Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Printer Verwijderen in Luttele Minuten!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Iedereen heeft wel eens met het probleem te maken gehad: je hebt een nieuwe wifi-printer gekocht en wilt de oude printer verwijderen of je wilt simpelweg wat opruimen in de lijst van beschikbare printers op je computer. Waar je ook naar op zoek bent, je printer verwijderen wordt met deze gids een eitje! 🚀

Of je nu een Windows- of Mac-gebruiker bent: we behandelen stap voor stap hoe je een printer verwijdert en eventuele problemen die je onderweg tegenkomt. Laten we die printers eens flink onder handen nemen!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Met het verwijderen van een printer los je problemen op, maak je ruimte voor een nieuwe printer en/of verwijder je ongebruikte printers.
  • Volg stapsgewijze instructies voor het verwijderen van printers op zowel Windows als Mac, en vergeet niet je computer te herstarten na het verwijderen.
  • Verwijder indien nodig ook printerstuurprogramma's en los eventuele problemen op die zich voordoen tijdens het verwijderproces.

Waarom zou je een printer willen verwijderen?

Soms is het nodig dat je een printer verwijdert. Dit lost bijvoorbeeld computerproblemen op, maakt ruimte voor een nieuwe printer -, zoals je gloednieuwe all-in-one printer – of verwijdert ongebruikte printers uit je systeem.1Shashwat, Nerds Chalk (2023). 'Remove a printer on Windows 11: 6 Methods and 7 Fixes Explained' Dat levert in ieder geval weer wat overzicht op.

Problemen die je veelal oplost met verwijderen van een printer zijn onder andere:

  • Een printer die offline wordt weergegeven en niet meer met je pc communiceert.
  • Een vastgelopen printtaak in de wachtrij die andere printtaken blokkeert.
  • Een printer die een foutmelding geeft.

Het verwijderen en opnieuw installeren van de printer geeft als het ware een harde reset voor de software. Dit lost in de meeste gevallen de problemen op. Helpt dit niet, dan raad ik je aan dat je contact opneemt met de fabrikant.

Man bladert door documenten op een grijze printer

Printer verwijderen op Windows

Laten we eens kijken hoe je stap voor stap een printer verwijdert op Windows. Houd er rekening mee dat er mogelijk kleine verschillen zijn tussen Windowsversies.

1. Navigeer naar het Configuratiescherm

Je vindt het Configuratiescherm via het Start-menu. Het werkt ook als je "configuratiescherm" invoert in de zoekfunctie van de taakbalk.

2. Kies voor 'Apparaten en Printers'

Hier krijg je een overzicht van alle aangesloten printers en scanners beheren. Zo kom je achter dingen als welke soorten printer er zijn verbonden met de computer.

3. Selecteer de printer die je wilt verwijderen

Je ziet nu een lijst van geïnstalleerde printers, zoals je beste inkjetprinter van een paar jaar geleden. Zorg dat je de juiste printer eruit pikt en selecteert door erop te klikken.

4. Klik op 'Verwijderen'

Klik rechtsbovenin in het venster op 'Verwijderen'. Na het kiezen van 'Verwijderen' krijg je mogelijk een bevestigingsmelding. Druk in dat geval op 'Ja'.

5. Bevestig de verwijdering en herstart je computer

Nadat je de verwijdering hebt bevestigd, is het belangrijk dat je de computer opnieuw opstart. Zo zorg je dat de wijzigingen correct worden doorgevoerd.

Een duim die de aan/uit knop van een computer indrukt.

Printer verwijderen op Mac

Het verwijderen van een printer op een Mac is net zo eenvoudig als op Windows. Er zijn alleen enkele kleine verschillen tussen de mscOS-versies. Geen zorgen, ik loods je er stap voor stap doorheen! 🚀

1. Open Systeemvoorkeuren

Er zijn twee manieren voor het openen van Systeeminstellingen op je Mac. De eerste is de zoekfunctie in Spotlight (druk op Command + spatiebalk en typ "Systeemvoorkeuren"). Voor de tweede optie klik je op het Apple-symbool > Systeemvoorkeuren, linksbovenin de menubalk.

2. Klik op 'Printers en Scanners'

In het venster Systeeminstellingen zie je verschillende opties. Zoek naar het icoon 'Printers en Scanners' en klik erop. Je ziet nu een overzicht van alle aangesloten print- en scanapparaten. In dit venster beheer je ze allemaal, van je fotoscanner tot je printer met ADF.

3. Selecteer de printer die je wilt verwijderen

Aan de linkerkant van het venster zie je een lijst met alle geïnstalleerde printers. Zoek de printer die je wilt verwijderen en selecteer deze. Zorg dat je de juiste printer kiest – niet dat je straks per ongeluk je led-printer weer opnieuw moet installeren! 😅

4. Klik op het min-teken onder de lijst met printers

Nadat je de juiste printer hebt geselecteerd, klik je op het min-teken (-) onderaan de lijst met printers. Er verschijnt een bevestigingsvenster waarin je wordt gevraagd of je de printer echt wilt verwijderen. Klik op 'Verwijder printer' om door te gaan.

5. Bevestig de verwijdering en herstart je Mac

Net als bij Windows is het belangrijk dat je je Mac herstart nadat je een printer hebt verwijderd. Dit zorgt dat de computer alle wijzigingen correct verwerkt en eventuele achtergebleven printerbestanden opruimt.

Na het herstarten van je Mac controleer je of de printer succesvol is verwijderd. Ga terug naar het venster 'Printers en Scanners' en kijk of de printer uit de lijst is verdwenen.

Printerstuurprogramma's verwijderen

Naast het verwijderen van de printer zelf, is het soms ook nodig om de bijbehorende printerstuurprogramma's te verwijderen. Dit heeft verschillende redenen, zoals het voorkomen van conflicten tussen oude en nieuwe stuurprogramma's of het verbeteren van de computerprestaties.

Waarom is het belangrijk om printerstuurprogramma's te verwijderen?

Het verwijderen van printerstuurprogramma's helpt met het oplossen van eventuele problemen met je printer. Dit heeft vaak als gevolg dat je computer efficiënter gaat werken.2Pammi Singh, GearUpWindows (2023). 'How to Completely Delete Printer Drivers on Windows 10?'

Oude of ongebruikte stuurprogramma's veroorzaken soms conflicten met nieuwe apparaten of software. Dit leidt mogelijk tot onverwachte problemen of verminderde prestaties. Verwijder onnodige stuurprogramma's en houd zo je computer schoon en up-to-date.

1. Zoek het juiste printerstuurprogramma op je computer

Ga naar 'Programma's en Onderdelen' op Windows of 'Finder' op Mac. Zoek in de lijst naar het juiste stuurprogramma dat bij de verwijderde printer hoort.

Drivernaam en printernaam – De naam van het stuurprogramma wijkt soms af van de naam van de printer. Raadpleeg indien nodig de documentatie van de printer voor de naam van de software.

2. Verwijder het printerstuurprogramma via Programma's en Onderdelen (Windows) of Finder (Mac)

Op Windows ga je naar 'Programma's en Onderdelen', zoek je het juiste printerstuurprogramma en klik je met de rechtermuisknop op 'Verwijderen'. Volg de instructies op het scherm om het verwijderproces te voltooien.

Op macOS open je 'Finder', ga je naar 'Programma's', zoek je het juiste printerstuurprogramma en sleep je het naar de prullenbak. Leeg vervolgens de prullenbak en voltooi zo het verwijderproces.

3. Herstart je computer na het verwijderen van het printerstuurprogramma

Net als bij het verwijderen van de printer zelf, is het belangrijk dat je je computer herstart nadat je een printerstuurprogramma hebt verwijderd. Zo blijven er niet per ongeluk achtergebleven bestanden werkzaam in de achtergrond.

Na het herstarten van je computer zou je printerprobleem opgelost moeten zijn en is je computer weer helemaal opgeschoond!

Een opgeruimd kantoor aan huis.

Problemen oplossen bij het verwijderen van een printer

Loopt het verwijderen van je printer niet helemaal op rolletjes? Geen zorgen, we bespreken enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen die je weer op weg helpen.

Printer blijft zichtbaar na verwijderen

Soms blijft een printer zichtbaar in je lijst met printers, zelfs nadat je hem hebt verwijderd. Dit komt misschien door achtergebleven bestanden of instellingen. Probeer eerst je computer opnieuw op te starten. Als dat niet helpt, duik dan in de Print Spooler-service (zie hieronder) of verwijder handmatig printerbestanden (zie verderop).

De Print Spooler-service is verantwoordelijk voor het beheren van afdruktaken op je Windows-computer.️ Druk op de Windows-toets + R en typ "services.msc" in het venster dat verschijnt, zodat de applicatie opstart. Zoek naar 'Print Spooler' in de lijst, klik er met de rechtermuisknop op en kies 'Opnieuw starten'. Kijk nu of het probleem is opgelost.

Mac beschikt niet over deze applicatie. Ga op Mac naar Systeeminstellingen en klik op 'Printers en scanners'. Klik op de printer in de lijst ‘Printers’ aan de rechterkant en klik op de knop ‘Printerwachtrij

Handmatig verwijderen van printerbestanden

Als laatste redmiddel is het mogelijk printerbestanden handmatig te verwijderen.️ Deze bestanden bevinden zich vaak in de mappen (/Library/Printers voor Mac en C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository voor Windows).

Zorg dat je alleen de bestanden verwijdert die gerelateerd zijn aan de betreffende printer. Zo voorkom je problemen met andere apparaten.

Tips voor het succesvol verwijderen van een printer

Tot slot nog enkele tips om het verwijderen van je printer soepel te laten verlopen:

  • Bereid je voor – noteer de naam en het type van je printer en verzamel eventuele benodigde inloggegevens.
  • Verwijder gerelateerde software – sommige printers hebben extra software die ook verwijderd moet worden. 🧹
  • Uitschakelen en loskoppelen – zorg dat je printer is uitgeschakeld en losgekoppeld van je computer, voordat je begint.

Met deze tips en instructies ben je helemaal klaar voor het succesvol verwijderen van je printer. Veel succes!

Conclusie

Het verwijderen van een printer is soms lastig, maar met deze handige gids heb je alles wat je nodig hebt voor het succesvol verwijderen van je printer op zowel Windows als Mac.

Onthoud dat het soms nodig is dat je printerstuurprogramma's en gerelateerde software ook verwijdert om het proces helemaal af te ronden. Als je nog steeds problemen ondervindt, schroom dan niet en raadpleeg de probleemoplossende tips in dit artikel, of neem contact met ons op!

Dus, waar wacht je nog op? Tijd dat je die oude printer vaarwel zegt en gaat genieten van je opgeruimde, efficiënte werkruimte!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross