Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Televisie heeft Geen Geluid? Ontdek Hoe Je dit Oplost

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Heb je ooit naar je favoriete programma gekeken en merkte je plotseling dat je televisie geen geluid meer heeft? Domper! Gelukkig hoef je je niet direct zorgen te maken. Het probleem los je vaak simpel op en dat is waar dit artikel je bij gaat helpen!

Geen stress: hier vind je een handvol doeltreffende oplossingen en tips om dit euvel uit de weg te ruimen. Dus blijf lezen, want de kans is groot dat het geluid van je televisie in een mum van tijd weer werkt!

Belangrijkste punten:

  • Inkoppertje: controleer eerst de afstandsbediening en geluidsinstellingen van je televisie als er geen geluid is.
  • Luidsprekerproblemen los je vaak op door de aansluitingen te controleren en eventueel externe luidsprekers aan te schaffen.
  • Als niets werkt, overweeg dan professionele hulp in te schakelen of je smart tv te resetten.

1. Start met de basis: controleer je afstandsbediening en geluidsinstellingen

Wanneer je televisie geen geluid produceert, is het eerste wat je wilt controleren je afstandsbediening.️

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar vaak zijn problemen in no-time opgelost door simpelweg het volume te verhogen of (nog) eens op de mute-knop te drukken. Het kan ook zijn dat je de batterijen van de afstandsbediening moet vervangen. 🪫

De volgende stap is het controleren van de geluidsinstellingen van je televisie. Navigeer naar het menu van je televisie en zoek naar de audio- of geluidsinstellingen. Het is mogelijk dat de geluidsmodus niet correct is ingesteld of dat er een probleem is met de geluidsuitvoer. Heb je misschien de verkeerde output geselecteerd?

En vergeet niet: als je televisie vastloopt of als je tv uitvalt, levert dat ook geluidsproblemen op die je waarschijnlijk zo snel mogelijk wilt oplossen. Lees in dat geval ook het gelinkte artikel over hoe je een vastgelopen tv weer aan de praat krijgt!

hand houdt afstandsbediening vast

Wat te doen als je afstandsbediening het probleem lijkt te zijn

Als je vermoedt dat je afstandsbediening de boosdoener is, probeer dan eerst de batterijen te vervangen. Als dat het probleem niet oplost, wil je misschien een universele afstandsbediening overwegen als vervanging. Deze zijn vaak goedkoop en werken met de meeste televisiemerken.

Het controleren en aanpassen van je geluidsinstellingen

Ga naar het menu van je televisie en selecteer 'Geluidsinstellingen'. Kijk of er een 'Automatic Volume Leveling' optie is. Als deze is ingeschakeld, probeer deze dan uit te schakelen. Experimenteer met verschillende geluidsmodi om te zien welke het beste bij je kijkervaring past.

2. Geluidsproblemen met je luidsprekers? Zo los je het op

Als je nog steeds geen geluid hebt, kunnen je luidsprekers het probleem zijn. Begin met het controleren van de aansluitingen. Zijn ze goed aangesloten? Geen losse kabels? Als alles in orde lijkt, kan het zijn dat je luidsprekers defect zijn. In dit geval zou je kunnen overwegen om externe luidsprekers of een soundbar aan te schaffen.

Hoewel het checken van de aansluitingen een voor de hand liggende oplossing lijkt, heb ik zelf meegemaakt dat de stekkers nét niet diep genoeg in de aansluiting zaten. Hierdoor gaf mijn televisie geen of enkel krakend geluid, maar was het gelukkig makkelijk op te lossen!

Het is ook een goed idee om te controleren of het probleem zich voordoet bij alle tv-kanalen of alleen bij bepaalde. Als het probleem zich alleen bij bepaalde kanalen voordoet, kan het probleem liggen bij de uitzending of je provider. Neem in dat laatste geval vooral even contact op met je provider!

Hoe je de luidsprekers van je televisie test

Om te controleren of het probleem bij de luidsprekers ligt, voer je een geluidstest uit. Ga naar de geluidsinstellingen van je televisie. Hier vind je meestal een optie voor een geluidstest. Deze test speelt verschillende geluidsfrequenties af. Als je sommige frequenties niet hoort, kan het zijn dat je luidsprekers beschadigd zijn.

Oplossingen voor veelvoorkomende problemen met luidsprekers

Een probleem waar ik zelf vaak tegenaan loop: stofophoping. Dit kan je geluid dof doen klinken op den duur, maar het kan ook tussen de kabel en de aansluiting van je speaker op je tv komen te zitten. Maak je speakers dus zo nu en dan schoon met een zachte borstel.

Zijn de luidsprekers beschadigd door bijvoorbeeld een kapotte aansluitin? Dan kan reparatie of vervanging nodig zijn. Als je hier niet zeker van bent, raadpleeg dan een professional.‍

Controleer of alle kabels goed zijn aangesloten en of er geen beschadigingen zijn. Wil je meer weten over andere problemen die je televisie kunnen beïnvloeden? Lees dan ons artikel over waarom er storing op je tv kan zijn.

hand richt afstandsbediening op tv

3. Hoe kabelproblemen je geluid kunnen beïnvloeden

Verkeerd aangesloten of beschadigde kabels zorgen ook voor een slechte geluidskwaliteit. Dit geldt tevens voor de kwaliteit en het materiaal van de geluidskabel.1Hosatech (n.d.). 'Do Audio Cables Affect Sound Quality?'

Heb je goedkope geluidskabels verbonden tussen je luidsprekers en televisie? Dan raad ik aan om te investeren in een set kwalitatieve geluidskabels. Goedkope kabels zijn berucht om hun gevoeligheid voor storingen, dus ook een goede geluidskabel is de investering waard.

Het belang van het controleren van je kabels

Het is belangrijk om regelmatig de kabels van je televisie te controleren. Zo kun je problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen. Een snelle visuele inspectie is vaak al genoeg om eventuele problemen te ontdekken.

Stappen om kabelgerelateerde geluidsproblemen op te lossen

Heb je een kabelprobleem ontdekt? Probeer dan een andere kabel om te zien of het probleem blijft. Als dat zo is, kan het zijn dat je de kabels moet vervangen. Het helpt ook om de kabels eens goed schoon te maken. Let op: doe dit altijd als de televisie uit staat en de stekker uit het stopcontact is. Veiligheid staat voorop! 👍

4. Is je externe media-apparaat het probleem?

Soms ligt het probleem niet bij de televisie, maar bij het externe apparaat. Denk aan je dvd-speler, gameconsole, mediaspeler of digitale ontvanger. Controleer of de instellingen van deze apparaten goed staan. Werkt dit niet? Probeer dan zowel je externe apparaat als je televisie te updaten.

Tips voor het oplossen van problemen met je externe media-apparaat

Je externe media-apparaat kan zomaar de oorzaak zijn van het geluidsprobleem van je televisie. Dit kan komen door onjuiste instellingen of een probleem met de aansluiting. Probeer het apparaat opnieuw op te starten en controleer of de kabels goed zijn aangesloten. Kijk in de handleiding van je apparaat voor specifieke tips voor het oplossen van geluidsproblemen.

Zoals gezegd: controleer ook of voor dit apparaat misschien een update staat te wachten. Het zou je verrassen hoeveel bugs en dergelijke een simpele update-ronde oplost.

Het belang van compatibiliteit met je audio-instellingen

Het synchroniseren van de audio-instellingen van je televisie en je externe media-apparaat is van cruciaal belang. Controleer of de audio-uitvoer van je apparaat overeenkomt met de audio-ingang van je televisie.

De meeste tv's én media-apparaten ondersteunen sowieso HDMI-kabels en aux-kabels. Sommige zijn ook compatibel met optische audiokabels, maar lang niet allemaal. Zorg dus dat je een optie hebt gekozen die voor beide apparaten werkt.

5. Als niets werkt: het laatste redmiddel

Als geen van de bovenstaande tips je probleem oplost, is het wellicht tijd om professionele hulp in te schakelen. Maar voordat je dat doet, kun je overwegen je smart-tv te resetten. Soms kan dit hardnekkige problemen oplossen.

playstation controller voor een tv

Het belang van garantie en reparatie voor je televisie

Garantie is een redder in nood in deze situaties. Controleer of je televisie nog onder de garantie valt. Als dat zo is, kun je een reparatieverzoek indienen bij de fabrikant van je televisie.

De kosten van reparaties en vervangingen kunnen variëren, maar het is vaak goedkoper dan het kopen van een nieuwe televisie. Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, overweeg dan een LG-tv of de beste oled-tv op de markt. Beide bieden uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. 👍

Conclusie

Kijk, je bent tot het einde van dit artikel gekomen! En hopelijk heb je door deze uitleg en tips inmiddels het geluidsprobleem van je televisie opgelost. Onthoud: de oplossing kan soms zo simpel zijn als het vervangen van een kabel of het resetten van je televisie. En als dat niet lukt, hoef je je niet te schamen om hulp te vragen.

Blijf genieten van je televisietijd, met volle geluidskwaliteit! Wil je meer leren over hoe je andere technische problemen kunt oplossen? Bekijk dan vooral onze andere artikelen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross