Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Koel Lekker Af met de Beste Aircooler op de Markt!

Tijdens warme zomerdagen wil je niets liever dan wat koele lucht. Deze verkoeling vind je met de beste aircooler. Deze handige apparaten halen de temperatuur in een kamer met een paar graden omlaag om de gevoelstemperatuur iets te veranderen.

Om echt de beste keuze te maken tussen alle aircoolers, let je op een paar belangrijke zaken. In deze koopgids leg ik deze stuk voor stuk uit. Alvast benieuwd naar de beste apparaten op de markt? Hieronder staan onze huidige favorieten!

Waarom een aircooler aanschaffen?

Een aircooler is een klimaatbeheersingsapparaat. Je gebruikt het op de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer te regelen. Deze apparaten zijn daarnaast mobiel, waardoor je ze makkelijk neerzet waar je wat verkoeling nodig hebt.

Een aircooler verwar je makkelijk met een mobiele airco. In werking verschillen deze twee sterk van elkaar. Airco's verlagen de kamertemperatuur door middel van koelvloeistof. Een aircooler doet dit met waterdamp van koud water. Daardoor werkt een aircooler ook als goede luchtbevochtiger – met deze apparaten heb je minder last van droge lucht in een kamer.

Voor een sterke verlaging in temperatuur is een aircooler niet het beste apparaat. Deze koelapparaten verlagen de temperatuur in een kamer alleen met 3 zo'n 3 °C. Dit levert meer verkoeling dan een ventilator, maar niet zo veel als een airco.

AEG towerventilator zwart | grijs

AEG towerventilator zwart | grijs
Vermogen: 45 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 45 W
Geluidsniveau: 39 dB
Gewicht: 3299 g
Bekijk op Bol.comPijltje

Young Mountain Mistventilator zwart

Young Mountain Mistventilator zwart
Vermogen: 75 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 75 W
Geluidsniveau: 55 dB
Gewicht: 1.20 kg
Bekijk op Bol.comPijltje

Domo DO156A wit

Domo DO156A wit
Vermogen: 70 Watt
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Vermogen: 70 Watt
Inhoud waterreservoir: Inhoud waterreservoir4 liter
Geluidsniveau: 51 dB
Gewicht: 6,1 kg
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste aircooler?

Het aantal aircoolers op de markt neemt steeds meer toe. Dit maakt de keuze van een apparaat best moeilijk. In deze koopgids ga ik alle belangrijke punten langs. Hierna weet je wat echt belangrijk is bij de aankoop van een aircooler! ✔️

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler richt zich op klimaatbeheersing. Het reguleert de lucht in een omgeving. Een aircooler heeft, net zoals de beste luchtkoeler, invloed op de temperatuur en luchtvochtigheid van een kamer.

In theorie lijkt een aircooler daarmee op een airco. In werking liggen deze twee apparaten ver van elkaar af. Een aircooler verkoelt de lucht in een kamer door middel van koud water. Het apparaat stuurt warme lucht langs water, en blaast het vervolgens naar buiten. Dit zorgt voor een kleine temperatuurverlaging in een kamer.

Het proces waarop een aircooler werkt is niet ingewikkeld. Het apparaat leidt warme lucht door een vochtverdeler. Dit is als het ware een grote spons, die zich vol zuigt met koud water uit een reservoir. Door het contact met het koude water in de vochtverdeler koelt de lucht af. Door het koude water dat het systeem de kamer in blaast, dient een aircooler ook als luchtbevochtiger.

De aircooler blaast deze koele, ietwat vochtige lucht weer de kamer in, en haalt daarmee de temperatuur in de kamer licht omlaag. Deze daling is niet extreem: in het algemeen daalt de temperatuur in een kamer alleen met 3 °C.

Let op de vochtigheid – Te droge lucht in een kamer is niet goed voor je gezondheid. Dit zorgt voor mogelijke ademhalings- en huidproblemen. Daarom is een goede luchtvochtigheid in huis belangrijk. Let er wel op dat een kamer niet té vochtig wordt. Dit veroorzaakt net zo goed gezondheidsproblemen en versterkt de groei van huisstofmijt en schimmel. Zorg daarom voor een goede ventilatie bij het gebruik van een aircooler, door bijvoorbeeld vaker ramen te openen.

Het hele jaar door bruikbaar

Een hoop aircoolers zijn flexibel in gebruik. Door te beschikken over meerdere klimaatbeheersingsfuncties vullen ze andere taken uit naast het koelen van een kamer. Daardoor gebruik je ze het hele jaar door, niet alleen wanneer het warm is.

Door middel van een bevochtigingsfunctie gebruik je een aircooler ook als luchtbevochtiger. Daarnaast werken sommige apparaten ook als luchtontvochtiger. Zij verminderen de luchtvochtigheid van een kamer.

Een aantal apparaten verbeteren zelfs de luchtkwaliteit in huis, net zoals een beste luchtreiniger. Deze aircoolers bevorderen luchtcirculatie en reinigen de lucht in huis, wat zorgt voor minder virussen en verontreinigende stoffen.

Een aantal aircoolers werken ook zonder een vol waterreservoir. Deze aircoolers gebruik je ook als een sterke ventilator. Handig voor als de kamer een windje nodig heeft, maar niet direct koeler moet.

Grootte van de aircooler

Aircoolers komen in alle vormen en maten. Wat het beste formaat is, hangt af van de kamer waarin de aircooler staat.

Kleine aircoolers plaats je makkelijk op een tafel, of in een kast. Door het kleine formaat staan deze apparaten niet snel in de weg. Het gebied dat deze apparaten verkoelen is niet groot – ze werken alleen kleine kamers. Kleine aircoolers zorgen in het algemeen voor minder geluidsoverlast.

Een torenmodel is door zijn langwerpige ontwerp makkelijk in elke kamer te plaatsen. Deze smalle apparaten staan niet snel in de weg. Omdat de volledige zijkant als ventilator werkt, koelen deze aircoolers ook grotere kamers.

Voor het koelen van grote kamers is ook een groter apparaat nodig. Deze apparaten hebben in het algemeen ook een groter waterreservoir, waardoor ze langer werken. Grote aircoolers zorgen voor de meeste geluidsoverlast.

Regelmatig lees je in de productomschrijving terug voor hoeveel vierkante of kubieke meter een aircooler geschikt is.

Aircoolers vergelijken

VermogenKlimaatbeheersingsfunctieGeluidsniveauGewichtInhoud waterreservoir
1AEG towerventilator zwart | grijs45 WVerkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie39 dB3299 g
2Young Mountain Mistventilator zwart75 WVerkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie55 dB1.20 kg
3Domo DO156A wit70 WattVerkoelingsfunctie51 dB6,1 kgInhoud waterreservoir4 liter
4Pro-Care Oplaadbare Desk Water Ice/Water turquoise9 WOntvochtigingsfunctie , Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie10 dB815 gInhoud waterreservoir4 liter
5KENEX V18H zwart90 WBevochtigingsfunctie10 dB5,3 kgInhoud waterreservoir4 liter

AEG towerventilator zwart | grijs

Vermogen: 45 W

Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie

Geluidsniveau: 39 dB

Gewicht: 3299 g

Young Mountain Mistventilator zwart

Vermogen: 75 W

Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie

Geluidsniveau: 55 dB

Gewicht: 1.20 kg

Domo DO156A wit

Vermogen: 70 Watt

Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie

Geluidsniveau: 51 dB

Gewicht: 6,1 kg

Inhoud waterreservoir: Inhoud waterreservoir4 liter

Pro-Care Oplaadbare Desk Water Ice/Water turquoise

Vermogen: 9 W

Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie , Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie

Geluidsniveau: 10 dB

Gewicht: 815 g

Inhoud waterreservoir: Inhoud waterreservoir4 liter

KENEX V18H zwart

Vermogen: 90 W

Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie

Geluidsniveau: 10 dB

Gewicht: 5,3 kg

Inhoud waterreservoir: Inhoud waterreservoir4 liter

Vermogen en verbruik

Kijk voor je een aircooler koopt goed naar de ruimte waarin je deze gebruikt. Afhankelijk van hoe groot, of klein, deze kamer is, heeft een aircooler meer of minder vermogen nodig.

Een krachtige aircooler heeft meer vermogen nodig, maar koelt met gemak een grotere kamer. Een kleine aircooler die minder vermogen gebruikt, koelt alleen kleine ruimtes.

Gemiddeld verbruikt een aircooler tussen de 50 en 100 watt per uur. Daarmee ligt het energieverbruik een stuk lager dan bij een vaste of mobiele airco. Kleine en energiezuinige apparaten liggen qua verbruik in de buurt van een ventilator. Ze hebben daarom geen grote impact op je energierekening.

Inhoud waterreservoir

Elke aircooler gebruikt een waterreservoir voor het koelen van de lucht in een kamer. Deze waterreservoirs verschillen per aircooler. Elke watertank in een aircooler heeft een eigen inhoud.

De grootte van een watertank besluit hoelang een aircooler werkt. Met een klein reservoir vul je de aircooler vaker bij. Dit doe je makkelijk genoeg, maar het continu bijvullen van een reservoir is niet handiger. Met een groter reservoir werkt een aircooler meerdere uren zonder problemen.

Gebruiksgemak

Sommige aircoolers zijn net wat gebruiksvriendelijker dan anderen. Een aantal extra functies maken apparaten net wat makkelijk in gebruik.

Met een afstandsbediening bedien je de aircooler van een afstand. Hiermee zet je de aircooler rustig vanaf de bank aan of uit. Tegenwoordig werken ook een aantal aircoolers die als een smart device - deze bedien je makkelijk met een app.

Normaal blijft een aircooler doorwerken tot je deze zelf uitzet. Met een timer bepaal je zelf van tevoren hoe lang de cooler aanstaat. Zo zet je het apparaat bijvoorbeeld aan voor je gaat slapen, en staat het niet de hele avond aan. Dit helpt je wat energie te besparen.

Op sommige aircoolers stel je zelfs verschillende snelheden in. Hiermee pas je aan hoe hard de aircooler lucht de kamer in blaast.

Een aircooler in een kamer

Geluid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de hoeveelheid geluid die een aircooler maakt. Des te meer decibel een apparaat produceert, des te luidruchtiger het is. Slapen en werken in een kamer met een luid apparaat is niet plezierig. Koop daarom liever stillere aircoolers voor deze ruimtes.

Kleinere aircoolers maken meestal minder geluid dan grotere apparaten. Deze zijn daarom een stuk beter geschikt voor werk- en slaapkamers. In deze kamers gebruik je het beste apparaten met een geluidsniveau van minder dan 50 decibel - maar nog minder dan dat is altijd fijner.

Verplaatsen van een aircooler

Niet alle aircoolers zijn even makkelijk te verplaatsen. Kleine modellen wegen minder dan grotere modellen. Deze draag je makkelijk van de ene kamer naar de andere. Een aantal kleine aircoolers hebben een handvat, waarmee je ze makkelijk verplaatst.

Grote aircoolers hebben nog wel eens een flink gewicht. Deze apparaten draag je niet makkelijk van de ene plek naar de andere. Door een aircooler met wieltjes te kopen, verplaats je de aircooler met gemak.

Kabel

De snoerlengte van een aircooler is niet perse het belangrijkste punt. Het is wel goed om hier even bij stil te staan - met een langer kabel verplaats je de aircooler makkelijker.

Een aantal aircoolers gebruiken een ingebouwde batterij. Deze apparaten werken een aantal uur zonder stroomtoevoer. Dit maakt ze lekker mobiel: je bent niet afhankelijk van stopcontacten in de buurt. Over het algemeen komen deze apparaten met een korter snoer. Met een lege batterij ben je beperkt in het plaatsen van de aircooler.

De 5 beste aircoolers op een rij

1. AEG towerventilator zwart | grijs

1. AEG towerventilator zwart | grijs
Vermogen: 45 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 45 W
Geluidsniveau: 39 dB
Gewicht: 3299 g

2. Young Mountain Mistventilator zwart

2. Young Mountain Mistventilator zwart
Vermogen: 75 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 75 W
Geluidsniveau: 55 dB
Gewicht: 1.20 kg

3. Domo DO156A wit

3. Domo DO156A wit
Vermogen: 70 Watt
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Vermogen: 70 Watt
Inhoud waterreservoir: Inhoud waterreservoir4 liter
Geluidsniveau: 51 dB
Gewicht: 6,1 kg

4. Pro-Care Oplaadbare Desk Water Ice/Water turquoise

4. Pro-Care Oplaadbare Desk Water Ice/Water turquoise
Vermogen: 9 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Ontvochtigingsfunctie , Verkoelingsfunctie , Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 9 W
Geluidsniveau: 10 dB
Gewicht: 815 g

5. KENEX V18H zwart

5. KENEX V18H zwart
Vermogen: 90 W
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie
Vermogen: 90 W
Gewicht: 5,3 kg

Veelgestelde vragen over aircoolers

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler brengt de temperatuur in een kamer met ongeveer 3 °C omlaag. Dit doet het apparaat door warme lucht in zich op te nemen, en langs een vochtverdeler te sturen. Dit is een soort spons die zich vult met koud water uit een reservoir in de aircooler. De lucht stroomt langs de vochtverdeler het apparaat weer uit. Door contact met het koude water koelt de lucht af.

Wat is het verschil tussen een mobiele airco en een aircooler?

Zowel een mobiele airco als een aircooler gebruik je voor klimaat beheersing in een kamer. Een mobiele airco verkoelt een kamer door middel van een chemische koelvloeistof. Aircoolers gebruiken koud water om de lucht in een kamer wat te koelen.

Door de koelvloeistof laat een airco de temperatuur in een kamer tot wel 10 °C dalen. Een aircooler vermindert temperatuur niet meer dan 3 °C. Bij een aircooler stel je ook geen temperatuur in, zoals bij een airco. Door het koude water in de aircooler werkt deze ook als luchtbevochtiger.

Het laatste grote verschil tussen de twee zit in de kosten. Een airco is een stuk duurder, en verbruikt meer elektriciteit dan een airco. Bij gebruik van een mobiele airco betaal je daarom een hogere energierekening.

Wat is beter, een aircooler of ventilator?

Welke van de twee beter is, hangt af naar wat je zoekt in een apparaat. Ventilatoren zorgen alleen op een kleine plek voor verfrissing. Deze apparaten koelen een kamer niet af: ze blazen dezelfde warme lucht weer een kamer in. Dichtbij een ventilator voelt het kouder aan door de wind, maar voor een hele kamer heeft hij nauwelijks effect.

Een aircooler koelt een kamer een klein beetje af. Dit doen ze door middel van koude waterdamp. Daarmee maakt een aircooler de lucht in een kamer niet alleen koeler, maar ook vochtiger. Dit is niet voor iedereen fijn, en betekent ook dat een open raam of deur nodig is bij gebruik.

Conclusie

De keuze voor een aircooler is na het lezen van deze koopgids hopelijk een stuk makkelijker! Let bij het kopen goed op de functies van de aircooler, de inhoud van het reservoir, en het geluidsniveau van het apparaat. Let ook op het gebruiksgemak en hoe makkelijk je de aircooler verplaatst!

Kijk vooral nog een keer naar onze huidige favorieten voor wat inspiratie! Laat het me vooral even weten als je nog tips of opmerkingen hebt. Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe aircooler!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross