Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom Print Mijn Printer Langzaam? Oorzaken en Oplossingen

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min leestijd

We kennen het allemaal: je moet dringend iets afdrukken en je printer werkt tergend traag. 😣 Geen zorgen, je bent niet alleen! In dit artikel beantwoord ik de vraag: "Waarom print mijn printer langzaam?"

Na urenlang diepgaand onderzoek op het internet om inzicht te krijgen in printerproblematiek, ben ik hier om je te vertellen waarom printers soms langzaam printen. Ik geef je ook tips en oplossingen om de afdruksnelheid van je printer te verbeteren. Lees verder en leer hoe je snel en efficiënt je printerproblemen oplost!

De belangrijkste punten die ik bespreek:

 • De belangrijkste oorzaken van trage printers: hoge resolutie afdrukken, overbelasting van het printergeheugen, verbindingsproblemen en verouderde printerstuurprogramma's.
 • Oplossingen die je kunt proberen: het optimaliseren van afdrukinstellingen, verhogen van het printergeheugen, verbeteren van de draadloze verbinding en bijwerken van printerstuurprogramma's.
 • Preventietips om je printer soepel te laten werken: regelmatig onderhoud, firmware-updates en het kiezen van de juiste printer zijn preventietips om je printer soepel te laten werken.

De meest voorkomende redenen voor een trage printer

Laten we eens kijken naar de vier belangrijkste oorzaken van trage printers. Zo begrijp je beter waarom je printer langzaam print en hoe je dit verbetert.

1. Printerinstellingen

Print je in hoge resolutie? Dat beïnvloedt de afdruksnelheid.️ Hoe hoger de resolutie, hoe meer gegevens er verwerkt moeten worden door de printer. Deze instelling kom je vooral tegen bij het afdrukken van foto's of gedetailleerde afbeeldingen.

Close-up van een foto die geprint wordt.

De resolutie van een afdruk wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch), wat het aantal inktdeeltjes is dat een printer in een vierkante inch kan plaatsen. Hoe hoger de dpi, hoe hoger de resolutie van de afdruk, wat betekent dat de afbeelding scherper en gedetailleerder zal zijn.

Het afdrukken in een hoge resolutie vraagt veel gegevensverwerking van de printer. Een afbeelding met een resolutie van 300 dpi heeft bijvoorbeeld negen keer zoveel gegevens als dezelfde afbeelding met een resolutie van 100 dpi.

Dit komt omdat de printer bij een hogere resolutie meer inktdeeltjes op een specifiek oppervlak moet plaatsen, wat betekent dat er meer gegevens nodig zijn om te bepalen waar elk van deze deeltjes moet gaan.

2. Overbelasting van het printergeheugen

Printergeheugen slaat tijdelijke informatie op die nodig is voor een afdruktaak, zoals de pagina's, lettertypes en afbeeldingen. Als de printer meer gegevens krijgt dan het geheugen aankan, kan het geheugen overbelast raken.

Printer die teveel printopdrachten tegelijk heeft moeten printen, stapels papier op een bureau.

Die overbelasting beïnvloedt niet de fysieke printsnelheid, maar wel de verwerkingstijd van de printtaak. Dit geeft je het gevoel dat de printer langzaam print. Als het geheugen de taak niet kan verwerken, vertraagt de printer. Soms loopt de printer zelfs vast.

3. Verbindingsproblemen

Verbindingsproblemen, zowel draadloos als bekabeld, kunnen invloed hebben op de afdruksnelheid. Wanneer er sprake is van een zwakke of instabiele verbinding, leidt dit tot langzamere afdruktijden of zelfs het mislukken van printopdrachten.

Bekabelde verbindingen worden meestal gemaakt via een usb- of ethernetkabel. Over het algemeen is dat een betrouwbare verbinding, maar je kunt er toch problemen mee ondervinden. Bijvoorbeeld als de kabel beschadigd is, of een van de poorten. Of als je een oude of goedkope kabel gebruikt die de verbindingssnelheden niet aankan.

Draadloze verbindingen, zoals wifi of bluetooth zijn nog vatbaarder voor storingen. 📶 Ze kunnen bijvoorbeeld last hebben van interferentie van andere apparaten, fysieke obstakels, of zelfs de afstand tussen de printer en het apparaat dat de printopdracht verstuurt.

4. Verouderde printerstuurprogramma's

Printerstuurprogramma's, of drivers, vormen de brug tussen de hardware van je printer en de software van je computer. Ze vertalen de instructies van je computer naar een taal die de printer begrijpt, zodat ze kunnen samenwerken om de gewenste afdrukken te produceren.

Wanneer deze stuurprogramma's verouderen, ontstaan er communicatieproblemen tussen je computer en je printer. De software op je computer wordt namelijk steeds bijgewerkt en verbeterd.

Als de software van je printer stil blijft staan, lopen ze achter op je computer. Dit leidt tot verschillende problemen, waaronder trage verwerking van printopdrachten.1Marconet (2014). 'How (and Why) to Update Your Office Printer Drivers'

Hoe los je een langzaam printende printer op?

Als je printer langzaam print, wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Er zijn er verschillende manieren om het probleem aan te pakken. Hier zijn vijf oplossingen om de afdruksnelheid van je printer te verbeteren:

1. Controleer de afdrukinstellingen

Afdrukinstellingen beïnvloeden de snelheid waarmee je printer werkt. Gebruik je vaak hoge resoluties? Het afdrukken in hoge resolutie of in kleur duurt langer dan in lagere resoluties of alleen in zwart-wit.

Om je afdrukinstellingen te optimaliseren, kun je het volgende proberen:

 • Verlaag de afdrukresolutie.
 • Schakel over naar zwart-wit afdrukken.
 • Selecteer de optie 'snel afdrukken' of 'concept' in je printervoorkeuren.

Heb je echt die hoge resolutie nodig, dan kun je een laserprinter gebruiken voor snellere afdrukken met hoge resolutie. Hoewel de beste inkjetprinter foto's vaak net iets mooier afdrukt, zijn laserprinters over het algemeen efficiënter en sneller.

2. Verhoog het printergeheugen

Het herkennen van een probleem met het printergeheugen kan een beetje technisch zijn. Je merkt het als de printer goed functioneert bij het afdrukken van eenvoudige documenten, maar vertraagt of vastloopt bij complexere taken.

Voor de meeste consumentenprinters is de beste oplossing om kleinere, minder complexe taken te sturen naar de printer. Dit doe je door grote taken op te splitsen in kleinere taken, of door de resolutie van hoge kwaliteit afbeeldingen te verlagen.

Sommige zakelijke printers bieden de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Dan kunnen ze weer complexere printtaken verwerken. Dus als je een bedrijf hebt en daar regelmatig met grote of complexe printtaken werkt, is dat iets om je in te verdiepen.

3. Optimaliseer de draadloze verbinding

Om snel af te drukken, heb je een sterke draadloze verbinding nodig. Als je printer traag is bij het afdrukken via wifi, kan het helpen om de draadloze verbinding te verbeteren. Je printer zal de opdracht dan sneller verwerken.

Printer op een bureau in een kantoor.

Probeer deze tips om je draadloze verbinding te optimaliseren:

 • Plaats je printer dichter bij je router.
 • Zorg dat er geen obstakels zijn tussen je printer en de router.
 • Update de firmware van je router.
 • Verander het wifi-kanaal om interferentie met andere apparaten te verminderen.

4. Werk de printerstuurprogramma's bij

Up-to-date printerstuurprogramma's zijn belangrijk voor een goede werking van je printer. Oude of verouderde stuurprogramma's kunnen leiden tot trage afdruksnelheden of andere problemen.️ Volg deze stappen om je printerstuurprogramma's bij te werken:

 1. Bezoek de website van de fabrikant van je printer.
 2. Zoek het juiste stuurprogramma voor je printermodel en besturingssysteem.
 3. Download en installeer het nieuwste stuurprogramma.
 4. Herstart je printer en computer na de installatie.

5. Schakel over naar een bekabelde verbinding

Een wifi-printer is leuk, maar soms is een bekabelde verbinding beter dan een draadloze verbinding. Vooral als de draadloze verbinding instabiel of overbelast is. Een bekabelde verbinding zorgt dan voor een snellere en stabielere dataoverdracht. Zo print je sneller.

Om over te schakelen naar een bekabelde verbinding, heb je een usb-kabel nodig die combineerbaar is met je printer en computer. Volg deze stappen:

 1. Sluit de usb-kabel aan op de achterkant van de printer.
 2. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op een vrije usb-poort op je computer.
 3. Zet de printer aan en wacht tot je computer de printer herkent.

Controleer verder of je niet een te oude of goedkope kabel gebruikt. Controleer ook of de kabel en de poorten niet beschadigd zijn. Misschien is er niets mis met je verbinding, maar kan de kabel de snelheid niet aan. Met een goede bekabelde verbinding verwerkt je printer de taak weer snel.

Preventietips voor een soepel werkende printer

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier zijn drie belangrijke preventietips om je printer soepel te laten werken:

 • Regelmatig onderhoud van je printer.
 • Installeer firmware-updates.
 • Kies de beste printer voor je eigen behoeften.

1. Regelmatig onderhoud van je printer

Een goed onderhouden printer, is een blije printer. 🖨️ Door je printer regelmatig te onderhouden verleng je de levensduur en los je afdrukproblemen op. Dit zal je printsnelheden bevorderen. Zo verzorg je je printer:

 • Reinig de printkoppen regelmatig.
 • Vervang cartridges op tijd.
 • Verwijder stof en vuil van de printerrollen.

2. Installeer firmware-updates

Firmware-updates zijn belangrijk om je printer up-to-date en soepel werkend te houden. 🔄 We gaven het net al als oplossing, maar voorkomen is nog beter. Werk regelmatig de stuurprogramma's bij door deze stappen te volgen:

 1. Bezoek de website van de printerfabrikant.
 2. Zoek naar firmware-updates voor je printermodel.
 3. Download de update en volg de instructies op het scherm om de update te installeren.
 4. Herstart de printer na het installeren van de update.

3. Kies de juiste printer voor jouw behoeften

Het kiezen van de juiste printer kan frustraties voorkomen.️ De ene printer print nu eenmaal sneller dan de andere. Weeg dus af wat je behoeften zijn. Deze factoren kun je in overweging nemen bij het kiezen van een printer:

 • Bepaal of je voornamelijk tekst of afbeeldingen afdrukt en kies een printer die daarin specialiseert.
 • Kies een printer met voldoende geheugen en verwerkingskracht voor jouw afdrukvolumes.
 • Overweeg een all-in-one printer als je ook wilt scannen en kopiëren.

Wil je bij het inscannen niet steeds papier opnieuw hoeven inladen? Dan is een printer met ADF iets voor jou. Wat is een printer met ADF? Een printer met automatische documentinvoer voor de scanner. Dit is sneller dan elk papiertje individueel scannen.

Nog steeds problemen met je trage printer?

Als de voorgestelde oplossingen niet werken, zijn er nog enkele stappen die je kunt ondernemen:

 • Controleer de garantie van je printer en neem contact op met de fabrikant voor technische ondersteuning.
 • Overweeg een professionele printer-reparatieservice om je printer te laten onderzoeken.
 • Als je printer verouderd is, kan het tijd zijn om te investeren in een nieuwe, snellere printer die beter bij je behoeften past.

Conclusie

Je hebt nu het antwoord op de vraag "Waarom print mijn printer langzaam". Je weet ook wat je eraan kunt doen. Door de tips in dit artikel toe te passen, breng je je printer weer in topconditie en geniet je weer snellere en betere afdrukken. ✅

Regelmatig onderhoud, firmware-updates en de juiste printerkeuze kunnen trage afdrukproblemen in de toekomst helpen voorkomen. Als je nog meer tips en trucs zoekt voor je printer, blijf dan zeker onze website bezoeken! We hebben nog veel meer artikelen met printer-tips, zoals "Kan een printer tegen kou?"

Veel succes, en laat vooral weten wat je van dit artikel vond door het feedbackformulier in te vullen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross