Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Haal het Briesje in Huis met de Beste Luchtkoeler

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Ken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je vastgeplakt zit aan je bureaustoel, of aan je bank? Ik hoop van niet, maar je bent bij dit artikel beland voor een reden! Om de hitte te verzachten, werkt een luchtkoeler zonder chemische stoffen – het enige wat dit apparaat nodig heeft, is koud water.

Bij de aankoop van een luchtkoeler komt een hoop kijken. Met deze koopgids vind je met gemak de luchtkoeler die het beste bij je past. Hieronder staan alvast onze huidige favorieten!

No products.

Waarom een luchtkoeler aanschaffen?

Een luchtkoeler koelt, zoals de naam al zegt, de lucht in een kamer af. Deze apparaten zijn een tussenweg tussen een ventilator en de beste mobiele airco.

Luchtkoelers werken net wat anders dan een ventilator of airco. Net zoals de beste aircooler verlaagt een luchtkoeler de temperatuur in een kamer. Dit doet het zonder chemische middelen – het apparaat verkoelt lucht door middel van waterdamp.

Een luchtkoeler neemt warme lucht in zich op, en stuurt deze langs een koelelement. Dit is als het ware een grote spons, die zich vult met water uit een reservoir in de luchtkoeler. De warme lucht stroomt door dit koelelement. Het koude water in dit element koelt de warme lucht af.

De luchtkoeler stuurt deze koude lucht weer naar buiten, en haalt daarmee de temperatuur in een kamer met een paar graden omlaag. Dit verschil is niet bijster groot – de temperatuur in een kamer daalt maximaal 3 °C. Door het koude water bevochtigt een luchtkoeler ook de lucht in een kamer. Zo werkt het apparaat ook als de beste luchtbevochtiger.

No products.

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtkoeler?

Alle luchtkoelers op de markt verschillen behoorlijk van elkaar. Dit maakt het kiezen tussen alle verschillende apparaten moeilijk. Door te weten wat echt belangrijk is bij een aankoop, wordt deze keuze een stuk makkelijker. Deze koopgids legt alles uit, dus lees snel verder!

Het design

Luchtkoelers komen in alle vormen en maten. Zo kies je makkelijk voor een apparaat dat perfect bij je interieur past. Naast het uiterlijk is het ook goed om stil te staan bij het formaat van de luchtkoeler. Voor het koelen van een grote kamer is een groter apparaat met meer vermogen nodig.

Een vloerluchtkoeler is het grootste formaat tussen de luchtkoelers. Deze grote modellen zijn de sterkste luchtkoelers op de markt. Voor het koelen van grote kamers zijn deze apparaten de beste keuze. Een nadeel is dat ze door hun grote formaat snel in de weg staan.

Torenluchtkoelers zijn grote, langwerpige apparaten. Door hun smalle uiterlijk plaats je ze makkelijk in elke kamer. Aangezien de hele zijkant voorzien is van ventilatiepanelen, verkoelen deze apparaten nog altijd grote kamers zonder problemen.

Hee kleinste formaat verkrijgbaar zijn tafelluchtkoelers. De modellen passen perfect op een tafel, en koelen direct naast je terwijl je werkt. Door hun kleine formaat zijn de tafelmodellen iets minder effectief dan grotere luchtkoelers. Deze apparaten koelen alleen kleinere kamers.

Let naast het design ook op het gewicht van de luchtkoeler. Een licht apparaat verplaats je makkelijker dan een zwaar apparaat. Kleine tafelmodellen draag je zonder moeite van de ene kamer naar de andere. Een groot model verplaats je moeilijker – tenzij deze wielen heeft.

Klimaatbeheersingsfuncties

Een luchtkoeler is veelzijdig in gebruik. Een apparaat met verschillende klimaatbeheersingsfuncties voert – naast het koelen van een kamer – nog een hoop andere taken uit. Daarom gebruik je een luchtkoeler niet alleen tijdens warm weer.

Dankzij het koude water bevochtigt een luchtkoeler een kamer ook, bijvoorbeeld. Sommige apparaten bieden deze functie ook zonder tegelijkertijd lucht rond te blazen. Hierbij werken ze als een luchtbevochtiger: ze blazen condens de kamer in en helpen zo met droge lucht.

Ventileer een vochtige ruimte –  Te droge lucht in een kamer veroorzaakt gezondheidsklachten, zoals droge huid, hoofdpijn en prikkelhoest. Lucht bevochtigen heeft daarom voordelige gevolgen. Let wel op dat de lucht niet té vochtig wordt. Een te hoge luchtvochtigheid leidt onder andere tot schimmelvorming en huisstofmijt. Ventileer een kamer daarom goed bij gebruik van de bevochtigingsfunctie.

Een luchtkoeler verspreidt de verkoelde lucht door middel van een ventilator. Apparaten met een ventilatorfunctie ventileren ook zonder koud water. Deze zorgen voor een koel briesje in de kamer, zonder de lucht daadwerkelijk te verkoelen of te bevochtigen.

Door middel van een ontvochtiginsfuctie lost een luchtkoeler ook mogelijke problemen op, die ontstaan door een te vochtige kamer. Het apparaat werkt zo net als een luchtontvochtiger. Met deze functie condenseert het apparaat de waterdamp in de lucht, en blaast droge lucht de kamer in.

Luchtkoelers die als een luchtreiniger werken, verbeteren de luchtkwaliteit in een kamer. Met deze functie filtert de luchtkoeler stoffen uit de lucht. Dit verkleint de hoeveelheid virussen en andere verontreinigende stoffen in de lucht. 🦠

Vermogen en energieverbruik

Het vermogen van een luchtkoeler is de hoeveelheid energie, gemeten in watt, die het apparaat per seconde verbruikt. Het vermogen bepaalt hoeveel energie de luchtkoeler verbruikt, en geeft daarmee een lichte indicatie over hoe krachtig de motor ervan is.

Een luchtkoeler met meer vermogen is doorgaans in staat om grotere kamers van koele lucht te voorzien. Daarvoor verbruikt een sterker apparaat meer energie.

Ben je van plan alleen een kleine kamer te verkoelen? Dan is een enorme luchtkoeler niet nodig, en kun je voor een model gaan met een wat kleinere motor (en dus minder vermogen). Andersom geldt het tegenovergestelde, zoals je je vast kunt voorstellen!

Luchtkoelers vergelijken

No products.

Geluid

Het geluidsniveau van een luchtkoeler vertelt je hoe lawaaierig deze is. We meten de hoeveelheid geluid dat een apparaat produceert in decibel (dB). Des te hoger het aantal decibel van een luchtkoeler, des te lawaaieriger deze is.

Houd goed rekening met de kamer waarin de luchtkoeler staat: in sommige kamers is een lawaaierig apparaat verre van prettig. In kamers waar je werkt of juist slaapt, is continu hard geluid niet ideaal.

Koop voor deze kamers liever een luchtkoeler met een laag geluidsniveau, of eentje met een kalmere nachtmodus. Voor een gezonde nachtrust slaap je idealiter met een apparaat met een geluidsniveau rond de 40 decibel of minder in je kamer.

Waterreservoir

De luchtkoeler bewaart het water dat deze koelt in een waterreservoir. Elke luchtkoeler heeft een andere inhoud voor dit reservoir. Een groot vloer- of torenmodel heeft in het algemeen een grotere inhoud dan een klein tafelmodel.

Het is nogal wiedes dat een model met een grotere waterinhoud langer doorwerkt zonder dat je deze hoeft bij te vullen. Zo koelt hij je ruimte af gedurende langere tijd aan één stuk door.

Een aircooler in een kamer

Gebruiksgemak

Niet elke luchtkoeler is even vriendelijk in gebruik. Enkele apparaten beschikken over extra functies die deze modellen nog gebruiksvriendelijker maken.

Met een afstandsbediening zet je de luchtkoeler aan en uit vanaf de bank. Een aantal apparaten die ook een wifi-verbinding ondersteunen (oftewel: slimme luchtkoelers), werken zelfs met een app.

Wat je met zo'n app allemaal kunt, wisselt per merk en model. De ene keer zet je de luchtkoeler er alleen mee aan en uit, en de andere keer lees je er ook aan af hoeveel water nog in het reservoir zit, en/of zet je bijvoorbeeld een timer of een bepaalde modus aan.

Over het volgende puntje had ik het eerder al: het verplaatsen van een zware luchtkoeler is een flinke klus. Zoek daarom naar een model met wieltjes om deze makkelijk te verplaatsen. Deze modellen rijd je met gemak van de ene kamer naar de andere. De trap op-en-af is weer een andere kwestie ... 😅

Let voor het verplaatsen van de luchtkoeler ook op de snoerlengte. Apparaten met een kort snoer beperken de plaatsingsmogelijkheden aanzienlijk. Ze zijn een stuk afhankelijker van de plaatsing van stopcontacten in je kamer.

Maak je echter niet al te druk over de lengte van het snoer. De lengte van de kabel is geen doorslaggevende factor: een korte kabel verleng je makkelijk op met een verlengsnoer.

De 5 beste luchtkoelers op een rij

No products.

Veelgestelde vragen over luchtkoelers

Hoe koud kan een luchtkoeler de kamer krijgen?

Anders dan een airco, beïnvloedt een luchtkoeler de temperatuur in een kamer niet sterk. Een luchtkoeler biedt een temperatuurverschil in een kamer van maximaal 3 ºC. Luchtkoelers hebben vooral een invloed op de gevoelstemperatuur. De koude lucht uit het apparaat laat het kouder aanvoelen, maar zorgt niet voor daadwerkelijk grote temperatuurverschillen.

Wat is beter, een luchtkoeler of een mobiele airco?

Een luchtkoeler biedt een lichte verkoeling in een warme kamer, maar heeft niet veel invloed op de temperatuur in een ruimte. Een mobiele airco doet dit wel. Deze apparaten gebruiken een chemische koelvloeistof, waardoor de temperatuur in een kamer verandert.

Luchtkoelers koelen een kamer met verkoeld water, wat tot een maximale temperatuurdaling van zo'n 3 ºC. Door dit koude water hebben luchtkoelers ook gevolgen voor de luchtvochtigheid. Naast het koelen bevochtigen ze ook een kamer.

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een ventilator?

Zowel luchtkoelers als ventilatoren beïnvloeden de gevoelstemperatuur in een kamer. Een ventilator heeft helemaal geen invloed op de daadwerkelijke temperatuur. Dit apparaat brengt de lucht in beweging, waardoor een briesje ontstaat. Een luchtkoeler doet dit ook, maar verlaagt de temperatuur in een kamer met een paar graden.

Kan een luchtkoeler ook lucht bevochtigen?

Een luchtkoeler maakt lucht in een kamer niet alleen wat koeler, maar ook vochtiger. Het apparaat stuurt warme lucht langs koud water, waardoor waterdamp in de lucht komt. Daarna stuurt het apparaat de verkoelde, vochtige lucht weer de kamer in. Dit zorgt voor een kleine temperatuurverandering én vochtigere lucht.

Conclusie

Met deze koopgids vind je makkelijk de luchtkoeler die perfect bij je past. Let bij een aankoop goed op het design en het gewicht, zodat het apparaat niet in de weg staat en je hem makkelijk verplaatst. Kijk ook goed naar het vermogen en de waterinhoud, zodat je een luchtkoeler vindt die goed aansluit op je ruimte. 📏

Bedankt voor het lezen! Laat het me weten als je nog tips of vragen hebt.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross