwaliteit moet je de beste webcam hebben. Zo voorkom je de korrelige kwaliteit die ruim tien jaar geleden te verwachten was van deze apparaatjes!

Maar hoe vis je de beste webcam uit het huidige aanbod? In deze koopgids leg ik het uit. Hieronder staan alvast onze huidige favorieten!

Waarom een webcam aanschaffen?

Een webcam is een kleine camera voor je computer. Met een goede webcam houd je tijdens het thuiswerken videogesprekken en meetings met collega's. Voor privégebruik videobel je met een webcam gezellig met vrienden en familie op afstand. Kortom: je hoeft om iemand te zien echt niet meer de deur uit als je dat niet wilt!

Heb je een laptop of een all-in-one-pc, dan zit hier mogelijk al een webcam ingebouwd. Een losse webcam heeft ook hier zijn voordelen. De beeldkwaliteit van ingebouwde webcams is meestal gevallen niet geweldig. 😬 Een aparte webcam omzeilt dit probleem. Daarnaast zijn deze externe camera's vrijer in hun plaatsing; je kiest hier zelf een camerahoek.

Ga je vaker videobellen met een pc, of wil je games streamen met de beste desktop? Dan is een goede webcam onmisbaar. Met een scherpe beeldkwaliteit zorgen deze kleine camera's voor een professionele indruk.

Logitech C920 HD Pro Webcam

Logitech C920 HD Pro Webcam
Webcamopties: Interne microfoon
Kabellengte: 1,4 meter
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Geschikt voor streaming: Ja
Sensor/Pixel Numbers: 15.0 Megapixel
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Logitech C270 HD-Webcam

Logitech C270 HD-Webcam
Webcamopties: Interne microfoon
Kabellengte: 1,5 meter
Beeldschermresolutie: 1280 x 720
Geschikt voor streaming: Nee
Sensor/Pixel Numbers: 3.0 Megapixel
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Webcam

Webcam
Webcamopties: Autofocus | Facetracking | Fotofunctie | Interne microfoon | Monitorclip | Montagevoet | Privacy webcamcover | Ruisonderdrukking | Statief
Kabellengte: 1,3 meter
Beeldschermresolutie: 2560 x 1440
Geschikt voor streaming: Ja
Sensor/Pixel Numbers: 4 Megapixel
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste webcam?

Een webcam kiezen is geen makkelijke zaak. Tussen de camera's vind je grote onderlinge verschillen. Meer kennis over de eigenschappen van een webcam maakt deze keuze een stuk makkelijker. In deze koopgids bespreek ik alle specificaties van een webcam. Dan vind je binnen de kortste keren het apparaat voor jou!

Los, of vast aan de computer?

Een webcam op een bureau plaatsen kan op twee verschillende manieren: sommige modellen klem je vast aan een computermonitor, andere staan vrij op het bureau.

Een webcam met monitorclip hangt met een kleine klem vast aan je computermonitor. Deze klem beperkt de camera in zijn hoeken – de camera neemt het beeld altijd direct van voren op. Omdat ze vasthangen aan je beeldscherm nemen deze camera's weinig ruimte in beslag. Dit maakt ze handig voor kleine bureaus, waar maar net een goede mini-pc op past.

Voor meer camerahoeken en bewegingsvrijheid zoek je een webcam met een statief. Hier staat de camera op een kleine voet. Dit maakt je volledig vrij in waar je de webcam neerzet. Deze apparaten nemen daardoor wel meer ruimte op je bureau in beslag, en staan iets sneller in de weg.

Beeldkwaliteit

De belangrijkste eigenschappen van een webcam hangen vast aan hoe het beeld van de camera eruitziet. Omdat je het apparaat gebruikt voor videobellen of het opnemen van beeldmateriaal is een goede beeldkwaliteit onmisbaar. ✅

Resolutie

Elke webcam leg zijn beeld vast in een bepaalde resolutie. Beelden van een hogere resolutie zijn scherper en weergeven meer details dan beeldmateriaal met een lage resolutie. Beelden met een lage resolutie leiden just tot een korrelig beeld. Daarbij maakt het niet uit of degene die je beeld bekijkt een monitor met een hoge of lage resolutie heeft.

De vaakst voorkomende beeldschermresoluties voor webcams zijn:

  • HD Ready: 1280 × 720 pixels;
  • Full HD: 1920 × 1080 pixels;
  • 2K/QHD: 2560 × 1440 pixels;
  • 4K/Ultra HD: 3840 × 2160 pixels.
Een webcam met een resolutie van 1080 pixels

Des te hoger de resolutie, des te hoger de beeldkwaliteit van de webcam. In de meeste gevallen is een webcam met een hogere resolutie precies daarom duurder dan tegenhangers met lagere resoluties. Welke resolutie het beste aansluit bij jou, hangt af van de gebruikssituatie.

Voor videobellen is de lagere resolutie van een HD Ready-webcam genoeg. Voor het maken van video's of live-streamen is een betere beeldkwaliteit nodig. Ga voor deze doeleindes niet lager dan Full HD.

Webcams met 4K zijn het beste van het beste op gebied van beeldkwaliteit. Deze resolutie is super scherp, met bijna 4 keer zoveel pixels als een Full HD-camera. Vooralsnog zijn webcams die beeld in 4K opnemen zeldzaam, en kosten ze een flinke mep geld. Voor iedereen die zoekt naar de hoogste kwaliteit is deze investering het mogelijk waard, maar sta stil bij de voordelen versus de nadelen.

Megapixels

'Megapixel' is een standaard term bij camera's, inclusief webcams. Het aantal megapixels vertelt je hoeveel miljoen pixels een camera heeft. Dit is een verlengde van resolutie. Een webcam met een hoge resolutie heeft in het algemeen ook een hoger aantal megapixels in zijn beeld.

Bij een ingebouwde webcam ligt het aantal megapixels niet spectaculair hoog – rond de 15 MP. Hierboven heb je dus al een beter beeld. Het aantal megapixels van een webcam is vooral belangrijk bij het gebruiken van een fotomodus. Met meer megapixels leg je een gedetailleerder beeld vast.

Frames per second

Voor vloeiend beeld is de framerate van een camera belangrijk. Dit staat voor het aantal beelden die een webcam per seconde opneemt. Met meer frames per seconde speelt beeldmateriaal vloeiender af.

Met een minimum van 25 fps ziet beeld er vloeiend uit voor het menselijk oog. Wanneer je hieronder zit, komt een video schokkerig over.

Webcams vergelijken

WebcamoptiesKabellengteBeeldschermresolutieGeschikt voor streamingSensor/Pixel Numbers
1Logitech C920 HD Pro WebcamInterne microfoon1,4 meter1920 x 1080Ja15.0 Megapixel
2Logitech C270 HD-WebcamInterne microfoon1,5 meter1280 x 720Nee3.0 Megapixel
3WebcamAutofocus | Facetracking | Fotofunctie | Interne microfoon | Monitorclip | Montagevoet | Privacy webcamcover | Ruisonderdrukking | Statief1,3 meter2560 x 1440Ja4 Megapixel
4Webcam Voor PC Met Microfoon – Full HD Met 360° Draaibare Camera en TripodMonitorclip | Statief | Interne microfoon1,45 meter1920 x 1080Ja2 Megapixel
5SMARTIFY WebcamInterne microfoon | Montagevoet | Ruisonderdrukking | Privacy webcamcover2 meter1920 x 1080Ja4 Megapixel

Logitech C920 HD Pro Webcam

Webcamopties: Interne microfoon

Kabellengte: 1,4 meter

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

Geschikt voor streaming: Ja

Sensor/Pixel Numbers: 15.0 Megapixel

Logitech C270 HD-Webcam

Webcamopties: Interne microfoon

Kabellengte: 1,5 meter

Beeldschermresolutie: 1280 x 720

Geschikt voor streaming: Nee

Sensor/Pixel Numbers: 3.0 Megapixel

Webcam

Webcamopties: Autofocus | Facetracking | Fotofunctie | Interne microfoon | Monitorclip | Montagevoet | Privacy webcamcover | Ruisonderdrukking | Statief

Kabellengte: 1,3 meter

Beeldschermresolutie: 2560 x 1440

Geschikt voor streaming: Ja

Sensor/Pixel Numbers: 4 Megapixel

Webcam Voor PC Met Microfoon – Full HD Met 360° Draaibare Camera en Tripod

Webcamopties: Monitorclip | Statief | Interne microfoon

Kabellengte: 1,45 meter

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

Geschikt voor streaming: Ja

Sensor/Pixel Numbers: 2 Megapixel

SMARTIFY Webcam

Webcamopties: Interne microfoon | Montagevoet | Ruisonderdrukking | Privacy webcamcover

Kabellengte: 2 meter

Beeldschermresolutie: 1920 x 1080

Geschikt voor streaming: Ja

Sensor/Pixel Numbers: 4 Megapixel

Speciale webcamopties

Hoe uitgebreid de bruikbaarheid van een webcam is, hangt af van de hoeveelheid verschillende webcamopties waar het apparaat over beschikt.

Voor videobellen is naast een webcam ook een microfoon nodig. Een losse microfoon neemt extra ruimte in beslag op een bureau. Een webcam met een ingebouwde microfoon videobel je zonder een vol bureau. Zoek voor deze webcams ook voor een apparaat met ruisonderdrukking – dit filtert ongewild achtergrondgeluid weg. 🔈

Tijdens het gebruik van je webcam wil je het liefst dat de camera je zo goed mogelijk vastlegt. Met autofocus stelt de webcam zich automatisch scherp op jouw gezicht. Daardoor komen niet zomaar andere delen van je kamer scherp in beeld. Dat neemt onnodige afleidingen meteen weg.

Met een zoomfunctie haal je delen van het beeld dichterbij door een stuk van het beeld te vergroten. Dit gaat vaker wel ten koste van de beeldkwaliteit: het scherm wordt wat waziger door inzoomen. Voor een webcam met zoomfunctie is daarom een hoge resolutie extra belangrijk.

Een webcam op een statief

Voor een goede beeldkwaliteit is een goede verlichting in de kamer nodig. Donker beeld ziet er sneller minder goed uit. Met lichtbijstelling levert de webcam altijd de juiste helderheid voor het beste beeld.

Een mogelijk gevaar van een webcam is dat iemand door het apparaat zonder toestemming naar je kijkt. Dit gebeurt niet snel, en ook alleen als iemand anders toegang tot je computer heeft. Maar voor de gemoedsrust is een privacy cover fijn. Dit is klein klepje om de webcam af te dekken wanneer je deze niet gebruikt.

Systeemeisen

Je bent niet helemaal vrij in welke webcam je gebruikt. Niet elke webcam werkt met elk besturingssysteem van een computer. Sommige camera's werken alleen met Windows, andere alleen met macOS, en sommige werken met beide.

Kijk voor je een webcam koopt daarom goed naar de systeemeisen van een webcam. Hierin zie je voor welk besturingssysteem een webcam werkt. Hiermee voorkom je een makkelijke miskoop.

De 5 beste webcams op een rij

1. Logitech C920 HD Pro Webcam

1. Logitech C920 HD Pro Webcam
Webcamopties: Interne microfoon
Kabellengte: 1,4 meter
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Geschikt voor streaming: Ja
Sensor/Pixel Numbers: 15.0 Megapixel

2. Logitech C270 HD-Webcam

2. Logitech C270 HD-Webcam
Webcamopties: Interne microfoon
Kabellengte: 1,5 meter
Beeldschermresolutie: 1280 x 720
Geschikt voor streaming: Nee
Sensor/Pixel Numbers: 3.0 Megapixel

3. Webcam

3. Webcam
Webcamopties: Autofocus | Facetracking | Fotofunctie | Interne microfoon | Monitorclip | Montagevoet | Privacy webcamcover | Ruisonderdrukking | Statief
Kabellengte: 1,3 meter
Beeldschermresolutie: 2560 x 1440
Geschikt voor streaming: Ja
Sensor/Pixel Numbers: 4 Megapixel

4. Webcam Voor PC Met Microfoon – Full HD Met 360° Draaibare Camera en Tripod

4. Webcam Voor PC Met Microfoon – Full HD Met 360° Draaibare Camera en Tripod
Webcamopties: Monitorclip | Statief | Interne microfoon
Kabellengte: 1,45 meter
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Geschikt voor streaming: Ja
Sensor/Pixel Numbers: 2 Megapixel

5. SMARTIFY Webcam

5. SMARTIFY Webcam
Webcamopties: Interne microfoon | Montagevoet | Ruisonderdrukking | Privacy webcamcover
Kabellengte: 2 meter
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Sensor/Pixel Numbers: 4 Megapixel

Veelgestelde vragen over webcams

Brandende vragen van veel andere lezers vind je hieronder terug! Als de jouwe er niet tussen staat, horen we dat graag via het feedbackformulier. 😄

Hoe installeer je een webcam?

Een webcam installeren is niet moeilijk. Je verbindt computer en camera met elkaar via een usb-kabel. Voor plug-and-play webcams is dit genoeg. Voor deze apparaten is geen aparte besturingssoftware nodig; je computer 'ziet' ze meteen na het aansluiten, dus je kunt er meteen mee aan de slag.

Voor webcams die niet plug-and-play zijn, kom je een extra stap in het installatieproces tegen. Voor deze apparaten installeer je eerst de driver van de webcam. Deze download je van de site van de webcam-fabrikant, of je installeert hem via een meegeleverde installatie-cd.

Hoe beveilig ik mijn webcam?

Om te voorkomen dat iemand via een gehackte webcam meekijkt, pas je een paar makkelijke tips toe. De camera afdekken wanneer je de webcam niet gebruikt is de makkelijkste oplossing – een hoop camera's hebben hier een ingebouwd schuifje voor. Om echt zeker te zijn dat niemand stiekem je camera gebruikt, haal je deze van de stroomtoevoer af.

Kwaadwillenden kunnen pas misbruik maken van een webcam wanneer je computer besmet is met een virus. De beste bescherming is daarom een goede firewall en virusscanner. Open ook nooit bestanden waarvan je niet zeker weet wat ze zijn.

Hoe schakel je een webcam uit?

Een externe webcam uitzetten is makkelijk; deze werkt dankzij zijn verbinding met de computer. Door de kabel los te halen wanneer je de webcam niet gebruikt, schakel je deze uit. Een ingebouwde webcam schakel je via de computerinstellingen uit.

In Windows kan dit in het apparaatbeheer. Ga hier naar Beeldapparaten (camera's en scanners). Klik met de rechtermuisknop op de webcam, en klik op Apparaat uitschakelen. Bij macOS kan dit via de systeemvoorkeuren, bij de kop Beveiliging en privacy. Ga naar Camera en vink de apps uit die de webcam gebruiken. Wanneer je de webcam weer gebruikt, vink je deze opties weer aan.

Conclusie

Ga jij voor een webcam met de hoogste resolutie, met een hoge framerate? Of heeft een apparaat met meerdere handige webcamfuncties jouw voorkeur? Welk model het ook wordt, met deze koopgids maak je hopelijk makkelijker je keuze! Werp nog een blik op onze favorieten – mogelijk zit hier al de webcam van je dromen tussen!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog tips of opmerkingen? Laat deze dan zeker hieronder achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Victoria Sydow
Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2022 Technerds.nl All rights reserved
cross