Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Dit zijn de Beste Luchtontvochtigers op dit Moment

Een luchtontvochtiger is een essentieel hulpmiddel voor een gezonde leefomgeving. Zonder dat we het door hebben, worden badkamers, kelders en zelfs ook slaapkamers extreem vochtig, met alle gevolgen van dien voor niet enkel je interieur, maar ook voor je gezondheid! De beste luchtontvochtiger klinkt opeens niet langer als een onnodige investering, toch?

Maar waar moet je op letten als je de beste luchtontvochtiger wilt kopen? We hebben de beste luchtontvochtigers op de markt verzameld en op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijk de juiste keuze maakt voor jouw specifieke situatie. Lees verder om meer te weten te komen over de topkeuzes voor luchtontvochtigers!

Waarom een luchtontvochtiger aanschaffen?

Een luchtontvochtiger heeft veel voordelen. Het verlaagt ten eerste het vochtniveau in de lucht, waardoor je schimmel- en huisstofmijtproblemen voorkomt. Dit leidt tot een gezondere en comfortabelere leefomgeving. Het voorkomt daarnaast onprettige geuren en beschermt je huis en meubels tegen vochtschade! 🌊

Bovendien draagt het bij aan een betere luchtkwaliteit, waardoor het ademhalingsproblemen kan verminderen. Hieronder vind je de drie topkeuzes van het moment, zodat je zonder poespas de juiste keuze maakt voor jouw situatie.

Let erop dat een luchtontvochtiger de lucht droger maakt, waar sommige mensen slecht tegen kunnen. Een luchtbevochtiger doet het tegenovergestelde. Ben je op de foute pagina beland, en zoek je juist een verkoelend briesje? Dan moet je vooral eens naar een goede aircooler of luchtkoeler op zoek gaan!

Auronic AU3113 wit 1

Auronic AU3113 wit 1
Type reiniging: Waterfilter
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 40 W
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 39 dB
Hygrometer: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Auronic AU3113 wit

Auronic AU3113 wit
Type reiniging: Waterfilter
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 40 Watt
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 39 dB
Hygrometer: Nee

Pingi ® Vida2 tan

Pingi ® Vida2 tan
Type reiniging: Geen reiniging
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 0 W
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Geluidsniveau: 0 dB
Hygrometer: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste luchtontvochtiger?

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger? Wij zetten enkele belangrijke specificaties voor je op een rijtje, zodat je straks de juiste keuze maakt!

De capaciteit van een luchtontvochtiger

De capaciteit van een luchtontvochtiger drukken we uit in liters per dag en geeft aan hoeveel vocht de unit per dag uit de lucht kán halen. Het is belangrijk om te kiezen voor een unit met een capaciteit die geschikt is voor de grootte van de ruimte waarvoor hij bestemd is.

Bijvoorbeeld, voor een kleinere ruimte zoals een badkamer of een slaapkamer met een oppervlakte van ongeveer 10 m², is een luchtontvochtiger met een capaciteit van 15 – 25 liter per dag vaak voldoende. Voor grotere ruimtes, zoals een kelder of een grote woonkamer van meer dan 25 m², heb je waarschijnlijk een luchtontvochtiger met een capaciteit van 25 – 35 liter per dag of meer nodig.

Reservoir van luchtontvochtiger geopend

Het is ook belangrijk om te overwegen de vochtigheid van de ruimte, een hogere vochtigheid vereist vaak een grotere capaciteit. Het is aan te raden om de vochtigheid in de ruimte te meten met een hygrometer om een idee te krijgen van hoeveel capaciteit je nodig hebt.

Verschillende soorten luchtfilters

Sommige luchtontvochtigers zijn uitgerust met een speciaal luchtfilter, zoals een HEPA-filter, waarmee allergenen en andere deeltjes uit de lucht worden verwijderd. Dit is nuttig voor mensen met allergieën of astma.

HEPA-filters zijn uitblaasfilters die fijnstof – zoals stof, pollen, schimmelsporen en huisstofmijt – uit de lucht halen. Als je allergisch bent voor deze deeltjes, helpt een goede luchtreiniger met een HEPA-filter je bij het verminderen van symptomen zonder de lucht te ontvochtigen als je daar geen behoefte aan hebt.

De effectiviteit van een HEPA-filter lees je af aan een bepaald percentage, waarbij het getal aangeeft hoeveel deeltjes tussen de 0,3 micron en 10 micron de filter tegenhoudt. Een HEPA-filter met een efficiëntie van 99,97% betekent dat het filter 99,97% van de deeltjes groter dan 0,3 micron uit de lucht filtreert. Hoe hoger het percentage, hoe beter de filterprestaties zijn. 💪

Dit percentage laat zich ook vertalen in het nummer dat je vaak achter de afkorting 'HEPA' ziet, zoals HEPA11, of HEPA14. Dit noemt men ook wel de rating.

RatingGemiddelde efficiëntie per partikelformaat
1 – 43 – 10 micron: 20%
63 – 10 micron: 49,9%
83 – 10 micron: 84,9%
101 – 3 micron: 64,9%; 3 – 10 micron: 85%
121 – 3 micron: 80 – 89,9%; 3 – 10 micron: > 90%
140,3 – 1 micron: 75 – 84%; 1 – 3 micron: > 90%
160,3 – 1 micron: > 75%

Sommige luchtontvochtigers hebben ook andere soorten filters – zoals actievekoolfilters – die helpen bij het verwijderen van geuren en chemische stoffen uit de lucht. Het is wel belangrijk om te weten dat het regelmatig schoonmaken en/of vervangen van filters noodzakelijk is om de efficiëntie ervan te behouden.

Luchtontvochtigers vergelijken

Type reinigingInhoud waterreservoirVermogenGeschikt voor ruimte totGeluidsniveauHygrometer
1Auronic AU3113 wit 1Waterfilter1000 ml40 W20 m²39 dBNee
2Auronic AU3113 witWaterfilter1000 ml40 Watt20 m²39 dBNee
3Pingi ® Vida2 tanGeen reiniging1000 ml0 W30 m²0 dBNee
4Strex SP0185 witGeen reiniging0.60 l23 W20 m²35 dBJa
5Clean Air Optima® CA-703W Luchtontvochtiger witIonisator , UV-lichtbehandeling2 l65 W20 m²38 dBJa

Auronic AU3113 wit 1

Type reiniging: Waterfilter

Inhoud waterreservoir: 1000 ml

Vermogen: 40 W

Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

Geluidsniveau: 39 dB

Hygrometer: Nee

Auronic AU3113 wit

Type reiniging: Waterfilter

Inhoud waterreservoir: 1000 ml

Vermogen: 40 Watt

Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

Geluidsniveau: 39 dB

Hygrometer: Nee

Pingi ® Vida2 tan

Type reiniging: Geen reiniging

Inhoud waterreservoir: 1000 ml

Vermogen: 0 W

Geschikt voor ruimte tot: 30 m²

Geluidsniveau: 0 dB

Hygrometer: Nee

Strex SP0185 wit

Type reiniging: Geen reiniging

Inhoud waterreservoir: 0.60 l

Vermogen: 23 W

Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

Geluidsniveau: 35 dB

Hygrometer: Ja

Clean Air Optima® CA-703W Luchtontvochtiger wit

Type reiniging: Ionisator , UV-lichtbehandeling

Inhoud waterreservoir: 2 l

Vermogen: 65 W

Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

Geluidsniveau: 38 dB

Hygrometer: Ja

Reservoirs: vast of afneembaar?

Er zijn luchtontvochtigers met een vast reservoir of een afneembaar reservoir, waarbij het reservoir hoe dan ook regelmatig moet worden geleegd. Het is belangrijk om te kiezen voor een type dat het beste past bij je persoonlijke voorkeur

Een luchtontvochtiger met een vast reservoir is een eenheid waarbij het reservoir is ingebouwd in de luchtontvochtiger en niet verwijderbaar is. Dit type reservoir is doorgaans de grotere en zwaardere variant. Het voordeel hiervan is dat hem minder vaak hoeft te legen, omdat hij een grotere capaciteit heeft.

Bij dit model moet je wel rekening houden met hoe je het water aftapt. Bij sommige modellen gebeurt dit via een soort kraantje waar je een emmer of iets dergelijks onder zet, bij anderen moet je een slang aan het reservoir koppelen om hem leeg te laten lopen.

Een luchtontvochtiger met een afneembaar reservoir is een eenheid waarbij je het reservoir uit de luchtontvochtiger kunt halen, en daarna makkelijk leegt. Dit type eenheid is vaak compacter en lichter, maar heeft vaak een kleinere capaciteit. Aangezien dit model echter compacter en lichter is, is deze luchtontvochtiger makkelijker te verplaatsen.

Er zijn verschillende methoden om een luchtontvochtiger met een ingebouwd reservoir te legen, afhankelijk van het type en model. Het is altijd belangrijk om de luchtontvochtiger uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken. 🔌 De meeste reservoirs verwijder je door een vergrendeling of een clip te verwijderen.

Het opgevangen vocht uit het reservoir kun je in de gootsteen of toilet legen. Om de luchtontvochtiger goed schoen te houden, is het aan te raden om naderhand met een zachte doek en een klein beetje reinigingsmiddel het reservoir af te nemen. Vervolgens kan het reservoir droog gemaakt worden en teruggeplaatst worden in de luchtontvochtiger.

Het is hoe dan ook belangrijk om te kiezen voor een luchtontvochtiger met een type reservoir dat past bij je situatie en voorkeur:

  • Als je bijvoorbeeld te weinig thuis bent om een oog op het reservoir te houden, of als je een grotere ruimte wilt behandelen, dan is een luchtontvochtiger met een vast reservoir waarschijnlijk de beste luchtontvochtiger voor jou.
  • Als je een kleinere ruimte wilt behandelen en de luchtontvochtiger gemakkelijk wilt kunnen verplaatsen, dan is een luchtontvochtiger met een afneembaar reservoir een betere keuze.

De bediening van een luchtontvochtiger

Het is belangrijk om te kiezen voor een luchtontvochtiger met een eenvoudig te bedienen display en knoppen. Dit zorgt ervoor dat het instellen van de juiste instellingen en het aanpassen van de luchtontvochtiger snel en gemakkelijk te doen is.

Sommige modellen hebben een digitaal display waarmee je de huidige vochtigheid, de ingestelde vochtigheid en de status van het reservoir eenvoudig kunt controleren.

Er zijn ook modellen met knoppen die specifiek zijn ontworpen voor het instellen van de luchtontvochtiger, zoals knoppen voor het instellen van de vochtigheid, het aanzetten en uitzetten van de luchtontvochtiger en het instellen van de timer.

Bediening van luchtontvochtiger

Daarnaast zijn er ook luchtontvochtigers die een afstandsbediening of een app-bediening hebben, waardoor je de luchtontvochtiger vanaf je smartphone of tablet bedient. Dit is handig als je niet in de buurt van de luchtontvochtiger bent, of als je wilt zorgen dat de luchtontvochtiger op de juiste instellingen staat voor wanneer je thuiskomt.

Slim, of niet?

Luchtontvochtigers die bediend kunnen worden via een smartphone-app, werken meestal met wifi- of Bluetooth-verbinding. Een groot voordeel van het besturen van een luchtontvochtiger via een smartphone-app is het gemak waarmee je de luchtontvochtiger op afstand bedient.

Veel apps geven je meteen informatie over de werking van de luchtontvochtiger, zoals huidige vochtigheidsniveaus, waterniveau en energieverbruik. Wanneer de lucht een bepaalde vochtigheidsniveaus worden bereikt, kun je kiezen om de luchtontvochtiger tijdelijk uit te zetten om energie te besparen.

Afhankelijk zijn van je smartphone, moet je wel rekening houden met eventuele problemen. Als je smartphone of juist de luchtontvochtiger geen verbinding met het wifi-netwerk kan maken, is de luchtontvochtiger niet meer te besturen via je smartphone.

Hierdoor is het verstandig om het uitzetten van de luchtontvochtiger te automatiseren via een automatisch programma … of de afstandsbediening bij de hand te houden!

De 5 beste luchtontvochtigers op een rij

1. Auronic AU3113 wit 1

1. Auronic AU3113 wit 1
Type reiniging: Waterfilter
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 40 W
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 39 dB
Hygrometer: Nee

2. Auronic AU3113 wit

2. Auronic AU3113 wit
Type reiniging: Waterfilter
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 40 Watt
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 39 dB
Hygrometer: Nee

3. Pingi ® Vida2 tan

3. Pingi ® Vida2 tan
Type reiniging: Geen reiniging
Inhoud waterreservoir: 1000 ml
Vermogen: 0 W
Geschikt voor ruimte tot: 30 m²
Geluidsniveau: 0 dB
Hygrometer: Nee

4. Strex SP0185 wit

4. Strex SP0185 wit
Type reiniging: Geen reiniging
Inhoud waterreservoir: 0.60 l
Vermogen: 23 W
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 35 dB
Hygrometer: Ja

5. Clean Air Optima® CA-703W Luchtontvochtiger wit

5. Clean Air Optima® CA-703W Luchtontvochtiger wit
Type reiniging: Ionisator , UV-lichtbehandeling
Inhoud waterreservoir: 2 l
Vermogen: 65 W
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Geluidsniveau: 38 dB
Hygrometer: Ja

Een timerfunctie op een luchtontvochtiger

Met de timerfunctie van de luchtontvochtiger stel je de ontvochtiger zo in dat deze gedurende een bepaalde tijd werkt, bijvoorbeeld als je niet thuis bent of slaapt. Je bespaart zo energiekosten door je luchtontvochtiger alleen te laten werken wanneer je hem nodig hebt.

Omdat de luchtontvochtiger niet onnodig blijft draaien wanneer dit niet nodig is, verminder je het energieverbruik, wat leidt tot lagere energiekosten. De beste luchtontvochtiger – alsook de beste luchtbevochtiger – heeft dan ook zonder twijfel een timerfunctie!

Met een timerfunctie kun je de luchtontvochtiger Bovendien zo instellen dat hij begint te ontvochtigen voordat je naar huis gaat of naar bed gaat, waardoor de lucht in je kamer comfortabel aanvoelt tegen de tijd je aankomt.

Instelbare vochtgraad

Een hygrometer meet de relatieve luchtvochtigheid, of de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Veel moderne luchtontvochtigers zijn uitgerust met een ingebouwde hygrometer, die de huidige vochtigheidsniveaus in de ruimte constant meet.

Door deze constante meting kan de luchtontvochtiger de vochtigheid nauwkeuriger regelen. Hierdoor is het apparaat meer energie-efficiënt in vergelijking met luchtontvochtigers zonder ingebouwde hygrometer. 💧

Bij luchtontvochtigers met een ingebouwde hygrometer kun je een gewenste vochtgraad vooraf instellen. Zo kan iemand het prettiger vinden om de slaapkamer minder vochtig te hebben dan de kelder – en dat stel je moeiteloos in per kamer bij een model met een ingebouwde hygrometer.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van luchtontvochtigers varieert en is afhankelijk van het merk, het model en vooral het formaat van het apparaat. Gemiddeld varieert het geluidsniveau van luchtontvochtigers tussen 40 en 60 decibel.

Ter vergelijking: het geluidsniveau van een koelkast die aanslaat is ongeveer 50 dB. Bij kleinere luchtontvochtigers zul je daarom niet snel last hebben van geluidsoverlast!

luchtontvochtiger in slaapkamer

Handige modi

Er zijn veel verschillende handige functies beschikbaar op moderne luchtontvochtigers. Veel luchtontvochtigers hebben bijvoorbeeld een stille nachtmodus, waarmee het apparaat stiller werkt. 🌙

Daarnaast hebben luchtontvochtigers vaak een instelling die het apparaat automatisch uitschakelt wanneer het waterreservoir vol is. Dit voorkomt waterschade aan zowel het apparaat als je meubilair!

Veel luchtontvochtigers hebben daarnaast de eerdergenoemde timerfunctie die het apparaat automatisch uitschakelt na een bepaalde tijd, waardoor hij minder stroom verbruikt. Daarnaast zijn sommige luchtontvochtigers ontworpen om extra energie te besparen, bijvoorbeeld door het aanpassen van de ventilator snelheid afhankelijk van de vochtigheidsniveaus in de ruimte.

Veelgestelde vragen over luchtontvochtigers

In dit artikel hebben we een aantal veelvoorkomende vragen over voor je op een rijtje gezet. Mocht je echter nog een specifieke vraag hebben die hier niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je verder te helpen!

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een goede luchtontvochtiger werkt door lucht de eenheid waar het vocht uitgefilterd in te zuigen. Dit gebeurt meestal met een filter, zoals een koolstoffilter of een anderszins wasbare filter. De gefilterde lucht wordt dan teruggeblazen in de kamer, waardoor de luchtvochtigheid in de kamer daalt.

Is een luchtontvochtiger geschikt voor mensen met allergieën of astma?

Een luchtontvochtiger helpt bij het verminderen van symptomen van allergieën en astma, omdat het de luchtvochtigheid in een kamer terugbrengt naar waarden waar je luchtwegen het beste onder functioneren.

De luchtontvochtiger gaat ook de groei van schimmels tegen, welke een bekende allergeen bron zijn. Het is daarbij handig om te kiezen voor een luchtontvochtiger met een HEPA-filter om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te filteren.

Kan een luchtontvochtiger geuren verwijderen?

Sommige luchtontvochtigers hebben een actieve koolstoffilter om vieze geuren uit de lucht te verwijderen. Dit is echter niet standaard bij alle luchtontvochtigers, dus het is belangrijk om te controleren of deze functie beschikbaar is voordat je een aankoop doet.

Conclusie

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft bij het kiezen van de beste luchtontvochtiger voor jou. Zoals we hebben besproken, brengt een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid omlaag, voorkomt het schimmelgroei en gaat het allergieën en astmasymptomen tegen.

Dit maakt het apparaat geschikt voor een breed scala aan consumenten – van mensen die lijden aan allergieën tot mensen die preventief een gezonde leefomgeving willen creëren, en degenen die hun kleding binnenshuis willen drogen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Als je nog vragen hebt of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren! We stellen het ook zeer op prijs als je ons feedback wilt geven via het onderstaande feedback formulier. Dit helpt ons bij het verbeteren van onze inhoud en het beter aansluiten op jullie behoeften!

Was dit artikel behulpzaam?

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross