Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Usb-C-Hubs: Wat Kun Je Er Zoal Mee?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

In de wereld der laptops met steeds minder poorten, zijn usb-c-hubs onmisbare hulpmiddelen geworden voor zowel professionals als alledaagse gebruikers zoals jij en ik. Maar wat is een usb-c-hub precies, waarvoor gebruik je deze, en waarom heb jij er een nodig? In dit artikel duiken ik diep in de wereld van usb-c-hubs om je een compleet beeld te geven.

Wat is een usb-c-hub?

Een usb-c-hub is een compact apparaat dat meerdere aansluitingen biedt voor je gadgets en apparaten. Het transformeert één usb-c-poort op je laptop of desktop in meerdere poorten. Dit varieert op zijn beurt weer van extra usb-c-poorten tot HDMI, ethernet, SD-kaartlezers en meer.

Het doel van een usb-c-hub is hoe dan ook om de connectiviteit van je apparaat uit te breiden. Hierdoor sluit je meerdere apparaten tegelijk aan en vergroot je als het ware de capaciteit en de mogelijkheden van bijvoorbeeld je laptop.

De mogelijkheden van usb-c-hubs

De toepassingen van een usb-c-hub zijn bijna eindeloos. Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario's waarin je een usb-c-hub zou kunnen gebruiken:

 • Verbinden van meerdere apparaten. Als je laptop een beperkt aantal usb-c-poorten heeft, sluit je met een hub desondanks meerdere apparaten tegelijk aan, zoals je smartphone, externe harde schijf, en muis.
 • Dataoverdracht. Moderne usb-c-hubs ondersteunen snelle dataoverdracht, waardoor je snel bestanden kunt overzetten tussen je laptop en andere apparaten.
 • Video-uitvoer. Veel usb-c-hubs overleggen minstens één HDMI-uitgang, waardoor je een externe monitor of projector kunt aansluiten voor een uitgebreidere of gespiegelde display.
 • Internettoegang. Met een ethernet-poort op een usb-c-hub kun je een stabiele, bedrade internetverbinding tot stand brengen, wat vaak sneller en betrouwbaarder is dan wifi.
Soorten usb poorten in een schematische weergave
Illustratie door: Milos.bmx - Creative Commons

Veelvoorkomende soorten poorten die je op usb-c-hubs vindt

Laten we er niet omheen draaien!

 • Usb-a-poorten voor het aansluiten van traditionele usb-apparaten.
 • Usb-c-poorten voor het doorlussen van stroom (power delivery).
 • HDMI voor het aansluiten van een externe monitor of projector.
 • DisplayPort, eveneens voor video-uitvoer. Vergelijkbaar met HDMI, maar beter geschikt voor gaming.
 • Ethernet (RJ45) voor een bedrade netwerkverbinding
 • SD/MicroSD-kaartlezers, handig voor iedereen die snel gegevens van geheugenkaarten naar een laptop wil overbrengen.
 • 3.5mm-audio-jack voor het aansluiten van koptelefoons, oortjes of externe luidsprekers.
 • VGA. Hoewel dit minder gebruikelijk op nieuwere hubs, nog steeds aanwezig op sommige modellen voor compatibiliteit met oudere monitoren en projectoren.
 • Thunderbolt-3-poorten voor high-end laptops, voor snelle dataoverdracht en het aansluiten van high-performance apparaten, zoals externe GPU's.

De belangrijkste voordelen van usb-c-hubs

Usb-c-hubs hebben verschillende toepassingen, maar wat zijn de voordelen?

Veelzijdigheid

Eén van de grootste voordelen van een usb-c-hub is de veelzijdigheid. Door extra poorten en aansluitmogelijkheden toe te voegen aan je laptop of desktop, sluit je een breed scala aan apparaten en accessoires aan.

Of je nu externe harde schijven, meerdere monitoren, of andere usb-apparaten wilt verbinden: een usb-c-hub maakt het mogelijk. Deze flexibiliteit is vooral handig voor gebruikers die werken met apparatuur die verschillende soorten aansluitingen vereist.

Iemand in een spijkerjasje en spijkerbroek draagt een laptop op straat

Draagbaarheid

usb-c-hubs zijn ontworpen met draagbaarheid in gedachten. Ze zijn meestal compact en licht, waardoor ze gemakkelijk in je laptoptas of rugzak passen.

Dit maakt ze ideaal voor iedereen die flexibel werkt of vaak onderweg is. Met een usb-c-hub breidt je eenvoudig je werkplek uit, waar je ook bent.

Toekomstbestendigheid

Met de adoptie van usb-c als de nieuwe standaard voor opladen en dataoverdracht, is investeren in een usb-c-hub een slimme keuze voor de toekomst. Meer en meer apparaten maken gebruik van usb-c, van smartphones en tablets tot laptops en desktops.

Efficiëntie

Een ander voordeel van usb-c-hubs is de verhoging van efficiëntie die ze bieden. Door meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten, stroomlijn je je workflow en verhoog je je productiviteit. Dit is bijzonder voordelig in omgevingen waar snelheid en efficiëntie cruciaal zijn, zoals in professionele studio's, kantoren, of voor thuiswerkers die hun productiviteit willen maximaliseren.

Veelgestelde vragen over usb-c-hubs

Vind hieronder antwoorden op de meestgestelde vragen over usb-c-hubs.

Kun je usb-c-hubs gebruiken om meerdere externe displays aan te sluiten, en zo ja, hoe?

Ja, usb-c-hubs worden gebruikt om meerdere externe displays aan te sluiten. Hier is hoe je dit doet:

 • Controleer de specificaties. Wees er zeker van dat de hub DisplayPort Alt Mode ondersteunt, wat noodzakelijk is voor video-overdracht.1BENQ (2021). 'USB-C Introduction: What You Really Need to Know About the Connector Taking Over the World'
 • Bevestig het aantal poorten. Kies een hub met meerdere video-uitgangen – bijvoorbeeld HDMI, DisplayPort – voor het aansluiten van meerdere schermen.
 • Check de resolutie en verversingssnelheid. Let op de maximale ondersteunde resolutie en verversingssnelheid per poort, om te verzekeren dat je displays optimaal functioneren.

Als dit allemaal in orde is, kun je overgaan tot het aansluiten:

 1. Verbind de usb-c-hub met je apparaat.
 2. Sluit elk extern display aan op de beschikbare video-uitgangen van de hub.
 3. Configureer de display-instellingen op je apparaat om de schermen naar wens in te stellen (uitbreiden of dupliceren).
Denk ook aan je laptops uitgangen – De prestaties hangen af van zowel de usb-c-poortspecificaties van je laptop en de capaciteit van de hub. Controleer of je laptop DP Alt Mode en de benodigde bandbreedte voor je schermen ondersteunt. Zo minimaliseer je risico's op compatibiliteitsproblemen en zorg je voor een vlekkeloze weergave op meerdere schermen.

Wat is het verschil tussen een traditionele usb-c-hub, -docking-station en -adapter?

Een traditionele usb-c-hub en een usb-c-docking-station verschillen voornamelijk in functionaliteit en doel. Een usb-c-hub is ontworpen om het aantal beschikbare usb-c-poorten te vergroten, waardoor je meerdere apparaten tegelijk aansluit.

Een usb-c-docking-station biedt in tegenstelling een uitgebreidere reeks aansluitmogelijkheden, zoals externe displays (via HDMI of DisplayPort), ethernet, en soms zelfs voeding voor je laptop, waardoor het je laptop in een volwaardig werkstation transformeert.

Wat betreft usb-c adapters en hubs, ligt het onderscheid vaak in het aantal poorten en de grootte. Bij Allesusbc hebben usb-c adapters bijvoorbeeld tot maximaal 4 poorten. Deze zijn gericht op gebruikers die behoefte hebben aan een eenvoudige uitbreiding van hun connectiviteit, en zijn compact en vaak in verhouding tot hubs iets goedkoper.

Usb-c-hubs, daarentegen, starten bij 5 poorten of meer, bedoeld voor gebruikers die uitgebreidere connectiviteit nodig hebben. Dit maakt hubs groter in grootte en hoger in prijs. Dit onderscheid helpt je bij het kiezen van het juiste product op basis van je specifieke behoeften aan poorten, budget en ruimtevoorkeur.

Zijn er usb-c-hubs die extra functionaliteiten bieden, zoals een HDMI-uitgang, voor presentaties of het uitbreiden van mijn werkruimte?

Ja, er bestaan usb-c-hubs met extra functionaliteiten die je werkruimte aanzienlijk kunnen uitbreiden. Deze hubs zijn niet alleen beperkt tot het toevoegen van extra usb-poorten. Ze bieden ook HDMI-uitgangen voor het aansluiten van externe monitoren, wat ideaal is voor presentaties of het verhogen van je productiviteit door een uitgebreidere desktopervaring.

Een typische usb-c-hub kan een HDMI-uitgang ondersteunen met resoluties tot 4K bij 30Hz, wat zorgt voor scherpe en heldere beelden. Sommige geavanceerdere modellen bieden zelfs ondersteuning voor 4K bij 60Hz, voor nog vloeiendere beelden.

Naast HDMI, bevatten deze hubs vaak ook andere nuttige poorten zoals SD en microSD kaartlezers, Ethernet-aansluitingen voor een stabiele internetverbinding, en Usb-a-poorten voor het aansluiten van traditionele USB-apparaten.

Door te kiezen voor een hub met deze uitgebreide functionaliteiten, maximaliseer je de mogelijkheden van je apparaat zonder in te leveren op mobiliteit of gebruiksgemak.

usb-c-hub naast laptop, schuin bovenaanzicht

Conclusie

Of je nu kiest voor een compacte adapter met een beperkt aantal poorten voor basisgebruik, of een uitgebreid docking station voor een complete werkstation-opstelling: er is een usb-c-hub die aan jouw specifieke behoeften voldoet!

Met de juiste hub maximaliseer je de functionaliteit van je apparaten, verhoog je je productiviteit en ervaar je een naadloze connectiviteit, ongeacht waar je bent. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross